Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az utolsó királyság – 1x05 Ötödik rész

2016. július 13. 13:00 - Qedrák

Óriási viharral kezdünk, amely aprófává zúzza a vikingek hajóit Anglia partjainál. Ezalatt ifjabbik Odda rohan Mildrithez, és elújságolja neki, hogy Uthred vélhetően halott, szóval szíveskedjék vele fáradni valami biztonságosabb helyre, mert a dánok megállíthatatlanok, mint Nagy-Britanniában a Brexit. Uthred azonban nagyon is életben van, a halott vikingeket fosztogató szászoktól horribilis áron vesz egy lovat, és elsiet, bár nem sikerül meggyőznie minden kétséget kizáróan a helyieket arról, hogy ő szász és nem dán. Alfréd és Aelswith tutujgatják a frissen született fiukat, Edwardot, de érkezik idősebbik Odda és Wulfshere, akiket szépen elküld a Severn folyóhoz, hogy ha már arra járnak, meccseljenek egyet Ubbával. A két idősebb uraság körülbelül annyira lelkes, mint amikor a skótok megtudták, hogy az angolokkal együtt ők is mennek ki az EU-ból, de Alfréd biztosítja őket, hogy ő meg Guthrum ellen megy, és az egyik győztes bizonyára majd megsegíti a másikat. Látjuk is a vonuló sereget, amint kétfelé mennek Wintenceasterből.

uthredoswald.jpg

Uthred hazatér, de nem a feleségét találja ott, hanem az alamuszi és terjedelmes Oswaldot, aki éppen az egyik szolgálóját kufircolja olyan mondatok közepette, hogy legalább olyan jó vele, mint megművelni az árpát. Szerintem már abban az időben sem lehetett ez egy jó csajozós duma, mindenesetre Uthred rajtuk üt, de először nem érdekli a bocsánatkérés, hanem az, hogy hol a felesége. Miután megtudja, megfenyegeti az intézőt, hogy ne merjen még egyszer az ő ágyában szeretkezni, és tisztelje őt, különben elvágja a torkát. Idősebbik Oddáék Cynuit Hillnél vernek tábort, és várják a dánokat, akik már a folyónál táboroznak. Idősebbik Odda szerint a magaslatot kell tartaniuk, de Leofric vitatkozik vele, mondván, hogy a készleteik végesek. Ubba odalent Storrit, a jósát kérdezi meg, hogy mikor támadjon, és türelmetlenül várja a választ. Meg is kapja, azt mondja, hogy jó dolog támadni, mert fent nincs vizük és gyengék. Nem hülye ez a Storri, meg kell hagyni.

ubbastorri.jpg

Leofric éppen a pajzsfalas harcot gyakoroltatja, amikor a táborukba megérkezik Uthred. Azonnal neki is esik egy tőrrel ifjabbik Oddának, hogy hova vitte a feleségét, az idősebbik meg hiába győzködi, hogy biztonságban van, végül Leofricnak kell kardot tartania Uthred nyakához, hogy befejezze. Az idősebbik Odda le is bassza alaposan, és szétoszoltatja a tömeget, majd elviharzik, de legalább Leofrickel üdvözlik egymást, aki azonban elmondja, hogy bajban vannak, és meg fognak halni. Az esti haditanácson idősebbik Odda ragaszkodik a haditervhez, hogy addig várjanak itt, amíg Alfréd meg nem érkezik az erősítéssel, és időhúzásként tárgyalásokat javasol. Uthred durván közli, hogy részt akar venni rajta, és ott hagyja a többieket, akik azt hiszik, hogy a férfi csak azért élte túl a dánok vendégségét, mert áruló, de Leofric erősködik, hogy inkább követni kellene Uthred tanácsait. Meg is indulnak a tárgyalások, Ubba viszont csak röhög az angolszászokon, de Uthred elmondja, hogy Guthrum flottájának lőttek, és hogy az istenek döntése miatt ő lesz a következő. Ubba bepánikol, még Storri sem tudja megnyugtatni, és annyira felhúzza magát, hogy üvöltve és köpködve esne neki Uthrednek, majd otthagyja a szászokat a francba. Uthredet le is szúrják, hogy mi a fenét művelt, de lazán annyit felel, hogy most szerzett időt nekik, szóval támadni kellene.

