Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sharknado 4 - The 4th Awakens (2/1)

2016. október 14. 13:00 - Gabba

Kedves fantársak, fantársnők és Fanta kedvelők, sajnos a Universal Channel kivonult a hazai tévépiacról, ezért a cápás borzadály legfrissebb hajtásának magyar tévépremierjére mind a mai napig nem került sor. Hogyvoltnak viszont készülnie kell róla, ha már az első háromról is van, ezért a mazochizmussal megvert hogyvoltíró fáradságot, de főleg saját magát nem kímélve beszerezte a legfrissebb opuszt, amit ezennel a kiéhezett (érted?) olvasók elé tálal. Jó étvágyat! Agysejtjeink megóvása érdekében ezúttal is melegen ajánlott valami jófajta védőital bevitele a műsorszám közben, én a magam részéről ismét egy üveg házi szilvával (nem lekvár) telepedtem a monitor elé. Emlékeztető nem készül, hisz’ nyilván mindenki emlékszik az előző részben történtekre, ugorjunk hát neki!

Kezdjük a címmel, ami, mint az köztudott, a Star Wars revivalt lovagolja meg és egyszerre utal a Sharknado franchise 4. részére, illetve a Csillagok háborúja hetedik részének címére. Sziporkázó ötlet, ezt kár lenne tagadni, hiszen a cápás címverzió kiejtve pont úgy hangzik, mintha a Brian élete c. alapvetésből a hót pösze Fikusz Kukisz próbálkozna a The Force Awakens kimondásával. Na de ne csattogjunk mellékvágányra, megvan a feladat, lássunk neki: sóhajtva lecsavarom a dugót és megnyomom a play gombot.

shark4_00.jpg

A csillagködbe távozó sztárvorzos szövegszőnyeg narrációja szerint „M.M.U. (Mickey Mouse Után) 80-ban az X bolygó egereit a megaláztatás és a teljes pusztulás apokaliptikus rémei fenyegették.” Oppardon, másik filmet indítottam el, látszik, hogy tudat alatt inkább arról írnék, mint erről. Na szóval, öt év telt el a harmadik sharknado óta, ezalatt megalakult egy Astor X nevű szupercég, vezetője Aston Reynolds, autója egy Aston Martin, kedvenc focicsapata az Aston Villa. A cég olyan kütyüt talált fel, amivel sikerült megakadályozni a tornádók kialakulását. Sőt mi több, sikeresen visszahozta a Holdon rekedt Gilbert Shepard seniort is, aki tehát újra énekelgetheti közkedvelt slágereit, mint például hogyaszondja I’ve been looking for freedom, I’ve been looking so long, természetesen közben a szőrös mellkas felfedése alapkövetelmény.

shark4_01.jpg

Váltunk Kansasba, ahol valami ranchon a kapu fölött tábla hirdeti: April’s Acres, itt éldegél Fin Shepard kiccsaládja körében. A kis Gilbert szépen cseperedik, véleményem szerint felvehetné a Cápábanszületett Shepard nevet, hátha akkora karriert fut majd be, mint nagynevű elődje, Bíborbanszületett Konstantin. A fiúcska izgul, mert most érkezett meg Fin csinos unokahúga, Gemini, akivel Fin Las Vegasba készül, az Astor X cég által épített Shark World Hotel ünnepélyes átadására. Fin anyja, Raye és a kis Gil jó utat kívánnak, a srác még apja után szól: És ne kerülj börtönbe! Tudhat valamit a kiscsávó. Engem viszont kínzó kérdés gyötör: hol van April?

shark4_02.JPG

Finnéket nagy dumás Uber sofőr (itt még nem sikerült betiltani a céget) furikázza a reptérről a hotelhoz, közben azt fejtegeti, Vegas igazi családbarát város: drog, szex, csajok, kaszinók, Andy Vajna. Gemini már dobja is le magáról a konzervatív szerkót meg a vastag keretes szemüveget, és pillanatok alatt átvedlik dögös társalkodónővé. Mellben erős felsőtestét domborítva néz a pislogó Finre: Csak nincs bajod a rucimmal?, kérdezi kihívó mosollyal. Amúgy a hivatalos mellett családi programra is sor kerül: Matt, a katonaként szolgáló nagyobbik Shepard fiú eltávot kapott és a szállodában fognak vele találkozni. A hallban egy chippendale csávó köszönti Finnéket és kapásból felajánlja szolgálatait Gemininek, vagy ha úgy alakul, végső esetben Finnek. Talán majd egy másik életben, hárítja el a cápavadász.

