Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Taboo 1x01 - Shovels and Keys

2017. január 09. 09:00 - AaannnaaA

Tom Hardy újra sorozatban? Nekem a The Take zakkant rosszfiúja után szinte bármit eladhatnak a nevével, még akkor is, ha látom, hogy a Legend mozifilmben, és itt a Taboo-ban is hasonló karaktert hoz. Számomra Tom Hardy zseniális színész, így már akkor tudtam, hogy legújabb sorozatából hogyvolt lesz, mikor csak a főszereplő személye és a szinopszis volt ismert. Nem csalódtam: a kiváló szereplők izgalmas történetet elevenítenek meg – nézzük.

1814-ben járunk, főszereplőnk James Delaney messzi útról hazafelé tart, ám mielőtt Londonba érne, a semmi közepén gödröt ás, ahova erszényt rejt – tippre benne némi pénzmaggal. Ezután halottasházba vezet az útja, ahol édesapja fekszik kiterítve, aki nemrég hunyt el (ezért jött haza a fia). A halott szemét lezáró pénzérméket zsebre teszi, elrebeg néhány szót, majd távozik.

1.jpg

A templomi szertartás előtt a halott lánya, Mrs. Geary fura látogatót kap, ismeretlen férfi kérdezi tőle, elég pénzt adott-e a sírásóknak, hogy olyan mélyre temessék az apját, ahol a sírrablók már nem férhetnek hozzá? Férje rázza le a kérdezőt, ők ugyan nem fizetnek senkinek semmi extrát, rühellték az öreget. Végszóra toppan be hősünk, látványára mindenki álla leesik, mert évek óta halottnak hitték. Nem szól senkihez, húgára sem néz, csupán bedobja a perselybe az apja szeméről levett érméket és némán leül egy padba.

A temetésen fura, ismeretlen nyelven motyog maga elé, piros port szór a koporsóra, melyből a saját arcára is csíkot húz. A temetőből távozván sógora szólítja meg, akit még nem ismer, így inkább a húgához szól pár szót: nehezményezi, amiért nem ásták az öreget elég mélyre. Az asszony azzal vág vissza, hogy ennél többet nem érdemelt, lévén szégyenbe hozta őt. James erre nem reagál, szó nélkül továbbáll.

2_1.jpg

2_2.jpg

A virrasztásra a kocsmában összegyűlt söpredéken hősünk utálkozó arccal néz át, szó nélkül kifordul a helyiségből. A templomban a húgával már látott öreg trappol utána, hogy szót válthassanak. Robert Thoytként mutatkozik be, mint az elhunyt ügyvédje, és elmondja, hogy az apa úgy vélte fia él, ezért mindent rá hagyott. Na persze nem vagyont, csupán egy darab földet ámerikában, amivel csak a gond lesz; apja a nootka indiánoktól vásárolta, nincsenek ott mások, csak sziklák és indiánok. Thoyt azonnal megszabadítja tőle, ha kívánja, de hősünknek esze ágában sincs megválni örökségétől.

Visszatér a kocsmába, útját állja távozóban lévő húgának, és odaveti: egy valamitől nem szabadult, míg távol volt, az iránta érzett szerelemtől. Na b+! Többet nem tud szólni, mert sógora hozzájuk lép, így enyhe zavarban hadovál valamit, mire Mr. Geary úgy méri végig, mint Szily Laci macskája a lakásban talált egeret; majd a húgával együtt faképnél hagyja.

3_1.jpg

3_2.jpg

A Kelet-indiai Társaság tanácskozást tart az idősebb Delaney halála okán, elnökük Sir Stuart Strange – hosszú megbeszélésre készülvén – egyszerre három teát tölt magának. Tájékoztatja a többieket, hogy az eseményről jegyzőkönyv készül, kivéve ha valaki felteszi a kezét, mert akkor az írnok nem jegyzetel. Oké. Erre az eszmecserére már úgy kerül sor, hogy kicsit utánanéztek a család, főleg hősünk viselt dolgainak, melyről tájékoztatják egymást, s így minket is.

