Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Marco Polo 1x07 – Az írástudó tolla

2016. december 15. 09:00 - Qedrák

Lassan már hozzászokhatunk ahhoz, hogy a múltban barangolunk még a sorozathoz képest is, most például két kínai kiskölyök egy napjába nyerünk betekintést. Egy fiatal fiú szemléli a ház fapadlója alól, hogy mi történik odafönt, bár mi is csak sejthetjük az eseményeket, mert egy lánynak köszöni meg egy férfi a szolgáltatásait, és Napraforgónak hívja. Ez ám az ismerős név, és minden nyilvánvalóvá válik, amint a fiú előmászik a rejtekhelyéről. A tinédzserkorba még alig belenőtt lány úgy van kifestve, mint ahogy Csing Fejt pingálta ki évtizedekkel később Csia Sze-tao. A fiatal Tücsökminiszter elmenne egy kicsit szórakozni, de a húga emlékezteti arra, hogy munkanélküli, és csak abból a lóvéból élnek, amit ő összekufircol kettejüknek, de ha akar, menjen, csak ne jöjjön vissza többet. A bratyó megérti a célzást, és visszaadja a lóvét Mej Linnek. Váltunk is hamar a jelenbe, Mej Lin láncra verve könyörög az életéért Kubiláj és az udvara előtt, a mongol hatalmasságokat pedig teljes meglepetésként éri, hogy a Tücsökminiszter húga került kézre. Ugyan apellál Csabi anyai ösztöneire, de az legszívesebben levágná a kínai ágyas fejét, akit csak az a megjegyzése ment meg a szőnyegbe csavarva agyontaposásnál kevésbé nemesebb haláltól, hogy a Szungok udvarát és Hsziangjangot kiválóan ismeri.

csabi_mejlin.jpg

Bármilyen meglepőnek tűnik, a dühöngő Kubilájjal szemben Csabi akarja megvédeni Mej Lint, noha a férjét hosszasan kell győzködnie az uralkodói székhelyen lévő csendes vizű kerti tó partján. Végül sikerrel jár, sőt, egyelőre azt is kiharcolja a nagykánnál, hogy ne legyen háború, tartogassa a bosszút jobb alkalmakra, és inkább célozzon pontosabban. A megkötözött Mej Lint ezalatt Ahmed gondjaira bízzák, aki gyógyítgatja a maga módján, és kiszedi belőle azt, amit Csabi már úgyis elmondott Kubilájnak, hogy ez a háború Csia Sze-tao ötletére indulna el, ami nem jó jel, viszont az egykor volt ágyas ennél többet nem hajlandó mondani, mert azzal a tudása értéke jelentősen csökkenne. A kínai udvarban Lin Ling a császárral játszik, aki egy békát dob az elkötött lábú lányra. Mindez szórakoztató, és a császári özvegy is nézi, ám megérkezik Csing Fej, Mej Lin régi barátnője, és kihallgatást kér tőle. Csing Fej feltárja a Tücsökminiszter egész tervét a császárnénak, viszont azt is hozzáteszi, hogy ő azt jelentette Csia Sze-taónak, hogy Csabi meghalt, holott valójában nagyon is él, de nem akarta, hogy Lin Lingnek baja essék. A császárné megnyugtatja, hogy Csia Sze-tao hamarosan elbukik, addig viszont meg kell tartani őt a hitében.

csingfej_csaszarne.jpg

Kubiláj úgy véli, hogy ebédszünetben nincs is jobb móka annál, hogy meghallgassa Százszem aktuális bölcsességeit, majd ő is elmélkedik arról, hogy Csabi a tökéletes feleség, az istenek ajándéka. És mellesleg, kedves Százszem, ha már erre járok, megparancsolom, hogy fáradj el Hsziangjangba, és öld meg a Tücsökminisztert. Marco Polo fog elkísérni, további szép napot. Dza Ping a Kék Hercegnőhöz siet, hogy elújságolja, Csabi magánkihallgatáson fogja fogadni őt, és csakis őt, ami nagyjából akkora lelkesedést vált ki Kököcsiből, mint egy melegfelvonulás Semjén Zsoltból. Kubiláj Ahmed jelenlétében hallgatja ki Marcót, és az ifjú taljánnak feladatául szabja, hogy fáradjon el a kínai fővárosba, és kémlelje ki a védelmét, no meg kísérje el Százszemet, aki meg fogja ölni a kancellárt. Mindezt még a koronázás előtt meg kell tenni, mert különben a Tücsökminiszter megerősíti a hatalmát, és akkor háború lesz. Vélhetően segítségükre lesz majd Mej Lin régi kolléganője, szóval siessen, hogy minden feladatot meg tudjon csinálni.

