Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A titkok könyvtára (The Librarians) 3x05 - The Tears of a Clown

2017. január 20. 13:00 - Gabba

1996-ban kezdünk a kansasi Green Town nevű kisvárosban, ahol nagyon zajlik az élet: a vándor vidámpark az utolsó napját tölti itt, ezért aki él és mozog, itt nyomul. Az egyik standhoz csinos lány és kissé pufók kísérője lép oda, a csaj nagyon lelkes, bárcsak sose érne véget ez az ünnep, mondja a srácnak, aki közben rákészül a feladatra: vízipisztollyal kell betalálni a falra festett bohóc szájába, minél hosszabban, annál jobb. (Szeretnék elvonatkoztatni ezen feladat és a pisiszex közti hasonlóságtól, de bármennyire igyekszem is, nem megy.) A srác koncentrál és eltalálva a megfelelő ívet, hosszan spriccel a bohóc szájába, és végül meg is nyeri a díjat. Nem nagyon látjuk, mi az, de biztos nem rózsaszín tüllbe bújtatott műanyagbaba, amit Hungarisztánban lehet nyerni a céllövöldékben. A csaj viszont közben odébbment és most valami bűvésszel kokettál, pufók barátunk zavartan topog egy ideig, de aztán nem megy oda a lányhoz, inkább csalódottan hazabotorkál.

librarians_3_5_01.JPG

Váltunk a jelenbe és Iowa államba, azon belül Oaks Parkra, ahol egy övig érő szakállas fazon (pont úgy néz ki, mintha a ZZ Top egyik gitárosa lenne) igyekszik ellenállni annak, hogy az újonnan érkezett vidámpark az ő földén telepedjen meg. Azonban a park tulaja és fő bűvésze (aki viszont nem más, mint Samu A gyűrűk urából) ragaszkodik hozzá, hogy itt verjenek sátrat, odadob három kislabdát a szakállasnak majd int a pálcájával, mire a fazon zsonglőrködni kezd velük, egyre gyorsabb tempóban. Közben egyetlen mondatot ismétel: Isten hozta a világ legnagyszerűbb vidámparkjában!

librarians_3_5_02.JPG

Nem sokkal később Jenkins jár erre, békésen popcornozik, közben a telójára kapott videoüzenetet nézegeti: Eve kéri, hogy saját biztonsága érdekében semmiképpen se kövesse őket a vidámparkba. Feltűnik három bohóc, akik meglehetősen fenyegetően indulnak meg az öreg halhatalan felé. Jenkins megpróbál eltűnni előlük és összefut egy random kiscsávóval, aki úgy tudja, a vidámpark egyik pillanatról a másikra csak úgy előtűnt a semmiből. De ez nem zavarja a srácot, minden napját itt tölti, mert szereti az ilyen helyeket. Az a lány a telefonján az unokája?, kérdezi Jenkinst, nem, a barátom, feleli az, az igazsághoz híven. A srác bólogat: Aham, nagyfateromnak is van egy ennyi idős „barátja”, de anyám nem örül neki.

librarians_3_5_03.JPG

Jenkins nem tudja nem észrevenni, hogy minden alkalmazott ugyanazt az egyetlen mondatot ismételgeti: Isten hozta a világ legnagyszerűbb vidámparkjában! A kissrác megmutatja Jenkinsnek a park tulaját, aki éppen valami fényképkupacot néz át, nyilván keres valakit. Amikor továbbmegy, Jenkins a fiúval felkeresi az automata gyorsfényképész bódét és kinyomtat pár nemrég készült képet. A várt vidám arcok helyett azonban csupa rémült vagy feszült ember látszik a képeken. Itt valami komoly gond lehet, ezért Jenkins rábeszéli a fiút, menjen szépen haza. Az eleinte tiltakozik, de Jenkins olyan rémtörténetet ad elő, aminek hallatán a kiskorú hátra sem nézve elrohan. Jenkins immár nyugodtan nyomozhat.

