Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 6x05 - Az ajtó (18+)

2016. május 25. 08:08 - sixx

 vlcsnap-00001_2.png

A Falon/Vakondvárosban

Sansa levelet kap (life!, bocsánat, valahogy oldanom kell a feszkót), pöcséteset, a viaszban Kisujj gyanútlan kezekkel belenyomott madaras címere, Sansa meg rongyol menten Vakondvárosba, randira. Hogy Jon hogy engedhette el egyedül, pontosabban csak Brienne társaságában, azt nem tudom, ahogy azt sem, hogyan ért ide ilyen hamar a Völgyből Kisujj, de itt van, feketében, elegánsan, az arcán az alkalomhoz illő optimista arckifejezéssel, de jó, hogy egyben vagy, Sansa, mondja, és látszik rajta, hogy azt hiszi, ő itten most a jani. Hát, Lord Baelish, ha van nálad összehajtogatható szopóroller, akkor kezdheted összeszerelni.

Sansa összerezzen az egyben vagyra, egyben, baszki? Mit keresel te itt, hallod? Hoztam sereget, mondja fölényesen Petyr, a Völgyből, hogy megsegítsen. Sansa itt kicsit kiborul, te szerencsétlen, vagy tudtad, hogy Ramsay mekkora szadista gyökér, és akkor az ellenségem vagy, vagy nem tudtad, és akkor egy idióta. Kisujj ezen a ponton jön rá, hogy a kibelezéstől egy paraszthajszál választja el, és nagyokat nyelve hallgatja, ahogy Sansa passzív-agresszív monológban tulajdonképpen azt meséli el neki, hogy a nászéjszakán análisan (is) megerőszakolta az a nyomorult, akit Kisujj kavart neki elő férjnek. És az arcát nem bántotta, de megütötte, és megvágta.

vlcsnap-00002_1.png

Ezt már Kisujj mondja egyébként, arra a kérdésre, hogy tudod-e mit tett velem Ramsay? Én, ha Sansa lettem volna, ezen a ponton intettem volna Brienne-nek, hogy eredj fiam, csapd le a fejét, de Kisujj ebből is kidumálja magát, és infót ad az életéért cserébe: Fekete Hal, a nagyszerű Tully-lovag visszafoglalta Zúgót, és van neki serege. És távozik, minden végtagjával egyetemben. Azért egyet még odaszúr eltávozás közben, és Havasra célozva megjegyzi Sansának, hogy nem testvér az, csak féltestvér.

vlcsnap-00006_1.png

A parancsnoki szobában pont van egy Északot ábrázoló, részletes térkép, amin Jon, Sansa, Davos, Tormund, Brienne, Mellisadre és Ed igyekeznek kisakkozni, hogy is lesz ez a seregállítás. Előjön persze az észak nem felejt, meg a közelítő tél, Sansa a Karstarkokat vagy az Umbereket a töküknél fogva akasztaná fel, Davos meg azt mondja, hogy a Karstarkok csak joggal lehetek dühösek a Starkokra, valami lefejezés volt ott, nem? De. Na, akkor kisebb házakban kell gondolkodni és alulról építkezni. De Havas mellé nemige állnak be a házak. Sansa kicsit öntelten megjegyzi, de majd mellém igen, én Stark vagyok, és hoppácsak, csak betalált Petyr a kis megjegyzésével, hehe. Sansa benyögi a Tully-sereget is, de azt nem, honnan van az infó, mert ja, tök életszerű, hogy a picsányi Castle Blackben SENKI nem vette észre, hogy lelépett Vakondvárosba, még Tormund sem, aki olyan szerelmes Brienne-be, mint az állat, és árgus szemekkel figyeli 0-24-ben. A terv megvan, indulnak másnap, Brienne Zúgóba, hogy Fekete Halat elhozza, a többiek meg a kis házakhoz, haknizni.

Braavos

A Jedi-tanoda mai is nyitva, Arya lelkesen edz, ami annyit tesz, hogy az ellenfele, a tapló kiscsaj félig agyonveri egy bottal, mert Arya sok minden, csak nem ügyes. A tapló aztán a botot is elhajítja, és puszta kézzel is legyakja Aryát, mert ő ügyes, és mert Ben Kenobi. A kioktatás jellegű verésnek Jaqen vet véget, aki a házban végigvezeti Aryát, és elmeséli, hogy az Arctalan Emberek annak idején valíriai rabszolgák voltak, akik meglógtak, várost és bérgyilkos kft-t alapítottak, és hát a biznisz azóta virágzik, bár belsőépítészre már nem jut, de dolgoznak rajta. Arya feladatot kap, egy színésznőt kell megmérgezni, és ez az utolsó lehetősége, ha elkúrja, szevasz.

A színésznő a város főterén lép fel egy klasszikus darabban, a címe Trónok harca, I.évad, és arról szól, hogyan hal meg Robert király, és akar a trónjára ülni Ned Stark, aki végül a fejét veszti ennek, és Tyrion ármánykodásának köszönhetően. Ez ugye így nem igaz, és Arya összeráncolt szemöldökkel nézi a bohózatot, egyre idegesebb, az apja lefejezésénél meg megrendül, ejnye Jaqen, jó nagy gyökér vagy te, hallod. Arya belopózik az öltözőbe ahol kapunk premier plánba egy zacsit és egy faszt, ill. egy pár mellet, Arya meg megtudja, hogy a színesznő rumot iszik, ő egyedül a társulatból. Ja, és az egyik színészt Richard E. Grant alakítja, azaz ennek a szálnak még lesz folytatása. Arya visszamegy Jaqenhez, és aszongya, ez a színésznő nem rossz ember. Nem baj, jó emberek is halnak meg. Arya kisakkozza, hogy a nő halálát a csöcsös kiscsaj áhítja, mert kell neki a nagyobb szerep.

A Vas-szigeteken

A továbbra is elképesztően érdektelen szálon a következők történnek:

  • Yara bejelenti a trónigényt.
  • Nő? Muhahaha.
  • Theon lelkesítő beszédben támogatja a tesókáját, közben lenyeli, hogy a kasztrációja miatt beszóljanak neki.
  • Euron is megszólal, én akarok király lenni.
  • Hogyisne, apám gyilkosa, mondja Yara.
  • Nem tagadom, vén hülye konzervatív fasz volt a bátyám, meg is öltem. Hamarabb kellett volna.
  • Kinyírlak, genyó.
  • Ha én leszek a király, hozok nektek szőkenőt és három sárkányt.
  • Ok, te nyertél.

Másnap, miközben Euront megkoronázzák, azaz vízbe fojtják, Theon és Yara elmenekül, és viszik a flotta java részét is, hogy hova, azt nem tudom. Euron a vízbefojtás után magához tér, és első szava, hogy eredjünk rokon vérét ontani, de ugye ez a kihajózás végett most nem jön össze. Mindenki menjen haza, vágjon fát, és építsen hajót, üvölti Euron, mert jövünk. Baszki, itt egy cserje alig nő, a nyolcadik évadig csak kopácsolni fogtok???

Vaes Dothrak mellett

Dany nagy gondban van, mert Jorah-t már kétszer zavarta el az udvarból, de az kétszer tért vissza és mentette meg az éltét, szóval most ez dilemma, hogy mi legyen. Jorah megoldja a kérdést, nyugi, van nekem egy ilyen betegségem, a szürkehám, oszt attól meghalok majd, és akkor minden rendben lesz, de addig is mennék inkább világgá, ha nem baj, mert nem akarok megfertőzni senkit se. Daario okosan és nagyokat hallgat, mondjuk erre nem lehet mit mondani, a betegség fertőző, mennie kell. Dany egy szívbemarkolónak szánt monológban utasítja Jorah-t, hogy menjen, és addig vissza ne merjen térni az udvarba, míg meg nem találja a gyógymódot a szürkehámra, ő meg Daario társaságában elindul Meereen felé, mögötte az összes dothrakival.

Meereen

Varys számot vet, két hete kötöttünk békét, azóta aktív a Hárpia fiai? Nem. Gyilkoltak le rabszolgatartókat a városban? Csak kettőt, de az alku napján. Akkor minden fasza, mondja Varys. Egyelőre, kontráz Szürke Féreg, és Tyrion egyetért, szar a sajtónk, baszki, senki nem tudja, hogy a békét is Danynek köszönheti, nemcsak a felszabadulást, ezzel valamit kezdeni kell. A nagyszerű ötlet: szóljuk a Fény papnőjének, a helyi vörös rébéknek, Kinvarának, ő hitels arc, nem korrumpálható, ha ő azt mondja Danyre, hogy frankó, az emberek beveszik. Kinvarának legalább annyi címe van, mint Danynek, nem is soroljuk, a piramisban találkozik Tyrionnal és Varysszal, és önként jelentkezik a Team Dany agitprop. osztályvezetőjének, mert Dany az, akin eljövetelét a látomások megjövendölték, és majd a sárkányaival megtisztítja a hitetleneket.

vlcsnap-00049_1.png

Varysnak egyből beugrik, hogy ez annyira nem kóser ám, a jóslatok eddig Stannist hozták ki faszagyereknek, hogy van ez? Tyrion igyekezne diplomatikusan elsimítani a dolgot, de Varys nem hagyja, és üti a vasat, ez a baj magukkal, fanatikusokkal, mindegy mi történik, Isten akarata vót, oszt kalap. Kinvara egy lépést tesz közelebb, és aszongya, emlékszel, Lord Varys, amikor levágták a farkadat és tűzre vetették, ki szólt hozzád a lángokból? Mondjam ki a nevét? Varys frászt kap, és nem akadékoskodik tovább, az államvallás mostantól a Fényé, kész, passz.

A Falon túl

A Háromszermű Holló trippelteti Brant, és megmutatja neki a régmúltat, azt a vidám kort, amiben az Erdő Gyermekei voltak az urak, és egy kellemes őszi délutánon azzal szórakoztak, hogy egy embert megszúrtak obszidiántőrrel, akinek ettől nagyon kék lett a szeme, és tessék, megszületett az első White Walker, baszki. Ban magához tér, és ott áll előtte az az Erdőgyermek, Levél, akit haluzott maga elé fél perce, és megkapjuk a magyarázatot: harcban álltunk az emberekkel, kivágták a fáinkat, védekezni kellett, ez lett belőle. Egy rejtéllyel kevesebb.

Bran unatkozik a fa alatt, a Holló alszik, így Bran inkább elmegy egyedül trippelni, de minek, baszki, zombik közé érkezik, és az egyik White Walker, az Éj Királya szépen elkapja a grabancát. A pali egyébként az a WW, akit Levél csinált, ez tuti. A probléma ezzel csak annyi, hogy amikor felébred, és megmutatja az alkarját a Hollónak, ott van rajta a jel, mint a Pokolgép-nótában, és ez baj, nagy baj, mint a Tankcsapda-slágerben, mert mostantól a WW-k tudják hol van Bran, és a fát védő mágiát is baszhatják, mert ugye keresztüljutott rajta. Nagyszerű, Bran fiam, mi lenne, ha ülnél a seggeden CSAK EGY PERCIG, ÉS NEM TRIPPELNÉL MOSTANTÓL? A Háromszemű Holló ideges lesz, na húzzatok innen, de gyorsan. Ideje, Bran, hogy azzá legyél, ami én vagyok. És készen állok? Na ne röhögtess, édes fiam, arra, hogy egy fában ülj örökkön örökké? Nem.

Miközben Meera és Hodor készülődnek, Bran és a Holló persze utazik a múltba, mert mi mást csinálnál ilyenkor, ugye, és Meera meglátja a leheletét a levegőben, és tudja, hogy basszameg, baj van, kirohan a fa elé, ahol ott áll az egész zombisereg a négy vezérrel, és csak az Erdő gyermekei állnak velük szemben vagy hatan, de mondjuk űberfasza kézigránátokkal, ami azért nem rossz. A gránátok felrobbantanak pár zombit, de sokan vannak, és ugyan a tűzkörön, ami védi a fát, a gyalogzombik nem tudnak átmenni, de a négy vezér igen, így két oldalról indul meg az attak: a vezérek szemből, tökön paszulyon át, a zombik fentről, a gyökereken lemászva támadnak.

vlcsnap-00068_1.png

Odabent Bran továbbra is haluzik, Deresben van, és nosztalgiázik, a jelenben meg Meera rázza, mint Krisztus a vargát, keljél már fel, hallod, mindjárt megesznek. Hodor hodorozik, a zombik jönnek, totál káosz, Bran meg szürke szemekkel fetreng. Meera és Levélék harcolnak, elég kilátástalan a dolog, bár Meera az egyik WW-t simán kinyírja egy obszidián lándzsahggyel, közben a múltban Branra rászól a Holló, hogy figyeljen oda a barátai hangjára, Meera meg azt üvölti neki, hogy vargoljon bele Hodorba, DE GYORSAN, mert ott pusztulnak mind. A holló, akiről azt hittem, hogy valami nagy májer, meg csak ül a fában, semmi medzsik, eh.

Bran végre fogja az adást a múltban és vargol, ami azzal jár, hogy a múltban Hodor, aki akkor még Wyllis, a földre zuhan és rohamot kap, a jelenben meg feláll, megragadja a szánt, rajta Brannel, és elindulnak az alagutakon át egy faajtóig, amiről a buta zombik nem tudtak ezek szerint. Már a folyosón rohannak, amikor WW#1 belép a gyökérbe applikált Hollóhoz, aki a múltban mondja is Brannak, hogy kisfiam, ennek akkor annyi volt, sok sikert az élethez, és foszlányokra hullik. Közben a jelenben Levél megáll a folyosó közepén egy grántáttal a kezében, mint Vasquez közlegény az Aliensben, és amikor már a húsát tépik a zombik (akik korábban Bran Summer nevű farkasát is megették, RIP Summer), akkor magára robbantja a kócerájt.

vlcsnap-00080_1.png

Ez pont elég ahhoz, hogy Hodor, Meera és a szánon vargoló Bran elérjen az ajtóig, ami be van ragadva, de kegyetlenül, de Hodor erős, és kinyomja, és amikor átmennek rajta, Meera elidul a szánnal, és azt mondja Hodornak, hogy Hold the door, azaz Tartsd az ajtót, és Hodor szegény tartja, miközben a testét az ajtót átszakító zombikarmok szaggatják, és miközben látjuk a hóviharban eltűnni Meerát és Brant, a múltban Wyllis a földön fekszik rángógörcsben és csak azt ismételgeti, hogy Hold the door, és Bran nagyon szomorúan nézi, mert most döbben rá, hogy mi az a Hodor, a Hold the door összemosódva, és mindezt ő okozta azzal, hogy belevargolt a szerencsétlenbe. És közben a jelenben Hodort cafatokra szaggatják a zombik, legalábbis remélem, hogy nem látjuk viszont walkerként.

Egy megjegyzés: óriási kalaplengetés és földig hajolás Bruzsy és darkspell előtt akik a házibarkács, tehát nem hivatalos, de annál kilométerekkel jobb feliratban majdnem tökéletes megoldást találtak a lefordíthatatlannak tűnő Hodor - Hold the door kérdésre, és Holtodig óvd!-nak magyarították.

Ez lesz jövő héten:

Címkék: 18+ trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 08:26:32

Szuper összefoglaló. "ott van rajta a jel, mint a Pokolgép-nótában" :D

A helyi vörös rébékben tényleg van valami boszorkányszerű, de sajnos inkább a vasorrú bába értelemben. Nem egy Melisandre, az biztos.

És Hodor... végre egy súlyos jelenet ebben az évadban.

scsaba1 2016.05.25. 08:32:16

"óriási kalaplengetés és földig hajolás Bruzsy és darkspell előtt akik a házibarkács, tehát nem hivatalos,"
+1
Nekem mindig is ez a "hivatalos" fordítás. A házibarkácsot pont a csatornák nyomják, (tűz a lyukban, meg ilyenek), mert a fordítóik sokszor nemhogy angolul, de magyarul sem tudnak.
És itt is megköszönök minden feliratot minden fordítónak.

Leadfoot 2016.05.25. 08:37:33

+1

Félig-meddig szakmabeliként eszembe jutott az epizód nézése közben, hogy nem lennék a fordítók helyében.

scsaba1 2016.05.25. 08:38:56

Lady Brine megint hatalmas volt... "Sansa kérdezett valamit" - és a kardjához nyúlt. Kisujj - bármilyen magasan funkcionáló szociopata is - itt rájött, hogy ez talán mégsem az ő napja lesz.

Euron csak nekem tűnik egy idiótának?

Leadfoot 2016.05.25. 08:40:19

Az önfeláldozás jó (sixx-től függetlenül nekem is azonnal az Aliens jutott eszembe, esküszöm), azt kajálják a népek.

Szegény E Clarke megint elég gyenge volt. Ha a készítők célja az volt, hogy árnyalják a karaktert (épp most égetett el elevenen egy csomó embert, aztán a következő jelenetében ott érzelgősködik a dombtetőn a két faszijával, és ha az egyik nem lenne fertőző beteg, lehet, hogy eljutnánk az édeshármasig), akkor üzenem, hogy nem sikerült.

Leadfoot 2016.05.25. 08:43:00

@scsaba1: A balfasz Euron nem látta az eddigi évadokat. Ha látta volna, tudná, hogy a terve (miszerint ő majd elveteti magát Targaryenék féldebil lányával) elég gyenge lábakon áll, és különösebben jó vége nem lehet.

Viszont lehet hogy az unokaöccsei ihletet kaptak, és arra hajóztak el?

Petrow 2016.05.25. 09:04:26

GRRM at large... az eddigi legunalmasabb szereplőt kb 3 mp alatt tette az egyik legellenszenvesebbé, miközben cserébe szépen kinyírta a legártatlanabb karaktert (vagy WW lesz belőle, a lényeget tekintve tök mindegy). GoT, én így szeretlek.

nota19 2016.05.25. 09:05:38

@scsaba1: kinek hogyan. Szerintem nem volt rossz, a többi vasemberhez képest pláne nem. Ritka ellenszenves társaság. Eddig viszont először találtam érdekesnek ezt a szálat. A Hínárhajú is jól sikerült.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 09:08:42

@scsaba1: Brienne-t én is annyira bírom. Szerintem az egyik legjobb szereplő. És a színész is óriási hozzá (mármint nem csak egy értelemben).

@Leadfoot: És gondolj bele, hogy minden nyelven ki kell majd találni valamit rá. Klassz lenne, ha valaki majd csinálna egy összeállítást, hogy hol hogyan oldották meg, tök érdekes lenne.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.25. 09:11:30

Amikor először olvastam a "holtodig óvd" feliratot az epizód nézése közben, miközben a fülemmel egészen mást hallottam, nem értettem, hogy lett ez a "hold the door"-ból. Persze aztán amikor az ifjú Hodor elkezdett hadoválni, leesett... Úgy hallottam, hogy a hivatalos HBO verzió "tartsd az ajtót" lett. Angolul kevésbé tudó tévénézők számára egy kicsit érthetetlen lehetett a vége...

Mondjuk máshol se voltak a helyzet magaslatán a fordítók, eléggé mission impossible íze van a dolognak. Bruzsyék raktak ki pár példát a Facebook-ra. Hát, még a spanyoloknak sikerült valahogy megugraniuk a lécet:

"Portugál: "Aguenta a porta! Aguenta a porta... Aguenta a po... Aguenta a.... Ague.. Hodor."
Francia: Tiens la porte !" "Tiens la porte" "Tiens la orte" "Tins la orte" "Tinlarte" "Hodor"
Lengyel: "Trzymaj drzwi" "Trzym drzwi" "TrzDrz" "Hodor"
Spanyol: Déjalo cerrado > Dejalorrado >Dejorrado > Jorrado >Hodor!"

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.25. 09:13:10

@Littlewood: Tekints egy kommenttel lejebb :-)

FlybyWire 2016.05.25. 09:17:43

@Fedor: Még a spanyol úgy-ahogy... hát a lengyelen fekszem, persze akinek a nyelvénék a 80%-a az ABC utolsó 5 betűjéből áll, annak elég szűkek a lehetőségei :D

FlybyWire 2016.05.25. 09:18:28

@Petrow: töröm a fejem, de nem tudom kitalálni, ki az akire gondolsz (nem Hodor, a másik).

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 09:25:29

@Fedor: Szuper, köszi!

Mondjuk a TrzDrz->Hodor elég keményen hangzik. A portugálba sem tudom belelátni, de a spanyol pl nem rossz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.25. 09:31:33

@Littlewood: Nem tudom, hogy a portugál szavakat hogy kell kiejteni, de ott még el tudok képzelni egy olyat, hogy az "Ague" kiejtése "Ogo", vagy hasonló, és akkor még ez is beleférhet a jobbak közé.

broáf 2016.05.25. 09:35:09

Hodorból cuki zombi lesz. Ekkora ziccert nem hagyhatnak ki az írók.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 09:37:21

@Fedor: Igen, valószínűleg ebben van valami. Én a portugál kiejetésről kb annyit tudok, hogy zártabban ejtik a magánhangzókat, mint a spanyolok, szóval lehet.

beetee 2016.05.25. 09:55:23

@Leadfoot: Nem tudom bedobják-e a sorozatban, de Martinnál van egy jokere, mégpedig a sárkányhívó kürtje...

amorfati (törölt) 2016.05.25. 09:59:47

@Fedor: unofficial nagyon jót találtam spanyolra és franciára is (kb mert ezek érdekelnek :D)

latin-amerikai rajongói oldal az "obstruye el corridor" (kb torlaszold el a folyosót) mondatot használja, ebből is elég jól kijön a Hodor,

+ a franciára is van unofficial jobb hangzású szerencsére: "Qu'ils n'aillent pas au-dehors". (kb ne jöhessenek ki), ennek a vége is jobban használható.

akrosztikon 2016.05.25. 10:09:31

@scsaba1: Nem hiszem, hogy csak neked. De egy olyan néptől, amely vízbefojtással teszteli, hogy megfelelő-e a királyjelölt az uralkodásra, teljesen természetesnek tűnik, hogy az elérhető legnagyobb idiótát választja királynak.

Ruadhnait 2016.05.25. 10:21:22

En azon gondolkodtam, hogy amikor Bran kerdezi a varjat, hogy keszen all-e, es o mondja, hogy nem, es erre egybol elviszi latomasozni pont oda, szerintem egy gyorstalpalon mutatja meg neki, hogy hat az a helyzet, hogy belenyulhatsz a jovobe/jelenbe a multbol. Es lehet, hogy a white walkerek ezert fosnak annyira Brantol, mert a multbol le tudja oket gyozni...csak akkor ha Bran sikerrel jart volna mi nem is tudnank a white walkerekrol, mert Bran kitorolte volna oket a multbol...csakugy mint Hodor nekunk mindig hodorozott. De akkor ha az erdo gyermekeket megakadalyozza a WW csinalasban, akkor lehet, hogy minden erdo gyermek kipusztul, bar az nem tudom milyen kovetkezmenyekkel jarhat. Semmilyennel? Szoval szerintem Brannek az a dolga, hogy rendet tegyen a multban, de ha ez megtortenne/megtortent volna, az egesz Game of Thrones nem is lenne...Meg a masik, hogy a varju meg a fa nelkul hogy fog egyedul multba utazgatni? Meg most mihez kezdenek szerencsetlen gyerekek a hoban-fagyban egyedul?

Ruadhnait 2016.05.25. 10:24:36

@akrosztikon: En azt hittem azert oltek meg, mert what's dead may never die, igy biztositjak a kiralyuk eletet...Persze gondolom feltunt volna nekik mar, hogy azert csak meghalnak idovel.

Dekatlon 2016.05.25. 10:24:47

De hogy egy nappal később már elárasztották a netet a Hodor márkájú ajtóékek és támaszok...

akrosztikon 2016.05.25. 10:45:55

@Ruadhnait: Persze ez az idióta "logika" áll a vízbefojtás mögött, de nyilván orosz rulettet játszanak ezzel, mert aligha éli túl mindenki, hogy tengervízzel töltik meg a tüdejét. Persze ezek a tengerbuzi álvikingek akkor csak megvonják a vállukat, hogy a delikvens nem volt alkalmas az uralkodásra és előveszik a második leghülyébbet. Virágzó gazdaságuk, prosperáló társadalmuk és politikai sikereik mind azt támasztják alá, hogy érdemes követni ezeket a tradíciókat.

Cérnahuszár 2016.05.25. 10:51:35

@Ruadhnait: ez a klasszikus időutazó problem, a múltat nem lehet megváltoztatni
ha bran belenyúl a múltba hogy megakadályozza hogy ne legyenek ww-k
akkor a jövőben nem jut el a fához, nem tanul meg vargolni, mert nincs mi ellen küzdeni, nincs jégfal se
na de akkor meg nem tud visszamenni hogy kitörölje, mert ezért mégis létrejönnek.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 10:52:14

@akrosztikon: Végül is mindkét királyjelölt erre alapozta a választási beszédét is, hogy mekkora világméretű lúzer ott mindenki, és mennyit bénáztak már a hősi múltban. És hogy majd ők megváltoztatják. És mindenki éljenzett. Mondjuk nem lesz egyszerű eredményt elérni egy olyan helyen, ahol rendszeresen ruhástól rohangásznak be a tengerbe, de ez csak a magánvéleményem. Pláne egy olyan királynak, akinek eszébe sem jut, hogy az ellenlábasai elköthetik a flottát, egy olyan helyen, ahol természetes és közismert népszokás az ellenlábasok azonnali megölése.

Cérnahuszár 2016.05.25. 10:53:04

@akrosztikon: a vízbefojtással van gondom
azt mondják ami meghalt, nem halhat meg többé és jól megfojtogatják
de akkor az előző király hogy a picsbe halt meg amikor tanult repülni?

Cérnahuszár 2016.05.25. 10:55:14

amúgy meg valaki adjon egy nyugtató fejsimit, ne is, inkább kettőt, mert hatással van rám ez a bart megfogja a ww és hodort meg annyira sajnálom
konkrétan még mindig spagetti vagyok ettől a résztől, az utolsó 2 rész szokott odabacni és ez még csak az ötödik az évadban

Pomogács 2016.05.25. 10:58:24

@Cérnahuszár: Remélem nem megyünk el ebbe az irányba, mert akkor lőttek a sorozatnak.

Cérnahuszár 2016.05.25. 10:59:59

@Leadfoot: sztem most versenyfutás van, jaráék lenyúlják az új király ötletét, ha hamarabb érnek oda a csajhoz a hajókkal akkor megszívta a nagybácsi
így mégis csak jara lesz a királynő, taktikáznak

Ruadhnait 2016.05.25. 11:02:56

@Cérnahuszár: Igen, de akkor mit csinal Bran? Miert o a legfontosabb ember a vilagon, hogy mindenkinek fel kell aldoznia magat erte? (Jojen, szegeny kis erdo gyermekek, Summer, Hodor) Ezen kivul masra nem tudom mennyire jo, harcolni ellenuk kis nyomorekkent nem tud, eddig azt hittem, hogy a "tudasaval" gyozi le majd valahogy oket, tudja majd mik a gyenge pontjaik, tortenelmuk, meg kb megsugja a sarkanyoknak hova fujjak a tuzet, de most, hogy latjuk, hogy bele tud nyulni a multba, mar azt hiszem ez lesz a fegyvere, csak nem ertem hogyan fogja csinalni ... Nagyon megrazo epizod volt, en mindenen sirok, de voros nasz ota nem sirtam ennyire game of thrones-on, mint ennek az epizodnak a vegen... :D

Cérnahuszár 2016.05.25. 11:05:42

@Ruadhnait: bran csak egyet tehet, valahogy ez után az időpont után likvidálni a ww-ket
szóval hagynia kell hogy létrejöjjenek meg ahogy sixx mondaná, művészkedjenek a holtak darabjaival

Cérnahuszár 2016.05.25. 11:12:17

Brannak kell hogy legyen még valami a tarsolyában, amit még nem tudunk

akrosztikon 2016.05.25. 11:13:18

@Cérnahuszár: Ilyen apróságokkal nem foglalkoznak. Ezek a vas-szigetekiek nem éppen az intelligenciájukkal tűnnek ki, inkább a kollektív lúzerségükkel. Egyébként a tautologikus közmondásuk azért sem illik érte a bohóckodásra, mert a királyjelölt csak elájul a víztől, de nem hal meg, legalábbis akkor, mikor kiköhögi. Persze ezt a kis különbséget aligha ismerik fel, hiszen képzelhetjük, hogy milyen a vas-szigeteki orvostudomány színvonala.

Ruadhnait 2016.05.25. 11:13:22

@Cérnahuszár: Jah, hagynia kell, hogy mindez megtortenjen, es a multban kell valamit csinalnia, ami kinyirja oket holnap. Sok sikert hozza.

Leadfoot 2016.05.25. 11:16:42

@Ruadhnait: "ha ez megtortenne/megtortent volna, az egesz Game of Thrones nem is lenne"

Lehet, hogy ez lesz a vége. Pamela felébred, Ned Stark meg ott zuhanyozik, semmi baja.

Cérnahuszár 2016.05.25. 11:20:16

Azon gondolkodom, hogy a zombik mászkálnak a ww-k nélkül?
Mert ha azt a 4 főnököt kinyírták volna ott, mert több olyan lándzsa is volt a falnál amit felkapott az egyik erdőgyermek, az lett volna a megoldás?
akkor a zombik se rajzottak volna?

Ruadhnait 2016.05.25. 11:20:50

@Leadfoot: Hat oszinten remelem, hogy nem. :D Walking dead-rol is van ilyen teoria, hogy az egesz Rick agyaban tortenik mig komaban van...

jasszgeri 2016.05.25. 11:22:33

en szegeny max von sydow-n dobbentem le. o anno 2m magas volt fenykoraban. viszont most mar kb. egymagas brannel aki az imdb szerint 1.8. - az ayahuasca trip alatt egymas mellett allnak egy pillanatra.

Cérnahuszár 2016.05.25. 11:25:09

ja és bran a fa gyökereivel utazgatott, a legközelebbi ilyen fa hol van? a deresi?
vagy ahol esküt tettek a varjak?
az a fa gyökere alkalmas?
mindegyik terep körül épp áll abál

Cérnahuszár 2016.05.25. 11:27:16

a zombikra jók lesznek a sárkányok, de a ww-ket nem fogja a tűz, simán átmennek rajta
csak a valíriai acél és az obszidián tőr, meg még bran tudhat valamit

Ruadhnait 2016.05.25. 11:28:15

@Cérnahuszár: Valoszinuleg nem maszkalnak nelkuluk. De nagyon erosek ezek a WW-k, par kis erdogyermek, meg Meera semmirekelloek ellenuk. Azon gondolkodtam, hogy Meera egyaltalan miert eli tul ezeket? Szerintem Bran sokkal tobbre ment volna az egyik erdogyermek segitsegevel a falon tul. Es szerintem azert van meg mindig eletben, mert Jon tesoja. Ezert volt o, aki kinyirta a WW-t is. Mas ertelmet a lenyenek nem nagyon latom...

akrosztikon 2016.05.25. 11:29:02

@Ruadhnait: Igen, nekem úgy tűnt, hogy Bran képessége úgy működik, hogy amit a múltban csinál, azzal csak a jövőt tudja akaratlagosan befolyásolni, a múltat Viszont nem, mert az ő ténykedése a múltnak. Szóval az, hogy a WW-k köszönik jól vannak, azt jelenti, hogy Bran bármit csinál, nem tudja őket a múltban kiiktatni. Ugyanez igaz más eaeményekre: a saját lenyomorodására vagy Ned halálára is. Egyébként sem hiszem, hogy Bran egy személyben fogja lenyomni a WW-eket. Három sárkány ellenében amúgy sem tűnnek túl félelmetes ellenfélnek.

Ruadhnait 2016.05.25. 11:29:41

@Cérnahuszár: De a valiriai acel azert fog rajtuk, mert sarkanytuzzel vagy mivel csinaltak, ugyanez az obszidiannal is a helyzet, nem? Normal tuz nem fog rajtuk, de a sarkanytuz az am masmilyen, van benne medzsik. Nem?

Ruadhnait 2016.05.25. 11:31:26

@akrosztikon: De mi nem tudjuk hanyan vannak. Ha Craster az osszes fiat nekik adta, akkor legalabb 100. Es mindegyiknek van tobb ezer zombija a sok kis szerencsetlenbol, akik megprobaltak ellenuk kuzdeni...

Cérnahuszár 2016.05.25. 11:32:40

@Ruadhnait: nemtudom :)
a könyvet nem olvastam, talán abban van erről infó hogy mi van ezzel a tűzzel,
viszont amikor ned stark kardját újra kovácsolták, egy szál sárki se volt sehol, csak a hozatott kovácsok tudták a titkot hogyan kell olyat csinálni
lehet nem sárkány tűz kell ahhoz?

Ruadhnait 2016.05.25. 11:34:28

@Cérnahuszár: Lehet, hogy mar nem kell, mert mar egyszer hasznaltak hozza, a medzsik meg rajta van. :D Fogalmam sincs. Nem tudom mi van a konyvekben, talan majd valaki felvilagosit.

akrosztikon 2016.05.25. 11:34:57

@Cérnahuszár: A sárkánytűz és a sima tűz két külön dolog. A sárkánytűz az medzsik és elég valószínű, hogy a valíriai acél azért olyan különleges, mert sárkánytűzzel készült. Az obszidián még Ugye dragonstone vagyis sárkánytűztől megolvadt kőzet. Szóval a sárkánytűz since biztos viszi a WW-eket.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2016.05.25. 11:36:38

@Cérnahuszár: a sárkánytűz megolvasztja a követ is, lásd Harrenhall várát :P

Knapp75 2016.05.25. 11:39:32

Az megvan, hogy Dany minden lehetséges szituációban dacosan elszavalja a titulusait, de mikor Ser Jorah betegségéről értesül, akkor elzavarja, hogy keresse meg maga a gyógymódot?
Tényleg nem lennének jobbak a fickó túlélési esélyei, ha a Sárkányok Anyja, a Birodalom Védelmezője, a Fűtenger Királynője stb. beveti a befolyását, esetleg anyagilag is támogatja a projektet?!
Ez így olyan volt, mint ha még a temetését is meg akarná spórolni azzal, hogy elzavarja...

A Vas-szigeteken meg tényleg jó ötlet volt bevezetni az Euront!
Eddig legalább hajóik voltak a szerencsétleneknek...
Az is vicces, hogy a királyválasztó népszavazáson többségbe kerültek Euron hívei, majd a kisebbség észrevétlenül és bármiféle ellenállás nélkül elvitte az ÖSSZES hajót.
:p

Mondjuk Euron, ha igazán olyan tájékozott lenne, mint ahogyan dicsekedett vele, akkor inkább egy CGI flottát csináltatna gyorsan magának...
Nem tűnik túlképzettnek az ottani lakosság, de egy ilyen blama után bárhol jó eséllyel megismételnék a választást, mondjuk próbaképpen még egyszer víz alá nyomnák azt a szájhős királyt, akitől egy komplett flottát el lehet lopni ellenállás nélkül.

Az erdő gyermekei sem voltak meggyőzőek, hajigálták a gránátokat, de mégis Meera volt, aki WW-t tudott ölni.

A rész legnagyobb kérdése mégis az, hogy miért kellett egy férfi nemi szervet premier plánban megmutatni!
Vajon lesz szerepe még a folytatásban?

Cérnahuszár 2016.05.25. 11:39:36

@akrosztikon: hát akkor csak danerys a jolly joker
mindenki más csak feleslegesen erölködik, az úgy meg bosszantó

Cérnahuszár 2016.05.25. 11:43:21

@Knapp75: ráadásul az a farok ronda is volt
találtak volna szebbet

amúgy meg Euron ostoba, azért tudták elvinni a hajókat
lebecsülte az ellenfelet, nem gondolta hogy megszivathatják

Cérnahuszár 2016.05.25. 11:46:41

euron a csatát megnyerte, de a háborút elvesztette
nem tud olyan gyorsan hajót építeni hogy utolérje jaráékat

D-verse 2016.05.25. 11:52:20

– Why are you wearing that stupid tree suit?
– Why are you wearing that stupid cripple suit? ...Have you ever seen a portal?

Charlie100 2016.05.25. 11:53:10

Kisujj- Sansa jelenet nagyon jóra sikerült. Kisujj pont olyan fejjel állt ott, mint Kiss László Zsuszanna előtt, csak nála nem volt virág.
Valaki írta itt korábban, hogy a Vas-szigetek azért szar hely, mert ha ott valami fontos történik, akkor mindenki derékig áll a hideg vízben, egy viharos tengerparton. És tényleg!
Másodszorra megnézve a Greyjoy királyi beiktatás jelenet is nagyon jól össze volt rakva, a zene, a szöveg, a vágások, szerintem az egész jelenet, ahogy Euront a víz alá nyomják és közben Theonék menekülnek nagyon jól sikerült.
Meereen: ennek a papnőnek is van nyaklánca, ugyanolyan mint a Melissandrénak. Ez hogy nézhet ki nélküle?
Én azt hittem ebben az évadban Brantől több múltbéli jelenetet kapunk, mielőtt elhagyja a barlangot. Persze ez még jöhet.
Hodor meg hodor.

dumdidum42 (törölt) 2016.05.25. 11:53:35

ezt tovább tart elolvasni mint megnézni wtf m8?

akrosztikon 2016.05.25. 11:54:57

@Cérnahuszár: Igen, az a pöcs elég gyermeteg poén volt:) Sajnos nekem is úgy tűnik, hogy Daenerysre lesz kifuttatva a sztori, ami kár. Én annak is örültem volna, ha a WW-k nem az erdei gnómok elszabadult biológiai fegyverei, hanem ónálló, összetettebb motivációja rendelkező lények. Mert most őszintén, hány nézőt érdekel, hogy mi lesz a törpeindiánokkal?

Euront meg azért választották meg mert igazi inherens ősfasz. Pont jó király ezeknek a sózott heringeknek. Ha ügyes, végre teljesen kipusztítja őket.

akrosztikon 2016.05.25. 11:57:43

@dumdidum42: Még az alsó tagozatban kellett volna jobban koncentrálni. Akkor gyorsabban menne az olvasás

Charlie100 2016.05.25. 11:58:16

@Cérnahuszár: Sárkánytűz az biztos kell hozzá, de lehet hogy elég egyszer. És az is lehet, hogy kiderül, hogy Ned ketté kovácsolt kardja így már csak kínai piacos utánzat és nem öli a Másokat.

Cérnahuszár 2016.05.25. 12:02:08

@Charlie100: a nyakláncot én is néztem, de az eszembe sem jutott hogy nézhet ki nélküle :D
jujuka lesz itt még, csomó vénség

akrosztikon 2016.05.25. 12:02:55

@Charlie100: Vélhetően neki is lóg a csecse. Vagy nem. Nem számít, hogy néznek ki valójában, amíg a szart kavarják. Engem jobban izgat, hogy mit hallott Varys, mikor kasztrálták. Amúgy Remélem, hogy Theonék eljutnak Meereenbe, mert akkor Varys, Grey Worm és Theon alakíthatnának egy three men without cock triót és körbeturnézhatnák Westerost.

new_boy_on_the_block 2016.05.25. 12:06:29

A "Holtodig óvd" zseni lett! Nagyon jól átültették. Kíváncsi lennék, hogy más országokban minek sikerült ezt fordítani :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 12:08:05

@Knapp75: Szerintem azért kellett a farok, mert punci már annyi volt, és ezzel akarták bizonyítani, hogy az sem csak úúúgy, nyálcsorgatási célból, hanem szerves része a történetnek, lám, a férfiak is meztelenek.
Egyébként Danyt illetően tök igazad van.:D Szegény Ser Friendzone.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 12:10:15

@akrosztikon: Kicsit olyan trash metal hangzású a three men without cock, de én elmennék rá. Vagy stand upban utaznának?

Tassil Aaltaiz 2016.05.25. 12:11:26

@Knapp75: Hogy javuljon a nemi(szervi) egyensúly, azaz a sok csöcsö meg pin@ mutogatástól ne tűnjenek teljesen hímsovinisztának a készítők... XD

Petrow 2016.05.25. 12:12:32

@FlybyWire: Bran. Az egész sorozatban messze a legunalmasabb figura volt a számomra, a Jojen tesókkal egyetemben. KÖnyvben is úgy voltam vele, hogy istenem legyen már vége a fejezeteinek.
Erre most nemhogy plot-twist plot-twist hátán, nem mellesleg PE Nr1 is lett, mert egyrészt megsütötte hodor/Wylis agyát, mésrészt a kíváncsisága miatt nemcsak hogy rájuk törtek a WW-k, de valószínűleg az erdő maradék gyerekeivel is végeztek (OK, ők se szent életűek).

Ami viszont nem hagy nyugodni: hová ment vissza Bran, amikor a WW megfogja? A múltba, a jelenbe, vagy a jövőbe? Én inkább az utóbbira hajlok.

akrosztikon 2016.05.25. 12:13:51

@Littlewood: Én stand upra gondoltam. Grey Worm biztos kiemelkedő lenne

Ruadhnait 2016.05.25. 12:16:15

@Petrow: Ha a jovobe ment volna, akkor nem lettek volna a haz elott ket perccel kesobb.

Ruadhnait 2016.05.25. 12:21:24

@Charlie100: Meglatjuk majd ha Brienne talalkozik eggyel.

Charlie100 2016.05.25. 12:22:31

@Cérnahuszár: Én csak Tyrionért aggódok, biztos rámászna a papnőre, nehogy csalódás érje.

Charlie100 2016.05.25. 12:25:12

@akrosztikon: Erre nem is gondoltam! :) Együtt jó kis kórust alkotnának a három sárkánnyal kiegészülve.

papierusz 2016.05.25. 12:26:44

@FlybyWire: Ismered a viccet, a lengyel faszi elmegy szemorvoshoz, a doki mutogatja neki a betűket, hogy olvassa: D, Z W, R, Y, S, Z. Áhá, szóval el tudja olvasni? Mi az hogy el tudom olvasni? Ismerem is a pasast!

Cérnahuszár 2016.05.25. 12:28:30

@Petrow: én azon gondolkodom hogy bran nem lett ww, pedig megfogta a jegesember
a fában lakó öreget sem tette jégemberré, csak lesarlózta
lehet hogy ők nem alkalmas alapanyagok? pedig olyat tudnak amit a ww-knek jól jöhet

Charlie100 2016.05.25. 12:29:15

Ez az Euron olyan ízig-vérig gyökér volt, így első látásra gyakorlatilag Ramsay 2.
Vicces, hogy Vas szigeteknek lehetett volna egy tehetséges uralkodójuk, de a végén inkább a magukhoz hasonló vadbarmot választották meg. Pont előtte mondta el nekik mindkét jelölt, hogy mindig lúzerek voltak, és erre megint.

Cérnahuszár 2016.05.25. 12:29:38

@Charlie100: tyrion nem szexelt amióta nős
nem viszi rá a lélek, de mit fog szólni ha megtudja sansa már nem a neje?

Csokáv 2016.05.25. 12:33:04

Oké, hogy muszáj rendet vágni a történetszálak közt, de Kisujj durva teleportációja nagyon zavart.
Moat Cailin, ahol a seregét hagyta, hogy Mole town-ba átugorjon csevegni Sansával egyedül!, vagy egy hónapnyi utazás, plusz közben ott van Winterfell a teljes ellenséges sereggel.

Hizdahr zo Loraq 2016.05.25. 12:35:40

@Ruadhnait: Biztos, hogy nem változtatja meg a múltat, ami megtörtént, az meg van írva, pont. Vissza mehet a múltba emberkedni, még hatással is tud lenni az ottani dolgokra, de ezzel csak "beteljesíti a végzetét", magyarázatot kap arra, miért így történt, ami történt. Más lehet, ami miatt a WW-knek kell Bran, remélem, hamarosan kiderül.

Leadfoot 2016.05.25. 12:36:15

@D-verse: LOL

@Knapp75: Hát igen, a Ser Jorah szál...
- Dany, beteg vagyok.
- Oké, akkor szerezz gyógyszert!
- Hmmm, erre még nem is gondoltam...

Trollhammaren 2016.05.25. 12:41:37

@Csokáv: Vakondváros nevéből kiindulva lehet, hogy metróval ment, mintha egy pillanatra a bérletét is láttam volna a kezében...

mézescsók 2016.05.25. 12:49:01

@Hizdahr zo Loraq: Csak így logikus, már amennyiben a Trónok harca alapján logikáról lehet beszélni.
Ha meg tudná változtatni a múltat, akkor nem az lenne a legkézenfekvőbb, ha őt Jaimie nem is hajítja anno a várból?

pocokman 2016.05.25. 12:49:36

@Knapp75: Szerintem tudja azt Dany is, hogy a faszinak harangoztak, csak ezzel a gyógyulj meg dologgal lényegében azt közölte vele, hogy mindent megbocsátott neki.

Dekatlon 2016.05.25. 12:57:35

@pocokman: így van. Ő Gőgössége nem mondhatta, hogy kérlek-kérlek gyógyulj meg és gyere vissza hozzám!
Ehelyett: parancsolom gyógyulj meg, és térj vissza hozzám!

Dekatlon 2016.05.25. 13:00:55

@mézescsók: nem, mert akkor máshogy alakulnak a dolgok, nem fekszik annyit ágyban, esetleg lehet nem tanul meg wargolni, aztán jégzombik győznek: the end.

Ruadhnait 2016.05.25. 13:06:08

@mézescsók: Nem. Mert most ezen a kis kalandon keresztul lathatta, hogy hova vezet az onzosege. Ha nem annyira kivancsi meg turelmetlen, es meg birja varni az oreg varjat, hogy felebredjen, nem ment volna az ejkiralyhoz, az nem talalta volna meg es Hodor nem lett volna Hodor es nem halt volna meg mindenki korulotte, kiveve Meerat. Ha okos, es bolcs, akkor ebbol tanul es az onzoseget felreteve probal valamit ugyeskedni a multban, ami kihat majd a jovore, aminek nagy haszna lesz a harcban. Vagy valami ilyesmi.

Szakyster 2016.05.25. 13:19:44

@Charlie100: "a végén inkább a magukhoz hasonló vadbarmot választották meg" ismerős a történet...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 13:26:33

@Ruadhnait: Szerintem is kb arra volt jó ez a kaland, hogy Bran megtanulja, hogy mi fér bele a múlt megváltoztatásába és mi nem. Szegény Hodornak azért kellett így meghalnia, hogy Bran felfogja, hogy nem nyúlkálhat bele kedve szerint, ha tudna is, mert kihat a jövőre. Hüpp.

XocoLatte 2016.05.25. 13:27:05

@Charlie100: Arra a papnőre én is rámásznék, legalábbis amikor viseli a nyakékét...
Tyrion csak vedel, amióta megszökött Királyvárból, nőben azóta nem volt. Szegény.

tiria 2016.05.25. 13:36:50

az előbb a múlt hetihez rakta be ezt a hszt... na mégegyszer:

"I can still feel it. I don't mean 'in my tender heart it still pains me so' — I can still feel what he did in my body standing here right now."
Mondja Sansa.
És épp most olvasom, hogy külföldi fórumokon már javában pörög az ötlet, miszerint Sansa nem csak átvitt értelemben érzi még Ramsay tetteit. Hanem hogy konkrétan terhes.
Akkor most le kell ülni, és átgondolni, ez mit jelent...mert hogy jót nem, az biztos.

Zephyrous 2016.05.25. 13:37:33

Egy kicsit a reklám helye: forum.feliratok.eu/index.php?topic=9.0
Itt tudjátok megköszönni Bruzsy és darkspell kitartó, gyors és minőségi munkáit!
Nem kellemes a hétfő hajnali 3 körüli premier után fordítani, hogy reggelre már kész legyen a felirat!
Köszönöm nekik!

Zsoofka 2016.05.25. 13:41:26

Bocs, ha volt már, de nem van energiám kikeresni. Merre tart Arya? Mi a cél? Most volt egy próba. Oké. És szerintetek átment rajta? Nemtom merre tartunk itt... Ha Senki lesz, már nem kell Arya Stark ellenségeire vadászni. Mert egy Senkinek nincsenek ellenségei. De akkor mi értelme annak, hogy egy múlt nélküli alakot gyártanak belőle? Ő Senki akar lenni, vagy csak azt akarja, hogy képezzék ki harcosnak és majd, mint Arya Stark legyőzi a régi ellenségeit? Kell, hogy legyen itt egy csavar....

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 13:42:10

@tiria: Hát... ha olyan szemmel olvasom igen, talán. De a terhességet igazából érezni akkor lehet, amikor már mozog a gyerek, Sansa meg nem gömbölyödött ki látványosan. Vagy ezért lenne rajta folyton köpeny?

tiria 2016.05.25. 13:45:45

Egyrészt a köpeny, másrészt nem feltétlenül a baba mozgását érzi, hanem ott a tény, hogy nem jött meg neki egy ideje. ..nem tudom, mennyi idő telt el az első erőszak óta. 2-3 hónapos simán lehet(ne). Rendesen megkavarna mindent, az biztos.

capacete 2016.05.25. 13:47:00

@Cérnahuszár: Eléggé úgy tűnik, hogy nem mindenki tudja megölni a WW-ket, még obszidiánnal és valíriai acéllal sem. Ebben a részben az egyik erdő gyermeke megpróbált leszúrni egy WW-t, de hatástalan volt, Meera viszont egy ugyanolyan lándzsával sikeresen megölte. Nem hiszem, hogy ez véletlen volt.

oszt jónapot 2016.05.25. 13:52:55

@Knapp75: Az a királyválasztás eleve nagyon vicces volt, azok a kretének mindenre éljeneztek, akárki akármit mondott.

beetee 2016.05.25. 13:56:56

@capacete: Hát az erdő nem túl túlképzett gyermeke beleszúr a mellvért közepébe, a fémbe. Meerea viszont nyakon dobja a lándzsával, ahol nincs páncél.

beetee 2016.05.25. 13:58:03

@beetee: - egy "túl", de a lényeg érthető...

D-verse 2016.05.25. 14:00:21

Stannis lánya is elkapta a szürkehámot, aztán valahogy meggyógyították, nem? (Most nem a piroterápiára gondolok.)
A színésznőt (Lady Stork), akit Aryának meg kellene ölnie, a Babadook c. horrorból ismerős Essie Davis játssza, valószínűleg nem azért hozták a sorozatba, hogy a következő epizódban legyilkoják. Tehát Arya szerintem ott fogja hagyni a szakmát.

oszt jónapot 2016.05.25. 14:00:38

@tiria: Vagy csak még mindig sajog a segge.

capacete 2016.05.25. 14:01:21

@beetee: Lehet, hogy csak ez az oka, de az is lehet, hogy valamiért az Erdő gyermekei nem tudják megölni a White Walkereket, mivel ők teremtették őket, ezért van köztük valamilyen mágikus kapcsolat.
Persze könnyen lehet, hogy nincs ilyen összefüggés.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2016.05.25. 14:03:19

@FlybyWire: TrzDrz! Bakker, mint valami elszúrt karakternév online játékban:)

Petrow 2016.05.25. 14:10:18

@Ruadhnait: Szerintem meg pont hogy lehet, hogy a jövőbe ment. Én úgy értelmeztem, hogy a WW érintésének a nyoma egyfajta jelzőfény volt a hordának. Ami egyszer csak hopp, felbukkant, a semmiből és máris megvan, hová kell menni tűzugróst játszani. De ez csak spekuláció.

Dekatlon 2016.05.25. 14:15:09

Leaf nem tudta volna csak simán közibük vágni a gránátot? Pont annyira omlasztotta volna a járatot.

Ruadhnait 2016.05.25. 14:15:20

@tiria: Nekem ez nem jott at most, bar en is gondolkodtam multkor rajta, hogy mivan ha terhes. Szerintem arra erti, hogy faj amit Ramsay okozott, tehat megeroszakolta, megvagdosta, utlegelte. Azt lehet erezni kesobb is, terhesseget nem erzed egy jo darabig. De ha tenyleg terhes, akkor nagy sz*rban van.

Ruadhnait 2016.05.25. 14:17:01

@Petrow: Ugy ertettem, hogy a WW-k nem tudnak idoutazni, ha Bran a jovobe ment, akkor joval kesobb, azutan az idopont utan ertek volna a barlanghoz, nem egybol akkor.

Petrow 2016.05.25. 14:19:09

@Cérnahuszár: @akrosztikon: a könyvben ez sokkal értelmesebben le van írva. A fullasztás után szakszerűen újraélesztik az áldozatot (lélegeztetés, szívmasszázs), és ha sikerül, akkor "elég erős a hite".
Itt ez valami iszonyat bénán volt megcsinálva.
A szigeteken a vízbefojtás-felélesztés nem csak hitpróba, hanem azt is szolgálja, hogy a harcosok és vezérek ne féljenek nehézpáncélzatot viselni a hajóikon. Ez jelentős előnyhöz juttatja őket egy hajón vívott közelharcban a többi néppel szemben, akik egy szál bőrmellényben indulnak csatába.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2016.05.25. 14:19:15

@Trollhammaren: Még metróval is át kell szállni néhányszor.
www.tyznik.com/thrones/

Cérnahuszár 2016.05.25. 14:23:56

@capacete: a főnök jégembert úgy gyártottta az erdőgyerkemmicsoda hogy obszidián tört nyomott belé nem?
lehet hogy ezért nem hat ha a erdőgyermek csinálja? ő sosem tudja megölni?
am én úgy emlékeztem hogy erdőgyermek ölte meg a ww-t, közben többen is írjátok h meera volt
nagyon nem figyeltem, le voltam sokkolva

Cérnahuszár 2016.05.25. 14:25:33

@Zsoofka: ezt már én is feszegettem, mi lesz ebből..
meg hogy van egy olyan fa kép ott náluk a templomukban a falon, mint ahol esküdtek a varjak
ennek lehet-e célja, összefüggése a többi fával, istennel, kutyagumival

Cérnahuszár 2016.05.25. 14:26:58

@tiria: sztem van benne jó is ha sansa terhes, ha sikerül kinyírni ramseyt, övé a bolton birtok, háború nélkül
kérdés milyen természetű gyerek lesz ebből...

tiria 2016.05.25. 14:27:07

@Ruadhnait: kiderül...keringenek képek, hogy egy köpenyben áll, ami gyanúsan gömbölyödik...persze lehet, hogy a keze van alatta. De azt hiszem, nem véletlenül fogalmazott úgy, ahogy. Hadd egye az ember a kefét egy darabig....Ha születne egy Bolton-Stark örökös, arra Királyvár is felfigyelne. Meg úgy általában mindenki. Ramsayről nem is beszélve.

Dr. Fred Edison 2016.05.25. 14:28:11

@Vészmadár: Valószínűleg a Mmrnmhrm fajhoz tartozik.

Bran szuperképessége elég homályos idáig, oké hogy elvileg kapcsolatban van a múlttal, de lényegében semmi olyat nem csinált, ami az ismert idővonal szerint ne történt volna meg, sőt csak beteljesítette amit be kellett. Emiatt minek akarják kinyírni a sétálók, és miért áldozta fel magát minden körülötte lévő? Meglepetést nem okozhat, ami nem történt meg az akkor sem fog ha életben marad.
Bár az is lehet hogy csak mi hisszük hogy minden változatlan, mert mi is bekerültünk abba az idővonalba ahol Hodor Hodor, és nem Wylis.

tiria 2016.05.25. 14:30:12

@Cérnahuszár: bízzunk abban, hogy a nevelés többet számít, mint a genetika...bár nem tudom, Sansa mennyire tudna elvonatkoztatni a gyerek születésének körülményeitől.:S
Gilly pl. szereti a kis Sam-et, holott dettó erőszakból született. Sansa most keménynek tűnik, de hogy valójában mit érez, azt nem tudhatjuk.

Dr. Fred Edison 2016.05.25. 14:32:43

@Cérnahuszár: Azért abortusz már a valódi középkorban is volt, ebben pedig még egyéb módszerek is rendelkezésre állhatnak. Oké hogy kicsit veszélyesebb volt mint manapság, de nehezen hiszem hogy ha Sansát valahogy ki akarják nyírni a készítők, akkor a halál oka elfertőződés lesz.

tiria 2016.05.25. 14:33:31

@Cérnahuszár: Ramsay kinyírhatatlannak tűnik...én már valamilyen balesetnek is örülnék. Rászakadhatna a plafon. Félrenyelhetne egy halszálkát, almacsutkát, borotvapengét....a nagyobb jó érdekében.

Vito Stark 2016.05.25. 14:35:11

Nem bántam volna ha Bran tartja inkább az ajtót... eddig sem csíptem ezt a kis hülyegyereket, most már kifejezetten utálom. Sansa ha terhes is szerintem előbb eteti meg Jon farkasával Ramsey gyerekét, mintsem felnevelné. Arya kapott egy második esélyt, harmadik nem lesz, megmondta Jaquen így vagy úgy, de kerül új pofa a csarnok falára... jobb lesz ha megpiszkálja a rumot, mielőtt letépik az arcát.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 14:58:48

@Vito Stark: Nekem folyamatosan olyan érzésem van, hogy Jaquennek full világos, hogy Aryából a büdös életben nem lesz Senki. És a még egy eséllyel inkább menekülési lehetőséget akar adni neki, csak még nem világos, hogyan, lehet, hogy tényleg a színésznő révén.

Dekatlon 2016.05.25. 15:09:11

@Vito Stark: fura, hogy első évedban egy gonosz tesóbaszó szemétláda kidob az ablakon egy ártatlan gyereket
most meg egy szerethető félkezű lovagért aggódunk, miközben átkozzuk a Hodorgyilkos hülyegyereket :)

Lady Ann 2016.05.25. 15:10:53

@tiria: Ha terhesnek gondolja magát, csak van annyi esze, hogy segítséget kérjen a vörös banyától, ha már szépen együtt vannak. Talán valami kis vérmagzatmágia is kerekedne belőle.

Dekatlon 2016.05.25. 15:13:28

@Littlewood: mintha Jaquen kedvelné Ary-t.
És mintha ez számára is tilos élvezet lenne... lehet a másik féltékeny tanítvány végül Jaquen-en fogja ezt megbosszulni.
bár egy senki féltékenységet se érez, szóval ő se tökéletes...

tiria 2016.05.25. 15:14:46

@Lady Ann: ha később aduként akarja felhasználni a gyereket, akkor nem biztos..de lehet, hogy a vörös banya előbb leveszi, mi van, és ajánlatot tesz. Elvégre eddig is tutibiztos jóslatai voltak.
Van valami lötty, amit magzatelhajtásra szoktak inni (holdtea, vagy vmi ilyesmi), elvileg megtehetné. HA egyáltalán terhes, ugye.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 15:18:17

@Dekatlon: Tényleg úgy néz ki, mintha a másik csaj féltékeny lenne. Jaquen meg kórosan hiszékeny, ha bedől Arya nooneozásának. Szerintem dörzsöltebb ennél.

@Lady Ann: Ha terhes lenne, nem lenne éppen logikátlan döntés az sem, ha meg akarná tartani.

perszepolisz 2016.05.25. 15:18:32

Már valaki írta, de nekem is az volt a bajom: A Háromszemű Holló barlangjának kapuján miért nincs kiírva, hogy: aki itt vargkodni akar az még véletlenül se engedje, hogy hozzáérjen az Éjkirály, mert nagyon hamar mindennek vége.
Ez így olyan gagyi volt.
Még egy: Vajon volt már valaki a történelemben aki beszélt az Éjkirállyal? Mit akar? Pl a Háromszemű Holló tudta? Eléggé ismerősnek tűntek egymásnak.

tiria 2016.05.25. 15:19:30

Nem tudom elképzelni Aryá-ról, hogy valóban senki lett. Hosszú ideje azt várom, hogy kihúzza magát, fennhangon közli, hogy ő Arya Stark (címek, rangok, stb, ha van neki, Dany-módra), bosszút fog állni mindenkin, és emelt fővel balra el. Vagy kinyírja Jaquent és a verőleányt. De akár élve is maradhatnak.:)

pocokman 2016.05.25. 15:21:31

Amúgy ha terhes, akkor Sansa írhatna egy levelet Ramsay-nek: "nálad van az öcsém, de nálam van az utódod... if you know what I mean..."

pocokman 2016.05.25. 15:22:02

Sőt, még az is jó ötlet lenne, ha csak simán bekamuzza ezt Ramsay-nek.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 15:24:21

@pocokman: Nem hiszem, hogy Ramsay-t meghatná. Nem nagyon izgult eddig rá a vérségi kapcsolataira, vagy legalábbis nem olyan értelemben.

perszepolisz 2016.05.25. 15:26:49

@Littlewood: Viszont Ramsay eléggé takarékon működött az elmúlt egy-két részben. Lehet, hogy pont erre a hírre aktivizálná magát.

Morfologista 2016.05.25. 15:36:24

Most komolyan ezen lovagoltok, hogy ki mennyi ideig utazott? Miért volt egy naptár vagy óra a falon, amin látható hogy mennyi idő telt el két jelenet között? Na ne már... Ez csak film! :-)

NaC 2016.05.25. 15:41:31

Nem értem sem a kritikákat, sem a kommenteket, hogy miért is volt ez olyan jó rész. Meghalt egy mellékszereplő (kiírták mert nem akart szöveget tanulni), és adtak magyarázatot a mások eredetére. De mért most ....

Indriq 2016.05.25. 16:43:04

Kérdés:
Branon rajta van a WW jele (alkaron a fagyás vagy mi a szar), ha átengedik a Falon, akkor átjöhetnek a WW-k is?

ezneménvagyok 2016.05.25. 17:12:51

1. Szegény Hodort szerintem azért kellett kiírni a sorozatból, mert már nem bírta el a meláknagyra nőtt Brant :-D
2. Az új tüzes csaj nevét, címét, telefonszámát kérem, de sürgősen :-)

nota19 2016.05.25. 17:31:19

@Cérnahuszár: állítólag Qohorban még élnek olyan kovácsok akik ismerik a valyriai acél titkát és igencsak féltékenyen őrzik ezt a titkot.
Egyébként nagyon vicces olvasni a sok hozzáértő kritikát. Miért nem lehet egyszerűen csak élvezni a sorozatot ahelyett, hogy mindenben csak a belekötnivalót látják egyesek?
Szerintem remek rész volt. Nyilván volt benne kevésbé eltalált momentum, de annak ellenére is.
Nyugodtan nekem lehet esni, akkor is ez a véleményem.

Indriq 2016.05.25. 17:33:57

Megnéztem mégegyszer a részt, ha Hodor nem lopta volna el a sorozatot a végén, egyértelműen Tormund lett volna a sztár, azzal a nézéssel zseniálisat alkotott :)

Dekatlon 2016.05.25. 17:46:18

@Indriq: bizony!
a fő jegyes ha elkapja Brant lehet simán áthajítja a falon, aztán átmegy ő is.

Ruadhnait 2016.05.25. 17:59:31

@Indriq: Hat remeljuk, hogy nem megy at a falon. Csak nem annyira hulye, hogy miutan kb mindenki felaldozta magat erte, mint aki jol vegezte dolgat atsunnyog a falon a ww meg zomibsereggel maga utan...

2016.05.25. 18:02:25

@tiria: sztem jaquen es a verolany egy es ugyanaz, ezerarcu isten egy-egy arcai abbol az ezerbol. vagy nem...

capacete 2016.05.25. 18:02:51

@Cérnahuszár: Majd kiderül, az biztos, hogy a WW-k mágikus lények, tehát a megölésük szerintem bonyolultabb annál, hogy valaki egyszerűen fog valamilyen obszidián fegyvert (vagy valíriai acélt) és megszúrja őket. Lehet pl. hogy csak az arra érdemesek ölhetik meg őket.

Vagy az is lehet, hogy ez hülyeség... :)

capacete 2016.05.25. 18:05:50

@Petrow: Nem hiszem, a WW-k pontosan tudták, hol vannak Branék, hiszen ha visszaemlékezel, a IV. szezon végén, a barlang elérése előtt beleütköztek a jégzombikba, csak eddig nem tudtak belépni, mert a mágia távol tartotta őket.
A Night King érintésével ezt megtörte, így azonnal tudtak cselekedni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.25. 18:14:36

@Biriksz_Krokiksz!: És amikor egyszerre vannak színen? Ebben a részben is volt ilyen...

nota19 2016.05.25. 18:17:35

@capacete: én nem emlékszem, hogy akkor a WW-k ott lettek volna, csak a zombikra. Egyébként maga Bloodraven mondta Brannek, miután visszatért, hogy most már tudja hol vagy. Ezután közölte Bran kérdésére, hogy már nem működik a varázslat, ami távol tartaná őket.
@Biriksz_Krokiksz!: szerintem ez egy nagyon érdekes felvetés.

capacete 2016.05.25. 18:18:47

@nota19: Az tudomásom szerint biztos, hogy senki sem tud már valíriai acélt kovácsolni, legfeljebb létező acéltárgyakat átdolgozni, ami azért nem ugyanaz. A könyvből kiderül, hogy Tywin gyakorlatilag bármennyit megadott volna egy ilyen kardért, ha van olyan kovács, aki most is tud valíriai acélt készíteni, akkor nem lett volna semmi probléma csináltatni egyet.

Ruadhnait 2016.05.25. 18:18:54

@Fedor: De azt megfigyeltem, hogy nem beszelnek egyszerre soha, tehat az egyik lehet csak egy kivetules, mindig valtjak egymast.

2016.05.25. 18:20:00

@Fedor: majd megnezem es kitalok ra vmi magyarazatot (ezt a reszt meg nem lattam)

capacete 2016.05.25. 18:21:32

@nota19: Én mindig úgy gondoltam, hogy ha a WW-k irányítani tudják a zombikat - sőt, ők teremtik őket -, akkor bizonyára információkat is tudnak tőlük szerezni, így logikusnak tűnt, hogy a WW-k tisztában voltak azzal, hol vannak Branék.
Ez egyben választ is adhat arra a problémára, hogy miért nem jutottak el ezer éve a Falhoz: lehet, hogy Branre vártak, aki az átjutás kulcsa lehet.

2016.05.25. 18:23:06

@Ruadhnait: igen, ilyesmire gondoltam en is, parbeszedre pl nem emlekszem, h valaha is lett volna koztuk, a mostanit viszont meg nem neztem meg, az is igaz...

Ruadhnait 2016.05.25. 18:26:36

@Biriksz_Krokiksz!: De most is csak annyi volt, hogy a csaj volt ott eloszor, aztan mikor Jaqen feltunt, "atvette" tole Ayra-t es a csaj eltunt. Ilyen volt mar parszor, de sose lepnek egymassal semmilyen kontaktusba, ugyhogy en is azon az allasponton vagyok mar egy ideje, hogy ezek egy es ugyanaz a szemely.

nota19 2016.05.25. 18:30:31

@capacete: hát nem is tudom. A zombik ugye eléggé agyatlannak tűnnek. Nem tudom, hogy ez az irányítás miben merül ki. Azt nem hiszem, hogy információt tudnának közvetíteni a WW-k felé. Inkább olyannak tűnik nekem, mintha egy robotnak megnyomnák a távirányítóját és az teszi, amit beleprogramoztak. Ebben az esetben: gyakjunk le mindenkit. Mivel halottak, nem gondolkodnak, nem tudom, hogyan tudnának bármit is közölni. De persze lehet, hogy tévedek.

2016.05.25. 18:30:33

@Ruadhnait: pont igy es pont emiatt jutottam en is erre a kovetkeztetesre, orulok.

nota19 2016.05.25. 18:32:34

@Ruadhnait: és ezt az 5.évad 10. részében látottak is alátámasztanák.

papierusz 2016.05.25. 18:33:52

youtube Game of Thrones Season 6: Episode #5 – Hodor's Sacrifice (HBO)

Luís Filipe Carmo20 órája
If Meera said close the gate, would Hodor been called colgate?

2016.05.25. 18:34:03

@nota19: vagy a vezerü a felettes tudatuk, kb mint a borgoknál a startrekben ;)

pocokman 2016.05.25. 18:36:54

@ezneménvagyok: Ania Bukstein, elvileg voltak olyan filmjei is amikben nem volt szégyenlős, szóval lehet reménykedni ;)

2016.05.25. 18:37:20

@Biriksz_Krokiksz!: vezérük, mármint. sajtóhuba, elnézést.

jürgen baromartz 2016.05.25. 18:40:15

szerintem ez a sorozat kezd egyre inkább csapongó és hányaveti lenni. ennek az összevissza wargolgatásnak a hodoros szálon kívül elég kevés értelme volt. egy banálisan egyszerű magyarázattal elintézték a white walkerek eredetét, meg hogy hogyan találtak oda a sráchoz, nesztek parasztok. ahogy meg a szereplők ide-oda teleportálgatnak helyszínek között, az katasztrófa, teljesen idegen az ezt megelőző évadoktól.

ami ebben az évadban történik, az a korábbi évadok kidolgozottságát meg sem közelíti - igaz, akkor meg az volt a baj, hogy lassan halad a cselekmény.

nota19 2016.05.25. 18:44:09

Egyébkén abban a nyomorult templomban hány személyt láttunk eddig? Persze a halálraszántakon kívül? Néha mintha lett volna néhány alak akik egy holttestet cipelnek. De ennyi. Azért ez is fura. Az összes többi vallásnak van egy csomó papja, vegyük csak pl R'hllort (vagy, hogy a fenébe kell leírni)

2016.05.25. 18:51:20

@nota19: ők is leginkább homályosak voltak...arra tudok gondolni, h ary mintájára ezek az alakok is vmi célból lehettek ott, és a saját tanulási folyamatuk része, h ott legyenek és éppen azt csináljanak, amit.

nota19 2016.05.25. 18:52:07

@jürgen baromartz: és ha kiderült volna, hogy a WW-k UFO-k, vagy mondjuk ők a bolygó őslakosai, akiket megfosztottak a jogos életterüktől, vagy modndjuk Asshai-ban teremtették őket a varázslók a tűz ellenpólusaiként, az tetszene? Sokszor a legegyszerűbb, legbanálisabb magyarázatok a legütősebbek.

Scagnetti 2016.05.25. 19:08:14

Kezdtem aggódni, hogy megint leül a sorozat, de ez a rész jó lett. Jó, hogy végre már az első hópelyhekkel kezdenek a válaszok is szállingózni, így a hatodik évadban már épp ideje volt. Talán egyetlen karaktert sem sajnáltam még ennyire, mint most Hodort. De legalább emlékezetes volt a távozása.

Más kérdés, hogy az áldozatával nyert kb. egy percet nekik, mert a hóban egy bénát vonszoló lányt nagyjából ennyi idő alatt ér utol a zombisereg. Remélem, ha Bran megússza (ami valószínű), akkor azért adnak erre egy elfogadható magyarázatot, mert a "leráztam őket a hóviharban" kissé nehezen lenne hihető. Jó, lenne a zombik nem párolognának el úgy, mint Ramsay kutyái.

A Greyjoyokat a könyvben is utáltam, így itt is, bár ha minden igaz, még van, amit nem tudunk Euronról. Azt, hogy gyökér, mint az összes Greyjoy, már igen.

Királyvár (és pláne Dorne) hanyagolása nem volt baj, remélem, már csak akkor kapcsolnak vissza oda, mikor bevonul a hadsereg és felaprítja a szektásokat!

Dany visszaérhetne már Meerenbe, aztán történhetne valami ott is, mert most az a szál a legunalmasabb.

Scagnetti 2016.05.25. 19:14:39

@Dekatlon: Arra azért kíváncsi lennék, ha nem vágják le Jaime kezét, ugyanaz a nagyképű seggfej lenne-e, mint korábban. Az a gyanúm, hogy igen.

nota19 2016.05.25. 19:39:02

@Scagnetti: szerintem majd jön a megmentő, mert egyedül semmire sem megy szegény Meera. Szerinted látjuk még Dorne-t? Én remélem, hogy nem.

Ruadhnait 2016.05.25. 19:45:01

@nota19: Ki a megmento? Mert en arra gondoltam, hogy az egyetlen ember aki a falon tul van es segithet az Benjen Stark, rola nem hallottunk semmit az elso ket resz ota kb a sorozatban. Nem tudom konyvekben mi van.

Scagnetti 2016.05.25. 19:45:38

@nota19: Gondolom, nem marad annyiban, hogy kinyírták Cersei lányát. Valami folytatása biztos lesz. De remélem, nem viszik túlzásba. A Greyjoy mellett ez a szál volt a könyvben, amit nagyon untam. Itt sem érdekesebb sajnos.

Valakinek jönni kell, vagy valami más magyarázatot kellene adni, mert azt senki sem hinné el, hogy a saját terepükön a zombikat lehagyja egy hordágyat vonszoló 50 kilós kiscsaj, akinek van max. 100 méter előnye.

nota19 2016.05.25. 20:01:16

@Ruadhnait: a könyvben volt egy Coldhands nevű titokzatos alak, akiről nem lehetett tudni kicsoda-micsoda. Attól kezdve, hogy átkeltek a falon kísérte és óvta őket egészen Bloodraven barlangjáig. Nem lehetett tudni hogy renegát WW, vagy a tudatát megőrző zombi, vagy mi a fene. Nem evett, a keze jéghideg volt, és járvorszarvason lovagolt. A barlangba nem tudott bemenni, és Levél azt mondta rá, hogy már nagyon régen halott. Én először azt gondoltam, hogy most ő fog nekik segíteni, de eddig nem volt róla szó, ezért, most már inkább úgy gondolom, hogy Benjen lesz, bármivé is vált időközben. Hangsúlyozom, ez nem spoiler, mert a többiekhez hasonlóan én sem tudom. Viszony a trailerben volt egy olyan jelenet, ahol a havas téli erdőben vágtat egy lovas egy fáklyával vagy mivel, mindenesetre egy égő valamivel. És ez nagyon illene ide.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 20:11:15

@Ruadhnait: A kettővel ezelőtti részben a verőcsaj beszélt Jaquenhez, úgy emlékszem. Igaz, utána elment, és Jaquen csak utána mondta, hogy she's got a point, vagy valami ilyesmit.

2016.05.25. 20:12:28

@nota19: uhhh és tényleg! a sori néha kezdi már felülvágni a korábban olvasottakat, ez pl nekem tökre ki is esett. de jó, h emlékeztettél.

nota19 2016.05.25. 20:23:24

@Scagnetti: ha Dorne-ból mondjuk annyi lenne, hogy Ellaria - aki szerintem az egyedül elviselhető a négy liba közül - mint Oberyn quasi özvegye átveszi az uralmat, és hadsereggel megy a Lannisterek ellen, vagy akár fordítva, de a végén elhullik, az még elmenne. De a gyíkok! Könyörgöm ne! Még az is jobb lenne, ha a három leányzó elmenne Danyhez, és ott Drogon meggrillezné őket, mint a könyvben Qentynt. Na jó lehet Rhaegal vagy Viseryon is.

2016.05.25. 20:23:51

@Scagnetti: lehet, hogy most lep be egy, a filmbol eddig kimaradt titokzatos szereplo, aki a konyvben egyszer utkozben megmenti Brant es csapatat a zombiktol, de a filmbol kihagytak. Lehet, hogy megis fontos a szemelye es most ezzel a csavarral tudjak utolag behozni a tortenetbe. Persze kozben annyit valtozott a filmes verzio, hogy nem tudom, vajon mi celt fog szolgalni vagy ki lesz o. A konyvben o kiserte Brant a fahoz, most ki tudja? Mivel ez a szal lezarult, biztos van masik titkos menedek, ahol el tudnak bujni, es muszaj lesz leszednie Branrol a nyomkovetot is. Meglatjuk.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.25. 20:25:22

@Indriq: Tormud tényleg nagyon tud nézni. Remélem, összejönnek.:)

Cérnahuszár 2016.05.25. 20:30:36

@Dekatlon: a falat mágia is védi? nem csak a magassága?:

tiria 2016.05.25. 20:33:18

A trailerben mi van Meera kezében? mintha egy baseball-labda lenne, nyilván nem az, de mintha nagyon őrizné. És Bran még mindig Hodorban wargol? Mert a szeme még mindig tejfehér...

nota19 2016.05.25. 20:38:55

@Cérnahuszár: a legenda szerint mágia is védi. Persze ez lehet, hogy csak annyit ér, mint a legtöbb legenda. Éjvárnál amikor Sam és Szegfű találkozott Brannékkel, csak ő tudta visszafelé, mármint a falon túli részek felé kinyitni az ajtót, mint az Éjjeli Őrség tagja. Ez feltételezhetően mágiára utal. És a legenda úgy szól, hogy Építő Brandon a Gyermekek segítségével építette a falat, amiben a mágia is közrejátszott, a Gyermekek mágiája. Ez persze szintén egy legenda, ami a szájhagyomány útján terjedt, és feltételezhetően mindenki egy kicsit másképpen adta tovább. A jelen állás szerint lehet, hogy tényleg csak a magassága az akadály.

Cérnahuszár 2016.05.25. 20:42:11

@capacete: nem, azért nincs új kard, mert sárkány is kell hozzá nem? a meglévő kard meg már látott sárkányt?
tényleg hogy műxik ez a valiriai acél....?

Cérnahuszár 2016.05.25. 20:43:48

@nota19: valami olyan rémlik hogy ők valami alagúton jutottak át nem?
még az is ott van, probléma
van egy szabad út amit se az őrség nem figyel, se a vadak nem tudtak, mert nem másztak volna falat

nota19 2016.05.25. 20:58:50

@Cérnahuszár: hát Éjvár egyébként is eléggé baljóslatú hely. De tényleg,igazad van, alagút volt, aminek a végén nyílt az ajtó. És ezen az ajtón pl. Coldhands sem tudott átmenni. Ő Saméket is segítette, mégis a falon túl maradt. Tehát valami mágia mégis van. Pontosan már nem emlékszem, ha valaki igen segítsen ki, de nem Éjvár volt annak a bizonyos 13. parancsnoknak (Éjkirály) a székhelye? És pontosan ezért hagyta el az őrség? Meg persze azért is mert túl nagy volt és nem tudták fenntartani. Az mindenesetre eléggé valószínű, hogy ott csak beavatott tudott átmenni. A többiek még az átjárót sem ismerték. Persze kérdés, hogy most hogy Brant megjelölte az Éjkirály áll-e még ez a védelem.

nota19 2016.05.25. 21:27:40

@Cérnahuszár: nem derült ki, hogy a valyriai acél hogyan működik. Kell-e hozzá sárkánytűz, vagy sem. Már említettem Qohort, ott állítólag tudják, az az egyik a 9 szabad város közül Essoson. Érdekes még a Dayne család kardja Hajnal, ami ugyanazokkal a tulajdonságokkal bírt, mit a valyriai kardok, de ezzel szemben nem fekete, hanem tejfehér volt, és senki sem tudta, hogy tképpen honnan származik.

capacete 2016.05.25. 21:34:52

@Cérnahuszár: Nem, a valíriai acél a valíriai kovácsok féltett titka volt és Valíria bukása után elveszett készítésének a titka. Nem kellettek hozzá sárkányok (sárkányok egyébként Valíria bukása után is még évszázadokig léteztek, valíriai acél viszont már nem).

gameofthrones.wikia.com/wiki/Valyrian_steel

capacete 2016.05.25. 21:37:16

@Scagnetti: Az előzetesben látjuk, hogy beérik őket a zombik, utána mentik meg őket. Ez szerintem vagy Coldhands, vagy Benjen Stark, teljesen új szereplőt csak nem húznak elő.

Cérnahuszár 2016.05.25. 21:38:19

@capacete: ahhá
de tywin nem olyan kovácsokat hozatott akik értettek hozzá és kettőt csináltak ned kardjából?
mert sima kovács nem tudta megcsinálni
valami ilyen rémlik

Hizdahr zo Loraq 2016.05.25. 21:50:52

@Knapp75: Ser Jorah! Lehet, hogy telefertőzöd az udvart kőpestissel, aminek a legenyhébb hatása az, hogy az áldozat közveszélyes őrültté válik, gyere, menjünk vissza bandázni a nép közé, valaki biztos kitalál valamit, mert én kőarc (höhö) vagyok!

Így gondoltad?

nota19 2016.05.25. 21:55:19

@Cérnahuszár: kettőt csinálni egyből az más, mint újat kovácsolni. Tywin szerette volna, ha a penge a Lannister ház vörösében pompázik, de a kovács elmondta neki, hogy bármivel is próbálkozott, a szinezőanyag nem ért semmit, és a penge fekete lett.

Knapp75 2016.05.25. 22:03:09

@Hizdahr zo Loraq: Nem.
Hanem mondjuk megkérdezem a tanácsadóimat és a "véneket", esetleg futárt/hollót küldök a fejlettebb városokba, hogy felkutassak egy gyógyítót, amit veled ellentétben kedves Jorah, meg is tudok fizetni.
Te meg addig maradj itt a város szélén karanténban. ;)

Mégis ki tud több infót gyorsabban begyűjteni? Az aktuális uralkodó vagy egy mezei lovag?

Scagnetti 2016.05.25. 22:05:33

@nota19: Az a három csaj tényleg elképesztően irritálóra sikerült. És azon kívül, hogy egy újabb banda, amely utálja a Lannistereket, nem látom, a történet szempontjából miért lennének fontosak. Ezért valami összecsapást várok, de talán ennyiben ki is merül a dolog.

Hizdahr zo Loraq 2016.05.25. 22:06:19

@Knapp75: A szürkehámról beszélünk, a kőpestisről, amit még királyok sem tudtak legyőzni, ugye? Amiről mindenki tudja, hogy érintés útján terjed, és ha az őrület elhatalmasodik, nincs az a kerítés, ami megfogja az áldozatot, és halálra van ítélve az is, akivel csak egy pacsit váltanak? Ezt tényleg bevinnéd egy népes város közelébe - akármilyen karanténban is?

Még szerencse, hogy belőled nem lesz uralkodó a közeljövőben. :P

Knapp75 2016.05.25. 22:09:40

@Hizdahr zo Loraq: Igen, az a jobb megoldás, hogy körbezavarod a világban, mert ugye akkor kevesebb embert fertőz meg, ha éppen a gyógymód után kutat! :)
Emberséges és bölcs megoldás! ;)

Hizdahr zo Loraq 2016.05.25. 22:17:53

@Knapp75: Ser Jorah egyértelműen nem akart maradni, mert félt, hogy megfertőz valamit. Dany akkor már nem marasztalta, hanem megparancsolta neki, hogy találjon gyógymódot, ami implicit annyi, hogy szépen elbúcsúztak, mert tudták, hogy egymás közelében nem maradhatnak Nem kell ezt túlgondolni. Nekem semmi fura nem volt a jelenetben - kicsit szinpadias volt, de ennyi.

Knapp75 2016.05.25. 22:33:09

@Hizdahr zo Loraq: Ezzel így egyet is értek.
Mindenesetre nem a problémamegoldásra koncentráltak...

Mondjuk Jorah jobbkezes (asszem), nem érne meg egy próbát a bal lenyisszantása?

