Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hogy volt?

Trónok harca 6x05 - Az ajtó (18+)

2016. május 25. 08:08 - sixx

 vlcsnap-00001_2.png

A Falon/Vakondvárosban

Sansa levelet kap (life!, bocsánat, valahogy oldanom kell a feszkót), pöcséteset, a viaszban Kisujj gyanútlan kezekkel belenyomott madaras címere, Sansa meg rongyol menten Vakondvárosba, randira. Hogy Jon hogy engedhette el egyedül, pontosabban csak Brienne társaságában, azt nem tudom, ahogy azt sem, hogyan ért ide ilyen hamar a Völgyből Kisujj, de itt van, feketében, elegánsan, az arcán az alkalomhoz illő optimista arckifejezéssel, de jó, hogy egyben vagy, Sansa, mondja, és látszik rajta, hogy azt hiszi, ő itten most a jani. Hát, Lord Baelish, ha van nálad összehajtogatható szopóroller, akkor kezdheted összeszerelni.

Sansa összerezzen az egyben vagyra, egyben, baszki? Mit keresel te itt, hallod? Hoztam sereget, mondja fölényesen Petyr, a Völgyből, hogy megsegítsen. Sansa itt kicsit kiborul, te szerencsétlen, vagy tudtad, hogy Ramsay mekkora szadista gyökér, és akkor az ellenségem vagy, vagy nem tudtad, és akkor egy idióta. Kisujj ezen a ponton jön rá, hogy a kibelezéstől egy paraszthajszál választja el, és nagyokat nyelve hallgatja, ahogy Sansa passzív-agresszív monológban tulajdonképpen azt meséli el neki, hogy a nászéjszakán análisan (is) megerőszakolta az a nyomorult, akit Kisujj kavart neki elő férjnek. És az arcát nem bántotta, de megütötte, és megvágta.

vlcsnap-00002_1.png

Ezt már Kisujj mondja egyébként, arra a kérdésre, hogy tudod-e mit tett velem Ramsay? Én, ha Sansa lettem volna, ezen a ponton intettem volna Brienne-nek, hogy eredj fiam, csapd le a fejét, de Kisujj ebből is kidumálja magát, és infót ad az életéért cserébe: Fekete Hal, a nagyszerű Tully-lovag visszafoglalta Zúgót, és van neki serege. És távozik, minden végtagjával egyetemben. Azért egyet még odaszúr eltávozás közben, és Havasra célozva megjegyzi Sansának, hogy nem testvér az, csak féltestvér.

vlcsnap-00006_1.png

A parancsnoki szobában pont van egy Északot ábrázoló, részletes térkép, amin Jon, Sansa, Davos, Tormund, Brienne, Mellisadre és Ed igyekeznek kisakkozni, hogy is lesz ez a seregállítás. Előjön persze az észak nem felejt, meg a közelítő tél, Sansa a Karstarkokat vagy az Umbereket a töküknél fogva akasztaná fel, Davos meg azt mondja, hogy a Karstarkok csak joggal lehetek dühösek a Starkokra, valami lefejezés volt ott, nem? De. Na, akkor kisebb házakban kell gondolkodni és alulról építkezni. De Havas mellé nemige állnak be a házak. Sansa kicsit öntelten megjegyzi, de majd mellém igen, én Stark vagyok, és hoppácsak, csak betalált Petyr a kis megjegyzésével, hehe. Sansa benyögi a Tully-sereget is, de azt nem, honnan van az infó, mert ja, tök életszerű, hogy a picsányi Castle Blackben SENKI nem vette észre, hogy lelépett Vakondvárosba, még Tormund sem, aki olyan szerelmes Brienne-be, mint az állat, és árgus szemekkel figyeli 0-24-ben. A terv megvan, indulnak másnap, Brienne Zúgóba, hogy Fekete Halat elhozza, a többiek meg a kis házakhoz, haknizni.

Braavos

A Jedi-tanoda mai is nyitva, Arya lelkesen edz, ami annyit tesz, hogy az ellenfele, a tapló kiscsaj félig agyonveri egy bottal, mert Arya sok minden, csak nem ügyes. A tapló aztán a botot is elhajítja, és puszta kézzel is legyakja Aryát, mert ő ügyes, és mert Ben Kenobi. A kioktatás jellegű verésnek Jaqen vet véget, aki a házban végigvezeti Aryát, és elmeséli, hogy az Arctalan Emberek annak idején valíriai rabszolgák voltak, akik meglógtak, várost és bérgyilkos kft-t alapítottak, és hát a biznisz azóta virágzik, bár belsőépítészre már nem jut, de dolgoznak rajta. Arya feladatot kap, egy színésznőt kell megmérgezni, és ez az utolsó lehetősége, ha elkúrja, szevasz.

A színésznő a város főterén lép fel egy klasszikus darabban, a címe Trónok harca, I.évad, és arról szól, hogyan hal meg Robert király, és akar a trónjára ülni Ned Stark, aki végül a fejét veszti ennek, és Tyrion ármánykodásának köszönhetően. Ez ugye így nem igaz, és Arya összeráncolt szemöldökkel nézi a bohózatot, egyre idegesebb, az apja lefejezésénél meg megrendül, ejnye Jaqen, jó nagy gyökér vagy te, hallod. Arya belopózik az öltözőbe ahol kapunk premier plánba egy zacsit és egy faszt, ill. egy pár mellet, Arya meg megtudja, hogy a színesznő rumot iszik, ő egyedül a társulatból. Ja, és az egyik színészt Richard E. Grant alakítja, azaz ennek a szálnak még lesz folytatása. Arya visszamegy Jaqenhez, és aszongya, ez a színésznő nem rossz ember. Nem baj, jó emberek is halnak meg. Arya kisakkozza, hogy a nő halálát a csöcsös kiscsaj áhítja, mert kell neki a nagyobb szerep.

A Vas-szigeteken

A továbbra is elképesztően érdektelen szálon a következők történnek:

  • Yara bejelenti a trónigényt.
  • Nő? Muhahaha.
  • Theon lelkesítő beszédben támogatja a tesókáját, közben lenyeli, hogy a kasztrációja miatt beszóljanak neki.
  • Euron is megszólal, én akarok király lenni.
  • Hogyisne, apám gyilkosa, mondja Yara.
  • Nem tagadom, vén hülye konzervatív fasz volt a bátyám, meg is öltem. Hamarabb kellett volna.
  • Kinyírlak, genyó.
  • Ha én leszek a király, hozok nektek szőkenőt és három sárkányt.
  • Ok, te nyertél.

Másnap, miközben Euront megkoronázzák, azaz vízbe fojtják, Theon és Yara elmenekül, és viszik a flotta java részét is, hogy hova, azt nem tudom. Euron a vízbefojtás után magához tér, és első szava, hogy eredjünk rokon vérét ontani, de ugye ez a kihajózás végett most nem jön össze. Mindenki menjen haza, vágjon fát, és építsen hajót, üvölti Euron, mert jövünk. Baszki, itt egy cserje alig nő, a nyolcadik évadig csak kopácsolni fogtok???

Vaes Dothrak mellett

Dany nagy gondban van, mert Jorah-t már kétszer zavarta el az udvarból, de az kétszer tért vissza és mentette meg az éltét, szóval most ez dilemma, hogy mi legyen. Jorah megoldja a kérdést, nyugi, van nekem egy ilyen betegségem, a szürkehám, oszt attól meghalok majd, és akkor minden rendben lesz, de addig is mennék inkább világgá, ha nem baj, mert nem akarok megfertőzni senkit se. Daario okosan és nagyokat hallgat, mondjuk erre nem lehet mit mondani, a betegség fertőző, mennie kell. Dany egy szívbemarkolónak szánt monológban utasítja Jorah-t, hogy menjen, és addig vissza ne merjen térni az udvarba, míg meg nem találja a gyógymódot a szürkehámra, ő meg Daario társaságában elindul Meereen felé, mögötte az összes dothrakival.

