Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 5x13 - Return 0 (sorozatzáró)

2016. augusztus 01. 11:00 - AaannnaaA

Hát, ide is eljutottunk – sorozatzárójához érkezett a Person of Interest, plusz még egy személyes jubileum is belefért: ez a 100. írásom (itt) a sorozatról. Nézzük hogyan végződik kedvenceink története.

Kezdésként a gép beszél hozzánk Forrás hangján, azt a szöveget halljuk, amit már az évadnyitóban is elmondott arról, kik is voltak ők, és hogyan vágtak vissza. Közben Főncsi baktat egy random épület tetején egymagában, kezeiben táskát és fegyvert cipelve – úgy néz ki a vírus a gépen is megtette a magáét, mert azt kérdezi a gazditól, hogy most a jelenben vannak-e, avagy korábbi párbeszédüket idézik fel. Nos, ez a jelen, és még nyolc percük van, bár azt nem tudjuk meg mire. Arról beszélgetnek ami lényegesre a gép rájött az évek alatt: azt szűrte le, hogy mindenki egyedül hal meg. És azt, hogy akik valójában voltunk, sokszor csak a halálunk pillanatában derül ki. Elég morbid erről beszélni, tekintve, hogy ez a vég – mondja Főncsi –, azzal elveszi a kezét az oldaláról, mi pedig látjuk, hogy nagy valószínűséggel lőtt sebből vérzik.

1.jpg

Két nappal vagyunk a vírus telepítése után, Shaw eljött elbúcsúzni Forrás sírjához. Ez mondjuk szerintem hülyeség, nem véletlenül nem ment John és Fuszkó sem a közelébe, ugye. Ahogy beszél hozzá, kis lyukat vesz észre a földben, erre felhívja a gép, és megszólal Forrás hangján. A hangtól dob egy hátast, az infótól meg pláne: valaki kiásta egykori barátnéja implantátumát. De nincs idő tökölni, mert megjöttek a Szamaritánus ügynökei, szóval úgy néz ki a két MI nagyjából még üzemképes. Érkezik egy halottaskocsi, annak volánja mögé pattan be Rico, és száguld tova.

2.jpg

Az őrsre betrappolnak nyomozóink – John és Lionel – és bár tudják, hogy nem feltétlenül volt jó ötlet ide jönni, nincs más választásuk, ha meg akarják találni Haroldot. Ennek érdekében Reese átadja társa ujjlenyomatát és utolsó tartózkodási helyét az egyik kollégájának, ám ő visszadobja a labdát: összeomlott a rendszer, nem tud senkire rákeresni. Mondjuk erre maguktól is rájöhettek volna, de mindegy. A góré viszont zabos rájuk, amiért az utóbbi időben gyanús dolgaik voltak, ezért az irodájába kéreti őket.

Ott aztán kéri a jelvényüket, mert fülest kapott: John az öltönyös, akit régen olyan sokáig keresett a rendőrség. Mikor vonakodnak átadni fegyvert fog rájuk – én ezen a ponton már biztos vagyok benne, hogy a Szamaritánus ügynöke. Hősünknek sem kell több, gyors mozdulattal elveszi a fegyverét és nyaknál érzésteleníti. Lionel ettől eléggé morcos lesz, de most nem lehet ezen rágódni, olajra kell lépni. Csak az ajtóig jutnak, odakint több rendőr fegyvert fog rájuk, irány a böri.

3_1.jpg

3_2.jpg

Persze nem oda mennek, hanem a folyópart random részére, kollégáik szép summát kaptak azért, hogy mindkettejüket eltegyék láb alól – ez egyértelműen az ellengép műve. John elnézést kér társától, amiért belerángatta ebbe az egészbe, de ő nem bánja; jobb ember lett azzal, hogy megismerte őket. (Na jó, nem makulátlan, LeRoux ügynök ugyanis a csomagtartójában végezte.)

A folyópartra térdelnek, de bevégezni nem most fogják: a túlpartról mesterlövész iktatja ki majdnem-gyilkosaikat. Végszóra Főncsi jelenik meg, de nem, nem ő bérelte fel a gyilokokat, hanem nyilván a Thornhill vállalat. Most viszont akcióra fel, ideje véget vetni az egésznek.

