Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Marco Polo – 1x02 A farkas és a szarvas

2016. november 16. 15:00 - Qedrák

Azzal nyitunk, hogy odakint zuhog az eső, Marco pedig éppen a kalligráfiát gyakorolja, de gyorsan kap valami kaját, amit azon nyomban elrejt az istállóban. Jókor jár ott, mert éppen befut Dzsingim csapata csuromvizesen és csurom véresen, és nem keltik egy győztes sereg benyomását. A kissé viharvert ifjú az apja előtt fogadkozik, hogy ő egy kibaszott mongol, és ezért nem vonult vissza, de Kubiláj morózus hangon csak annyit felel, hogy a mongolok nem szoktak veszíteni. Mielőtt a beszélgetés kínosra fordulna, érkezik Csabi, és anyaként gyengéden egészségügyi ellátást javasol a fiának, a nagykán viszont dühbe gurul, és elküldi a fiút Arikhoz.

kubilaj_dzsingim.jpg

Marco a helyi navossal járja körbe Kambaluk piacát, aki lelkesen magyarázza, hogy mi minden után kell forgalmi adót fizetniük. A turbános csinovnyik rendkívül lelkes, és egy fészekalja mandulaszemű gyerek halad a nyomában. Este a saját otthonában vacsoráztatja meg Marcót, mert amúgy egy szószátyár és rendes figura, azt is elmondja magáról, hogy minden alkalommal, amikor elutazik, szerelmes verset ír a feleségének, hogy legalább annyi itt maradjon belőle. A családi idillről egy másfajta családi idillre váltunk, Mej Lin fésülgeti a lánya haját, és mesél neki közben. A kancellár nagybácsi érkezése azonban megszakítja ezt az intim pillanatot, aminek Mej Lin nagyjából annyira örül, mint amikor Csang Kaj-sek rájött, hogy nem fogja legyőzni Mao Ce-tungot. A két testvér egy rövid szópárbajt tart arról, hogy mit fognak csinálni az uralkodó halála után, Mej Lin speciel le akar lépni, míg Csia Sze-tao inkább legyőzné Kubilájt.

marco_adoszedo.jpg

Az ifjú talján karvalytőkésünk egy alkonyatkor úgy dönt, hogy végre megkísérti a sorsot, és kilovagol a falakon kívülre, látja is a Három Nővér csillagképet, meg azt, hogy a Kék Hercegnő egy magányos fához lovagol ki, amin jeleket hagy. Meg is lepi a nőt, aki meglehetősen elutasító, alsóbbrendű figurától ugyanis nem fogad el segítséget. Marco persze hamar rájön, hogy a csaj csak egy fogoly a mongoloknál, de ez sem segít rajta, mert Kököcsin megint leszólja, de egy páros hazalovaglást azért engedélyez a velenceinek. A mogorva testőr barátságosan le is cseszi az úrnőjét mikor visszaérnek az istállóba.

marco_kokocsin.jpg

Marco álmodozik egy sort Kék Hercegnőről, de mikor felkel, két mongol katona áll felette, és viszik is a nagykánhoz. Kubiláj először a lovaglásról érdeklődik, ami miatt Marco szíve kihagy egy ütemet, de kiderül, hogy csak Dzsingimmel küldi el Karakorumba, hogy alaposan körülnézzen. Meg is érkeznek a két teknősbékából és a sok ezer jurtából álló városba, ahol Arik kitörő lelkesedéssel fogadja őket, igaz Marcót nem. Arik fogadkozik, hogy csak a folyók áradása miatt nem ért oda, és amúgy is üzent erről, de a futárját megölték. Taljánunk úgy dönt, körbejárja a várost, ami amúgy inkább emlékeztet egy vidéki skanzenre. Arik ezalatt Dzsingim fejét idegenellenes propagandával tömi, mondván, hogy a perzsa és kínai bevándorlók elveszik tőlük a mongolságukat.

