Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Westworld 1x08 - Trace Decay

2016. november 23. 13:00 - zsitta

„Mi a különbség a kettőnk fájdalma között? Ön, és énköztem?”

Fájdalom, bűntudat, harag, és gyűlölet - ezek azok az érzelmek, amik Bernard arcán cikáznak, amikor felfogja, hogy mit is tett valójában. Megölte azt a nőt, akit szeretett, méghozzá a barátja, Dr. Ford parancsára. Kapunk egy utalást arról is, hogy Arnoldot is az öreg tette el láb alól, így most már tényleg kijelenthető róla, hogy egy kibaszott pszichopata.

w1.jpg

Maeve egyre többet és többet vedel, amikor meghallja Clementine szokásos monológját, de a kedves és bájos Clem helyén csak egy béna másolat van, így a madam iszik tovább. Egyfolytában a régi élete villan be neki, és a laborban elmondja Felixéknek, hogy már nem tudja, mikor, melyik képsor a valóság. Mivel egyre inkább elege van ebből az egészből, közli a verebekkel, hogy lelécel erről a helyről. Oké, menjél csak, mondja Sylvester, mire Maeve közli, hogy gagyi vagy öcsém, pontosan tudjuk mindketten, hogyha kimennék a parkból, robbanna az egész gerincoszlopom, na intézzétek el szépen a mamának, hogy kijusson innen.

w2.jpg

Nagyba nyomkodja a viselkedésvezérlőt, és egyszerűen nem hiszem el, hogy a világon SENKINEK nem tűnik fel, hogy egy pucér android ki tudja mióta zsarolja ezt a két marhát, na mindegy. Sylvester, miután tett egy kört a központban, idegesen felrohan, hogy itt vége van mindennek, mert valami gebasz van fent. Nem úgy van az pocok, szépen megbütyköltök a műszakváltás alatt, nem fog senkinek feltűnni, na. Felviszik a csajt, és bár Sylvester azzal az ötlettel állt elő, hogy végleg lekapcsolják Maeve-t, Felix nem alkalmazkodik a tervhez, és teszi, amit a nő kér tőle. Erre a kolléga agyfaszt kap, amikor a robot örök álomba merülés helyett felébred, majd pedig elvágja a torkát, de csak éppen annyira, hogy ne egyből pusztuljon meg. Felix idegösszeroppanást készül kapni, amikor az android hozzávág egy szerkezetet, és összeforrasztják a pasi nyakát, mert még szükség lesz rá. Egyre parásabb a nőci viselkedése egyébként.

w3.jpg

Amy Winehouseval indítunk, a báros faszi megjegyzi Maeve-nek, hogy kicsit túlhaladt a számlája, ő pedig kipróbálja az új képességét, az „azt csinálsz amit mondok, baszod”-ot. A bartendert hátra küldi, a kolléganőket pedig fel a szobákba, így amikor Hector és bandája megérkeznek, gond nélkül elvihetik a széfet, miközben a város fő vigyázóit egymásnak ugrasztja.

w4.jpg

Bernard teljesíti Ford utasítását, miszerint tüntesse el Theresa nyomait, összeszedte a lakhelyéről a nő DNS-ét, elégette a leveleit, satöbbi. Miután végzett, visszamegy a teremtőjéhez, és arról folytatnak filozofálást, amin az egész sorozat alapszik, és valószínűleg sokunk agyában megfordult már:

 - Mi a különbség a kettőnk fájdalma között? Ön, és énköztem?
 - Nincs az a pont, ahonnan valóban élőnek minősülünk. Nem tudjuk definiálni az öntudatot, mert az öntudat nem létezik. Az emberek azzal hitegetik magukat, hogy különleges látásmóddal bírnak, holott ugyanolyan apró, zárt köröket rovunk, mint a lakók.

