Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 4x12 - Long Time Coming (évadzáró)

2016. október 10. 13:00 - AaannnaaA

Carrie visszatért amerikai földre – eszerint a pakisztáni események folytatását nem látjuk –, testvérével pakolják elhunyt édesapjuk személyes tárgyait. Ténykedésüket Dar Adal érkezése zavarja meg, aki Petert keresi hősnőnkön. Kár a gőzért, ő sem tudja hol van, de reméli, ha már a pakiknál maradt megpróbálja kiiktatni Haqqanit.

Azt nem lehet, visszavonult törzsi területre, ahol a helyi katonaság védelmét élvezi, azaz érinthetetlen. Carrie kifejti: alig várja, hogy mégiscsak végezzenek vele, mire Adal helyesel. Csodálkozom, hogy nem sül le a képe. Mindenesetre mivel Peterről nem tudott meg érdemi információt, távozik.

1.jpg

Saul otthonában tévézik – épp a Tasneem által tartott sajtótájékoztatót mutaják – mikor felesége megzavarja ténykedésében, és arra kéri, ne aggódjon annyit a Haqqan által róla készített videó miatt (amin láncon tartják, miközben a terrorista a híveit buzdíja); eddig sem szivárgott ki, talán ezután sem fog. Az lehet, tromfol az öreg, a munkáltatóm mindenesetre már felmondott. Sebaj, szép végkielégítést kap, még bőven eldöntheti mit akar. Ő azonban tudja: visszamenni és szétrúgni jópár segget. Az nem fog megtörténni, inti Mira, egyelőre érdemes a realitások talaján maradni.

Carrie kijött lányával a parkba, ahol ismeretlen idősebb férfi szólítja meg. Kiderül, hogy a gyereket ismeri, sokszor hozta ide a nagyapja sétálni, ezalatt barátkoztak össze. Szőkénktől tudja meg, hogy Frank meghalt, ettől meglehetősen lehangolt lesz. Elmondja, hogy a férfi sokat mesélt neki hősnőnkről, arról, hogy nem lehet a gyerekével, de tudta, vissza fog térni – és meg is történt.

2_1.jpg

2_2.jpg

A séta végeztével hazamegy, aholis idegen autó áll a felhajtón, de az igazi meglepetés odabent várja: 15 éve nem látott anyja tért vissza exférje halálhírére. Carrie tombolni kezd, korántsem kedves szavakkal zavarja el a nőt a francba, hiába szeretné Maggie, hogy maradjon. Anyjuk végül meghátrál anélkül, hogy elmondaná miért jött, ezt nővére meglehetősen rossz néven veszi.

Saul valamiféle nagykutyához érkezett megbeszélésre – tippre legalább szenátor a tag – aki arról tájékoztatja, hogy szívesen visszavennék őt a CIA-ba, de attól tartanak, ha kiszivárog a Haqqani-féle felvétel, azzal borul a bili (és a jelölt hitelessége). Az öreg megkérdezi, hogy szerinte miért nem került még fel a videó a netre, de vendéglátója nem tud rá választ adni.

3.jpg

Másnap lezajlik a temetés, Carrie mond beszédet a gyászolóknak. Utána a templomkertben szót vált néhány ismerőssel, mikor hirtelen meglátja Quinnt. Végre – sóhajtok fel én is –, egy aggódni valóval kevesebb. Őszinte örömmel borul a nyakába, megszorongatják egymást, mintha legalább száz éve nem találkoztak volna.

A megemlékezésre már a férfi szálltja haza, útközben beszélgetnek. Elmondja, hogy a német hírszerzés közreműködésével jutott ki Pakisztánból; Astrid révén kapott segítséget (végre van neve az exnőjének!). Carrie pedig azt meséli el, hogy neki is lehetősége lett volna megölni a terroristát, de Khan leállította – azt érdekes módon nem említi, hogy Dar Adalt látta Haqqani járművében.

