Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

American Horror Story – S06E01

2016. szeptember 20. 15:00 - Fekete Panna

Mint minden évben 2011 óta, idén is körünkben üdvözölhetjük az American Horror Story legújabb évadát, jelen esetben a hatodikat. Gyors felidézés sorrendben: a gyilkos ház, elmegyógyintézet, boszorkányok, cirkusz és a hotel. Ahogy már megszokhattuk, a külön álló történeteket (leszámítva, hogy az egyik boszorkány szobát kért és kapott a hotelben), bárki bármikor elkezdheti - akár nem is sorrendben - közel ugyanazzal a szereplőgárdával találja szemben magát. De ez a sorozat nemcsak ettől különleges, hanem itt-ott rémisztő (horror, mint látjuk a címét), máskor határozottan beteg (undorító, visszataszító), de a színészek is jók. Nagyon jók, pl. Jessica Lange, hát Ő a 'wow' kategória.

ahs.jpg

Elindulunk => megtörtént események ihlették - adott egy lepusztult ház az erdő közepén, ami pont eladó, kapkodó képsorok: repül egy hordó egy pasi felé; csapódik egy ablak zsaluja, míg egy nő főz a konyhában. Aztán dokumentumfilmre hajazó narrátorozás egy színesbőrű férfi által, hogy félti a családját. Folytatódik tovább az ijesztgetés: ébred egy nő az álmából arra, hogy kinyílik a szobájának az ajtaja; a másik meg relaxálna egy dézsa vízben, de nem tud, mert fojtogatják épp.

My Roanoke Nightmare - logó jön a képünkbe, várjuk a főcímdalt, nem jön.

mrn.jpg

Egy pár mutatkozik be, Shelby és Matt, külön-külön adnak interjút, hogy hogy ismerkedtek meg, és hogy mennyire szeretik egymást. Magát a sztorit mások játszák el nekünk, ők elmesélik az érzelmi hátteret, így tök totál képben vagyunk, mi miért történik. A lényeg a lényeg, a csaj jógaoktató (fehérbőr), a srác utazóügynök (színesbőr), nagy a szerelem, Los Angeles-ben telepedtek le, mert imádják a nagyvárost. Shelby terhes lesz, nagy a boldogság. Egyik este éppen ünnepelvén nagyszerű életüket Los Angeles bűnös utcáin, egy banda rájuk támad, leütik Matt-et, aki kórházba kerül. Kómába esik, de szerencsére észhez tér hamar. A sokk hatására viszont Shelby elvetél.

korhaz.jpg

Innentől kezdve nem érezték biztonságosnak a nagyvárost, ezért úgy döntöttek elköltöznek onnan, oda, ahol Matt felnőtt, ahol az anyukája, a lánytesója él, jó lesz nekik a vidéki élet, az óceánhoz közel, ahol nagyon szép és nagy fák nőnek. Sétálgatnak az erdőben, lerázván Los Angeles égető lüktetését, hogyhogynem egy öreg ház előtt találták magukat, ami éppen eladó. Mint egy romantikus regényben, szép fények mellett bemennek a házba, ami nagyon nagy (három hálószoba, két tároló, egy alagsor) és nagyon elhanyagolt, de ők látnak benne fantáziát, sőt mi több: az új otthonukat.

haz.jpg

Aukción vagyunk a ház előtt, nincs sok érdeklődő, ők és három rosszarcú csávó, akik - mint kiderül - egy családnak számítanak, ők is megszeretnék szerezni a házat. Amúgy a ház megvételéhez hozzátartozik 10 hold föld is, de nem lehet rá építkezni, védett terület - mondja az aukció papnak kinéző vezetője. Ezzel kapcsolatban én bajt szimatolok, de ők nem. Az aukciót Matt-ék nyerik, 40 ezer dollárért övék a ház, bár 21 ezerről indultak. A három testvér, nem túl szimpatikus módon lép le, pedig felfoghatnák úgyis, hogy gazdagabbak lettek 40 ezer dollárral, én örülnék a helyükben.