A fertőzés terjedését meg valószínűleg el lehet kerülni a "kezelés" alatt , ha mondjuk Shireen környezetében nem kapta el mindenki.

capacete 2016.05.26. 00:50:53

@Cérnahuszár: A megadott linkben benne van, hogy olyan kovácsok vannak, akik már létező valíriai acélból tudnak újat kovácsolni, de teljesen új acélt nem tudnak előállítani.

perszepolisz 2016.05.26. 06:53:38

Érdekes, hogy Kinvara sokat tud tud Varyról, de az mégse tudja róla, hogy ő nem Lord Varys, hanem csak Varys. És Varys ki se javította.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.26. 09:41:32

Jaj de jó rész volt! :)
Itt mindenki azt mondja, hogy Kancácska...izé Sansácska mekkora játékos lett, de én továbbra sem látom rajta azt a húúúúde fejlődést. Jó, oké, azt mindezek után levágta, hogy Baelishben nem bízhat, mert vagy hülye hogy nem tudott Ramsay szadijáról vagy az ellensége, és per pill se egy hülye se plusz ellenségre nincs szüksége, nála már ez is komoly haladás. Ugyanakkor nemet mondani egy egész support seregre csak azért mert Baelish hozta nem vall nagy okosságra. Ha olyan nagy játékos lett volna, simán viszi a sereget és Baelisht is eltakaríthatja kicsit később, szépen csendben, nyugiban. De nem, inkább elment a fekete várba zinger varrógépet játszani és kistafírungozta magát és Jont farkasos rucikkal.

Az Éjkirályról én mondjuk többet vártam volna egy elszabadult Frankeinstein szörnynél, ami a teremtője ellen (is)fordul, de végül is belefér. Érdekes, hogy Királyvárban is ott a Frankenhegy :D

Szidják itt a Dany-Jorah búcsújelenetet, de a vetített háttér és a színpadiasság ellenére is szerintem egy jó jelenet volt, messze jobb mint amit eddig Danytől megszokhattunk, és ha mást nem azt megmutatta Jorahnak, hogy igenis fontos neki.

Nyár és Hodor meg....lesokkolt :( (Egyébként baromi idegesítő ám, hogy itt is az játszott közbe, hogy a mester nem érvelt a tiltás mellett csak homályoskodott meg kategorikusan tiltott. Bazzeg az ilyen mesék szerintem igazából nem a kíváncsi tanítványoknak szólnak, hanem a mestereknek. Ha csak megtiltod a tanítványodnak, hogy haluzzon/kinyissa az ajtót/kísérletezzen stb akkor úgyis megcsinálja, amikor nem nézel oda. De ha elmagyarázod neki, hogy könnyen elszabadíthatja a poklot, annak talán van némi visszatartó ereje...de neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.26. 10:16:09

Ja és a Vas szigetek lakóival kapcsolatban már csak egyetlen kérdésem van: Ezek ennyi ésszel hogy nem haltak ki eddig?

Gyula_80 2016.05.26. 10:18:28

Nem olvastam végig az összes kommentet, ezért elnézést kérek, ha már volt ez a felvetés. Szóval ez a rész talán azt is magyarázná, hogy miért indultak meg a Mások épp most (az első évad elején), amikor eddig ki tudja hány évig nyugiban voltak. Hogy Bran a múltban kapta a jelet, és ennek hatására indultak meg, hogy na akkor ezt a kis taknyost most majd jól felkutatjuk, és kb.mostanra értek ide.

Scagnetti 2016.05.26. 10:32:21

@Hüpna: Ez számomra is az egyik legérthetetlenebb dolog. Ez a banda egyszerre hülye és agresszív. Ha magukat nem is irtották volna ki, valaki más már rég megtette volna ezt a szívességet a világnak. E helyett szabadon és vígan fosztogatnak, és mindenki szarik rájuk.

Crazy Juliet 2016.05.26. 11:09:14

Én úgy gondolom, hogy ha már Ser Friendzone esetében érdemes lenne megpróbálkozni egy karnyisszantással - végül is Jaime is milyen ügyesen megtanult a másikkal kardozni - akkor Brannek miért nem lehet lenyisszantani azt a kezét, amelyiket megjelölte az Éjkirály? Neki már úgyis mindegy, ha egy fában ücsörög majd újabb 1000 évekig, egy kézzel több, vagy kevesebb...

Amúgy külföldi fórumokon felvetődött az is, hogy mivel Bran beleavatkozott az időfolyamba, és a fiatal Ned is hallotta őt, meg az Éjkirály is látta, akkor lehet, hogy mindennek - Mad King, neki is "suttogott" valaki a fülébe ugye... - ő az oka, ez jön majd ki a végén...
És Martin bácsitól ez is kitelik... :)

Vagy hogy ő Építő Brandon aki a Falat húzta annak idején a zombik ellen... :)
Theories OFF.

Dr. Fred Edison 2016.05.26. 11:12:26

@Scagnetti: Miért a Karib-tengeren is évtizedekig vígan fosztogathattak hajókat a kalózok, és elég sokáig senki nem tett semmi érdemlegeset ellenük. Sőt még napjainkban is jól elvannak a Szomáliaiak, pedig most már kicsit több technika áll rendelkezésre a felkutatásukhoz. És nem hiszem hogy ezek közül bármelyik különösebb agysebészi képzést kapott volna.
Szerintem amúgy egyszerűen annyi eszük mégis van a Greyjoyoknak, hogy tartsák a mértéket, és mivel messze az övég a legerősebb flotta és nyilván a legképzettebb legénység, a lényeg csak annyi hogy ne haragítsanak magukra olyan mértékben mindenkit, hogy a fő életcéljuk az ő elpusztításuk legyen.

Dr. Fred Edison 2016.05.26. 11:16:10

@Crazy Juliet: Jó ötlet! Vágjuk le Ser Jorah és Bran kezét is(mondjuk szerencsétlennek azért ez már kicsit sok lenne amellett hogy járni sem tud), és akkor Jaime-vel kiegészülve ők is mehetnének turnézni a töketlen trió előzenekarként.

Cérnahuszár 2016.05.26. 11:16:21

@Crazy Juliet: hullanak a karok ahogy látom XD
nem kell az se brannak, se jorahnak XD

Crazy Juliet 2016.05.26. 11:17:29

Sosem hittem volna, hogy ennyire népszerű lesz a karlevágós ötletem. :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.26. 11:25:34

@Crazy Juliet: Ez az építő Brandonos tetszik. De szerintem ennél jobban már nem keverik meg az idővonalat, mert nem tudnának hogy kijönni belőle. Hodor példája elég volt bemutatni, hogyan működik a dolog, ezek után már szerintem csak "A" nagy dolog jön, amit Bran a múltban megváltoztat. A többi elpazarolt műsoridő lenne. Ez már sorozat, nem könyv,.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.26. 11:27:45

@Dr. Fred Edison: mondjuk bűvészmutatványokkal? :)

Eleve, Bran most Hodor híján hogy fog járni? Vagy kell valaki más mellé, aki Meeránál erősebb, vagy ki kell nyírni. És általában az utóbbi szokott történni.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.26. 11:29:55

@Scagnetti: hagyján, de én már a könyvben is forgattam a szememet (és a soriban sincs másképp) hogy minden hülye agresszivitásuk mellé még akkora arcuk is van, mintha ők fújnák a passzátszelet. Hogy ők milyen dicső vitéz harcosok - igaz hogy többnyire csak kereskedőhajókat fosztogatnak és kisebb településeket, Hogy ők milyen faszagyerekek - igaz a nemzeti sportjuk a baltadobálás, aminek következtében effektíve nincs ép KEZŰ férfi a szigeteken, Hogy ők milyen diadalmasak - de ezer éve csak a sirályszaros szigeteiket tudták megtartani, azt is csak azért, mert a kutyának sem kell, Hogy az ő tudásuk milyen nagy - de az orvostudományuk megáll ott hogy izzó vassal kiégetik a sebeket és locsolgatják tengervízzel
Szal kb világ közepének hiszik magukat ezzel szemben nem tudnak igazán felmutatni semmit, egyszerűen nem láttam se a könyvben se itt hogy hogy lesz ez a szedett-vedett népség TÉNYEZŐ bárkivel szemben is (a könyvben még Euron csak csak, ott neki van némi esze is, igaz külföldön ragadt rá, de itt...)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.26. 11:33:48

@Hüpna: Kár, hogy nem nyilaznak hátrafele.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.26. 11:41:08

@Littlewood: meg ugye azt választják demokratikusan királynak aki szebb mesét ígér és nagyobb a farka, de hogy mibűl és hogyan azt már nem kérdezik meg :D

Janos Mohacsi 2016.05.26. 12:25:23

Egy megjegyzés: óriási kalaplengetés és földig hajolás Bruzsy és darkspell előtt akik a házibarkács, tehát nem hivatalos, de annál kilométerekkel jobb feliratban majdnem tökéletes megoldást találtak a lefordíthatatlannak tűnő Hodor - Hold the door kérdésre, és Holtodig óvd!-nak magyarították.
GŐTE János Farkasi melysegek....

Ruadhnait 2016.05.26. 12:37:41

@Crazy Juliet: Jaj, ez eddig eszembe se jutott. Es mivan ha a ww-k azert akarjak Bran-t elkapni, hogy ne tudja felepiteni a falat? De nem teljesen ertem az idoutazast ebbol a szempontbol, mert a fal felepult, tehat nem jarnak sikerrel, hiaba probalkoznak.

Janos Mohacsi 2016.05.26. 13:24:39

@nota19: A regenyben nincs Ejkiraly meg ilyenek. Csak a sorozatbanmegiscsak jobban nez ki ha van vezír=Fogonosz. Bar igy beszeles nelkul nem az igazi egy fogonosz sem..

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.26. 13:58:40

@Janos Mohacsi: A regényben van Éjkirály, bár nem egészen így jelenik meg, mint itt :) ott az éjjeli őrség parancsnoka, aki meglát egy -feltehetően- Más nőt, beleszeret, és magával viszi az őrségbe. Királynak kiáltja ki magát, áldozatokat követel, miközben ott él vele a hideg bőrű, jéghideg szemű asszonya. És a sorozatban eddig nem láttunk Más nőt, bár lehet hogy itt is úgy utalnak a könyvre, hogy egy másmilyen nő, az erdő gyermekei miatt lett egy férfiból Éjkirály (érdekes, az erdő gyermekei közt meg férfit nem láttunk)

ezneménvagyok 2016.05.26. 16:10:59

@pocokman: Köszi :-) Életem nagy szerelme volt ez a típus, azóta a gyengém... :-)

nota19 2016.05.26. 17:16:29

@Janos Mohacsi: Hüpna már leírta előttem. Van Éjkirály, csak nem hozzák kapcsolatba a fő WW-vel.
@Hüpna: én már régen mondom, hogy a tintahalak ritka visszataszító népség, sokan mégis szerették őket a könyvekben. Én ott sem bírtam a bandát. A szörnyű vízbefúlt istenük, a rémes ujjtáncuk, a szokásaik, a mentalitásuk egyaránt borzalmas. Na és persze az eszük, vagyis inkább annak hiánya. Aki még szimpi volt közülük, és esze is volt, az Könyves Harlaw, de ő a sorozatban nem szerepel. A könyvben Yara/Asha is értelmesebb, Victarion viszont igazi őstulok, a Hínárhajútól pedig kitör a frász. Euron azért volt érdekesebb, mert egy igazi titokzatos és gátlástalan gazember. Eddig ez a sorozatban nem jött át, de még lehet belőle valami.

Janos Mohacsi 2016.05.26. 21:25:54

@nota19:
A szigetlakok mar csak ilyen begyoposodottek. Euron megiscsak a legalkalmasabb kiralynak az elettapasztalata meg a tekintelye miatt is. Victarion is bele egyrzett rbbe(miert nincs a sorozatban? Sok a sporolas).
Persze a regenyben emlitettek(!! Nem szerepelt, csak meseltek rola)az Ejkiralyt. Marmost akkor a WW-k is elnek xy evig es meghalnak?? Mert valami ww no vitte at a rossz oldalra. A filmben jobban megmagyarazzak(atirjak).
Azert mar kezd kikopni az emberek agyabol a GOT, kozel sem olyan nepszeru, mint volt korabban...

Janos Mohacsi 2016.05.26. 21:35:11

"@Littlewood: Viszont Ramsay eléggé takarékon működött az elmúlt egy-két részben. Lehet, hogy pont erre a hírre aktivizálná magát"

Szerintem ágyelőt csinál szegény Rickonbol. Amugy sem fer mar a koltsegvetesbe tul sok regi mellekszereplő....

nota19 2016.05.26. 22:05:26

@Janos Mohacsi: Victariont szerintem, vagyis inkább a szerepét Yarára és Theonra írják át. De majd meglátjuk. Nekem őszintén szólva nem hiányzik. Ez nem spórolás, inkább az így is tekintélyes szereplőgárdát nem akarják még tovább bővíteni. Már így is sokan kivannak a sok szereplőtől, pedig ez még csak töredéke a könyveknek.
A WW-k, hát az egy rejtély. Az már kiderült, hogyan keletkeztek, de a többi? Remélem erre is fény derül.
Szerintem egyáltalán nem kopik ki a GoT az emberek agyából, legalábbis én a környezetemben nem ezt tapasztaltam, inkább az ellenkezőjét.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.05.27. 09:36:45

@nota19: Könyves Harlaw-ot se sokra tartják a többiek a könyvben, pont azért, mert olyan istentelen és férfiatlan dolgokat tud, mint olvasni és gondolkodni :D Csak Asha tartja valamire, de hát őt meg azért nézik le, mert nő. Ahogy észrevettem a polipoknál erős erény a butaság.
De a könyvben például Asha karakteres sokkal árnyaltabb és szerethetőbb szerintem ,mint Yara, ráadásul Ashának jobb tervei, gondolatai vannak a kormányzásról. Yara itt gyakorlatilag nem mutat fel sokkal többet, mint a többi férfi. "Építek egy csomó hajót!" és? Utána? Ez se egy nagy terv, ennél még az itteni Euron terve/kampánya is egy fokkal jobb volt "Építünk egy csomó hajót, és utána szövetkezünk Danyvel és meghódítjuk Westerost hajókkal és sárkányokkal".
De legalább megvan, mit fognak csinálni a tintahalak az elkövetkező pár évad alatt, hajót ácsolnak :D

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.27. 11:20:42

@Hüpna: A könyvbeli Asha nem csak sokkal okosabb, hanem karizmatikus és vagány is. Itt ebből semmi nem jön át. Ugyanolyan, mint a többi, csak nő. Szerintem őt pl eléggé elcseszték a sorozatban.

nota19 2016.05.27. 16:03:15

@Littlewood: ebben teljesen egyetértek. Nekem Asha a könyvben kifejezetten szimpatikus volt, ráadásul még ronda sem volt.
@Hüpna: azért a történelem során volt néhány jobb pillanatuk nekik is. Harrenhal építtetője Fekete Harren pl. vasember volt, és ő és az elődei elég sokáig uralták a Folyóvidéket, és ez alatt mily meglepő, hanyagolták a Vas-szigeteket. Az lett a veszte, hogy szembetalálkozott Hódító Aegonnal és Balerionnal.

Crazy Juliet 2016.05.28. 09:57:32

Most láttam egy külföldi oldalon, hogy azt elemezgették, hogy
- a varsafa "arca" mennyire olyan volt, mint szegény Max von Sydow-é, és tuti nem véletlen a hasonlóság, talán ezzel utalni akarnak valamire a készítők, ahogy azzal is, hogy
- a spirál, amit Bran látott a vízióban - piros levelű fa, körülötte meg a nemtudommik - pontosan ugyanolyan volt, mint amikor az Éjjeli Őrség megtalálja a lemészárolt tagokat a havas pusztaságban (és azt hiszem ott leli Sam is az obszidiánt, amivel megöli az első - és eddig egyetlen - Más áldozatát);
- a pasas akiből az Erdő Gyermekei Mást csináltak, az valójában maga az Éjkirály, ez sem lehet véletlen, mert ugye nem tegnap történt a dolog, tehát a WW-k is élhetnek jó sokáig, mint Melisandre...
- és a legszebb (mármint ami nekem a legjobban tetszett, az után, hogy a színdarabban a Cersei-t játszó színésznő finoman odafricskázott Martin bácsinak, hogy "I feel the winds of winter as they lick across the land") - hogy azzal, hogy Nyár feláldozta magát Bran és Meera megmeneküléséért, a sorozat készítői allegorikusan arra utalnak, a Tél - White Walkers és társai - megérkezett Westerosra...
És persze folyik a találgatás, hogy ki lehetett a Háromszemű Holló, hogy miért hagyta magát csak úgy lemészárolni az Éjkirály által, és hogy mit jelenthet az a bizonyos fentebb írt spirál forma, van-e valami jelentősége, most hogy már kétszer is láthattuk...

vontod75 2016.05.28. 16:56:12

@Charlie100: Van ilyen ország Európában is...

nota19 2016.05.28. 19:56:34

@Crazy Juliet: Nyár, mármint a neve lehet utalás is.Emlékszem az első könyvben, amikor Bran még eszméletlen volt, és álmodott, vagy hallucinált, zuhant és a hollók ott repkedtek körülötte és arra biztatták, hogy repüljön. És amikor magához tért a merénylet után a farkas felugrott az ágyára, Bran belenézett a szemébe és akkor mondta: Nyár a neve. És így tényleg igaz lehet, hogy véglegesen megérkezett a tél, a farkas halála, akinek Nyár a neve ezt szimbolizálja.
Tudom, hogy kicsit túlmagyaráztam.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.29. 08:44:24

@Crazy Juliet: a 3eyed-raven mind a könyvben, mind a sorozatban szépen el van magyarázva, a könyvben picit más és bővebb a sztori. szerintem tök érthető most már a Bran-szál, az egész történetre gyakorolt hatása is.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.29. 08:58:28

@nota19: konkrétan a legerősebb család voltak a Targaryenek megjelenése előtt és Harrenhal is ennek a szimbóluma: Tywin Lannister pont Aryának meséli el a történetet, később Kisujj is hivatkozik rá.
szóval lehet feleslegesnek gondolni a Greyjoy szálat, de egyrészt történelmi szereplők és a Starkok mellett az egyik legrégibb család Westeroson, másrészt Euron bevallott célja áthozni Danyt és seregét. ami biztos másképp sül el, mint eddig minden hasonló szándék a történetben.
ha már felesleges szálak: Dorne-nak nincs sok értelme se a könyvben, se itt: pedig érdekes lehetne, akár üzelmekkel Braavosszal, helyette szenvelgésnek tűnik és jó döntésnek tartom, hogy rövidre zárták.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.29. 10:44:14

@nota19: bizonyám! még ha el is jut Meera és Bran a Falig és átjutnának a déli oldalra - akkor is ott a jel Bran karján és megtörik a védelem.

Crazy Juliet 2016.05.29. 11:12:19

@nota19: Igen, szerintem is allegorikus a dolog, de mindenesetre számomra tetszetős, hogy a showrunnerek ilyen apró kis nüanszokra is gondolnak.
A tél mindenesetre megérkezett. Kérdés, hogy átjut-e a Falon és ha igen, hogyan... (Remélem nem Brant áldozzák fel a sorozat készítők/Martin bácsi, hogy a kezén lévő jel miatt megtörik a varázslat és annyi...)

@adamskij: olvastam én már olyan teóriát is külhoni fanpage-eken, hogy a Háromszemű Holló az valójában Howland Reed... :) Meg olyat is, hogy a High Sparrow a Howland Reed... - ami egyébként nem is olyan elképzelhetetlen, mert azt már tudjuk, hogy ott volt a Tower of Joy-nál, mikor Lyanna életet adott Jonnak (reméljük) - itt felvetődött már, hogy Meera pedig Jon ikertestvére, és Ned hazavitte Jont, Howland pedig Meerát (emlékezzünk vissza, hogy Jon meg tudta ölni az egyik Mást a valyriai karddal, Meera pedig a Holló barlangjában jeleskedett ugyanezzel, talán ez is utalás akar lenni arra, hogy ők valójában Targaryenek?) - tehát ő az egyetlen élő ember, aki igazolhatja, hogy Jon Targaryen és jogosan tart fenn igényt az Iron Throne-ra. S talán ezért vannak a verebek is Kings Landingben. (Mondjuk, hogy Jon mikor ér oda, ha odaér egyáltalán, az egy másik kérdés... de mivel több szálon fut a történet, bármi megeshet.

A mai esti rész előtt: a HBO kiadott pár új képet a mai epizódról. Margaery haját nem vágták le úgy, ahogy Cersei-ét tették... Vajon miért? (És a High Sparrow miért nem mosdik? Az is vallásellenes?)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.29. 11:20:46

@Crazy Juliet: a High Sparrow sorozatbeli története teljesen valóságosnak hangzik, nem kell Howland Reednek lennie - akiről egyébként Bran is tudja már, hogy az egyetlen megmaradt szemtanúja a Tower of Joy jelenetnek.
mint teória, tetszik nekem is a Meera Reed / Jon Snow elmélet és pl ebben a részben szinte testvéri hasonlóság van a két szereplő kinézete között (biztos nem véletlen ;), Jon fekete ruha nélkül teljesen Meera bátyja, még a fekete hajuk is ugyanúgy göndör.
Bran szerintem azon karakterek egyike, akik túlélik az egész sorozatot - nagyon fontos tudása van már most a walkerekről - és ott lesznek a végénél is, egyfajta fricskaként az összes ép és egészséges, de elhullott karakterrel szemben.

Crazy Juliet 2016.05.29. 11:29:37

@Adamskij: Igen, a sorozatbeli története is valóságosnak hangzik, de sokkal izgalmasabb lenne, ha tényleg ő lenne a 17 éve senki által nem látott Howland. Persze nem leszek szomorú, ha nem így lesz, teóriának ez is érdekes szerintem.
A Meera-Jon ikrek-gondolatmenet pedig pont ebből a hasonlóságból indult ki, hogy a két szereplő hogyan lett kiválasztva, tehát - tudva, hogy az írók találkoztak Martin bácsival és egyeztettek is vele - nyilván nem véletlen... :)
Bran szerintem is a túlélők között lesz - azt ugyanis nem tudom elképzelni, hogy úgy át tudja adni az összes tudását valakinek (kinek?) mint a Háromszemű Holló tette... és jelen pillanatban ő az egyetlen, aki tudja, hogy hogyan "készült" az Éjkirály...
Majd akkor kezdek aggódni, ha elmondja valakinek... (És persze remélem, hogy a mostani részben kapnak segítséget az élőholtak ellen, ahogyan az a könyvben is van... :) )
Amúgy az Erdő Gyermekei már csak ilyen kevesen maradtak? Vagy őket szisztematikusan legyilkolták a white walker zombiseregek? Kész, vége, ennyi?

pocokman 2016.05.29. 21:18:43

@Crazy Juliet: Btw, utánanéztem a Song of Ice and Fire-os wikin, Jon és Meera ugyanabban sz évben születtek.

Crazy Juliet 2016.05.29. 21:28:12

@pocokman: Véletlen lenne? Aligha. :) Remélem tényleg testvérek... tartogathat még egy-két meglepetést ez a sorozat. A két showrunner azt mondta, hogy találkoztak tavaly Santa Fében Martin bácsival és akkor osztotta meg velük Shireen megégetését - tehát ez is benne lesz a könyvben - Hodor nevének az eredetét, és még egy csavart, amit a végére tartogat az öreg. Talán ez lesz az? :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.30. 14:55:46

@Crazy Juliet: igen, az erdő gyermekeinek bizony befellegzett. itt is megjelenik a GoT fránya szarkasztikus történetvezetése: minden akarat, kitalált cselekedet egész másképp sül el a végül, mint ahogy azt tervezték. ugyan az erdő gyermekeit az emberek térnyerése (és a vérfák kivágása) gyengítette meg igazán, végül saját kreálmányaik végzik ki őket.

Janos Mohacsi 2016.05.30. 15:53:48

@Crazy Juliet: Haat..... Shireent szerintem csak a filmben egettek meg mivel a konyvben ott maradt az anyjaval meg a Voros Rebekkel Castle Black-ban. Bar gondolom "felaldozhato" o is.

Janos Mohacsi 2016.05.30. 15:57:23

Jo volt a mai resz. Reg nem latott "kedves" ismerosok (pl. Frey dirty Granpa)is szerepeltek vegre valahara!!

Crazy Juliet 2016.05.30. 18:19:45

@Janos Mohacsi: Igen, én is ezt gondoltam, hogy Shireen csak a sorozatban lesz máglya-halál áldozata, de nem, mert bár a könyvekben - még - él, Martin bácsi állítólag pontosan ugyanezt tervezte vele tenni a Winds of Winterben.

Apropos, kijöttek az utolsó részek címei is és elég beszédesek:
S06EP08 - No One
S06EP09 - Battle of Bastards
S06EP10 - Winds of Winter

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.30. 22:43:34

@Crazy Juliet: ezek a címek annyira beszédesek, hogy félre sem lehet őket érteni. nem gondoltam, hogy Hodor része után képesek még rátenni egy lapáttal - ám ez történt, eddig elképesztő tempót diktál ez a hatodik évad, részemről erre vártam.

Crazy Juliet 2016.05.30. 23:00:33

@adamskij: Igen, részemről is erre vártam, hogy végre kiszabaduljunk a regényciklus több ezer oldalas valóságából és felpörögjenek az események.
Amúgy olvasni is szeretem a könyveket, minden bizonnyal el is fogom olvasni a Winds of Wintert is, már csak azért is, mert most már egyértelmű, hogy a sorozat és a könyv különváltak.
Remélem nem lesznek túlzottak az elvárások a soron következő részekkel kapcsolatban - személy szerint engem az érdekelne, amelyik Kit Harington (két r?) elmondása alapján Jon Snow része - hogy tényleg igaz-e a R+L=J teória... (Plusz Meera...)
Danenerys meg végre elkezdett felébredni... vagy csak a sárkányok tesznek vajszívűvé? Nem tudom, de jó volt a mostani epizód is.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.30. 23:03:30

@Crazy Juliet: kérlek, eme új résztől kezdve én az R+L = J+M jóslat híveként szállok síkra hitetlenekkel szemben. az előző rész is csodás volt, de ez egyenesen pazar.

Janos Mohacsi 2016.05.31. 02:11:23

@Crazy Juliet: Na igen. De kisse osszekutyultak,mert valamiben meg joval a regenyek hata mogott kullognak(Riverrun). De eszerint a 10-ik reszben johet a vegkifejlet.
Danerys szala meg mindig csak egy helyben toporgas. Jamiet meg ideje volt elkuldeni, mert csak szerencsetlenkedett eddig mindenhol.
Nagyon el van mar huzva, ugyhogy gyorsan le kell kavarni a dolgokat. De sajnos laposodni is fog egy Gyuruk Ura szellemi szinvonalra....

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2016.05.31. 11:08:07

@Crazy Juliet: A Battle of Bastards azért elég konkrét. A többi is, de ezt azért külön várom.

Janos Mohacsi 2016.05.31. 11:17:16

Altalaban mindig a 9-ik reszben vannak a nagy csatajelenetek. Lehet Ramsey gyoz, de jonnek a whitewalkerek es mindenkit legyaknak a foszereplok kivetelevel!! Addigeg vesztegetjuk az idot Greyjoyokkal es egyebekkel...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.31. 13:19:38

@Crazy Juliet: magam részéről már 60-70%ban hajlok a R+L = J&M képletre (a J része teljesen biztos).

spoiler
nem tudok elmenni a logikai hiba mellett ahogy Daenerys hiphop megtanulta uralni Drogont, noha legutóbb még egy fordulóra se tudta rávenni gyíkját. erősen felépített idol ez a Dany, csak mint szereplő és vezető, egyre kevésbé szimpatikus.

beetee 2016.05.31. 13:49:56

@adamskij: eddig az volt a baj, hogy milyen lassú a cselekményvezetés, és Martin bácsi elveszik a részletekben...
Most meg nem tökölnek perceket egy sárkány betörésére, és ez a baj...
;)))

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.31. 14:01:39

@beetee: azért fel lehet építeni egy szálat gyorsan és logikusan is (pl Ramsay / King's Landing / Greyjoy), erre kiváló példa a 6.évad. Dany és Drogon kapcsolata nagyon nem felel meg ennek, mindegy.
süti beállítások módosítása