Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 5x05 - ShotSeeker

2016. június 06. 13:00 - Neoprimitív

Harold a fedett lakás biztonsági rendszerét frissíti éppen, miközben Johnnal társalog. Bár szerinte minden teljesen rendben van és az egész csak óvatosság, ahogy a kamera ráközelít egyes dolgokra egyértelmű, hogy valami nem kerek – csak még nem tudom mi? Addig is John a mára rendelt ügyfelet figyeli, aki a rendőrség ShotSeeker nevű hangelemző programjának az egyik technikusa. A Nagy Testvér nem csak lát, hanem fülel is, jelen esetben a lövöldözések hangjára, amit aztán 50 méteres pontossággal be is tud azonosítani és küldeni a rendőröket. Kivéve, ha téved – erre kellenek az Ethan Garvinhoz hasonló elemzők, akik ellenőrzik, tényleg lövést halott-e a rendszer vagy csak egy petárdát? Kapunk egy gyors szemléltető oktatást is, hogy lássuk, mekkora ász a srác, aztán vége a műszakjának és megy a barátnőjével szusizni. Pontosabban a többieknek ezt mondja, a barátnőjének meg azt, hogy túlórázik, ejnye, de kis huncut.

person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_090420_086.jpg

Fusco a parkban a görhokizó kissrácát nézi (róla sem volt szó nagyjából a harmadik évad közepe óta), és enne is valamit, amikor Bruce Moran, Elias titkos jobbkeze lép oda hozzá, hogy elrontsa az étvágyát. Mivel Fusco látta élve Eliast utoljára, tudni akarja, ki ölte meg. Fusco először hárít és a gyerekére vonatkozó célozgatásra is csak annyit tud mondani, hogy ő sem tud többet. Ebből Moran arra következtet, hogy John van a dolog mögött és nem olyannak tűnik, mint aki nem jár a dolog végére.

person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_090547_504.jpg

Metró HQ, Root némi sértettséggel konstatálja, hogy Harold egy lakattal zárt Faraday kalickába rakta a Szamaritánus megszerzett kódját futtató gépet. (Én meg röhögök – most komolyan Harold, egy lakat Root ellen?) Finch terve, hogy csinál egy hasonló lecsupaszított változatot a Gépből is, aztán a leárnyékolt kutricában egymásnak ereszti őket, hátha így kiderül, mi a Szamaritánus gyenge pontja. Root már menne a pattogatott kukoricáért, mert ez jó műsor lesz, de Harold nem akarja, hogy lássa, gőzöm sincs, miért.

 person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_090621_012.jpg

John közben Garvint követi egy Naik Krupa nevű vegyész csaj lakásához és mivel a srác éppen benyelt egy adag drazsét, logikusnak látszik a feltételezés, hogy az utánpótlásért jött. Csakhogy a lakás zárva, a lányt napok óta nem látták a szomszédai, pedig az egyik az évfolyamtársa. Mire Haroldék eldönthetnék, hogy mi legyen a következő lépés, Ethan pisztolyt vesz elő és berúgja az ajtót. Az utána loholó Reese már csak azt látja, hogy három golyót ereszt – a kandallóba? A felszólításra Garvin leteszi a fegyvert és megjegyzi, hogy elég sokára ért ide, John pedig nem ért semmit.

 person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_090655_680.jpg

A lövésekre persze máris beriaszt a srác szolgálati telefonja de John gyorsan bejelentkezik és közli, hogy már a helyszínen van. Garvin szerint a lánynál úgy tűnt el a lakásából, hogy előtte három lövést regisztrált onnan a rendszer, de utólag azt mondták neki, csak petárdák voltak. Szerinte ez kamu és be bizonyítékul elővesz a zsebéből három petárdát, meggyújtja őket – a rendszer pedig nem jelez semmit. Egy snitt után már az értékelő központban mutatja Johnnak a lövések és a petárdák hangmintáit, úgy néz ki igaza lehet, tényleg egy Ruger 22-esből puffogtattak. A szomszéd évfolyamtárs, Mary Mulhall talán többet tud, Garvin nevét pedig vélhetően a lövöldözést eltusolni akarók miatt dobta ki a Gép. Reese már indulna a sráccal Krupa főnökéhez, aki a bejelentette az eltűnését, amikor Fusco érkezik elég feldúltan. Őt sötétben tarthatják, de ha a fia és köztük kell választania, akkor John jobban teszi, ha elmondja Morannak az igazat, különben ő tálal ki neki mindent, amit tud.

 person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_090727_883.jpg

Finch közben a kalickában egymásnak ereszti a két rendszert, örül, hogy működik a terv. Annak kevésbé, hogy a Szamaritánus egyelőre sok nullra nyer a Gép ellen, de hát van idő, nekik nem kell aludniuk. Nem úgy Garvinnak, akit most Fusco kísérget Krupa munkaadójához, egy éhezés elleni alapítványhoz. A srác meglehetősen kimerült, akárcsak a zsarunk, akinek ez már a sokadik eltűnési ügye, amiben nem jut előre. Mielőtt belépnének az alapítványhoz Fusco még kiszúrja az utca túloldalán egy autóban Blackwellt, a szakállas pasit akinek a számát korábban kidobta a gép, a második rész végén pedig a Szamaritánus beszervezte.

 person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_090800_292.jpg

A Feed the Globe-nál aztán kiderül, hogy Krupa egy új eljárás segítségével két évvel meghosszabbította volna az élelmiszerek tárolhatóságát és ezt ingyen felajánlotta a szervezetnek. Fő ellenlábasuk a Harvesta egy kisebb vagyont ígért érte neki, de nem fogadta el, erre eltűnt. A tanulmányát pedig még aznap este lelopták a Feed the Globe szerveréről. Fusco bízik benne, hogy az ő IT csapata jobb, mint a Globe-é és majd csak találnak nyomot, de a távozásukba belerondít, hogy a ShotSeeker hamis riasztása és egy nagyon pontos személyleírás alapján szegény Garvint majdnem lelövik a kiérkező járőrök. Csak Fusco jelvénye menti meg őket, nem csoda, ha az őrsre visszatérve kicsit feszült a hangulata. Szeretné tudni, Reese intézett-e közben valamit Moran ügyében? Nos igen, egy rövid baráti csevej keretében (amit Moran sofőrje önhibáján kívül átaludt) tisztázták, hogy egyrészt szép dolog a lojalitás, másrészt Bruce előbb lesz halott, mint megtudjon bármit is a gyilkosról, harmadrészt ha kutakodása közben újra Fusco gyereke közelébe megy, akkor a halál oka John lesz – lojalitás ugyebár. Garvin közben telefont kap, hogy Krupa szomszédja találkozni szeretne vele, máris indulnak. Én meg fogom a fejem, hogy sem a ShotSeeker célirányos meghekkelése, sem Krupa anyagának profi eltüntetése nem indít be vészcsengőket senkiben.

 person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_090843_067.jpg

Forrásék közben megpróbálnak a hacker nyomára akadni, nem is sikertelenül. A Harvesta főnök laptopjáról törték fel a Feed the Globe rendszerét, ott is van a lopott anyag, csak éppen úgy titkosítva, hogy még barna szépségünk is csak a homlokát ráncolja. Az sem javítja a hangulatát, hogy a Gép még mindig nullára áll a Szamaritánus elleni szimulációban. Hiába javasolja Haroldnak, hogy Pistikét is arra nevelik, hogy a homokozóban ne hagyja magát, Finch nem vevő az ötletre. Szerinte majd a Gép megoldja a problémát így is – momentán elég parttalan optimizmusnak tűnik ez a vélekedés. Közben a telefonról, amelyikről Garvin személyleírását bediktálták kiderül, hogy már régen használhatatlan. Johnék hiába várják a szomszéd lányt, helyette csak lövéseket hallanak – amit a ShotSeeker megint ártalmatlannak ítél, a gép pedig kidobja Mary nevét és ettől végre Haroldban is elkezd pislákolni valami gyanú. Gratulálok az íróknak, nem szeretem, ha okosabb vagyok, mint két lángész együtt.

