Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Marvels Jessica Jones 1x09 – Avagy tízperces kiállítás

2016. április 21. 13:00 - Qedrák

Sejtelmes fényekkel indul a rész, a kiütött Kilgrave ébredezik egy vaságyon. Felkelés közben konstatálja, hogy egy vízzel bokáig megtöltött szobában van, majd a mögötte lévő falra egy vetítő elkezdi lejátszani a pendrive-on lévő képsorokat. A férfi természetesen kiborul, elvégre ki nem tenne így hasonló helyzetben, de egy hangszigetelt szobában üvöltözni nagyjából annyira hatásos, mint belehugyozni a tengerbe. Jessica bekapcsolja a mikrofont, hogy meghallgassa Kilgrave-t, akit következetesen Kevinnek hív. Mikor végre bekapcsolja a hangot, megint elkezdődik az elméleti vita arról, hogy Kilgrave micsoda, Jessica szociopata gyilkosnak nevezi, de a férfi következetesen azt mondja, hogy nem ölt meg senkit. Majdnem sikerül annyira felhúznia a nőt, hogy rácsapjon egy nagy, piros gombra, de végül visszafogja magát. Ez végül megtörténik akkor, amikor Kilgrave a kamerába mondja a Jessicával való kapcsolatuk elejét, és azonnal sokkolja is őt egy áramütés.

kilgravejessica10.jpg

A következő képsorokon éppen Trish játszik élőszereplős Need for Speedet, és a kórházba igyekszik Répafejjel, aki kissé ki van ütve, mert ugye felrobbant mellette egy bomba. Egy doktor Kozlov nevű úriembert keres, miközben haldoklást szimulál, és az is kiderül, hogy a két rambójelöltet a szomszéd nyanyával együtt a bomba kinyírta. A kórházban azonban nem nagyon tudnak semmilyen Kozlovról, úgyhogy nélküle mentik meg Simpsont. A vallatószobában Kilgrave-t halálra idegesíti a felvétel, amit sokadszor játszanak le neki, ráadásul nemcsak róla van szó, hanem számos más gyerekről, akikkel szintén kísérleteztek. Jessica mérsékelten udvarias érdeklődésére, hogy Kilgrave miért nem kereste fel a többi gyereket, a férfi azt feleli, hogy a saját szüleit akarta holtan látni, a többiek pedig nem érdekelték. Hogarth érkezik meg, Kilgrave kétségbeesetten ordítozik segítségért, de kap egy adag elektrosokkot, hogy nyugiban legyen. Az ügyvédcápa leállítja Jessicát, és felelősségre vonja, amiért így viselkedik, továbbá felhívja a figyelmét arra, hogy mindez baromira nem lesz használható, sem a túlélők szóbeszédei, sem a videók. A régiek azért nem, mert nem bizonyítható, hogy Kevin azonos Kilgrave-vel, az újak pedig azért nem, mert kényszert alkalmazott. Oké, akkor lesz új videó, amin majd Kilgrave használja az erejét, de Hogarth elmondja, hogy a kerületi ügyész 48 órát ajánlott arra, hogy megfontoljanak egy vádalkut Hope-pal, ami azt jelenti, hogy a vallomásáért cserébe leül 15-20 évet, különben életfogytot kaphat. Hogarthnak is megvan a baja, mert közben egy sms-t kap arról, hogy Wendy már 90%-ot akar. Végül arra jutnak, hogy Jessicának szereznie kell egy rendőrt, vagy egy bírót, hogy lássa Kilgrave-t működni, az ügyvédet pedig ráveszi arra, hogy maradjon pesztonkának a fogoly mellett.

hogarth_jessica4.jpg

Jessica meg is lepi Clemons nyomozót, miközben uzsonnát vásárol. Ez olyannyira sikerül, hogy a zsaru elfogyasztatlanul kihajítja a sült krumplit meg a kávét is, és gyorsan elsiet. A nőt azonban nem tudja lerázni, mint a lábtörlővel játszadozó foxi, úgy van a nyomában, és arról érdeklődik, hogy mire emlékszik az őrsön történtekről. Az csak egy Evans nevű hadnagy poénja volt, nincs rá felvétel, egyébként is két éve van a nyugdíjig, szóval kopjon le. Ez van, ez nem sikerült, úgyhogy Jessicának más utat kell választania. Hogarth unalmában a Candy Crush helyett a válóperes ügyvédjével váltott üzenetekre használja az okostelefonját, majd haragjában felhívja Wendyt. Megpróbálja rávenni a volt feleségét, hogy lépjen vissza, míg amaz emlékezteti, hogy annak idején az ő duplaműszakos fizetéséből állták a jogi egyetemet, szóval fejezze csak be a szarkeverést. Neki csak az számít, hogy ne ő legyen az egyetlen, aki rosszul járt. Kilgrave kapva kap az alkalmon, és virágnyelven megfogalmazza, hogy az ő képességeivel ez a probléma nem probléma többé, közben pedig bemártja Jessicát, hogy már három napja együtt élnek. Hogarth agyán átfut a kiegyezés gondolata, de egyelőre legyűri a kísértést, és bekapcsolja a kamerát, jelezve, hogy részéről nem áll az alku.

jessicaclemmons.jpg

Simpson betegágya mellett Trish elmondja, hogy szóltak Kozlovnak, de Répafej csak Kilgrave-re koncentrál, és követeli a nőtől, hogy ölje meg az elmekontrolláló szupermutánst. Doktor Kozlov beállít, egy öreg és kopasz paliról van szó, aki nagyjából annyira szimpatikus, mint Hannibal Lecter, és egyből kiküldi Patriciát, aki nem viseli jól, hogy semmibe veszik, és elküldik. Kilgrave játszadozik egy sort Hogarth-tal, és a föl-le járkáló ügyvédet úgy követi, mint a tükörképe, de Jessica beállít, és elmondja, hogy a legújabb ötlete az, hogy bemegy, és ráveszi Kilgrave-t, hogy használja rajta az erejét, Hogarthnak pedig meghagyja, hogy állítsa le az árammal, ha túljátszaná a szerepét. Szuperhősünk be is megy, és elkezdi ütni, mint a répát, de Kilgrave hagyja magát. Hogarth egy idő után kiborul, és már megnyomná a gombot, de érkezik Trish, és megállítja. Az ügyvédcápa azonban kiforduló gyomorral közli, hogy ő ebben nem akar részt venni, és elpályázik. Trish azonban hagyja az eseményeket kibontakozni, egészen addig, amíg egy komolyabb ütést be nem akar vinni a férfinak, ekkor rákerül a keze a piros gombra, és kiüti a feleket.

trishhogarth.jpg

Jessica egy üveg tömény felett konstatálja, hogy ez egy elbaszott ötlet volt, és még ő is sajnálja a pasit, miközben azt nézi, ahogy gyepálja. Patricia szerint az is egy megoldás lenne, hogy itt hagyják Kilgrave-t, ők pedig elhúznak, Hope kap húsz évet, és vége lenne az egésznek, de Jessica elhatározza, hogy nem hagyja ezt. Trish azért még felvilágosítja arról, hogy Kilgrave megölte Simpson haverjait, és Répafej is majdnem otthagyta a fogát. Talán az ezzel kapcsolatos nyomozás mindent feltár, veti fel a szőke mostohatestvér, de Jessica elmagyarázza, hogy Kilgrave-nek nincsenek ujjlenyomatai és nem hagy nyomokat. Közben azonban az is felmerül, hogy a szülei esetleg beszélhetnének a saját gyerekükről, de Kilgrave is hiába kerestette őket. Hogarth az irodájában mélázik, amikor Pam állít be, hogy Wendy a cég közös e-mailjére küldte el a bizonyítékait, és ha nem törli időben, akkor mindenki látta volna, ami egyet jelent a kamarából való kizárással, meg a börtönnel. Szóval baromira szedje össze magát, csak ennyit akar mondani, és hogy biztosítsa a támogatásáról, felül az asztalra, és az ügyvédcápa kezeit szépen a lába közé vezeti be, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Pillanatokon belül azonban kiderül, hogy ez csak egy teasing volt, amolyan demó verzió, és Pam közli, hogy ő a határozott és céltudatos Jerit szereti, szóval tessék előbányásznia magából, mert csak azt tudja teljes mértékben támogatni. Úgy vélem, mindkét nő megéri a pénzét, a zsarolást úgy húzzák elő a zsebükből, mint mások a használt zsebkendőt.

trishjessica.jpg

Trish és Jessica próbálja a felvételekből a helyszínt kinyomozni, kevés sikerrel. Szuperhősünk nyakalja a whiskeyt, közben pedig Kilgrave látható undorral fogyasztja el a neki hozott gyorséttermi kaját, amit abszolút meg tudok érteni, azok a cuccok nem túl egészségesek, Kilgrave meg egyébként is egy nagy kajasznob. Az agybajnok unalmában felírja ketchuppal az üvegablakra, hogy „Help me”, hátha ez változtat a dolgokon, de Jessicát már ez sem érdekli. Közben elhangzik a mondat, hogy Eric sem sír, miközben ’sin bin’-t kap a rögbiben, Jessica pedig ebből kinyomozza, hogy Eric Brantfordról van szó, a Manchesteri Egyetemi Rögbi Klub játékosáról. Fel is hívja az egyetemet, ahol az egyik helyi professzortól megtudja, hogy a gyerekkísérleteket 1988-ban leállították, és a résztvevő kutatók leléptek egy csomó pénzzel, jah, és ő pedig elhatárolódik az egész történettől. Albert és Louise Thompson, ezeket a neveket kapja meg, de többet nem.

kilgravehelpme.jpg

A börtönben Hogarth felajánlja a vádalkut Hope-nak, aki értetlenül áll az új javaslat előtt. Az ügyvédcápa megpróbál hatni a fiatal lányra, mondván, hogy az élet nem habos torta, de Hope ragaszkodik ahhoz, hogy beszéljen Jessicával, mire az ügyvédje teátrális szájhuzogatás közepette magára hagyja. Valami előkerült a nevek kapcsán, de egyelőre nem tudjuk meg mi az, mert Hope telefonál Jessicának, és elmondja, hogy belemegy az alkuba, mert húsz év az csak húsz év, és el tudja végezni a sulit, továbbá nem akar megrohadni a börtönben. Szuperhősünk végül kijátssza az aduászt, nála van Kilgrave, be fogja gyűjteni a bizonyítékot, szóval ne menjen bele az alkuba, Hope pedig nagy nehezen beleegyezik. Malcolm segítségével Jessica egybetrombitáltatja Kilgrave áldozatait. A drogfüggőségéből felépülő srác megpróbálja elmondani azt, hogy nem maradhat ki ebből a történetből, mert ő is a részese, úgyhogy Jessica végül beül az anonim Kilgrave-áldozatok segítő körébe, és először megtagadja a beszélgetést, úgyhogy az egyik férfi kezd el csevegni. Azonban megérkezik egy Betty nevű nő, aki ott volt a fényképeken, amelyeket Jessica az egyetemi kutatókról talált. Szuperhősünk vallatóra fogná, de Malcolm elmondja, hogy ő is csak hallgatni szeret, de Jessica erősködik. Betty távozik, Malcolm pedig kiborul, hogy tönkreteszi a csoportot, viszont a szó is elakad benne, mikor kiderül, hogy a nő Kilgrave anyja. Felajánlja a segítségét, de Jessica visszautasítja, és visszaküldi a csoporthoz, mondván, hogy ez az ő szuperereje.

jessicamalcolmcsoport.jpg

Kilgrave szülei összepakolják a cuccaikat, hogy lelépjenek, de Jessica jelenik meg, és a távozás lehetősége gyorsan elillan. Szuperhősünk rohadék gazembernek hívja a szülőket, de Betty elmagyarázza, hogy Kevinnek bizony egy olyan rendellenessége volt, ami miatt 12 éves kora előtt meghalt volna,, úgyhogy megfertőzték egy vírussal, ami helyreállítja a DNS-ét. Ez nem győzi meg szuperhősünket, de a szülők erősködnek, hogy szerették a fiukat, és az anya félig megégett arca is csak azért ilyen, mert éppen vasalt, mikor Kevinnel elkezdett kiabálni. Némi vita után végül Jessica ráveszi a szülőket, hogy ballagjanak el vele Kilgrave-hez.

kilgraveszulok.jpg

Clemons megkapja üzenetben a videófelvételt, amin Jessica veri Kilgrave-t, és ekkora nemcsak morális értelemben helyezi magát szolgálatba, hanem akcióba lép. Trish őrködik Kilgrave felett, és a pisztolyát is előveszi, valószínűleg azért, hogy lelője, de végül meggondolja magát. Érkezik Hogarth, és kiküldi a szőke mostohatesót, hogy egyedül maradjon Kilgrave-vel. Be is kapcsolja a mikrofont, és közli, hogy hallgatja, mire a férfi arcára kicsiny félmosoly költözik. Trish felhívja Simpsont, aki felépülőben van, máris virgonc hangon tanácsolja a szeretőjének, hagyja el a várost, és ne maradjon Kilgrave-vel. Trish azonban leteszi a telefont. Kozlov hozza a csodabogyóit Simpsonnak, aki mellesleg visszalépett a különleges erőkhöz, mikor még behozták. Répafejnek elmagyarázza, hogy ne szedje túl a tablettákat, mert módosították a régi fejadag-előírásokat, szóval csak finoman azokkal a csodabogyókkal. Simpson szarik bele az utasításokba, és elmajszol néhány tablettát, mintha csak holmi gumicukor lenne.

simpson2.jpg

Hogarth már majdnem kiengedné Kilgrave-t, de addig gondolkodik, míg Jessica meg nem érkezik, a két szülővel együtt. A házaspár beleegyezik, hogy menjen Kilgrave-hez, miután Jessica azt mondja, hogy biztonságos a dolog. Érkezik Clemons, aki fegyvert fog rájuk, mert megkapta Jessica videóját, de hiába az elkötelezett hatósági akarat, mert az ő fejéhez Trish nyom fegyvert. A zsaru eldobja a pisztolyt, Jessica pedig kibilincseli, hogy mindent lásson. A szülők drámai zenei kísérettel bemennek, és Kilgrave felismeri őket, és anyának és apának szólítja Albertet és Bettyt. Az anya aggódó kérdésére, hogy eleget kap-e enni, a férfi csak felröhög, és elmondja, hogy kurvára nem érdekelte őket eddig sem, hogy mi van vele. Marhaság, feleli az apja, nekünk még azt is megmondtad, hogy mikor menjünk hugyozni. Hát, azóta megváltoztam, mert Jessica megmutatta, hogy embereket is menthetek. Betty átöleli Kilgravet, és bocsánatot kér, ezalatt odakint Clemons javasolja, hogy engedjék el, mert mindent látott.

kilgravecsalad.jpg

Az események ezután kissé felpörögnek, az anya egy ollót döf Kilgrave-be, Clemmons követeli, hogy hozzák ki őket, de Jessica megtagadja. Kilgrave utasítja az apját, hogy maradjon a helyén, az anyját pedig, hogy vegye fel az ollót és szúrja le magát. Jessica leállítaná a kísérletet, de az áramfejlesztő zsinórját elvágták. Baj van, Jessica kiküld mindenkit, közben azonban Bettynek annyi, és halálra szurkálja magát. Az ollót felveteti az apával is, Jessica pedig rohan be, de nem olyan könnyű kinyitni az ajtókat. Trish akcióba lép, a pisztollyal átlövi az ablakot, miközben a rendőr hasztalan ordítozik, hogy engedjék el. Egy golyó éri Kilgrave-t is, de az apjának még megparancsolja, hogy vágja ki a szívét. Máris nekikezdene, de Jessica leállítja. Trish utasítást kap, hogy röpítsen golyót a saját fejébe, de szerencséjére kifogy a lőszere, és elájul, Clemmons pedig Kilgrave követését kapja parancsba, a bilincsből kihúzza a kezét, persze darabokra töri a csontjait, és megy az agybajnok után. Jessica ugyan elkapja, de Kilgrave elengedteti magát vele, és hogy biztos legyen a menekülésében, Clemmonsnak megparancsolja, hogy vesse rá magát a szuperhősre. Ez pont elég neki ahhoz, hogy távozzon.

trishhogarth2.jpg

Az utolsó képsorokon szuperhősünket látjuk, amint végiggondolja az eseményeket, mert úgy tűnik, mégsem engedte el parancsra Kilgrave-t, és Reva megölése után sem engedelmeskedett neki. Úgy tűnik, mintha valamilyen módon immunis lenne a parancsaira. Jessica mosolyog, Kilgrave viszont szabad, ezzel a gondolattal hagyjuk itt ezt a részt.

jessica5.jpg

Címkék: jessica jones
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2016.04.21. 14:30:15