4_1.jpg

4_2.jpg

Előtte kapunk még a jelenből némi Harold-vekengést, lőtt sebbel a mellkasán most kedvesét, Grace-t vizionálja maga elé, illetve korábbi beszélgetésüket egy parkban, mikor édesapjáról mesélt a nőnek. Az öreg sokat hozta őt ide, és a madarak vonulásáról mesélt neki – utóbb derült ki, hogy semmit nem tudott a madarakról, de mivel a kisfiát csak itt és így lehetett megnyugtatni, ezért mindent megtanult róluk. Idős korában demens lett, egyedül halt meg egy otthonban, ő mégsem látogatta; nem attól félt, hogy nem ismeri meg, hanem attól, hogy igen és nem lesz büszke rá néhány cselekedete miatt. Grace vigasztalni próbálja: bármit tettél korábban, én akkor is szeretlek.

5.jpg

Az emlékezésnek Forrás vet véget, aki nemcsak a gép hangján szólal meg, hanem meg is jelenik, persze szintén csak hallucinációként, megszemélyesítendő a gépet. Visszatérnek morbid témájukhoz, az elmúláshoz, ha már mindketten a szélén állnak. A gép elmondja, hogy nagyon sokáig próbálta megérteni a halált, miért történik, és sokaké miért olyan értelmetlenül, és meg lehetne-e akadályozni közülük bármennyit. A rengeteg halálon keresztül, amit látott, ő maga tanulta meg mi az a reménytelenség – sokakon nem tudott segíteni, de megtanulta az élet értékét.

Miközben beszél példának két elhunyt sorsát is láthatjuk: az egyikben férfit temetnek épp, hozzátartozói, köztük kisfia siratják. Hős volt, aki égő házból mentett ki négy embert. A másik szintén egy férfi, akit csini öltönyében autó gázolt el az utcán, és akiről a köré gyűlt rendőrök egyike lenézően beszél, mert wall street-i nagyarcnak nézi. Hát nem az, a táskájában gyermek szülinapi ajándékok vannak (jó eséllyel a sajátjáé), lehet revideálni az eddigi feltevéseket. Egy szó mint száz, a gép rájött, hogy mindenki egyedül hal meg, és még valamire, de az most nem jut eszébe. Főncsi felnevet: hát ez jó, megtudtad az élet titkát, és el is felejtetted. Reméljük eszébe jut, mindenesetre két percük maradt – még mindig nem tudjuk mire.

6_1.jpg

6_2.jpg

Visszatérünk az előző napra, hogy végre megtudjuk hogyan jutott Finch a tetőre lőtt sebbel. A sikeresen megúszott gyilkossági kísérlet után Harold, John és Lionel lejönnek a metróállomásra, Sameen már itt várja őket. Fuszkó most látja először a gépet, meg is lepődik rendesen. Rico aktatáskát ad át Főncsinek azzal, hogy az a gép alapkódja, bár még nem mondta meg mire használják. Még jó, hogy a góré tudja a választ: a Szamaritánus készített magáról biztonsági másolatot, amit egy elzárt szerveren van, ahol nem éri el a vírus, ezért azt manuálisan kell elpusztítaniuk.

Most szét kell válniuk, Lionel és Shaw őrzi a gépet a Szamaritánus várhatóan megjelenő ügynökeitől, Finch és John pedig mennek elpusztítani az ellengép miniatűrjét. Egyikük sem híve a könnyes búcsúnak, ezért csak pár félszeg szót váltanak, aztán a csapat szétválik.

7.jpg

És hogy hol vannak a szerverek, amin a Szamaritánus másolata elbújt? A Szövetségi Bankban, jópár emelettel a föld alatt atombiztos széfben, ott ahol az aranyat is őrzik. Na, oda izgi lesz bejutni. És már látjuk is, hőseink lazán besétálnak az aktatáskával, illetve Johnnál is van egy, ismeretlen tartalommal. Harold faarccal leteszi a biztonsági őr pultjára a táskát, közli, hogy termonukleáris fegyver van benne, ami ha felrobban jókora körben letarol mindent, szóval az őr legyen olyan jó, engedje be őket, egyben ürítse ki az épületet és riassza az FBI-t. John elég nehezen bírja ki röhögés nélkül, de a betojt biztonságis remegő kézzel végrehajtja az utasítást, ők pedig betrappolnak.

Odabent Reese végre kinyitja a saját táskáját, így megtudjuk mi van benne: némi altatógáz, amit a szellőző rendszerbe juttat, meg két gázmaszk, hogy ők zavartalanul ügyködhessenek.

8.jpg

Ezalatt Shawnak a gép új utasítást ad: nem az ellenfél ügynökeit kell halomra lőni, hanem az alagút falát kirobbantani (van hozzá nagy táskányi semtex), a metró kocsit pedig beüzemelni. Lionel elhelyezi a robbanószert, Rico pedig beindítja a szerelvényt. Végszóra befutnak a Szamaritánus ügynökei, élükön Blackwellelel.

Gyorsan beugranak előlük a kocsiba, Fuszkó megnyomja a detonátort, a fal kirobban, a metró pedig pár döccenővel berongyol az alagútba. Mielőtt fellélegeztetnének, hogy megúszták, Blackwell belerondít a képbe, ő ugyanis felugrott a távozó szerelvényre, kinyitja az ajtaját és már bent is van. Fegyvert emel, Ricot karon találja – szerencsére csak karcolás – de végül Lionel közelharcban némi küzdelem árán legyűri és megbilincseli.

Hőseink megérkeztek a páncélterembe, az összes biztonsági őr beverte a szunyát az altatógáztól, szanaszét hevernek a földön. A gép kinyitja a terem ajtaját, és rájuk szól, hogy odabent nem biztos, hogy jó lesz a vétel. Bemennek a mini Szamaritánushoz, Finch nekilát feltölteni a vírust, közben megérkezik az ellen. Vadul lőnek, az első golyót Harold gyűjti be, bazmeg! Mi a faszért papolok a golyóálló mellényről, he? Fuszkón is volt múltkor, most itt a véghajrában miért nem hordja senki? A picsába már!

Egyelőre jól viseli a dolgot, lábon marad, és folytatja a vírus futtatását, miközben John – akinek nem szól a sérülésről – vadul lövi a fegyvereseket. Végül kifogy a golyóból, ahogy az utolsó ügynök is, így kézi tusát vívnak, amit hősünk kiütéssel nyer: felszed egy aranyrudat és azzal kólintja buksin.

10_1.jpg

10_2.jpg

A Szamaritánus nem adja könnyen magát, vezetékeken próbál meglépni, de Főncsi minden egyes kísérletét megállítja a vírussal, ám nem jár teljes sikerrel: egy példány tömörített mini MI csak kijut, mire a teremben lévő telefonkészülék megcsörren, és a gép megmondja hova távozott a szökevény.

Közeli épületben található szerverre töltődött fel, az épület tetején pedig olyan antenna van, amiről fel tudja magát tölteni műholdra. Orosz műholdra, melyről aztán sértetlenül térhet vissza a földre. Sőt beindított egy rakétát, amely a feltöltés után el fogja pusztítani az antennát, hogy „senki ne mehessen utána”.

11.jpg

A feladat tehát, utána küldeni a gépet, illetve annak tömörített kódját; 18 perc múlva lesz felettük a műhold – gyorsan fel kell tölteni, majd ő megküzd a Szamarintánussal. Harold visszakérdez: a szimulációkban mindig vesztettél, miből gondolod, hogy most nyerni fogsz? Mert nincs más lehetőségem – így a válasz. Mondjuk ennyi erővel a vírust is felküldhetnék, de mindegy. Viszont mivel a rakétát már „intézte” az ellengép, aki felmegy az antennához feltölteni, mindenképpen meghal.

Főncsi nem hezitál: hátra szól Johnnak, hogy szedje össze a fegyvereket, és míg hősünk azokkal babrál, Harold rázárja az ajtót, és közben elrebegi, hogy Reese milyen jó barátja volt, de a kapcsolatuknak most vége – felmegy a tetőre megoldani a problémát, és nem fog élve visszajönni. Ahogy csukódik be az ajtó, John hiába kiabál utána könnyes szemmel, egyre elkeseredettebben, semmi nem állíthatja meg. (Itt állítottam le először a felvételt, hogy kibőgjem magam.)

12.jpg

Miközben Harold a célállomás felé baktat, a Szamaritánus megpróbálja megállítani oly’ módon, hogy az utcán az egyik óriás kijelzőre ír ki számára üzeneteket. A férfi halkan válaszol ezekre az üzenetekre, mire újak jönnek. A gép figyelmezteti, hogy menjen tovább, ez csak elterelő hadművelet, hogy az ellenséges ügynökök megtalálják; nem árt igyekezni.

Rico és Lionel Blackwell cuccait nézi át, előbbi kiszúrja a gyilok fegyverét, ami eléggé spéci – pont olyan, amivel Forrást megölték. A gép ekkor rámorran, hogy ne foglalkozzon a bérgyilokkal, mert a következő állomáson le kell szállniuk. Nagy sóhaj, aztán Shaw elengedi a dolgot, békén hagyja Blackwellt, inkább felkészülnek a távozásra. Azt viszont tudni szeretné, hogy mi lesz a metrószerelvénnyel? Semmi – felel a gép – már úgyis a végét járom, szóval mindegy.

13_1.jpg

13_2.jpg

Mielőtt megáll a szerelvény az MI udvarol még kicsit Riconak: elmondja amit Forrás már nem tudott, hogy milyen nagyra tartja – a nő elérzékenyül, ami tőle azért nem kis teljesítmény. A kocsi fékez, szerencsére az állomáson nincs ellenség, lehet nyugodtan távozni.

Fuszkó Blackwellhez lép, hogy lábra állítsa, de a tag eddigre elővette a kését, ami a cipője szárába volt rejtve, és nyomozónk oldalába szúrja, többször is. A kurva életbe már, senkin nincs ma mellény? Rico rálő, de csak megsebesíti, Blackwell pedig elmenekül. Nincs idő vele foglalkozni, nem ártana Lionelt orvoshoz vinni, mielőtt nagyobb baja lesz.

14.jpg

Visszatérünk hát a rész elején látott jelenethez: Finch a tetőn baktat, kezében a táskával. (Csak azt tolták el a készítők, hogy míg az előbb odalent az utcán járva sötét volt körülötte, idefent a tetőre érve tök világos van, de hagyjuk.) Már csak egy perc maradt a műhold érkezéséig, és három mielőtt becsapódik a rakéta. Harold munkához lát, illetve csak látna, mert meglepődve tapasztalja, hogy az itteni antennák közül egyik sem olyan, amivel adatot lehet küldeni műholdra. Rossz helyen van, basszameg!

Ekkor a fülesén Reese szólal meg: jó épületben vagy, ott, ahol lenned kell, én pedig ott, ahol nekem. Hősünk már rég megállapodott a géppel, hogy ilyen esetben ő hal meg Harold helyett, és most be is váltotta az alkut. Komolyan mondom, mint az óvodában: én halok meg! Nem, én! Nem, én! Pff… Finch kinyitja a saját táskáját: üres. Johnnál van a megfelelő cucc, most már csak működésbe kell hoznia.

15_1.jpg

15_2.jpg

Nekilát a munkának, Harold pedig odaátról rászól, hogy oké, innen megy tovább a feltöltés magától is, húzz el a francba! Ez nem fog összejönni, lévén megjöttek a Szamaritánus ügynökei, és vadul tüzelnek. Mikor szünet áll be az ellenség érkezésében, hőseink utoljára váltanak szót egymással: John rájött, hogy így többet tehet, mint ha egyesével menti meg az életeket, elég, ha a megfelelő ember (Harold) életben marad. Társa hiába tiltakozna, a döntést meghozta és végre is hajtja.

A gép megígéri, hogy bár a rendszerei az utolsókat rúgják, segít Johnnak ameddig tud, de már csak fél perc van hátra. Elmondja azt is, hogy eszébe jutott amit elfeledettnek hitt – a gondolat, amire rájött a halállal kapcsolatban. Egy random rendőr mondta társának nem sokkal azután, hogy az elgázolt öltönyös férfi családját értesítenie kellett annak haláláról: szóval igen, mindenki egyedül hal meg, de ha fontos voltál valakinek, akárcsak egy ember is akad aki emlékszik rád, akkor sosem halsz meg igazán.

16.jpg

Ezen a ponton leáll a gép rendszere, Harold pedig elindul lefelé a tetőről – ezt John mosolyogva konstatálja. Az MI és alkotója elköszönnek egymástól, miközben mi Johnra váltunk át. Vadul tüzel, de végül nem bír a túlerővel, és beszed jónéhány golyót. A gép megismétli amit már korábban is mondott: sokszor az ember utolsó pillanatában derül ki, ki is volt valójában. Ezzel újra látjuk a kisfiút, aki a temetőben áll édesapja sírjánál, aki négy ember megmentésekor lelte halálát. Ideje menni, szól az anyja a fiúnak, és Johnnak szólítja őt...

A jelenben a fegyveresek bekerítik hősünket, és beleeresztenek jó pár golyót, de a feltöltés már kész, a gép sikeresen támad rá a Szamaritánus megszökött példányára. Lionel és Shameen az utcán baktatva nézik végig a rakéta becsapódását, mely véget vet John életének (és a Szamaritánus szökési lehetőségének). Bevallom ezen a ponton keményen megsirattam a történteket, aztán újra a hogyvoltírás közben.

17_1.jpg

17_2.jpg

Egy hét telt el az események óta, Garrison szenátor társainak magyarázza a bizonyítványt. Arról süketel, hogy a kínaiak állnak az egész mögött, de most már minden rendben. Egyik kollégája leinti: félre a dumával, a történtekhez nyilvánvalóan köze van az Északi Fénynek (emlékszünk, ez a gép kormányzatot kiszolgáló részének a neve). Hát, ha így is volt, akkor sincs tovább – feleli a szenátor –, mert a programot leállították, a rajta dolgozó embereket áthelyezték.

Blackwell a lakásában pakolja össze a cuccait, mikor váratlan látogatója érkezik. Az ajtóban Rico áll fegyverrel a kezében. Rövid szópárbajt vívnak arról, hogy a férfinek ez csak munka volt, a nő pedig megtanulta értékelni az életet – de azért vannak kivételek, azzal ledurrantja a gyilkost.

18_1.jpg

18_2.jpg

Lionel étteremben csücsül (egész gyorsan helyrejött a késelés után), lábánál Medve. Shaw csatlakozik hozzá, a férfi pedig őszinte örömének ad hangot, amiért életben van. Kár, hogy ez nem mondható el Johnról és Haroldról, teszi hozzá, én meg csuklom egyet: utóbbi halála remélem tévedés! Fuszkó visszatért a munkába, bár nyilván nem volt könnyű megmagyarázni a körülötte történteket. Rico a kutyájáért jött, aztán tovább áll, úgyhogy magához veszi az ebet, gyorsan búcsút mond Fuszkónak, és már ott sincs.

19.jpg

Újra visszatérünk a metróállomásra, ami immár üres, bár Harold gépei még itt vannak. Ezek hirtelen újra életre kelnek, a rendszer feláll (mégis melyik példánya élte túl?), miközben a gép hangját halljuk; a rész elején már elmondott szöveget ismétli újra, és a meglátásait a halálról.

Aztán Főncsire váltunk, igen, életben van, eljött Olaszországba kedveséhez; Grace alig hisz a szemének, hogy élve látja. Ő tehát megkapta a boldog befejezést, amely Johnnak nem adatott meg.

20.jpg

A záró képen Rico sétál az utcán Medvével, mikor megszólal mellette egy utcai telefonkészülék: nem halljuk amit ő, de elég nyilvánvalóan szám érkezett...

Ennyi volt, kedves olvasók, köszönöm, hogy velem tartottatok öt évadon, száznál is több részen, az én „tollamból” pedig kereken száz íráson át. Hogyan tovább? A PoI világában úgy, ahogy mindenki továbbgondolja, saját vérmérsékletének, és rajongási fokának megfelelően; velem pedig aki személyesen találkozna, annak 08.13. a céldátum, a többit meg úgyis tudjátok:

Hogyvoltíró a twitteren - további tervek, megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2016.08.01. 12:59:19

Az előző résztől csak felfelé vezethetett az út, az akkora mélypont volt (nekem). Ez a befejezés így egy fokkal jobb lett, mégis úgy jellemezném az egész lezárást, hogy ABSZURD.

Az én vaskalapos nézeteim szerint valami vagy legyen scifi/irracionális de koherens implementációjú, vagy legyen földhözragadt és akkor megengedhető némi "fegyelmezetlenség" az alkotói leképzési folyamatban. Itt egy totál irracionális (ráadásul félelmetes) világban rakásra történtek nézőnek abszurd/magyarázhatatlan/védhetetlen dolgok.

Konklúzióm: akármennyire szerettem a sorozat első 4/5-dét, azt kell mondjam, még 4 évadnyi sem volt a sztoriban ilyen hektikus, szenziót brutálisan hajtó írói szándék mellett.

Nagyon szépen köszönöm a sok-sok hogyvoltot. Komoly pluszt jelentettek a sorozat élvezeti értékében.

Flankerr 2016.08.01. 13:07:56

Hát.. nehéz megszólalni. Elsőként szeretném nagyon megköszönni ezt az irtózatos munkát amit a drága szabadidődből feláldoztál, és azt a kiváló végeredményt ami ebből lett. Szíved-lelked beleadtad, nem hallgattál el se jót se rosszat, ettől lett ennyire jó, mert sugárzol belőle minden sorban.
Az évadzáró.. Nagyobb vérengzésre voltam felkészülve a (jogosan) pesszimista felvezetés után. Pörgött ezerrel, kicsit túl is feszítette a kereteket. Lehetne belekötni több helyen, de nem teszem mert ott és akkor magával ragadott, és ez picit igaz az évadra is.n agyon nem volt hibátlan, de amikor néztem vitt a lendület. Engem, de vastagon megértem hogy mást meg nem.
Szóval így elolvasva jobban kijönnek a hibák, de egy másodpercet se sajnálok a rászánt időből :)

Neoprimitív 2016.08.01. 13:09:30

Könnyes búcsúval megköszönöm az eddigi hogyvoltokat meg a hozzájuk kapcsolódó egyéb jóságokat. A fináléról inkább nem szólok, legyen annyi elég, hogy nem voltam vele kibékülve. Erősen sokat akar a szarka érzésem volt, ahogy végül is az egész évaddal is. De ez mindegy, ettől még a sorozat megmarad a nagy kedvencek között.

AaannnaaA 2016.08.01. 13:11:10

@Flankerr: Maximálisan egyetértek minden soroddal, már ami a sorozatot illeti (a dicséretet köszönöm). Én is így voltam, ahogy írtad, a belekötéses részt meg majd megbeszéljük szóban :) Mert az lenne nekem is, olyan, amit nem írtam bele, de nem lövöm el a muníciót a tali előtt.
@tnsnames.ora: Sajnálom, hogy végül így éreztél!! Az írást nagyon szívesen :)

AaannnaaA 2016.08.01. 13:13:03

@Neoprimitív: Na igen - a sokat akaró szarka nehezen fért bele 13 részbe, ugye... A többit tudom, természetesen olvastam a kritikádat a junkie-n :D

Is 2016.08.01. 14:32:57

"A záró képen Rico sétál az utcán Medvével, mikor megszólal mellette egy utcai telefonkészülék: nem halljuk amit ő, de elég nyilvánvalóan szám érkezett..."
Amit az is jelez, hogy egy kamera képén látjuk, ahogy szép lassan minden járókelő feje bekerül a már jól megszokott fehér keretekbe. Ezt egy kicsit hiányoltam a végéről.

De le a kalappal a HV szerzője előtt, tényleg heroikus munka volt, a legnagyobb tisztelet illeti meg. Ráadásul a hogyvoltok révén sikerült elérnie, hogy előbb kedvesemmel nézessem meg, majd pedig magam is rácuppanjak, szóval ezért külön köszönet.

Sajnos én valószínűleg nem tudok menni, mert családi ünnepség lesz jövő hétvégén. De ti érezzétek jól magatokat.

tnsnames.ora 2016.08.01. 16:31:58

@AaannnaaA: Köszi /ismételten/ a plusz junkie-s infó, rohantam is azonnal elolvasni. Még kommenteltem is ("hét kérdése"-s poszttal együtt). Nagyon jó a ez a sorozatjunkie, kár hogy oly kevés az ember ideje és energiája.

AaannnaaA 2016.08.01. 16:36:41

@tnsnames.ora: Láttalak :D Egyébként ha megnézed látod, hogy az itteni törzsgárda nagy része ott is elég aktív, néhányuk írásban is.

Gabba 2016.08.01. 19:47:31

@AaannnaaA: ugye, milyen jóleső érzés kiírni, hogy sorozatzáró? mármint azért, mert tisztességgel, becsülettel végigvitted, ami ritka dolog itt a blogon.

Nagyon gratulálok, bár a sorit nem néztem :)

Ja, meg ahhoz, hogy egy napon 3 poszt jött ki tőled, rekord ez is vagy mi :)

Pácsó Ármándó 2016.08.01. 20:02:43

Csak el ne tévesszem, hogy az utolsó évad végén sorozatzárást kell írni :-)
Ügyes és szorgalmas vagy Aaannnaaa!
Bár csak az első két részt láttam, de a kutyás képeket mindig megnéztem! Köszi! :-)

Kapitánylány 2016.08.02. 08:11:26

köszi ezt a sok munkát! köszi a sok Medve képet! :) a sorozatzáróhoz meg nem szólok, próbálok a jókra emlékezni :)

ja, ha jól tudom, a golyóálló mellény nem késálló! :)

AaannnaaA 2016.08.02. 22:06:48

@Pácsó Ármándó: Aranyos vagy, köszi :)
@Kapitánylány: Persze, hogy nem késálló, de többet véd mint egy réteg ing, ugye :)

tnsnames.ora 2016.08.05. 17:45:18

OFF máris megvan a következő nagy sorozatkedvencem. Híradósok. Gyönyörűen filmezett, rendezett sorozat (HD-ben), valami iszonyúan pörgős ám nagyon fincsi angollal, erős dialógusokkal. Imádom minden másodpercét. Ritka erős pilottal (könnyen eldönthető a kasza/nem-kasza kérdése).

tnsnames.ora 2016.08.05. 22:14:58

@Pácsó Ármándó: The Newsroom. Fel nem fogom hogy bírt csak három évadot megélni, akkora potenciál látszik benne számomra. Mondjuk a PoI-ban is nagy potenciált láttam, amit aztán Nolanék két marékkal pocsékoltak a nagy pörgés és ütősség-vadászat oltárán.

Flankerr 2016.08.06. 01:06:32

@tnsnames.ora: Úgy emlékszem Sorkin nem tudott/akart megegyezni az HBO-val a folytatásról. Viszont ott vannak Sorkin régebbi sorozatai, érdemes azokat is bepróbálnod. És ne lepődj meg, 3-ból kettő ugyanezzel a témával foglalkozik ;)

tnsnames.ora 2016.08.06. 08:05:12

@Flankerr: köszi az infót, így akkor más a leányzó fekvése :) Nem baj, ha valaki egy témát preferál nagyon kiemelten, ha nagyon ért hozzá és mellesleg bír avval a tehetséggel, hogy megragadja az ezerfejű sárkányként fungáló (túl) sok mindennel túltelített nézőközönség figyelmét.

By the way találtam egy jobb/bevettebb formulát az "ütősség-vadászat" helyett: "adrenalin-növelés". Azt hiszem Nolanék túltolták az adrenalin-növelést a PoI-ban (sok minden más, sorozatélvezet szempontjából, fontosat félresöpörve, elhanyagolva). És így aztán nem nagyon csoda, hogy elfogyott a szufla, értsd kifáradt, a végére a PoI-ban (az én érzékelésemben). Akárhogy gondolkodom a dolgon, kizártnak tartom, hogy a PoI elején (amikor még minden friss volt), egy Greer-szerű figuránál ilyen halált be képes lett volna vállalni Nolan.

Flankerr 2016.08.06. 11:08:32

@tnsnames.ora: Ugye Nolan az 5. évadot már csak nagyon távolról szemlélte, ekkor ezerrel koncentrált az új sorozatára, az HBO-s Westworldre (bemutató: október 2). Ez is lehet az egyik oka az 5. évad gyengébb minőségének, a több közül.

tnsnames.ora 2016.08.06. 11:58:04

@Flankerr: Ige-igen ez az infómorzsa megvolt/megvan nekem is.Lehet úgy tekinteni, hogy a PoI szintenttartás pláne szintnövelés teljes agyat/embert kívánt volna, de Nolannak is csak 24 órából áll a nap meg ő is csak emberből van (nem gép).Meg valszeg a "gegcsapat"-a sem szárnyalt az egekig, pláne az ismert szituációban.

tnsnames.ora 2016.08.08. 11:41:57

Nincs valami chat-topik az itteni olvtársaknak? Engem nagyon érdekelne, mi lesz AaannnaaA következő projektje, miért, Neo mit szűr le a tengernyi információból, ami körbeveszi, Flankerr milyen új soriba kap bele, Ármándó mikor kezdi megnézni a macskás képeket is, a kutyásak után. De persze mindenki más, aki a csapatban van (is, kapitánylány, tinipuma és akiket nem ismerek/nem jut eszembe) ugyanúgy érdekes lenne.

By the way a Híradósok 1.évada letaszította a letaszíthatatlannak gondolt Castle összest a nagyon vékonyka örök (évad-)ranglistámon. Tudom nem sok értelme van egy TBBT-t a Híradósokkal összevetni, mégis vannak érzelmi kötelékek meg TOP5-listák, ugye... :) Mondom ezt a Híradósok minden esetleges didaktikai túlzása ellenére is. A sori feszessége, lendülete egyszerűen elnyomott minden problémát (nálam). Nagyon érik az "Az elnök emberei"-nek megkóstolása (pedig tartok tőle, mert nagyon hosszú).

AaannnaaA 2016.08.08. 12:00:39

@tnsnames.ora: A blogtalin minden általad felsorolt személy ott lesz (mínusz Ármi), szóval személyesen is megkérdezheted a népet, ha jössz :)
Az én következő projektjeim a twitteren kiírásra kerülnek.
De azért röviden:
- Homeland S04 befejezése
- Ray S04 befejezése
- Maigret csapdát állít (csupán egy rész, leginkább a szereplők miatt érdekes, ugye)
- Taboo (Tom Hardy)
- Berlin Station (R. Armitage, kalákában tinipuma kolléganővel, kivéve ha belátható időn belül nem lesz felirat, ez esetben ő egyedül viszi)
- The Affair S03
- Emerald City S01 (még kérdőjeles, minőségtől függ)
Szóval lesz melóm bőven :)

Pácsó Ármándó 2016.08.08. 12:21:41

@AaannnaaA: A Megré jó volt, a felügyelő az első 20 percben csak kifejezéstelen arccal néz :-)

@tnsnames.ora: Jöhetnek a macsekrokon képek minden mennyiségben! :-)

AaannnaaA 2016.08.08. 12:23:20

@Pácsó Ármándó: Legalább könnyebb lesz megírni :P

Pácsó Ármándó 2016.08.08. 16:34:34

@AaannnaaA: Úgy tudom két részes lesz, sőt 2x2 :-)

tnsnames.ora 2016.08.08. 20:04:45

:)

Jó sok vasat tartasz a tűzben AaannnaaA. A Maigret engem is érdekelne. A Homeland is túl sokszor jött már velem szembe, hogy mindig kihagyjam, de egyelőre még a pilotig sem jutottam el. Egyedül az Affair-rel nem tudtam azonos hullámhosszra kerülni (engem fárasztott és elhagytam).

tnsnames.ora 2016.08.16. 16:50:22

A Híradósok "kivégzése" után (amit biztosan figyelmesen még egyszer végig fogok nézni; szerencsére 25 rész az nem vészes; sőt további nagy terveim is vannak a sorozattal), még egy sorit megnéztem:

Flesh and Bone - Kegyetlen tánc. Ez még kisebb sori - csak 8 részes - és se a magas költségek, se a történet nehezen folytathatósága okán nem várható további évad. Ez a második balettes sorozat amit láttam és nagyon szerettem (az első az ausztrál Dance Academy volt, amiről nem nagyon tudnak a népek, pedig három évadot is megélt és a maga nemében nagyon jól többször élvezhetően sikerült, szvsz. Főcím-insertje, zeneileg, képileg fenomenális). A Flesh and Bone-ról itt írtam bővebben, némi összevágott 25 perces videó-ízelítővel (ha valakit érdekel: www.facebook.com/tnsnamesoralong/posts/1074120792655428 A sori kiváló példája annak, hogy mélyen depresszív alapanyagból is lehet feszes, érdekes, figyelmet fogvatartó munkát csinálni, azaz a filmes depresszívitással csak akkor van baj, ha öncélú és nem ágyazódik be kellően a nagy egészbe.

Mindenki egekig áradozott az Elnök emberei-ről, így én is belekóstoltam. A 6 rész után azt gondolom kaszálni fogom. Nyomába se ér a Híradósoknak, mondjuk Sorkin itt nem egyedül dolgozott, hanem sokadmagával (nyilván még kezdőbbnek számított). Pörög a sorozat ész nélkül, merthogy milyen fain a sebes tempó adrenalinnal kombinálva, csak közben az értelem is kipereg az egészből és marad a kilúgozott öncélú gyorsulás. Pedig a figurák és a színészek jók, vannak jó ötletek is, csak épp a koherens, konzisztens lényeg hibádzik, ami a leginkább lényeg lenne (számomra legalábbis).

BéLóg 2019.09.04. 14:56:09

Olyan mértékben vagyok hálás neked a Célszemély "hogyvoltjaiért", hogy el sem tudom mondani!

Én nagyon szeretem ha tudom előre a történetet, sokszor direkt előbb téged olvastalak mint a részt néztem. Semmit nem vett el az izgalomból, élvezetből, ez gondolom intenzíven személyfüggő.

Szóval, mindent köszönök!

AaannnaaA 2019.09.04. 22:28:13

@BéLóg: Nagyon köszönöm, igazán jól esett, amit írtál!! Örülök, hogy egy kicsit én is hozzátehettem a szórakozásodhoz!
Írótársakkal ültünk össze beszélgetni ma délután, amikor megláttam a kommentedet. Megmutattam a többieknek, mindenki elérzékenyült egy kicsit. Igazán jól esik, ha ilyen figyelmes szavakkal dicsérik az ember munkáját. Szóval köszönöm!
Egyben sajnálom, hogy mostanában úgy alakulnak a dolgaim, hogy nincs időm írni, de azért végleg nem adtam fel.

Pácsó Ármándó 2019.09.04. 22:42:48

@AaannnaaA: Akkor ezért érzékenyültem el én is lélekben ma délután! Nemhiába, az Empátia a középső nevem :-))
(U.i: Remélem a "hősöd" már teljesen rendbe jött és jól van! )

AaannnaaA 2019.09.04. 22:48:06

@Pácsó Ármándó: Köszönöm, kedves Empátia az empátiát :)
(Igen, a kutya már jobban van, köszönöm, a kapcsokat kiszedték, szépen gyógyul a sebe, és az adóvevő is lekerült a fejéről.)
süti beállítások módosítása