4.jpg

Mint említettem a tort Maggie lakásában tartják, jó sokan eljöttek rá. A nőnek ekkor tűnik fel Quinn, rá is kérdez húgánál, ki a férfi és miért nem mesélt eddig róla? Mindenesetre Franny és Peter elég jól kijönnek – na igen, nem sok olyan szitut tudok elképzelni, hogy bérgyilkos játszadozik az ember gyerekével, és ennek nincs ijesztő felhangja. Márpedig most nincs, a férfi a legjobb arcát mutatja, a kislány meg imádja (végülis neki is van gyereke, bár kiszállt az életéből, ugye). Carrie félrehívja Sault, és megkérdi mire jutott a Dar Adal utáni nyomozással, de a válasz nem az, amit remélt: a szenátor (vagy legyen bármi is a beosztása mai vendéglátójának) megdöbbent még a feltételezéstől is, hogy sunyiban kiegyezzenek Haqqanival, ezért meg sem említette, hogy szőkénk mit látott odaát – ezt csak ők ketten tudják.

Késő estig tart a megemlékezés, végül szűkebb baráti társaság marad együtt beszélgetni: Carrie, Peter és Saul nosztalgiáznak a kertben az elhunytról, mikor megérkezik Lockhart. A férfi kicsit zavarban van (gondolom a Pakisztánban történtek miatt, meg azért is, mert már kifelé áll a szénája az ügynökségtől), de ők kedvesen fogadják, ezért csatlakozik hozzájuk.

5_1.jpg

5_2.jpg

Az este végére Peter marad egyedül segíteni a nővéreknek, akik eléggé hálásak ezért. Mikor végeznek a pakolással, és hősnőnk is betakargatja Frannyt, ő elbúcsúzik. Persze nem szó nélkül baktat ki az ajtón, Carrie elkíséri az autójáig, hogy beszélgessenek még pár szót. A férfi merengős hangulatában van, arról beszél, hogy milyen jó is újra normális életet élni, aztán a következő pillanatban megöleli és megcsókolja kolléganőjét. Na végre már!! Csak pár pillanat a boldogság, a nő kicsúszik a karjai közül – attól tart, hogy elszúrná, ha most kapcsolatot kezdenének.

Quinn nem engedi eltántorítani magát: láttalak már betegen, a legrosszabb állapotodban, szóval nem tudsz újat mutatni. Elmondja, hogy nem szeretne ismét olyan borzalmakat átélni, mint Pakisztánban, fel akar hagyni a munkájával, de már tudja, hogy a kilépés nem megy egyedül – a nővel együtt viszont sikerülhetne. Ó te jó ég, olyan szerelmesen néz a nőre, hogy elfacsarodik a szívem! (Komolyan, nem láttam még Quinnt ennyire kisimultnak, ennyire emberinek - és jól áll neki!) Carrie nem válaszol az ötletre, ezért Peter azt javasolja, hogy gondolkodjon rajta, aztán gyengéden búcsút vesznek egymástól.

6_1.jpg

6_2.jpg

Hősnőnk éjjel nem tud aludni, átmegy hát édesapja egykori szobájába, és nosztalgiázva régi fényképeket nézeget. Így aztán nem lepődöm meg, hogy reggelre arra az elhatározásra jut, hogy elmegy az anyjához, és megkérdezi mit akart mondani. A muter ugyan nem hagyta meg a címét, de a rendszáma alapján le tudja nyomozni (már megérte a CIA-nál dolgozni). Frannyt nővérére hagyja, és útra kel.

Quinnek ezalatt látogatója akad: egyik hasonszőrű keménycsávó kollégája invitálja meg ma estére egy jó kis illegális küldetésre: Aleppóban azonosítottak három rosszarcot, oda kéne menni és végezni velük. Hát kösz, de kösz nem, kivonom magam a forgalomból – jön a válasz, amit társa elsőre nem akar elfogadni, de végül belátja, hogy Peter ezúttal nem megy velük. Erre az esetre elhozta a csapat tagjai által a családtagoknak írt búcsúleveleket, ezt az itthon maradó bajtárs feladata eljuttatni azok szeretteinek, akik esetleg nem élnék túl az akciót. Uhh, ez húzós!

7.jpg

Jó messze lakik anyu, Carrie egész éjjel vezet, reggelre ér a házához. Bekopog, ám meglepetésére egy fiatal fiú nyit ajtót. A srác elpöttyinti, hogy akit keres már elment munkába, de megmondja az iskola nevét, ahol dolgozik, mire ő köszön és feldúltan oda indul.

Anyja meglepődik érkezésén, hát még a neki szegezett kérdésen: jártam a házadnál, ki a srác aki ajtót nyitott? A válasz hallatán hősnőnkön van a meglepődés sora: a féltestvéred. Anyu magyarázatot ígér, de nem most, mert becsengetnek, kéri, hogy fél négykor találkozzanak nála otthon, akkor mindent elmesél. Oké.

8_1.jpg

8_2.jpg

Saul és Dar Adal egy kajáldában találkoznak beszélgetni. Utóbbi nem sokat kertel, azt szeretné, ha az öreg lenne újra a CIA igazgatója Lockhart távozása után. Sőt, bebizonyítja, hogy a Saulról készült terroristás felvétel nem lesz akadálya a kinevezésének, lévén nála van az eredeti, egyetlen példány – ezt prezentálja is. Az öreg megdöbben, és kérdi hogyan jutott hozzá?

Haqqanival kellett alkut kötnie, megígérte neki, hogy lekerül a kivégzendők listájáról. Cserébe átadta a felvételt, plusz vállalta, hogy nem rejteget terroristákat Afganisztánban. Saul kiborul: ő maga egy kibaszott terrorista! 36 amerikai halt meg miatta, mi pedig futni hagyjuk? Úgy valahogy. És mi a biztosíték rá, hogy betartja az ígéretét? Az, hogy ez neki is érdeke; hamarosan hatalmas terület ura lesz (Afganisztánban is), nyilván jól jön, ha az amcsik békén hagyják.

9.jpg

Carrie hotelszobájában pihen, mikor Peter hívja: hallotta hírét, hogy világgá ment. Na igen, csak anyuig szaladt, de kiderült, hogy van egy öccse is. A férfi felajánlja, hogy odarepül lelki támaszt nyújtani, de a nő nem kér belőle. Nem a kapcsolatukból nem kér, hanem egyszerűen most nem tud mással foglalkozni, mint a zűrös családi viszonyaival. Quinn azonban belemagyarázza a beszélgetésbe, hogy ez egy nemleges válasz, hiába győzködi kolléganője, hogy pár nap múlva otthon lesz, és akkor mindent megbeszélnek. Carrie mindenesetre nem érzékeli a sértődést (mi annál inkább), mégis kissé feszülten kel útra a rá váró beszélgetés miatt.

10.jpg

Anyja a házba invitálja, elmesélni elhagyásának és féltestvére születésének igaz történetét. Már terhes volt, mikor lelépett tőlük, viszont a gyerek apja nem tartott ki mellette. Igazából több férfival is viszonya volt, az apjuk tudott a dologról, mégis rendre megbocsátott. Szóval ő volt a hibás, és nem azért lépett le, mert a férje betegsége miatt nem tudtak együtt élni.

Hősnők a szemére veti, hogy pont akkor dobbantott, mikor a legnagyobb szüksége lett volna rá, ugyanis nem sokkal később rajta is kiütközött apjuk betegsége. Anyja erről nem tudott, ugyanakkor azt állítja, azért nem jelentkezett, mert csak fiára, Timre akart koncentrálni. Milyen kedves; mintha a gyereknevelés egy kibaszott felolvasó est lenne: megunod, de sebaj, lapozol és folytatod egy másik fejezettel...

11.jpg

Carrie feldúltan tér vissza szállására, azonnal Petert hívja, ám a férfi száma már nem él! WTF? Ő ugyanezt kérdezi magától, aztán felhívja Dar Adalt, rávakkantja a rögzítőjére, hogy „hol van Quinn?”, majd teketória nélkül haza indul.

Mi látjuk, hova lett: úgy néz ki szerelmi bánatában világgá megy, de legalábbis öngyilkos küldetésre – beállít a reggel látott haverjához, hogy elmenjen a küldetésre Szíriába. A banda új tagját ezennel hazaküldik, átadják neki a családtagoknak szóló leveleket (köztük a Carrie-nek szólót), és távozhat; innen a veterán Quinn veszi át a csapattagságot. B+!

12.jpg

Hősnőnk hazatérve egyenesen Dar Adal házához hajt, hogy Peter után érdeklődjön; veri az asztalt, miszerint beszélnie kell a férfival, mégpedig azonnal. Az lehetetlen, így a válasz, öngyilkos küldetésre ment (nincs kimenekítési terv, aki túléli hazavergődik maga), egy órája jelentkeztek be utoljára, most már nem lehet őket elérni.