Nagyon jó kis rész volt. Már épp kezdtem volna írni, hogy nem tudja leparancsolni magáról Jessicát, de láttam, hogy csak később bontottad ki.
Amit Kilgrave művelt a szüleivel, az nem volt semmi. Mondjuk az anyja sem akarta a véletlenre bízni. Hogarth meg... eh, nem tudom, mit mondjak.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.04.21. 15:13:31

@Is: Hogarth esete a legjobb példa arra, hogy nem kell ahhoz még szupererő se hogy egy kellően kétségbeesett és elkeseredett embert manipulálni tudj szép ígéretekkel :D (nem mintha mentegetni akarnám a csajt, még ha nem is hitte el maradéktalanul az összes sztorit Kilgrave képességeiről, akkor is lehetett volna benne ennyi óvatosság)
Ami meg Kilgrave szüleit illeti....szigorúan Kilgrave szemszögéből nézve: azok után amit a gyerekükkel csináltak (betegség ide vagy oda, mert gyerekként ezt valószínű nem tudta felfogni csak azt hogy a szülei bántják) én annyira nem sajnálom őket. És mi még felnőtt fejjel is mondunk olyan dolgokat a másiknak, ami ha valóra válna, igencsak néznénk, egy hisztis gyerek meg pláne (a vasalós eset felemlegetésekor még mondja is, hogy egy hisztis gyerek volt, mit tudta ő, mit csinál) Aztán a szülők le is léptek mellőle, szépen magára hagyva a kis szörnyszülöttüket, hogy boldoguljon most már, ahogy tud. Csoda, hogy sosem tanult meg viselkedni, mert jóra használni a képességét? Kilgrave meg valahol egész poetikus igazságot szolgáltatott magának. Nem tudom, hogy a szinkronban megvolt-e de az eredetiben úgy is mondja az anyjának, hogy "annyiszor szúrd le magad, ahány éven át nem voltál velem!"

Is 2016.04.21. 15:47:04

@Hüpna: Jaj, eszembe sem jut mentegetni a Kilgrave szüleit.
Eredetiben, angol felirattal néztem, szóval igen, akkor megvolt az a mondás, bár bevallom, már nem emlékeztem rá :). Sajnos azt sem lehet a jelen helyzetben - és a következő rész megoldásának fényében - jól visszaadni, hogy "put a bullet in your head".

Hogarth nagyon kétségbeesett, szóval nem csodálom, hogy minden szalmaszálba belekapaszkodik. A hitetlensége pedig érthető. Amíg az ember nem látja, nem tapasztalja, addig bármilyen meggyőzően is bizonyítják neki, akkor sem fogja ezt elhinni.

És igen, tulajdonképpen Kilgrave motivációi is érthetők sajnos. Minden kontroll nélkül, abszolút hatalommal a kezében... tulajdonképpen nem meglepő.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.04.21. 15:57:00

@Is: Minden spoiler nélkül: "Küldj golyót a fejedbe!" :) ;)

Qedrák · http://toriblog.blog.hu 2016.04.21. 17:30:55

@Hüpna: Van belőle szinkronos? :O
Én angolul és angol felirattal néztem végig, a magyarhoz csak akkor nyúltam, amikor bizonytalan voltam néhány fogalomnál. (Pl. ennek az epizódnak a címe esetében).

Amúgy ebből a részből nem derül ki expressis verbis, hogy Hogarth szedte szét a nagyszabású leleplezést, bár kétségtelenül ordítóan sok utalás volt rá. Valahol pedig érthető, hogy végül is így tett, elvégre Wendy is szorongatta, most pedig Pam is elkezdte zsarolgatni, Kilgrave pedig tálcán kínálta a lehetőséget...
És igen, nekem az epikus pillanatok egyike az volt, amikor a mindig határozott és céltudatos Trish a következő rész legelején kétségbeesetten próbálja teljesíteni Kilgrave utasítását. :)

@Is: A sorozatban amúgy nekem pont ez tetszett nagyon, hogy a főhős múltjából a motivációi és az egész személyisége nagyon világosan és érthetően következett.

Qedrák · http://toriblog.blog.hu 2016.04.23. 13:40:13

Mármint úgy értettem, hogy a főgonosz múltjából, természetesen. :)
süti beállítások módosítása