Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A titkok könyvtára (The Librarians) 3x09 - The Fatal Separation

2017. március 14. 11:00 - Gabba

A Távol-Keleten kezdünk, valami vasúti rakodóállomás közelében viszonylag rossz arcú ázsiai fazon saját különleges gyűjteményéről beszél és arról, hogy mindent el lehet érni, csak elszántság kell hozzá. Két embernek mutogatja a szerzeményeit, közük egy ketrecbe zárt törpe nőt vagy férfit, nem lehet egyértelműen eldönteni. A két látogató egy táskából díszesen rajzolt térképet vesz elő, a gyűjtő mosolyogva nézi: a titokzatos Shangri-La várost ábrázolja. Térképen:

librarians_3_9_01.JPG

CGI-n:

librarians_3_9_01_1.JPG

A főcím után váltunk is oda, meglepetésünkre Jake itt van és éppen hevesen küzd egy helyi erővel. Osztják egymást rendesen, most ez komoly vagy csak gyakorlás? Az ellenfélnek két farka van, az egyik hátul, hosszú és nagyon csapkod vele, a másik feltételezhetően elöl és jóval rövidebb, de azt  nem látjuk… Mindenesetre Jake egy váratlan pillanatban elkapja az ellenfelet az álla alatt, mire az elhaló hangon nyökögi: Ha ott egy kicsit erősebben megnyomod, a Majomkirálynak vége. Majd mosolyogva közli, hogy Jacob kiképzése ezzel véget ért, most már mindent tud, amit tőle megtanulhatott. Jake meglepődik, még csak két hónapja van itt, de a Majomkirály szerint (aki ezek szerint Jake mestere) nem az itt eltöltött idő számít, hanem a hatékonyság, ezzel barátságosan elvonulnak banánturmixozni. Levezetésképpen filozófiai fejtörővel szórakoztatják egymást: ki kell találni, kitől származik egy adott mondás. A mester könnyedén megfejti Jake feladványát (Buddha mondta), viszont kedvenc bölcsészünk nem boldogul a kapott idézettel. Nem csoda, mert azt Mike Tyson mondta, vigyorog a Majomkirály. Ez azért övön aluli volt, de Jake nem sértődik meg, ő is vigyorog.

librarians_3_9_02.JPG

A jó hangulatnak azonban váratlan nindzsatámadás vet véget: a támadók kábító nyilakkal szórják meg a kertben sétálókat, Jake-et nem éri találat. Mentsd meg a lándzsámat, súgja neki a Majomkirály, mielőtt elvesztené eszméletét. Jake nekiáll küzdeni, de a túlerővel szemben nem sokáig bírja és bezuhan a közeli gyors folyású patakba. A palota ablakából a támadók főnöke (akit a nyitó jelentben is láttunk) és nindzsa nője diadalmas mosollyal néz a messzire sodródó test után.  Shangri-La az enyém, ragadja meg az emlegetett lándzsát a főnök.

librarians_3_9_04.JPG

Az Annexben Jenkins az Emlékek Termében rendezkedik, ezt a helyiséget még nem láttuk, de Flynn se, mert érdeklődve néz szét. Jenkins szerint itt minden gyertya azoknak a lelkével van kapcsolatban, akik a Könyvtárhoz tartoztak vagy tartoznak. És a jó hír: Charlene gyertyája vígan lobog, tehát az évadnyitóban eltűnt eredeti Védangyal még mindig él. Flynné viszont elég kis lánggal ég, a főkönyvtáros hümmögve nézegeti: Egyszer minden gyertya végigég, mondja filozofikus nyugalommal.

librarians_3_9_03.JPG

Eve és Cassandra beszélget, utóbbi azon aggódik, hogy képességei a műtét óta sokkal erősebbek lettek, attól tart, hogy befolyással lehet más emberekre. Eve nyugtatja, a Könyvtár azért választott ki, mert tudod, hogy mikor kell használni a képességedet és mikor nem. Ekkor Jake zuhan be az ajtón „tegyétek le a sangriát, megtámadták Shangri-Lát,” felkiáltással. Jenkinstől infókat tudunk meg a városról: Shangri-La pontos helyét évszázadokig titokban tartották az illetéktelenek előtt, sőt még a varázslótársadalmon belül is. A támadóról is van kép, Flynn egyből felismeri: Sterling Lam a neve, kínai milliárdos és műkincsgyűjtő, volt már dolguk egymással korábban, amikor mindketten Angkor pajzsát akarták megszerezni. Flynn megsebesült a bal lábán a küzdelemben, büszkén meg is mutatja a heget, de nem kelt vele elismerést.

librarians_3_9_06.JPG

Jenkins felidézi, hogy Shangri-La a fehér varázslat forrása és a Majomkirály nagyon szépen helyrehozta az után, hogy Mr. Carson a Szent Lándzsa küldetés során kissé nagyon leamortizálta a helységet. Flynn enyhe zavarban hallgat, de azért megjegyzi: Nem az én hibám volt! A varázslat miatt Jenkins nem tudja közvetlenül a városba bejuttatni a csapatot, csak valahová a közelbe. Flynn még hozzáteszi, hogy sietniük kell, mert aki alkonyatkor kezében tartja a lándzsát, az lesz Shangri-La jogos uralkodója. Mivel azonban Lam személyesen ismeri Flynnt és feltehetően Eve-et is, trükkös módszerrel kell bejutniuk a palotába, ehhez az Odüsszeiából ismert egyik módszert fogják alkalmazni. Vajon melyiket?

librarians_3_9_05.JPG

A palotában jelentik Lamnek, hogy kereskedők érkeztek, akik Angkor pajzsát akarják eladni, amit egy könyvtárostól szereztek meg. Lam szeme felcsillan, és máris fogadja a látogatókat. Egyikük Ezekiel, mint néma, a másik Cassandra, kb. másfél kiló sminkkel felturbózva, de meg kell mondanom, ennek ellenére vagy éppen ezért baromi dögösen néz ki. Kitalált neveken mutatkozik be, Lam persze eddig egyikükről sem hallott, újak vagyunk, de tehetségesek, közli Cassie, a pajzsot is a khmer hét átkával védtük le. Ez nagyon komoly dolog lehet, mert Lam önkéntelenül is hátralép egyet ezt hallva, majd a teraszra hívja őket, hogy teázás közben beszéljék meg az üzletet.

librarians_3_9_07.JPG

A rövid séta alatt Lam feltesz pár keresztkérdést ismert műkincsrablókról, Cassie persze ismeri mindegyiket, sőt még a háttérsztorikat is. Lam különösen egy Ezekiel Jones nevű főtolvajra mérges, aki korábban sok bosszúságot okozott neki. Ugyan még sosem találkoztak szemtől-szemben, de a hangját ismeri, az alapján szörnyen beképzelt, ráadásul akcentusa van. A némát játszó Ezekiel látványos grimaszolással hallgatja a róla szóló monológot, még szerencse, hogy hátul Lamnek sincs szeme. Cassandra a társáról szól pár szót: azért néma, mert gyerekkorában belecsapott a villám – ugyanis a késem nem volt kéznél.

librarians_3_9_08.JPG

A láda aljából eközben előmászik Flynn, Eve és Jake, tehát a trójai falovas megoldást választva jutottak be a házba. Jake tud egy titkos bejáratot a trónterembe, ahol a lándzsa található. Be is jutnak és nekilátnak kicserélni a valódit egy hamisítványra, de óvatosan, nehogy beinduljon a védelmi mechanizmus. Az óvatoskodás azonban feleslegesnek bizonyul, mert váratlanul előpattan a Majomkirály, szemében őrült fénnyel, és hosszú botját pörgetve feltartóztatja a betolakodókat, így az ajtó mögül Lam társnője kényelmesen lelövöldözheti őket kábító nyilakkal. Szép volt, felség, mond köszönetet a nő. Eve-et elvonszolják, a két fiút bezárják, akik hamarosan valami raktárfélében térnek magukhoz, Flynn persze egyből a szabaduláson kezdi törni a fejét.

librarians_3_9_09.JPG

A teraszon kellemesen telik az idő, nem csak illatos teafüvek, hanem ízletes sushitekercsek társaságában. De érkezik a nindzsa nő és félrehívja Lamet, és mi is látjuk, hogy pár rosszarcú a kert túlsó végében az elfogott Baird ezredest rángatja. Ki kell szabadítanunk, néz egymásra Cassandra és Ezekiel, és gyorsan elhúznak a teraszról, nem törődve azzal, hogy a tea kihűl, a sushi meg kiszárad. Nem sokkal később már a vasútállomáson leskelődnek és látják, hogy Eve-et felrakják az indulni készülő Orient Expresszre, így ők is felszállnak. (Azon most ne akadjunk fel, hogy ezt a vonatot tüntette el nyom nélkül David Copperfield - na jó, csak az egyik vagonját.)

librarians_3_9_10.JPG

A bezárt Flynn a polcokon található alkotóelemekből keveréket készít, amihez már csak vízre van szükség. Jake rosszullétet színlel, Flynn meg dörömbölve kér egy kulacs vizet az őröktől. Miután megkapja, beleszórja a keveréket, a kupakot visszazárja és a kulacsot elhelyezi az ajtó sarkánál. Az elegy felrobban, az ajtó kiszakad, MacGyver sem csinálhatta volna jobban, a foglyok az elkábult őrökön átlépve elindulnak a szabadság felé. A közeli ketrecekben megszemlélik Lam gyűjteményének egyes darabjait: többek között Héraklész dorongját, az Ezeregy éjszakából ismert repülő szőnyeget, stb, és itt van a kezdő képsorokon látott törpenő vagy férfi is. Az utolsó cellában viszont egy régi ismerőst találnak: Charlene-t!

librarians_3_9_11.JPG

A cellazár egy 1793-ból származó Bowman lakat, ismeri fel Flynn, de hát ennek 470 millió kombinációja létezik, hogy fogjuk kinyitni?, érdeklődik Jake. Flynn csak vállat von és pár pillanat múlva már nyílik is az ajtó. Meglepetésükre azonban Charlene nem örül: Engem nem elfogtak, hanem szándékosan rejtőztem itt el, oké, hogy nem a Four Seasons, de ez az utolsó hely, ahol Apep keresne, tesz szemrehányást Flynnek. Véleménye szerint ugyanis Apep Flynnt követi és most, hogy megtalálták, őt felhasználva Apep be tud jutni a Könyvtárba és akkor szabadon fogja engedni a gonoszt. Ezért csak egyetlen megoldás maradt: Charlene-nek meg kell szakítania minden kapcsolatot a Könyvtárral – paradox módon viszont ezt csak a Könyvtárban tudja megtenni, mert egyedül Jenkins ismeri a rituálét. Flynn elhűlve hallgatja: Fel akarod áldozni magad?, de hát te vagy az eredeti Védangyal! Éppen azért, a világ sorsa forog kockán és ez áldozatot követel, feleli Charlene. Persze előtte helyre kell hozni az itteni dolgokat, még naplemente előtt.

librarians_3_9_12.JPG

A vonaton Eve-et természetesen külön kocsiban tartják fogva, ahová egyszer csak belép Rockwell tábornok, a DOSA főnöke. Hát ez meg mi? A két nő régóta ismeri egymást, az oké, de amit ezen kívül megtudunk, attól csak kapkodjuk a fejünket: Shangri-La térképét a DOSA juttatta el Lamnek, mert a tábornok csak így tudott rátalálni Eve-re. Akire azért van szüksége, mert annak idején ő helyeztette át a NATO-tól a Könyvtárba, mint alvó ügynököt, és most aktiválni akarja. Eve nem hisz a fülének, én se nagyon, alvó ügynök? ő? Rockwell magyarázata szerint a Könyvtárban tárolt tömegpusztító fegyverek veszélyt jelentenek az USA-ra és szövetségeseire. De hát azok ereklyék és szakszerűen őrzik őket, veti ellen Eve, de a tábornok csak hajtogatja a magáét: a teljes gyűjteményt át kell adni a kormánynak. De a könyvtárosok nem ellenségek, próbálkozik Eve, viszont veszélyesek, zárja le a vitát a tábornok és magára hagyja volt beosztottját.

librarians_3_9_13.JPG

Cassie és Ezekiel személyében készülődik a felmentő csapat, azt már kiszúrták, hogy számkombinációs zár + őr vigyázza a fogolyvagonba vezető ajtót. Könyvtárosaink összeszokott párosként indulnak akcióba: Cassandra ékes mandarin nyelven odafordul az őrhöz, segítene már kihalászni a bőröndjét a nagy poggyászkupac legaljáról. Tolvajunk eközben némi nehézség után feltöri az ajtózárat és belép az átjáróba, a megálljt kiáltó őrre Cassie kecsesen rádönti a kétméteres poggyászhalmot: szabad az út Eve-hez. Az ezredes meglepődik a szabadítók láttán, de hosszas magyarázatra nincs idő, menekülni kell.

librarians_3_9_14.JPG

Shangri-Laban is fokozódik a helyzet: meg kell törni a Majomkirályt fogva tartó varázst és vissza kell szerezni az elrabolt lándzsát. Charlene és Flynn indul a trónterembe, Jake a Majomkirály keresésére. A lándzsa azonban nincs a trónteremben, érkeznek viszont a nindzsák a nindzsanő vezetésével. Charlene felkap egy hosszú botot és átadja Flynnek, harcoljon ezzel, ő mindjárt visszajön. Ezzel párhuzamosan a Majomkirály a kertben megtámadja Jake-et és indul köztük is a küzdelem. Ez a harc lesz a végső, ahogy az ismert mozgalmi dal mondja. Jake egy idő után felülkerekedik és az epizód elején látott fogással elkábítja mesterét.

librarians_3_9_15.JPG

A trónteremben maga Lam pattan középre és az elrabolt lándzsával kezd verekedni Flynnel, a nindzsák készenlétben állva figyelik a küzdelmet. Add fel, Lam fiú, gyűjts inkább vagy autóskártyát, a Lola-T a legmenőbb!, figyelmezteti a Könyvtáros. Visszajön Charlene, kezében Herkules szerszámával, és osztani kezdi vele a csapásokat. Oldalánál a kiszabadított törpenő vagy férfi human weapon-ként villámgyorsan körbeszáguld a teremben és pár pillanat alatt ártalmatlanná teszi a maradék nindzsákat. Ez igen! Épp időben, mert már kezd lenyugodni a nap, Flynn az ablakból pompás gerelyvető mozdulattal ledobja a lándzsát Jake-nek. Bölcsész barátunk elhelyezi az ájult Majomkirály kezében az ereklyét, aki rövidesen magához tér, újra ép elmével. Mester és tanítványa kezet fog, közben a Majomkirályból némi belső erő átmegy Jake-be, aki rémülten kapja el a kezét, mert azt hiszi, varázslat. Ne aggódj, csak akkor fogod használni, amikor szükséged lesz rá, nyugtatja meg a mester.

librarians_3_9_16.JPG

A könyvtárosok a kiszabadított Eve-vel és Charlene-nel összegyűlnek az Annexben a rituáléra, mindenki felvette a legszebb ruháját, Jenkins is díszes öltözetben várakozik. A beszélgetés során kiderül, hogy a Jenkins által a múltkor emlegetett örök szerelem nem más, mint Charlene. Te vagy a legnemesebb lovag, de a lelkem másé, azé, akihez most visszatérek, mondja Charlene. Ez természetes, de azért eléggé… szar ügy, hagyják el az enyhén szólva történelmietlen szavak Jenkins száját. Charlene sorra elbúcsúzik mindenkitől, Te vagy a legjobb Könyvtáros, akit valaha ismertem, mondja Flynnek. Aztán Eve-nek súg valamit, nem halljuk, hogy mit, viszont az ezredes arca erős megdöbbenést árul el.

librarians_3_9_17.JPG

A kör végén ismét Jenkins elé áll és futó csókkal búcsúzik tőle, majd a halhatatlan és a védangyal összeérintik tenyerüket. Nagy fényesség támad és Charlene az állótükrön keresztül eltűnik. Az utolsó képsorokon Eve-et látjuk, aki az Emlékek Termében ácsorog és figyeli, ahogy Charlene gyertyája kilobban.

Jövő héten sorozatzáró!

librarians_3_9_18.JPG

10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2017.03.15. 16:29:58

"Az ellenfélnek két farka van, az egyik hátul, hosszú és nagyon csapkod vele, a másik feltételezhetően elöl és jóval rövidebb, de azt nem látjuk" :-))) Pedig, ha azzal is csapkodna, lehet hogy nyerne! :-)))
"tegyétek le a sangriát, megtámadták Shangri-Lát - felkiáltással" TéLLeg ezt mondta? :-))
Csupa visszatekintés ez a rész! :-)
Cassandra elég dögös, egyetértek! :-)
"mert gyerekkorában belecsapott a villám – ugyanis a késem nem volt kéznél" Gyerekkori villás szurkálós sztorit legalább már két helyről hallottam (és az egyik a saját családom volt) :-))
Trójai Faláda :-)))
"többek között Héraklész dorongját" :-)) Neki is kettő volt? ;-)
Hű, micsoda fordulatok! Dosa, Nato, alvó ügynökök!
"gyűjts inkább vagy autóskártyát, a Lola-T a legmenőbb" Asszem Zöld Békának becéztük :-))

Már vége is a jövőhéten? Én nem bírom ki huzamosabb ideig Gabba hogyvoltok nélkül, csak szólok!

Gabba 2017.03.15. 18:36:33

@Pácsó Ármándó: ott kétfarkú majom van, nálunk kétfarkú kutya :))

Cassandrát sokszor olyan hülyén sminkelik, hogy lepukkant ötvenesnek néz ki, de most nagy gratula a sminkesnek

sangria finom, biztos Jake is szereti

a családban nálunk az unokanővérem Lola :)

Pácsó Ármándó 2017.03.15. 18:47:43

@Gabba: Én is szeretem a sangriát, sokat fogyasztunk a haciendán fiestakor :-)
Na igen, sok múlik a sminken, a lányok mesélhetnének :-)
Akkor az unokanővéred a legmenőbb? :-) Amúgy nem szokványos nevet kapott, biztos szereti.

Gabba 2017.03.15. 19:25:56

@Pácsó Ármándó: becenév...
amúgy tényleg menő volt, a legcsinosabb rokonom evör :)

Pácsó Ármándó 2017.03.15. 20:44:04

@Gabba: Én balek meg megnyitottam! :-)) Köszi Mester! :-))

Pácsó Ármándó 2017.03.18. 18:39:10

Ma este fél nyolckor a Dunatévén TK 3 kalandfilm!

Pácsó Ármándó 2017.03.24. 19:08:45

@Gabba: Boldog névnapot a ma ünneplőknek! ;-)

Gabba 2017.03.24. 21:23:01

@Pácsó Ármándó: köszi, az illetékesek nevében! :)
süti beállítások módosítása