Szőkénk begurul, és felhozza: látta Adalt Islamabadban Haqqanival. Szóval vagy segít beszélnie Quinnel, vagy azonnal megy a sajtóhoz. Nos, ahhoz előbb Saulnak is lenne néhány szava – kontráz Adal –, ám a nő tromfolja: Haqqani egy gyilkos, ha lepaktál vele exfőnökük minimum arcon köpi. Igazából ezt tőle kellene megkérdezni, mondja Adal, azzal kivezeti hősnőnket a teraszra, ahol a döbbent, és némileg szégyenkező Saul bámul rá. Most van az, hogy Carrie szóhoz sem jut, csalódottan, a sírás szélén állva távozik.

13.jpg

Hát ennyi, köszönöm az egész évados figyelmet, akit érdekel legközelebb (november vége felé) találkozunk a hasonló témájú, Richard Armitage főszereplésével készült Berlin Station hogyvoltjainál.

Hogyvoltíró a twitteren - további tervek, megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: Homeland
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szinkrobi · http://iszdb.hu 2016.10.10. 13:31:03

évadzáróóó???
már a rész végefelé meg is jegyeztem magamban, hogy ez a rész olyan lagymatag volt, remélem beindul majd az évad... :)
erre olvasom h évadzáró.
hát megnézem már az imdb-n ez az évad miért volt ilyen rövid,
és b+ minden évad 12 részes volt eddig (és ezután is) :D

de akkor miért tűnik úgy hogy az eddigiek sokkal hosszabbak voltak?

AaannnaaA 2016.10.10. 13:34:30

@szinkrobi: Talán mert ez az évad pörgősebb volt (kivéve az évadzárót). Számomra legalábbis. Emlékszem anno mikor először láttam ezt a részt, kihullott a hajam. Én akciót akartam, meg Haqqani vadászatát, meg Khant, meg.... erre ez. De így utólag visszanézve teljesen jó lett így, kell néha ilyen is. Mondjuk évadzárónak kicsit lagymatag, de legalább nem tűnik el a nép a kövi részre :)
Szóval jó volt.
Quinnhez mit szóltál???

szinkrobi · http://iszdb.hu 2016.10.10. 14:32:18

@AaannnaaA: igen, valószínűleg a pörgőssége miatt.

egyébként lassú volt na, ha jól emlékszem kétszer is beletekertem. azért ez durva. :)

most így utólag olyan összecsapottnak tűnik ez a rész,
hát Quinn meg... ez a megsértődés, vagy egymás melletti elbeszélés olyan összecsapott befejezés, vagy olyan szappanoperás, nem?
akár el is veszthette volna a memóriáját, vagy bele is szerethetett volna az eddig nem ismert testvérébe, vagy meg is vakulhatott volna és haloványzöld ruhába is öltözhetett volna... na neeeee :)
amúgy sem szeretem a sértődősködést, de egy férfi nem vonul el durcásan, ez azért kicsi gagyi.

mondom nekem olyan érzésem van hogy "juj ez az utolsó rész, valahogy zárjunk le minden szálat" és ez jutott elsőként eszükbe.

AaannnaaA 2016.10.10. 14:46:54

"vagy meg is vakulhatott volna és haloványzöld ruhába is öltözhetett volna..." Ezen azért hangosan felröhögtem! Gáz, de sajna tudom melyik szappanra célzol :)
Mondjuk nekem az egymás mellett elbeszélés annyira nem szappanoperás, inkább csak szimplán faszság. Amúgy meg a durcásan elvonuló férfi nekem is vörös posztó, szóval tényleg sajnáltam, hogy Quinn ilyen hülyeség miatt világgá megy.

szinkrobi · http://iszdb.hu 2016.10.10. 15:02:52

@AaannnaaA: írhattam volna azt is, hogy esmeraldazöld ruhába, de így túl egyszerű lett volna :D

Gabba 2016.10.10. 19:12:58

@AaannnaaA: ez a Dar Adal tisztára Piszkos Fred: most kavarja vagy nem kavarja? akárhogy is, nekem ellenszenves

Peter és Carrie románcban bíztam, most aztán várhatjuk, mikor lesznek egymáséi

AaannnaaA 2016.10.11. 09:42:15

@Gabba: Szerintem kavarja, méghozzá félig-meddig saját szakállára. És ahogy elnéztem Saul is beállt a sorba, elvei ellenére. Bár a boltban pénzzel lehet fizetni, nem elvekkel, ugye...

Nana, azért nem olyan rég még Carrie és Khan románcára is tettél volna egy vak lovat :) Amúgy én is, de nem bántam, hogy végül Peter lett a befutó, azt viszont igen, hogy nem sikerült összehozniuk.
süti beállítások módosítása