shark4_03.jpg

Az épület ún. témahotel, azaz az összes dekoráció, kaszinófelszerelés és egyéb berendezés cápa tematikájú. Becsörög Matt egy, a szálloda felé tartó kisgépről, hamarosan érkezem, talizunk a medence partján! Ejtőernyős ugrásra készül, de nem ám egyedül, egy pap ugyanis most adja össze a fedélzeten párjával, Gabbyval! Tanút viszont nem látok, hogy lesz így érvényes az esküvő? Ráadásul Fin nem is tudott a házassági tervekről, nem szép dolog. Na mindegy, a fiatalok nekikészülődnek, ajtó kinyit, jump! Talán mondanom se kell, hogy időközben forgószél támadt, villámlik, mennydörög, Fin aggódó arccal figyel a szálloda teraszáról. Az ejtőernyős friss házasokat egyből magával ragadja a tornádó, na most hogy hozzuk le őket?, agyal Fin.

shark4_04.jpg

És persze nem kell tovább várni a cápákra sem, mert a forgószélből egyre több kerül elő és támad rá az emberekre. Az egyik a tetőt átszakítva a félkarú rablón pont a jackpotot megütő nő fejét harapja le, bingó! Igazán nagy szarban a hotel tetején üzemelő körhintában rekedt vendégek vannak, a gépészt ugyanis kinyírta egy cápa és a szerkezet nem engedi kiszállni az utasokat. De érkezik a mellben erős Gemini és a három gomb közül azonnal eltalálja, melyiket kell megnyomni ahhoz, hogy kioldjon a biztonsági rögzítő. A vendégek igyekeznek gyorsan kikászálódni, persze némelyik így is elveszti a fejét vagy más testrészét a folyamatos cápatámadás miatt.

shark4_05_1.jpg

Harcba veti magát a chippendale fiúk csapata is, puszta kézzel esnek neki a halaknak, sőt egyikük heves, de annál erőteljesebb csípőmozdulattal hárítja el az egyik támadó cápát! Ez ám a keményfaszú legény! (Elnézést, de ezt nem lehet másképp mondani.)

shark4_05.jpg

Az ejtőernyős páros ismét a tető közelébe sodródik, Gabby szerencsésen fennakad az egyik traverzen. Mattet viszont tovaragadja a szél, de még odakiabálja Finnek: Mentsd meg a feleségemet!, Fin tehát ilyen unortodox módon tudja meg, hogy após lett. A tornádó nemcsak pusztít, de épít is, mert az utcáról felkap egy kék színű Dodge sportkocsit és pont arra a traverzre repíti fel, amin Gabby csimpaszkodik. Kapaszkodj!, ad neki hasznos tanácsot Fin, majd ő is elkapja a csövet és odakapaszkodik a lány mellé. Mássz fel a hátamon a kocsiba!, mondja neki, és így is lesz. Majd ő is felhúzza magát, és átmenetileg mindketten biztonságba kerülnek a Dodge belsejében. (Még szerencse, hogy nem nyitott tetejű.) Isten hozott a családban, köszönti Fin újdonsült menyét. És azt tudtad, hogy 70 menyét könnyedén eldugíthat egy átlagos méretű csatornát?, teszi hozzá viccesen.

shark4_06.jpg

Gemini a tetőről való lejutáshoz az óriás bungee jumping szerkezetet használja, bebújik a biztonsági mellénybe és leveti magát, a kötél szerencsére pont a földig ér. Finnék nem sokáig tudják élvezni a fedett hely biztonságát, mert a szél felkapja a kocsit és zuhanni kezdenek. Fin kinyitja az ajtót és így irányítja a járművet!!, ha ezt látná egy közlekedési rendőr! Szerencsésen landolnak valami spirál alakú dekoráción, Fin a csigavonalat követve ügyesen lekormányozza a Dodge-ot a szálló parkolójába!!44! Ez meleg helyzet volt (nem). Felszedik Geminit (őt én is szívesen) és együtt indulnak Matt keresésére, a GPS szerint a srác az Empire State Building tetején van. Fin hajt, mint az őrült, de szerencsére arra is figyel, hogy kikerüljön egy úttesten botorkáló Elvis Presley imitátort. Éljen a király!, mormolja maga elé Fin.