testverek.jpg

Matt örül, Shelby (akinek a nevéről mindig Nicholas Cage jut eszembe, pontosabban Eleanor) nem annyira, fél a háztól valamiért, megértem én is félnék, jó sokat kell majd takarítania. Az erdő közepén lévő házról beszélünk. Por, meg rágcsálók, plusz rengeteg ablak. A testvérek elhajtanak, nyit a kamera és két fa közül egy koszos bőrű valaki nézi a félig boldog párt, akinek a hátát látjuk, lőnék róla képet ide, de vagy ő a homályos vagy a félig boldog pár. Így inkább hagyom. Bocs.

AHS logó ugrik elénk, várjuk hogy legyen végre főcímdal, de nem. Gondolom nem volt rá pénz, alacsony volt a ktgvetés, biztos Cuba Gooding Jr. sokba került. Aki Matt-et játsza, ha még nem írtam volna. Shelby-t pedig Sarah Paulson, aki nem mellesleg állandó szereplője az évadoknak.

aukcio.jpg

Beköltöznek, felújítanak, Matt boldog, otthon érzi magát és bár érzi Shelby viszolygását, nem nagyon érdekli. Biztos a halott babája miatt picsog, de majd túlteszi magát rajta, hiszen neki is sikerült. No comment. Egy kiadós festés után jön a szex, házavatás anélkül mit sem ér, plusz a szoba sarkainak számolása elalvás előtt ugye. Szóval megy a hancúr, mire kintről rémisztő hangok zavarnak be, mintha disznót ölnének és egyszercsak dörömbölnek az ajtón. Mire Matt kikapja magát Shelby-ből , felkapja a nadrágot, a szemüvegét (tehát a legfontosabb dolgokat) és elindul. Következőkben már zseblámpával a kezében van az udvaron, én nem is értem, a tököm menne ki az éjszaka közepén, amikor a feleségem hót egyedül maradt a házban. Nem is csodálkozunk, hogy egy hordó repül felé a semmiből (epizód eleji képsorokból). De nem találja el, hál Istennek vagy sajnos - most még nem tudom, majd kiderül a további részekből. Matt úgy sejti, hogy a három testvér az, aki kiakarja őket zavarni a házból, először faji előítéletekre gyanakszik, de azt gyorsan elveti.

egyedulagy.jpg

Újabb nap, Shelby egyedül jógázgat otthon, aztán az ebédlőben enni készül, amikor is elkezd esni a eső, kopog az ebédlő tetején, ami üvegből van. Shelby kitekint, miközben én azon agyalok hogy az ördögbe takarítják az üvegtetőt úgy amúgy?! Létrán felmennek és vödörrel a kezükben ott csuszpitolnak, állva az üvegen? Vagy hívják Az Embert? Szóval Shelby meglepve veszi észre, hogy ami esik az égből nem jég, hanem emberi fogak.

fog.jpg

Később Matt hazaérkezik, de addigra a fogak eltűntek, nem tudja hova tenni Shelby hadoválását, így arra fogja, hogy itt másmilyen az időjárás, Shelby meg hülye.

Matt elutazik otthonról, kicsit aggódik mi lesz a nejével, de a nej megértő, menj csak Szívem, elleszek egyedül, dolgoznod kell, mert én nem csinálok lófaszt se a jógán kívül, valamit meg csak enni kéne, amit máshogy nem tudunk, csak pénzért. Aztán kapunk egy olyan monológot a nőtől, hogy tulajdonképpen jó, hogy elhúz Matt, mert unta már, hiszen olyan ragaszkodó meg kedves, de inkább egyedül, mint vele, tök fojtogató az egész. Ez mondjuk elég furcsa, hiszen eddig úgy lett előadva, hogy hű meg há ez a kapcsolat, de hát ringyók vagyunk mind, mit tagadjuk, ez az igazság.