Először Mr. Thoyt elmondja, hogy az elhunyt ügyvédjeként jelen volt a temetésen, aholis megjelent a halottnak hitt fiú. Mr. Wilton, az egyik tag ismerteti amit az örökösről kiderített: az anyja őrült volt, elmegyogyóban végezte, fia pedig a temperamentumát örökölte. 11 éves korában (1798-ban) apja és mostohaanyja beíratta a Kelet-indiai Társaság woolwich-i kadétiskolájába, a sors fintoraként még Sir Strange ezredében is szolgált. Átlagos jelentések szóltak róla egészen 1800-ig, amikoris a parancsnokai ellen fordult, lázadást szított, részegen hajót gyújtogatott, kurvázott, stb, míg végül 1802-ben lelépett Afrikába.

4.jpg

A kompániát az aggasztja, hogy apja rá hagyta a Nootka-öblöt. A szerződés, mellyel az öreg anno megvette a területet az indiánoktól, nem sikerült előkeríteni (állítólag amúgy is csak egy példányban létezik), így esélyük sincs rá, hogy megtámadják. Ekkor egy másik tag, Mr. Appleby felteszi a tappancsát, a jegyzetelés abbamarad. A férfi azt kérdi, hogy miután a végrendeletet nem hirdették ki, nekik meg olyan fontos Nootka, mi lenne, ha szimplán csak elégetnék? Nos, ez az ügyvéd szerint elkésett ötlet, jog szerint az örökség akkor is Jamest illeti. További szolgálataira nem tartanak igényt, így ő távozik, a tagság pedig folytatja a megbeszélést.

Mr. Pettifer világosítja fel a többieket hősünk afrikai tartózkodásáról: több hajót is megjárt, volt közöttük rabszolgahajó, ennek az elsüllyedés után hitték halottnak. Ekkor különböző szörnyű pletykák keltek szárnyra vele kapcsolatban, amiről társait (kézfelemelés után) tájékoztatja, mi azonban egyelőre nem tudjuk meg, miket hadovál a nép Jamesről.

5.jpg

Emlegetett ezalatt a parton mélázik, közben egy kóbor agár szegődik mellé – az eb hazáig követi, és úgy startol be mellette a házba, mintha mindig együtt cimboráltak volna. Igen, ez édesapja háza, ami azonban koránt sem üres, az öreg szolgáló, Brace lébecol itt egymagában. Rettenetesen megörül a jövevénynek, úgy ugrik a nyakába, mintha nem férfiakat, hanem megilletődött iskolás lányokat látnánk. James hozat maguknak egy-egy pohár piát, majd beszélgetni kezdnek – úgy érzi Brace az egyetlen ember a körülötte lebzselőkből, akiben megbízik. Az öreg erre a szemére veti, hogy igazán írhatott volna az apjának, mert az az utolsó időkben már csak őt szólongatta – kiállt a partra, tüzet gyújtott, és beszélt hozzá.

James bólint: tudom. Azt is tudja, mit hagyott rá az apja: a Nootka-öblöt, mely anyja törzséé volt. A földdel együtt vette meg a feleségét, és puskaporral fizetett értük. Brace nem érti honnan tudja mindezt, mikor az apja sosem engedte őt erről beszélni? Hallottam, mikor a tüzeket gyújtotta a parton, és mindezt elmondta. A szolgáló kontráz: idehaza a kandallóban lévő tűzhöz beszélt, valami fura nyelven; a fiához és a feleségéhez, Annához szólt. Erre hősünk rávágja: Salish, így hívták anyámat eredetileg. Brace szeme fennakad – ezt csak én tudtam, meg az apja! Hát, úgy látszik, a tűz elég jól közvetít hangokat és információkat azoknak, akik tudják hogyan hallják meg.,,

