Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Taboo 1x05 - Chemistry

2017. február 06. 09:00 - AaannnaaA

Hősünk lecsapta a feldobott labdát, a részt ugyanis a párbaj előkészületeivel kezdjük. Kora hajnalban az érintetteket kis szigetre viszik csónakkal – Jamesen nem látszik semmiféle érzelem, sógora annál feszültebb. Lorna annyira kíváncsi, hogy keres egy sekély helyet, ahol lábon átkelhet a folyón az említett szigetig. Az eseményt Thoyt ügyvéd és egy másik tag vezényli, de van itt orvos is.

A két fél átadja fegyverét ellenőrzésre – a vizsgáló megnézi őket, aztán visszaadja. Mr. Geary hozott magával segédet, James azonban nem, amit meglehetősen nehezményeznek. Ekkor bukkan fel a derékig vizes Lorna, jobb híján ráböknek, hogy ő a segédje. Hősünk a tűzhöz zavarja átmelegedni, miközben ők sógorával felkészülnek a párbajra. Geary többször elismétli, hogy ennek egyikük halálával kell végződnie, ám a döntnök rendre utasítja: a törvények nem engedik ezt, csupán „első vérig” tart a küzdelem, mindössze egy-egy lövés engedélyezett.

1.jpg

Az ellenfelek szembe állnak, és a jelre elindulnak egymás felé. Először Geary lő, és úgy nézem el is találja Jamest, ám annak kutya baja nem lesz: megszemléli magán a lőpornyomot, előre tartja a fegyvertét, és sógorához lép. Elnézést kér (gondolom a megesett sérelemért), aztán gratulál, mivel ellenfele tökéletesen célzott.

Szerinte Geary segédje a Kelet-indiai Társaság embere lehet, mert 'elfelejtett' golyót tenni a pisztolyába (azaz a Társaságnak fontosabb hősünk élete, mint sógoráé). Említett erre futásba kezd, de csupán pár lépésig jut, mert James ráemeli a fegyverét, és buksin durrantja. A többiek még fel sem ocsúdnak a döbbenetből, ő elköszön és továbbáll.

Zilpha otthon maga élesztgeti a tüzet – a személyzetet elküldte, hogy egyedül várhassa haza urát (vagy bárkit, aki hírt hoz). A férfi meg is érkezik, meglehetősen morcos állapotban. Azzal gyanúsítja feleségét, hogy kétféle módon viselkedett volna attól függően ki hal meg: ha férje tér vissza, vacsora kerül az asztalra, az élet pedig megy tovább, ha viszont James marad életben, pezsgőt bontott volna. De amúgy mindegy is, mert mindketten életben maradtak – a hogyant nem osztja meg az asszonnyal, majd megtudja a városban a pletykákból.

A Delaney-házban Lorna száraz ruhát vett, de sem ő, sem James nem mondja el Brance-nek, mi történt az estélyen (illetve utána). Ő ellenben elmeséli mi zajlott amíg nem voltak odahaza: katonák járőröztek mindenfelé, keresik azokat akik kifosztották a Társaság raktárát és lőpor kellékanyagot loptak. Már híre ment, hogy a tolvajok lógni fognak. Hősünknek a szeme sem rebben, közli a szolgálóval, hogy ha jönnek a katonák nyugodtan engedje be őket, nincs mit titkolnia.

8_1.jpg

8_2.jpg

Lorna és ő a parton reggeliznek (igen, azon a latyakos, gusztustalan helyen) – na jó, hősünk csupán pár főtt tojást hozott magával az éhségüket csillapítandó, a lényeg, hogy nyugodtan tudjanak beszélgetni. A nő attól tart, „mostohafiát” fellógatják a lopásért, de az nem aggódik: a tengerészet már kifizette az ellopott cuccot, ergo az a Korona tulajdona volt, aki kapva kap majd az alkalmon, hogy megfingassa a Társaságot, amiért a rábízott anyagnak lába kelt. A régensherceg a tolvajt felakaszthatná, ő viszont úgy számol, hogy inkább megegyezésre fog törekedni. Ennek ugyan kissé hazárdjáték szaga van, de valljuk be, szinte minden másnak is James dolgai közül. Lorna kijelenti, hogy ő nem akarja hősünk halálát, vajon a férfi is így van ezzel? Nem kap választ, csak egy morranást, miszerint hozza el apja ládáját benne a cuccaival.