Szóval Shelby otthon marad,borozgat, jógázik, borozgat, főz, borozgat és most csapódik a zsalu, ami az epizód elején volt, úgy látszik vihar van. Elindul egy pohár borral a kezében sétálni a házban, most vagy a vizesblokkot keresi vagy a bajt, de az utóbbi, hiszen megjelenik a folyosón előtte két nő, ahogy bemennek egy szobába. Shelby nem rest, utánuk megy, de senki nincs ott. Itt várnék némi ijeszgetést, de semmi.

nok.jpg

A vihar úgy tűnik a múlté, mert egy pohár borral a kezében kivonul a ház mellett található nyitott fürdő részlegbe, egy dézsa, tele vízzel, valszeg meleg vízzel, mert bepárásodik a pohár, de baromi jó megfigyelő vagyok, magam is csodálkozom néha. Szóval lájtosan lazul, mire elkapják a lábát és elkezdik többen a víz alatt tartani, de hogy kik és hogyan - azt nem látjuk, az operatőr Shelby alatt rögzíti az eseményeket.

para.jpg

Matt hazaér, rendőrautó villog a ház előtt, a helyi sheriff mondja, se lábnyom, se ujjlenyomat, egy darab vasvillás-fáklyás embert nem látott, amit Shelby állít. Matt javasolja a hármas felkutatását, tutti ők voltak, fixa ideája úgy látszik. A sheriff ismeri őket, bár elég nehezen lehet őket felkutatni, de megpróbálja. De azért javasolja, hogy szerezzenek be fegyvert. Amerika. A sheriff nem tudja, hogy az erőszak erőszakot szül? És az önbíráskodás nem egészen jó irány?!

Odabent Matt nyugtatja Shelby-t, viszont a nő tudja, hogy már nem akar ott élni. De nem vallja be urának, amit nem nagyon értek, egy ilyen eset után talán érthető lenne. Na mindegy. Mások vagyunk.

Éjszaka van, újabb rémisztő hangok az éjszakában, Matt ismét felpattan (Shelby alszik), de most okosan egy piszkavasat is felkap, mielőtt kimenne az ajtón. Brávó. Nem jut el sokáig, ugyanis a küszöbön egy halott malac van, ami tiszta vér. Aki nem disznóvágásokon töltötte gyerekkorát a telek folyamán, annak borzasztó a jelenet, ellenben velem, aki inkább pörkölésre fogná és megenné a fülét ott a helyben. Matt úgy tűnik nem így nőtt fel, fogja és elássa a malacot. Ahelyett, hogy felajánlaná valami segélyszervezetnek. A malacnak már úgyis mindegy.

kuszob.jpg

De nem mondja el Shelby-nek, miért is tenné, hogy a házuk elé valaki(k) egy döglött állatot tett(ek), inkább kamerákat tesz a stratégiailag fontos pontokra az udvaron, amit összehangol a telefonjával, de okos, sokra mész majd vele, amikor egyfolytában úton vagy. Gondolom ezt se mondja majd el nejének, nehogy tudja ő is mi folyik odakint, amíg ő a házban van.

Újfent elutazik Matt barátunk, de nem hagyja Shelby-t egyedül, elhívja a húgát (Lee-t), hogy addig legyen nőjével, így sokkal biztonságosabb. A húgról kiderül, hogy egy leszereltetett zsaru, egy drogos rajtaütés során kapott egy golyót, a felépülése idején rászokott a fájdalomcsillapítóra, de nagyon. A Cégtől kirúgták, a férje elhagyta, mert egy hónapig (!!!) nem szexelt vele, a lányával is pont ennyit törődött. A bíróság a kislány felügyeletét az apának ítélte, így egy roppant jókedvű, jó passzban lévő húg került Shelby nyakába, aki nem mellesleg rühelli őt. Mert jógaoktató, túl kevés a tesójának. => A dokumentum film narrátoraként megjelenik Lee is, természetesen őt is más játsza.