dzsingim_arik.jpg

dzsingim_arik2.jpg

A kán és a nagytanács előtt Dzsingim Arik szavait visszhangozza, de Kubiláj hívatja a taljánt, aki kénytelen beszámolni a tapasztalatairól. Elmondja, hogy szépen hangzik az, hogy Arik csapatai készen állnak, de kevés az ellátmányuk ahhoz, hogy Hsziangjangig jussanak, ebből következően a célpontjuk sokkal közelebbi. Dzsingim háborog, de Kubiláj úgy dönt, hogy Juszuf derítse ki, mi a helyzet Karakorumban. A nagykán távozása után mindenki Marcót figyeli, a fiatal herceg még meg is jegyzi, hogy ki fogják vágatni a nyelvét, ha hazudott. A karvalytőke mindig tudja, hogy mikor meneküljön, úgyhogy Marco is el akar futni, de a felhalmozott kajáját valaki megzabálta, és a felszerelését is megpiszkálták. Érkezik Százszem, beismeri hogy ő volt, és felajánlja, hogy ki fogja képezni, ha marad. Nincs más választása, mint a kiképzés.

marco_szazszem.jpg

Kapunk is szuperlassított, és szupergyorsított felvételeket arról, hogy Százszem hogyan veri laposra Marcót egy bottal, és felhívja a figyelmét arra, hogy a szablyán lévő szalagot tessék a kezére tekerni. Dzsingim megszakítja a tanórát, hogy előbb felhívja Marco figyelmét arra, hogy ki fogja nyírni ha még egyszer megalázza őt, de később hozzáteszi, hogy Arikkal kapcsolatban igaza volt. Ez nagy megkönnyebbülés, a nyelv a helyén marad. Kubiláj abban a díszkertjében dolgozza fel az értesülését, amelyet még a magánállatkertet tartó Viktor Janukovics is megirigyelt volna. Csabival azon tanácskoznak, hogy mi legyen a sorsa. A nagykán megelégedne egy kereskedelmi embargóval, kiéheztetendő Karakorumot, de Csabi ennél bosszúállóbb természet, és Arik halálát követeli.

csabi_kubilaj.jpg

Ezalatt Kínában Csia Sze-tao éppen sáskaviadalt játszik az egyik kormányzóval, de megmutat neki egy ’Arik kán’ feliratú ezüstérmét, és hozzáteszi, hogy ők fogják majd verni, ha győz. A kissé lassú folyású tereferét a császár halálhíre szakítja félbe. Megy is kifejezni részvétét Hsziának, az özvegy császárnénak, aki azonban nem nagyon komálja a kancellárt, és felszólítja, hogy legyen szíves meghajolni az új uralkodó előtt. A nevezett egyébként a földön játszik az üveggolyóival, és nem lehet több négy évesnél. A kancellár megragadja az alkalmat arra, hogy beszámoljon a vucsangi győzelemről, de a császárnét ez nem tölti el örömmel, mert minden egyes siker a kancellár befolyását erősíti.

halott_csaszar.jpg

Sanga viszi az éves beszámolót Ahmednek, aki elfogadja, viszont a navos elbocsátása után kihallgatja Marcót is. Nyomban bajba is kerül, mert Ahmed elmondatja vele, amit látott, többek között a dzsürcsik lenvászonnal fizetnek, viszont Sanga beszámolójában erről egy sor sincsen. Marco először megvédi Sangát, mert úgy sejti, hogy a korrupt tisztségviselők rosszabbul járnak errefelé annál, minthogy az ellenzéki sajtó ír róluk, viszont Ahmed csak kihúzza belőle, hogy mi a helyzet a vásznakkal. Kínában Mej Lin ágyastársával, Csing Fejjel altatja a lányát, mikor beállít hozzájuk három marcona katona. A kislányt és a másik ágyast gyorsan elküldi, bezárja az ajtót, és közli a kiéhezett tekintettel rá bámuló férfiakkal, hogy ő uralkodói feleség, nem hál közönséges katonákkal. Dehogynem, a kancellár pecsétes engedélyt adott rá, úgyhogy el is kezdenek vetkőzni. Mej Lin először úgy tűnik, hogy kénytelen jó képet vágni a dologhoz, és elkezd szép lassan megszabadulni a ruháitól, miközben erotikus mozdulatokkal ingerli a három férfit. Miután tök pucérrá vált, szétbontja a haját, de a hajtűjét egyenesen belevágja az egyik férfi torkába. A következő pillanatokban teljesen meztelenül teszi ártalmatlanná az összes ingyen dugásra ácsingózó hímnemű emberpéldányt. Érkeznek a többiek, Mej Lin szertartásosan megadja magát, és a kancellár elé viszik, aki kegyes hangulatban van, a bratyó ugyanis ahelyett, hogy valami hangulatos kivégzés alanyává tennék a nővérét, inkább menekültnek álcázva elküldi Kambalukba, a lánya persze marad.