librarians_3_5_04.JPG

Beoson a cirkuszsátorba, ami üres, kivéve négy alakot a színpadon: hát itt a könyvtáros csapat! Bár nincs bennük köszönet, Eve ugyanis két fejjel a nyakán ücsörög, Jake erőembernek maszkírozva dühödten emelget valami súlyt, Ezekiel kígyóbűvölőként furulyázik a sarokban, Cassandra meg sellővé változva csapkod a farkával, mindannyian szemmel láthatóan öntudatlanok.

librarians_3_5_05.JPG

Jenkins saját készítésű keverékével magukhoz téríti a társakat, csak az a kérdés, Eve melyik feje az igazi, melyik orra alá dugja az ellenszert? A valódi tudományos módszernek tekinthető ecc, pecc, kimehecc mondóka segítségével végül a bal oldali mellett dönt és milyen jól, tényleg az az ezredes saját feje. (A bal már a múltkori részben is bejött Eve-nél, emlékszünk ugye?) Eve fintorog, miért ilyen büdös ez? Jenkins lelkiismeretesen felvilágosítja, mi minden van a keverékben: lejárt szavatosságú fűszerek, némi tehéntrágya, koldus izzadságából párolt só, ilyesmik. Majd gyorsan a távozás mezejére lépnek, mert ugyan az öntudatukat visszanyerték, de saját egyéniségüket még nem, ahhoz vissza kell jutniuk az Annexbe.

librarians_3_5_06.JPG

Cassie-t beteszik egy talicskába, úgy rohannak vele, közben Jenkins elmondja, hogy az egész park egy nagy átverés, aki létrehozta, az vagy teljesen kezdő, vagy nagyon tapasztalt varázsló - de lehet, hogy mindkettő. A varázslóköpenyes tulaj eközben a bohócainak dühöng: Hogy tudtak azok négyen megszökni, ők lettek volna az est fénypontja! Üldözésükre küldi a bohócokat, akik ki is szúrják a menekülőket. Jake néhány dodzsemből barikádot épít, de az csak lelassítja a bohócokat, muszáj tovább futni az átjáró felé. Amit a tehetséges Jenkins pont a kerti vasút egyik kanyarjában helyezett el, és persze pont jön is már a járat. A mozdony dudál, sípol, szerencsére a menekülők épp időben érnek oda és lépnek át az ajtón, majd nagy pihegve elterülnek az Annexben. Visszaváltoznak önmagukká, Eve is olyan lesz, mint Süsü – mármint egy fejű.  Arra azonban továbbra sem emlékeznek, mi történt velük a parkban.

librarians_3_5_07.JPG

A cilinderes Samu tovább dühöng, amiért a foglyoknak sikerült meglógniuk, de hirtelen lenyugszik, mert meglát egy lányt. Charlotte, motyogja és odasiet hozzá. Én vagyok az igazgató, látom megkapta az aranyjegyet, amit küldtünk, jöjjön, körbevezetem, mézesmázaskodik vele. Így is lesz, elindulnak, a kamera ekkor ráközelít a varázsló műsorát hirdető plakátra, amin ez olvasható: Kirby, the Great. Tehát már tudjuk, hogy hívják Samut valójában, és az is nyilvánvaló, hogy ez a Charlotte ugyanaz, akit az epizód elején láttunk csitrikorában.

