Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 4x10 - 13 Hours in Islamabad (18+)

2016. szeptember 26. 15:00 - AaannnaaA

Elég kemény helyzetben hagytuk ott hőseinket az előző rész végén, nézzük a folytatást. Carrie magához tér a robbantás után, a lehetőségekhez képest egészben van, ahogy Saul is – Redmondról ez nem mondható el. De legalább megérkeztek a tengerészgyalogosok, hogy biztosítsák a helyszínt és elszállítsák a sérülteket, na meg az áldozatokat.

Martha Boydnak pont ez a kivonulás okoz fejtörést, Quinn az első ember, akinek el tudja mondani, amit a férjétől megtudott. Peter higgadt marad, a nagykövetet elküldi a pánikszobába és rámorran, hogy hajtsa végre az ilyenkor szokásos protokollt; a mellettük álló fiatal tengerészgyalogostól elkéri a rádióját, azon át utasítja a kintieket, hogy mielőbb térjenek vissza – a követségen csak a srác, meg még pár ajtónálló maradt. Elmondja az utasításokat – plusz megtudja, hogy szőkénk és Saul él – a terepen lévő parancsnok nyugtázza, de továbbítani már nem tudja, mert orvlövész teríti le egy lövéssel, aztán a környékbeli épületekből vadul lőni kezdik a többieket is.

1.jpg

Carrie kínjában Khant hívja, hogy segítsen (a férfi épp úton van Tasneem társaságában). Megígéri, hogy azonnal küld egy csapatot erősítésnek, ám mikor leteszi a telefont útitársa nem engedi intézkedni. Hm, nem is tudtam, hogy Tasneem rangban felette áll. Arra utasítja, hogy várjon tíz percet, majd utána küldheti a segítséget. Khan ledöbben, de rögtön levágja, hogy Haqqani áll a dolog mögött, illetve hogy kolléganője vele áll kapcsolatban. Az nem is tagadja, mire a férfi dühös lesz: a terrorista miatt az ő emberei közül is sokan meghaltak. Tasneem szerint azért, mert Khan a rossz oldalon áll. Na persze, ha ez így működne… De nincs mese, a segítség nem indulhat azonnal, csak késve, az nem számít, hány amcsi életbe kerül.

Közben Peter az itt maradt fiatal tengerészgyalogos kíséretében lemegy az alagútba körülnézni, ahonnan a terroristákat várják. Telefonon utasítja Lockhartot, hogy kezdje el a lezárási protokollt, és erre figyelmeztesse az embereket is. Mindenki vadul pakolni kezdi a megsemmisítendő iratokat, egyikük pedig kinyitja a páncélszekrényt, hogy kivegye azt, amire Haqqaninak fájhat a foga – az itteni kapcsolataik listáját, akik együttműködnek velük. Ezt Lockhart kezébe nyomja, mindjárt indulnak vele a pánik szobába. Nem, nem égetik el, mert fontos az anyag, és sajna nincs belőle másolat; Sandy Bachman félt a kiszivárogtatástól, és csak ez az egy példány létezik.

2.jpg

A terroristák már a házban vannak, egy halott tengerészgyalogost tartanak az arcfelismerőhöz, így jutnak be, és azonnal lőni kezdenek a vezérlő teremben. Lockhart talpon marad, beosztottja utasítja, hogy egyedül induljon a pánikszobába a listával, ők próbálják fedezni, amíg lehet.

Peter és fiatal segítője az alagsorban hamar a terroristákba botlanak, szerencsére azok nem látják meg őket, így távolról meg tudják figyelni a kompániát. Hősünk egyik fent maradt kollégáját hívná a hírrel, de már elkésett – a tag halott, ahogy a műveleti teremben lévő CIA-sok többsége is. De vannak, akik túszul estek, köztük Max és Fara, baszki! Haqqani utóbbit szemeli ki, hogy kiszedje belőle hol van a lista, amit keres. A lány kitart, a megfélemlítés ellenére nem adja ki az információt, ám nem mindenki ilyen karakán.

3_1.jpg

3_2a.jpg

Az alagsorban Quinnék hallják, hogy a rosszarcok arról beszélnek, fel kell menniük az emeletre a pánikszobához – ekkor lépnek akcióba, és az idelent tartózkodókat mind egy szálig lelövik. Ezután a férfi elveszi egyikük adóvevőjét, és elindulnak a többiek megsegítésére.

