Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az utolsó királyság 1x08 Nyolcadik rész (évadzáró)

2016. augusztus 03. 11:00 - Qedrák

Nyolcadszor halljuk Uthred bemutatkozását a Magyarországon forgatott sorozat elején, és olyan gyorsan vágtattunk át a korai angol történelmen, hogy el is értünk Bernard Cornwell első két regényének a végére. Egy haditanáccsal kezdünk, ahol Wulfshere próbálja győzködni Alfrédot, hogy el kellene mennie a frankokhoz, de a király ezúttal harcolni akar, és inkább Uthredre hallgat. Hősünk ezt örömmel veszi tudomásul, de azért a tanács végeztével megkéri Beoccát, hogy legyen szíves Alfréd mellett maradni, és megtartani őt a király bizalmában, mert megint itt van az Asser nevű szerzetes, aki gyűlöli Iseultot, és gyűlöli Uthredet is. Ezalatt Wintanceasterben a dánok felzabálnak mindent, Aethelwold pedig bizonytalanul kódorog a palota termeiben, míg meg nem találja Guthrumot, Brida és Ragnar társaságában. A vikingek kikérdezik Alfrédról, és Aethelwold először megpróbálja elviccelni a dolgot, de emlékeztetik rá, hogy hol a helye, úgyhogy ad egy jellemrajzot a nagybátyjáról, megjegyezve, hogy a hitből származik az ereje. Bridáék kiröhögik, Guthrum azonban komolyan veszi, és utasítja Aethelwoldot, hogy fáradjon át Alfréd táborába, és ölje meg őt.

alfredhaditanacs.jpg

Alfréd nyomorúságos csapata kivánszorog a mocsárból, és megtalálja Wulfshere embereit, egészen pontosan a lovait és egy őrt, de a vezért nem lelik sehol. Fogják a lovakat, és elmennek Uthred birtokára, hogy utána elmenjenek ifjabbik Oddához. Iseult figyelmezteti Uthredet, hogy csak bajt fog találni odahaza, de ezzel mindössze feltüzeli hősünket. Az árnyékkirálynőnek igaza lesz, Uthred bérlőit lemészárolták, a háza azonban üres, és feltámad benne a remény, hogy a családja megmenekült. Hiába, mert meglátja a sírt a ház mellett, amelyben ott nyugszik a Mildrithtől született fia. Ő volt az, akinek meg kellett halnia Edward életéért cserébe. Uthred kétségbeesetten ássa ki a sírt és vigasztalhatatlan, és a feleségét akarja megkeresni, de Iseult újból figyelmezteti, hogy Mildrith elhagyta a helyet, ami nem az otthona. Este Alfréd levelek sokaságát írja, Beocca tanácsokat oszt ezek mikéntjéről, mialatt az erdőben Iseult megkeresi Uthredet, és könyörög neki, hogy vegye el a szüzességét, és ezzel együtt a képességeit.

uthrediseultsir.jpg

Ezalatt Exenceasterben idősebbik Odda Mildrithet hívja, és úgy tűnik, hogy már jobb erőben van, de az apácaruhás nő leülteti, és biztosítja, hogy nincs semmi gond. Persze, hogy van, mert ifjabbik Odda találkozik Skorpával, és felajánlja neki a vendégszeretetét, no meg a befolyását, földjeit, embereit stb. Skorpa beleegyezik, és távozik. Uthred és Iseult egymás karjaiban merengenek, de a nő elmondja a férfinak, hogy a húga, Thyra még életben van északon, és ezt Skorpától tudja. A látomásai szerint Uthred északra fog menni, és szembe néz a múltjával, a férfi pedig lelkesen teszi hozzá, hogy Iseult bizonyára vele lesz, de a nő nem válaszol. Ezalatt Asser Alfrédnál fúrja Uthredet, de Beocca ott van, ahogy ígérte, és egy szócsatában legyőzi a barátot, a király pedig elküldi a levelével a táborból. Reggel mennek a többiek is, a dánok vérére szomjazó Hild, és Wulfshere lovásza is.

