Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A titkok könyvtára (The Librarians) 3x08 - The Eternal Question

2017. március 02. 11:00 - Gabba

A dél-karolinai Charlestonban kezdünk valami golfversenyen, ahol egy Seth nevű csávó éppen beüti a labdát az utolsó lyukba (putt). A közönség örül, felesége, Cece, szintén, és Seth máris a következő menetre (round) készül. Nekihuzakodik a kezdő ütésnek, de ebben a pillanatban a karja lángolni kezd és a férfi pár pillanat alatt hamuvá ég (burn). Sikoltozás, jajongás, főcím.

librarians_3_8_01.JPG

Az Annexben természetesen már tudnak az esetről, az album jelezte, Ezekiel és Jake azon vitatkozik, tényleg lehetséges-e spontán emberi öngyulladás. Cassandra felveti, hogy az egyik orvos ismerőse, dr. Nassir korábban foglalkozott ezzel a témával, elmegy hozzá New Yorkba és beszél vele. Flynn viszont Eve-vel kettesben külön útra készül, mert talált valami infót Charlene-ről, aki ugyebár még az évadnyitóban eltűnt. Alaszkába kell menniük, ahol Moose Creekben működik egy Ebb Tide Manufacturing nevű üzem. Van a közelben egy katonai bázis is, ott gyerekeskedtem, mondja Eve, majd azon töpreng, hogy a település nevében levő E-B-B megegyezik az ő monogramjával. Az Eve-et tudom, a Baird-et is, de mit jelent a középső B a nevedben?, érdeklődik Ezekiel. Ha nem akarod, hogy átrendeződjenek az arcvonásaid, akkor ezt nem firtatod, mordul rá az ezredes. De vajon miért pont Alaszka?, teszi fel a költői kérdést, válasz persze nincs. Tehát indulás három különböző helyszínre, Jenkins még átad valami kütyüt Flynnek, hozzátéve, hogy már nem maradt ideje letesztelni.

librarians_3_8_02.JPG

Charlestonban Jake és Ezekiel kikérdezi Cece-t, akitől megtudják, hogy Sethnek 4. stádiumú rákja volt, ami gyakorlatilag már gyógyíthatatlan. Pont akkor kaptak postán egy holisztikus gyógyhelyről szóló tájékoztatót, természetesen felkeresték és pár hét alatt Seth meggyógyult. A nő keresgélni kezdi a prospektust a félhomályos lakásban, Ezekiel segítőkészen kihúzza a függönyt, hogy besüssön a nap. Mehr licht, mondhatná, ha olyan művelt lenne, mint Jake, de erre nem marad idő, mert Cece karja hirtelen lángolni kezd és a nő pár pillanat alatt hamuvá ég. A fiúk szomorúan dúdolni kezdik a Deep Purple fent már idézett dalát. Cassie New Yorkban felkeresi dr. Nassirt és kiderül, hogy a doki agysebész, semmi köze az öngyulladás témájához, és arra akarja rábeszélni a lányt, engedje magát megműteni, az agytumora már túl nagyra nőtt. Cassandra azonban újabb gondolkodási időt kér.

librarians_3_8_03.JPG

Az Annexben Ezekiel és Jake egymás szavába vágva mesélik Jenkinsnek a szörnyű esetet és hogy hogyan akarták a függönnyel eloltani a lángoló Cece-t, a pont ekkor visszaérkező Cassandra épp a legkétértelműbb pózban pillantja meg őket.

librarians_3_8_04.JPG

A lány tettetett vidámsággal és dupla sebességgel arról kezd beszélni, hogy a dokija nem tudott semmi érdemlegeset mondani, úgyhogy nekik kell utánajárniuk a dolognak, ez ám az igazi könyvtárosi feladat, stb. stb. Kiderül, hogy a gyógyhely neve Vida de la Luz, a fény kertje vagy valami ilyesmi spanyolul, Pácsó Armandó majd korrigál, ha mégsem. Cassandra félrevonja Jenkinst és olyan dumával rohanja le, amitől csak pislogok. Rá akar hajtani az öreg halhatatlanra és randira hívja, Jenkins kellőképpen zavarba is jön és olyasmiről magyaráz, hogy ha 1000 évvel fiatalabb lenne, akkor is túl öreg lenne Cassandrához, a csaj persze ezzel nem ért egyet. A meglepő beszélgetésnek Ezekiel belépése vet véget, na indulunk már?, kérdezi, persze, nagyon is, válaszolja Jenkins.

librarians_3_8_05.JPG

A gyógyhely tényleg nagyon nyugis, még saját tava is van, előkerül Sofia, a gondnok és tulajdonos, aki két gyerekével, Tomasszal és Estellával működteti a helyet. A helyi könyvtártól jöttünk, adják elő Jake-ék a szokásos dumát, Sofia büszkén mesél az elért eredményekről. Sokan jönnek ide és nem szívesen távoznak, jól érzik itt magukat, saját forrás adja a vizet, mindent maguk termesztenek, ilyesmi.

librarians_3_8_06.JPG

Estrella is odalép, ő itt a főkertész, szerinte a talaj rendkívül termékeny, valószínűleg a mindenhol fellelhető különleges apró kőzetnek köszönhetően. Cassandra a végstádiumosokra tereli a szót, Estrella szerint azok a betegek itt megnyugvásra lelnek és jól érzik magukat. Viszont ha nem gyógyulnak meg, akkor csalás az egész, és akkor még az öngyulladásról nem is beszéltünk, veti ellen Cassie, Estrella megdöbbenve hallgatja. A fiúk eközben a melegházban néznek szét, mindenféle gyógynövények nőnek itt szép rendben, Ezekielnek viszont feltűnik, hogy sehol egy erőspaprika vagy fokhagyma koszorú, amitől normális íze szokott lenni az ételnek. Igaza is van, hegyespaprikát a halászlébe, ahogy Matula bácsi, és sok foghajmát a kolbászba, ahogy Besenyő Pista bácsi szereti!

librarians_3_8_07.JPG

Éppen a bejárati műanyag ajtó körül nézelődnek, amikor feltűnik nekik, hogy csak saját magukat látják tükröződni a műanyagon, a körülöttük tevő-vevő népeket nem! Ohó, vámpírok bálja effektus! Pont ekkor hívja őket Jenkins, hasonló hírrel: megvizsgálta a charlestoni áldozatok hamvait és rájött, hogy azok nem embertől, hanem vámpírtól származnak. A könyvtárosok visszalépnek az Annexbe és Ezekiel máris nekilát összeszedni a vámpírok elleni szokásos fegyverarzenált: fakalapács, hegyes karó, biblia, fokhagymafüzér, szentelt víz.

librarians_3_8_08.JPG

Egyszer Mr. Carsen szerelmes lett egy vámpírba, idézi fel Jenkins a Júdás kehely átka c. filmet a franchise-ból. Több se kell Cassandrának, ismét pörögni kezd a témán: Látja, akkor is egy halandóról és egy örökéletűről volt szó, akik minden esély ellenére összejöttek, mondja Jenkinsnek. A kapcsolatuk nem volt hosszú életű, védekezik az, de Cassie csak perel tovább: Tessék, magának ott van az örök élet és nem csinál vele semmit, ez gyávaság! Jenkins erre bevallja, hogy ő régen szeretett egy hölgyet, de az végül mást választott, hiába ajánlotta fel neki a szívét. Ez már így történt és egy lovag nem szegi meg az esküjét, maga viszont szép és fiatal, biztos találni fog valakit, de az nem lehetek én, zárja a monológot Jenkins, Cassandra erre már nem tud mondani semmit.

librarians_3_8_09.JPG

Nézzük meg, merre jár eközben Flynn és Eve! A kies alaszkai erdőségben túráznak, bár a Könyvtáros kissé unja már a sok csípést, amit összeszedett útközben. Megígértem, hogy elviszlek vakációzni, hát íme, mondja Flynn egy tisztásra érve, ezzel előkapja a Jenkinstől kapott kütyüt, ami leginkább távkapcsolóra emlékeztet és nyomkodni kezdi. Előkerül egy tágas sátor, benne gyertyák, amik sorra meggyulladnak, a jégbe hűtött pezsgősüvegből kipattan a dugó, bekapcsol a gramofon és romantikus slágert kezd játszani, stb. Flynn tovább nyomkodja a gombokat, de több „csoda” nem történik, Jenkins időben megmondta, hogy még nem volt ideje letesztelni a szerkezetet. De úgy tűnik, ennyi is elég, Eve romantikus hangulatba esik, mosolyogva mond köszönetet Flynn-nek és együtt belépnek a sátorba.

librarians_3_8_10.JPG

Ne zavarjuk őket, nézzünk vissza a Vida de la Luzba, ahol a könyvtárosok azon merengenek, ha itt mindenki vámpír, akkor hogy tudnak a ragyogó napsütésben dolgozni? Sofia lép oda hozzájuk és kitalálja, mi jár a fejükben: Arra kíváncsiak, vámpírok vagyunk-e? Nos, hát igen. Meghívja őket limonádézni a teraszra és közben elmeséli a család történetét. Spanyolországból, Valenciából települtek át, ő már elég idős volt, itt akart meghalni és a gyerekeire hagyni a területet, de a halál csak nem jött el érte. Egy idő után rájöttek, hogy ez a hely gyógyító hatású és egyre több ember érkezett, ők meg segítettek rajtuk. Sofia nem érti, hogyan halhatott meg Seth és Cece, fogalma sincs, mi okozta az öngyulladást náluk. Hajlandó a birtok minden szegletébe bejárást engedni a könyvtárosoknak, győződjenek meg róla, hogy ők már nem ártanak senkinek. Ezekiel azonban minden eshetőségre készen magán tartja a fegyverekkel teletömött hosszú kabátot.

librarians_3_8_11.JPG

A fiúk elindulnak szétnézni a birtokon és kiszúrnak két helybelit, akik egy domboldalban elrejtett titkos raktárba igyekeznek befele. Miután távoznak, Ezekiel és Jake betör a raktárba, ahol a gyógynövényeken kívül talajmintákat is találnak szépen elrendezve. Minden mintában megtalálhatók azok a kövek, amiktől Estrella szerint olyan termékeny itt a talaj. Alaposan megvizsgálva a köveket Jake rájön, hogy ezek hasonlítanak azokra a kövekre, amiket Henri Moissan talált 1893-ban egy meteorbecsapódás nyomán. A francia tudós nevéhez fűződik a mesterséges gyémánt feltalálása is, és hoppácska: Jenkins arra utalt, hogy a charlestoni hullák hamvában kristály összetevőket talált! Tovább nem tudnak ezen elmélkedni, mert a Marco nevű helyi erő jön vissza, Jake-ék gyorsan elbújnak. A csávó valakivel telefonál, a beszélgetésből kiderül, hogy tudott a két áldozatról, akik egy teljes hétig életben maradtak, miután innen elmentek. A világ hamarosan megismer minket és meghajol előttünk, mondja elbizakodottan a telefonba.

librarians_3_8_12.JPG

Cassandra félrevonul Estrellával négyszemközt beszélgetni és bevallja neki az agydaganatot, amiről a barátai nem is tudnak. Estrella felajánlja, hogy maradjon itt, a tumort ugyan nem tudják eltávolítani, de nem is fog tovább nőni, és Cassie élhetne velük örök időkig. A könyvtároslány egyelőre nem tud dönteni, viszont érkeznek Ezekielék: az itt található köveknek tuti köze van Seth és Cece halálához. A fiúk elsietnek Sofiához, hogy vele is beszéljenek, de erre már nem kerül sor, mert a nőből közben csak egy kupac hamu maradt a teraszon. Ezekiel és Jake megdöbbenten állnak, ekkor érkezik Cassie és Estrella, majd Tomas is befut két haverjával. Persze a könyvtárosokat vádolják anyjuk haláláért, Tomas haverjai elkapják és megkötözik Jake-et és Ezekielt. A tolvaj beszél Marcoról és a gyanús telefonhívásról, a két lány és Tomas elindul a titkos laborhoz szétnézni.

librarians_3_8_13.JPG

Az Annexben Jenkins véletlenül megtalálja dr. Nassir névjegyét, nyilván Cassandra ejtette el, így kiderül, hogy a doki agysebész. Felkeresi, mint családtag, mire a doki elmondja az agytumor dolgot, hozzátéve, hogy Cassandrát mielőbb meg kell műteni, mert életveszélyben van.

librarians_3_8_14.JPG

Cassandrának lassan összeáll a kép: a forrás és a tó vize a hosszú idő alatt teljesen átitatódott a különleges kövek hatóanyagával, és mivel a vámpírok abban fürödtek, azt itták, azzal főztek, stb. egy idő után védőréteg alakult ki a bőrükön, ami visszaveri a nap sugarait, ezért nem árt nekik a napfény. Seth és Cece volt a két kísérleti alany, akiket szintén bekentek ezzel, de náluk csak hét napig tartott a hatás. Estrella minderről nem tudott semmit és most rájön, hogy Tomas áll az egész mögött. Anyánk azt akarta, hogy mondjunk le ősi ösztönünkről, a vadászatról, ezt nem engedhettem, magyarázza Tomas.

librarians_3_8_15.JPG

Közben a házban Ezekielnek sikerül kiszabadulnia a kötelekből, Jake-et is kiszabadítja és bunyózni kezdenek őreikkel. Azonban újabb vámpírok érkeznek, a túlerő lassan felülkerekedik hőseinken, ám ekkor megérkezik Jenkins, kezében karddal! Csapást csapás után mér a támadókra, akik sorra szertefoszlanak, az öreg halhatatlan pár perc alatt teljesen megtisztítja tőlük a terepet.

librarians_3_8_16.JPG

Estrella és Tomas is verekedni kezd, Cassandra egy kihegyezett karóval próbál újdonsült barátnője segítségére sietni. Tomas azonban elkapja és szorongatni kezdi a nyakát, jajanyám. Estrella felkapja a leejtett karót és leszúrja vele testvérét, aki még ugyan mond pár szót, de aztán lángra kap és elég. A nagy izgalmaktól Cassie elájul, a fiúk pont ekkor érnek oda rohanva, Jenkins felnyalábolja a lányt és máris indulnak vele a kórházba.

librarians_3_8_17.JPG

Az alaszkai vadonban dúl a romantika, you are so beautiful, mondja éppen Flynn, és tényleg:

librarians_3_8_18.JPG

Eve azonban nem olvad el Joe Cockertől, sőt, kissé gyanakszik, mi ez az érzelmi roham? Flynn nekikészül, hogy kiöntse a szívét vagy valami ilyesmi, de pont ekkor sms érkezik: Cassie-t kórházba vitték. Romcsi vacsi lefújva, rohanás a kórházba. Mire odaérnek, a beteget már betolták a műtőbe, az egész csapat a folyosón várakozik feszülten. Hosszú idő után előkerül dr. Nassir, jó hírrel: bár a tumor nagyon mélyen volt beágyazódva, a műtét sikerült. Hatalmas dörgés rázza meg az épületet, ahogy a mázsás kövek legördülnek az aggódó könyvtáros szívekről, majd több tucat törülközőt is elhasznál a csapat a patakzó izzadság, ill. az örömkönnyek felitatására.

librarians_3_8_19.JPG

Nagy örömmel fogadják az altatásból magához térő Cassie-t, aki azon aggódik, megmaradt-e különleges fejszámoló tudománya, amiről úgy tudta, hogy a tumor miatt alakult ki. A tumor nélkül vajon lehetek-e könyvtáros?, kérdezi bizonytalanul, Flynn vigyorogva megnyugtatja: Hápersze, nekünk egyikünknek sincs, mégis könyvtárosok vagyunk! Kis idő elteltével aztán kiderül, hogy a képesség megmaradt, Cassie jobban tud fejben deriválni és komplett sudoku gyűjteményeket megoldani, mint azelőtt.

librarians_3_8_20.JPG

Az utolsó jelenetben Cassandra meglátogatja Estrellát a birtokon és hosszan beszélgetnek. Nem lett volna nekem való az örök élet, de azért kösz, hogy felajánlottad, sokat segített, mondja Cassie. Estrella csak mosolyog, majd szájon csókolja a könyvtárost, aki búcsút int és távozik. A jelenet alternatív befejezése megtekinthető a pornhubon…

librarians_3_8_21.JPG

6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2017.03.02. 13:36:12

" A jelenet alternatív befejezése megtekinthető a pornhubon…" Pontosan hol is? :D

Gabba 2017.03.02. 14:41:32

@Is: nem kell sokáig keresgélned :)

Pácsó Ármándó 2017.03.03. 09:57:01

Micsoda izgalmak! Mindig is szerettem könyvtárba járni :-)

Gabba 2017.03.03. 13:01:10

@Pácsó Ármándó: igen, sok érdekeset lehet ott látni... kimondottan csinosakat is :)

Kapitánylány 2017.09.23. 18:24:59

@Gabba: az hagyján, hogy okosabb lett, de nekem úgy tűnt, hogy gondolatot is tudott más fejébe tenni, pl. a Sudoku megfejtést az ápolónő fejébe, kíváncsi leszek mi lesz ebből...

Gabba 2017.09.23. 20:44:46

@Kapitánylány: látod, ha annak idején együtt haladtál volna a hogyvolttal, akkor már tudnád :P
süti beállítások módosítása