6_1.jpg

6_2.jpg

Az esti beszélgetés után irány a tetőtér, ahol James (lényegében alvás nélkül) reggelig tanulmányozza apja megmaradt iratait. Az érkező szolgáló felvilágosítja, hogy azok között ugyan hiába kutat, az iratok nagy része tűzre került, kivéve ezek a tíz évvel ezelőtti számlák. Mr. Thoyt (az ügyvéd), három éve próbálja megvenni az apja cégét – a Delaney Companyt –, most is küldött írásbeli ajánlatot. Faterja erre lószart szokott visszaküldeni nemleges válaszként, és fiának sincs más elképzelése erről; bontatlanul tűzbe hajítja a levelet, a feladónak meg mehet egy adag pacikaki. Felröhögök!

Ennél jóval fontosabb, hogy talált egy 50 év hosszig tartó bérletről szóló iratot, ez a Nyugat-indiai Társaság egyik épületére szól, és hátravan még 32 év, ameddig a cégé. Apja ugyan évek óta nem járt ott, James azonban változtatni óhajt ezen, elkéri hát a kulcsot.

7.jpg

Elüget az épülethez, de az Brace információival ellentétben egyáltalán nem üres – mielőtt belépne Helga, egy vén, festett kurva állja útját. Hősünk felvilágosítja, hogy a) serdülőként ő is élvezte a bájait, b) ez magánterület, kulcsa is van, szóval most bemegy. Amit eddig sejtettünk odabent bizonyosság lesz: a ribik kisajátították a helyet, most kupleráj üzemel benne.

Nos, ennek vége, James kéri vissza ami az övé, kurváéknak két órájuk van eltakarodni. Helga megfenyegeti pár karos lajossal, mire válaszul hősünk olyan ijesztő nagymonológot lenyom, hogy én berosálok a képernyő előtt, nemhogy Helga arccal előre. Nincs apelláta, a legősibb mesterség képviselőinek távozniuk kell.

8_1.jpg

8_2.jpg

Mrs. Geary levelet ír bátyjának, de férje szeme elől nem tudja időben eltüntetni, így az elkéri, átolvassa, majd egyszerűen széttépi: ennél jóval keményebben kell fogalmazni, és ultimátumot adni Jamesnek, nem pedig kérlelni, hogy adja el az örökséget, és távozzon. Férje még azt is odaveti, ha nem húz el a francba megöli. Mégis miért? Ez jó kérdés – igaz, csak egyszer találkoztak, igaz a felesége testvére, mégis gyűlöli, leginkább a róla hallott pletykák miatt. Az asszonynak nincs más választása, új levelet skribál.

9.jpg

A parton sétálva hősünk újabb rosszarccal találja szembe magát: Mr. Ibottson pénzt akar, amiért a feleségével tíz éve neveli eltitkolt fiát – nélkülük a gyerek nyomortanyán tengődne ebek harmincadján. James ígéri, hogy juttat pénzt, majd szó nélkül továbbáll. Mehh, oké, hogy van egy félre csapott fia, de ki az anyja? Csak nem a féltestvére??

Késő este két alak kiássa apja holttestét, és a hullaházba viszik – ő rendelte az exhumálást és a sunyiban boncolást, nyilván arra gyanakszik, hogy az öreg nem természetes halállal halt. A boncoló kizavarja a teremből, míg a műveletet végzi (bezzeg nekünk végig kell néznünk), de nem odakint, hanem halottak közt ténferegve várakozik. Beszél hozzájuk, majd látomásában egyikük – benga nagy néger - életre kel, és felé közelít, miközben ő azt ismételgeti, hogy "nem vagy itt, nem félek tőled, nincs bűntudatom miattad". A benga távozik, és vele együtt a látomás is. Mivel közben hajótörés képei villantak fel, én ahhoz az esethez kötném a holtakat, aminek a végén Jamest is annak nyilvánították, de nyilván később megtudjuk.

10_1.jpg

10_2.jpg

Megvan a boncolás végeredménye, teljesen egyértelmű a bizonyíték, édesapját arzénnal megmérgezték. Nagy és sűrűn adagolt dózisokban, ami halála előtt az elmeállapotára is kihathatott. Szívből remélem, hogy nem egyetlen bizalmasa, Brace tette! James kifizeti, és kéri, hogy temessék el újra, mire a boncoló kiböki, hogy ezúttal nem ártana mélyebbre elkaparni. Hősünknek sem kell több, megragadja és megfenyegeti: ha ő vagy bármely kollégája újfent kiássa a testet, meg fogja tudni, és annak csúnya vége lesz. Szerintem átmegy az információ.

Másnap húga magában hímezget, mikor férje beállít a hírrel, mely szerint James találkozót beszélt meg a Kelet-indiai Társasággal. Úgy véli megállapodnak, s ezzel ők elesnek a pénztől, amit kaphattak volna a területért, ha az asszony az örökös. De ő majd közbeavatkozik, és bosszút áll sógorán. A nő nem hisz az üres fenyegetőzésnek, amúgy meg szerinte testvére hamarosan úgyis tovább áll, mert ez nem az ő világa.

11.jpg

James eldugott tanyára vágtat, itt lakik Mr. Ibottson, és nyilván a fia is. Hozott egy valag lóvét, a múltra és a jövőre is elegendőt – a nevelő majd hanyatt dől az erszényben lapuló összeg láttán. Megnézik a gyereket, de csak távolról, apjának esze ágában sincs szót váltani vele, sem most, sem soha többé.

Gyereknéző után irány a Társaság, tárgyalni az örökségéről. Bemutatkozás után még az udvariassági köröket sem engedi megfutni, nyíltan kijelenti, hogy gyűlöli a képmutatást – nem kér a tagok részvétnyilvánításából, sem az egyéb mellédumából.

12_1.jpg

12_2.jpg

Nem kertelnek hát tovább, terítékre kerül a Nootka-öböl. A hely – fekvése miatt – vita tárgyát képezi a brit korona és az államok között, a két ország pedig jelenleg hadban áll. Esetleges határvita miatt ez a magánterület simán átkerülhet az államokhoz, ami britéknek nyilván nem jó – ezért is akarják megvenni tőle.

Hősünk azonban nem most jött a falvédőről, és történetesen tudja, hogy a két kormány épp titkos béketárgyalást folytat Gentben, melynek végén kijelölésre kerül a kanadai-amcsi határvonal. Az öböl stratégiai helye miatt akié az emlegetett földdarab, azé lehet az egész Vancouver sziget, ami átjáró Kína felé (a hely amúgy valóban létezik, tessék ráguglizni). Ergo nagyon értékes mindkét – jelenleg még harcoló – félnek. A tagok döbbent arccal bámulnak, amire rá van írva, hogy ezzel tökéletesen tisztában vannak, és őszintén remélték, hogy James viszont nincs.

13.jpg

Sir Strange a hazafias érzelmeire próbál hatni, hogy meggyőzze, nekik kell eladnia örökségét, Mr. Wilton pedig a zsebére – borítékot lóbál, benne az ajánlatukkal. Nem, a terület nem eladó! Mikor erősködni próbálnak, James Strange-hez fordul: tökéletesen tisztában van a módszereivel, mert egykor neki szolgált, nem fog megrogyni tőlük. A góré ennek ellenére tovább próbálkozik, először szépen kéri, majd kiabálva fenyegetőzik, de csupán lekezelő vigyort kap válaszul.

James feláll és elköszön, a laza mozdulatsorban annyi fenyegetés van, hogy a tagok látványosan visszatartják a lélegzetüket. Távozása után Strange konstatálja, hogy a békés rendezésnek lőttek, jöhetnek Mr. Pettifer módszerei (bármik legyenek is azok).

14.jpg

Zárásként látjuk Jamest hazatérni, ahol levél várja húgától – ezt már férje felügyelete nélkül írta. Arra kéri, testvére őrizze meg a múlt titkait, mélyen eltemetve.

Sixx lelkes kritikája az évadnyitóról itt, a linken.

 Hogyvoltíró a twitteren - megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: Taboo
33 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2017.01.09. 10:29:38

karos lajos, pacikaki :D
Továbbra is nagyon jól írsz, csak így tovább :)

Egész jónak hangzik a sorozat (a rész meg jó töménynek), izgalommal várom a jövő hatot, vagyis hetet :)

AaannnaaA 2017.01.09. 10:32:47

@Flankerr: Köszi :) A macskás poén mellett eszerint elmentél, vagy nem ütötte meg az ingerküszöbödet..

Flankerr 2017.01.09. 10:35:34

@AaannnaaA: de, megütötte fel is röhögtem, igazi insider joke :D
ha mindent felsorolnák, kifutnék a karakterből ;)

Gabba 2017.01.09. 11:02:24

@AaannnaaA: még egy sori, amit a hv miatt fogok elkezdeni :)
majd jövök, ha megnéztem!

AaannnaaA 2017.01.09. 11:05:15

@Gabba: Jaj, ez nagyon jól esik, köszönöm szépen!!

Pácsó Ármándó 2017.01.09. 12:20:29

@AaannnaaA: Köszi a hv.-t! :-)
De ki az a Szily Laci meg a Karos Lajos?

AaannnaaA 2017.01.09. 13:12:09

@Pácsó Ármándó: Ugye csak lemaradt a vigyorgó fej a kérdésed után?

AaannnaaA 2017.01.09. 16:21:35

@Pácsó Ármándó: A karos lajos egy jelző a verőemberekre, olyasmi, mint a "kétajtós szekrény", stb.

Pácsó Ármándó 2017.01.09. 16:33:21

@AaannnaaA: Először Lui Armstrongra gondoltam, csak ő valahogy nem illett a képbe, köszi :-)

2017.01.09. 17:30:41

@AaannnaaA: ez nekem is új kifejezés :)
Sori jó, poszt is (jóhogy), nézem-olvasom!

Pácsó Ármándó 2017.01.09. 17:44:09

Na, megnéztem :-)
Szabad belekotyognom? :-)

AaannnaaA 2017.01.09. 17:57:19

@Pácsó Ármándó: Gyors voltál :) Naná, kotyogj!

Pácsó Ármándó 2017.01.09. 18:34:11

Nekem valahogy kétesélyesként jött le, hogy kié az a gyerek. Az apjáé nem lehet?
James kadétiskolai bizonyítványa nem átlagos, sőt, mindenből kitűnő volt. Csak később rájött a dili :-)
Egyébként ez a Thoyt ügyvéd gyanús, hogy annyira azért nem hűséges szolgálója a Kelet-Indiai társaságnak, akik rajta keresztül fűzték a húgát, hogy adja el nekik a nootka-földet.

AaannnaaA 2017.01.09. 20:37:59

@Pácsó Ármándó: Mondjuk lehet, hogy én fogok koppanni, és kiderül, hogy tényleg a féltestvére, de nekem tényleg úgy jött le, hogy a fia.
Szerintem az ügyvéd leginkább a saját szakállára dolgozik, vagy legalábbis a Társaságéra nem épp szívvel-lélekkel :)

perszepolisz 2017.01.09. 21:50:51

@AaannnaaA: @Pácsó Ármándó: Az a gyerek az apjáé. Legalábbis Mr Ibottson szó szerint ezt mondta.

AaannnaaA 2017.01.09. 22:02:27

@perszepolisz: Visszanéztem, Nálad a pont, tényleg ezt mondta!

Neoprimitív 2017.01.09. 22:20:47

@AaannnaaA: Látom, nagyon eleresztetted a billenytűzeted :)

Az ügyvédnél szerintem egyszerűen csak a pénz beszélt. Többször elhangzott, hogy a végére az öreg Delaney eléggé megzakkant, a raktár is használatlanul állt évek óta, vagyis ügyvédi munkára aligha volt szükség. Ergo pénz sem volt belőle, a KIT pedig hajlandó volt egy érdemleges summát megvillantani, ha segít megszerezni az öblöt.

Maga a fő konfliktus egyébként azért vicces, mert Vancouver 1862-ig nem is létezett. Az USA 1815-ben pedig kb. a Sziklás-hegységig tartott (az egykori francia Louisiana felvásárlásával 1803-ban), igen messze a Csendes-óceántól, így a Ghenti Egyezmény nem is érinthette a mai Vancouver környékét. Az írók egy picit tanulmányozhatták volna még a történelem- és földrajzkönyveket.

A sorozat látványvilága tényleg nagyon hatásos, de minden pozitívuma ellenére sem éreztem a végén azt, hogy hú, mikor jön már a folytatás? Kap még esélyt, szerencsére az HBOGo-n fixen hozzáférhető, de egyelőre nálam erősen a majd meglátjuk kategóriában van.

AaannnaaA 2017.01.09. 22:25:52

@Neoprimitív: Az "eleresztetted" a hv hosszára vonatkozik? Ez a szokásos mennyiség nálam :)
Köszi a kiegészítést - eszerint az írók ezt picit benézték.

Segíts javítani a tévedésemet! Mint a fenti kommentek kiigazítanak, Te is úgy vetted ki, hogy a gyerek az apjáé? Akkor én benéztem azzal, hogy Jamesé.

Neoprimitív 2017.01.09. 22:37:56

@AaannnaaA: nem, csak a humorbonbonokra :)

Ibottson ezt mondja, amikor először találkoznak: "You think your FATHER'S KID feeds himself?" Ebből szerintem elég egyértelmű, hogy az öreg Delaneyt tartják a gyerek apjának. Az más kérdés, hogy tényleg az ő volt-e?

AaannnaaA 2017.01.09. 22:44:51

@Neoprimitív: Igen, én voltam figyelmetlen ennél a résznél. A felvetésed is jogos, még az is lehet, hogy a tévedésemmel véletlenül az igazságba trafáltam :)

Flankerr 2017.01.09. 23:03:29

@Neoprimitív: Én arra tippelnék hogy az írók szándékosan ferdítettek kicsit a történelmen, a sorozat kedvéért :) Ekkorát nem tudsz magadtól "benézni", ezt szándékosan csinálod :)

Orvenyhivo 2017.01.09. 23:47:59

Igénye azért lehetett rá az USÁ-nak, Lewis és Clark expedíciója már 1805-ben elérte a Csendes-óceánt - nem sokkal délebbre.

"idehaza a kandallóban lévő tűzhöz beszélt, valami fura nyelven; a fiához és a feleségéhez, Annához szólt. Erre hősünk rávágja: Salish, így hívták anyámat eredetileg."

A szelis az nem a nyelv megnevezése? "Az anyám ti. szelis volt." A szelis szűkebb értelemben egy indián törzs (Salish, Flatheads), tágabban meg egy nyelvcsalád, és pont ezen a részen, a Csendes-óceán partján a kanadai-USA határnál szelis nyelvcsaládba tartozó indiánok éltek/élnek.

Pácsó Ármándó 2017.01.10. 00:22:19

@Orvenyhivo: Lehetett attól még Salish névre "keresztelve", hogy a népét is úgy hívták. Az angolok szerint megbuggyant, szóval öregkorára meg Szeles :-)

@perszepolisz: @AaannnaaA: Akkor jól sejtettem, hogy nem egyértelmű a dolog. Emléxem Mr. Ibottsonra, akkoriban (mindig) sokat iBott! :-))

AaannnaaA 2017.01.10. 06:58:42

@Orvenyhivo: Visszanéztem, azt mondja a neve volt Salish.

perszepolisz 2017.01.10. 07:04:21

@Pácsó Ármándó:
Engem a legjobban amúgy a főhős életkora zavar. 11 évesen elküldik matróznak, majd 15 évesen eltűnik. De addig már annyi mindent csinált, hogy ihaj. Pl még itthon( 11 évesen) szerelmes a féltestvérébe, a matrózoknál már több hajón szolgál, az értékelése szerint vezetői képességei kiválók 11-13 éössze, amit a KIT-ben elmondtak róla arra nem elég az a néhány év. Nekem itt valami nem áll össze.

noblesseoblige · http://fratrescalendarum.blog.hu 2017.01.10. 10:16:39

@perszepolisz:

Ha a korabeli tengerészetet (vagy a hadsereget nézzük), akkor az, hogy 11 évesen matróznak ment egyáltalán nem valószerűtlen, sőt. De igazad van, hogy suliba is járt, szerelmes, sok felé járt, lázadást meg mittomén mit szított és közben káplár (ha jól emlékszem) lett, majd eltűnt és mindeközben kb 4-5 év telik el. Szerencsére ennyire nem szoktam belegondolni a sorozatok részleteibe, így ha nem gondolkodtatnak el egyes kommentelők, akkor fel se tűnik. Most meg már zavar :-D
De lehet csak az ifjú sűrűn élte életét, mondjuk nem is mindennapi idők jártak akkoriban (amerikával a gebasz, más gyarmatokon is ez-az, a kontinensen Napóleon stb.)

Neoprimitív 2017.01.10. 15:38:24

@Orvenyhivo: Az a "nem sokkal" az azért jó száz kilométer volt, a Columbia torkolatánál, ráadásul szó szerint csak elérték az óceánt - mivel már december volt, letáboroztak, kihúzták a telet és fordultak vissza.

A sztori valószínűleg az Északnyugati Átjáró keresésére, illetve (feltételezett) csendes-óceáni kijáratának megszerzésére épül majd. Cook kikötött Nootka Sound-ban 1778-ban és innen indult északnak, gondolom innen jött az ötlet az íróknak, de ő az Admiralitás által finanszírozott expedíciót vezetett - nem pedig egy hajótársaságot. A kettő között kb. annyi a különbség, mint árut teríteni egy teherautóval a városban, vagy átkelni vele a Góbi sivatagon. Ráadásul Cook meg is halt ezen az úton, az expedíció nem talált átjárót és ezekkel a hírekkel végül csak 1780-ban értek haza. Delaney papa viszont ezek szerint alig hét évvel utánuk már megjelent egy hajóval a semmi közepén, a világ szó szerint túlsó feléről, hogy vegyen egy szigetet, ahová Angliából eljutni sem igazán lehetett és amiről csak annyit lehetett biztosan tudni, hogy az Északnyugati Átjáró kijárata NINCS ott. (Ha James 1798-ban 11 éves volt, akkor 1787-ben kellett születnie.)

Neoprimitív 2017.01.10. 15:44:30

Bocs, csak most esett le - ezek szerint a 40 éves Hardy egy 27 éves srácot játszik?

AaannnaaA 2017.01.10. 16:15:52

@Neoprimitív: Igen, ez nekem is feltűnt - ha az évszámok valóban úgy vannak, ahogy mondták, akkor igen. Vegyük úgy, hogy abban a korban, olyan viszontagságok között korán öregedtek :D

Pácsó Ármándó 2017.01.10. 17:58:58

@perszepolisz: Engem nem zavar, el tudok vonatkoztatni tőle. Attól is, hogy most mennyi idős :-)

2017.01.12. 20:14:01

nekem az a bajom ezzel a sorival, h nézném orrvérzésig; egyben, darálva. ÉS hepiendet is akarok, minden goni jó nagy koppanásával!
XD

AaannnaaA 2017.01.13. 19:29:36

@Biriksz_Krokiksz!: Igen, én is ennek szurkolok!
Örülök, hogy bejött, remélem nézed (és olvasod) tovább is :)
süti beállítások módosítása