Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A titkok könyvtára (The Librarians) 3x04 - The Self-Fulfilling Prophecy

2017. január 12. 12:30 - Gabba

Valami pincében vagy barlangfélében kezdünk, de nemcsak a nézőknek nincs fogalma arról, mi ez a hely, hanem hőseinknek sem: Eve, Ezekiel és Jake úgy néznek egymásra, mint komoly piálás utáni másnapos kollégisták. Ruhájuk csurom víz, Ezekielnek homályosan rémlik valami szardellás pizza, amit nem is szeret, Jake viszont foghajmás kenyérre emlékszik, amit szeret. A zavart csak fokozza, amikor az egyik beugró mögül spanyolajkú takarítónéni lép elő, kezében az obligát felmosórúddal és némileg zavart „hola!” köszöntéssel üdvözli őket. Mi a frász történt itt, és egyáltalán, hol van Cassie?

librarians_3_4_01.JPG

Eve-nek beugrik valami és már látjuk is, hogy nem sokkal korábban egy las vegas-i szálloda éttermében ücsörögtek, a könyvtárosok újabb sört innának, Eve viszont kijelenti, ő fáradt, inkább felmegy lefeküdni. Ezt a többiek nem akarják engedni, maradj itt bulizni velünk, ne búslakodj egyedül a szobádban, most, hogy Flynn nincs itt. Ezekiel néhány aranyérmét mutogat, amiket egy piramisból nyúlt le, Jake helyteleníti, amiért nem adta le a múzeumnak. Nemesfém cucc Eve-nél is van, egy ezüst púdertartó, amit talán Flynntől kapott. Nem igazán tetszik neki, de nem akarta Flynnt megbántani, ezért nem mondta meg neki, hogy csak egy teljességgel haszontalan bizsunak tartja.

librarians_3_4_02.JPG

A zajos kajáldában egyszer csak mindenki ledermed, a fény kialszik, könyvtárosaink viszont tovább mozognak és nem értik, mi történt. Váratlanul fémes csikorgó hang hallatszik és belép egy csuklyás alak, kezében két hajlott pengével. Akár Jumurdzsák is lehetne, de mégsem, mert nem a gyűrűjét keresi, hanem odalép Eve-hez és csak annyit mond neki: Eve Baird, ma este! Ez nyilván nem randira hívás, vagy ha igen, akkor én nagyon le vagyok maradva, mindenesetre választ nem várva, eltűnik, az asztalon csak egy homokóra és egy kocka alakú doboz marad utána.

librarians_3_4_03.JPG

A pihenésnek és a sörözésnek tehát annyi, a csapat gyorsan visszamegy az Annexbe, ahol Jenkins segít nekik beazonosítani a csuklyás alakot. Ő bizony nem más, mint a Kaszás (Reaper), az arca soha nem látható és ő az egyik legrégebb óta működő orgyilkos: varázslatot használók szokták felbérelni más varázslathasználók megölésére. És most őrangyalunk a célpont, jáj. Amikor az utolsó homokszem lepereg az órában, vége az életének. Eve magabiztos arccal felfordítja a homokórát, tessék, így nem fog leperegni a homok! De dehogynem ám, ugyanis hiába a trükk, a megfordított órában a homok tovább pereg – felfelé!

librarians_3_4_04.JPG

Visszaváltunk a barlangba, megtudjuk, hogy a spanyol nő neve Nina, és előkerül két másik figura is: az egyik egy Tyson Lopez nevű fiatal srác, kezében úszószemüveget tartva, , a másik egy szikár férfi, Fairbrother nevezetű, a Mayfield High nevű középiskola igazgatója. Na, valami kezd már összeállni, főleg, amikor Eve-nek beugrik, hogy ezeket az embereket ő már látta a könyvtáros albumban.

librarians_3_4_05.JPG

Az Annexben  Jenkins a kocka alakú, piros mintázatú dobozt vizsgálgatva kijelenti, hogy az egy jóskocka és minden valószínűség szerint a delphoi jósdából származik. Háttérinfóként elmeséli Perszeusz és Akrisziosz történetét, eszerint jóslat szólt arról, hogy Akrisziosz argoszi királyt saját unokája fogja megölni. A király ezért egy toronyba záratta egyetlen lányát, Danaét, hogy ne találkozhasson egy férfival se, aki felcsi…, bocs, szóval akitől teherbe eshetne. Nem számolt viszont Zesszal, aki aranyeső képében megtermékenyítette a lányt, nagy kujon volt az öreg főisten és találékony, amint az köztudott. Akriszisz ezután egy ládában a tengerbe vetette Danaét és az újszülött Perszeuszt, akiket végül halászok mentettek ki. Nagyapjáról mit sem tudva Perszeusz fiatal felnőttként egy diszkoszversenyen véletlenül úgy fejbedobta Akriszioszt, hogy az meghalt, így mégis beteljesült a jóslat. Mindez csak arra volt példa, hogy Eve nem tehet semmit se a jóslat ellen, mert az minden próbálkozás ellenére úgyis beteljesedik.

librarians_3_4_06.JPG

Eve ragaszkodik hozzá, hogy többet tudjon meg a sorsáról, ezért a homlokához teszi a kockát és meglátja a jövőt: a Kaszás itt a Könyvtárban fog vele leszámolni. Jenkins hiába magyarázza, hogy a Könyvtárt annak idején direkt Kaszásbiztosra építették, ide nem tud bejutni az orgyilkos. Eve viszont azt hajtogatja, az egyetlen megoldás, ha elmegy a Könyvtárból és így fog ki a jóslaton. Végszóra az album lapjai pörögni kezdenek és új hír érkezik: Seattle-ben a Mayfield High suliban tömegszerencseség történt: 17, addig gyengén tanuló diák váratlanul kitűnő bizonyítványt szerzett. Ezen kívül 17 család váratlanul nyert a lottón, a diákok rangos sportversenyt is nyertek, ez ám a különös egybeesés. A csapat máris indul oda, nyitva hagyva azt a kérdést, hogy vajon ki fogja megvédeni a védangyalt? (Who guards the guardian?)

librarians_3_4_07.JPG

A hátsó ajtón át megérkeznek a suliba, pont szünet van, a folyosón feltűnik az igazgató: Kik maguk és mit keresnek itt, hívom a rendőrséget! Mi vagyunk a könyvtárosok, felelik hőseink az igazsághoz híven, majd gyorsan a váratlanul elért kitűnő tanulmányi eredményre terelik s szót és gratulálnak a dirinek. Az egyből megenyhül és önelégült arccal bólogat, plusz itt vannak még azok a lottónyertesek is, hízeleg tovább Eve. Ó, az csak véletlen egybeesés, hárít a diri, de Jake ellentmond: Nem, véletlen egybeesés az, amikor két lánnyal randizol és csak utána derül ki, hogy testvérek. Fairbrother igazgatótól még azt is megtudjuk, hogy a nyertes családok csemetéi mind tagjai az úszócsapatnak, na végre valami nyom.

librarians_3_4_08.JPG

Előkerül Tyson Lopez is, a srác egyhetes edzéslehetőséget nyert Görögországban, és visszafelé a kulacsában hozott egy palack vizet a híres Parnasszosz hegyről, és itt a suliban beleöntötte a medencébe, hátha jó hatással lesz az itteni úszókra. Mindannyian átmennek az uszodába, ahol Ezekiel valami spéci ketyerével rábukkan két úszószemüvegre, amik varázslaton estek át, valszeg a parnasszoszi víztől: segítségükkel látni lehet a jövőt! Az egyiket ő, a másikat Jake veszi fel és már jön is a látomás: Jake valami medúzafejes ajtót nyit ki, a tolvaj meg utolsó aranyérméjét odaajándékozza egy múzeumnak. Milyen borzasztó látomás, borzong Ezekiel, én ugyan nem adom ki a kezemből soha ezeket a drágaszágokat! Kiderül, hogy az úszócsapat valamennyi tagjának volt ilyen szemüvege, ezért tudták eltalálni a lottószámokat. Egy rejtély megoldva, Eve a szemüveggel visszaküldi Cassie-t az Annexbe, vizsgálják meg alaposan Jenkinsszel. Alig  tűnik el Cassie, amikor a medence vizéből egy kéz nyúlik ki és mindenkit beránt a vízbe!

librarians_3_4_09.JPG

Az epizód elején látott barlangban térnek magukhoz, hát ezért lettek vizesek, most már ezt is tudjuk, csak azt nem, hol van ez a hely. Eve felveszi a másik úszószemüveget, amiben egy félholddal megjelölt sziklafalat pillant meg. Keresgélni kezdenek és hamarosan rá is bukkannak, Eve megnyomja a félholdat, a fal elhúzódik, megvan a kijárat. Ekkor feltűnik mögöttük a Kaszás, Eve mutogatja neki a homokórát, héló, még nem járt le az idő, de azért jobbnak látják elmenekülni a gyilkos elől. Egy tágas terembe érnek, ahol tanácskozás közben váratlanul közéjük zuhan egy sziklafal és kettévágja a társaságot (csak képletesen, nem kell izgulni!). Az egyik csapatba Jake, Ezekiel és Tyson kerül, a másikba Eve, Fairbrother és Nina.

librarians_3_4_10.JPG

Ezekielék indulnak tovább és egy olyan terembe érnek, aminek padlója görög betűkkel jelölt négyzetekre van osztva, a falon lévő görög feliratot Jake máris fordítja: „Ez a szoba Zeusz próbája, lépj bölcsen, különben utolér Zeusz haragja! Az arany megmutatja az utat!” Jó vicc, hát kinél lenne itt arany?!, kérdezi Ezekiel, de Jake megsemmisítő pillantását látva kényszeredetten a zsebébe nyúl és előveszi a pénzérméket. A másik csapat nem ilyen könnyen jut ki a teremből, mert az ő útjukat két ajtó zárja le, az ottani felirat szerint az egyik a biztos halálba vezet, de vajon melyik? Szegény diri hiába tanult annak idején ógörögöt, több útmutatás nincs a szövegben.

librarians_3_4_11.JPG

Ezalatt az Annexben Cassandra és Jenkins vizsgálgatja a szemüveget, Jenkinsnek valami tisztázni akarna Eve-vel, Cassie tárcsáz, de az őrangyal nem veszi fel a mobilt. Ez nem jelent jót, értenek egyet, és a hátsó ajtón átlépnek a suliba, pont a medence partjára érkezve meg. Az egyik padon megtalálják Ezekiel ketyeréjét, a vízen meg ott lebeg egy jóskocka, nem Eve-é, hanem egy szakasztott ahhoz hasonló, ennek a mintázata viszont kék, nem piros. A két okos ember arra lyukad ki, hogy az önbeteljesítő jóslatot kétféle módon lehet meghiúsítani: vagy be kell vonni egy kívülálló személyt, aki megtöri az események láncolatát, vagy az eredeti jóslat köré egy még annál is nagyobb horderejű jóslatot kell vonni. Cassie a homlokához teszi a kockát és megpillantja a belé rejtett látomást: a delphoi jós akkor fog meghalni, amikor testét ismét delphoi víz éri. Na, ezzel mit kezdjünk most?

librarians_3_4_12.JPG

Eve még mindig azon töpreng, melyik ajtón menjenek ki, majd úgy dönt, alkalmazza az ismert mondást, miszerint csatnak, kardnak, fasznak baloldalt a helye. Nyitja a bal oldali ajtót, és igen!, ez a nyerő nyílászáró.  Ezekielék is haladnak, bár kissé lassan, már majdnem az összes érmét elvesztették az átkelő keresése során, miközben egyik mezőről a másikra léptek. Már csak egy érme maradt és még nem értek át a termen, a tolvajnak ekkor mentő ötlete támadt: a szemüvegben azt látta, hogy az utolsó érmét elajándékozta egy múzeumnak, tehát akkor most akármelyik mezőre dobja, az lesz a helyes. És így is történik, sikeresen átjutnak, Ezekiel diadalmas arccal vágja zsebre az utolsó drágaszágot.

librarians_3_4_13.JPG

A csapat két fele egyszerre érkezik kétfelől valami fegyverterembe, persze még nem örülnek meg egymásnak, mert korábban azt is látták a szemüveggel, hogy Eve rájuktámad, Eve meg azt látta, hogy Jake és Ezekiel fog rá fegyvert. Már-már összecsapnak, bár Ezekiel kis híján összerogy a hatalmas kard súlya alatt, amit felkapott, ám ekkor Tyson lép közbe és leállítja őket: Csak azért akartok harcolni, mert ezt láttátok a jövőben, simán hagyjátok abba és kész! Ez beválik, a két csapat most már örülhet egymásnak és együtt indulnak tovább, de sajnos zsákutcába jutnak. Na most mi lesz? A könyvtárosok agyalnak ezerrel, közben Eve-nek eszébe jut Nina egy korábbi megjegyzése, amikor azt mondta, hogy Fairbrother igazgató nagyon szereti a diákjait, nincs szükség jósszemüvegre ahhoz, hogy ezt lássa az ember. Igen ám, de a takinéni közelében egyikük sem beszélt a jövőbe látó szemüvegekről!

librarians_3_4_14.JPG

És most, hogy jobban visszagondol, Nina nem is volt ott, amikor együtt beleestek a vízbe! És már mindenki megszáradt, de ő még mindig vizes! Summa summarum: Nina a delphoi jós! Nina nem is tagadja és gúnyosan megjegyzi, hogy jobb lett volna, ha Eve megfogadja Galahad/Jenkins tanácsát és a Könyvtárban marad. Mert ahol most vannak, az a jós saját jósdoboza. Erre tágulni kezd a kép és látjuk, hogy a piros és a kék doboz az Annexben van egymás mellett egy asztalon, körülöttük Jenkins és Cassie sürgölődik.

librarians_3_4_15.JPG

Nina elmondja, hogy időnként titokban lespricceli magát egy flakon vízzel, mert nedvesnek kell maradnia, nehogy elveszítse a képességeit. Ha-ha, és végig a Könyvtárban voltunk, az én dobozomban, mert a saját halálomra vonatkozó jóslat meghiúsítása érdekében egy még nagyobbat hoztam létre, az őrangyal halálára vonatkozót, teszi még hozzá Nina. Ha ugyanis az őrangyal életben marad, akkor örökre megváltoztatja a Könyvtár sorsát.

librarians_3_4_16.JPG

A homokóra mindjárt lepereg, megérkezik a Kaszás a barlang falán keresztül, Eve-nek hirtelen mentőötlet jut az eszébe. A púdertartó fém fedele segítségével morze jeleket kezd adni Jenkinséknek, akik hamar észreveszik a dobozból érkező villogást. Dobja ki a kockát az ajtón a föld túlsó felére!, így szól az üzenet, Jenkins rájön, hogy Eve adja a jelet. Nyitja az ajtót, aminek túlsó felén Ausztrália és az Ayers Rock van és kihagyintja a dobozt. Lepereg a homok, a Kaszás suhintásra emeli a pengét, de mivel Jenkins személyében harmadik fél avatkozott közbe, Eve helyett Ninát találja el, aki annyit sem tud mondani, hogy carramba. A Kaszás elvégezte a munkát, ölt, bár nem pont a célszemélyt, így hát ő is eltűnik. Eve diadalmasan emeli magasba a púdertartót: Mégsem teljesen haszontalan bizsu ez.

librarians_3_4_17.JPG

A sikeres akció végén kocsmázni indul a könyvtáros csapat. Jenkins megjegyzi, hogy a púdertartót nem Mr. Carsentől kapta Eve. Az ugyanis valójában a könyvtár egyik legértékesebb ereklyéje: Mimiko japán sámánkirálynő piperetükre. Ezzel meg is van a válasz arra a korábban feltett kérdésre, hogy vajon ki fogja megvédeni a védangyalt? A helyes válasz: maga a Könyvtár. Erre iszunk!

librarians_3_4_18.JPG

5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.12. 16:07:40

Bújjék hát, itt a könyvtárban is írónak és olvasóknak is egyaránt!:)
Ma sikerült beuGórdani a könyvtáradba is, önhibámon és soron kívül!:) hát nagyon nagyokat kacagtam, már majdnem úgy, mint aki teljesen képben van. Meglesz ez a farsangi fánk idejére, bitti vagyok benne! Olyan szuperul kunkorítottad aranytollacskádat, h az ilyen "ketyeréknek" is megmozGattya azt a barátságos ráncait is, ni!
Eve is egyre szimpibb, főleg a "baloldaliságával", mert az én mondókás gyüjteményembe is
pont ott van, és pont azoknak a lőfegyvereknek a helye, aHunni kell! :)
Köszönöm a kiadódnak is, h jó időben tette közzé, volt időm rá és kiválóan szórakoztam is!:)

Pácsó Ármándó 2017.01.12. 17:39:26

Köszi a hv.-t, remek lett! :-)
A címet lehetne-e a Mehico-i olvasók számára magyarul is tudni?
TéLLeg nagy kujon ez a Zessz, még a nevét is elváltoztatta! :-))

Gabba 2017.01.12. 19:31:42

@Gyöngypipi: hah! álnév! alias! de azért a stílus árulkodó :D

igen, kellemes búékot minden erre járónak! és jobb egészséget, mint momentán nekem van, úgy kidőltem, hogy azt se tudom, melyik oldalon hordom a saját fegyveremet :)

@Pácsó Ármándó: Mehicoba üzenem: Az önbeteljesítő jóslat

Zeusztól sokat lehet tanulni csajozás témakörben :)

2017.01.12. 21:31:15

@Gabba: :))) Hát nem megmondtam, nem megmondtam, h ..... bontottPipi!:D Pacsi!
Jobbulást gyorsan, én tennap rogyadoztam, azé tudtam mámma itthon kulturálódni, jót tett!
Holnapra hűlt helye lesz, mármint a dőlésszögednek, meglásd!:)

Na, de azt csak tudod, h melyik Erányba dűtött, húzott le, nem? Bal, jobb, v baltajobbután!:)

Pácsó Ármándó 2017.01.13. 06:25:36

@Gabba: Biztos azÉ dőlté ki, mert bedőltÉ valakinek/valaminek. Jobbulást és lankadatlan sikereket a továbbiakban is :-)
süti beállítások módosítása