 lee_fegyver.jpg

Este van, Shelby főz, éppen répát szeletel. Hangokat hall, félreteszi a kést és elindul a házban, de nem talál semmi furcsát, így visszamegy a konyhába. Akkor viszont észreveszi, hogy a kés más helyen van és ebben a pillanatban lép be Lee a konyhába, ráhozva a szívbajt Shelby-re, aki nem rest meg is gyanúsítja rögtön, hogy ő szórakozik vele. Némi halk cicaharc kezdődik kettőjük között, Shelby borozna, de Lee rászól – hallod ne igyál már, hiszen éppen leszokóban vagyok te tapintatlan picsa.

Na fekvés, Lee hánykolódik, és kinyílik a szobaajtó (kezdő jelenet ismét), és begurul egy üres borosüveg. Lee felkapja, rohan egyből Shelby-hez, hogy ne szórakozzon, az meg néz rá, mint borjú az újkapura.

Eközben Matt-nél termünk hirtelen 200 mérfölddel arrébb, kinek megmozdul a telefonja és végig nézi, ahogy fáklyás emberek vonulnak a házuk felé, de ebből élete női semmit nem fognak fel, úgy veszekednek. Hopp, elsuhan egy valaki véres valamivel a kezében.

mobilfaklya.jpg

Szóval megy a vita ezerrel, Matt hívja őket, de nem veszik észre, mire Lee (talán exrendőri képességeinek köszönhetően) meghallja, hogy van valaki a házban. A zaj az alagsorból jön, mind a ketten lelopakodnak, Lee egy csőfogót kap fel (jártam géptanra, már megérte úgy látom) és kiderül, hogy egy lenti tévében megy egy felvétel, ahol Blair Witch projektet forgat egy csávó, erdőben van, rángatja a kamerát és leleplez egy disznófejű csávót vagy csajt, vagy innen Nagykőrösről nézve a tököm se tudja mi az. A vetítésnek vége, mennének felfelé, de csapódik az ajtó, valakik áramtalanítják a pincét, és lent ragadnak hosszú, hosszú percekre.

csajokteve.jpg

Matt eközben látja, hogy a házba is bemennek a fáklyás ember, így okosan hívja a rendőröket és nagy sebbel lobbal elindul haza.

Ezalatt Shelby és Lee retteg a pincében, nagy a zaj felettük és úgy látják az árnyékokból, hogy rengetegen vannak a házban. Telik az idő, kb. 30 perc után a zaj megszűnik, Lee úgy dönt kimerészkedik, Shelby is megy vele és egészen meglepő látvány fogadja őket:

lpcsh.jpg

A lépcsőházban kötelek vannak kifeszítve, azokon pálcika emberkék lógnak, de sok, elég érdekes mit ne mondjak. Ők is megvannak lepődve, ezek meg mik.

Matt odaér, a zsaruk már jobbra el, vandalizmus, mondják, biztos sokat láttak már ilyet, hogy nem a falat kapargatták ujjlenyomatok miatt még mindig. Shelby megemlíti a videót, amit Matt is megnéz az alagsorban, aki még mindig tartja magát ahhoz, hogy a szomszédok akarják elüldözni őket. Shelby kiakad, el akar menni onnan, amit teljesen megértek, én a zsarukkal vitettem volna el magam, nem gondolva arra, hogy Zsanett hogy járt legutóbb, amikor beült öt közé. Na de Lee nyugtatni próbálja Shelby-t, nyugodjál le, nem kell itt menekülni, a zsaruk tudják a dolgukat na, csitulás van. Matt húga mellé áll, ő biztos nem megy el az otthonából, amit annyira szeret, ahol mellesleg időt sem tölt, mert utazóügynök, hova ez a fene nagy ragaszkodás, kérdem én? Mire Shelby kapja magát, akkor kapjátok be és kiviharzik a pincéből. Mire a húg, had menjen, majd lenyugszik. Hallják, hogy csapódik egy ajtó, tök nyugodtan beszélgetnek tovább, ami érdekes, mert alig egy órája fáklyás csőcselék lepte el az erdő közepén lévő házat, de persze Shelby nyugodtan rohanjon ki az éjszakába feldúltan, hülyék ezek? Aztán hallják, hogy elindul egy autó, Shelby döntött, elment, Matt hiába rohan utána.

Shelby gondolatait halljuk a narrátor szájából: az emberek kétféleképpen reagálnak a félelemre: vagy harcolnak vagy elmenekülnek. – Ő a menekülést választotta. Zaklatottan vezet, Matt hívja, lenéz a telefonra és mire felnéz már egy öregasszony áll az út közepén, akit el is üt, de úgy klasszikusan, szélvédő betörik, ő belefékez. Kiszáll, keresi zseblámpával az asszonyt (hogy lehet az, hogy mindig akad egy zseblámpa a kezük ügyében?). Az áldozat, út szélén fekszik, de aztán felkel és bemegy az erdőbe, bárddal a kezében. Nem kizárt, hogy ő ment el a ház mellett is, amikor Shelby és Lee veszekedtek. Amúgy ő Cathy Bates. Nem mellesleg.

cathy.jpg

Shelby-nek több se kell, bemegy utána az erdőbe, mert kórházba akarja vinni ???, ahol TERMÉSZETESEN eltéved és a sötétben elesik (többször), mire érzi, hogy alatta lüktet a föld, mintha dobogna a talaj szíve, a fák táncolnak, nem tudom mit vett be, de elég jó a cucc. De elesés előtt összetalálkozik olyan kötélre akasztott pálcika emberekkel, mint ami a lépcsőházukban volt, elég para.

palcikaerdo.jpg

Rohan tovább, full ködben van az egész, szerintem drog van a levegőben, mint a Sherlock Holmes sztoriban a Sátán Kutyájában. Ha kiderül, hogy igen, nem számít spoilernek, csak tippelek, oks? Aztán egyszercsak fáklyás emberek veszik körül, azon belül is egy szakállas fószer, tök ismerős, talán a hotelből. És ha ez még nem lenne elég,berohan a képbe egy frissen megskalpolt valaki (tehát csuromvér) és térdre borul Shelby előtt, aki üvölt, csak üvölt és vége az első résznek.

skalp.jpg

7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szőkekóla · https://www.youtube.com/watch?v=xKcbYUwmmlE 2016.09.20. 21:52:13

Még jó, hogy elolvastam a hogyvoltod, mert nem igazán voltam képben, köszi. Usánkában nagyon szeretik ezt a narrátoros témát, engem a hideg ráz tőle. Ez a kezdés elég felemásra sikerült, na de most jön még a fekete leves. :)

nicu71 2016.09.20. 21:57:14

már nagyon hiányzott a hogyvolt ennek a sorozatnak,jó lett ,köszönjük!

2016.09.21. 08:13:57

Az előző évad nálam már totál fullba nyomta az undormányoskodást, rendesen kavargott tőle az edzett vasgyomrom.
Nyilván nézem a 6-ost is!
XD

pávör dragonfruit (törölt) 2016.09.22. 14:49:05

Jó volt.

Lehet slaggal is locsolni üvegtetőt.
Angela Bassettnek nagyon örülök.
A Blair Witch-es pasi Denis O'Hare, neki még jobban örülök.
Azért Chloe Sevigny-t nagyon várnám vissza.
Egyébként úgy, ahogy van, tetszik a story, elmeséléssel, témával, eddigi történésekkel, úgyhogy várós a következő rész.

pávör dragonfruit (törölt) 2016.09.22. 14:49:41

@Biriksz_Krokiksz!: Előző nekem nem tetszett.
süti beállítások módosítása