Mikor James távozik, megjelenik Winter, aki közli, hogy ő sem kívánja a férfi halálát, mert jó hozzá, és mert megígérte, hogy elviszi Ámerikába (a csaj kissé eltévedt, én csak a kérésére emlékszem, igenlő válaszra nem).

9.jpg

A katonák városszerte vadul keresik tovább az eltűnt salétromot, többek között átkutatják James házát, hajóját és irodáját is – sikertelenül. Eközben ő úton van a titkos laborba, csakhogy kiszúrja, hogy valaki követi. Leszáll a lováról, bevárja a tagot, majd egy jól irányzott ütéssel harcképtelenné teszi. Kést szorít a torkához, ám az nem mondja meg ki küldte, ezért kap egy vágást a gyomrába, plusz kettőt a lábaiba – életben marad, hogy el tudja mesélni a megbízóinak mi történt vele.

A tanyán Cholmondeley készíti a lőport, James hozzá érkezett terepszemlére. Vegyészünk halad a cucc előállításával, négy hét múlva lesz kész puskapor. Addig azonban elkelne neki némi segítség, amit hősünk meg is ígér. Ja, és női társaság, amit Lornában remél megtalálni, amennyiben a színésznő nem foglalt. James nemet mond arra, hogy a férfi meghívhassa bármire „mostohaanyját”, de a feltett kérdésre, miszerint együtt van-e vele, nem ad feleletet.

10_1.jpg

10_2.jpg

Említett eközben meghozta a ládát a Delaney-házba (eszerint létezik!), és Brace után kiabál, hogy segítsen bevinni. A szolgáló az ablakból nézi végig a kínlódást, de nem segít (szerintem már nem akarja kinyiffantani a nőt, mint az elején, de még idő lesz, míg elfogadja). Lorna érzi, hogy oka van az öreg morcosságának, és rákérdez, mire az elmondja, hogy a ládával van baja, mert olyan titkokat rejt, amiket jobb lenne elégetni, ahelyett, hogy megismernék.

Amit múltkor csak sejtettem, most bizonyossá válik: hősünk Ibottson tanyáján kotyvasztatja a puskaport. Bemegy a házba, ahol az öreg mellett ott találja mostohaöcsit is. Átad némi lóvét az öregnek és megbízza, hogy vegyen vízhatlan vitorlavásznat a salétrom letakarására. Az kizavarná a gyereket a megbeszélésről, mert nem tud semmit a viselt dolgaikról, ám James ezt máshogy gondolja: felvilágosítja a srácot a lopott cuccról – így már közéjük tartozik –, majd átirányítja a vegyész mellé inasnak.

11_1.jpg

11_2.jpg

Ezután kifizeti Atticust a rablásért, és ha már itt van tart egy kisebb szónoklatot az embereinek. Tudja ugyanis, hogy a Társaság szép summát ajánlott fel a nyomra vezetőnek, és tudja azt is, hogy van, aki már az árulkodáson töri a fejét; de ő ezt nem engedi, sőt megelőző csapást mér – azzal fogja, és az egyik tagnak levágja a hüvelykujját. Elrettentésnek tökéletes! Az affér után a kurvák jönnek, őket is eligazítja: a Társaság vizsgálódik, de nekik nincs letartóztatási joguk, szóval ha gondot okoznak, szóljanak neki, és ő elrendezi a maga módján. A nyomaték kedvéért kirakja az asztalra az előbb begyűjtött hüvelykujjat, mellé mézesmadzagnak egy gyémántot.

A Társaság ülést tart, ahol a rablás az egyetlen napirendi pont, és ahol Strange azzal kezdi, hogy felemeli a kezét, azaz most nem lesz jegyzőkönyvezés. (Jó, hogy Godfrey itt van, és hegyezi a fülét.) A góré ötleteket vár a tagoktól, hogy mely módon tudnák Jamest legyőzni, de a válaszokat sajnos nem halljuk.

12.jpg

Kurváéknál az egyik kuncsaft dugás közben kést szorít kiszolgálója nyakához, hogy infót húzzon ki belőle hősünkről. Még szerencse, hogy Winter a függöny mögött leselkedik, és azonnal segítségért szalad. A lány nem sokkal ezután a parton Atticus társaságában veszi szemügyre a támadó holttestét, melyre elrettentésül fecnit tűznek: ez James műve.

Késő este hősünk visszalátogat a tanyára, ahol Cholmondeley és öcsi nagyban kotyvasztják a cuccot. Azért jött, mert robbanást hallott, és attól tartott itt történt valami baj, de a vegyész megnyugtatja, hogy szó sincs ilyesmiről. A gyerekkel is váltana pár szót, de az csupán ijedten bámul rá, Cholmondeley világosítja fel, hogy kár a próbálkozásért, a fiú fél tőle.

13.jpg

Otthon rezignáltan veszi tudomásul a láda jelenlétét, aztán nekiáll, és egyesével égeti el belőle a papírokat. Lorna nem érti miért teszi, hiszen azok az apja levelei és rajzai, amiket fiának írt, mind csodaszépek (a nő olvasta őket, ellentétben hősünkkel). Jamest mindez nem nagyon érdekli, azt az okiratot keresi, mellyel apja megvásárolta a Nootkát, valamint az ő anyját az indiánoktól. Akit aztán, mikor nem volt hajlandó a társasági hölgyet játszani, egyszerűen bedugott a bolondok házába.

Lornának elered a könnye a sztorit hallgatva, felpattan, kicsapja a láda tetejét, majd elrohan. És igen, odabent figyel az ominózus szerződés; James elégedetten veszi szemügyre.

14.jpg

Őfelsége azt tervezi, hogy megfingatja a Társaságot az ellopott salétrom miatt, lévén háború idején szigorúbb büntetés jár azért, mert nem vigyáztak rá megfelelően. Coopnak ennél jobb ötlete van: előtúrt ugyanis néhány elfekvő iratot, melyek szerint egy bizonyos George Chichester minden évben kérvényt írt hozzá a Társaság elleni panasszal.

Mielőtt erről többet megtudnánk, hősünkre váltunk, aki abba a kórházba megy, ahol Dumbarton dolgozik. Az intézményben épp zárlat van kolera miatt, ám ez őt nem zavarja, akkor is betrappol, hogy dumálhasson a dokival, aki hívatta. Mikor megjelenik, neki szegezi a kérdést: ugye a járvány csak az ő találmánya? Igen, azért, hogy nyugodtan beszélhessenek. Azért akarta látni hősünket, mert a csapataiknak puskaporra van szüksége, James szíveskedjék 8 napon belül rendelkezésre bocsátani. Ő mindent tagad, de kár a gőzért, valahol lik van a résen, és az amcsik tudomást szereztek a tanya pontos helyéről, és az ott folyó munkálatokról (még a vegyész nevét is tudják). Oké, de a 8 nap akkor sem tartható, riposztol hősünk, ám Dumbartont ez nem hatja meg – az ún. francia módszerrel ugyanis fel lehet gyorsítani lőpor készítési folyamatot.

15_1.jpg

15_2.jpg

Az infóval azonnal Cholmondeleyhez siet, aki elmondja, hogy a franciák tényleg sikerrel jártak azzal, hogy klorátot adtak a kotyvalékhoz, ám a végbe menő folyamat annyira felgyorsult, olyan ádázul kellett kavargatni az elegyet (több műszakban több emberrel), hogy kis híján belepusztultak, és majdnem felrobbantak. James elengedi a füle mellett az ellenérveket, és már szerezné be a klorátot, ám kémikusunk nem hajlandó kötélnek állni. Ekkor megemlíti, hogy az amerikaiak ismerik a nevét, szóval vagy leszállítják az árut, vagy mindketten kötélen végzik.

