Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Deutschland_83 1x08 - Able Archer

2016. május 09. 13:00 - anniewalker

Elérkeztünk az első évad utolsó részéhez (állítólag már dolgoznak a 2. évadon, ez jó hír). Lássuk, mi történik hőseinkkel. Éjszaka van, Martin az NSZK-NDK határ felé tart, az autórádióban közben saját körözését hallja. A határ előtt már hosszú sor van, bizony, őt keresik. Na, most mi legyen? Előveszi a papírGPS-t (térkép), és gyalog nekiindul az erdőnek. Ej-ej, neked kéne legjobban tudnod, itt nem jutsz át! Határsáv, őrtornyok, lámpák, kutyák, lőparancs, minden, ami kell.

dtl811.jpg

Közben a tévében arról tudósítanak, hogy a Pershing-2 rakétákat nyugaton változatlanul telepítik, Honecker (NDK) pedig ellenintézkedéseket ígér, miközben az október 7-i berlini felvonulás képei láthatók (katonák, tankok, ünneplő tömeg, a fiatalabbaknak a Good bye Lenin-ből lehet ismerős a kép). Az NSZK-támaszponton a háborús játékuk következő fokozatára készülnek, emiatt sajnos a kommunikációjukat az NDK-ban nem tudják megfejteni, ez tehát a háború egyértelmű jele.

Yvonne és Annett csajos estét tartanak.  Annettet nem zavarja, hogy nem mehet el innen, van itt is sok lehetőség (igen, a hű állampolgárok karriert csinálhatnak). Yvonne rákérdez a gyerek apjára (Annett: épp apád támaszpontján kémkedik).

dtl812.jpg

Az erdőben töltött éjszaka után Martin inkább visszamegy az országútra, és a határ előtt pihenőnél elrejtőzik egy kocsi csomagtartójában. A tündérnek öltözött négyéves kicsilányt csendre inti, szülők vissza kocsiba, irány a határ, ahol szerencsére nem veszik észre.

Támaszpont, a fontos ember Edel tábornokot teszi felelőssé a kémkedés miatt. Na és ki volt a kém barátja? A tábornok fia. És egyszer megcsókolta a lányát. De azt nem a támaszponton. Lenórának jelentik, unokaöccse szökésben van. Schweppenstette elvtárs is ideges lesz ettől, pláne amikor Sztyepanov elvtárs rákérdez a Bundeswehrben dolgozó ügynökükre, mert friss információk kellenének. Ingrid megjelenik a rendőrségen, vallomást akar tenni. Hogy mit, azt majd pár jelenettel később tudjuk meg. NDK, kicsilány már nem bírja ki Nyugat-Berlinig, megállnak hát egy parkolóhelyen, ez kapóra jön Martinnak, kimászik, elszalad, szülők meg csak néznek, tündérke mosolyogva integet neki.

dtl815.jpg

Yvonne megtalálja Annett és Martin fényképét, hoppá. Menni készül, Annett marasztalná. Kifutnak a házból, az eddig az autóban őrködő Hartmann úr a lány után rohan, ezen még Annett is meglepődik. Hartmann elkapja Yvonne-t, Annett roppant elégedett, jó pártfunkcionárius lesz belőle.

dtl822.jpg

dtl824.jpg

Ingrid kihallgatására megérkezik Schweppenstette. A nő közli, Thomasszal együtt terjesztették a tiltott könyveket. Azért vallja magát bűnösnek, hogy Thomast elengedjék. A férfi szerint azt nem lehet. Jó, akkor ültessenek le engem is, majd magyarázhatod a nővéremnek és a fiamnak, hogy is volt ez az egész. Schweppenstettének már elege van mindenből, jobbra el.

dtl825.jpg

Martin közben hazaérkezik, az őrt álló autót kikerülve belopózik a házba. Annett nem örül neki, a srácnak hazafias kötelességét kéne épp teljesítenie. Martin az anyját keresi, ehelyett Yvonne-t találja meg a sarokban. Hartmann csönget, Martin leüti, Annettet is megkötözi,  Yvonne-t meg elviszi a nyugatnémet diplomáciai képviseletre.

dtl826.jpg

NSZK, Daun, a fontos ember épp Alexet hallgatja ki Martinról. Alex dicséri főhősünket, és nagyon meglepődik, mikor megtudja, hogy kém. Eddig se volt jó kedve, most még jobban magába roskad. Ingrid hazaérkezik, megtalálja Annettet és Hartmannt lekötözve. Na, Ingrid elérte, hogy Thomast átengedik nyugatra, szemrehányóan néz a lányra. És miután az előző részekben legalább háromszor kiemelték, hogy Martinnak nincs apja, kiderül, hogy de igen, Schweppenstette az, sejtettük.

Támaszpont, épp kijelölik háborús játékuk célpontjait. Andropov meg 12 nukleáris rakétát helyezett készenlétbe. Fuchs elvtárs megtudja Lenorától, Martin szerint igazából nem lesz támadás. Kezd gyanússá válni a dolog, kikéri az eredeti jelentést, azzal a bizonyos összefoglalóval, amiből kiderül, a NATO nem is akar háborút, csak játszadoznak. Jól összevesznek Schweppenstettével.

dtl827.jpg

Martin is befut, az elvtársak igen fontos megbeszélését szakítja meg, azonnal állítsák meg a RYAN-műveletet (ez volt a szovjetek hadművelete). Fuchs elvtárs hisz neki, Schweppenstette még konfrontálódik vele egyet.

dtl843.jpg

Utolsó jelentek: Lenora Bonnban épp hosszú útra készül: titkos iratokat darál be, útleveleit rendezi, majd az afrikai férfival (7. rész eleje) elmegy (Mozambikba. De minek?).

dtl834.jpg

NSZK, Daun, Edel tábornok hazaérkezik. Neje őnagysága cetlit hagyott a konyhaasztalon: a húgához költözött. Áll egy darabig a kertre néző ablak előtt. Alex közben az orvosnál van, most vesznek vért tőle az AIDS-teszthez. Nincs jó kedve (ja, ezt már mondtam). Schweppenstette a határátkelőre viszi Thomast (ilyenkor egyébként valamilyen cserére szokott sor kerülni a két német állam között), aki leadja NDK-igazolványát. Tischbier várja a túloldalon.

dtl841.jpg

Alex hazaér, apja már nem áll az ablak előtt. Lövést hallunk – de melyikük lett öngyilkos?! Reméljük, a 2. évadban kiderül.

dtl842.jpg

Martin hazamegy, boldog találkozás az anyjával és Annett is várja, minden szép és jó. Izgatottan várjuk, mi lesz három év múlva (beígérték a 2. évadot Deutschland '86 címmel).

5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2016.05.09. 14:03:18

Jó sorozat, köszi a hogyvoltot is ! Főleg a kor hangulata, ruhák, zenék, stb, tetszett nagyon, még a kémkedős sztorikban felbukkanó hihetetlen dolgokat is hajlandó voltam elnézni ezért.
A szereplők is jók, hozták azt a filinget amit egy ilyen szereptől elvártam, bár az NDK-sok kissé paródiaszerűek voltak néha. Egyedül Alex, a tábornokfi volt hiteltelen, nem tudom elhinni, hogy egy ilyen álmodozó tekintetű széplélek egyáltalán bevonul tisztnek, ha minden gondolatával tiltakozik ez ellen.
Remélem a legjobbakat és minél hamarabbi 86-ot, sejtésem szerint Csernobil is benne lesz valahogy.

anniewalker 2016.05.09. 15:34:50

Köszönöm a megtisztelő figyelmet. Tetszett a sorozat, ezért is gondoltam, hogy meghogyvoltozom. A szinkronnál időnként csóváltam a fejem, de egyébként rendben volt, úgy gondolom. Az amerikai és szovjet karakterek akcentusát hiányoltam a szinkronban (ez más sorozatban megy a szinkronszínészeknek, itt sajnos nem ...). Az aktuálpolitikai történések mind a helyükön voltak, Reagan elnök beszédétől a koreai repgép lelövésén át Udo Lindenberg berlini koncertjéig. És igen, ha 1986, Csernobilt nem kerülhetik majd ki.

Lenry 2016.05.09. 16:25:05

köszönjük a hogyvoltot, jó volt.

a sorozatot is szerettem, kár, hogy úgy látom nem kapták fel annyira a nézők, amennyire egyébként megérdemelné, de a második évados berendelésnek nagyon örülök

Kullancs1983 2016.05.09. 23:43:54

Ha minden igaz a '86 már Thomas kalandjairól fog szólni. Meglátjuk. :)
Lenora nem hülye. A készülő atomháború elől lelép szépen a kanjával (aki gondolom nem akárki, ha már útlevelet is hoz neki) aztán tengerpart, pálmafák, nyugodt öregkor.

anniewalker 2016.05.10. 09:25:44

@Sigismundus: Alex mint katona: utánanéztem, 2011-ig (!) kötelező sorkatonai szolgálat volt Németországban, illetve most is az, de nem hívják be az embert. Szóval a karakternek mennie kellett. Az, hogy tisztnek minek állt - családi hagyomány, gondolom. De jó is problémát vetett fel: béke és hadsereg, tiltakozás a szülői hagyomány ellen, megfejelve egy jó kis kollektív bűntudattal (lásd náci nagypapa emlegetése).
süti beállítások módosítása