uthrediseult.jpg

Útközben összefutnak néhány idegennel, akik történetesen lovakat visznek a dánoknak eladni, és ebből megtudják, hogy ifjabbik Odda békét kötött velük. Alfréd azonban úgy véli Odda hűséges, bár Uthred erről érthető okokból nincs meggyőződve. Nincs más választás, Uthred és Leofric belovagolnak Exenceasterbe, míg Alfréd megszegve az ígéretét, utánuk megy. Athelwold is ott van, és ifjabbik Odda mellett éppen Mildrithet gusztálja, amikor Uthredék megjelennek. Alfréd parancsát hozták, mondja Uthred, de ifjabbik Oddát ez nem érdekli, és mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy áruló. Miközben Alfréd ellen szónokol, az apja észreveszi a tömegben az előre lopakodó királyt. Ifjabbik Odda utasítja Leofricet, aki elvileg még mindig az ő embere, hogy ölje meg Uthredet, de az megtagadja, és helyette az idősebbik Odda öli meg az ifjabbikat. Alfréd előrelép, és ekkor az apa könyörög neki, hogy bocsásson meg a fiának, de a király megtagadja ezt, és parancsot ad arra, hogy hívják össze a frydet.

exenceasternagyterem.jpg

Az eset után sor kerül egy megindító beszélgetésre Uthred és Mildrith között. Tulajdonképpen lezárják a kapcsolatukat, mert a nő apácának vonul, és végig ellenséges marad, a férfi pedig kénytelen beismerni, hogy világok választják el őket. Másnap vonulnának el, de összefutnak Skorpával, akivel még Beocca is szóváltásba keveredik, de a dánok a fegyverszünetre hivatkozva békében elvonulnak. Ragnar kikémleli a gyülekező sereget, és ő is, és Skorpa is Guthrumhoz megy, ahol mindössze négyszáz szászt jelentenek neki, de azt is hozzáteszik, hogy csatát kell vállalniuk, mert ez a sereg egyre nő. Alfrédék Egbert kövéhez érnek, ahová a gyülekezőt kijelölték, és a király egy pillanatra megáll, hogy egyedül lovagoljon fel, mert hite szerint a domb túloldalán már ott várja őt a nagy szász sereg. Pechje van, mert nincs ott senki.

uthredmildrith.jpg

Tábort vernek, de a hangulat elég nyomott, és ilyenkor nincs mit tenni, mint Aethelwoldot ekézni, főleg az új dán pengéjéért. Az egy darabig tűri, de aztán odafárad Alfrédhoz, aki egyedül áll a domb tetején, és várja a seregét. Ezalatt Iseult és Uthred hajat cserélnek, hogy megőrizzék egymásnak. Aethelwold közeledik Alfrédhoz, és készítené elő a kését, de az utolsó pillanatban meggondolja magát. A király az erdőt bambulja, és megtörténik a csoda: a wessexiek sokasága özönlik elő az erdőből, a hírnökök vezetésével. A csata előtt Alfréd beszédet mond, és hallgat Uthred tanácsaira, ami olyan jól sikerül, hogy még Aethelwold is üvöltve ránt kardot. „Nincs kegyelem!” – üvöltik a szászok, némi magyar akcentussal, és a hangjuk betölti az egész tájat. A vikingek látják ezt, Brida meg is mondja Ragnarnak, hogy nem kegyelmezhet Uthrednek. Guthrum mellett ott áll Wulfshere is, egy újabb áruló.

alfredaethelwold.jpg

Pajzsfalas ütközet következik, Ragnarral és Uthreddel az első sorokban. Skorpa nem várja ezt ki, hanem a lovasaival mögéjük nyomul. A szászok pajzsfala azonban legalább olyan hatékony, mint a vikingeké, és akkor is kitart, amikor a dánok előrenyomulnak. Wulfshere az elsők között esik el, Leofric vágja belé a fegyverét, de a szász katona sem él túl sokáig, mert egy fejszét kap a nyakába. A szászok elkezdik lassan előre nyomni a vikingeket, ezt látva pedig Skorpa úgy dönt, hogy a lovasaival megtámadja az ellenség hátát. Ott az idősebb öregek és nők vannak, akik között megpillantja Iseultot is, és felismerve az árnyékkirálynőt, a nyomába ered. Ezt követően a pajzsfalak szétválnak, a megnyíló résbe belovagolnak Skorpa emberei, a dán vezér pedig felmutatja Uthrednek Iseult levágott fejét.