shark4_07.jpg

A vihar hatalmas hullámokban hömpölygeti a vizet az utcákon, én úgy tudtam, Vegas sivatagra épült város, de hát miért pont ezen akadnánk fenn egy zs-kategóriás horrorfilmben. A szokatlan elem természetesen szokatlan közlekedési eszközt kíván, a mentőcsapat ezért átszáll a Treasure Island Hotel dekorációs kalózvitorlására és úgy halad tova. A kormánykerékhez Fin áll és úgy tekeri, mint Long John Silver a Fekete vitorlák sorozatban. A gyorsabb haladás érdekében néhány hozzájuk csapódott járókelővel felvonatja a vitorlákat, de én csak könyvelő vagyok!, próbál tiltakozni egyikük. Ha kalózhajó, akkor nyilván vannak rajta kardok is, Fin gyorsan szétosztja a fegyvereket és máris nekiállhatnak kaszabolni a repülő cápákat. Gemini talál pár tűzijátékpetárdát is a raktérben, betölt néhányat az egyik fedélzeti ágyúba, lövés, ennek hatására a vihar odébbvonul. Épp időben, mert a traverz, amibe Matt kapaszkodik, megdől, szerencsére pont a hajó felé, így Matt könnyedén átugrik a fedélzetre és tréfásan lejelentkezik apjánál.

shark4_08.jpg

Jön egy újabb filmes utalás, Gabby és Matt pont úgy áll a fedélzeten, mint a Titanic szerelmespárja, de az idillnek az egyik utas rémült kiáltása vet véget: jéghegy helyett cápahegyet (sharkberg) vesz észre a hajó előtt. A vitorlás nagy zökkenéssel megáll, a töltelékstatiszták közül néhány a cápák közé esik, de a mi hőseink megússzák. Felmásznak a főárbocra és addig kapaszkodnak, amíg a vihar el nem vonul a sivatag felé.

shark4_09.jpg

Persze azért még három cápa hátramarad és zuhanni kezd feléjük. Fin megtalálja a leghatékonyabb alkalmi fegyvert, a díszesen fogazott kormánykereket, erőteljes diszkoszvető mozdulattal felhagyintja a levegőbe és láss csodát: a három cápa szépen felnyársalódik rá. Viva Las Vegas, mondja elégedetten maga elé Fin. Jó hosszú cold open volt ez, mert még csak most jön a főcím, ami ezúttal a korai Superman képregények világát idézi. Erre iszunk.

shark4_09_1.jpg

Kitisztul az idő, indul a sebesültek ellátása, Gemini szerencsére csak pár horzsolást szerzett, megnyugodtam. Fin hazatelefonál, nagyi és az unoka is jól vannak, várják őket vissza, közben a kis Gil a kertben egy hatalmas plüsscápával sharknadósat játszik, apja fia. Matt azon sajnálkozik, hogy nem tudott elmenni anyja, April temetésére, mi van?, hát nem arról volt szó, hogy ez a nyüves negyedik rész azért készült el, mert a nézők megszavazták April túlélését?! Mivel bérautót nem sikerül szerezniük, Finnék az éppen indulni készülő vonatra szállnak fel és könnyed csevegő hangulatban indulnak Kansas felé. És azt tudtátok, hogy a díj alapítása óta Áder János kapta a legtöbb lovagkeresztet?, kedélyeskedik Fin.

shark4_10.jpg

Az Astro X tulaja, Reynolds magánrepülőjén ülve értesül arról, hogy bekrepált a viharmegszüntető találmány, megfordul és száguld vissza a san francisco-i központba. Közben a gyárudvaron valami felsugárzási próbát tartanak, a kísérlet vezetője egy őrült fejű tudós, a védőruhában viszont régi ismerősünk, Shepard senior feszít. (I’ve been looking for freedom…, vagy ezt már írtam?)

shark4_11_1.jpg

A kísérlet még nem teljesen sikeres, le is állnak vele, már csak azért is, mert egy fiatal lány üzenetet hoz: Shepard menjen a laborba, mert Reynolds utasítást adott: minél előbb be kell fejezni a Mech védőruhát. Hogy az mi lehet, azt egyelőre nem tudjuk meg, én viszont a csajt nézegetem, ismerősnek tűnik. De hiszen ez Fin lánya, Claudia, csak most túl sok rajta a smink!

shark4_11.jpg

A Golden Gate híd környékén kapucnis alak kocog, úticélja az Astro X központja. Odabent leveszi a kapucnit és tessék, April az! Az előbb látott őrült fejű tudós meg az apja, mi lesz még itt? Pihenned kell, töltődj fel, mondja a fater, és April szó szerint így tesz: belép egy zuhanykabin szerű izébe és elektromos sugarakkal revitalizálja magát, micsoda tüzes menyecske lett ebből!

shark4_12.jpg

Az épület másik részébe megérkezik Reynolds és seperc alatt kirúgja az eddigi főnökcsávót, amiért kudarcot vallott a viharszabályzó ketyere, és egy szőke csajt nevez ki a helyére. Lám így harcol egy jó főnök a szőke nős előítéletek ellen, grat.

shark4_12_1.jpg

A sivatag felé távozott tornádó új erőre kap és a Hoover-gát felé fordul, majd odaérve percek alatt lebontja az építményt, a hatalmas víztömeg Petőfit idézve (Zúgva, bőgve törte át a gátot, / El akarta nyelni a világot!) zúdul le a síkságra. Az Astro X-nél persze látják a pusztítást, Reynolds rövid agyalás után rájön, hogy csak egyetlen módon lehet megállítani az áradatot: fel kell robbantani a Grand Canyont. Nem habozik, odaküld egy lézeres drónt, ami szétlövi a sziklákat, nesze neked világ hét természeti csodája. Mondjuk a beavatkozás hatékony, mert az óriás szikladarabok elzárják a víz útját.

shark4_13.jpg

A vonatút eleinte eseménytelen, persze ez nem sokáig marad így. (Talán szándékos, talán nem, de a kameraállás többször idézi a Száguldás gyilkosságokkal c. filmben látható Ezüst Nyíl nevű vonatot.) Már Arizonában járnak, Fin gyanakodva nézi, ahogy a távolban egy homoktölcsér kezd kialakulni. A mozdonyvezető is észleli a dolgot, sőt mivel ő elöl ül (elvégre masiniszta), jobban lát: a forgószélben nemcsak cápák, hanem szikladarabok is vannak (bouldernado). Ezt gyorsan jelenti a központnak és engedélyt kér vészfékezésre, közben kihajol az ablakon, pedig ő maga tudhatná a legjobban, hogy minden kocsiban ki van írva: È pericoloso sporgersi / Nicht hinauslehnen / Kihajolni veszélyes. Ez a könnyelműség természetesen megbosszulja magát, mert egy repülő cápa leharapja a fejét. Ennyit a szolgálati szabályzat be nem tartásáról.

shark4_14.jpg

Fin észleli, hogy irányítás nélkül száguld a vonat, és úgy dönt, a tetőn át előrefut a mozdonyhoz, mert másképp nem tud bejutni a biztonsági ajtóval lezárt vezetőfülkébe. Gemini és Gabby terelje a vonat elejébe az utasokat, és ha ez megvan, Matt kapcsolja le a hátsó vagonokat. A tető fölött csak úgy röpködnek a cápák, az egyikkel Fin birkózni kezd, puszta kézzel! (Nem az ital beszél belőlem, tényleg így van, itt a fotó!)

shark4_15.jpg

Hősünket már-már legyűri a fenevad, de pont az utolsó pillanatban egy szemafor fémlapja lefejezi a cápát. Fin bemászik a mozdonyvezető fülkéjébe, így végre vezető állásba kerül, és meghúzza a féket. Eddigre Matt is sikeresen lekapcsolta a hátsó kocsikat, így a lecsökkent tömegű szerelvény még időben meg tud állni, és nem rohan neki a Grand Canyonnál frissen kialakult sziklagátnak. Kijafasz tette ezt?, nézik tanácstalanul az útakadályt az előkászálódó utasok. A válasz hamarosan megérkezik az Astro X egyik helikopterének képében (Rogán Antaltól kérték kölcsön amúgy), amibe beterelik Fint a családjával együtt, majd a gép visszarepül Friscóba.