librarians_3_5_08.JPG

Az Annexben Eve a végére akar járni a dolognak és sürgeti a többieket, menjenek vissza együtt a parkba. Persze ehhez először vissza kell nyerniük az emlékezetüket, szerencsére Jenkins újabb nagyszerű saját készítménnyel siet a segítségükre. Ezt nem szagolni kell, hanem meginni, kicsit köhögnek tőle, de aztán eszükbe jut minden: a könyvtáros album Iowába küldte őket, ahol egy nő rosszul lett a vidámparkban és bevitték a kórházba. A nevét nem tudni, de azt kiderítették, hogy zsonglőrként dolgozott és egyszer csak összeesett. A kezén viszont olyan gyűrű volt, amit a Kaliforniai Ügyvédi Kamara évente egyszer adományoz a legkiválóbb jogásznak. Na de egy jólmenő jogász miért dolgozott zsonglőrként? Hát ez az, egyet kell kérdezni, megmondta már Besenyő Pista bácsi is. Kicsit utánanéztek ennek a díjnak és kiderült, hogy az előző évben egy bizonyos Charlotte Holloway kapta meg, aki egy nagy san franciscói jogi cég partnere. A könyvtárosok mindezen infók birtokában mentek el a vidámparkba, de a cilinderes tulaj elég flegmán beszélt velük, majd azt is látjuk, hogy a hátuk mögött varázsmozdulatot tesz, nyilván akkor lettek megbabonázva. Aztán nyomozás közben elkapták őket a bohócok, de Eve az utolsó pillanatban még el tudta küldeni a figyelmeztető üzenetet Jenkinsnek.

librarians_3_5_09.JPG

Na, ennyit sikerült összekaparniuk az emlékekből, meg azt, hogy a tulaj és fővarázsló Amazing Mysteriumnak nevezi magát. Persze a neten semmi infót nem találnak róla, így másból kell kiindulni. Cassie szerint a köpenye még a kasmírnál is finomabb anyagból készült, Jake még kiegészíti: Igen, az istenek szövetének is mondják, amúgy az anyag neve vicuña. Matata, teszi hozzá Ezekiel, hogy mutassa, ő is milyen művelt, de csak azt éri el vele, hogy a monitor előtt hangosan felröhögök. Az elérhető infók szerint az egész világon csak egyetlen cég gyárt ilyen szövetet, egy kis műhely Peruban, a legutolsó rendelés egy bizonyos Kirby Goulding részére készült. Megvan tehát a név, és így már találnak is infót: piti kis bűvész volt, de kb. fél év óta olyan hírnévre tett szert, hogy mindenhol ódákat zengenek róla. Ezt nyilván nem önerőből érte el, hanem valami ereklye segítségével, ért egyet a csapat.

librarians_3_5_10.JPG

Jenkins szerint azonban minden erre képes ereklye itt van a Könyvtárban, ezért két dolog jöhet számításba: vagy olyan ősrégi cuccról van szó, amiről még Jenkins sem tud, de ez ugye valószínűtlen, vagy valami vadi új ereklyéről – viszont akkor az bármilyen tárgy lehet. Jenkins hangosan gondolkodik: valszeg egy Kirbynek kedves és fontos dolog, ami egy Ley-vonal segítségével alakult át ereklyévé. Közben az öreg keze is dolgozik, újabb adagot készít a bűzlő, de hatásos emlékezethelyreállító porból a vidámpark többi áldozata részére. Jake szerint a fickó varázspálcája lehet a keresett tárgy, de Ezekiel lehurrogja, az túl egyértelmű lenne. Mindenesetre a csodálatos négyes átöltözik és csöppet sem feltűnést keltő szerkóban és járművel visszatér a parkba, mutatom:

librarians_3_5_11.JPG

Két csapatra oszlanak, a fiúk a tulaj lakókocsiját vizsgálják át titokban, ahol régi kiadványokat, iskolai emlékkönyveket és fényképtablókat találnak. „A legjobb barátaim” áll a táblán, de a fényképek mindegyike rémült arcokat ábrázol. Váratlanul két bohóc lép be, Jake-ék gyorsan elrejtőznek, de elölfelejtik Ezekiel kütyükereső ketyeréjét, amit persze a bohócok megtalálnak és elviszik Kirbyhez. Ezalatt a lányok a szagos cuccal próbálkoznak, de az sajnos nem használ, úgy látszik, túl régóta vannak a varázsló bűvhatása alatt az áldozatok.

librarians_3_5_12.JPG

Kirby és Charlotte a vízipisztolyos célbalövőnél állnak, ahogy a nyitó jelenetben is láttuk őket, Cassie és Eve a közelből figyelik a párost. Kirby testbeszédén látszik, hogy odavan a nőért, úgy gesztikulál és mosolyog ahogy a szakirodalom írja. Biztos Flynn is így mutatta ki annak idején, hogy tetszel neki, mondja csipkelődve Cassie, de Eve válasza meglepi: Á dehogy, ő csak egy cédulát küldött, amin ez állt: Tetszem neked? Igen – nem, húzd alá a megfelelő választ. (Rövid idő alatt másodszor röhögök fel hangosan, bennem van a hiba?) Kisvártatva megérkeznek a fiúk, akik kinyomozták, hogy Kirby öt különféle Charlotte Hollowaynek küldött meghívót, mind az öt jogász, akik nyilván el is jöttek, de mivel eddig egyikük sem az volt, akit Kirby keresett, dühében zsonglőrré változtatta őket. Tovább hallgatják Kirbyt, aki emlékezteti Charlotte-ot, gyerekkorában azt kívánta, bárcsak sose érne véget ez az ünnep. Hát ma este teljesülni fog a kívánsága, mert a felemelkedés (ascension) után ez a vidámpark örökre megmarad.

librarians_3_5_13.JPG

Jake felidézi a többieknek, hogy Houdini az anyja halála után mindenféle okkult dologgal, meg másik dimenzióba való eljutással kezdett foglalkozni, ő ezt hívta ascension-nak. Viszont ha Kirby tényleg erre készül, akkor gyorsan meg kell találni az ereklyét, mert különben a park összes látogatója el fog tűnni örökre. Kirby amúgy tényleg kezd bekattanni, mert bevonszolja Charlotte-ot a cirkuszi sátorba és lekötözi egy székre, hogy így nézze végig a vidámnak szánt műsort. Jönnek a bohócok, süteményt dobálnak, verekednek, stb, de szegény csaj csak egyre rémültebben néz. A könyvtárosok titkos támadással megpróbálják kiszabadítani, de Kirby bohóchadserege elkapja őket. Ezekiel még egy gyors mozdulattal megszerzi a varázspálcát, de hiába, nem az a keresett ereklye. Hát akkor ennyit a jó tervekről.

librarians_3_5_14.JPG

Kirby egyre dühösebb, a könyvtárosokat átkísérteti a Horror Házába, itt lesztek állandó szereplők, vörös viaszba dermesztve, fenyegetőzik. Charlotte megnyugtatására a Hamletből idéz, persze pontatlanul, Jake természetesen nem tudja megállni, hogy ki ne javítsa.

„Kételd, a nap hogy forgandó, / Kételd, csillagtűz ragyog;

A valót, hogy igazmondó: / Csak ne azt, hogy hű vagyok.”

Kirby tovább ordít, most már Charlotte-ra is dühös, felidézi neki, hogy 1996-ban mit művelt vele a vidámparkban: hiába nyerte meg a csajnak nyereményt, az otthagyta őt és máshova ment szórakozni, most is csak finnyáskodik, pedig ezt az egész helyet az ő kedvéért csinálta. Most végre Charlotte-nak is beugrik, ki ez a csávó és mentegetőzni kezd: dehogy lépett le, csak elment jegyet venni a bűvészbemutatóra, de mire visszaért Kirbyhez, az addigra már eltűnt. Pedig emlékszem, tényleg nyertél nekem egy szép virágot, mondja szendén. És yesss, végre látjuk, hogy anno a vízipisztolyos díj egy piros műanyag virág volt, ami most Kirby varázsköpenyét díszíti, ez lesz a keresett ereklye! Kirby meghatottan nyújtja át Charlotte-nak, mi tagadás, igen szíp darab, bár a rózsaszín tüllbe bújtatott műanyagbaba százszor szebb nála!

librarians_3_5_15.JPG

Így gondolhatják a könyvtárosok is, mert a virágot elszedik Charlotte-tól és körbe-körbe dobálják egymásnak, Kirby félőrülten rohangál utána. Ezekiel felmászik a vörösviaszt tároló tartály melletti létrára és amikor ő kapja meg a cuccot, úgy tesz, mintha beledobná a tartályba. Kirby lendületből utánaveti magát, és csak mikor lesüllyed a tartály aljára, akkor jön rá, hogy már nem él... Ezzel megszűnik a varázslat, az elátkozott vidámpark eltűnik, az emberek kicsit szédülten kóvályognak a mezőn, de lassacskán magukhoz térnek.

librarians_3_5_16.JPG

A szakállas zztopot fekete öltönyös ügynök faggatja, Prichard az, az évadnyitóban megismert DOSA-tól. Miután felvette a fickó vallomását, Prichard begyűjti a két hátrahagyott tárgyat: a Kirbyt ábrázoló plakátot és „A legjobb barátaim” feliratú tablót.

librarians_3_5_17.JPG

Az Annexben Jenkins hermetikusan lezárt üvegtartóban helyezi el a szíp műanyag virágot és megbeszéli Eve-vel, valahogyan ellenőrizniük kell a Ley-vonalakat, mert különben számos ereklye fog létrejönni a virághoz hasonló módon, és akkor nagyon hamar megtelik majd az újonnan kialakított tárolórészleg.

librarians_3_5_18.JPG

16 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.20. 15:05:16

(Ej, h megint én tüskénkedek itt elöljáróban?!:)
A hét utolsó munkanapján ponTy ilyen könnyed, vidámparkos részt bírt el az össz szellemi tőkém:) jól esett, ezt egyazegybe nekem taNálták ki.:) A falusi búcsús emlékek gyöttek elő ismét, egyszer már átestünk analóg valamelyik posztodnál ilyesmin, egészen a similabdától a kakasos nyalókáig, de arra nem emlékszem, h a "rózsaszín tüllbe bújt műanyagbabához" ennyire kötödtél vóna, mint HungariCum!:) De lájkolom az ízlést is, mert szerintem is 100x szépíkébb, mint a szíp piros műanyag virág, de legalább róZaszínes, babás:)

"Kütyükereső ketyere" :DDD nagyon bírom, aranyos, mondd ki gyorsan, csupa-csupa nyelvtörő.:)

"A könyvtárosok titkos támadással megpróbálják kiszabadítani, de Kirby bohóchadserege elkapja őket. Ezekiel még egy gyors mozdulattal megszerzi a varázspálcát, de hiába, nem az a keresett ereklye. Hát akkor ennyit a jó tervekről."
Igen, ez is megérett, ugyan nem shakespeare-i (de kellett az!) ámde madáchi idézetre, "a tett halála az okoskodás!"
Klassz, könnyed írás volt, még bírtam vóna tovább szemmel verni:) látszik, h nem került el téged se a vidámparkban szerzett élmények hatása, amikor annak ideje vót.!:)

Köszike posztodnak a vidám emlékeimet előhívó élményt, remekül elszórakoztatott, megmosolyra derítős volt, még ugyan.
(Egyre jobb, má majdnem odavagyok érte, mert birizgál, h visszaolvassam az előzőeket, miHáncst időm lesz rá!:D) De hogy nem láttam én ezt tavaly januárban má, tudom én?!:D

Gabba 2017.01.20. 19:13:17

@Gyöngypipi: te nagyon rendes kommentelő vagy, pedig ez az évad eddigi leggyengébb része volt sztem.

Jó, persze, vidámpark meg hejehuja, de azért mégis...

A rózsaszín tüllruhás baba meg a filmbeli piros virág, mint nyeremény, hát maradjunk annyiban, hogy mindkettő szíp.... :))

Pácsó Ármándó 2017.01.20. 20:10:43

Ezért jó ez a Könyvtár hogyvolt, itt minden rendű-rangú-érdeklődési körű ember talál magának valami személyre szabottat! És ez még csak az első bekezdés :-)))
Azt hittem lesz belinkelve ZZ Top zene vagy Zizi Labor, esetleg Apostol együttes, de nem :-)
Csavardi Samu?! Akkor nem lehet messze a "zsákos" sem :-)
Jól néztek ki hőseink és itt most nem Jenkinsre gondolok :-)
Hakuna Matata! :-))
Ez az utolsó Charlotte inkább pincérnőnek tűnik, mint jogásznak.

Gabba 2017.01.20. 20:34:32

@Pácsó Ármándó: most nem volt zenés link, de mindenki hallgassa azt a kedvencét, amelyikre asszociál

És azt nem is írtam, hogy Charlotte nem más, mint Holly az Eurekából :)

2017.01.20. 23:00:14

@Gabba: Bizonyára úgy is van, ahogy most "súlyoztad" az évad ezen részét, természetesen az Írótól elfogadom, ki mástól, de ettől engem saját fakultációmban szórakoztatott a hétvége közeli leengedésben és ezért a dilimre futotta csupán. Olvasása! A "de azért a mégisbe".......! még két-három hv elolvasása után, - két évad elmaradással, gondoltam még nem bonyolódnék bele.
Majd látom, ha elolvasom/olvasnám kompletten, h a felzárkóztatásom mennyire lehet sikeres, a bátrabb kommenteléshez. Igyekszem!:)

@Pácsó Ármándó: Köszi komm. társ a jó meglátásod, h itt a hv által a minden rendű-rangú-érdeklődési körű ember valamelyikébe beleférhetek, de érzékelem én, h az még sok pótlást igényelne, h ne csak az utolsó bekezdés legyen. Jó lenne!

Pácsó Ármándó 2017.01.21. 08:30:17

@Gyöngypipi: Az a remek az olvasásban, hogy örömöt okoz, ha jó az olvasmány :-)
Én alulképzett vagyok a Könyvtárban, is :-)) Szóval semmi gond nincs a friss csatlakozókkal, igény szerint kell pótolni, ügyesen :-)

Gabba 2017.01.21. 13:02:39

@Pácsó Ármándó: ha már hiányoltad.... csak hogy ne legyél nyuszi :D
küldöm mindenkinek, aki szereti:
www.youtube.com/watch?v=y9zw_79tlgM

Pácsó Ármándó 2017.01.21. 13:50:39

@Gabba: Douplán meghallgattam, őszintén szólva már csak ez hiányzott a hogyvoltból, hogy igazán a helyén legyen a megszokott magas színvonal :-)

Gabba 2017.01.26. 22:15:39

Jó hír (1): lesz 4. évad!!
Rossz hír (vagy jó hír 2): a héten nem lesz új poszt, nem volt időm rá

Gabba 2017.01.27. 09:52:50

@Pácsó Ármándó: gondoltam, megvárom a poszttal a tiédet ;-)

Pácsó Ármándó 2017.01.27. 11:34:59

@Gabba: Kiderült, hogy a ParaMount Channel még nem kezdi el idehaza vetíteni 29.-én (és még infó sincs, hogy mikor) ezért várok vele én is, hátha csak 1-2 hónap csúszásuk lesz :-(

Gabba 2017.01.27. 11:46:20

@Pácsó Ármándó: bakkero... hát mi ez a hanyagság? eddig nem ilyennek ismertük a tudjukmelyik csatornát :(

Pácsó Ármándó 2017.01.27. 12:16:25

@Gabba: Biztos az Infulencia! Állítólag nagyon terjed!

Gabba 2017.01.27. 13:23:36

@Pácsó Ármándó: én már ki vagyok belőle kúrálva!

Pácsó Ármándó 2017.01.27. 13:39:29

@Gabba: Én meg nem akarom elkapni :-) Állítólag már a lovak közt is terjed, de ezt AaannnaaA jobban tudja! :-))
süti beállítások módosítása