leofric2.jpg

Uthrednek ez már sok, és kiválik a pajzsfalból, üldözi Skorpát, aki a vikingek sorai közé menekül. Főhősünket ez nem érdekli, egyedül töri át a pajzsfalat, majd vérfürdőt rendez a dánok között. Beocca odahajít neki egy lándzsát, és azzal döfi le Skorpát. Az így kialakult résen a szászok teljes serege benyomul. Guthrum tanácstalanul és lemondóan nézi az ütközetet, és Ragnar hiába követel tőle parancsokat, a viking vezér csak annyit mormog, hogy az istenük eljött, és legyőzte őket. Sorban láthatjuk harcolni hőseinket, és még azt is, hogy Uthred megmenti Ragnar életét egy másik szász fegyverétől. A győzelem a szászoké lett, de Leofric és Iseult halott, Brida és Ragnar pedig fogságba estek. Beocca még megköszöni Uthrednek mindazt, amit tesz, és ad egy puszit a homlokára, a csalódott Uthred pedig szomorúan nézi végig, ahogy Iseult földi maradványai elhamvadnak. 878, az ethanduni ütközet éve volt, amikor a szászok győztek, és kiűzték Guthrumot Wessexből. A dán vezér megkeresztelkedését még láthatjuk, de azt is, hogy Uthred ott hagyja Wessexet, és északra lovagol Hild társaságában, hogy visszavegye Bebbanburgot.

guthrumkereszteles.jpg

Köszönöm az egész évados figyelmet, a sorozat a hírek szerint folytatódni fog, és reméljük, hogy ismét Magyarországon forgatják majd, és bízunk benne, hogy még több magyar színész kap lehetőséget. A hogyvolt mindenesetre a második évadnál is ott lesz.

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pbea67 2017.05.16. 14:47:31

Hát ezen nagyon jól szórakoztam. :) Köszönöm.
Remélem, a 2. évadról is írsz majd. :)

limbekcs 2018.11.24. 16:33:02

Kedves Qedrák!

köszönöm mindezt a sok jó hogyvolt az első évedról! (fordulok is rá a másodikra, "kisvártatva"... : )

főleg köszönöm azt, hogy kedvet csináltál hozzá, hogy elkezdjem nézni is, ne csak olvasni.

Erről sajnos az jutott eszembe, hogy kategóriákba sorolom a hogyvoltokat, már most:

- első ("ismeretterjesztő") típus (mint pl. ez itten): olyan sorozatokról, amikkel még nem találkoztam, de mostmánakkó tuti megnézem, vagy (és itt ne keressünk ellentmondást : ) olyanról, amit úgyis nézek, de azért jó olvasni az apró kimaradt részleteket, összefüggéseket - meg különben is, jól írtok ti, kérem szépen...

- második ("helyettem") típus: mikó Sixx, Candy, Bruti (meg hadd ne soroljam, még kik) csüdig dagonyáznak a trashben önfeláldozón, hogy nekem ne kelljen... (monnyuk ez is inkább olyankor szórakoztató, hogy ha az alap műsor is "jó" - ugye hányszor röhögtem magam már szénné a "terasz nem lehányt/lepisált részén", miközben teljesen képben voltam azzal, hogy ki kivel van, bár ugye a tv-nézős kollégákkal szemben én csak a hogyvoltos neveken (pl. pókmajom) voltam képes azonosítani a szereplőket... : )

- harmadik ("ún. memória") típus: mikó pl. Gabba elővesz valami régijó sorozat, hogy észveszejtő pontossággal leírjon minden képkockát (amit a szívemben őrzök : ), és még óvatosan ravasz poénokkal is szórakoztat közben...

ööö... említettem már, hogy köszi szépen? : )

nemcsak a kedvcsinálást, hanem az ismeretterjesztést is, eleinte rám is fért a "ki kivel van" típusú rácsudálkozások kapcsán...

(duplaplusz a Vikings-es referenciák!)

köszi,
Csabi
süti beállítások módosítása