Bernard, mielőtt végleg törölnék a memóriáját, arról is megkérdezi Fordot, hogy máskor is kellett-e már valakit bántania, Robert természetesen nemmel válaszol, de a pasinak beugrik, amikor Elsie nyakát készült éppen kitörni. Hát, úgy néz ki, eddig tartott a Raising Hope színésznőjének pályafutása a Westworldben.

w7.jpg

Ugrunk, Doloresék észrevesznek egy rakás hullát, akiket a szellemnép nyilazott le. William érthető okokból be van szarva, és húzna el innen, de a csaj az egyik haldoklóhoz fut, hogy segítsen neki. A segítő szándékával viszont baromi egyedül marad, merthogy kiderül, hogy Logan küldte rájuk őket - így Will finoman szólva nem rajong a támogató ötletért. A lány elmegy vízért, belehaluzza a saját holttestét, és mire visszamegy, a srác meghal. Hogy ehhez volt-e köze cowboy barátunknak, egyelőre kérdés marad, de az arca igen beszédes volt.

w5.jpg

Mennek egy ösvényen, amikor megpillantanak egy falut, Dolores odafut, és flashbackel arra a pillanatra, amit a 3. részben is láttunk - a lakókat tanítgatják, és megjelenik a szőke csaj a színen, aki Williamék elé ment ki a vonathoz. Előkerül Lazo lánya is, majd pár lövéssel vége az idillnek, és mintha ugyanazt a jelenetet látnánk, amikor Wyatt és Teddy ölték a népet. Ebben a pillanatban Dolores meglátja magát, ahogy a fejéhez szegezi a fegyvert, és William zökkenti vissza a valóságba, ahol szintén épp készülne fejbe lőni magát.

1.jpg

Amikor kérdezi Willt, hogy hol vannak, ő azt válaszolja, hogy itt, és együtt, és ez tökre olyan, mintha a srác pontosan tudná, hogy mi van, csak nem akarná elárulni, és rohadt furcsán viselkedik. Dolores azt szajkózza, hogy Arnoldot akarja megtalálni, Will pedig mindenáron visszavinné az összezavarodott lányt Sweetwaterbe, amikor katonákba futnak - Logannal az élen. Ójaj.

w8.jpg

Theresa hullája előkerül, szóval belőle már nem lesz belőle robot, ugyanott találtak rá, ahol a favágóra. A sztori szépen ki lett kerekítve, áruló volt, és mivel az androiddal benézte, adatküldés közben leesett a szikláról. Charlotte nem hülye csaj, kérdően néz Fordra, aki viszont logikusan végigvezeti, hogy ez van, így járt Cullen, a Minőségbiztosítás mehet a picsába, Bernardot meg visszaveszem magam mellé dolgozni.

w6.jpg

Sizemore éppen Ford kérésére készít egy gonosztevőt, ami nem más, mint egy kannibál, hát mi más lenne, ugye. Megjelenik Charlotte, és elmondja neki, hogy 1, nehogy azt higgye, hogy Ford az ő kis gagyi lábevőjét akarja beletenni az új narratívája kulcsfigurájába 2, nem, még mindig nem az a nyomi a főgonosz Wyatt 3, ugyan Lee-t sem tartja valami sokra - egészen érthető okokból, bár már kezdem sajnálni -, DE, most megmutathatja, mit tud. Lemennek a robothullákat tároló helységbe, ahol Abernathy agyába töltenek fel 35 évnyi adatot, Hale pedig ráparancsol, hogy juttassa ki a parkból, majd otthagyja a francba.

w9.jpg

A Fekete ruhás & Teddy team Wyattet keresik, de csak hullákba botlanak, akik szintén úgy néznek ki, mint akiken keresztülment a Szellemnép. Rátalálnak arra a hostra, akiről Dolores hallucinált, és a fekete ruhás ráismer. Hirtelen rájuk támad egy ürge Wyatt emberei közül, és felmerül a kérdés, hogyha ennek az alaknak van balta kezelési engedélye, és aznap mondjuk a fekete alaknak migrénje van és nincs toppon, akkor kettéhasította volna? Ember legyen a talpán, aki ezt érti, na mindegy, szóval a fekete kalapos küzd vele, mire Teddynek beugrik ugyanaz a kép, amikor Dolorest hurcolta, így a birkaember lekapcsolása után az útitársát is leüti.

w10.jpg

Később a tábortűznél chilleznek, amikor fekete ruhás kikötözve figyeli az eseményeket. Teddy megpróbálja szóra bírni, és sikerül is neki: a pasas elmondja, hogy ő itt az Isten, családos ember, van neki felesége, meg lánya, meg ő a jófiú valójában. De a nője megölte magát, a lánya pedig hozzávágta, hogy miatta, meg hogy annyi jóság nincs benne, mint egy molylepkében, így visszajött a parkba bebizonyítani az ellenkezőjét. Megkereste Maevet, belemártotta a kését, megölte a lányát, és rájött, hogy nem érez semmit. Ekkor a nő félholtan felvette a lányát, és összeesett a labirintus közepében - ekkor tárult fel előtte az útvesztő.

„Ford játékában ha kimerészkedek a szélére, akkor sem ölhetsz meg. Maradandó nyomot sem hagyhatsz rajtam. De van itt egy komolyabb játék, Teddy. Arnold játéka. És az a játék mély sebet hagy."

Maeve le akar lépni a bárból, de Clementine utána megy, és amikor a madam azt képzeli, hogy a fekete ruhás torkát vágja el, akkor valójában újdonsült kolléganőjét gyilkolja meg. A központban észreveszik a problémát, és mivel nem engedelmeskedik az utasításoknak, ráuszítják a lakókat. Közben a nő visszaemlékszik arra a pontra, amikor meghalt a lánya, őt meg bevitték üvöltve, véresen, a parancsra szintén nem reagálva. Amikor már azt hiszik Fordék, hogy törölték a memóriáját és minden oké, ő nyakon szúrja magát, és itt kapja meg a Mariposa madamjának szerepét.

w11.jpg

Fekete ruhás elmondja, hogy most már csak a labirintus számít neki, de ehhez előbb le kell nyomnia Wyattet. A szöszi csaj arra biztatja Teddyt, hogy ölje meg a pasast, de amikor az nem teszi, egy nyilat döf belé, majd az ex őrmester bandája előmászik. Szerintem itt most a nőcin kívül mindenki kurva nagy bajban van.

w12.jpg

Számomra ez megint egy totál káosz rész volt, hiszen egy hete volt egy nagy bumm, és elkezdtük kibontani az eseményeket - míg most kaptunk újabb gubancokat. Maeve szálával kapcsolatosan nem világos nekem, hogy 1, hogyan tudja manipulálni totál észrevétlenül ezt a két idiótát 2, hogyan tudott belevágni a fekete ruhás torkába, az akkor most Arnold játéka, vagy mi 3, mi köze lett hirtelen a labirintushoz 4, egykor miért nem tudták leállítani a mostanihoz hasonlóan 5, miért kapott a kislánya megölése után új narratívát. Dolores szála még mindig egy érthetetlen katyvasz, és kezd számomra unalmassá válni, hogy még mindig nem tudunk semmit ezzel kapcsolatban. Bernard hogyan emlékezhetett Elsie - valószínűleg - megölésére, most akkor ő is kapott ábrándokat? És mi köze van Arnoldhoz? És egyáltalán ki a frász az az Arnold?

És a fekete ruhás mégis kicsoda? Talán William (újabb utalások: Teddy a hozzá hasonlók karjába lökte Dolorest, illetve felismerte a szöszi csajt), vagy ő is csak egy host háttértörténettel, és hasonló múlttal, mint Williamé? Esetleg Arnold hozzátartozója? Vagy ő maga hozta létre, hogy az utódjaként öntudatot ébresszen a robotokban? Illetve csak szerintem nem volt pontosan kivehető, hogy Emily a lánya, vagy a felesége volt? A szőke csaj pedig hogyan kapcsolódik ehhez az egész sztorihoz? Hiszen tudjuk, hogy ott volt, amikor indult a park (elmegy mosolyogva Dolores előtt), és akkor is, amikor egy modernebb formában kiment Williamék elé, és akkor is, amikor Wyatt bandatagjaként Teddyék rátaláltak. Nagyon remélem, hogy ez csak a hatalmas finálé felvezetése volt, és nem a fejünket fogjuk majd, mert úgy búcsúzik tőlünk egy évre a sorozat, hogy kurvára nem tudunk semmit.

Címkék: westworld
40 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2016.11.23. 13:33:47

Többféle érzést váltott ki belőlem ez a rész. Néha úgy éreztem, hogy na most megindult a történet, és bizonyos kérdésekben kezdek tisztán látni, aztán rájöttem, hogy mégsem.

Ami kimondottan tetszik, hogy Maeve szabadságot akar, és élvezi a hatalmát a többi robot felett, valamint azt,hogy irányíthatja az eseményeket.
Dolores kérdésénél, hogy most akkor hol és mikor is vagyunk, már én is úgy voltam ezzel, hogy hát ja..... jó lenne tudni.

Csak én látok abban még némi ellentmondást, hogy nem lehet a vendégeket megölni, sőt maradandó nyomot sem lehet hagyni rajtuk, ehhez képest a Minotaurusz-klón támadása pedig elég veszélyesnek tűnik? Azt mondjuk csípem, hogy vannak bikafejű szörnyfélék, ha már labirintus :)

Voltak pillanatok, amikor biztos voltam abban, hogy William a fekete ruhás férfi, aztán olyan is, amikor szinte hihetetlennek tűnt. Remélem még ebben az évadban elmozdul nálam a mérleg nyelve, hogy igen, vagy nem, mert néha már kimondottan zavaró ez.

A poszt jó lett, kösz szépen :)

BotloB 2016.11.23. 14:09:42

Én ez után a rész után gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy William lenne a fekete ruhás, egyszerűen nem áll össze a két idősík. Dolores táncos visszaemlékezéséből láthattuk, hogy abban a narratívában Maeve még a gyerekével van. William-mel már a romos települést találják meg, amelynél a templom tornya ugyanúgy néz ki, mint amit Ford mutat a kis-Ford-androidnak. Ugyanakkor Maeve-t nagyjából ugyanolyan idős fekete ruhás támadja meg, mint a mostani.

Ford és Maeve öntudatra ébredéses története egyértelműen összekapcsolható, és ha a fekete ruhás nem android, akkor Maeve megtámadása és a mostani történetszála között nem telhetett el sok idő. Azt is tudjuk, hogy Maeve nem régóta madame, tehát - a fekete ruhás korából ítélve - néhány éve még a templomos falu narratívája, vagy annak lefutása folyhatott. Valószínűleg utána azt a falut betemették, miközben elkezdték kialakítani a területet Ford új narratívájához. Ha az "öreg" fekete ruhás Maeve-et még a templomos falu narratívájában támadta meg, William pedig már a falu romjait látja, akkor William nem lehet ott 30 évvel korábban, mint a fekete ruhás.

A különböző logok miatt már inkább hajlok arra, hogy William idősíkja későbbi, és az új logo egy gyenge rebrand eredménye Maeve ébredéses balhéja után.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.23. 14:16:43

@W.Jack.:

Az előző rész végén is biztosak voltunk abban hogy éppen Terézt nyomtatják a nyomtatóval, erre koppanunk, és sanszos hogy a programozócsajt is úgy kapta el Bernard ,hogy görbült annak a haja szála a nyakával együtt.
Érzem hogy kezd szétdurranni az agyam, remélem az évad végére legalább kiderül ki a tosz az az Arnold, gép, vagy ember, vagy zokni....valami derüljön már ki :O
Remélem Maeve nem kerül a hűtőházba, picit zokon venném hogy az összes jó nőt jégre tennék.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.23. 14:20:47

@BotloB:

Logikus a William kontra Feketerucis eszmefuttatásod, legalább már ebben se vagyunk biztosak, tényleg szétdurran az agyam gyerekek.

tvbuzi 2016.11.23. 14:25:34

Nem vágom, hogy miért gondoljátok a több idősíkot.
Lehet tudni hány részes ez az évad?

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.23. 14:32:31

@tvbuzi:

Ha visszaolvasod az előző részek hogyvoltját akkor ott részletesen kivan porciózva miért dolgozik az idősík elmélet.

W.Jack. 2016.11.23. 14:54:28

@szociál: Köszi :) Megnyugtat, hogy nem csak én érzem úgy, hogy amint elérhető közelségbe kerül valamilyen magyarázat (legyen az Arnold ki-és holléte, ki a fekete ruhás ember, mi az a labirintus és hol van, ki robot, ki nem, etc) és több dolog szól mellette, három képkockával később éppen ennyi dolog mond ellent a teóriának :)
Valójában tetszik, mert lehet rajta morfondírozni. Az azonban lehangol (lehet nem is ez a megfelelő kifejezés erre), hogy nem igazán tudom eldönteni, hogy ki a teljesen egyértelműen pozitív szereplő, és ki az, aki kimondottan rossz. Az meg, hogy tévelygek a sztoriban, hogy mi a jelen, mi a múlt, egymáshoz képest mennyi idő telt el, az egyben izgi és egyben ehhh.... is. Nem tudom mennyire érthető, amit megfogalmazni próbálok :)

BotloB 2016.11.23. 15:09:59

@W.Jack.:

Nekem pont az adja a park - és a sztori - szépségét, hogy tematikájából adódóan tágabban értelmezi a jó és rossz kérdését. Külsőleg látványosan el akarja különíteni a két szerepkört - fehér és fekete kalap -, ugyanakkor morális kérdés lehet, hogy egy "bandita" host-okat halomra gyilkoló fehérkalapos tekinthető-e még egyértelműen pozitív szereplőnek, és egy, a kor szellemében átlagos szolgáltatásokat kihasználó - k*rvázó, kocsmában verekedő - feketekalapos mennyivel rosszabb nála?!

W.Jack. 2016.11.23. 15:22:11

@BotloB: Maximálisan igazad van. Alapvetően hiszek abban, hogy semmi sem csak fekete vagy csak fehér, de valahogy megszoktam, hogy filmekben, könyvekben könnyebb skatulyába dugni a szereplőket :) Ehhez képest számomra ez (is) egy különleges tapasztalat ennél a sorinál.

Bár jobban belegondolva a House of Cards-ban a Jimmy Simpson (William) által alakított Gavin is vegyes képet mutatott, vele kapcsolatban is hol így gondoltam, hol úgy.

Más: Tetszetős megoldás volt, hogy Maeve a labirintus közepén esett össze, talán mindenki (emberek és robotok is) a labirintus közepén találnak önmagukra. Ami a robotok esetében egészen messzire mutathat.

Atiati 2016.11.23. 15:33:40

@BotloB: A fekete ruhás elmondta hogy a bizonyos Maave ès a lány meggyilkolása 1 ève történt. Tehát ez stimmel.
Ami szerintem újabb nyom, hogy elmondta hogy pont 30 ève házas. William pont házasodni készül. Tehát ez is simán belefèr.

bozselade 2016.11.23. 15:38:07

Szerintem Emily a feketruhás lánya, William menyasszonyát pedig Julietnek hívják (a 7. részben szépen a szánkba rágják, hogy igen, ő Juliet, Logan testvére).
Mondjuk ez csak akkor állja meg a helyét, hogyha az az alapfeltevés, hogy Willim MiB.

Amúgy már ugye 3 idősík van, a szöszi host alapján lehet ezt tudni.

Van az első, amire most Dolores emlékezett vissza, a nagyon kezdetleges, ahol táncikáltak a hostok. Ez az idősík szerepelt Ford egyik elbeszélésében, amikor elmesélte Bernardnak, hogy eleinte még nem voltak vendégek, és ők ott laktak szinte a parkban (ennek alátámasztása pl a átnctanárnő is, aki tanítgatja a hostokat). Tehát itt még nem voltak vendégek, csak hostok a parkban. Ez a legkorábbi idősik. Amúgy Ford visszaemlékezése során az egyik "orvos"/programozó/mittudomén mi a titulasa köpenyén már megjelent az a logó, amit William idősíkjáról ismerünk, tehát ez a logó a régebbi.

A második idősík, amikor William megélrezik Westworldbe, és a szöszi fogadja kedvesen. Ezt ugye a logóból tudjuk.

A harmadik pedig MiB idősíkja, ahol a szöszke a bikafejűekkel krúzol.

Szerintem MiB simán lehet még WIlliam.

Atiati 2016.11.23. 15:38:40

@BotloB: A templomos falu szerintem mèg egy sokkal règebbi narratíva, amikor mèg vendégek sem voltak. Úgymond minden (règi) hostnak az otthona.

BotloB 2016.11.23. 15:48:38

@Atiati:

Ennek csak az mond ellent, hogy Maeve emlékei a templomos falu narratívájához tartoznak, hiszen abban a narratívában volt lánya, akivel látta is Dolores a saját, táncjelenetes visszaemlékezésében. Ha a fekete ruhás tényleg Will, akkor a falut több, mint 30 éve lerombolták, de Maeve-et meghagyták ugyanabban a narratívában. Nem elképzelhetetlen, de legalább annyira erőltetett magyarázat, mint az enyém.

Hozzátéve, hogy a logo-k körüli mizériára egyik sem ad tökéletes választ.

semmiextra 2016.11.23. 15:49:14

Ez a három allítás most nem hiszem hogy elmélet:

1) Kiderült a ebből a részből. Az eltemetett templom és falu az első "ős" település, ahol a kezdet kezdetén a kezdeti andzoidokat tanítgatják táncolni. Ezt a települést ássa most elő Ford és a régi nagy mészárlásra, amit régen az emlékek alapján Dolores hajtott végre, írja meg Wayet karakterét.

2) William valahol korábban van az idősíkon mint a fekete ruhás és az új narratíva, van egy olyan megjegyzése a fekete ruhásnak, hogy azt hitte a Williamet bekísérő karakaltert már rég kiselejtezték.

3) A fentiekből következik Williamék idejében, Dolores nem jut el a labirintusig/ nem talál ott semmit. De akkor mi van most vele a fekete ruhás idejében? Vannak a Bernardal közös szeánszai, leütött egy legyet, képes másokat felébreszteni és emlékszik, hogy meg kéne találnia a labirintust, de hol van most?

Elmélet:

1) A labirintus az emberek számára sem csak úgy megtalálható, hanem megnyílik valamilyen módon. Lehet hogy Ford azért csodálkozott úgy rá a jelre, mert eddig ő sem juthatott be és ezzel nyílt meg számára is? A fekete ruhás utal is rá, hogy még Ford se ismeri a park létezésének igazi titkát.

semmiextra 2016.11.23. 16:00:39

@W.Jack.: Erre van utalás az androidok úgy érzik megsebzik az embereket, mint ahogy egymást, miközben nem érnek hozzá az emberekhez a pengével/ nem ütik meg őket teljes erővel stb. Pl Maeve úgy látja elvágta a fekete ruhás férfi torkát miközben látjuk egy másik szemszögből, hogy meg se karcolta.

semmiextra 2016.11.23. 16:03:41

@BotloB: én is ezt gondoltam, de kiderült a részből. Most ássa elő ezt a régi romos ős narratívát. És azt mondja magáról, hogy nem szentimentális :D

semmiextra 2016.11.23. 16:13:17

@BotloB: van rá egy utalás, hogy 25 éve amikor a MiB elkezdett ide járni volt valami nagy gebasz. Lehet akkor pusztult el templom is es akkor Williamék valahol a kettő között vannak és nem ő a MIB. De lehet ez már kis se derül. Kell valami a második évadra is.

BotloB 2016.11.23. 17:13:35

@semmiextra:

Nekem mindez csak Maeve narratívájával nem áll össze. Miért hagyták őt ugyanazon a narratíván, ha a falu 25 éve megsemmisült. Márpedig a fekete ruhás egyértelműen a régi naratíva szerinti szerepében támadta meg.

bozselade 2016.11.23. 18:38:12

@BotloB: Dolores visszaemlékezésében nincs ott Maeve kislánya. (Dolores El Lazokésőbbi kislányával beszélget). Az a rész csak a kiképzés - szerintem.
Utána jöhetett egy hard reset, legyalultak mindenkit, Teddy visszaemlékezésében ugye ez a Wyatt-féle mészárlás, szerintem viszont itt lehetett a nézeteltérés Ford és Arnold közt, szóval ezután az a falu elhagyatott lett, és mindenkinek más szerepet osztott ki Ford. Arnold pedig talán pont azért irányította ide Dolorest, mert itt volt a gebasz, és lehet ő is itt van, nem tudom.

Ahogy elnéztem, Maeve és a lánya körüli történések ráadásul nem is a faluban történtek, inkább azon kívül, egy kevésbé lakott környéken (tanyán :D ).

És ugye a régebbi részekben volt is rá utalás, hogy Maeve kb egy éve Madame, előtte Clementine volt az (a William idősíkon Clem látja el ezt a feladatot, Maeve sehol), és MiB is azt mondja, hogy kb egy éve halt meg a felesége és akkor jött vissza megnézni, hogy milyen ember is valójában.

Nekem összeáll a kép :)

BotloB 2016.11.23. 19:23:13

@bozselade:

Jogos az észrevétel. Arra emlékeztem, hogy szerepelt Maeve a tánctanítós jelenetben, de valóban nem a gyerekével, hanem táncolni tanították őt is, még teljesen más öltözetben, mint amiben a fekete ruhással való találkozása során látható.

Abban a sztoriban ugyanakkor egy indiános vonal is szerepel, amire még nem nagyon volt máshol utalás, így időben sem nagyon belőhető.

Lehet, hogy a 30 évvel ezelőtti balhé okozta a templomos narratíva vesztét...

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.23. 19:25:24

@bozselade:

De MiB mikor Dolorest csesztette a pajtában rendszeresen, és közölte vele hogy jó pár éve ide jár, de még mindig nem ismeri meg, akkor ő nem a neje halála után lett beteg szadista, hanem már jóval előtte.

bozselade 2016.11.23. 19:28:49

Bocs, de nem tudok leállni, mert azt érzem, hogy megértettem a sorozatot :D

Szóval abban is egyre biztosabb vagyok, hogy Bernard = Arnold, illetve Arnold képére készítette el az öreg Ford, mert nem bírta volna el a parkkal járó összes problémát, de a droidot ugye tudja irányítani, Arnoldot magát nem tudta. Ezért likvidálta és szevasz.
Nem csak azért gondolom ezt, mert Bernard neve anagrammája Arnoldénak (Arnold Weber, Bernard Ford) - bár már ez is elég beszédes, hanem a pince. Bernard ugye nem látta, MIkor Theresával odamentek, ennek ellenére "Bernard" többször is ott ülésezik titokban Doloresszel. És akkor most nyert értelmet számomra is az a jelenet, amikor egy ülés után (ahol Dolores ugye nem pucér, hanem ruhában van), "Bernard" mondja neki, hogy akkor tipli haza, a lány meg feláll és kisétál a vizsgálóból.
Ford mondja is asszem pont Bernardnak az irodájában, hogy Arnoldot lenyűgözte DOlores, és titokban találkozgatott vele.
Szóval ez is egyre biztosabb.

BotloB 2016.11.23. 19:32:01

@szociál:

Ez a rész mondjuk "könnyen" magyarázható. Williamnek és Doloresnek volt egy közös balhéja. Dolores emlékeit ezek után törölték, William pedig visszament a való életbe, és családot alapított, de visszajárt néha a parkba, ahol persze Dolores soha nem ismerte meg. Miután meghalt a felesége és elborult az agya, végképp Doloresben kereste az utolsó reményt, mert a valódi családja előtt vele volt "boldog" a parkban. Ez után már agresszióval is megpróbálta előhozni az emlékeit...

bozselade 2016.11.23. 19:33:49

@szociál: ezt el is mondja Teddynek, hogy rettegett tőle a családja, hogy mikor robban, de őket soha nem bántotta. Gondolom a parkba járt be szórakozni és nőket erőszakolni.De akkor lett véglegesen főgonosz, amikor megölt egy ártatlan kislányt. Mondta is, hogy akkor jelent meg a Maze.

BotloB 2016.11.23. 19:34:49

@bozselade:

Ez a legkevésbé megkérdőjelezhető elmélet egyébként szerintem, csak sajnos nem igazán segít behatárolni William és a fekete ruhás időbeli és narratíva-beli helyét, szerepét sem :D

bozselade 2016.11.23. 19:55:50

@BotloB: hát azt megmayarázzák Williamék maguk :D
pl ugye William beházasodik egy iparos családba (hogymondjákezt magyarul?), 30 évvel később MiB mondja, hogy ő egy isten, egy iparmágnás család tagja, egy filantróp.
Ahogy megtalálták Teddyvel a szőke hostot is mondja a csajnak, hogy "azt hittem, téged már nyugdíjaztak", számomra ez is arra utal, hogy ő volt William és korábban ugye már találkozta, mikor Westworldbe ért.

Mondjuk én elkötelezett híve vagyok a Will=MiB elméletnek, engem nem lehet tőle eltántorítani :D

Atiati 2016.11.23. 21:18:41

William=MiB elmèlethez van pár utalás az előzetesből:
i.redd.it/vqprullp0iyx.gif

Tűrhetetlen 2016.11.23. 23:37:55

@bozselade: Erre nem is gondoltam. Viszont ellentmond, hogy a képen, amit Ford mutatott, egy fehér ember áll, aki inkább Ford babaházának az egyik robotjára hasonlított.
Amúgy szerintem kedvenc fekete kalaposunk lehet, hogy kötetlenebbül beszélgethetett volna, ha elárulja a másik kettőnek, hogy robotok...

mosomacilany 2016.11.24. 09:53:34

Hát szerintem a templomos falucska ilyen teszt település volt. Nem biztos egyébként, hgoy már akkor is létezett Maeve-ék narratívája, csak a hostok maguk. Mindenesetre az a rész elég katyvasz volt, és valahogy William is nagyon furcsa volt. Mintha az egészet csak álmodta volna.