Pár percre visszaugrunk Aprilre, aki brutál erősítő gyakorlatokat végez valami személyi tréner vezetésével: homokzsákot boxol, dzsipet húz el kötéllel, stb. Majd fegyverbemutató következik: elvesztett bal keze helyére már nem csak fűrész, hanem többpengéjű kés, sőt lézerkard van beépítve (nem én találtam, ki, higgyétek már el!), a megfelelő fegyvert szóbeli paranccsal tudja előugratni. Úgy érzem, a T-1000-es terminátor modell a csajhoz képest kutyafasza.

shark4_16.jpg

Az Astro X központjában a kezdeti barátságos hangulat gyorsan megváltozik, mert Reynolds magát kezdi tömjénezni, amiért olyan faján felrobbantotta a Grand Canyont. Ez a természetbarát Gemininek persze egyáltalán nem tetszik, Fin viszont még hezitál, elvégre a cég hozta vissza Shepard seniort a Holdról. De végül ő is beint Reynoldsnak, amikor az arra akarja rávenni, hogy tévébeszédben nyugtassa meg az amerikai népet: a nehézségek csak átmenetiek, a probléma megoldása közel van, meg más ilyesmi. Fin ezt nem vállalja, ez nem PR dolog, hanem a természeté, közli, Reynolds dühösen otthagyja őket. (Engem is hív a természet, ezért kis szünetet tartok az írásban.)

shark4_17.jpg

14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2016.10.14. 15:11:28

Azt. A. Kurva. Köszönet a hogyvoltért, Gabba, ha meg nem is nézem, de mindenképpen elolvasom. :)

Pácsó Ármándó 2016.10.14. 21:28:28

Jó étvágyat neked is! :-) Hajrá Fikusz Kukisz! :-)
Érdekes ez a 70 menyétes dugulás, életszerű :-))
Köszi az említést!! :-) (Egy link még belefért volna, de ne legyünk telhetetlenek :-)) )
Megölték April-t! Szemetek! :-) Vagyis mégsem :-)
Köszi a hv.-t Gabba, sokat mosolyogtam szilva nélkül is :-)

Gabba 2016.10.14. 21:48:00

@Pácsó Ármándó: az utolsó FV évadnál te is utalj majd cserében erre :)

Flankerr 2016.10.14. 23:08:41

"Felszedik Geminit (őt én is szívesen)" Csatlakozom :)
Uram, gratula, ismét egy többszörösen ihletett hogyvolt, a film pedig totális agyament elszállás :D

Gabba 2016.10.15. 09:11:55

@Pácsó Ármándó: oszt mikor kezd? vágyom már egy kis pinkre ;)

Pácsó Ármándó 2016.10.15. 11:13:07

@Gabba: Kint 2017 január 29, nálunk nem tudom, ez a Paramount Channelen múlik :-)
Én akkor kezdek, amikor van már hozzá fordítás :-)
kepfeltoltes.hu/view/161015/max_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Gabba 2016.10.15. 11:31:35

@Pácsó Ármándó: kösssz!
Gemini se rút, de Max-szal nem versenyezhet

AaannnaaA 2016.10.17. 10:44:21

Anyám borogass! Ezt még olvasni is agyfasz, minden gratulációm, hogy meg tudtad írni! :) A napi aktuálpolitikához 'lazán' kapcsolódó áthallásos megjegyzésekért külön köszi, jókat vigyorogtam rajtuk.
Na megyek megküzdök a második felével.
Btw.@Pácsó Ármándó: világosíts fel, de én úgy emlékszem a BS eddigi évadaiban Long John Silver nem tekerte a kormányt. Vagy igen?

Gabba 2016.10.17. 11:46:24

@AaannnaaA: ujjamat az aktuálpolitika ütőerén tartom :

enzo23 2016.10.26. 13:38:33

atyaúristen, valószínű ha ezt filmen nézem, akkor _maximum_ az April kezébe szerelt fénykardig bírom józanul :D

Pácsó Ármándó 2016.10.26. 18:12:49

@AaannnaaA: A sargasso-tengeri nagy éhezés-szomjazás idején, (amikor többen meghaltak) kormányos lett belőle :-) Viszont mindig szervezkedett, így sokat nem lehetett látni a munkahelyén dolgozni :-)

Gabba 2016.10.26. 19:20:28

@Pácsó Ármándó: kösz szép, bíztam benne(d), hogy nem írtam marhaságot :)

@enzo23: megfelelő mennyiségű védőitallal tovább is lehet bírni, én vagyok a példa :)

Pácsó Ármándó 2016.10.26. 21:51:54

@Gabba: Szívesen! A barna sört szeretem :-)
süti beállítások módosítása