 person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_090923_687.jpg

John és Garvin közben loholnak a campusra Maryért, de már csak golyóval megspékelve találnak rá. Ráadásul a merénylő is ott van még, kergetőznek egy kicsit Reese-zel, majd egy ismerős világos furgonban meglóg. Fusco ugyan bediktálja a rendszámot, de John már csak nyugtázni tudja, aztán a semmiből előkerülő két rosszarc lecsapja, mint a taxiórát. Haroldék csak annyit hallanak, hogy „a főnök beszélni akar veled” és kikapcs, John eltűnik a Gép szemei elől.

 person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_090947_165.jpg

Fusconál itt szakad el a cérna. Reese a társa és papíron szintén zsaru, szóval mindenki nyeregbe: hozzák be a Harvesta főnökét a gyilkosság miatt (Mary közben kiszenvedett), a többiek pedig kerítsék elő Reese-t és furgont, amivel a tettes meglógott. Harold a legrosszabb pillanatot választja az óvatoskodásra, Fusco legnagyobb örömömre őt is kiosztja: ő végzi a dolgát, ha nem tudja, mibe mászik bele, akkor az Harold titkolózásának köszönhető. Ráadásul az sem tetszik neki, hogy míg a gyilkosságok száma lecsökkent, az öngyilkosságoké és az eltűnéseké hirtelen megugrott, nem hagyja, hogy John is felkerüljön a listára. Root a Géphez könyörög segítségért, aki valahonnan előkeríti egy telefonhívás hangfelvételét, amelyen Mary bevallja a gyilkosának, hogy Krupa rábízott egy merevlemezt. (Hogy miért kellett a gyilkosnak telefonon közvetítenie az akciót, azt ne firtassuk, megint beszabadult a takarítónő.) Root megy a lemezért, boldog, hogy végre akciózhat.

 person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_080121_814.jpg

Fusco az őrsön a Harvesta főnökét próbálja megtörni, zéró sikerrel. Ethant addig is az íróasztalhoz bilincseli, nehogy meglógjon. Harold kétségbeesetten nézi, hogy a Gép sikertelen próbálkozásai a Szamaritánus ellen már egy jövedelmező közbeszerzés nagyságánál tartanak. Root megérkezik Mary lakásához, ahol már feltört ajtó fogadja. Szerencsére valaki még neszez odabent, nini, egyáltalán nem kedves ismerősünk, Blackwell az. Ezek szerint még nem találta meg a lemezt, bezzeg Root két másodperc alatt rájön, hogy csakis a szellőzőben lehet. Mire kiszedi már Blackwell-lel néz farkasszemet. Barnánk meglepődik, hogy a pasi őszintén tájékozatlannak látszik mind Reese-t, mind a Szamaritánust illetően. Az utóbbi nekem annyira nem meglepő, az előbbi viszont igen – akkor ki csapta le Johnt? Egyet lehet találgatni, hát persze, hogy Bruce Moran szeretne vele egy kicsit még beszélgetni. A Gép viszont közben megtalálta furgont, pont az őrs előtt, szóval ahogy várható volt az asztalhoz bilincselt Garvin szarban lesz. Már jön is a kopasz bérgyilok, Garvin pánikol, Fusco közbelép, hurrá, az első jó hír mára.

 person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_091228_159.jpg

Kár, hogy a Szamaritánusnak van még, ahonnan ez jött, szóval jobb lenne valami permanens megoldás Garvin életben tartására. Nézzük a megszerzett lemezt, hátha arról kiderül, mi volt olyan fontos a rivális MI-nak? Nézd csak, ott van rajta Krupa anyaga olvashatóan, mi a túrónak kell ennyire egy élelmezési tanulmány a Szamaritánusnak? És miért nem tudták feltörni a Harvesta gépén lévőt? Hát persze, azt a Szamaritánus másolta oda és titkosította úgy, hogy senki ne tudja megnyitni. Mivel a Harvesta főnöke máskor is benne volt már piszkos ügyekben, ideális gyanúsított lett belőle. Ez szép és jó, de hogy marad ettől Garvin életben? Hát, ha a Szamaritánus azért kergeti, hogy ne kerüljön nyilvánosságra az anyag, akkor ha közzéteszik, akkor megszűnik az őt fenyegető veszély. Harold némi töprengés után rábólint Root javaslatára, aki vagy egy tucat tudományos fórumra felmásolja Krupa dolgozatát és már látjuk is, hogy a Szamaritánus érdektelennek nyilvánítja a srácot. Azt, hogy miért volt ilyen fontos ennek a titokban tartása, nem tudjuk meg. (Ahogy azt sem, hogy miért nem tud egy mindent meghekkelő szuper MI nyomtalanul eltüntetni bármit egy, vagy akár egy tucat tudományos listáról?)

person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_091309_123.jpg

Moran mindeközben Reese-t szórakoztatja. Elias halála óta még négy másik nagyfőnököt nyírtak ki. Bruce – logikusan – úgy gondolkozott, hogy aki átveszi a helyüket, nyilván az állt Elias halála mögött is, de mivel senki nem jelentkezett, megunta a várakozást. Szóval most Reese meséljen, különben Elias jelen lévő négy embere durcás lesz. John megint terelni próbál, az írók itt nem voltak formában – egy maffiafőnöknek az emberei előtt azt tanácsolni, hogy húzza meg magát, mert bajba kerül felhívás keringőre. Na jó, akkor elmondom, de csak neked, nem akarom a négy gorillát veszélybe sodorni, kihaló állatfaj. Nem úgy van az. De. De nem. Na jó, Reese lecsapja a négy sameszt és közli Harolddal – aki örül, hogy végre hallja a hangját -, hogy jön Bruce-szal elmondani neki az igazat. (Újabb off: valaki világosítson fel, hogy a filmekben a maffiafőnökök miért ragaszkodnak rendszeresen ahhoz, hogy valaki egy éles pengével matasson a torkukon? Én tuti vennék inkább egy villanyborotvát.)

person_of_interest_5x05_shotseeker_mkv_20160606_091339_731.jpg

Az igazság jelen esetben nem odaát, hanem a fedett lakásban van és egy kicsit rossz bőrben lévő, de amúgy eleven Carl Eliast jelent. Bruce nem kicsit van meglepve. Kiderül, hogy Fusco hozta ide a lövöldözés után és Haroldék ápolták azóta – én meg csak lesek mint egy albán főtt birkafej, hogy a rendőrségnek nem tűnt fel a mínusz egy hulla? Se a Szamaritánusnak Fusco ténykedése? Ne feledjük, a gép akkor még zanzásítva, golyófogóként üzemelt. Na mindegy, hogy egykori kedvenc fiktív krimi írómat idézzem, nem teszem tönkre a sztorit a logikámmal. Elias is azt tanácsolja Bruce-nak, hogy húzza meg magát, az meg továbbra sem érti, mi a fene van – nem mindegy, itt egy feltámadt halott, hallgassál már rá! A gondoskodásról Haroldnak eszébe jut, hogy Fusco esetleg szintén aggódik John miatt, talán szólni kellene neki, hogy megkerült. Reese mindannyiuk nevében köszönetet mond külsős társuknak, akinek ez jól esik, de nem annyira, hogy abbahagyja a nyomozást. Ő zsaru, itt eltűnt emberek vannak, neki mindenek előtt ez a dolga. Bruce gondterhelten távozik, Harold gondterhelten elmondja Johnnak, hogy a Szamaritánus – Gép párharc eddig nagyon sok – nullára áll, erre Reese gondterhelten néz. Rootot nem látjuk, de biztos ő is gondterhelt.

19 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2016.06.06. 16:10:15

Kiváló hogyvolt, köszönöm. Alias megjelenése nekem akkora fless volt, hogy a logikátlansága csak mérsékelten verte ki a biztosítékot. De a problémás dolgok nagy része azért valóban bosszantó. Az meg különösen, hogy tényleg nem derült ki, hogy ugyan miért volt ez a tanulmány olyan nagy gond Szamaritánusnak. Aztán majd a végén valami takarítónő kihozza, hogy ez lesz a deux ex machina, amivel győzelmet arathatnak a gonosz felett. :S

Neoprimitív 2016.06.06. 17:37:23

@Is: engem azért nagyon zavarnak ezek a slampos megoldások. Különösen úgy, hogy spoiler nélkül is sejthető, a következő résztől kezdve a rendőrség nem jelenik majd meg minden lövöldözésnél két percen belül, ShotSeeker ide vagy oda. (Azt nem is említem, hogy ezek szerint amikor a második részben Reese és a bérgyilkos csaj jó tíz percen keresztül lövöldözött egymásra mindenhol, akkor süket volt a rendszer?)

A héten visszanéztem pár epizódot az előző évadokból és nagyon feltűnő a különbség. Úgy látszik, a PoI is beleesett a túltolt ellenség hibájába. Nagyjából a harmadik évad végéig kiegyensúlyozott volt a harc, a számbeli és szervezetbeli fölényt ellensúlyozta a Gép közvetlen segítsége. Onnan kezdve viszont egyre nagyobbra növesztették az ellenséget, de a helyzetek megoldásában nem alkalmazkodtak ehhez, nem volt új ötlet.

Egy-egy nonszensz jelenet még belefér évadonként, de mostanra túl sok lett az ilyen. Néha már olyan, mint egy bollywoodi akciófilm, mínusz az éneklés. Pont azt a nagyon jól strukturált és egymásba kapcsolódó mitológiát rúgják fel, amiért annyira imádtam korábban a sorozatot.

Flankerr 2016.06.06. 18:28:08

Újabb off: valaki világosítson fel, hogy a filmekben a maffiafőnökök miért ragaszkodnak rendszeresen ahhoz, hogy valaki egy éles pengével matasson a torkukon? Én tuti vennék inkább egy villanyborotvát.
A stílus, a stílus kérem :)
"hogy a Gép sikertelen próbálkozásai a Szamaritánus ellen már egy jövedelmező közbeszerzés nagyságánál tartanak"
Ezen nagyon jót röhögtem, tudtam én hogy jó kezekben lesz nálad a HV :)

Is 2016.06.06. 19:44:37

@Neoprimitív: Igen, sajnos tényleg túl nagy ellenséget akartak markolni. Kár.

tnsnames.ora 2016.06.07. 22:55:02

Na megnéztem végre a részt. Vessetek a mókusok elé, de nekem nagyon bejött ez a rész is. Értem én, hogy az ellen túl van tolva. Mégis élmény volt Root és Finch minden dialógusa, közeli fényképezéssel. Élmény volt 1-2 ötlet, különösen bírtam a két MI csatájának részleteit. Volt nagy dobás is (Élias), én ki nem találtam volna. Az biztos, hogy az életbiztosítása a teljes csapatnak nem kis összegű. :)

A lakatra lehet egy magyarázat, hogy babrálása megsemmisíti a két gépet és Root nem jut közelebb ahhoz ami izgatja. Különben is már jó kislány, aki tetszik nem tetszik hallgat Finch-re.

Az igazi borotvás fodrászra meg lehet magyarázat, valóban a "stíluson" felül, hogy nem mindenki bőre bírja a villanyborotvát és/vagy tud jól/hatásosan megfelelően borotválni. A pengés borotválás mindig jobb minőségű eredményt adhat talán. Szerintem a csajok sem villanborotvával oldák meg az intim szőrtelenítésüket, a minőségibb eredmény érdekében, bár kétségtelen, hogy nagymintás statisztika mérés nincs a birtokomban..... :)

A hogyvolt jóságára meg már nem találok szavakat. Amit ismét nagyon köszönök én is.

PS1 Nem tudom ki hogy van vele, de nekem nagyon bejön a heti egy rész. Csak azt kell elkerülni, hogy a vége után valaki bespoilerezzen.

PS2: Én nagyon reménykedem, hogy a hogyvolt-gazda megjöve a nyaralásból, miután megnézte a neki kimaradt két részt és elolvasta a hogyvoltokat, fog kommentelni.