szazszem_kubilaj.jpg

Meg is találják Kambalukban az üzenetvivőt, majd ők maguk mennek el a Szungok uralta Kínába. Ott a Tücsökminiszter éppen kikérdezi Csing Fejt, aki megint Mej Lin fehér arcát, és szűkre pirosított ajkát viseli magán kifestve. Csia Sze-tao körülményes szavakkal vall neki szerelmet, miközben mindent tudni akar róla, kezdve a szülőfalujától a szülein át, egészen az élettörténetéig. Ugyanakkor persze azt is szeretné, ha a nő nyíltan felmentené őt a cselekedetei súlya alól, de ezt nem teszi meg. Végül felajánlkozik a Tücsökminiszternek, levetve magáról a ruhát, de az felidézi a régi napokat Mej Linnel, és csak annyit akar tőle hallani újra, hogy Csabi halott, amikor pedig ez megtörténik, magára hagyja a szeretőjét.

csiaszetao_csingfej.jpg

Mialatt Marco és Százszem újfent közeledik Kína felé, Bjamba gyújtó hatású beszédet tart Karakorumban, ami nagyjából arról szól, hogy aki Szung, megdöglik. A mongol harcosok azonban kételkednek abban, hogy a beszéd szerinti felosztásban kelleme menniük harcolni, ugyanis Kubiláj fia Kotulunt nevezte meg a sereg másik vezérének. A hercegnő nem oszlatja el a kétségeket, pusztán kijelenti, hogy kiáll a sereg legjobbjával birkózni, és lenyomja őt, mint a bélyeget. Igen ám, de a harcosok Bjamba nevét kezdik el skandálni, úgyhogy a két fél mosolyogva néz egymásra. Megtörténik a párharc, amelynek egy pontján Kotulun látványosan feladja a küzdelmet, majd gyorsan eltűnik szem elől az értetlen arcot vágó rokon színe elől.

kotulun_bjamba.jpg

Csabi magánkihallgatásán Kököcsin próbál megfelelni a kánasszony minden egyes kérdésének, csak hát ez nem olyan könnyű, főleg ha ő igazából egy imposztor, aki elfoglalta az előző hercegnő helyét. A zuhogó esőben zajló párbeszéd végén azonban Csabi elégedett arcot vág, úgy tűnik, a próba sikeres volt, hiszen a Kék Hercegnő olyan válaszokat adott, mint egy droid, és kifejezte reményét, hogy majd sok gyermeket ad a férjének, és így tovább, egyetlen pillanatra sem elárulva Tulgát, vagy Marcót. Dzsingim, immár szárazabb időben, Ahmedet boldogítja a panaszaival, és persze megint amiatt van maga alatt, hogy Marco egy újabb feladatot kapott, míg őelőle titkolnak mindent. Ilyen ez a karvalytőke, mondja, kinyitod nekik az ajtót, és máris ott vannak a szobád közepén, ahogy azt Arik is megmondta neki. Sebaj, mondja Ahmed, várnunk kell, mert akkor lesz lehetőség lecsapni rá, ha Hsziangjang nem esik el. A Tücsökminisztert az özvegy császárné kihallgatja, de Fang Cseng mellette ül, jelezve, hogy Csia Sze-tao napjai meg vannak számlálva. Bár a kancellár azt javasolja, hogy halasszák el a koronázást, ebbe az özvegy nem egyezik bele. Sőt, számon kéri Csia Sze-taón, hogy van-e lelkiismeretfurdalása a húga miatt, akinek a lánya árván fog felnőni, de a kancellár csak annyit mond, hogy reméli majd, hogy az unokahúga szajhaként emlékezik majd az anyjára, elvégre az is volt.

fang_cseng_ozvegy.jpg

Hsziangjang falai előtt Marco és Százszem egy kordéra cserélik a lovaikat, és így szöknek be a kínai fővárosba, bár ifjú taljánunk közben álmélkodva csodálkozik a döbbenetes falak magasságán. A nyüzsgő városon még keresztüljutnak, ám a palota kapujánál megállítják őket, és csak az menti meg a helyzetet, hogy a korábbi üzenetküldő megjelenik, és megvesztegeti az őröket. Hja kérem, itt is virágzik ám az illiberális demokrácia, nemcsak a mongoloknál. Százszemék azonban nem boldogok, mert Csing Fejt várták, de ő nem jöhetett, mert a kancellár úrral van, és tőle nem lehet csak úgy elszakadni. Csabi és Kököcsin végül csak megejtik a közös lovaglást, amiről beszéltek, és pont akkor érnek vissza, amikor Dzsingim is végzett a solymászkodásával. A magasságos kánasszony félreérthetetlen utalásokat tesz arra, hogy Kököcsin mennyire remek feleség lenne, ám a vidám társalgás hamar elakad, mikor megérkezik Dzsingim kínai felesége.

dzsingim_csabi_kokocsin.jpg

Kotulun minden dühét beleadva élezi a kardját, mikor Bjamba megjelenik. Megtudjuk, hogy a kard neve Sorsdöntő, ami elég snassz név, de a férfi nem is erről akar csevegni, hanem arról, hogy miért adta fel a küzdelmet a hercegnő idő előtt, megalázva ezzel saját magát. Hát, csak azért, mert nem lettél volna elég bátor, hogy megkérd a kezemet, így viszont már elvehetsz feleségül, hangzik a felelet, és csakugyan, hamar elkezdenek összemelegedni a felek egy csók formájában. Igaz, Kotulun megjegyzi, hogy ő egyelőre a kardjának él, minden más csak utána jön. Hsziangjangban Csing Fej végül találkozik a beszökött párossal a megbeszélt helyen, ahol azonban az üzenetküldő férfit megölik, hogy ne árulja el őket. Az ifjú karvalytőkés egyszerű alkut ajánl a kancellár szeretőjének: segítsen nekik, különben Kubiláj hadai megindulnak a város ellen, és ha a mongolok megindulnak, abban nem szokott lenni túl sok köszönet.

csing_fej_marco_szazszem.jpg

Kököcsin felkeresi Tulgát, és elmondja neki, hogy vélhetően hozzá fogják adni Dzsingimhez. Nem hülye ez a fake Kék Hercegnő, annyi biztos. Tulga viszont korántsem annyira hidegfejű, és azt mondja, hogy gyorsan szökjenek el, de Kököcsin csak a fiút küldené el jó messzire. Hogy ne legyen vita, villámgyorsan elrohan tőle, amint ezt megmondta neki. Csing Fej hazatér, de Csia Sze-tao korábban keresi fel őt, és már-már leleplezi az ágyasát, de végül elkezd beszélni egy remek anyagról, amelyet meg is gyújt. Hát ez bizony lőpor, sok hasznot hozhat még akár a Tücsökminiszternek is, és ezt ő is pontosan tudja.

kokocsin_tulga.jpg

Felvirrad a koronázás napja, mindenki nagyon boldog. Miközben az új császár ediktumát hirdetik ki, látjuk, hogy Csing Fej elviszi Százszemet a megfelelő helyre, Csia Sze-tao és Fang Cseng pedig ünnepi díszben ül egymással szemben, egy darab papiros fölött, amit a parasztkatona el is kezd aláírni. A császárt ezalatt megmosdatják, felöltöztetik és császárrá nyilvánítják, a procedúra alatt pedig az újdonsült uralkodó arcán az ötévesek kötött programok iránti összes lelkesedését le lehet olvasni. Marco viszont fontos észrevételt tesz, mialatt körbekémlel az egyik magas toronyból: a fal egy része hiányos, és hátulról éppen felállványozzák, hogy megvastagítsák. Nosza rajta, megvan a gyenge pont, csak le kell rajzolni.

faljavitas.jpg

Csia Sze-tao és Fang Cseng némi beszélgetéssel húzzák az időt, ám mikor a kancellárra kerülne a sor, hogy kézjegyével hitelesítse saját eltávolítását, inkább nekiesik a másiknak. Gyorsan kitör a verekedés, és hamar leamortizálódik az értékes fabútorokból és kínai porcelánokból álló berendezés. A Tücsökminiszer fölényben van a küzdelem során, egészen addig, amíg be nem állít Százszem, aki néhány snittel korábban azért egymaga elintézi az őrséget, hogy beálljon harmadiknak. Fang Cseng is elkezd viaskodni Százszemmel, aminek az a vége, hogy a kancellár a nyakába vágja az írástudók tollát, és megöli. A verekedés folytatódna, de berohan az őrség, és a szerzetesnek velük kell foglalkoznia, nem a Tücsökminiszterrel. Végül kénytelen meghátrálni, és Marcóval együtt visszatérni Kambalukba, de Csing Fej elküldi velük Mej Lin lányát is, hogy megmentse őt a kancellártól.

csia_szetao_fangcseng.jpg

szazszem_csiaszetao.jpg

A kancellár végül véres arccal állít be a koronázásra, és a döbbent özvegy szeme láttára végül ő teszi a kiskorú császár fejére a koronát. Marco jelenti Juszufnak és Kubilájnak, hogy mit végeztek, és bemutatja a fal gyenge pontjáról készült rajzot is. Kubiláj ennek hatására úgy dönt, hogy megindítja csapatait Hsziangjang felé, és látjuk is a felvonulást, mialatt a háború megindításáról szóló beszédét hallgatjuk. Innen folytatjuk.

csiaszetao.jpg

 

Címkék: marco polo
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása