Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Marvels Jessica Jones 1x08 – Avagy mit tenne Jessica?

2016. április 13. 11:00 - Qedrák

Visszaemlékezéssel indítjuk a részt, Jessica idegesítő kisöccse, Phil, kopog be a szobájába, majd a szüleihez. Az egész család látszólag a Balatonra készülődik egy szabadstrandos víkendre, de a kocsiút a kamaszlányt annyira lelkesíti fel, mint fekvőbeteget a reggeli orvosi konzílium. Látjuk Jessicát felnőttként is, végignézve az egész jelenetet. Kilgrave is belép a képbe, egy mufurc testőr társaságában, akinek a jelenléte szintén nem dobja fel Jessicát, de ennyi rész után azt lassan mindannyian megszokhattuk, hogy ő nem a lelkesedős fajta. A Hank névre hallgató biztonságinak Kilgrave megparancsolja, hogy köszönjön, de a faagyú fickó szó szerint veszi az utasítást, és saját magát üdvözli az elmekontrollnak köszönhetően. Kilgrave azért átkutattatja a nőt, és meg is találja a felvételre állított telefont. Ennek a férfi nem örül, de végül belenyugszik, és körbevezetné Jessicát, de az nem engedi, hogy hozzáérjen, mire Kilgrave leteszi a nagyesküt, hogy nem is fog, hacsak engedélyt nem kap rá.

kilgravejessica4.jpg

Jessica ezután körbejár a lakásban, ami egy az egyben olyan, mint ahogy ő annak idején otthagyta, még az ajtófélfán vezetett magassági mérést is megnézi. Miközben körbenéz, Kilgrave kiskutyusként lohol a nyomában, és elmondja, hogy milyen nehéz volt berendeznie az otthonát, amire Jessica annak idején úgy utalt, mint a hely, ahol utoljára boldog volt. A férfi bemutatja a személyzetet is, és szuperhősünk kiborulása után biztosítja arról, hogy nem rabszolgák, hanem fizetést kapnak a jelenlétükért. Jessica felmegy az egykori szobájába, Kilgrave és Hank kíséretében, és már meg sem lepődik azon, hogy minden ugyanolyan, beleértve a Nirvana és Red Hot Chili Peppers plakátjait, és a CD-it. Kilgrave folyamatosan szövegel és vágyik a dicséretre, de közben Patricia felhívja. A férfi jelenlétében szépen lerázza a francba, és azt hazudja, hogy elmenekült a városból. Kilgrave még bájcsevegne egy kicsit, de szuperhősünk kizárja a saját szobájából, ahogy alighanem annak idején is gyakran tette ezt, a csomagban odakészített ajándékát, egy pazar estélyi ruhát pedig szanaszét cincál.

kilgravejessica5.jpg

Kilgrave türelmetlenkedve várja az általa megálmodott vacsorához a lányt, de az nem igazán mutat tiszteletet Kilgrave kifinomultság iránti mániája iránt, és szódáspohárból kezdi el nyakalni a felkínált méregdrága bort. A férfi arcára rá van írva, hogy hihetetlenül zavarja a nő meglehetősen bárdolatlan viselkedése, Jessica még a kaját is visszautasítja, hogy leküldjön még egy adag piát, de amikor az alkoholproblémára terelődik a szó, Kilgrave visszautasítja, hogy ő lenne a hibás. Amikor szuperhősünk meghallja, hogy a pali szerint ő nem mondta azt, hogy nyírja ki Revát, szétveri a borosüveget a falon, mire a lelkes alkalmazottak állítanak be, és a saját nyakukhoz illesztik a kést. Ennyit arról, hogy nincsenek rabszolgák. Némi vita után Kilgrave elengedi őket, legalábbis egyelőre, de Jessica távozik az asztaltól, és magára hagyja a romantikus vacsora iránti várakozásában vélhetően csalatkozó férfit.

jessicavacsora.jpg

Az emeleten azonban gyanús lesz neki az öccse szobájának a nyitott ajtaja, és valóban, Répafej ki is lép belőle, meggyőződve arról, hogy Jessica Kilgrave uralma alatt áll. Rövid verekedés következik, amelyben végül rájön, hogy mégsem, de azért azt elárulja, hogy elhelyezett egy nagyerejű bombát az épületben. Szuperhősünk kiakad, mondván, hogy amíg Hope börtönben van, addig Kilgrave-nek élnie kell, egyébként is vannak itt ártatlan emberek. Répafej végül enged a rábeszélésnek, viszont a zaj feltűnik Kilgrave-nek is, akinek Jessica elmondja, hogy egy bomba van a pincében. Meg is találják, Kilgrave és Jessica pedig folytat egy rövid elméleti beszélgetést arról, hogy kinek van lelkiismerete és kinek nincs, mindezt viszont szuperhősünk rögzítette a Simpsontól elvett telefonjával.

simsponjessica.jpg

Váltunk, Hogarth és Wendy, valamint a válóperes ügyvédeik tárgyalnak arról, hogy mihez kezdjenek egymással, utóbbi a vagyon 70%-át kéri, de a kölcsönös sértegetések közepette a frontok megmerevednek, és nem lépnek előrébb. A megegyezéssel aligha záródó megbeszélésről Pam rángatja ki az ügyvédcápát, hogy Jessica Kilgrave-nél van. Trish közben meglepi Simpsont, aki néhány haverjával lóg, akivel a rambóképzőre járt együtt még csecsszopó korában, és amikor a nő kérdőre vonja őt, simán behazudja neki, hogy Kilgrave eltűnt, és nincs a városban. Jessicáért pedig nem kell aggódni, tud magára vigyázni. Ahogy elnézem, a háromtagú Kilgrave-vadász csapat minden egyes tagja a saját útját kezdi el járni, és körbehazudják egymást, szóval nem sok sikerrel kecsegtet az akciójuk, de majd kiderül, hogy mire jutnak. Patricia is megígéri, hogy visszább lép, viszont faképnél hagyja a férfit.

hogarthwendy.jpg

Egy látomásfélébe csöppenünk, mert reggel Jessicát a szülei és az öccse ébreszti fel, akik néhány kedves szó után elkezdenek vérezni, és emlékeztetni őt arra, hogy hozza rendbe, amit csinált. Felébredése után egy túszdrámáról tudósít a helyi hírtelevízió, de főhősünket inkább kinyomja, és nekiáll kukkolni, viszont közben valami bekattanhatott neki, mert megismétli a szülei szavait. Levonul reggelizni Kilgrave-vel, de itt a reggeli alatt egy komplett szervírozást kell elképzelni, kávéval, narancslével, sült sonkákkal, tojásokkal, és mindennel, mi szem-szájnak ingere. Jessica azonnal rátereli a szót Kilgrave lelkiismeretére, és élesíti a lehallgatós telefont. A férfi elmondja, hogy a szüleiről nem akar beszélni, de ha már így alakult, akkor nem miattuk nyírt ki embereket, köztük Hope szüleit, hanem Jessica miatt. Hősünknek azonban nincs szerencséje, mert a roppant idegesítő szomszéd néni jelenik meg, akit körülbelül olyan lelkesen hallgat végig, mint Fidel Castro hatórás beszédeit. Kilgrave azonban előveszi a kedvesebb arcát, és hellyel meg kajával kínálja, az pedig lelkesen elkezdi két pofára zabálni a sült szalonnát. Az öregasszony elkezd pletykálkodni Kilgrave-nek Jessica családjáról, a szülei veszekedéséről, no meg arról, hogy a nyaralásuk előtti napon kötözte oda szigszalaggal az öccsét egy fához. Jessica próbálja leállítani, de nem sikerül, úgyhogy Kilgrave percei következnek, az elmekontroll alá vont nő elmondja, hogy csak fontosnak akarta magát érezni, és hogy disznóság volt a balesetre emlékeztetni a lányt, no meg azt is, hogy pofon vágná magát, de Jessica intésére a férfi végül elengedi az idegesítő szomszédasszonyt. A nő a maga nem túl lelkes módján még valami köszönetfélét is elmorog, ám amikor Kilgrave hozzáér, elborul, és otthagyja a reggelizőasztalt, a gyengédebb múltjukat emlegető férfit pedig arra emlékezteti, hogy a korábbi szex valójában erőszak volt. Üvöltözős párbeszédükben Kilgrave emlékezteti szuperhősünket, hogy kurvára nem tudja, hogy mikor von embereket kontroll alá, és mikor nem, képzelje csak el, amikor egy férfinak egyszer azt mondta, hogy bassza meg magát. Végül a vita odáig fajul, hogy Kilgrave előkapja a sárga pendrive-ot, hogy Jessica nézze csak meg, mi található rajta.

kilgravejessicaszomszed.jpg

Hősünk azonnal felismeri, hogy ez volt az, amit kicsákányozott egy ház alapjából, úgyhogy be is teszi egy laptopba, miközben Kilgrave magyaráz. A videón egy pizsamás kisfiú látható, akit idegen hangok néha Kevinnek szólítanak, és arra utasítják, hogy rakjon ki egy fakockás játékot, miközben a fejéből drótok állnak ki. Premierplánban azt is megnézhetjük, amint injekcióstűt nyomnak a fejébe, hogy leszívják az agyfolyadékát. Az ordítozó kisfiú egy pillanatra a helyzet ura lesz, és a szüleire tudja kényszeríteni az akaratát, de Kilgrave közben azt magyarázza főhősünknek, hogy neki ez volt a család, szóval ne dumáljon, és ez egyszer ő vonul el sértődötten tévét bambulni, ahol a túszdráma képei folynak. Megtudjuk még azt is, hogy Kilgrave szülei életben lehetnek, mert tíz éves volt, mikor elrohantak a gyerekük képességei elől. Szóval azért csinálod mindezt, mert senki nem tanította meg neked, hogy mi a jó, teszi fel a kérdést Jessica. Meg is fogan benne az ötlet, hogy menjenek el Kilgrave-vel, úgyhogy a férfi utasítja a két alkalmazottat, hogy ha nem jönne meg, akkor marják le egymás arcáról a bőrt.

kilgravejessica6.jpg

Megyünk is a túszdráma helyszínére, ahol a rendőrség tehetetlennek tűnik a sok szirénázó autó közepette. Jessica be is vezeti őt a hősködés fortélyaiba: Kilgrave az elmekontrollal juttatja át magukat a rendőrökön, majd hősünk biztosítja azt, hogy be tudjanak jutni az épületbe. A fegyveres túszejtő a saját családját tartja fogva, de amint bejön, utasítja, hogy ne lőjön, ne mozduljon, úgyhogy Jessica kitereli az áldozatokat, de Kilgrave azért elmondja a hálálkodó asszonynak, hogy ne emlékezzen rá. A puskás túszszedőt először ki akarja nyíratni saját magával, hogy szétlője a hülye fejét, de végül azt mondja neki, hogy ballagjon szépen ki a fakabátokhoz, mert Jessicának sikerül meggyőznie arról, hogy nem az ő dolga eldönteni, hogy ki haljon meg, és ki nem.

kilgravejessica7.jpg

Mikor hazaérnek, Kilgrave baromi lelkes, és felidézi, hogy milyen menő volt az, hogy valaki hálás volt neki, még azon is elkezd elmélkedni, hogy hány életet kellene megmentenie ahhoz, hogy kiegyenlítse a számlát, de Jessica korántsem rajong a morális matematikáért. Ennek ellenére elhangzik egy komoly alku, Kilgrave megígéri, hogy ezentúl hősként fog viselkedni, és embereket menteni Jessica segítségével, de ehhez az kell, hogy ő vele maradjon. Szuperhősünk távozik, hogy kifújja magát, Kilgrave pedig emlékezteti, hogy az alkalmazottak élete az ő kezében van. Múltbeli visszaemlékezésre váltunk, Jessica a szüleivel kocsikázik az autópályán, és az öccse éppen elkérné tőle a gameboyt, hogy ő is játsszon vele egy kicsit, de a nővére persze nem akarja odaadni. A szülei végül utasítják, hogy adja oda, mire odabassza a kocsi falához, és a játék szétesik, az apja pedig hátrafordulva szidná meg, de pont ekkor belehajtanak az előttük állóra fékező kamionba.

kilgravejessica8.jpg

Jessica felkeresi Patriciát, úgy tűnik ő az egyetlen ember mostanában, akiben megbízik, és elmondja neki, hogy Kilgrave-vel lakik egy fedél alatt. Az amúgy nem sokat alkoholizáló Trish leülteti, és megitatja némi röviddel Jessicát, aki elmondja, hogy mi történt vele, és hogy milyen alkut kínált Kilgrave. Nos, az a helyzet, hogy el tudom érni azt, hogy az elmekontrolláló pszichopata jóra használja az erejét, vajon mit tennél, teszi fel a kérdést. Trish először szóhoz sem jut, de ezzel tulajdonképpen azt mondja, hogy belemenne az alkuba, majd arra apellál, hogy Jessicának nem egyedül kellene ezzel megbirkóznia. Hogarth az irodájában túlórázik, és kap egy remek e-mailt a feleségétől, hogy egyezzenek meg, vagy napvilágra kerülnek az ellene szóló bizonyítékok, úgyhogy ír egy üzenetet Jessicának, hogy kurva gyorsan szerezzen valamit Wendy ellen, mert irgum-burgum.

jessicatrish3.jpg

Ezt az üzenetet azonban nem ő kapja meg, hanem Kilgrave, aki éppen arra kényszeríti a két alkalmazottat, hogy farkasszemet nézzenek a vakvilággal. A szemszárazságtól szenvedő két agyuralt migráns háztartási hiába kérleli a férfit, hogy hadd pisloghassanak, az nem engedi, ehelyett trollkodik egy sort Hogarth-tal. Végszóra befut Jessica is, a két alkalmazott fellélegezhet, Kilgrave pedig olyan örömmel siet elé, mint amikor egy óvodás dicséretet kap a kóruséneklésért. Jessica feltálalja a kínaiban vett kaját, és felajánlja az együttműködést Kilgrave-nek. Ő ezt lelkesen elfogadja, de azt már kifogásolja, hogy a két alkalmazottnak is velük kell kajálnia, de Jessica elmagyarázza, hogy ez része az alkunak. Kilgrave azonban nem esett a feje lágyára, csak azután eszik bele az ételbe, hogy Jessica evett egy kóstolót belőle. Szuperhősünk le is eszi magát, úgyhogy kimegy rendbe tenni a dolgot, bár az egyik cseléd ugrana oda, hogy segítsen. Nem kell megtennie végül, de összeesik, ahogy a szakács is, Kilgrave pedig először nem érti, mi történt, de Jessica villámsebesen betömi a száját, és belenyomja az altatóinjekciót.

kilgravejessic98.jpg

A laptoppal és az alvó főgenyával a vállán távozna, de a Hank nevű testőr elkapja, mielőtt nagyokat ugorva távozna. Jessica hiába győzködi, hogy engedje az útjára, csak akkor teszi ezt meg, mikor Répafej és a rambócsapat lelövi. Pechjére azok sem akarják elengedni, hanem lelőnék Kilgrave-t, de innen már egyszerű a szuperhősünk útja, mert ugrik egy nagyot, és már ott sincs. Káromkodva távoznak, de az antipatikus öregasszony keresztezi az útjukat, és átadja Répafejnek Kilgrave ajándékát. Simpson belenéz, bomba van benne, úgyhogy arrébb ugranak, amilyen gyorsan csak lehet, az öregasszony viszont megnyomja a mobilján a gombot, és darabokra robban a mellette lévő kocsival együtt.

simpson.jpg

Címkék: jessica jones
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2016.04.13. 11:14:49

Kilgrave egy nagyon ijesztő pszichopata. Az a bassza meg magát rész nagyon durva volt. Pedig csak 2 mondatot mondott.
Répafejű egyre idegesítőbb volt, jó fizimiskájú színészt találtak a szerepre. :)
Szerencsétlen alkalmazottak, lehet, hogy jó a lóvéság, de hogy nem egy életbiztosítás ez a meló, az ziher.
Arra már nem emlékszem, a nénike honnan tudhatta, hogy a rambótanoncoknak kell odaadni a bombát? Hiszen Kilgrave nem sejthette, hogy ott vannak. Vagy igen?

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2016.04.13. 11:36:18

@Is: Szerintem azt sejtette, hogy aki a bombát elrejtette, vissza fog térni. És mivel a néne a bögyében volt, mert beszólt az imádott Jessicájára, így kettőt egy csapásra elven az ő problémáját is megoldotta :)
Imádtam ezt a részt :) David Tennant fantasztikus, ebben a részben el tudta érni nálam azt, hogy kvázi megsajnáljam a karakterét, és egy - kicsit- drukkoljak annak, hogy végül talán jó útra tud térni. (Nem tudom, a magyar szinkronban megmaradt az, hogy miután a sikeres túszmentő akcióból hazaérnek csokitortát rendel magának jutalmul? Tényleg mint egy gyerek, aki most jön rá, hogy jót tenni néha jobb, mint rosszalkodni) Meg most legalább megkaptuk az ő eredettörténetét is, látjuk, hogy miért lett olyan, amilyen. Meg tegyük a szívünkre a kezünket, mindenki belefut az idegesítő, okoskodó, mindenbe belepofázó negédes szomszédnénibe az élete során, és mi is néha szívesen felpofoztatnánk saját magát... Kilgrave pont azt a dilemmát testesti meg, hogy vajon meddig mennénk el, ha tényleg megtehetnénk mindezt és még meg is úszhatnánk.

Qedrák · http://toriblog.blog.hu 2016.04.13. 11:58:45

@Hüpna: Nekem talán ez a rész volt a kedvencem az egész évadból. :)
Elvégre valahol a szívünk mélyén tényleg elkezdünk szurkolni Kilgrave-nek, hogy változzon meg, (szinte szimpatikus volt abban a jelenetben, amikor verbálisan megnevelte az idegesítő szomszédot), és én nem értettem, hogy JJ miért nem megy bele az alkuba, de a rész végi bomba azért helyretette a dolgokat.
süti beállítások módosítása