Kapitánylány 2016.06.09. 09:23:22

én csak azt nem értem (na jó több mindent nem), hogy miért nem kaphat a Gép vagy a legalább a mini Gép védekezési mechanizmusokat? akkor csak a szimulációnál próbálják ki, hogy mi lenne ha a Gép is meg tudná védeni magát... lenne legalább egy győztes meccse... egyszerűbbtől elindulni és megnézni, hogy mi kell ahhoz, hogy nyerjen, de még ne legyen egoista... de tudom, tudom, nem oldható meg minden egy részben... :D

ennek az élelmezési tanulmánynak meg biztos két résszel később lesz jelentősége, vagy elfelejtik, mi meg verhetjük a fejünket a falba, hogy akkor ezt most miért?

Elias - én azért sejtettem, hogy nem írták ki... csak azt nem tudom, hogy mit érnek el vele, hogy él...

Flankerr 2016.06.09. 09:41:54

@Kapitánylány: Azért nem kaphat, mert az felborítaná azt a nagyon kényes egyensúlyt amit Föncsi oly nehezen tudott létrehozni és beállítani. Plusz a saját elveivel is erősen szembemenne.

Is 2016.06.09. 11:30:03

@Kapitánylány: Elias megjelenése egyrészt nekem nagyon odavert, mert annyira mondták, hogy halott, hogy azt hittem, megtalálták a holttestét is. Másrészt viszont csak jól emlékeztem, hog yaz előző évad végén nem kapott halálos lövést. :)
Már csak azt kellene kibírni, hogy az utolsó két részt egyben nézzem meg, mert biztos, hogy az utolsó előtti részén nagy cliffhanger lesz, mert miért is ne. :)

Kapitánylány 2016.06.09. 17:17:03

@Flankerr: de nézd, látszik, hogy semmi esélyük sincs... akkor pedig valamit lépni kellene vagy hagyni az egészet a picsába...

tnsnames.ora 2016.06.10. 08:32:22

@Kapitánylány:

Nagyon jó felvetés ez a védekező mechanizmus a gép esetén. :)

Ahogy Flankerr is mondja kell vigyázni egy nehezen kialakított kényes egyensúlyra, ami önmagában ad egy potenciálisan lehetséges választ.

Azonban az én értelmezési világomban nem a támadás/védekezés-n (illetve Föncsis engedélyezésén) van a fókusz , mivel az csak egy alacsonyabb szintű attitüd. Ilyen védekező attitüd MI-alapon már manapság is létezik egyébként , például self-learning alapú spam-kezelés. És ha jól meggondoljuk Föncsi is beengedte a Gépet a Szamaritánus ellen egy "meccsre" (szuperkontrollált körülmények között).

Azt vélelmezem az önállóság/öntudat foka a lényeg, a terminátori Skynet-értelemben. Mivel hogy Föncsi sok mindent tudhat kontrollálni az emberihez konvergáló MI-tevékenységben, de az öntudat/önállóság más kávéház, hiszen annak algoritmikus/MI alapjai definitive tisztázatlanabbak, nemcsak technológiai szinten. Itt ugyanis arról van szó, hogy a Gép kinyitható-e a lehetséges és előre végig-nem-gondolható outputok teljes állapotterére.

Szóval az én konklúzióm, hogy tudhatna védekezni a Gép, Föncsis engedéllyel is, ugyanakkor Föncsinek pontosítani kéne hozzá a Gép-"visszanyeső" algoritmusát, ami izgalmas kihívás, belegondolás/sci-fi szintjén is.

2016.06.10. 23:42:05

Átvezető rész volt, jó volt. Hova tűnt AaannnaaA? :)

Pácsó Ármándó 2016.06.11. 10:17:56

@Lion K: 5x04: "(Mindenki őrizze meg a nyugalmát, Aaannnaaa-t nem rabolta el a Szamaritánus, csak átmeneti távollétről van szó. Két részre afelkérésére én vettem át a hogyvoltot, maradjanak velünk, máris kezdünk.)" by Neoprimitív

Neoprimitív 2016.06.11. 18:54:32

Csányit nagyon okos embernek tartom, az etológiai dolgai különösen érdekesek, de ennél a cikknél azért elég sokszor vakartam a fejem. Nem a jövőképével vitatkozom, nyilván sok korábbi anyagra épül. Viszont gyakorlatilag azt mondani, hogy mások elképzelései butaságok, bár igazából senki nem tudja megmondani még azt sem, pontosan miről beszélünk, ez furcsa. Ennél már csak a cím félrevezetőbb, hiszen a cikk második felében végig azt fejtegeti, hogy egyrészt a "jobb" út az az emberi agy teljes lemásolása, hogy érzelmeknek is helyet kell kapnia a jövő MI-jában, stb.

