Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 5x11 - Synecdoche

2016. július 18. 12:05 - AaannnaaA

Forrást jelöletlen sírba temetik egy esős nap kora reggelén, John és Lionel csupán a távolból figyeli az eseményt – Shaw képtelen volt eljönni, Finch pedig ismeretlen helyen tartózkodik. Fuszkó nem érti, miért nem kaphat rendes temetést, és állhat a neve a sírkövön, mire társa felvilágosítja: ez esetben a Szamaritánus rájuk találna, így ez nem opció. Pár szavas megemlékezés után immár a feladatra koncentrálnak: meg kell találni Sameent és Haroldot, hogy együtt vehessék fel a harcot az ellenséggel.

A két keresett közül utóbbi úton van Kentuckyba, csak közben bedöglött az autója. Miközben a motortérben babrál, fülesére a gép duruzsol. Még mindig nehéz megszoknom, hogy nem Forrás beszél hozzá, csupán az MI a nő hangján. Azt találgatja hová tart a gazdi, ám ő néhány mondat után leállítja – ezen a hangon nem szeretne semmit hallani. Ekkor a gép másikat választ, egykori tanáráét, de ezt még kevésbé akarja. Az MI ismét visszavált Forráséra, és nem zavartatva magát tovább folytatja az eszmecserét.

1.jpg

Illetve csak folytatná, mert járőr érkezik igazoltatni. Az szúrt neki szemet, hogy Harold autójának nincs rendszám táblája, plusz pont úgy néz ki, mint egy lopott jármű, amit épp keresnek. A férfi ártatlan arccal adja a hülyét – a papírjait otthon felejtette, amúgy meg ilyen ócska járgányt ki a retek lopna? Na igen. A felszólításra kamu nevet mond be, amit a járőr leellenőriz a saját fedélzeti számítógépén. A gépnek csupán egy mozdulat létrehozni a hamis név mögé a személyazonosságot, s Főncsi már biztonságban is van, nyugodtan távozhat.

Folytatják hát a géppel az társalgást; az MI azt bizonygatja, hogy szerette Forrást és megérti milyen fájdalom az elvesztése. Finch értetlen: mégis hogyan tudnál szeretni, ha én nem tanítottalak meg rá? Hát úgy, hogy figyelte az embereket, azt, hogy mik voltak, mivé lettek, és mivé válhattak volna – és hát a szeretet nem más, mint ez az odaadó figyelem. Ő pedig gyászolja a maga módján, hiszen a szimulációkban kismilliószor látta meghalni; szinte a részévé vált és ebben találja a megnyugvást.

2.jpg

A másik keresett személy – Shaw – játszótéren ül tétlenül és bámul a semmibe, miközben szokása szerint a bal füle tövét piszkálja, a helyet, ahova Greer-ék beültették a chip-et. John érkezik, hogy rábeszélje a visszatérésre, de neki ez most nem akaródzik. Még mindig szimulációban hiszi magát, ezért dühösen az egyik kamera elé ugrik és belekiabál: ez a kör szar, újat akarok. Hősünk közé és a kamera közé ugrik – hiába, már jön is a nagy fekete autó. Hm, ez aztán gyors volt. Öltönyös fickó száll ki belőle, Rico felé indul, Reese pedig fegyvert ránt.

3.jpg

A következő pillanatban mindkettejüknek leesik az álla: az öltönyös borítékot ad át a nőnek, Mrs. Sterlingnek szólítja, és távozik. A borítékon a Thornhill név áll, szóval a gép küldte. Új személyazonosság van benne, nyilván új küldetésre irányítaná, de ő nem kér semmiből; az egészet úgy ahogy van földhöz vágja. John leveszi, hogy Forrás halála miatt társa lesz az, aki kapja az ideiglenes álcákat, és nem kevés rábeszélőkével kipréseli belőle, hogy kötélnek álljon.

Ekkor megszólal mellettük az utcai készülék, de Rico vehemensen tiltakozik a kagyló felvétele ellen – nem akar több számot, Haroldot akarja előkeríteni és az ellengép után menni. Erre még várnia kell kicsit, most ugyanis nem sima szám jött, hanem az Amcsi Egyesült Államok elnöki helikopterének a száma. Szóval a főgóré van veszélyben. Mi a manó – irány Washington!

4.jpg

Kora délutánra már D.C-ben vannak, kissé ótvar lakosztályban, mint azt Rico morcosan megjegyzi Fuszkónak. Pénzmag híján ennél jobb nem jut – így a válasz, aztán a feladatra térnek. Nyomozónk belső infók révén egész szép listára tett szert az elnökre leselkedő fenyegetések közül, már csak rá kell jönniük melyik a konkrét veszély. John a Fehér Ház közelében vegyült el a turisták között, de értelem szerűen ennél közelebb nem jut az elnökhöz, bár vszg ami fenyegeti nem „otthon” fog vele megtörténni. Shaw rákérdez a nyilvánvalóra: hogy a faszba kaphatták meg az elnök számát, miért nem pusztultak rá a témára az állami szervek – a Szamaritánus miért nem értesítette a megfelelő hatóságokat? Jó kérdés, de egyelőre nincs válasz.

Mindenesetre az elnök ma adománygyűjtő esten vesz részt, amire a gép küldött meghívót Riconak is, adott tehát a dolog, hogy ott lesz a fennforgás, amire várnak, ezért úgy döntenek Johnnal, hogy elmennek. Fuszkó feldugja az orrát, amiért őt nem hívják a buliba.

5_1.jpg

5_2.jpg

Az estélyre Shaw gond nélkül besétál, viszont Johnnak nincs meghívója, és ötvenezer dolcsi nélkül nem is tud keríteni magának. Lesz ami lesz alapon felmutatja a jelvényét, és megpróbál beoldalogni. A titkosszolgálat persze útját állja, és ittléte okát kezdik firtatni, tojva arra, hogy rendőr. Ekkor mentő ötlete támad a kínos szitu megúszására: érkezik ugyanis Logan Pierce, korábbi célszemély, akit anno ő mentett meg több gyilkossági kísérlettől.

Hősünk faarccal előadja, hogy vele együtt jött, Pierce pedig belemegy a játékba. Be még az ő kísérőjeként sem mehet meghívó nélkül, de a milliárdos nagyvonalú, kifizeti az ötvenezer dolcsis beugrót. Odabent futnak pár udvarias kört, ám érdemi infót nem váltanak – a playboy gyorsan olajra lép. Közben Rico sem tétlenkedett, elcsaklizta valamely titkosszolgálatos rádióját, így közvetlenül hallgatózva megtudja, az elnök 5 perc múlva megérkezik.

6.jpg

A megfigyelésnek azonban egy időre reszeltek, lévén unatkozó politikus feleség – Mrs. Phillips – szólítja le hősnőnket némi bájcsevejre, aki kínvigyorral az arcán megadóan csatlakozik a beszélgetőkhöz. Mielőtt eljutna a nyilvános érfelvágásig Reese menti meg azzal, hogy sürgősséggel a teraszra hívja. Felfedezte ugyanis – miközben körbejárt az épületben –, hogy idekint friss festék szag van, és egy újonnan behelyezett téglára bukkant, ami igazából semtexet rejt. Időzítő van rajta, kevesebb mint egy perccel a visszaszámlálón, ezért hőseinknek improvizálniuk kell.

Johnnak jut eszébe az udvari sátor, ahol a kaja készül, gyorsan oda rohannak, jelvényt lengetve kizavarnak mindenkit, bevágják a bombát az egyik fémszekrénybe, rázárják az ajtót, majd visszarongyolnak a bálterembe. Belépésük után pár pillanattal a detonátor működésbe lép, villanásnyira az áram is elmegy, a titkosszolgálat pedig kimenekíti az elnököt (aki igazából még be sem jött, épp az udvaron álltak meg).

7_1.jpg

7_2.jpg

A nagy ijedtségre az ismeretlen elkövető rátesz még egy lapáttal: a kivetítőn fenyegető üzenet jelenik meg, miszerint az elnök meghal holnap, ha nem állítják le a titkos megfigyelési programot. Rico kiszúrja az egyik pincért, amint pont ekkor telefonál – szerinte felettesének jelenthet, szóval több mint gyanús, ezért utána veti magát.

Hősünk közben megállapítja, hogy ennek a végrehajtásához profi hekkerre volt szükség, aki akár Pierce is lehet, végülis nemrég mondta, hogy új ügyért harcol. Talán az eddigi jófiú most a sötét oldalra állt? John váltana erről pár szót vele, ám a milliárdos gyorsított ütemben olajra lép.

8.jpg

Másnap kora reggel Harold kávézóban csücsül, közben folytatják a géppel a magasröptű társalgást. Harold elismeri, hogy azért viseli el a fájdalmat (nem volt műtéte a lába miatt soha), mert így bűnhődik a bűneiért, és a gépet is ezen bűnök közé sorolja. Ennek megerősítésére példabeszédet tart, miszerint az 1930-as évekig a hűtéshez rendkívül veszélyes anyagokat használt a világ, úgy mint ammónia, propán. Aztán jött Thomas Midgley, és feltalálta a freont, mellyel ki lehetett váltani az előbb említett anyagokat; találmánya forradalmasította a tudományt, és megváltoztatta a világot.

Sajnos rossz értelemben is, hiszen közel ötven évvel később kiderült, hogy a freon kiliggatta az ózonpajzsot jóvátehetetlen károkat okozva a földnek. Így változott az addig tisztelt tudós az egyik legkártékonyabbá a tudományos világ szemében. A tanmesével arra akar kilyukadni, hogy Midgley csupán a világ sorsán akart javítani a tudománnyal, és mily’ gyászos vége lett – itt nyilván saját magával von párhozamot.

9.jpg

Az MI-nek erre is van megoldása: engedje őt szárnyalni, maximum képességekkel működni, és minden rendben lesz. Mert úgy nemcsak néhány embert menthet meg – mint így lekorlátozva – hanem sokkal többet, és többet tehet az emberiségért, nemcsak a kispadról nézi végig, ahogy elkövetjük újra és újra ugyanazokat a hibákat. Harold erre nem hajlandó (biztonságban akarja tudni a gépet), de azt ő is belátja, hogy túl sokáig cselekedett csak jót, és nem vitte semmire, ideje ezen változtatni. Ezzel felpattan, és egy ismeretlen ember után indul, aki egészen eddig a bárpultnál reggelizett.

10.jpg

Washingtonban most Fuszkó a soros, hogy a Fehér Ház közelében állomásozzon és figyelje a tömeget, Johnék ezalatt a tegnapi pincért faggatják – még este elcsípték a tagot, kezdődik a vallatás. Rico leellenőrizte az igazolványát és szerinte valódi; a levelezésében sincs semmi gyanús; mégis bűnös lehet, hiszen ártatlan emberek elvétve futnak el. Először Reese kezd, ő van a jó zsaru szerepben, és azt kérdi a férfitól, ha olyan ártatlan, miért szaladgál titkosított telefonnal?

Miután a tag adja a hülyét, Riconak elege lesz, jöhet a rossz zsaru. Szónokol egy velőset arról, hogy mennyire rühell itt lenni, plusz mi mindent fog tenni a férfi szeretteivel; közben vezetéket csupaszít és hoz áramütésre kész állapotba. A pincér ijedten benyögi, hogy ők pont ez ellen küzdenek, az ilyen titkos megfigyelések, letartóztatások és kihallgatások ellen. Pár óra múlva azonban minden megváltozik – gondolom itt az elnök kinyiffantására céloz. Shaw megrázza némi árammal, mire John kizavarja a szoba elé. Közben foglyuk kiszabadul, felhúzza a nyúlcipőt, de ők pont erre számítottak, meg hogy olyan amatőr, aki elvezeti őket saját társaihoz, telefonjában az általuk beszerelt nyomkövetővel.

11.jpg

Az elnök elindult, hamarosan beszédet fog tartani, John is odamegy; Rico és Lionel a pincért követi. Az észlény full gazdag környéken lévő házba érkezett, furi, ha itt bújtak meg a terroristák. A nő nem óhajt erről elméleteket gyártani, inkább maga néz a dolgok után – azzal átugrik a kerítésen és bemászik a házba, míg Fuszkó jobb híján követi (na nem mászásban). Shaw az emelet egyik szobájában komplett megfigyelő bázis talál, de mielőtt jobban körülnézne a tegnap megismert politikusfeleség, Mrs. Phillips szorít fegyvert a buksijának.

Ennek örömére cefet szájkaratét vívnak, aminek a lényege, hogy a banda a totális megfigyelés ellen harcol, a politikai módszerekkel már zsákutcába jutottak, ezért akarják az elnököt megölni. Sameen kiosztja a szobában megjelent összeesküvőket, hogy mennyire hülyék és bénák, majd hirtelen elmegy az áram, és ennek fedezékében kiiktatja a bagázst, plusz néhány lövéssel az érkező Fuszkó is besegít. Mrs. Phillips azonban kárörvendően közli hőseinkkel, hogy az folyamatban lévő műveletet így sem tudják leállítani. Ezért Rico elrohan az elnöki beszéd helyszínére, míg Lionel hátra marad a balfék bandával, hogy több faszságot ne követhessenek el.

12.jpg

A merényletet a szónoklati helyszín (egy múzeum) elé várják, mert az összeesküvők főhadiszállásán lévő kamerák mind erre a pontra néznek, de John egyelőre nem lát semmi szokatlant. Shaw felmegy az egyik épület tetejére, kiüti az ottani mesterlövészt és használatba veszi a fegyverét.

Reese figyelmét váratlan találkozás zavarja meg: Joey Durban szólítja meg, és köszöni újra a segítséget. A férfi egykori katona, anno hősünk mentette meg a csávából, mikor pénz híján bankot kényszerült rabolni (hehe, az első célszemélyek egyike, még a hogyvoltot sem én írtam). John most nem ér rá bájcsevegni, az elnökkel kell foglalkozni. A Fuszkó által megbilincselt Mrs. Phillips persze nem óhajt információt adni, ellenben olyan feltűnően bámulja azt a monitort, ami a légteret figyelő drón képét mutatja, hogy nyomozónknak leesik a dolog: drónnal (méghozzá a „sajátjával”) fognak az elnökre támadni. Reese meglát egy titkosszolgálati dolgozót, aki túl sokat sandít az égre, eléggé úgy tűnik a merénylőkkel van, ám kiiktatni nem tudja, mert már az adománygyűjtő esten is látták egymást, ergo a rosszarc felismeri őt, és ráküldi a kollégáit. Így hát menekülőre fogja, bemegy abba az épületbe, ahol Shaw is van.

13_1.jpg

13_2.jpg

A titkosszolgálat érzékeli, hogy elvesztették a kontrollt saját drónjuk felett, az elnököt ezért a kimenekítő gépjárműhöz irányítják, de Fuszkó látja a monitorokon, hogy a drón pont azt célozta meg. Rico a mesterlövész fegyverrel nem tudja leszedni, így nincs más megoldás Reese kiadja társának az ukázt: lőjj rá az elnökre. Ezzel ugyanis távol tudja tartani a járműtől addig, míg a drón becsapódik. Az autó a robbanástól hatalmas szaltót vet, és bár az elnök elég közel van, kutya baja nem lesz.

Emberei viszont vadul lőni kezdik Shawt, mit sem tudva arról, hogy épp az előbb mentette meg a bőrüket. Hőseink felhúzzák a nyúlpapucsot, a tetőről a golyózápor ellenére egészben lejutnak, odalent azonban elcsípik és térdre kényszerítik őket a titkosszolgálatosok, ahogy Fuszkót is az összeesküvők támaszpontján.

14_1.jpg

14_2.jpg

Ebből a szarból még kivágják magukat, mert a három titkosszolgálatost pár jól irányzott mozdulattal kiütik, ám ahogy tovább rohannak belefutnak a merénylők talpon maradt embereibe. Az egyikük ugye a szolgálatnak dolgozik, azaz simán lelőheti Johnékat, mint az elnöki merénylőket, és már meg is úszta a dolgot. A patthelyzetben váratlan helyről érkezik a segítség: a rosszarcok mind gazdagabbak lesznek pár extra légréssel, méghozzá Joey jóvoltából. A srác immár katonai egyenruhába bújva jelenik meg, nekik is átad egy garnitúrát, és utasítja őket, hogy öltözzenek gyorsan át.

Mikor megtörténik, beállnak a többiek közé, tisztelegnek az elnöknek, aki ép bőrrel hagyja el a helyszínt. Joey rájuk szól, hogy húzzák el a csíkot, mielőtt lebuknak, és ígéri később mindent megmagyaráz. Shaw buksijában azonban fontos témában gyúl fény, és ezt ott helyben megosztja társával: ha a Szamaritánus nem jelezte a hivatalos szerveknek a készülő merényletet, ez csak azt jelentheti, hogy az ellengépnek a zusa elnöke nem releváns személy. Hát baszki, ha ez igaz, akkor itt bizony jöhet az AaannnaaA klasszikus: szarban vagyunk!

15.jpg

Időközben nagyjából Fuszkónak is sikerült kimagyaráznia magát, lévén a jelvénye valódi, bár a titkosszolgálatosok továbbra sem értik, hogy mit akciózik a nyújorki rendőr pár kilométerre az otthonától. A kellemetlen kérdések kereszttüzében (szép alliteráció, mi?) váratlan segítséget kap: végszóra felbukkan Harper Rose kamu jelvényt lóbálva, azt állítja, hogy a belbiztonsági szervnek dolgozik, ezen az ügyön pedig közösen Lionellel. A határozott fellépés célba ér, nyomozónk kikerül a további vizsgálódás alól.

16.jpg

Harold immár San Antonióban tartózkodik, azon belül a Kelly Légierő Bázis szerverszobájában – persze nem csak úgy besétált, a biztonságisok ugyanis ki vannak iktatva (a gép volt, nem ő lett közelharcművész), a reggel a kávézóban látott tag szintén, de ő itt hever közvetlenül mellette, hogy az ujjlenyomatát a rendszerbe lépéshez használni tudja. Közben a géppel beszélgetnek, így tudjuk meg, hogy Főncsi vírust lop el éppen, amivel majd a Szamaritánus ellen fog küzdeni. A gép nem lelkes az ötlettől, de nem tudja lebeszélni a dologról.

Azt ugyan nem láttuk hogyan jutott be ide, a távozását viszont igen, és hát nem zökkenőmentes a dolog. Eljut egészen a bejáratig, ahol fegyveres toppan elé, és nem engedi tovább. Még jó, hogy a gép a fülére mondja a szükséges információkat, Finch pedig szemrebbenés nélkül adja elő: nevén nevezi a biztonságist és közli, hogy Új-Mexikóban két óra múlva agyhalottnak nyilvánítanak egy beteget, akinek a szíve tökéletes donor szerv lesz az őr lányának műtétjénél. Ő most innen sértetlenül kisétál, ellenkező esetben a gyerek a várólista végére kerül, és öt hét múlva meghal. A tag megdermed, aztán leengedi a fegyvert és szó nélkül végignézi, ahogy Főncsi kisétál. Pff!

17_1.jpg

17_2.jpg

Végül hőseink megtudják a magyarázatot Joey közbeavatkozására: kiderül, hogy Harper, Joey és Logan ugyanolyan csapat mint ők, a gépnek dolgoznak. Megkapták John számát, bár ez esetben legalább azzal nem volt gond, hogy kiderítsék, célszemélyük tettes-e, avagy áldozat. Végülis logikus, bűnesetek nem csak New Yorkban vannak, így érthető, ha máshol is dolgozik egy-egy csapat a gépnek. Már csak azt felejtették el megmagyarázni a kedves készítők, hogy őket ugyan ki a rák avatta be a dologba? Elvileg a gép létezéséről csak páran tudnak, a Finch-féle "hátsó bejáratról" meg csak ő maga, szóval azért nekem kissé sántít a dolog, de majd a kommentelők okosabbak lesznek nálam. Ettől függetlenül öröm és bódottá, hogy van B-Team. (Viszont Nolanék lehettek volna igazán gálánsabbak a történetvezetésnél, hogy a PoI másik színész házaspárja kapjon közös jelenetet. Ugye.)

Búcsúzóul Logan átadja Főncsi képét Johnnak, majd távoznak. Fuszkó nem érti miért lépnek ők is olajra, hiszen megmentették az elnököt, szusszanhatnának egyet, de hősünk felhomályosítja: a) elő kell kerítenünk Haroldot, b) meg kell vívnunk a harcunkat az ellennel. És nem lesz egyszerű.

18.jpg

Hogyvoltíró a twitteren - további tervek, megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

31 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2016.07.18. 14:22:21

Szóval, ahogy már beszéltük is, hogy szerintem hogyan tudhatnak a gép létezéséről: egyrészt Pierce eléggé zseninek tűnik, és a saját részében elég jól összerakta, hogy Főncsi és John mindenhol ott van, mindent tud róla, még azt is, ha veszély fenyegeti. Nyilván nem hülye, és egy ilyen kaland után nyitottabb lehet minden lehetőségre.
Másrészt a Gép már az előző évadban is sokat ügyködött Thornhill néven, saját céget alapított, Harpert is bevonta, bár akkor még ismeretlenül, szóval azóta akár simán elmélyíthette a tapasztalat alapján megbízható embereknek ítélt személyekkel a kapcsolatot.
Ráadásul ebben az évadba jó darabig nyitott rendszerként funkcionált, szóval simán összehozhatta magának a csapatot. Akik igencsak hálásak lehettek neki a korábbiak miatt.
Szóval szerintem nem ördöngösség, csak nem volt idő jobban kibontani így, a gyorsan lezárandó évad miatt.

Na, AaannnnaaA, mit gondolsz? Mindenki meghal, és az új csapat veszi át a helyüket lezárásként? :)

AaannnaaA 2016.07.18. 14:27:01

@Is: Ez így oké, de azért, hogy valaki feltétlen hívő legyen, nem ártott volna valaki, aki arccal előre avatja be őket. Valahogy úgy hihetőbb lett volna. Szerintem. De igaz ami igaz, nem volt idő mindezt kidolgozni, lévén kevés rész van már csak az évadból.
A második kérdésedre a válasz: kabbe :)

Is 2016.07.18. 15:55:40

@AaannnaaA: Lehet, de ha belegondolsz, szerintem John és Főncsi elég jó reklámarcok voltak a számukra ahhoz, hogy a gép akár magától is meggyőzhesse őket. Meg ki tudja, lehet, hogy Forrás súgott a férjének. :D

Neoprimitív 2016.07.18. 16:30:40

LOL, nem is esett le, hogy ebben a sorozatban két házaspár is játszik, ez azért nem gyakori.

A B-(C, D, E, stb.) team: ahogy IS írta, a készítők már a második évadban a Thornhill sztorival túlléptek azon, hogy a gép csak "üzemel". Ha képes volt a saját védelme érdekében egy komplett céghálót csinálni, akkor az a minimum, hogy gondoskodjon egy csere-sorról, ha valamiért le kell hívni a pályáról a meglévőket. Ha háttérsztorit akarok csinálni, akkor Pierce pénze és érdeklődési köre adta, hogy nyilván ő is szaglászott Johnék forrása után, rajta keresztül pedig már be lehetett vonni másokat is.

A Midgley sztorin viszont bosszankodtam, mert butaság volt. Egyrészt minden tudományos felfedezésnek vannak kockázatai - szerencsére a világ túl bonyolult ahhoz, hogy évtizedekre előre meg lehessen jósolni minden potenciális mellékhatást. Ezen az alapon zárjuk be az összes kutatóintézetet, mert hátha valami rossz sül ki belőle.
Másrészt maga a konklúzió is ostobaság volt, amit Haroldtól nem vártam volna. Az ózonlyuk okozott károkat, ez igaz. Viszont amint kiderült a léte és a freon szerepe a létrejöttében, meglepően rövid idő alatt leálltak a freonos hűtőszekrények gyártásával és mostanra szépen foltozódik is befelé - vagyis korántsem valami jóvátehetetlen dolog történt. Az okozott károkkal pedig szemben áll az, hogy a hűtőszekrények általános elterjedése (amit éppen a napi használatban veszélytelen freon tett lehetővé) hány életet mentett meg vagy tett elviselhetővé.

Tudom, hogy nem ez volt a legfontosabb része az epizódnak, de engem nagyon bosszantott, hogy pont egy olyan példát hoztak fel, amelyikben teljesen szokatlan módon az emberiség meglepően gyorsan és józanul reagált egy globális problémára.

AaannnaaA 2016.07.18. 16:52:31

@Neoprimitív: Nekem is csak anno az imdb adatlapok random tanulmányozása közben esett le, hogy van még egy házaspárunk az Preston-Emerson páros mellett.

Mondjuk Pierce bevonása logikus volt, valóban: nagyon gazdag, kíváncsi és ért az informatikához - ebbe a csapatba a többiek is szépen illenek. Egyéb random csoportokat pedig ki-ki létrehozhat gondolatban, attól függően mennyire merül el a sorozat világában :)

A Midgley sztorin nyilván agyaltak egy csomót, és nem jutott jobb eszükbe, amit globális példának fel lehetne hozni. Nem az első baki a sorozat történetében, az tény, de nyilván az is közre játszik kit mennyire zavar. Én mondjuk elvoltam vele, de a meglátásaid teljesen jogosak.

tnsnames.ora 2016.07.18. 17:40:34

"Rico vehemensen tiltakozik a kagyló felvétele ellen – nem akar több számot, Haroldot akarja előkeríteni és az ellengép után menni."

Valahogy maximálisan azonosulni tudok Ricóval :DDDD

Túl sok - eredmény nélküli - energia megy el - na pláne ismét csak zsúfolás és így hibákkal tarkított jelleggel - az újabb epizódos rész-szálra, no meg a neoprimitív által teljesen jogosan említett - globális szálat érintő - (ál)tudományoskodó fasságra.

Míg ha már az előző évadokban végletekig cizellálták az évadokon átívelő a depresszívitás mocsarába való legteljesebb süllyedést, akkor én elvárnám - a sorozatkasza régóta közismert infójának tudatában - globális szál igényesen precíz kidolgozását. 11.résznél járunk és szinte csak hiányérzet/rosszérzés van bennem. A Trónok harca alkotóinak több nagyságrenddel nagyobb kihívásokkal kell megküzdeniük - na nem mintha sikerülne nekik ;) - de akkor is Nolanéktól én többer várnék.

Nekem ez az egész mintha csak csuklóból végzett ujjgyakorlat lenne, bármiféle katarzis nélkül. Kiváncsi vagyok mi sül ki a maradék két részből, mert 5x1-11 alapján összességében az évad eddig inkább rontott, mint javított a sorozat nimbuszán. Vagy csak én fáradtam bele a sok (felesleges?) agyasságba.

Annak azért örültem, hogy Föncsiék a való életben is szép párt alkotnak, nemcsak a soriban.

PS: Nagyon jó volt a HV: volt szépen link, (nekem is új) adalék, poén, részletgazdagság, arányos mindenre figyelő mesélés. Márcsak Nolanéknak kéne (újra) felnőni a feladathoz :DDDD

AaannnaaA 2016.07.18. 17:47:41

@tnsnames.ora: Megkérdezhetem, mi volt az új adalék? Fogadjunk, hogy Neked is a színész-házaspár infó.

tnsnames.ora 2016.07.18. 18:10:05

@AaannnaaA: Nekem még Föncsiék IRL együttléte is új volt :)

AaannnaaA 2016.07.18. 18:18:42

@tnsnames.ora: Már megérte hogyvoltot olvasni :D Ha a fentiekből nem következne egyenesen, a másikuk Forrás-Joey Durban páros.

tnsnames.ora 2016.07.18. 20:08:05

@AaannnaaA: Köszi épp akartam kérdezni :)

Nyilván rákerestem... És azonnal elsőre itt egy hármas kép. Na ki a harmadik? :DDDD

www.gettyimages.com/pictures/actor-nathan-fillion-james-carpinello-and-actress-amy-acker-news-photo-170002793#actor-nathan-fillion-james-carpinello-and-actress-amy-acker-attend-picture-id170002793

PS & (kicsit) OFF: De ha már ilyen szépen együttvagyunk (pláne szétszéledés elötti pillanatokban). Oly hálás vagyok a topiktaliért, amin ott voltam/lehettem, hogy el sem hiszitek. Ha Neo nem hozza elő - és úgy ahogy - a Castle-t, akkor tuti kihagyom a sorit, így meg eszméletlen nagy élvezet volt ledarálni a nyolc évadot pár hónap alatt szép lassan (képtelen vagyok konkurrenciát jelentő rendes filmekre elcsábulni, annyira oda- meg vissza vagyok a soriért). Stana Katic megunhatatlanul sokoldalú, gyönyörű, imádnivaló benne. Élet feloldhatatlan rejtélye számomra: hogyan képzelhette bárki is a 9.évadot nélküle.

Nincs még egy ilyen sok évadot megélt sorozat (köztudottan igen vékonyka sorozatos pályafutásomban), ami első részől kezdve(!) ennyire egyenletesen jó (hangsúly az "egyenletesen"-en van, mivel a "jó"-ságon biztos lehet jó nagyokat vitatkozni) színvonalon teljesített volna, ráadásul többször is nézhetően (igen, még a jóval egyszerűbben fenntartható TBBT-nek is voltak hosszabb hullámvölgyei)! A többször nézhetőség az angol nyelv (magyar felirat kikapcsolása) miatt is fontos szempont nálam, Az ugye említeni sem kellene, hogy csak eredeti hanggal volt szabad nézni a sorozatot, mert szinkronosan percekig sem (volt) elviselhető.

Van egyébként egy meredek sejtésem egy Castle & PoI párhuzam révén. Nekem a PoI addig volt jó és élvezetesen érdekes (depresszivitásával együtt is), amíg daráltam a sorit. Így a nem darálós ötödik évad már inkább csak fárasztott/kedvetlenített egy-egy "vak tyúk is talál szemet" alapú lokálisan jobb ötletével együtt is. Nem volt arányos (összességében) az eltelt egy hét várakozási feszültsége az epizódok során kapott eredmény szinvonalával.

Számomra azóta (mióta tudom) rejtély, Neo miért 'dobta le a bicikliláncot' a Castle kb harmadik évadának második felétől úgy en bloc. Aztán az a sejtés merült fel bennem, hogy itt is a darálás és nem darálás közti különbség lehet a gyökérok (de tévedhetek). Merthogy én daráltam ő meg folyamatában nézte kezdettől fogva és 8 évre széthúzva lehet, hogy sok még egy Castle is, nekem a PoI egy széthúzott évada is sok volt ;). amivel lehet ám, hogy nem vagyok egyedül, hiszen tinipuma is hogy eltűnt például a PoI-HV-k komment-szekciójából.... ;)

AaannnaaA 2016.07.18. 20:58:49

@tnsnames.ora: belinkelem @Neoprimitív: -t, hátha nem olvasta az írásod.
Erről a soriról a saját tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy végig hetiben néztem, és teljesen jó volt - amíg néztem. Én tovább bírtam, mint Neo, úgy értem ő végignézte, de a végén már szenvedett, én viszont az uccsó kettőt már nem láttam, mert elegem lett. Számomra folyamatos volt a színvonal esés, onnan pedig tolerálhatatlan. De hát kinek kinek ízlése szerint, ugye :)
Örülök, hogy Neked bejött.
Btw. lesz még blogtali, annyira nem kell róla múlt időben beszélni - a következő pölö augusztusban.

tnsnames.ora 2016.07.18. 21:14:46

@AaannnaaA: :) Vess a mókusok elé, de a Castle lehet, hogy nem "csajos" sorozat. Van lány szolid ismerettségi körömben aki még annyit sem bírt belőle, mint te, pedig a párja rajongott érte és egyébként imádja a krimi(sori)ke|at is. Én akitől lelkesedést hallottam a sori iránt az kivétel nélkül mind fiúból volt, de ez lehet minimal sampling melletti szimpla(ng) koincidencia is ám. :) Nyilván nem hibátlan a sorozat (finoman szólva) nem is a sorik megváltására született az egész, de az erény-hiba egyenleg kivétel nélkül minden epizódnál engem is meglepő módon (pedig nagyon féltem a rossz előjelek miatt) pihentetően mindig pozitív tudott maradni (számomra). Valószínűleg célközönség voltam :)

Köszi Neo utólagos linkelését, én is gondolhattam volna rá :)

AaannnaaA 2016.07.18. 21:44:15

@tnsnames.ora: Én nem érzem úgy, hogy ne lett volna csajos sorozat. Nyilván nem a széplelkeknek való (azok nézzenek habos-babos romantikusakat), de az átlagosaknak simán. Azt sem mondom, hogy nem voltam célközönség, mert az elején feltétlenül az voltam, csak számomra az erény-hiba egyenleg sajnos a vége felé hirtelen csapott át negatívba. Neo a megmondhatója, hogy míg ő már bőven vakaródzott a hatodik évadtól (sőt már előbb), én addig elég jól elvoltam, de ott valahol a végén nálam is betelt, illetve túlcsordult. Az írás mellett minőségi sorozatokra marad kevéske időm, ezt akkor már nem soroltam oda, és dobtam. Lehet, ha több időm van végignézem.
De végül is, ízlések és pofonok...

Flankerr 2016.07.19. 10:59:22

@tnsnames.ora: Neo a sorozatjunkien számos hosszú posztban fejtette ki, miért unta meg/fordult el a Castletől szép lassan. Fun fact: Asszem a 3. évad kezdő zárókritikáján kiakadt a kommentmotor a 3000 valahányadik hozzászólás után.
No de back to hőseinkhez. Ez volt az évad egyik legjobb része. A tippem az hogy a 2. csapat ötlete már régebben megszületett, része volt az 5. évadnak, de a szűk keretek miatt csak ennyi jutott nekik, ami kár.
Én két bakit emelnék ki, egy nagyobbat és egy kisebbet.
1. Az első merénylet előtt/közben Johnról és Ricoról kábé 5.000 felvétel, és 20 tanúvallomás készült. Egy ilyen elnöki úgy esetén kábé minden 3 betűs ügynökségnél ott a képük hogy hahó, valamit tudnak, tessék őket megtalálni!
2. A drón. Nincs olyan drón ami ilyet tud csinálni. Egy ilyen megfigyelő drón mérete/kapacitása miatt erre tökéletesen alkalmatlan a limuzin (vagy bármi) felrobbantására, max elgázolni az elnököt. A felfegyverzett verziók meg nagyobbak és nem így működnek. De ezt elnéztem, mert maga az ötlet (drónhekkeléssel ölni) jó.
De ennyi, jól összerakott és levezényelt rész volt, számomra a bázisőr leszerelése volt kemény a szervátültetéssel..

Neoprimitív 2016.07.19. 20:03:05

@tnsnames.ora: nem offolom szét a topikot, a junkien tényleg szinte mindent leírtam az évek alatt. Az itteni törzsközönség pedig szerintem már így is túl sokszor volt kénytelen élőben meghallgatni a panaszaimat, amiért nálam a Castle abszolút No.1-ból kényszerű kötelességgé vált. Ha mondjuk filmesztétika szakos hallgató lennék akkor egy tök jó szakdolgozatot tudnék rittyenteni belőle, "Hogyan szúrjunk el mindent egy tökéletesen indított sorozatban?" címmel.

Az biztos, hogy darálva, amikor könnyen áttekersz egyes részeket és ugrasz a következő epizódra sokkal kevésbé lehet irritáló. Ha egy évad első és utolsó része közti semmin két nap alatt átsiklasz, az nagyon más, mint ha egy háromnegyed év után realizálod, hogy három epizódért szúrtál el ennyi időt.

AaannnaaA 2016.07.19. 20:28:53

@Neoprimitív: @tnsnames.ora: Nyugodtan offoljatok, amennyi jól esik :) Neo, azt a szakdogát elolvasnám szívesen :D

Pácsó Ármándó 2016.07.19. 20:44:09

@AaannnaaA: Ha lehet offolni, akkor: én is jártam Sóvárott, de se Whistler, se Stifler mamájával nem találkoztam :-)

AaannnaaA 2016.07.19. 22:06:37

@Pácsó Ármándó: Hm, szuper helyen jártál :D Az Anyusokat ne bánd, van anélkül is rengeteg sok látnivaló, nem? :)

tnsnames.ora 2016.07.19. 22:20:01

@Neoprimitív: @AaannnaaA:

Köszi a reakciót Neo! Arra a szakdoga-eszenciára én is beneveznék nagyon-nagyon szívesen :)

Köszi azt is, hogy megerősítettél "szavazatoddal" abbéli meredek sejtésemben, hogy más darálva nézni egy sorit mint sugárzási folyamatában.

By the way ez a "darálós" terminus technicus másodszor zavar meg. Én is így tudtam korábban, hogy a darálás egyes epizódbeli érdektelenebbnek látszó részek átugrását is jelenti. Aztán a topiktalin azt mondtátok, hogy az a darálás, amikor valaki rendesen/precízen nézi a sorozatot (másodpercet sem kihagyva), csak éppen sűrűbben, mint a a heti sugárzási rend. Szóval most meg vagyok zavarodva rendesen, mert én egy másodpercet nem hagytam ki a Castle-ből (sőt van, amit többször is láttam), csak éppen sűrűbben néztem, mint 8 év átfutással... :)

AaannnaaA 2016.07.19. 22:25:55

@tnsnames.ora: @Neoprimitív: Nem is értem a kérdést, majd Neo pontosít :)

Flankerr 2016.07.19. 22:34:37

@tnsnames.ora: darálás, kábé mit a tömbösítés :)
1. És soha, egyetlen sorozatnál nem tekertem még át részt. Ha valami "kínos", akkor szünetet tartok, és majd később folytatom
2. Én úgy látom, a darálás szóban nincs benne feltétlenül az hogy bármit is áttekersz. Ez egyénfüggő.
3. Szerintem nem függ attól egy 40-50 perces sorozat minősége attól hogy miként nézed. Vígjátéknál előfordulhat, hogy x rész után besokallsz az amúgy jó humortól és kicsit lelassítasz.
4. a PoI-nál sem hiszem hogy bármit befolyásolt volna az hogy miként nézed. Én úgy 33%-t néztem darálva, a többit hetiben, ezt az évadod hetiben.

Pácsó Ármándó 2016.07.19. 22:36:22

@tnsnames.ora: Én úgy tudom (van hentes a családban), hogy a darálás az az, hogy nekiülsz (állsz, fekszel) és végignézel egy egész évadot eCCerre (kaja-cigi-pisi szünet belefér).

Flankerr 2016.07.19. 23:06:35

@Pácsó Ármándó: ez is lehet, de nem csak ez. Már az is darálás ha 3-4-6 részt megnézel egyszerre/rövid szünettel, nem feltétlenül kapcsolódik csak évadhoz. Én pár hete daráltam le 2 nap alatt 12 darab részt a 24-ből, az se évad volt, de darálás

Pácsó Ármándó 2016.07.19. 23:13:11

@Flankerr: Teljesen igazad van! 2x12=24 :-)

Persze, vannak pl. 8-10 részes évadok, meg 20-22 részesek is, úgyhogy sorozata válogatja.

tnsnames.ora 2016.07.20. 07:54:13

@AaannnaaA: @Flankerr: @Pácsó Ármándó:

Szóval akkor megoszlanak a vélemények mi pontosan a "darálás". :DDDD Az azért jó, hogy mazsolázós/átugrós sorinézést nem preferálja senki. Szerintem nem is lehet jól csinálni, hiszen előbb-utóbb röpül a gyerek a fürdővízzel.

A sorozat minősége nyilván nem függ attól, hogy hogyan nézi az ember. De hogy az élmény hogyan csapódik le az emberben az már függhet a nézés fajtájától. Én tartom, hogy nem mindegy rákattanva fogad be az ember avagy hetenként kell türelmesnek lenni/ráhangolódni/fonalat felvenni etc. MIndehhez adalék az, hogy a PoI egyszerre
(1) nagyon zsúfolt (nem feltétlenül jól),
(2) kezdetekben részletekig cizelláltan szakszerű később a hatásfokozás érdekében olykor inkoherenssé váló
(3) ugyanakkor sokszor letargikusan depresszív (valós jelen és baljóslatú jelekkel kecsegtető jövő folytán).

Egy másik példa arra, hogy jó időben, jókor kellhet nézni egy filmet a tetszéshez: volt annó egy western-film, engem a halálba idegesített annyira utáltam (pedig szerettem a műfajt és a film maga is nagyon híres kultfilm): Délidő. Aztán a torrentes időkben már valahogy ismét megnéztem és ma már a topfavorit. Egyszerűen, ha mást vársz, mást kapsz, a körülmények nem indítják be a pozitív spirált az emberbena, akkor legyen bármilyen jó is az alkotás; elsikkadhat bennünk.

(Zenével is lehet hasonló a szitu. Én amikor először hallottam Liszt h-moll szonátáját, konkréten és effektíven bealudtam rajta. Pedig a zenetörténet és zongorairodalom egyik oszlopos csúcsa: nem véletlen, hogy van hozzá kottás videó is :DDDD)

2016.07.20. 16:50:04

@tnsnames.ora: A darálás (lehet 2-3 résztől a két-három évadig) főleg olyan sorinál adja be ahol tényleg összefüggenek a részek, időben is és nem igazán különállóak. Előbbire jó példa a Breaking Bad, Lost etc, utóbbira meg a PoI ahol 1-2 résznél többnél, ahogy írod is már 'sok' érzésed van :)

tnsnames.ora 2016.07.20. 17:10:25

@Lion K:

:) Na igen a dolog első felét illetően ez világos, az képezte csak vita tárgyát, hogy darálásnál ugrunk-e uncsinak látszó részleteket avagy nem. És én mindig konfúz vagyok :) Mert bár a jelenlévők nem "ugranak át" darálásnál sem, maga a definició opcionálisan mégis engedi az átugrás-jelenséget megspékelve avval, hogy ki-ki másként érti vagy nem érti bele a dolgot. De asszem mindenki érti miről van szó, nem szaporítanám tovább a szót (tulajdonképpen lényegtelen is), csak engem informatikusként zavart a fogalmi inegzaktság..

A dolog második felét illetően egyébként nagy-nagy dícséret illeti a HV-gazda AAANNNAAA-t aki igyekezett minden szálat karbantartani, felidézni (újabb adalékát adva annak, hogy fontos a HV műfaja). Emlékszem sixx a Trónok harca HV-nál egy-egy szálat teljességgel ignorált (ami nem érdekelte és/vagy uncsi volt neki): nem fárasztotta vele magát az ignorálás-jelzésen túl :)

Kapitánylány 2016.07.20. 18:37:32

az nagyon gáz, ha én egész rész alatt (mármint attól fogva, hogy kiderült az Elnök a célszemély, ami nem igaz, mert az elején John is ott volt a Fehér Ház mellett, szóval két esélyes mit/kit tekintünk áldozatnak/elkövetőnek) azt vártam, hogy Mike Banning ügynök mikor lép be és menti meg az Elnököt? az biztos feldobta volna ezt a részt... ennyi... ha nem lenne már csak két rész, akkor kaszálnám a sorozatot...

AaannnaaA 2016.07.20. 23:05:03

@Kapitánylány: Na igen, a téma olyan volt, hogy Mike Banning is simán elfért volna a részben :)

Kapitánylány 2016.07.21. 07:59:29

@AaannnaaA: na de ha Mike Banning dolgozott volna, akkor nem lett volna szükség John-ékra... :D
süti beállítások módosítása