uthredubba.jpg

Idősebbik Odda végül hajlandó Uthreddel beszélgetni, és elmondja, hogy nem akar támadni, mert bekerítik és megölik az embereit, akiket mind jól ismer. Uthred viszont azt mondja, van egy terve: fel kell gyújtani a dánok hajóit, és mialatt eloltják a tüzet, támadhatnak, és akkor nem lesz idejük pajzsfalat vonni. Ő fel is gyújtja a hajókat, csak esküdjön meg rá, hogy támadnak, mert különben neki annyi. Uthred alaposan fel is készül, viszi a disznózsírból és fattyúból készült fáklyákat, de ezalatt ifjabbik Odda Uthred lehetséges árulásáról ültet bogarat az apja fejébe, és azt mondja, hogy inkább húzzák el a belüket a dombról, és vonuljanak vissza. Idősebbik Odda kétértelmű utasításokkal látja el Leofricket és Wulfshere-t, hogy legyenek indulásra készen.

uthredodda.jpg

Uthred ezalatt belopózik a vikingek táborába, és látja Ubbát is, aki éppen a nőket gyűjti be egy tábortűznél a saját ölébe, a hajókra viszont nem ügyel senki. Uthred megöli az őrt, és nekilát, hogy egymás után felgyújtsa a hajókat, köteleket, vitorlákat, mindent, amit csak ér. Odafent a két Odda figyeli az eseményeket, de nem látnak semmit, az ifjabbik javasolja is, hogy húzzanak el innen. Odalent azonban már égnek a viking hajók, és Uthred felzavarja a dánokat, hogy hozzanak vödröket, és kezdjék meg az oltást. Neki is látnak, de nem túl sikeresen, mert a gyúlékony anyagot csak szétkenik a hajókon. Ezt látva idősebbik Odda támadást rendel el. Storri kétségbeesetten siet be Ubbához a sátrába, és a dánok vezérét egy szál alsóban rángatja ki a sátorból, hogy szóljon a hajói égéséről. Ubba felrója a jósának, hogy miért nem látta ezt előre, és kétségbeesetten figyeli a hajói pusztulását, amíg Storri észre nem veszi Uthredet.

ubbastrorri.jpg

Ubba kihívja egy párbajra Uthredet, de úgy, hogy minden viking rá figyel, szóval a menekülés nem lehetséges, ezért Uthred elfogadja a párviadalt, főleg azután, hogy Ubba a fogadott apját, Ragnart emlegeti. A párbaj előtt még érdeklődik az iránt, hogy nem akar-e magára venni valami ruhát, de Ubba biztosítja, hogy nem fog megfázni, mert rövid idő alatt lerendezi a szász menyétszart. Uthred kap egy pajzsot, Ubba pedig a pajzsát és a szekercéjét veszi magához, és harci üvöltéssel adja mindenki tudomására, hogy a párbaj halálig fog tartani. Így is történik, a párviadalban az őrületig ordítozó Ubba végig fölényben van, de Uthred az utolsó pillanatban elvágja a lábán az inakat, és megöli, de a dánok szokásai szerint előtte még a kezébe adja a szekercéjét. A csalódott vikingek nekiesnének Uthrednek, de a férfinak megint szerencséje van, ugyanis megjelennek a pajzsfalas angolszászok és szétverik a dánokat.

ubba2.jpg

A csata másnapján Leofric megmondja Uthrednek, hogy sokat számított a csatában, de idősebbik Odda megsérült a fején, nagyon csúnyán. Ráadásul Uthred hiába akarja eltemettetni Ubbát a szekercéjével, a fegyvernek lába kelt. Leofric azt tanácsolja, hogy Uthred siessen Alfrédhoz, és mondja el, hogy megmentette Wessexet, de ő a feleségéhez akar menni. Ezt el is mondja a szétvert fejű idősebbik Oddának, aki nem néz ki túl jól. Rohan is a feleségéhez, és a viszontlátás igazán boldoggá sikerül, bár egy erdő közepén lepi meg Mildrithet. Elmeséli neki, miközben a fiát babusgatja, hogy az ő terve szerint győztek Ubba ellen, ezért Alfréd bizonyára hálás lesz. A keresztelő emlegetése azonban némi éket ver a boldog házasok közé.

uthredmildrithgyerek.jpg

Hollenhurstnél ifjabbik Odda látja, hogy a király még nem ütközött meg senkivel, és Alfréd kezébe teszi Ubba fegyverét, és elmondja a jó híreket, persze Uthred szerepe nélkül. Alfréd örül, és megjutalmazza Oddát birtokokkal. Mikor Uthred és Mildrith belovagolnak Wintenceasterbe, már ünneplik a győzelmet, és összefutnak Beoccával, ám a beszélgetésükből kiderül, hogy Alfréd mit sem tud a szerepéről. A pap hiába rohan Uthred után, az beront az imádkozó királyhoz. Bár egy egész tömeg meglepett ember várja odabent, Uthred nem tud parancsolni a haragjának, és kiáltozva mondja el mindenkinek, hogy ő Cynuitnál harcolt, és ő ölte meg Ubbát, bármit is mondott ifjabbik Odda. Végül fegyveresek veszik körül, elveszik a kardját, és Alfréd alaposan lebassza azért, amit művelt. Uthredet kivezetik, Aelswith pedig még Alfréd fülébe duruzsolja, hogy mindez nem maradhat büntetlenül.

uthred.jpg

A jámbor Mildrith az udvaron megpróbálja megtéríteni, de Uthrednek most sok mindenre szüksége van, a szentbeszédre speciel nem. Ezalatt Aethelwoldot keresi fel Wulfshere a tömlöcben, és bűnbánatot ír elő neki, majd kimennek Uthredhez, hogy ugyanezt tegye vele is, mert Alfréd kegyes hangulatban van, ezért nem akasztatja fel, csak meg kell alázkodnia mindenki előtt. Wulfshere még azt is hozzáteszi, hogy mindez azért van, mert ifjabbik Odda követelte magának a dicsőséget, és hát ő ugye fontos ember lesz, ha az apja meghal, ezért Alfrédnak őt kellett megjutalmaznia. Uthred így valami hálóinge öltözik, és a röhögő angolszászok sorfala előtt kell térden csúszva végigmennie, miközben bűnbánatot tart. Persze alaposan megdobálják őket, de végül Aethelwold megmenti a helyzetet, és a bűnbánatában hangosan végigkiáltozza szexuális vétségeit, amit mindenki szívesen hallgat végig. Alfréd felháborodva hallgatja végig a mellekről szóló szentenciát, mert az egész ceremónia röhögésbe fullad, és ott is hagyja Uthredéket, akiknek a megalázkodás végét már meg sem kell csinálniuk.

aethelwolduthred.jpg

Uthred dühösen utasítja a feleségét, hogy szedje össze magát, mert itt hagyják Wintenceastert. Mildrith ugyan ellenkezik, hogy még nem volt meg a keresztelő, de a férje kereken megmondja neki, hogy lesheti azt, hogy bármilyen keresztelője legyen a fiának, mert olyan pogány marad, mint amilyen az apja volt. Uthred megy is kurvázni egy kocsmába, miközben Aethelwold mellekről szóló kiselőadása zümmög a háttérben. Leofric felkeresi, hogy a szándékai felől érdeklődjön. Uthred menni akar, hiába van felesége és gyereke, de Leofric alkut ajánl: menjenek együtt, és raboljanak ki valami fasza helyet Cornwallumban. Amikor azonban Uthred hazaér, látja, hogy Oswald, az intéző egy fát visz el a birtokáról, és amikor kérdőre vonja, kiderül, hogy bizony azt el akarta lopni. A föld ura erre felkapja a vizet, és Mildrith hiába tiltakozik, megöli az intézőt. A következő részből kiderül, hogy ennek milyen következményei lesznek.

uthred2.jpg

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása