Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az utolsó királyság - 1x02

2016. június 21. 12:00 - Qedrák

Ott hagytuk abba, hogy Uthred Bebbanburg falai elé dobta a nagybátyja egyik spionjának a fejét. Ez a gesztus azonban kellemetlen következményekkel járt, mert Aelfric azonnal az üldözésére indult, úgyhogy Bridával együtt kénytelenek átvágni erdőn-mezőn, hogy végül egy kisebb cselnek köszönhetően lelépjenek. Uthred ki is találja, hogy a nagybátyján úgy áll bosszút, hogy elmondja az igazat Ubbának, aki bizonyára majd szét fog csapni Northumbriában a történtek után. El is indulnak, de belefutnak egy dánok által feldúlt falvacskába, ahol az egyetlen túlélő majdnem nyilat röpít Uthred fejébe, de Brida még időben a gerincébe vágja a fejszéjét. Na ja, hát nem szaroznak itt, kérem szépen. Búcsúzóul Uhred még ajánl egy alkut a törött hátú férfinak, mégpedig azt, hogy fájdalommentesen kinyírja, ha elmondja, hogy mi történt itt. Amaz beleegyezik, és kiderül, hogy a dánok azért nyírtak ki mindenkit, mert egy Uthred nevű rabszolga fellázította az angolszászokat Ragnar ellen. Hát ez nem jó hír, konstatálja Uthred, és be kell látnia, hogy a dolgok mégsem olyan egyszerűek.

bridauthred.jpg

Brida alaposan letolja Uthredet, hogy még az esze helyén is trágya van, és hasonló veretes jelzők kíséretében kijelenti, hogy ostobaság, amit csinált. A férfit ez nem zavarja, és Brida is kénytelen beadni a derekát. Wintanceasterben (Winchester), Wessex egyik központjában Beocca atya siet Alfréd herceghez, mert a király összehívta a tanácsot, és rá is szükség van, ám a szobájából éppen egy lengébb öltözetű fiatal nő sompolyog ki, míg Alfréd azon sopánkodik, hogy gyenge a kísértésekkel szemben. Hozzáteszi még, hogy nem szabadott volna megházasodnia, hanem egy monostorhoz kellett volna csatlakoznia, de Beocca biztosítja arról, hogy az Úrnak alighanem más tervei vannak vele. Az atya végül megakadályozza, hogy Alfréd száműzesse a szeretőjét, és lobbizik egy keveset Uthredért, aki a hírek szerint egy szász felkelést vezetett északon, amúgy is igazhitű, és hát, ha egy harcos, akkor jól jöhet. Alfréd azonban leoltja, hogy Uthred bizonyára egy pogány. A királyi tanácsban Aethelred király közli az öccsével, hogy a dán támadás elkerülhetetlen, és mindezt Kelet-Anglián keresztül fogják megtenni, amely királyságot Edmund vezeti, aki bizonyára csak azért fogadta be a dánokat, hogy megtérítse őket. Aethelredet ez nem annyira érdekli, és kijelenti, hogy Edmund nem kap támogatást Wessextől, viszont fel kell készülniük arra, hogy hamarosan megtámadják az utolsó királyságot, amelyik még mentes a vikingektől.

alfredoddaelder.jpg

Uthred a távolban lát egy égő várost, és azon lamentál, hogy Ravn megtanította neki, hogy Ubba ellen nem érdemes küzdeni, de a kelet-angliai király, Edmund, úgy tűnik elkövette ezt a hibát. Az esti tűznél fogalmuk sincs, hogy mit kellene tenniük, úgyhogy Uthred rábeszéli Bridát, hogy szeretkezzenek, ha már nincs jobb dolguk, de a nő pont hempergés közben jön rá, hogy ejtsék túszul Storrit, Ubba jósát, hogy megvédjék Uthredet. Be is mennek Beodericsworthbe, az elfoglalt kelet-angliai városba, Bridát, mint rabszolgát vezetve egy kötélen, miközben a háttérzajt az elfoglalt város „hangjai” biztosítják. Storri éppen a papokat öli a monostorban, és már-már elküldené a párost, de amikor Uthred ecseteli, hogy Brida egy jósnő, megváltozik a véleménye. Pechjére, mert a nő tökön rúgja, és foglyul ejti, és el is viszi, Uthred pedig marad, hogy bevárja Ubbát.

bridauthred2.jpg

Ragnar Lothbrook fia Guthrum társaságában meg is érkezik, és a szőke óriás nyomban gúnyt is űz a keresztre kötözött, vérző fejű Edmundból, akit már láttunk előzőleg pár snitt erejéig ott, ahol Uthred várakozott. Uthred előlép, hogy elmondja a történetét Ragnarról, de Ubba nem tűnik készségesnek, elé köp, és csak azért nem hányatja kardélre, mert egyelőre Edmunddal akar szórakozni. Ubba megkérdezi, hogy ki az a férfi, akit az egyik falikárpiton éppen agyonnyilaznak, mire Edmund készségesen elmondja, hogy ő bizony Szent Sebestyén, és az Úr csodát tett vele, bár azt a király kénytelen hozzátenni, hogy a nyilazást ugyan túlélte a szent, de az agyonverést nem. Gyorsan rátér az ajánlatra, elfogadja, hogy mindene a vikingeké lesz, és csak névleg uralkodik, de meg kell keresztelkedniük. Guthrum tiltakozik, öljék meg, vagy bizonyítsa, hogy az istene olyan hatalmas, Ubba egyetért, mire Edmund lelkesen rámutat Szent Sebestyénre, hogy hát őt megmentette az Úr. Oké, akkor próbáljuk ki, hogy téged megmentene-e, javasolja Ubba, de a király gyorsan átgondolja a dolgot, és nemet mond, ám a vikingeket nem lehet megállítani, és le akarják tesztelni a keresztények istenét. Edmundot levetkőztetik, és lenyilazzák. Ezután rátérnek Uthred ügyére, Ubba azt mondja, hogy teszteljék le Odint is, hogy megvédi-e a fiút, de mikor elmondja, hogy ha kinyírják, akkor Storri meghal, a langaléta viking meggondolja magát. Elengedi, de megígéri neki, hogy megöli.

ubbaedmund.jpg

Brida az erdőben vár Uthredre, aki elmondja a tárgyalásai eredményeit, úgyhogy a lovára kötözött meztelen Strorrit, akinek a seggébe Brida még egy faágat is dugott, visszaküldik Ubbához. Uthred világosítja fel a nőt arról, hogy a dánok kivetették őket maguk közül, szóval mennek is Merciába, Oxnafordába (Oxford), ahol Uthred megcsináltatja a kardját, Kígyóleheletet, a markolatába illesztve a borostyánkövet, amit az apjától kapott. Ezalatt Wintanceasterben Alfréd a házsártos feleségével ebédel, aki figyelmezteti a frissen felfogadott szolgálót, hogy túl közel áll a királyhoz, menjen messzebbre. A kajálást megszakítja Beocca, aki közli, hogy Aethelwold, az unokaöcsi megint berúgott, mint az albán szamár, és a palota kertjében durmol. Látjuk is, amint felkeltik, és az apja elé viszik, aki elmondja, hogy kibaszott csalódott, mert az örököse egy alkalmatlan fajankó, de Aethelwold megígéri, hogy mától kezdve megváltozik. Amint lelép, elmondja szomorúan a tanácsadójának, idősebb Oddának, hogy a fiából nem lehet király, Alfréd legyen az örökös. Merciában Uthred és Brida tanakodik, a nő elismeri, hogy a férfinek igaza van abban, hogy nem mehetnek az ifjabbik Ragnarhoz, de az igazsággal tartoznak neki, és addig is életben kell maradniuk, úgyhogy míg a kard készül, szeretkeznek.