Meereen

Varys számot vet, két hete kötöttünk békét, azóta aktív a Hárpia fiai? Nem. Gyilkoltak le rabszolgatartókat a városban? Csak kettőt, de az alku napján. Akkor minden fasza, mondja Varys. Egyelőre, kontráz Szürke Féreg, és Tyrion egyetért, szar a sajtónk, baszki, senki nem tudja, hogy a békét is Danynek köszönheti, nemcsak a felszabadulást, ezzel valamit kezdeni kell. A nagyszerű ötlet: szóljuk a Fény papnőjének, a helyi vörös rébéknek, Kinvarának, ő hitels arc, nem korrumpálható, ha ő azt mondja Danyre, hogy frankó, az emberek beveszik. Kinvarának legalább annyi címe van, mint Danynek, nem is soroljuk, a piramisban találkozik Tyrionnal és Varysszal, és önként jelentkezik a Team Dany agitprop. osztályvezetőjének, mert Dany az, akin eljövetelét a látomások megjövendölték, és majd a sárkányaival megtisztítja a hitetleneket.

vlcsnap-00049_1.png

Varysnak egyből beugrik, hogy ez annyira nem kóser ám, a jóslatok eddig Stannist hozták ki faszagyereknek, hogy van ez? Tyrion igyekezne diplomatikusan elsimítani a dolgot, de Varys nem hagyja, és üti a vasat, ez a baj magukkal, fanatikusokkal, mindegy mi történik, Isten akarata vót, oszt kalap. Kinvara egy lépést tesz közelebb, és aszongya, emlékszel, Lord Varys, amikor levágták a farkadat és tűzre vetették, ki szólt hozzád a lángokból? Mondjam ki a nevét? Varys frászt kap, és nem akadékoskodik tovább, az államvallás mostantól a Fényé, kész, passz.

A Falon túl

A Háromszermű Holló trippelteti Brant, és megmutatja neki a régmúltat, azt a vidám kort, amiben az Erdő Gyermekei voltak az urak, és egy kellemes őszi délutánon azzal szórakoztak, hogy egy embert megszúrtak obszidiántőrrel, akinek ettől nagyon kék lett a szeme, és tessék, megszületett az első White Walker, baszki. Ban magához tér, és ott áll előtte az az Erdőgyermek, Levél, akit haluzott maga elé fél perce, és megkapjuk a magyarázatot: harcban álltunk az emberekkel, kivágták a fáinkat, védekezni kellett, ez lett belőle. Egy rejtéllyel kevesebb.

Bran unatkozik a fa alatt, a Holló alszik, így Bran inkább elmegy egyedül trippelni, de minek, baszki, zombik közé érkezik, és az egyik White Walker, az Éj Királya szépen elkapja a grabancát. A pali egyébként az a WW, akit Levél csinált, ez tuti. A probléma ezzel csak annyi, hogy amikor felébred, és megmutatja az alkarját a Hollónak, ott van rajta a jel, mint a Pokolgép-nótában, és ez baj, nagy baj, mint a Tankcsapda-slágerben, mert mostantól a WW-k tudják hol van Bran, és a fát védő mágiát is baszhatják, mert ugye keresztüljutott rajta. Nagyszerű, Bran fiam, mi lenne, ha ülnél a seggeden CSAK EGY PERCIG, ÉS NEM TRIPPELNÉL MOSTANTÓL? A Háromszemű Holló ideges lesz, na húzzatok innen, de gyorsan. Ideje, Bran, hogy azzá legyél, ami én vagyok. És készen állok? Na ne röhögtess, édes fiam, arra, hogy egy fában ülj örökkön örökké? Nem.

Miközben Meera és Hodor készülődnek, Bran és a Holló persze utazik a múltba, mert mi mást csinálnál ilyenkor, ugye, és Meera meglátja a leheletét a levegőben, és tudja, hogy basszameg, baj van, kirohan a fa elé, ahol ott áll az egész zombisereg a négy vezérrel, és csak az Erdő gyermekei állnak velük szemben vagy hatan, de mondjuk űberfasza kézigránátokkal, ami azért nem rossz. A gránátok felrobbantanak pár zombit, de sokan vannak, és ugyan a tűzkörön, ami védi a fát, a gyalogzombik nem tudnak átmenni, de a négy vezér igen, így két oldalról indul meg az attak: a vezérek szemből, tökön paszulyon át, a zombik fentről, a gyökereken lemászva támadnak.

vlcsnap-00068_1.png

Odabent Bran továbbra is haluzik, Deresben van, és nosztalgiázik, a jelenben meg Meera rázza, mint Krisztus a vargát, keljél már fel, hallod, mindjárt megesznek. Hodor hodorozik, a zombik jönnek, totál káosz, Bran meg szürke szemekkel fetreng. Meera és Levélék harcolnak, elég kilátástalan a dolog, bár Meera az egyik WW-t simán kinyírja egy obszidián lándzsahggyel, közben a múltban Branra rászól a Holló, hogy figyeljen oda a barátai hangjára, Meera meg azt üvölti neki, hogy vargoljon bele Hodorba, DE GYORSAN, mert ott pusztulnak mind. A holló, akiről azt hittem, hogy valami nagy májer, meg csak ül a fában, semmi medzsik, eh.

Bran végre fogja az adást a múltban és vargol, ami azzal jár, hogy a múltban Hodor, aki akkor még Wyllis, a földre zuhan és rohamot kap, a jelenben meg feláll, megragadja a szánt, rajta Brannel, és elindulnak az alagutakon át egy faajtóig, amiről a buta zombik nem tudtak ezek szerint. Már a folyosón rohannak, amikor WW#1 belép a gyökérbe applikált Hollóhoz, aki a múltban mondja is Brannak, hogy kisfiam, ennek akkor annyi volt, sok sikert az élethez, és foszlányokra hullik. Közben a jelenben Levél megáll a folyosó közepén egy grántáttal a kezében, mint Vasquez közlegény az Aliensben, és amikor már a húsát tépik a zombik (akik korábban Bran Summer nevű farkasát is megették, RIP Summer), akkor magára robbantja a kócerájt.

vlcsnap-00080_1.png

Ez pont elég ahhoz, hogy Hodor, Meera és a szánon vargoló Bran elérjen az ajtóig, ami be van ragadva, de kegyetlenül, de Hodor erős, és kinyomja, és amikor átmennek rajta, Meera elidul a szánnal, és azt mondja Hodornak, hogy Hold the door, azaz Tartsd az ajtót, és Hodor szegény tartja, miközben a testét az ajtót átszakító zombikarmok szaggatják, és miközben látjuk a hóviharban eltűnni Meerát és Brant, a múltban Wyllis a földön fekszik rángógörcsben és csak azt ismételgeti, hogy Hold the door, és Bran nagyon szomorúan nézi, mert most döbben rá, hogy mi az a Hodor, a Hold the door összemosódva, és mindezt ő okozta azzal, hogy belevargolt a szerencsétlenbe. És közben a jelenben Hodort cafatokra szaggatják a zombik, legalábbis remélem, hogy nem látjuk viszont walkerként.

Egy megjegyzés: óriási kalaplengetés és földig hajolás Bruzsy és darkspell előtt akik a házibarkács, tehát nem hivatalos, de annál kilométerekkel jobb feliratban majdnem tökéletes megoldást találtak a lefordíthatatlannak tűnő Hodor - Hold the door kérdésre, és Holtodig óvd!-nak magyarították.

Ez lesz jövő héten:

Címkék: 18+ trónok harca
244 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

capacete 2016.05.25. 18:18:47

@nota19: Az tudomásom szerint biztos, hogy senki sem tud már valíriai acélt kovácsolni, legfeljebb létező acéltárgyakat átdolgozni, ami azért nem ugyanaz. A könyvből kiderül, hogy Tywin gyakorlatilag bármennyit megadott volna egy ilyen kardért, ha van olyan kovács, aki most is tud valíriai acélt készíteni, akkor nem lett volna semmi probléma csináltatni egyet.

Ruadhnait 2016.05.25. 18:18:54

@Fedor: De azt megfigyeltem, hogy nem beszelnek egyszerre soha, tehat az egyik lehet csak egy kivetules, mindig valtjak egymast.

2016.05.25. 18:20:00

@Fedor: majd megnezem es kitalok ra vmi magyarazatot (ezt a reszt meg nem lattam)

capacete 2016.05.25. 18:21:32

@nota19: Én mindig úgy gondoltam, hogy ha a WW-k irányítani tudják a zombikat - sőt, ők teremtik őket -, akkor bizonyára információkat is tudnak tőlük szerezni, így logikusnak tűnt, hogy a WW-k tisztában voltak azzal, hol vannak Branék.
Ez egyben választ is adhat arra a problémára, hogy miért nem jutottak el ezer éve a Falhoz: lehet, hogy Branre vártak, aki az átjutás kulcsa lehet.

2016.05.25. 18:23:06

@Ruadhnait: igen, ilyesmire gondoltam en is, parbeszedre pl nem emlekszem, h valaha is lett volna koztuk, a mostanit viszont meg nem neztem meg, az is igaz...

Ruadhnait 2016.05.25. 18:26:36

@Biriksz_Krokiksz!: De most is csak annyi volt, hogy a csaj volt ott eloszor, aztan mikor Jaqen feltunt, "atvette" tole Ayra-t es a csaj eltunt. Ilyen volt mar parszor, de sose lepnek egymassal semmilyen kontaktusba, ugyhogy en is azon az allasponton vagyok mar egy ideje, hogy ezek egy es ugyanaz a szemely.

nota19 2016.05.25. 18:30:31

@capacete: hát nem is tudom. A zombik ugye eléggé agyatlannak tűnnek. Nem tudom, hogy ez az irányítás miben merül ki. Azt nem hiszem, hogy információt tudnának közvetíteni a WW-k felé. Inkább olyannak tűnik nekem, mintha egy robotnak megnyomnák a távirányítóját és az teszi, amit beleprogramoztak. Ebben az esetben: gyakjunk le mindenkit. Mivel halottak, nem gondolkodnak, nem tudom, hogyan tudnának bármit is közölni. De persze lehet, hogy tévedek.

2016.05.25. 18:30:33

@Ruadhnait: pont igy es pont emiatt jutottam en is erre a kovetkeztetesre, orulok.

nota19 2016.05.25. 18:32:34

@Ruadhnait: és ezt az 5.évad 10. részében látottak is alátámasztanák.

papierusz 2016.05.25. 18:33:52

youtube Game of Thrones Season 6: Episode #5 – Hodor's Sacrifice (HBO)

Luís Filipe Carmo20 órája
If Meera said close the gate, would Hodor been called colgate?

2016.05.25. 18:34:03

@nota19: vagy a vezerü a felettes tudatuk, kb mint a borgoknál a startrekben ;)

pocokman 2016.05.25. 18:36:54

@ezneménvagyok: Ania Bukstein, elvileg voltak olyan filmjei is amikben nem volt szégyenlős, szóval lehet reménykedni ;)

2016.05.25. 18:37:20

@Biriksz_Krokiksz!: vezérük, mármint. sajtóhuba, elnézést.

jürgen baromartz 2016.05.25. 18:40:15

szerintem ez a sorozat kezd egyre inkább csapongó és hányaveti lenni. ennek az összevissza wargolgatásnak a hodoros szálon kívül elég kevés értelme volt. egy banálisan egyszerű magyarázattal elintézték a white walkerek eredetét, meg hogy hogyan találtak oda a sráchoz, nesztek parasztok. ahogy meg a szereplők ide-oda teleportálgatnak helyszínek között, az katasztrófa, teljesen idegen az ezt megelőző évadoktól.

ami ebben az évadban történik, az a korábbi évadok kidolgozottságát meg sem közelíti - igaz, akkor meg az volt a baj, hogy lassan halad a cselekmény.

nota19 2016.05.25. 18:44:09

Egyébkén abban a nyomorult templomban hány személyt láttunk eddig? Persze a halálraszántakon kívül? Néha mintha lett volna néhány alak akik egy holttestet cipelnek. De ennyi. Azért ez is fura. Az összes többi vallásnak van egy csomó papja, vegyük csak pl R'hllort (vagy, hogy a fenébe kell leírni)

2016.05.25. 18:51:20

@nota19: ők is leginkább homályosak voltak...arra tudok gondolni, h ary mintájára ezek az alakok is vmi célból lehettek ott, és a saját tanulási folyamatuk része, h ott legyenek és éppen azt csináljanak, amit.

nota19 2016.05.25. 18:52:07

@jürgen baromartz: és ha kiderült volna, hogy a WW-k UFO-k, vagy mondjuk ők a bolygó őslakosai, akiket megfosztottak a jogos életterüktől, vagy modndjuk Asshai-ban teremtették őket a varázslók a tűz ellenpólusaiként, az tetszene? Sokszor a legegyszerűbb, legbanálisabb magyarázatok a legütősebbek.

Scagnetti 2016.05.25. 19:08:14

Kezdtem aggódni, hogy megint leül a sorozat, de ez a rész jó lett. Jó, hogy végre már az első hópelyhekkel kezdenek a válaszok is szállingózni, így a hatodik évadban már épp ideje volt. Talán egyetlen karaktert sem sajnáltam még ennyire, mint most Hodort. De legalább emlékezetes volt a távozása.

Más kérdés, hogy az áldozatával nyert kb. egy percet nekik, mert a hóban egy bénát vonszoló lányt nagyjából ennyi idő alatt ér utol a zombisereg. Remélem, ha Bran megússza (ami valószínű), akkor azért adnak erre egy elfogadható magyarázatot, mert a "leráztam őket a hóviharban" kissé nehezen lenne hihető. Jó, lenne a zombik nem párolognának el úgy, mint Ramsay kutyái.

A Greyjoyokat a könyvben is utáltam, így itt is, bár ha minden igaz, még van, amit nem tudunk Euronról. Azt, hogy gyökér, mint az összes Greyjoy, már igen.

Királyvár (és pláne Dorne) hanyagolása nem volt baj, remélem, már csak akkor kapcsolnak vissza oda, mikor bevonul a hadsereg és felaprítja a szektásokat!

Dany visszaérhetne már Meerenbe, aztán történhetne valami ott is, mert most az a szál a legunalmasabb.

Scagnetti 2016.05.25. 19:14:39

@Dekatlon: Arra azért kíváncsi lennék, ha nem vágják le Jaime kezét, ugyanaz a nagyképű seggfej lenne-e, mint korábban. Az a gyanúm, hogy igen.

nota19 2016.05.25. 19:39:02

@Scagnetti: szerintem majd jön a megmentő, mert egyedül semmire sem megy szegény Meera. Szerinted látjuk még Dorne-t? Én remélem, hogy nem.

Ruadhnait 2016.05.25. 19:45:01

@nota19: Ki a megmento? Mert en arra gondoltam, hogy az egyetlen ember aki a falon tul van es segithet az Benjen Stark, rola nem hallottunk semmit az elso ket resz ota kb a sorozatban. Nem tudom konyvekben mi van.

Scagnetti 2016.05.25. 19:45:38

@nota19: Gondolom, nem marad annyiban, hogy kinyírták Cersei lányát. Valami folytatása biztos lesz. De remélem, nem viszik túlzásba. A Greyjoy mellett ez a szál volt a könyvben, amit nagyon untam. Itt sem érdekesebb sajnos.

Valakinek jönni kell, vagy valami más magyarázatot kellene adni, mert azt senki sem hinné el, hogy a saját terepükön a zombikat lehagyja egy hordágyat vonszoló 50 kilós kiscsaj, akinek van max. 100 méter előnye.

nota19 2016.05.25. 20:01:16

@Ruadhnait: a könyvben volt egy Coldhands nevű titokzatos alak, akiről nem lehetett tudni kicsoda-micsoda. Attól kezdve, hogy átkeltek a falon kísérte és óvta őket egészen Bloodraven barlangjáig. Nem lehetett tudni hogy renegát WW, vagy a tudatát megőrző zombi, vagy mi a fene. Nem evett, a keze jéghideg volt, és járvorszarvason lovagolt. A barlangba nem tudott bemenni, és Levél azt mondta rá, hogy már nagyon régen halott. Én először azt gondoltam, hogy most ő fog nekik segíteni, de eddig nem volt róla szó, ezért, most már inkább úgy gondolom, hogy Benjen lesz, bármivé is vált időközben. Hangsúlyozom, ez nem spoiler, mert a többiekhez hasonlóan én sem tudom. Viszony a trailerben volt egy olyan jelenet, ahol a havas téli erdőben vágtat egy lovas egy fáklyával vagy mivel, mindenesetre egy égő valamivel. És ez nagyon illene ide.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 20:11:15

@Ruadhnait: A kettővel ezelőtti részben a verőcsaj beszélt Jaquenhez, úgy emlékszem. Igaz, utána elment, és Jaquen csak utána mondta, hogy she's got a point, vagy valami ilyesmit.

2016.05.25. 20:12:28

@nota19: uhhh és tényleg! a sori néha kezdi már felülvágni a korábban olvasottakat, ez pl nekem tökre ki is esett. de jó, h emlékeztettél.

nota19 2016.05.25. 20:23:24

@Scagnetti: ha Dorne-ból mondjuk annyi lenne, hogy Ellaria - aki szerintem az egyedül elviselhető a négy liba közül - mint Oberyn quasi özvegye átveszi az uralmat, és hadsereggel megy a Lannisterek ellen, vagy akár fordítva, de a végén elhullik, az még elmenne. De a gyíkok! Könyörgöm ne! Még az is jobb lenne, ha a három leányzó elmenne Danyhez, és ott Drogon meggrillezné őket, mint a könyvben Qentynt. Na jó lehet Rhaegal vagy Viseryon is.

2016.05.25. 20:23:51

@Scagnetti: lehet, hogy most lep be egy, a filmbol eddig kimaradt titokzatos szereplo, aki a konyvben egyszer utkozben megmenti Brant es csapatat a zombiktol, de a filmbol kihagytak. Lehet, hogy megis fontos a szemelye es most ezzel a csavarral tudjak utolag behozni a tortenetbe. Persze kozben annyit valtozott a filmes verzio, hogy nem tudom, vajon mi celt fog szolgalni vagy ki lesz o. A konyvben o kiserte Brant a fahoz, most ki tudja? Mivel ez a szal lezarult, biztos van masik titkos menedek, ahol el tudnak bujni, es muszaj lesz leszednie Branrol a nyomkovetot is. Meglatjuk.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 20:25:22

@Indriq: Tormud tényleg nagyon tud nézni. Remélem, összejönnek.:)

Cérnahuszár a naív 2016.05.25. 20:30:36

@Dekatlon: a falat mágia is védi? nem csak a magassága?:

tiria 2016.05.25. 20:33:18

A trailerben mi van Meera kezében? mintha egy baseball-labda lenne, nyilván nem az, de mintha nagyon őrizné. És Bran még mindig Hodorban wargol? Mert a szeme még mindig tejfehér...

nota19 2016.05.25. 20:38:55

@Cérnahuszár: a legenda szerint mágia is védi. Persze ez lehet, hogy csak annyit ér, mint a legtöbb legenda. Éjvárnál amikor Sam és Szegfű találkozott Brannékkel, csak ő tudta visszafelé, mármint a falon túli részek felé kinyitni az ajtót, mint az Éjjeli Őrség tagja. Ez feltételezhetően mágiára utal. És a legenda úgy szól, hogy Építő Brandon a Gyermekek segítségével építette a falat, amiben a mágia is közrejátszott, a Gyermekek mágiája. Ez persze szintén egy legenda, ami a szájhagyomány útján terjedt, és feltételezhetően mindenki egy kicsit másképpen adta tovább. A jelen állás szerint lehet, hogy tényleg csak a magassága az akadály.

Cérnahuszár a naív 2016.05.25. 20:42:11

@capacete: nem, azért nincs új kard, mert sárkány is kell hozzá nem? a meglévő kard meg már látott sárkányt?
tényleg hogy műxik ez a valiriai acél....?

Cérnahuszár a naív 2016.05.25. 20:43:48

@nota19: valami olyan rémlik hogy ők valami alagúton jutottak át nem?
még az is ott van, probléma
van egy szabad út amit se az őrség nem figyel, se a vadak nem tudtak, mert nem másztak volna falat

nota19 2016.05.25. 20:58:50

@Cérnahuszár: hát Éjvár egyébként is eléggé baljóslatú hely. De tényleg,igazad van, alagút volt, aminek a végén nyílt az ajtó. És ezen az ajtón pl. Coldhands sem tudott átmenni. Ő Saméket is segítette, mégis a falon túl maradt. Tehát valami mágia mégis van. Pontosan már nem emlékszem, ha valaki igen segítsen ki, de nem Éjvár volt annak a bizonyos 13. parancsnoknak (Éjkirály) a székhelye? És pontosan ezért hagyta el az őrség? Meg persze azért is mert túl nagy volt és nem tudták fenntartani. Az mindenesetre eléggé valószínű, hogy ott csak beavatott tudott átmenni. A többiek még az átjárót sem ismerték. Persze kérdés, hogy most hogy Brant megjelölte az Éjkirály áll-e még ez a védelem.

nota19 2016.05.25. 21:27:40

@Cérnahuszár: nem derült ki, hogy a valyriai acél hogyan működik. Kell-e hozzá sárkánytűz, vagy sem. Már említettem Qohort, ott állítólag tudják, az az egyik a 9 szabad város közül Essoson. Érdekes még a Dayne család kardja Hajnal, ami ugyanazokkal a tulajdonságokkal bírt, mit a valyriai kardok, de ezzel szemben nem fekete, hanem tejfehér volt, és senki sem tudta, hogy tképpen honnan származik.

capacete 2016.05.25. 21:34:52

@Cérnahuszár: Nem, a valíriai acél a valíriai kovácsok féltett titka volt és Valíria bukása után elveszett készítésének a titka. Nem kellettek hozzá sárkányok (sárkányok egyébként Valíria bukása után is még évszázadokig léteztek, valíriai acél viszont már nem).

gameofthrones.wikia.com/wiki/Valyrian_steel

capacete 2016.05.25. 21:37:16

@Scagnetti: Az előzetesben látjuk, hogy beérik őket a zombik, utána mentik meg őket. Ez szerintem vagy Coldhands, vagy Benjen Stark, teljesen új szereplőt csak nem húznak elő.

Cérnahuszár a naív 2016.05.25. 21:38:19

@capacete: ahhá
de tywin nem olyan kovácsokat hozatott akik értettek hozzá és kettőt csináltak ned kardjából?
mert sima kovács nem tudta megcsinálni
valami ilyen rémlik

Hizdahr zo Loraq 2016.05.25. 21:50:52

@Knapp75: Ser Jorah! Lehet, hogy telefertőzöd az udvart kőpestissel, aminek a legenyhébb hatása az, hogy az áldozat közveszélyes őrültté válik, gyere, menjünk vissza bandázni a nép közé, valaki biztos kitalál valamit, mert én kőarc (höhö) vagyok!

Így gondoltad?

nota19 2016.05.25. 21:55:19

@Cérnahuszár: kettőt csinálni egyből az más, mint újat kovácsolni. Tywin szerette volna, ha a penge a Lannister ház vörösében pompázik, de a kovács elmondta neki, hogy bármivel is próbálkozott, a szinezőanyag nem ért semmit, és a penge fekete lett.

Knapp75 2016.05.25. 22:03:09

@Hizdahr zo Loraq: Nem.
Hanem mondjuk megkérdezem a tanácsadóimat és a "véneket", esetleg futárt/hollót küldök a fejlettebb városokba, hogy felkutassak egy gyógyítót, amit veled ellentétben kedves Jorah, meg is tudok fizetni.
Te meg addig maradj itt a város szélén karanténban. ;)

Mégis ki tud több infót gyorsabban begyűjteni? Az aktuális uralkodó vagy egy mezei lovag?

Scagnetti 2016.05.25. 22:05:33

@nota19: Az a három csaj tényleg elképesztően irritálóra sikerült. És azon kívül, hogy egy újabb banda, amely utálja a Lannistereket, nem látom, a történet szempontjából miért lennének fontosak. Ezért valami összecsapást várok, de talán ennyiben ki is merül a dolog.

Hizdahr zo Loraq 2016.05.25. 22:06:19

@Knapp75: A szürkehámról beszélünk, a kőpestisről, amit még királyok sem tudtak legyőzni, ugye? Amiről mindenki tudja, hogy érintés útján terjed, és ha az őrület elhatalmasodik, nincs az a kerítés, ami megfogja az áldozatot, és halálra van ítélve az is, akivel csak egy pacsit váltanak? Ezt tényleg bevinnéd egy népes város közelébe - akármilyen karanténban is?

Még szerencse, hogy belőled nem lesz uralkodó a közeljövőben. :P

Knapp75 2016.05.25. 22:09:40

@Hizdahr zo Loraq: Igen, az a jobb megoldás, hogy körbezavarod a világban, mert ugye akkor kevesebb embert fertőz meg, ha éppen a gyógymód után kutat! :)
Emberséges és bölcs megoldás! ;)

Hizdahr zo Loraq 2016.05.25. 22:17:53

@Knapp75: Ser Jorah egyértelműen nem akart maradni, mert félt, hogy megfertőz valamit. Dany akkor már nem marasztalta, hanem megparancsolta neki, hogy találjon gyógymódot, ami implicit annyi, hogy szépen elbúcsúztak, mert tudták, hogy egymás közelében nem maradhatnak Nem kell ezt túlgondolni. Nekem semmi fura nem volt a jelenetben - kicsit szinpadias volt, de ennyi.

Knapp75 2016.05.25. 22:33:09

@Hizdahr zo Loraq: Ezzel így egyet is értek.
Mindenesetre nem a problémamegoldásra koncentráltak...

Mondjuk Jorah jobbkezes (asszem), nem érne meg egy próbát a bal lenyisszantása?

A fertőzés terjedését meg valószínűleg el lehet kerülni a "kezelés" alatt , ha mondjuk Shireen környezetében nem kapta el mindenki.

capacete 2016.05.26. 00:50:53

@Cérnahuszár: A megadott linkben benne van, hogy olyan kovácsok vannak, akik már létező valíriai acélból tudnak újat kovácsolni, de teljesen új acélt nem tudnak előállítani.

perszepolisz 2016.05.26. 06:53:38

Érdekes, hogy Kinvara sokat tud tud Varyról, de az mégse tudja róla, hogy ő nem Lord Varys, hanem csak Varys. És Varys ki se javította.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.26. 09:41:32

Jaj de jó rész volt! :)
Itt mindenki azt mondja, hogy Kancácska...izé Sansácska mekkora játékos lett, de én továbbra sem látom rajta azt a húúúúde fejlődést. Jó, oké, azt mindezek után levágta, hogy Baelishben nem bízhat, mert vagy hülye hogy nem tudott Ramsay szadijáról vagy az ellensége, és per pill se egy hülye se plusz ellenségre nincs szüksége, nála már ez is komoly haladás. Ugyanakkor nemet mondani egy egész support seregre csak azért mert Baelish hozta nem vall nagy okosságra. Ha olyan nagy játékos lett volna, simán viszi a sereget és Baelisht is eltakaríthatja kicsit később, szépen csendben, nyugiban. De nem, inkább elment a fekete várba zinger varrógépet játszani és kistafírungozta magát és Jont farkasos rucikkal.

Az Éjkirályról én mondjuk többet vártam volna egy elszabadult Frankeinstein szörnynél, ami a teremtője ellen (is)fordul, de végül is belefér. Érdekes, hogy Királyvárban is ott a Frankenhegy :D

Szidják itt a Dany-Jorah búcsújelenetet, de a vetített háttér és a színpadiasság ellenére is szerintem egy jó jelenet volt, messze jobb mint amit eddig Danytől megszokhattunk, és ha mást nem azt megmutatta Jorahnak, hogy igenis fontos neki.

Nyár és Hodor meg....lesokkolt :( (Egyébként baromi idegesítő ám, hogy itt is az játszott közbe, hogy a mester nem érvelt a tiltás mellett csak homályoskodott meg kategorikusan tiltott. Bazzeg az ilyen mesék szerintem igazából nem a kíváncsi tanítványoknak szólnak, hanem a mestereknek. Ha csak megtiltod a tanítványodnak, hogy haluzzon/kinyissa az ajtót/kísérletezzen stb akkor úgyis megcsinálja, amikor nem nézel oda. De ha elmagyarázod neki, hogy könnyen elszabadíthatja a poklot, annak talán van némi visszatartó ereje...de neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.26. 10:16:09

Ja és a Vas szigetek lakóival kapcsolatban már csak egyetlen kérdésem van: Ezek ennyi ésszel hogy nem haltak ki eddig?

Gyula_80 2016.05.26. 10:18:28

Nem olvastam végig az összes kommentet, ezért elnézést kérek, ha már volt ez a felvetés. Szóval ez a rész talán azt is magyarázná, hogy miért indultak meg a Mások épp most (az első évad elején), amikor eddig ki tudja hány évig nyugiban voltak. Hogy Bran a múltban kapta a jelet, és ennek hatására indultak meg, hogy na akkor ezt a kis taknyost most majd jól felkutatjuk, és kb.mostanra értek ide.

Scagnetti 2016.05.26. 10:32:21

@Hüpna: Ez számomra is az egyik legérthetetlenebb dolog. Ez a banda egyszerre hülye és agresszív. Ha magukat nem is irtották volna ki, valaki más már rég megtette volna ezt a szívességet a világnak. E helyett szabadon és vígan fosztogatnak, és mindenki szarik rájuk.

Crazy Juliet 2016.05.26. 11:09:14

Én úgy gondolom, hogy ha már Ser Friendzone esetében érdemes lenne megpróbálkozni egy karnyisszantással - végül is Jaime is milyen ügyesen megtanult a másikkal kardozni - akkor Brannek miért nem lehet lenyisszantani azt a kezét, amelyiket megjelölte az Éjkirály? Neki már úgyis mindegy, ha egy fában ücsörög majd újabb 1000 évekig, egy kézzel több, vagy kevesebb...

Amúgy külföldi fórumokon felvetődött az is, hogy mivel Bran beleavatkozott az időfolyamba, és a fiatal Ned is hallotta őt, meg az Éjkirály is látta, akkor lehet, hogy mindennek - Mad King, neki is "suttogott" valaki a fülébe ugye... - ő az oka, ez jön majd ki a végén...
És Martin bácsitól ez is kitelik... :)

Vagy hogy ő Építő Brandon aki a Falat húzta annak idején a zombik ellen... :)
Theories OFF.

Dr. Fred Edison 2016.05.26. 11:12:26

@Scagnetti: Miért a Karib-tengeren is évtizedekig vígan fosztogathattak hajókat a kalózok, és elég sokáig senki nem tett semmi érdemlegeset ellenük. Sőt még napjainkban is jól elvannak a Szomáliaiak, pedig most már kicsit több technika áll rendelkezésre a felkutatásukhoz. És nem hiszem hogy ezek közül bármelyik különösebb agysebészi képzést kapott volna.
Szerintem amúgy egyszerűen annyi eszük mégis van a Greyjoyoknak, hogy tartsák a mértéket, és mivel messze az övég a legerősebb flotta és nyilván a legképzettebb legénység, a lényeg csak annyi hogy ne haragítsanak magukra olyan mértékben mindenkit, hogy a fő életcéljuk az ő elpusztításuk legyen.

Dr. Fred Edison 2016.05.26. 11:16:10

@Crazy Juliet: Jó ötlet! Vágjuk le Ser Jorah és Bran kezét is(mondjuk szerencsétlennek azért ez már kicsit sok lenne amellett hogy járni sem tud), és akkor Jaime-vel kiegészülve ők is mehetnének turnézni a töketlen trió előzenekarként.

Cérnahuszár a naív 2016.05.26. 11:16:21

@Crazy Juliet: hullanak a karok ahogy látom XD
nem kell az se brannak, se jorahnak XD

Crazy Juliet 2016.05.26. 11:17:29

Sosem hittem volna, hogy ennyire népszerű lesz a karlevágós ötletem. :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.26. 11:25:34

@Crazy Juliet: Ez az építő Brandonos tetszik. De szerintem ennél jobban már nem keverik meg az idővonalat, mert nem tudnának hogy kijönni belőle. Hodor példája elég volt bemutatni, hogyan működik a dolog, ezek után már szerintem csak "A" nagy dolog jön, amit Bran a múltban megváltoztat. A többi elpazarolt műsoridő lenne. Ez már sorozat, nem könyv,.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.26. 11:27:45

@Dr. Fred Edison: mondjuk bűvészmutatványokkal? :)

Eleve, Bran most Hodor híján hogy fog járni? Vagy kell valaki más mellé, aki Meeránál erősebb, vagy ki kell nyírni. És általában az utóbbi szokott történni.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.26. 11:29:55

@Scagnetti: hagyján, de én már a könyvben is forgattam a szememet (és a soriban sincs másképp) hogy minden hülye agresszivitásuk mellé még akkora arcuk is van, mintha ők fújnák a passzátszelet. Hogy ők milyen dicső vitéz harcosok - igaz hogy többnyire csak kereskedőhajókat fosztogatnak és kisebb településeket, Hogy ők milyen faszagyerekek - igaz a nemzeti sportjuk a baltadobálás, aminek következtében effektíve nincs ép KEZŰ férfi a szigeteken, Hogy ők milyen diadalmasak - de ezer éve csak a sirályszaros szigeteiket tudták megtartani, azt is csak azért, mert a kutyának sem kell, Hogy az ő tudásuk milyen nagy - de az orvostudományuk megáll ott hogy izzó vassal kiégetik a sebeket és locsolgatják tengervízzel
Szal kb világ közepének hiszik magukat ezzel szemben nem tudnak igazán felmutatni semmit, egyszerűen nem láttam se a könyvben se itt hogy hogy lesz ez a szedett-vedett népség TÉNYEZŐ bárkivel szemben is (a könyvben még Euron csak csak, ott neki van némi esze is, igaz külföldön ragadt rá, de itt...)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.26. 11:33:48

@Hüpna: Kár, hogy nem nyilaznak hátrafele.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.26. 11:41:08

@Littlewood: meg ugye azt választják demokratikusan királynak aki szebb mesét ígér és nagyobb a farka, de hogy mibűl és hogyan azt már nem kérdezik meg :D

Janos Mohacsi 2016.05.26. 12:25:23

Egy megjegyzés: óriási kalaplengetés és földig hajolás Bruzsy és darkspell előtt akik a házibarkács, tehát nem hivatalos, de annál kilométerekkel jobb feliratban majdnem tökéletes megoldást találtak a lefordíthatatlannak tűnő Hodor - Hold the door kérdésre, és Holtodig óvd!-nak magyarították.
GŐTE János Farkasi melysegek....

Ruadhnait 2016.05.26. 12:37:41

@Crazy Juliet: Jaj, ez eddig eszembe se jutott. Es mivan ha a ww-k azert akarjak Bran-t elkapni, hogy ne tudja felepiteni a falat? De nem teljesen ertem az idoutazast ebbol a szempontbol, mert a fal felepult, tehat nem jarnak sikerrel, hiaba probalkoznak.

Janos Mohacsi 2016.05.26. 13:24:39

@nota19: A regenyben nincs Ejkiraly meg ilyenek. Csak a sorozatbanmegiscsak jobban nez ki ha van vezír=Fogonosz. Bar igy beszeles nelkul nem az igazi egy fogonosz sem..

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.26. 13:58:40

@Janos Mohacsi: A regényben van Éjkirály, bár nem egészen így jelenik meg, mint itt :) ott az éjjeli őrség parancsnoka, aki meglát egy -feltehetően- Más nőt, beleszeret, és magával viszi az őrségbe. Királynak kiáltja ki magát, áldozatokat követel, miközben ott él vele a hideg bőrű, jéghideg szemű asszonya. És a sorozatban eddig nem láttunk Más nőt, bár lehet hogy itt is úgy utalnak a könyvre, hogy egy másmilyen nő, az erdő gyermekei miatt lett egy férfiból Éjkirály (érdekes, az erdő gyermekei közt meg férfit nem láttunk)

ezneménvagyok 2016.05.26. 16:10:59

@pocokman: Köszi :-) Életem nagy szerelme volt ez a típus, azóta a gyengém... :-)

nota19 2016.05.26. 17:16:29

@Janos Mohacsi: Hüpna már leírta előttem. Van Éjkirály, csak nem hozzák kapcsolatba a fő WW-vel.
@Hüpna: én már régen mondom, hogy a tintahalak ritka visszataszító népség, sokan mégis szerették őket a könyvekben. Én ott sem bírtam a bandát. A szörnyű vízbefúlt istenük, a rémes ujjtáncuk, a szokásaik, a mentalitásuk egyaránt borzalmas. Na és persze az eszük, vagyis inkább annak hiánya. Aki még szimpi volt közülük, és esze is volt, az Könyves Harlaw, de ő a sorozatban nem szerepel. A könyvben Yara/Asha is értelmesebb, Victarion viszont igazi őstulok, a Hínárhajútól pedig kitör a frász. Euron azért volt érdekesebb, mert egy igazi titokzatos és gátlástalan gazember. Eddig ez a sorozatban nem jött át, de még lehet belőle valami.

Janos Mohacsi 2016.05.26. 21:25:54

@nota19:
A szigetlakok mar csak ilyen begyoposodottek. Euron megiscsak a legalkalmasabb kiralynak az elettapasztalata meg a tekintelye miatt is. Victarion is bele egyrzett rbbe(miert nincs a sorozatban? Sok a sporolas).
Persze a regenyben emlitettek(!! Nem szerepelt, csak meseltek rola)az Ejkiralyt. Marmost akkor a WW-k is elnek xy evig es meghalnak?? Mert valami ww no vitte at a rossz oldalra. A filmben jobban megmagyarazzak(atirjak).
Azert mar kezd kikopni az emberek agyabol a GOT, kozel sem olyan nepszeru, mint volt korabban...

Janos Mohacsi 2016.05.26. 21:35:11

"@Littlewood: Viszont Ramsay eléggé takarékon működött az elmúlt egy-két részben. Lehet, hogy pont erre a hírre aktivizálná magát"

Szerintem ágyelőt csinál szegény Rickonbol. Amugy sem fer mar a koltsegvetesbe tul sok regi mellekszereplő....

nota19 2016.05.26. 22:05:26

@Janos Mohacsi: Victariont szerintem, vagyis inkább a szerepét Yarára és Theonra írják át. De majd meglátjuk. Nekem őszintén szólva nem hiányzik. Ez nem spórolás, inkább az így is tekintélyes szereplőgárdát nem akarják még tovább bővíteni. Már így is sokan kivannak a sok szereplőtől, pedig ez még csak töredéke a könyveknek.
A WW-k, hát az egy rejtély. Az már kiderült, hogyan keletkeztek, de a többi? Remélem erre is fény derül.
Szerintem egyáltalán nem kopik ki a GoT az emberek agyából, legalábbis én a környezetemben nem ezt tapasztaltam, inkább az ellenkezőjét.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.27. 09:36:45

@nota19: Könyves Harlaw-ot se sokra tartják a többiek a könyvben, pont azért, mert olyan istentelen és férfiatlan dolgokat tud, mint olvasni és gondolkodni :D Csak Asha tartja valamire, de hát őt meg azért nézik le, mert nő. Ahogy észrevettem a polipoknál erős erény a butaság.
De a könyvben például Asha karakteres sokkal árnyaltabb és szerethetőbb szerintem ,mint Yara, ráadásul Ashának jobb tervei, gondolatai vannak a kormányzásról. Yara itt gyakorlatilag nem mutat fel sokkal többet, mint a többi férfi. "Építek egy csomó hajót!" és? Utána? Ez se egy nagy terv, ennél még az itteni Euron terve/kampánya is egy fokkal jobb volt "Építünk egy csomó hajót, és utána szövetkezünk Danyvel és meghódítjuk Westerost hajókkal és sárkányokkal".
De legalább megvan, mit fognak csinálni a tintahalak az elkövetkező pár évad alatt, hajót ácsolnak :D

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.27. 11:20:42

@Hüpna: A könyvbeli Asha nem csak sokkal okosabb, hanem karizmatikus és vagány is. Itt ebből semmi nem jön át. Ugyanolyan, mint a többi, csak nő. Szerintem őt pl eléggé elcseszték a sorozatban.

nota19 2016.05.27. 16:03:15

@Littlewood: ebben teljesen egyetértek. Nekem Asha a könyvben kifejezetten szimpatikus volt, ráadásul még ronda sem volt.
@Hüpna: azért a történelem során volt néhány jobb pillanatuk nekik is. Harrenhal építtetője Fekete Harren pl. vasember volt, és ő és az elődei elég sokáig uralták a Folyóvidéket, és ez alatt mily meglepő, hanyagolták a Vas-szigeteket. Az lett a veszte, hogy szembetalálkozott Hódító Aegonnal és Balerionnal.

Crazy Juliet 2016.05.28. 09:57:32

Most láttam egy külföldi oldalon, hogy azt elemezgették, hogy
- a varsafa "arca" mennyire olyan volt, mint szegény Max von Sydow-é, és tuti nem véletlen a hasonlóság, talán ezzel utalni akarnak valamire a készítők, ahogy azzal is, hogy
- a spirál, amit Bran látott a vízióban - piros levelű fa, körülötte meg a nemtudommik - pontosan ugyanolyan volt, mint amikor az Éjjeli Őrség megtalálja a lemészárolt tagokat a havas pusztaságban (és azt hiszem ott leli Sam is az obszidiánt, amivel megöli az első - és eddig egyetlen - Más áldozatát);
- a pasas akiből az Erdő Gyermekei Mást csináltak, az valójában maga az Éjkirály, ez sem lehet véletlen, mert ugye nem tegnap történt a dolog, tehát a WW-k is élhetnek jó sokáig, mint Melisandre...
- és a legszebb (mármint ami nekem a legjobban tetszett, az után, hogy a színdarabban a Cersei-t játszó színésznő finoman odafricskázott Martin bácsinak, hogy "I feel the winds of winter as they lick across the land") - hogy azzal, hogy Nyár feláldozta magát Bran és Meera megmeneküléséért, a sorozat készítői allegorikusan arra utalnak, a Tél - White Walkers és társai - megérkezett Westerosra...
És persze folyik a találgatás, hogy ki lehetett a Háromszemű Holló, hogy miért hagyta magát csak úgy lemészárolni az Éjkirály által, és hogy mit jelenthet az a bizonyos fentebb írt spirál forma, van-e valami jelentősége, most hogy már kétszer is láthattuk...

vontod75 2016.05.28. 16:56:12

@Charlie100: Van ilyen ország Európában is...

nota19 2016.05.28. 19:56:34

@Crazy Juliet: Nyár, mármint a neve lehet utalás is.Emlékszem az első könyvben, amikor Bran még eszméletlen volt, és álmodott, vagy hallucinált, zuhant és a hollók ott repkedtek körülötte és arra biztatták, hogy repüljön. És amikor magához tért a merénylet után a farkas felugrott az ágyára, Bran belenézett a szemébe és akkor mondta: Nyár a neve. És így tényleg igaz lehet, hogy véglegesen megérkezett a tél, a farkas halála, akinek Nyár a neve ezt szimbolizálja.
Tudom, hogy kicsit túlmagyaráztam.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2016.05.29. 08:44:24

@Crazy Juliet: a 3eyed-raven mind a könyvben, mind a sorozatban szépen el van magyarázva, a könyvben picit más és bővebb a sztori. szerintem tök érthető most már a Bran-szál, az egész történetre gyakorolt hatása is.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2016.05.29. 08:58:28

@nota19: konkrétan a legerősebb család voltak a Targaryenek megjelenése előtt és Harrenhal is ennek a szimbóluma: Tywin Lannister pont Aryának meséli el a történetet, később Kisujj is hivatkozik rá.
szóval lehet feleslegesnek gondolni a Greyjoy szálat, de egyrészt történelmi szereplők és a Starkok mellett az egyik legrégibb család Westeroson, másrészt Euron bevallott célja áthozni Danyt és seregét. ami biztos másképp sül el, mint eddig minden hasonló szándék a történetben.
ha már felesleges szálak: Dorne-nak nincs sok értelme se a könyvben, se itt: pedig érdekes lehetne, akár üzelmekkel Braavosszal, helyette szenvelgésnek tűnik és jó döntésnek tartom, hogy rövidre zárták.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2016.05.29. 10:44:14

@nota19: bizonyám! még ha el is jut Meera és Bran a Falig és átjutnának a déli oldalra - akkor is ott a jel Bran karján és megtörik a védelem.

Crazy Juliet 2016.05.29. 11:12:19

@nota19: Igen, szerintem is allegorikus a dolog, de mindenesetre számomra tetszetős, hogy a showrunnerek ilyen apró kis nüanszokra is gondolnak.
A tél mindenesetre megérkezett. Kérdés, hogy átjut-e a Falon és ha igen, hogyan... (Remélem nem Brant áldozzák fel a sorozat készítők/Martin bácsi, hogy a kezén lévő jel miatt megtörik a varázslat és annyi...)

@adamskij: olvastam én már olyan teóriát is külhoni fanpage-eken, hogy a Háromszemű Holló az valójában Howland Reed... :) Meg olyat is, hogy a High Sparrow a Howland Reed... - ami egyébként nem is olyan elképzelhetetlen, mert azt már tudjuk, hogy ott volt a Tower of Joy-nál, mikor Lyanna életet adott Jonnak (reméljük) - itt felvetődött már, hogy Meera pedig Jon ikertestvére, és Ned hazavitte Jont, Howland pedig Meerát (emlékezzünk vissza, hogy Jon meg tudta ölni az egyik Mást a valyriai karddal, Meera pedig a Holló barlangjában jeleskedett ugyanezzel, talán ez is utalás akar lenni arra, hogy ők valójában Targaryenek?) - tehát ő az egyetlen élő ember, aki igazolhatja, hogy Jon Targaryen és jogosan tart fenn igényt az Iron Throne-ra. S talán ezért vannak a verebek is Kings Landingben. (Mondjuk, hogy Jon mikor ér oda, ha odaér egyáltalán, az egy másik kérdés... de mivel több szálon fut a történet, bármi megeshet.

A mai esti rész előtt: a HBO kiadott pár új képet a mai epizódról. Margaery haját nem vágták le úgy, ahogy Cersei-ét tették... Vajon miért? (És a High Sparrow miért nem mosdik? Az is vallásellenes?)

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2016.05.29. 11:20:46

@Crazy Juliet: a High Sparrow sorozatbeli története teljesen valóságosnak hangzik, nem kell Howland Reednek lennie - akiről egyébként Bran is tudja már, hogy az egyetlen megmaradt szemtanúja a Tower of Joy jelenetnek.
mint teória, tetszik nekem is a Meera Reed / Jon Snow elmélet és pl ebben a részben szinte testvéri hasonlóság van a két szereplő kinézete között (biztos nem véletlen ;), Jon fekete ruha nélkül teljesen Meera bátyja, még a fekete hajuk is ugyanúgy göndör.
Bran szerintem azon karakterek egyike, akik túlélik az egész sorozatot - nagyon fontos tudása van már most a walkerekről - és ott lesznek a végénél is, egyfajta fricskaként az összes ép és egészséges, de elhullott karakterrel szemben.

Crazy Juliet 2016.05.29. 11:29:37

@Adamskij: Igen, a sorozatbeli története is valóságosnak hangzik, de sokkal izgalmasabb lenne, ha tényleg ő lenne a 17 éve senki által nem látott Howland. Persze nem leszek szomorú, ha nem így lesz, teóriának ez is érdekes szerintem.
A Meera-Jon ikrek-gondolatmenet pedig pont ebből a hasonlóságból indult ki, hogy a két szereplő hogyan lett kiválasztva, tehát - tudva, hogy az írók találkoztak Martin bácsival és egyeztettek is vele - nyilván nem véletlen... :)
Bran szerintem is a túlélők között lesz - azt ugyanis nem tudom elképzelni, hogy úgy át tudja adni az összes tudását valakinek (kinek?) mint a Háromszemű Holló tette... és jelen pillanatban ő az egyetlen, aki tudja, hogy hogyan "készült" az Éjkirály...
Majd akkor kezdek aggódni, ha elmondja valakinek... (És persze remélem, hogy a mostani részben kapnak segítséget az élőholtak ellen, ahogyan az a könyvben is van... :) )
Amúgy az Erdő Gyermekei már csak ilyen kevesen maradtak? Vagy őket szisztematikusan legyilkolták a white walker zombiseregek? Kész, vége, ennyi?

pocokman 2016.05.29. 21:18:43

@Crazy Juliet: Btw, utánanéztem a Song of Ice and Fire-os wikin, Jon és Meera ugyanabban sz évben születtek.

Crazy Juliet 2016.05.29. 21:28:12

@pocokman: Véletlen lenne? Aligha. :) Remélem tényleg testvérek... tartogathat még egy-két meglepetést ez a sorozat. A két showrunner azt mondta, hogy találkoztak tavaly Santa Fében Martin bácsival és akkor osztotta meg velük Shireen megégetését - tehát ez is benne lesz a könyvben - Hodor nevének az eredetét, és még egy csavart, amit a végére tartogat az öreg. Talán ez lesz az? :)

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2016.05.30. 14:55:46

@Crazy Juliet: igen, az erdő gyermekeinek bizony befellegzett. itt is megjelenik a GoT fránya szarkasztikus történetvezetése: minden akarat, kitalált cselekedet egész másképp sül el a végül, mint ahogy azt tervezték. ugyan az erdő gyermekeit az emberek térnyerése (és a vérfák kivágása) gyengítette meg igazán, végül saját kreálmányaik végzik ki őket.

Janos Mohacsi 2016.05.30. 15:53:48

@Crazy Juliet: Haat..... Shireent szerintem csak a filmben egettek meg mivel a konyvben ott maradt az anyjaval meg a Voros Rebekkel Castle Black-ban. Bar gondolom "felaldozhato" o is.

Janos Mohacsi 2016.05.30. 15:57:23

Jo volt a mai resz. Reg nem latott "kedves" ismerosok (pl. Frey dirty Granpa)is szerepeltek vegre valahara!!

Crazy Juliet 2016.05.30. 18:19:45

@Janos Mohacsi: Igen, én is ezt gondoltam, hogy Shireen csak a sorozatban lesz máglya-halál áldozata, de nem, mert bár a könyvekben - még - él, Martin bácsi állítólag pontosan ugyanezt tervezte vele tenni a Winds of Winterben.

Apropos, kijöttek az utolsó részek címei is és elég beszédesek:
S06EP08 - No One
S06EP09 - Battle of Bastards
S06EP10 - Winds of Winter

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2016.05.30. 22:43:34

@Crazy Juliet: ezek a címek annyira beszédesek, hogy félre sem lehet őket érteni. nem gondoltam, hogy Hodor része után képesek még rátenni egy lapáttal - ám ez történt, eddig elképesztő tempót diktál ez a hatodik évad, részemről erre vártam.

Crazy Juliet 2016.05.30. 23:00:33

@adamskij: Igen, részemről is erre vártam, hogy végre kiszabaduljunk a regényciklus több ezer oldalas valóságából és felpörögjenek az események.
Amúgy olvasni is szeretem a könyveket, minden bizonnyal el is fogom olvasni a Winds of Wintert is, már csak azért is, mert most már egyértelmű, hogy a sorozat és a könyv különváltak.
Remélem nem lesznek túlzottak az elvárások a soron következő részekkel kapcsolatban - személy szerint engem az érdekelne, amelyik Kit Harington (két r?) elmondása alapján Jon Snow része - hogy tényleg igaz-e a R+L=J teória... (Plusz Meera...)
Danenerys meg végre elkezdett felébredni... vagy csak a sárkányok tesznek vajszívűvé? Nem tudom, de jó volt a mostani epizód is.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2016.05.30. 23:03:30

@Crazy Juliet: kérlek, eme új résztől kezdve én az R+L = J+M jóslat híveként szállok síkra hitetlenekkel szemben. az előző rész is csodás volt, de ez egyenesen pazar.

Janos Mohacsi 2016.05.31. 02:11:23

@Crazy Juliet: Na igen. De kisse osszekutyultak,mert valamiben meg joval a regenyek hata mogott kullognak(Riverrun). De eszerint a 10-ik reszben johet a vegkifejlet.
Danerys szala meg mindig csak egy helyben toporgas. Jamiet meg ideje volt elkuldeni, mert csak szerencsetlenkedett eddig mindenhol.
Nagyon el van mar huzva, ugyhogy gyorsan le kell kavarni a dolgokat. De sajnos laposodni is fog egy Gyuruk Ura szellemi szinvonalra....

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.31. 11:08:07

@Crazy Juliet: A Battle of Bastards azért elég konkrét. A többi is, de ezt azért külön várom.

Janos Mohacsi 2016.05.31. 11:17:16

Altalaban mindig a 9-ik reszben vannak a nagy csatajelenetek. Lehet Ramsey gyoz, de jonnek a whitewalkerek es mindenkit legyaknak a foszereplok kivetelevel!! Addigeg vesztegetjuk az idot Greyjoyokkal es egyebekkel...

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2016.05.31. 13:19:38

@Crazy Juliet: magam részéről már 60-70%ban hajlok a R+L = J&M képletre (a J része teljesen biztos).

spoiler
nem tudok elmenni a logikai hiba mellett ahogy Daenerys hiphop megtanulta uralni Drogont, noha legutóbb még egy fordulóra se tudta rávenni gyíkját. erősen felépített idol ez a Dany, csak mint szereplő és vezető, egyre kevésbé szimpatikus.

beetee 2016.05.31. 13:49:56

@adamskij: eddig az volt a baj, hogy milyen lassú a cselekményvezetés, és Martin bácsi elveszik a részletekben...
Most meg nem tökölnek perceket egy sárkány betörésére, és ez a baj...
;)))

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2016.05.31. 14:01:39

@beetee: azért fel lehet építeni egy szálat gyorsan és logikusan is (pl Ramsay / King's Landing / Greyjoy), erre kiváló példa a 6.évad. Dany és Drogon kapcsolata nagyon nem felel meg ennek, mindegy.
süti beállítások módosítása