Cholmondeley még tesz egy uccsó próbát: James kockára tenné a fia életét? Mert a gyerek a fia, igaz? Egyik kérdésére sem kap választ, helyette kezdheti a kotyvasztást, nemsokára érkezni fog a segéderő.

16.jpg

Éjjel Zilpha a hálószobájában szunyál, mikor férje beállít hozzá és meghallja, ahogy a nő hősünket szólongatja, majd felriad a jelenlétére. A dühös férfi először szorongatni kezdi, aztán lerángatja az ágyról és alaposan helyben hagyja. Mikor végez, kiböki, hogy az asszonynak papra van szüksége (szerintem inkább egy zárra a szobája ajtaján).

A korábban említett George Chichester Mr. Coop elé járul, így végre megtudjuk miért jó az ő ügye a Társaság megfingatására. Nos azért, mert a Társaság 9 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóján, az Influencen 280 rabszolga halt meg – a hajónak még a neve sem ez volt, mindent meghamisítottak róla, így a papírjait is. Szerinte anyagi hasznon reményében szállították a rabszolgákat (szabálytalan módon), ezért cinkosok ezen emberek halálában, és a történtek eltussolásában. Coop tájékoztatja a kérelmezőt, hogy a trónörökös saját kezűleg rendelkezett egy vizsgálóbizottság felállításáról.

17_1.jpg

17_2.jpg

A következő jelenetben látjuk, ahogy a dühös Sir Strange elcsípi Mr. Wiltont a feladattal, miszerint rá bízza a vizsgálóbizottság ügyét – írjon nekik levelet, hogy a Társaság mindenben együttműködik, majd jelentkezzen az infóért, hogy mely iratokat kell megsemmisítenie.

Musgrove grófné vacsora közben váratlan látogatót kap James személyében, aki a kertben vár rá. A gróf morcosan közli feleségével, hogy amennyiben valamelyik szeretője állított be, szíveskedjék elküldeni. Az asszony nem zavartatja magát, visszafelesel urának majd kimegy a kertbe. Hősünk biztosítja róla, hogy nemsokára kész a puskapor, ám a nő nem tud semmiről. Akkor ő mégis a sztori mely részében vállalt aktív szerepet? Hát, Nootka ügyben közvetít. Elmondja, hogy továbbította az ajánlatát a megfelelő helyre, de azt javasolná, hogy az egyezséget még azelőtt kössék meg, hogy James elhagyja Londont. A férfi szerint ehhez az kellene, hogy megbízzon az amcsikban, és ott még nem tart.

18.jpg

Otthon meglátja a csomagot, melyet vegyészünk küldött Lornának (eszerint a tiltása ellenére mégis udvarolni kezdett), és nem lesz tőle túl boldog. A nő azonban úgy csinál, mintha nem érdekelné az egész – az ajándék könyvet felnyalábolja, a kísérő levelet hanyagolja.

Este Zilpha épp nyugovóra térne, mikor férje állja útját: papot hozott, hogy kiűzze feleségéből a démont, melynek segítségével James kísérti. Az asszony (akinek az arcán amúgy csúnyán meglátszanak ura múltkori ütlegelésének nyomai) hiába tiltakozna, a két férfi lefogja, a földre nyomja és megkötözi. A pap démonűzés címszóval mindenféle igéket kántál, közben alaposan megcsöcsörészi.

19.jpg

A szertartás után kikötve hagyják, férje csak jóval később oldozza el, majd mintha mi sem történt volna, felszólítja, hogy jöjjön az ágyba. Zipha nyugodtan kijelenti, hogy hamarosan így tesz, ám mikor a férje hálójába megy, az asztalhoz lép, elővesz valamiféle hosszú fém eszközt (ha nem férfi szoba lenne, kötőtűre tippelnék, bár annak túl hosszú), és csak akkor rakja a helyére – eszelős tekintettel – mikor ura felébred.

Hogyvoltíró a twitteren - megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: Taboo
32 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2017.02.06. 10:43:13

A múltkor igennel szavaztam a párbajra és bejött!

Ördögűzés csöcsörészéssel, ez milyen felvilágosult módszer már!

Kíváncsi vagyok, ki súg az amcsiknak.

Pácsó Ármándó 2017.02.06. 10:49:37

@Gabba: Én nemmel szavaztam.

Szerintem Zilpha valamilyen fogamzásgátló eszközt használhatott.

AaannnaaA 2017.02.06. 10:58:31

@Gabba: Na igen, én is nagyon kíváncsi vagyok, hol a rés a pajzson :)
Amúgy a többség arra szavazott, hogy eloldalog a válaszadás elől (én is arra tippeltem volna), meg is lepődtem, hogy meglett a válasz.

AaannnaaA 2017.02.06. 11:06:00

@AaannnaaA: Úgy értem, "meg is lepődtem, hogy meglett a párbaj."

Gabba 2017.02.06. 11:09:30

@Pácsó Ármándó: @AaannnaaA:
nehéz egy ilyen puskaporkészítő dolga, mindenféle szarokat (nem mekiset) kell kóstolgatnia. Bár neki szemmel láthatóan ízlik.

RTB 2017.02.06. 12:42:05

Godfrey inkább Godders

AaannnaaA 2017.02.06. 12:48:53

@RTB: Ahh tényleg, elírtam! Köszi a javítást! :)

Neoprimitív 2017.02.06. 13:17:51

Irodalmi emlékeim szerint a puskapor készítéséhez kén, salétrom és faszén kellett - legalább is az Egri csillagok szerint. A salétromot ellopták, a faszén az faszén, de a féceszben emlékeim szerint nincs kinyerhető kén. Ja, és nem kell se kevergetni, se kotyvasztani, egyszerűen össze kell darálni a három összetevőt.

A B) variáció, hogy a történelmi hűtlenség jegyében James-ék már 1814-ben cellulóz nitrátot (lőgyapotot) kotyvasztanak (1846-ban találták fel), de ahhoz is egyszerűbb lett volna a szalmát még a tehénen átengedés előtt felhasználni. Kicsit olyan érzésem van, hogy volt valami brief a készítőknek, hogy "legyen minden részben valami jó gusztustalan dolog, attól olyan darkos lesz".

Pácsó Ármándó 2017.02.06. 13:58:06

@Neoprimitív: Vagy Jamesék találták fel a szerves lőport és csak 1846-tól jegyezték be szabadalomként. Én nem tudom :-)
Az biztos, hogy szegény Delaneyvel mindig csináltatnak valami véreset :-)

AaannnaaA 2017.02.06. 14:05:39

@RTB: Most néztem utána: az van, hogy a karakter hivatalos neve Michael "Godders" Godfrey - ezt a sorozat hivatalos oldaláról tudom. Én magam hirtelen nem emlékeztem a karakter nevére, és sajna nem a korábbi saját hogyvoltomból kerestem ki, hanem az IMDB-n, ahol szorgos kis manók a Godders-t kicserélték Godfrey-re, de - mint említettem - a sorozat saját oldala szerint mindkettő helyes. Szóval a Godfrey is stimmel, viszont Ti nyilván a másik nevet szoktátok meg, legközelebb észben tartom, hogy erre figyeljek.
Hasonlóan jártam amúgy Ibottsonnal is, mert mostanra a karakter nevét javították az IMDB-n Ibbotson-ra, de miután róla nincs karakterleírás a sori honlapján, így megtartom a nevét úgy, ahogy korábban írtam (a hv-ba úgysem lehet belejavítani).
Evvan :)

RTB 2017.02.06. 14:59:43

@AaannnaaA: a Godfrey lehet a hivatalos neve, a Goddersnek pedig csak James hívta. Valami ragadványnév kadét korukból, mert együtt voltak kadétok.

perszepolisz 2017.02.06. 16:51:40

Nyilván Mr Ibbotson súg az amcsiknak, de az még jobb lenne, ha a kisgyerek.
Amúgy honnan tudott James arról, hogy kinek az ujját kell lenyisszantania. Tényleg tudta, vagy csak tippelt? De akkor meg nem lehet biztos magában.