mej_lin_kuzdelem2.jpg

mej_lin_kuzdelem.jpg

Marcót kihívják egy mezőre, ahol ott van mindenki, aki számít, Juszuf, Dzsingim és a többiek. Bjamba vezetésével éppen egy szőnyeget tapostatnak meg két tucat lóval. Dzsingim beszámol arról, hogy a helyi navost, Sangát csaláson kapták, de tisztességes halált halt, és most nagyon jó neki, hogy szőnyegbe csavarva paták zúzzák szét a fejét. Marco tátott szájjal bámulja egykori gazdája véres tetemét, és derengeni kezd neki, hogy ezt bizony egy kissé elkúrta. Mej Lint szívszorító zenei aláfestés közepette választják el a lányától, a következő képeken pedig azt látjuk, hogy Arik a hadüzenet jeleként nyílhegyeket kap a testvérétől.

juszuf_halalraitelt.jpg

Kitör a háború, megy egymás ellen a két sereg, de Kubiláj nem viseli jól a körülményeket, mert annyit iszik, mint a gödény. Ennek ellenére tárgyalásra hívja a testvérét, aki meg is jelenik a magányos jurtában, ahol lábközépcsontokkal dobókockáznak. Régi sztorikat elevenítenek fel, isznak az anyjuk emlékére, az apjukról pedig kiderül, hogy egy részeges idióta volt. Kubiláj ennek ellenére Arik szemébe mondja, hogy ő a kán, és hiába tiltakozik a másik azzal érvelve, hogy az Arany Horda meg a Csagatájok baromira nem ismerték el a választását, a nagykán szemében az, amit Arik művelt, lázadás. Arik csak Mongólia kánja akar lenni, nem érdekli sem Kína, sem a többi tartomány, de a vitának az vet véget, hogy Kubiláj elküldi a tesót, és jó éjt kíván neki.

kubilaj_arik.jpg

Marco éppen a szablyáját élezi, amikor váratlanul megjelenik Kubiláj, és az apja felől érdeklődik a taljánnál, majd elmondja, hogy neki kell olyanná válnia, amilyen az apja volt, szóval Marco csak figyeljen másnap. Nem kell alapos megfigyelőnek lennie, amint felbukkan Arik hagyományos mongolnak öltöztetett serege, egy nyíllövéssel jelzi a bátyjának, hogy készen áll a harcra. Marco még elmondja Százszemnek, hogy mit lát, de nincs tovább, mert Kubiláj leveszi a sisakját, és a leendő csatamező közepére lovagol, hogy ott párbajra hívja ki az öccsét. A küzdelem eleinte nem az aranyozott vértben harcoló, ám meglehetősen potrohos és lassú mozgású Kubilájnak kedvez, meg is sérül a harcban, de az összecsapást végül a nagykán nyeri Arikkal szemben. Kubiláj lefejezi az öccsét, a seregét pedig hazaküldi, hogy később elhívja őket harcolni Kínába. Az Altan Urag zenéjével zárjuk az epizódot, hogy jöjjön a következő.

kubilaj_arik2.jpg

Címkék: marco polo
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2016.11.16. 20:31:09

Tök jó lett a hv, külön köszönet az aktuálpolitikai áthallásokért :)

Kubilájból nem néztem volna ki, hogy gyalogos harcban győzni tud. Mej Linnel meg jobb, ha nem kezd pimaszkodni az ember :)

Qedrák · http://toriblog.blog.hu 2016.11.17. 09:59:44

@Gabba: Mej Lin egy terminátor, csak még nem tud róla. :)
süti beállítások módosítása