Szerintem még mindig védhető a MiB=William elmélet meg a több idősík. A MiB felismerte a csajt, szóval találkozott vele. Gondolom a fogadó hostokat a vendégek saját preferenciái szerint választják ki.

Szerintem egyébként 3 van. (a legkorábbi a Bernard (akkor még Arnold) beszélgetései Dolores-szel.

A másik: a következő rész promójában csak nekem tünt úgy, hogy Maeve öl ott mindenkit halomra Loganék táborában Logan meg dugja a tűz előtt? Vagy az a szőke csaj lehet (asszem Angela a neve).

Egyébként tényleg fura hogy senki nem veszi észre hogy ezek állandóan kavarnak Maeve-vel. Stubbs-ék elég szarul végzik a munkájukat... azt bezzeg tudták, hogy Bernard meg Theresa kavarnak...

(egyébként szerintem Felix és Sylvester is hostok - logikus mert olcsóbb talán a fenntartásuk, mint fizetést adni és kosztot meg kaját biztosítani)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.24. 10:15:58

@mosomacilany:

(egyébként szerintem Felix és Sylvester is hostok - logikus mert olcsóbb talán a fenntartásuk, mint fizetést adni és kosztot meg kaját biztosítani)

Meg ha valakinek elvágják a torkát a nyaki ütőérrel együtt (mondjuk nem spriccelt nagyon), azt egy forrasztóval nem biztos hogy helyre tudják hozni, akár hol is tart az orvostudomány :)
De kakilni egyiket se láttuk, lehet a kövi részben a két hentesnek cifrafosása lesz egy kiadós mexikói kajától, és ezzel lelövik a poént hogy mégis emberek :P

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.24. 10:19:02

Azzal flessel mi a helyzet ,hogy Dolores halomra lőtt mindenkit utána meg magával is akart végezni.
Wyatt éppen ezt tette, bár azt nem mutatták hogy kiakarja nyírni magát.
Lehet Dolores (Wyatt) és Teddy együtt nyírták a hostokat anno :)

BotloB 2016.11.24. 10:23:10

port.hu/cikk/tv/5-kinzo-kerdes-ami-nem-hagy-nyugodni-a-westworlddel-kapcsolatban/article-43193

A 3. pontot érdemes megnézni, a többiről már vagy szó volt itt is, vagy nem látom nagy jelentőségét/alapját.

Tűrhetetlen 2016.11.24. 10:26:17

@bozselade: Arról nem beszélve, hogy konkrétan az egész ház "új" volt neki, nem?

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.24. 10:42:02

Valakinek feltűnt és közzé tette.
Csekkoljátok 52:44-nél a műszaki pali kezében az eszközt, amikor Maeve bekattant és mutatja a töredezett labirintusát, szóval ez nem egy konkrét hely amit keres MiB.

oi65.tinypic.com/25ezath.jpg

BotloB 2016.11.24. 10:50:13

@szociál:

Szerintem az egy "egyszerű" lemeztöredezettség-jelző, ebből inkább kinézem, hogy csak azért jelenítik meg így, és nem klasszikusabb formában, hogy összekapcsoljuk a labirintussal.

Ettől függetlenül az is lehet, hogy valami olyan adattároló van a hostokban, ami fizikailag is elkülönülő helyeken tárol személyiségjegyeket és egyéb információkat, és a labirintus-szimbólum pont annak a lenyomata, hogy melyik területek működnek abnormálisan abban az esetben, ha a host öntudatra ébred. Nekem ez nagyon gyermeteg megoldás lenne és megölné a labirintus misztikumát...

Tűrhetetlen 2016.11.25. 00:34:14

@szociál: Ennek viszont már inkább belemagyarázás-szaga van.
Ennyi erővel mondhatnám azt is, hogy az egyik részben a háttérben összeroskadva ülő android feltűnően hasonlít a TWD-ből Negan egyik emberére, és láss csodát, az egész zombihentelés is a nagy Westworld-franchise része lehet, csak egy másik pályán...

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.25. 06:31:28

@BotloB: @Tűrhetetlen:

Ezért jó ez a sorozat mert mindig kérdéseket dob eléd.
2 hét múlva okosabbak leszünk, és várhatunk egy évet a folytatásra :(
süti beállítások módosítása