AaannnaaA 2017.02.06. 16:59:31

@perszepolisz: Én úgy gondolom, hogy azzal számolt, hogy többen is az áruláson gondolkodnak, rábökött az egyikre és nyissz... Aztán lehet, hogy gondolatolvasó, végülis ha távolról dugja a hugit, ez is belefér :)
@Neoprimitív: Én a B) variációdra tippelek. Ezen hatalmasat nevettem, köszi érte: "egyszerűbb lett volna a szalmát még a tehénen átengedés előtt felhasználni".

RTB 2017.02.06. 17:02:07

@Neoprimitív: Szalmát nem eszik a tehén csak szénát:)

Flankerr 2017.02.06. 19:38:05

@RTB: Hidd el, belekóstol a szalmába is kicsit ;)
Kavarják itt rendesen továbbra is, tetszik amit olvasok :)

Taxman 2017.02.06. 21:20:17

Olvasni nagyobb élvezet volt mint nézni :-)

Neoprimitív 2017.02.06. 22:28:41

@RTB: jogos, de a tehénen áteresztett szénából már végképp nem lesz cellulóz. Szalmából még talán...
Mindegy, olvasni rendkívül szórakoztató, a nézést meghagyom a mazochistáknak.

Gabba 2017.02.07. 09:56:49

@Neoprimitív: @AaannnaaA:
mazochista vagyok, vállalom!
na jó, főleg Lorna miatt :)

Pácsó Ármándó 2017.02.07. 12:06:49

@AaannnaaA: @Neoprimitív: @Gabba: Én is, de még véletlenül se Lorna miatt :-)

RTB 2017.02.07. 13:50:45

Most esett le hogy Helgat franka piténte jatsza.

AaannnaaA 2017.02.07. 13:58:26

@RTB: Bezony! (Nem vagy lemaradva, nekem az 5. rész néz közben esett le :P)

Neoprimitív 2017.02.08. 09:00:34

@Gabba: Na jó, Lorna miatt egy kicsit én is lennék mazochista. De csak egy kicsit.

Apropó: ameddig néztem, addig érdekes volt (utólag visszagondolva), hogy miközben az egészből árad valami "bűz", áporodottság (a vizuális tervezőknek hatalmas gratula, szinte érezni a képernyő előtt) és bőven mutatják benne a brutalitások eredményét, a sorozat maga meglehetősen "decens". Az akciójelenetekben nem igazán mutatják ami történik, az egyetlen kuplerájos jelenetet leszámítva no meztelenség, még az olyan kifejezetten erre épülő jelenetekben sem, mint amikor Lornát készültek megerőszakolni.

Pácsó Ármándó 2017.02.11. 13:24:16

Ja, és Cholmondeley a kedvencem a sorozatban :-)

AaannnaaA 2017.02.11. 17:35:42

@Pácsó Ármándó: A színészt megismered, miben láttuk legutóbb?

Pácsó Ármándó 2017.02.11. 18:11:43

@AaannnaaA: Nem ismertem meg, de megnéztem, a The Night Managerben (vajon ki hogyvoltozta?) :-)
Itt jobban tetszik a karakter, akit játszik :-)

Pácsó Ármándó 2017.02.13. 07:33:52

A következő rész elég morcos lesz! :-)

AaannnaaA 2017.02.13. 08:05:38

@Pácsó Ármándó: No spoiler, majd ott megbeszéljük :)

Pácsó Ármándó 2017.02.13. 08:38:32

@AaannnaaA: Mikorra várható az "ott"? :-)
süti beállítások módosítása