2016.06.12. 00:31:19

@Pácsó Ármándó: Köszi, ezt tudtam de láttam pár napja a kommentjét a cinematrixon.

@Neoprimitív: Az AI-nak az embert kell segítenie ha nem, káros. Egész PoI lényege ez :)

Ajánlom ezt ha van időd ilyenekre: www.youtube.com/watch?v=Q_3r49XXRw4

Neoprimitív 2016.06.12. 10:19:08

@Lion K: A PoI lényege valóban ez. Ettől még a az, hogy egy AI-nak mit "kell" csinálnia vagy mi a káros, finoman szólva nem definiált. A Szamaritánus pl. kiiktatta a nagy szervezett bűnözői csoportokat. Erre nehéz azt mondani, hogy káros. Bernie Sanders politikai elképzelései vagyonmegosztásról, társadalmi egyenlőségről radikálisan szembe mennek az uralkodó amerikai közfelfogással és azzal amit ott az emberek a társadalom érdekének tekintenek - egy Szamaritánus irányította világban az lenne az "emberek" érdeke, hogy megszüntesse ezt a rebelliót.

A Csányi cikk egyik legfontosabb része pont az, hogy szerinte az AI nem szükségszerűen "csinált" dolog, ahogy az evolúció sem volt az. Amíg az AI-t mi csináljuk meg olyanra, amilyenre mi szeretnénk, addig meg tudjuk adni neki a paramétereket, a korlátokat, amelyen belül működnie kell. Aztán persze csak reménykedhetünk, hogy be is tartja őket, de ezen a téren általában optimisták a jövőbelátók.

Amennyiben viszont az AI egy evolúciós folyamat eredményeként alakul ki (önálló, korlátozott intelligenciájú részegységek funkcionális kapcsolódásából, a klasszikus marxi "mennyiségi változások minőségi változásokba csapnak át" elv szerint), akkor sehol nincs benne a rendszerben az, hogy annak bárkit is segítenie kellene.

AaannnaaA 2016.06.12. 15:31:13

Először is szeretném megköszönni kedves kollégámnak, hogy két részre átvette tőlem a stafétát. Nagyon jól írsz, élmény olvasni!! Ezen nagyon hangosan felröhögtem: " én meg csak lesek mint egy albán főtt birkafej" - nagyon élethű kép, csak nem pislogott Rád valaha egy asztalról? :D
Külön élmény, hogy nem rejted el a kételyeidet, és amikor nyilvánvalóan beszabadult az írószobába a takarítónő, annak hangot is adsz.
Szóval köszönöm!
Másrészről elnézést kérek Tőled (is), a negyedik rész számomra annyira megrázó(an szar) volt, hogy idő kell, míg akár egy hogyvolt erejéig újra átélem :)
Viszont.
Ez a rész nekem nagyon bejött, Eliasnak meg kifejezetten örültem - remélem szerepe is lesz a későbbiek során. Kíváncsi vagyok többet tud-e, mint Fuszkó (tippre igen, bár...).

AaannnaaA 2016.06.12. 15:34:41

@Lion K: Köszi, aranyos vagy :) Szabadságon voltam (twitterre kiírtam, ezek szerint ide nem). Hétfő óta újra hazai földön vagyok, csak próbáltam magam utolérni, mint a kutyus, amelyik a saját farkát kergeti. Jelentem én utolértem, sőt főnökömnek "hála" többet túlóráznom sem kell, szóval most készül épp az 5x06 hogyvoltja :)

Neoprimitív 2016.06.12. 20:32:07

@AaannnaaA: isten hozott itthon, hétfőtől újra tiéd a pálya! :)

Nekem a 4. résszel sem volt bajom, főleg onnantól, hogy leesett, csak VR az egész, de végül is már korábban is volt olyan rész, amiről eltért a véleményünk.
süti beállítások módosítása