brida.jpg

A kovács el is készül vele, de olyan jól sikerül a kard, hogy Uthred ad neki borravalót is, viszont megtudja, hogy keresik őt is, és Bridát is, úgyhogy le kell lépniük, de gyorsan. Nem sikerül, rájuk találnak, Uthred így rögtön élesben is kipróbálhatja a kardját. Némi nehézségek árán legyőzi az üldözőit, úgyhogy Bridával megbeszélik, hogy elmennek Wessexbe, ott talán nem ölik meg őket. Wintanceasterben jól megbámulja őket a tömeg, és körbe veszik őket a fegyveresek, az egyikükbe, Leofricbe bele is köt Uthred, de szerencséjük van, mert összefutnak Beoccával, mielőtt egymásnak esnének. Az atya viszi is, de nem a királyhoz, hanem Alfrédhoz, bár annak nem örül, hogy Brida is vele van, mert egyből leesik neki, hogy a szeretője. A peristyliumban várakoznának, de Alfréd megtalálja őket, és cseveg velük egy sort. Bridának nem túl szimpatikus a herceg, Uthred viszont csak mosolyog. Alfréd a scriptoriumban felolvassa az egész történetet, amit megtudott Ragnar haláláról, és arról is felvilágosítja a párocskát, hogy bizonyára Kjartan emberei akarták őket kinyírni. Előadja a tervét, hogy Angliának egy isten és egy király vezetése alatt kell egyesülnie. De a dánok gyülekeznek Readigumnál Guthrum irányításával, és Uthred hasznos lehetne, csakhogy ő per pillanat egy dán, és csak magával törődik, ráadásul nem keresztény, hiszen nem akar vele tartani az imára.

beoccauthred.jpg

Beocca letolja Uthredet, hogy miért nem ment imádkozni Alfréddal, ahogy kérte. Azért jó hírekkel is szolgál, megmutatja a bebbanburgi okleveleket, amelyeket elemel Aelfrictől, bizonyítandó, hogy Uthred a jogos ura az ottani földeknek. A férfi örül az ajándéknak, és mialatt Brida és Beocca vitázik egy sort, kitalálja, hogy elmegy Readigumba kikémlelni a dánokat. Az atya elmegy Alfrédhoz, aki továbbra is Uthred pogányságával van elfoglalva, és nem túl szimpatikus neki a frissen érkezett northumbriai mentoráltja, Uthred és Brida ezalatt elmennek kémkedni, és össze is vesznek, mert a nő nem akar angolszász lenni, és nem hiszi, hogy Uthred megkapja Bebbanburgot Alfrédtól. A vitájuk után Uthred észrevesz néhány kortárs népművészeti terméket a fákra lógatva.

alfreduthred.jpg

A királyi tanácsot fel is keresi Uthred, és elmondja, hogy a dánok támadni fognak, és nem tavasszal, hanem napokon belül, mert áldozatokat mutattak be, amelyeket meg is talált, ráadásul sok a lovuk és kevés az ellátmányuk. Abbendum lesz a céljuk, mondja Uthred. Alfréd nem bízik benne, Uthred dánként élt, dánul beszél, dánul gondolkodik, szóval ez egy csapda is lehet, az ifjabbik Odda pedig lelkesen egyetért vele. Uthred még csatahelyet is javasol a királynak, de az ötletei nem találnak túl sok követőre. Végül a király leoltja az Uthred ellen szónokló ifjabbik Oddát, és megkérdezi az öccsét, hogy mit tenne. Alfréd váratlanul elfogadja Uthred javaslatát az Aec’s Hillnél történő gyülekezőről, de egyúttal parancsot ad, hogy fogassák le Uthredet és Bridát, mert ha dán kém, akkor meg kell ölniük. Ez van, látjuk, hogy a párocskát egy ketrecben kilógatják Wintanceaster falaira, de azt is, hogy Guthrum viking seregével szemben a hegytetőn felsorakoznak a wessexiek. Innen folytatjuk.

bridauthred3.jpg

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása