Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A titkok könyvtára (The Librarians) 3x10 - The Wrath of Chaos (ÉVADZÁRÓ)

2017. április 06. 11:00 - Gabba

Eve-vel és a DOSA-s Rockwell tábornokkal nyitunk, a tábornok a múltkori részben fejtegetett elméletét ismételgeti, a Könyvtár és az ott tárolt cuccok túl értékesek ahhoz, hogy pár amatőr őrizze őket, legjobb, ha a hadsereg és így a kormány vigyáz majd mindenre. Eve egy darabig ellenkezik, a társai nem jelentenek veszélyt, és igazán hozzáértő emberek, stb, de Rockwell kemény, mint a Rolling Stones és ragaszkodik a lefoglaláshoz. Eve kifogy az érvekből és nagy sóhajjal beleegyezik, de csak úgy, ha senkinek nem lesz baja. Áruló lett vagy van valami terve, lehet találgatni.

librarians_3_10_01.JPG

Az Annexben Cassandra arról panaszkodik, hogy már hetek óta nem volt új esetük, Flynn javasolja, olvasgasson inkább, itt van például egy kitűnő szakkönyv a Babilon előtti időszak fazekasművészetéről. Eve érkezik és mindenkit megdöbbent a bejelentéssel, miszerint a DOSA megpróbálta beszervezni, de ő ellenállt, sőt titokban lemásolt egy doksit az archívumukból, tessék. A szöveg a sziú indiánok által beszélt lakota nyelven íródott, de ez természetesen nem jelent akadályt a megfejtésben. Persze egy ereklyéről van benne szó, a nagy pókháló nevezetűről, Jenkins szerint ez az egyik legerősebb indián ereklye, emberek álmát lehet vele kontrollálni. A leírás szerint a Rushmore-hegynél van, ami indián szent hely és nem mellesleg itt találhatók a sziklába vésett elnöki arcmások, irány oda! Eve és Flynn marad, Cassie, Jake és Ezekiel viszont máris indul az ajtón át.

librarians_3_10_02.JPG

A helyszínen Cassandra kiszámítja, merre induljanak tovább, Ezekiel viszont előtte még megnézné közelről a szobrokat, hiszen a prospektus szerint Washington orra egy lábbal hosszabb, mint a másik háromé. (Hát ha még azt is tudná, hogy a Sharknado 4-ben ebbe az orrba repült bele egy cápa! Bár szerintem tuti látta a filmet, legfeljebb a hogyvoltot nem olvasta hozzá.) Rövid keresgélés után az erdőben találnak egy indián faragást, ami egy másik rejtekhelyre irányítja őket. Ott előkerül egy kis darab szarvasbőr, a rajta levő felirat újabb helyszínre küldi őket, egy medve formájú sziklához. Jake azonban gyanút fog, a bőr túlságosan tiszta, a tinta szinte még nedves rajta, ez a cucc nem évszázadok óta hever itt, az hótziher. Ez a DOSA műve, így akartak minket eltávolítani a Könyvtárból!, jönnek rá éles elmével.

librarians_3_10_03.JPG

És bizony, az Annexben bekapcsol a riasztó, Jenkins és Flynn a külső kamerán elhűlve látják, hogy az érkező DOSA ügynököket Eve vezeti a bejárathoz. Szóval mégiscsak áruló lett? Flynn rohan, hogy lezárja az ereklyékhez vezető termeket, Jenkins meg kardot ragadva útját állja a behatolóknak. Eve figyelmezteti a túlerőre, meg hogy saját biztonsága érdekében álljon félre, de Jenkins csak mosolyog: Én halhatatlan vagyok, ezredes, nem emlékszik? Dehogynem, ezért hoztuk ezt, kap elő az egyik katona egy gorgófejet, aminek a szemei vörösen felizzanak. Jenkins kiejti kezéből a kardot és mozdulatlanra dermed.

librarians_3_10_04.JPG

librarians_3_10_04_1.JPG

Megérkeznek Cassandráék és egy konténer mögé bújva szemlélik a támadást. Látják, amint a leláncolt Jenkinst kitolják az Annexből és Eve valami vörös porral feléleszti a tetszhalott állapotból. Üzletet köt vele: az ereklyékért cserébe a könyvtárosok szabadon elvonulhatnak. Ez alól persze kivétel Jenkins, aki élő ereklye, így nem része az alkunak. Jake mobilon hívja Flynnt, aki odabent igyekszik pár kisebb ereklyét biztonságba helyezni, és most éppen az egyik széles könyvespolc tetejére menekült fel, úgy telefonál. Le kell kapcsolni a Könyvtárat a külvilágról, de ezt csak Jenkins tudja megtenni, ezért ki kell őt szabadítani, adja ki az utasítást Flynn suttogva, ő addig odabent igyekszik menteni, ami menthető.

librarians_3_10_05.JPG

Eve arról beszél Rockwellnek, hogy a fő ellenség Apep, a tábornok megnyugtatja, a gonosz isten biztos helyen van és kocsiba ülteti Eve-et, hogy megmutassa neki a kikötőben elhelyezett konténert. Ezalatt a könyvtárosok felcsempészik magukat arra a teherautóra, ami egy rakomány ereklyét szállít el. A kocsi megáll valami föld alatti raktárnál, Ezekiel behekkeli magukat az ajtón és lifttel lemennek a mélybe. Hatalmas hodályba érnek, ami van akkora, mint a Könyvtár: a DOSA nyilván itt akarja elhelyezni az összes áthurcolandó cuccot. Varázslat helyett golyóálló üveggel és titánburkolattal védik az ereklyéket, nicsak, itt van már a szegény könyvtáros album is, ami kétségbeesetten csapkodni kezd a vitrinben, amint „meglátja” Ezekieléket.

librarians_3_10_06.JPG

Rábukkannak Jenkinsre, aki egy hermetikusan zárt kabinból nézeget kifelé, a csapat nekiáll, hogy kikódolja  az ajtó többszörös védelmi rendszerét. Az első feladat: meg kell adni a legnagyobb Mersenne prímszámot, Cassie szerint ezt egy kompjúternek legalább egy hónapba telik kiszámolni, de az ő képességével pár másodperc alatt megvan: beírja, de a rendszer nem fogadja el, szívás. A következő kombináció valami sumér képírás, ebben Jake a szakértő, találós kérdést kell megfejteni: ha táplálsz, élek, ha vizet adsz, meghalok. Megvan, megvan: tűz!, izgul Jake, gyorsan beírja, de a rendszer ezt a választ sem fogadja el, dupla szívás. Harmadszorra egy komplikált jelszót kell bepötyögni, de ahhoz végképp semmi magyarázat nincs, tripla szívás. Ráadásul minden sikertelen próbálkozás után levegő távozik a kabinból, Jenkins arca egyre jobban kezd elkékülni. Végül Ezekiel jön rá a megoldásra: Ezek felkészültek belőlünk, tudják, hogy szuper okosak vagyunk, viselkedjünk tehát teljesen bután és írjuk be a helyes megfejtések ellentétét. A szót tett követi, a számhoz beírják a legkisebb Mersenne prímet, a 3-ast, a találós kérdéshez a vizet, a jelszóhoz meg a hülye felhasználók által leggyakrabban használtat: jelszó. És tádámmm: az ajtó nyílik, az oxigénhiányos Jenkins megkönnyebbült hörgéssel bukik elő a kabinból. Majd közli a megmentőkkel, hogy a Könyvtár lekapcsolásához szükséges kódot ő bizony nem tudja, azt csak Charlene és Judson ismerte. Négyszeres szívás.

librarians_3_10_07.JPG

A kikötőbe megérkezik a tábornok és az ezredes, Rockwell kinyittatja a titkos konténert és megmutatja az Apep szarkofágját őrző különleges lézer védőrácsot. Ez minden ismert létforma ellen véd, mondja büszkén, mire Eve szkeptikusan: Minden ismert ellen. Visszaindul a Könyvtárhoz felügyelni a kiürítést, a tábornok még marad, mert Eve megjegyzése bogarat ültetett a fülébe. Kikapcsolja a védőrácsot és felnyitja a szarkofágot, mit csinál ez a hülye, lehet, hogy Eve bogara agyevő bogár volt?, fut át rajtam a kósza gondolat. És milyen igazam van, a múmiából ugyanis fekete füst bodorodik elő és behatol Rockwellbe: Apep beleköltözött!

librarians_3_10_08.JPG

A Könyvtárban Flynn megtalálja Mózes botját, a különleges erejű ereklyét és egy pillanatra megáll vele a Szent Lándzsa küldetés után róla készült festmény előtt. Kicsit pocakosabb lett azóta, konstatálja önkritikusan, de nincs idő önsajnálatra, haladni kell a mentéssel.

librarians_3_10_09_1.JPG

A tükörben feltűnik Charlene és Judson alakja, tedd, amit tenned kell, biztatják, mire Flynn határozottan rámarkol a nyakában lógó Ré szeme amulettre (amit a 3x06 epizódban szerzett meg ugyebár) és elindul.

librarians_3_10_09.JPG

Odakint a katonaság C4-es ládákat pakol le, Eve tiltakozna a robbantás ellen, de az érkező Rockwell feketére vált szemmel elkapja az ezredes nyakát és azt sziszegi: Megváltozott a terv! Eve felismeri benne Apepet, az isten falhoz keni szőkénket és kijelenti, kiszabadítja a fogságban tartott gonoszt. Egy csapat katona élén bemegy a Könyvtárba és egy keskeny földnyelvre hasonlító részen elhelyezteti a robbanószert: ez a Könyvtár töréspontja. Flynn, kezében Mózes botjával, az egyik beugróban meglapulva figyeli az eseményeket.

librarians_3_10_09_2.JPG

Odakint a feltápászkodni készülő Eve nyakát ismét elkapja valaki, ezúttal Jenkins, és számonkéri rajta az árulást. Eve-nek nagy nehezen sikerül kinyögnie, hogy az egész tervet Flynnel közösen találták ki, hogy ide csalogassák Apepet, mert csak a Könyvtárban lehet legyőzni, Ré szeme segítségével. Ez jó terv, de vajon elmondta-e Mr. Carsen azt is, hogy ehhez emberáldozatra is szükség van?, kérdezi Jenkins, Eve megdöbbenve pislog és máris indulna Flynn megmentésére. Jenkins szerint a katakombákba kell lemenni, ott van az épület leggyengébb pontja, ha ott robbantanak, a gonosz kiszabadul!

librarians_3_10_10.JPG

Rohannak, de hiába, mert közben a bombát felrobbantották, Eve-ék előtt beomlik a folyosó. Nekilátnak átverekedni magukat a torlaszon, közben látjuk, hogy Apep elhagyja Rockwell testét és alakot öltve óegyiptomi nyelven hívni kezdi a gonoszt, ami füst formájában már bodorodik is elő a mélyből. Eve végre átjut az akadályon, de Flynn nem engedi közelebb jönni, sőt a bottal lerontja a keskeny átjárót. Ezt meg kell tennem, különben is, én voltam az eddig leghosszabb ideig hivatalban lévő Könyvtáros, mondja fanyar mosollyal a nőnek. Hálás vagyok neked és a Könyvtárnak, szeretlek, teszi hozzá, majd Ré szemével a kezében elindul Apep felé.

librarians_3_10_11.JPG

Beszélgetni kezdenek, az isten természetesen leszólja Flynnt és az egész emberiséget, gyenge puhapöcsök vagytok, magyarázza, bár nem pont ezekkel a szavakkal. Flynn egy idő után megelégeli a szitkokat és saját homlokára helyezi Ré szemét, a különleges erejű amulett elkezdi magához vonzani, és így Flynnbe juttatni a gonoszt.

librarians_3_10_12.JPG

Eve és csapata szerez valami random síndarabot (mert ahogy ugyebár Evetkétől tudjuk, már sínkomikus Imre is megmondta, hogy fontos a jó síndarab), ezen átkelve igyekeznek Flynn közelébe jutni. És ismét összehangolt csapatmunkának lehetünk tanúi: Jake a Majomkirálytól kapott varázserővel lelket küld Apepbe, Cassandra a gondolkodás képességét adja át neki, Ezekiel pedig egy ampulla bájitalt vág hozzá, hogy szívvel tudjon szeretni. Ezektől a gonosz isten emberré válik és hitetlenkedve nézegeti új hús-vér formáját.

librarians_3_10_13.JPG

Okos könyvtárosok vagytok, itt a szükséges emberáldozat, vigyorog Flynn, és egy pompás mozdulattal Apep homlokára dobja Ré szemét. A gonosz erre természetesen irányt vált és teljesen beköltözik az új gazdatestbe, ami ellen a hatalmától (de lehet, hogy hét almától) megfosztott Apep nem tud semmit se tenni, és végül beleszédül a szakadékba. A robbantással megnyitott nyílás befoltozódik, így a gonosz végérvényesen bezárva marad, örök rabságban. Eve odasiet Flynnhez és a párocska csókban (mi másban?) forr össze.

Rockwell magához tér, így Flynnék pár szóval neki is elmagyarázzák a mestertervet. Kiderül, hogy a DOSA-ra azért volt szükség, hogy az Apeppel folytatott küzdelem előtt a legértékesebb ereklyéket biztonságos helyre juttassák, nehogy itt a Könyvtárban esetleg megsérüljenek. Okos! Rockwell persze nem örül, hogy így átverték a palánkon és azt is sérelmezi, hogy Apep akár meg is ölhette volna őt. De nem tette, nézze a dolognak ezt az oldalát, vigyorog rá Flynn. Győzködni kezdik a tábornokot, hogy juttassa vissza az összes ereklyét a Könyvtárba, a vita közben Cassandra békülékenyen megjegyzi: Bár az igaz, hogy maga nagyon jól tudna vigyázni a Loch Ness-i szörnyre. Rockwell némi durcizás után végül beleegyezik mindenbe.

librarians_3_10_14.JPG

A győzelmet az Annexben ünnepli a csapat, egy idő után Flynn és Eve félrevonul némi romantikázásra. Eve örül, hogy Flynn annyi magányosan töltött év után végre megtanult csapatban dolgozni, fogadjuk el egymást a hibáinkkal együtt, helyesel Flynn. Ez neked könnyű lesz, mert nekem nincsenek hibáim, mosolyog Eve. Milyen jó, hogy végre minden visszazökkent a normális kerékvágásba, néznek végig a Könyvtáron. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy kijelentsük: ez a nyugalom csak a következő évadig fog tartani.

Minden olvasónak köszönöm a figyelmet, találkozunk a negyedik évadnál!

librarians_3_10_15.JPG

16 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2017.04.06. 22:00:37

Köszi a hogyvoltot, a fikacápás utalást, Evettkét, Eve-t és a többieket! :-)
Az utolsó előtti képen miért olyan kicsi a Rockwell tábornok asszony?

Gabba 2017.04.07. 08:43:19

@Pácsó Ármándó: nagyon megviselték az események, és magába roskadtan ül...
a könyvtárosok persze peckesen mászkálnak :)

Pácsó Ármándó 2017.04.07. 09:08:30

@Gabba: Itt a tavasz, sokan mászkálnak most peckesen :-)
És "üljenek a fiúk ölébe a lányok", még ha tábornokok is, ahogy a Wellhello énekli :-)

Gabba 2017.04.07. 12:00:47

@Pácsó Ármándó: tudtam, hogy te érteni fogod :))

de mi a helyzet a dagadó vitorlákkal?

Pácsó Ármándó 2017.04.07. 12:23:32

@Gabba: Még ernyedten lógnak sajna :-(
De DK is régen volt már bármilyen soriban! Vagy cápa :-))

Gabba 2017.04.07. 19:02:09

@Pácsó Ármándó: pedig ahhoz még fital vagy :))
nálam viszont újra kezd dagadni valami...
dk és cápa nélkül ugyan, viszont minden más lesz benne

Pácsó Ármándó 2017.04.07. 20:42:12

@Gabba: És legalább 4-5-6 évados lesz? Retró? :-)

El is felejtettem gratulálni, hogy nemrég betöltötted a 10 évet! :-)

Gabba 2017.04.07. 21:58:11

@Pácsó Ármándó: olyan sok azért nem lesz, viszont retró, de nem annyira, csak félig

neked is gratula az öthöz! :)

Pácsó Ármándó 2017.04.08. 12:59:12

@Gabba: Izgalmasan hangzik, várom! :-)

Pácsó Ármándó 2017.04.12. 21:12:17

@Gabba: Nagyon jól választottál Mester! :-)

Pácsó Ármándó 2017.04.13. 09:26:02

@Gabba: Van egy kémem arrafelé! Indiai magyar, Jóska :-))

Pácsó Ármándó 2017.04.13. 16:46:52

@Pácsó Ármándó: Vagyis János! Keverem már ezeket a indiánokat :-)

Gabba 2017.04.13. 17:40:21

@Pácsó Ármándó: nem baj, értettem elsőre is!

Kapitánylány 2017.10.04. 21:18:32

@Gabba: hát ezt gyorsan lezárták! jó sokáig húzták, aztán a végén "összecsapták"! de egyébként jó volt az évad, várom a folytatást! köszönöm az egész évados írást! :)

Gabba 2017.10.04. 21:43:22

@Kapitánylány: szerzőtárs híján azért nem volt az igazi :)

igazság szerint itt nyugodtan lezárhatták volna a sorit, nem nagyon látom, mit lehetne még belőle kihozni, de hát nem is vagyok forgatókönyvíró
süti beállítások módosítása