Az utcán ezalatt hőseink folyamatos támadás alatt állnak, több irányból is, ezért egy tengerészgyalogos arra kéri Carrie-t és Sault, hogy az egyik oldalt próbálják meg fedezni, mert azzal sokat segítenének. A férfi nem jó lövész, de vállalja, hogy távcsövön kikémleli a fegyverest, szőkénk úgyis jobban lő nála. Ez igaz, de végül csupán elijeszteni tudja, lelőni nem, amitől mindketten nagyon dühösek lesznek. Azért meg pláne, mert a Khan által ígért felmentő sereg még a kanyarban sincs.

4_1.jpg

4_2.jpg

A nagykövet a pánikszobából hívja a pakikat (tippre Latif tábornokot), hogy küldjenek erősítést a követséghez, ám úgy néz ki süket (vagy legalábbis félsüket) fülekre talál. A beszélgetést a terroristák megjelenése zavarja meg – a pánikszoba előtti folyosón felsorakoztatják a túszaikat, letérdeltetik őket, aztán Haqqani a kamerába kiabál: nyissák ki az ajtót! Boyd nem enged, ezért egyesével kezdi lelőni a túszokat Lockhartot és a listát követelve. Fara kerül sorra, a terrorista felállítja és kést szorít a torkához, erre Max felugrik, hogy inkább őt vigyék, de félrelökik.

A CIA igazgatója nem bírja tovább cérnával, és kikiabál, hogy inkább kimegy. A nagykövet nem akarja engedni, hiszen a rosszarcok úgyis meg fogják ölni – őket és a listán szereplő személyeket is – ám a férfi félrelöki, magához szorítja a dossziét és megnyomja az ajtó nyitó gombját. Az visszaszámol, egy percet kell várni a nyitásra. Haqqani el akarja vágni Fara torkát, Lockhart félőrültként üvölt ki, hogy mindjárt kimegy, csak egy perc.

5_1.jpg

5_2.jpg

Közben a folyosó végén feltűnik Quinn, a telefonját dugja ki, annak kameráján át méri fel hány ember várakozik a pánikszoba előtt. Eléggé megrendül, mikor látja, hogy az aktuális túsz épp Fara. Úgy gondolja, hogy a behatolók határozott céllal jöttek, nem öngyilkos merényletre készülnek, ezért vélhetőleg menekülőre fogják amint megszerzik a listát, tehát nincs más dolguk, mint üldözni őket amíg el nem csípik. Persze ez csak tipp, biztos nem lehet a dolgában.

Az ajtó kinyílik, Lockhart kilép kezében a listával, és azonnal be is csukja maga mögött. Haqqani köszöni szépen a cuccost, de a nyomaték kedvéért Fara oldalába mártja a kését, hogy rohadna meg a kurva életbe már! Nem véletlenül elsődleges irányelv, hogy ’terroristákkal nem tárgyalunk’, ugye.

6_1.jpg

6_2.jpg

A vezér ezután felüvölt, hogy „öljétek meg mind!”, ezért Peter támadásra szánja el magát. A segítőjével előbukkannak a folyosó végén és vadul tüzelni kezdenek, elsőre el is találja Haqqanit, de sajnos csak vállba, a férfi felborul, majd összeszedi magát, és kúszva távozik, akárcsak két tettestársa – egyikük a listával. Vad tűzpárbaj kerekedik, a támadók közül van, aki túszt szorít maga elé, hogy fedezékben legyen, ám őt a felbőszült Max durrantja le hátulról. Végül Quinnék kerekednek felül, és a hátra maradt terroristákat kivétel nélkül lelövik.

Amint érzékelik, hogy tiszta a terep, a menekülők után vetik magukat, de egyikük futás közben robbanó töltetet helyez el a folyosón. Szerencsére akkor lép működésbe, amikor Peterék még nem érnek oda, viszont amint a füst elül meglátják, hogy a lépcső beomlott, nem tudják követni a menekülőket. Hősünk dühödten szentségel – a lista a terroristáknál maradt. Visszatér a követség folyosójára, ahol megrendülten tekint végig a borzalmas látványon – szanaszét halottak, közöttük sokkos, ide-oda lézengő élők és néhány orvos. Max kétségbeesetten ül a földön, ölében a halott Farával.

7_1.jpg

7_2.jpg

A kintieknek megérkezik végre a felmentő sereg, az a csoda, hogy Khan katonái egyáltalán életben találnak valakit – Carrie és Saul köztük van. A holttesteket bezsákolják és az autók platójára lapátolják, a túlélőkkel együtt visszaviszik a követségre. Az épület előtt (a kapukon kívül persze) tömeg várakozik, mindenki az érkezőket bámulja fényképezi. Gyorsan kiderül miért: a ház homlokzatán kinn van a terroristák zászlója, odabent pedig totális a káosz.

Négy órával később vesszük fel az események fonalát, Boyd és Lockhart előbbi irodájában bámulják az amcsi híradót, ami az őket ért támadásról szól, mikor megszólal a telefon. A nő veszi fel, egyelőre nem tudjuk meg ki keresi. Carrie és Max némán bámulják a kiterített, bezsákolt holttesteket – pontosabban Fara testét. A férfi kolléganője szemére veti, hogy a lány mennyire vágyott az elismerésére, de ő szemét volt vele, soha nem volt hozzá egy jó szava sem. Szőkénk utólag már bánja a dolgot.

Megjelenik Lockhart, és közli, hogy az elnök telefonált, megszakítja a diplomáciai kapcsolatot a pakikkal, a követséget pedig evakuálják, holnap kora hajnalban indulnak. A nő persze maradni akar, hiszen a nekik segítséget nyújtó embereket / beszervezett ügynököket meg kell menteni, mielőtt Haqqani levadássza őket. Nos, ők járulékos veszteségek lesznek, mert a megsegítésük szóba sem jöhet – az amcsikat kell kimenekíteni, és annyi. Ezentúl minden hivatalos akciót Kabulból irányítanak, az itteni kirendeltség és Carrie vezető pozíciója a múlté. Lockhart magát hibáztatja, de kolléganője nem segíti hozzá a bűnbánathoz, szerinte ő sem biztos, hogy másként döntött volna az adott helyzetben.

Dennis Boyd sürgősen hívatja a feleségét. Az asszony nem érti miért, de gyorsan kiderül: az áruló úgy érzi, egyetlen lehetősége van helyesen cselekedni, és az nem más, mint az öngyilkosság. Ezzel megkíméli a családját a további megalázástól magát pedig az elítélés szégyenétől. Kéri Marthát, hogy adja át az övét, amire felakaszthatja magát. A nő nem akar ehhez asszisztálni, de a férfi addig győzködi, míg rááll a dologra. A sajátját nem adhatja oda, az feltűnő lenne, ezért a férjéét veszi ki a szekrényből és hajítja a földre, majd zaklatottan elrohan.

9_1.jpg

9_2.jpg

Peter kikérdezi Sault annak érdekében, hogy megtalálhassák a sérült Haqqanit: mire emlékszik az elrablása idejéből, hol tarthatták, hogyan kommunikáltak fogva tartói, milyen telefont használtak, stb. Az egésznek inkább kihallgatás szaga van, ám az öreg fáradt és meggyötört; nem igazán ad át használható információt azon kívül, hogy a terroristák naponta cserélték a telefonjaikat. A faggatásnak ezen a pontján Carrie közbe lép, szerinte ez méltatlan eljárás Saullal szemben, de érti, hogy Quinn egyszerűen csak dühösnek és tehetetlennek érzi magát, amiért a főgonosz meglépett. Ők viszont testületileg távoznak az országból, szóval a Haqqani utáni hajszának itt és most vége van. Peter őszintén felháborodik – ha ők kivonulnak, tálcán adják át az országot a terroristavezérnek. Ez igaz, de a küldetésüknek akkor is vége, és ez mindenkire vonatkozik – ha a férfi megpróbál a saját feje után menni, akkor foglyul eshet, börtön vagy még annál is rosszabb vége lehet, úh. marad a pakolás: ez parancs.

Quinn elrohan, szőkénk pedig bemegy exfőnökéhez, aki azon kesereg, hogy az egész támadás miatta volt. A nő lebeszéli erről a tévképzetről: Haqqani kezdettől fogva ezt tervezte, ezért hitette el a világgal, hogy halott, a túszejtés és -csere csak szerencsés közjáték volt a számára.

10.jpg

Peter a halottakhoz megy, megkérdi az őket őrző tengerészgyalogostól, hogy melyikek a tálibok, aztán egyesével hozzájuk lép, hogy fotót készítsen róluk azonosításhoz. Ez persze kamu, fényképezés közben átkutatja a testeket a telefonjaikért, amit talál sunyiban zsebre teszi. Carrie ezalatt az irodájából könnyek között hívja fel Fara édesapját lánya halálának hírével.

Késő este van, mikor Quinn elhagyja a követség épületét, kollégája vezet, ő az anyós ülésen feszít. A pakik menetrend szerint követni kezdik a járművet, de ők pont erre apellálnak. Zsúfolt piacra jöttek, hősünk kiszáll az autóból „Carrie-nek egy szót se!” búcsúmondattal, aztán beüget.

11.jpg

Az ügynökök – a sofőr kivételével – utána vetik magukat. Egyik árusnál sálat vesz, aztán egy óvatlan pillanatban a férfi árujára rúgja a közelben álló tartályt, amiben a melegedéshez használt tűz ég. A zűrzavarban visszaoson az őt követő ügynökök autójához, bepattan a sofőr mögé, fegyvert fog a buksijához, és utasítja, hogy hajtson. A tag pedig nem más, mint régi ismerősünk Farhad Ghazi – ő volt a felelős Saul elrablásáért. Kicsi a világ (vagy a paki ügynökszakma).

Eldugott raktár-szerű helyiségbe hozta, azt gyanítom ez hősünk privát vallatója is egyben. Megkérdezi, hogy hol van Haqqani, az elutasító válasz hallatán minden további teketória nélkül buksinál érzésteleníti. Nem őszinte a meglepődésem, mikor kiderül, hogy a megkötözött, átkutatott tagnál pont ugyanolyan teló van, mint amit a tálib terroristától zabrált.

12.jpg

Másnap kora reggel a követségen nagyban folyik az evakuálás, közben Carrie jelenti Lockhartnak, hogy Quinnek nyoma veszett. Könyörög felettesének, hogy had maradjon az országban még öt napig, előkerítendő kollégájukat, és némi unszolással végül meggyőzi a férfit az igazáról. Boyd nagykövetnek is feltűnt egy hiány, de ő nem Petert keresi, hanem a férjét. Kár a színlelt aggódásért, a férfi nem volt olyan előzékeny, hogy fellógassa magát, már bezsákolva ül az egyik autó hátsó ülésén. A nő dühösen oda trappol, és az ablakon át nézi a gyáva alakot, aki ajándék öv ide vagy oda, arra is képtelen volt, hogy öngyilkos legyen.

Carrie közli Saullal, hogy ő még marad, amit az öreg meglehetősen higgadtan fogad, és kéri, hogy legyen nagyon óvatos.

13.jpg

Hogyvoltíró a twitteren - további tervek, megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: 18+ Homeland
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2016.09.26. 16:12:38

Ez nagyon durva rész volt, nem is tudok mit mondani. Szemét Boyd! és szemét Tasneem, szakítok vele.

Remélem Peter és Claire lezúznak mindenkit.

AaannnaaA 2016.09.26. 16:21:20

@Gabba: Úgy érted Carrie :)
Nekem ez az egyik kedvenc részem az évadban (a legjobb Carrie drogos haluja, és a másnapi kijózanodás). Peter igazán kőkemény, nem véletlenül az egyik kedvenc karaktere a sorozat rajongóinak. Imádtam, amit ebben a részben leművelt: amikor kell kőkemény majd az emberi oldalát is láthattuk. Rupert Friend jól hozza a karaktert!

Gabba 2016.09.26. 17:27:15

@AaannnaaA: ebből is látszik, mennyire fel vagyok indulva :)

szinkrobi · http://iszdb.hu 2016.09.28. 18:17:06

@AaannnaaA: Peter kicsit JackBauer módra váltott, nem? :)

amúgy jó rész volt, de ez a lista átadás... kicsit béna volt

AaannnaaA 2016.09.28. 21:11:52

@szinkrobi: Igen, előjött belőle Jack, de én nagyon örültem neki. Egyrészt illik a karakterhez, másrészt mégiscsak a 24 miatt lettem junkie :)
Ezért is imádom a karaktert: durva, de látjuk mögötte az embert (ld. az arcát amikor felméri a veszteséget). Ilyenkor derül ki, hogy mennyire jó a színész, aki alakítja, mennyire tudja hitelesen hozni a két végletet. Pl. Liev Schreiberről is azt hinnéd, hogy szimplán csak egy kőarc, aztán meglátod amit "leművel" a Ray Donovan 3x12-ben, és egy pillanatra sem csodálkozol, hogy Emmyre jelölték érte...

Az átadást amikor először láttam, konkrétan bokán tudtam volna rúgni Lockhartot, hogy lehet ekkora idióta...
süti beállítások módosítása