Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Deutschland 83 1x01 - Quantum Jump

2016. április 01. 11:00 - anniewalker

Nem tudtam ellenállni kedvenc témámnak-helyszínemnek-korszakomnak: kicsit érleltem a dolgot, aztán meghogyvoltoltam a Deutschland 83 sorozatot. A magyar címet inkább hagyjuk, legalább németül is tanulunk.

1983. március. NSZK. Bonnban Lenora Rauch (NDK-kultúrattasé vagy hasonló az NSZK-ban) épp Reagan elnököt nézi a tévében, aki gonosz birodalomnak emlegeti a Szovjetuniót. Valakit felhív, fiókból kávét pakol be. Váltunk a kelet-berlini határátkelőre, ahol NDK-kiskatona főhősünk két nyugatnémet diákot rémisztget, mert voltak oly bátrak, hogy Shakespeare műveit az NDK-ban vették meg, mert ott olcsóbb. (Tényleg az volt, saját tapasztalat.) Különösen, hogy nem a hivatalos árfolyamon váltották át a nyugatnémet márkát (DM) NDK-márkára (M). Propagandabeszéd, diákok el (örülhetnek, hogy nem Hohenschönhausenben kötnek ki), Shakespeare marad.

dtl11.jpg

Gyönyörű kelet-berlini lakótelepi tájkép, Lenore a főnökével (Walter Schweppenstette), valamit tenni kell. Főnök hiába kér iható kávét, Lenora elfelejtette (?). Be kéne valakit építeni egy Moritz Stamm nevű szárnysegéd helyébe a nyugatnémet hadseregbe, az Eifel-hegységbe. Van ötlete is, ki legyen az, családtag.

Kiskatona hősünk (Martin Rauch) hazamegy, grillparty a kertben, anyja szülinapjára Shakespeare-t ad (vajon honnan van?), Lenora a srác anyjának nővére egyébként. Bent a házban a fiatalok és 99 Luftballons, Martinnak szöszi barátnője van (Annett); megtudjuk, hogy anya (Ingrid) dialízisre szorul, transzplantáció csak a VIP betegeknek jár, de nővérétől ő kapja a nyugati kávét. Legalább ennyi öröme legyen.

dtl12.jpg

dtl121_1.jpg

Főcím. TV: Helmuth Kohl, Erich Honecker, rakéták, felvonulások … Másnap. Lenora érkezik Schweppenstette és Hartmann elvtársakkal. Martin helyes osztálytudattal rendelkezik, Honecker beszédéből idéz, és a pártért meghalni is hajlandó. És ha vállalja a feladatot, Ingrid felkerül a Charité kórház transzplantációs listájára.

dtl13.jpg

A srác tud sakkozni (nem az apjától tanult, mert az nincs neki), futballban jártas (a nyugatnémetben is), tud oroszul, angolul, sajnos zongorázni nem, ezért laza mozdulattal eltörik az ujját, majd a kávéban levő akármitől elaludva Bonnban ébred. Szép nagy ház, Tobias Tischbier professzor a bonni egyetemen, már a hatvanas évektől itt van nyugaton. Lenorával felvilágosítják Martint, be kell épülnie a hadseregbe, lakást és talán kocsit is kap majd e nemes tettéért. A nő ruhájának fazonja a Pramo (Praktische Mode) remek NDK-divatlap szabásmintáit idézi, a jelmeztervező valószínűleg innen dolgozott. Martin is új ruhát kap, nyugatit, Puma póló stb. Győzködik Martint, de ő inkább elrohan, be egy szupermarketbe, csodát lát, édes álom mindenhol, üzletben minden, minden színes, teli déligyümölccsel. Tischbier zavarja meg nézelődésében. A nemzetközi helyzet fokozódik, tegye a dolgát, stb.

dtl14.jpg

dtl15.jpg

Okítás. Hol tartják a felvonulásokat? Bonnban olyan nincs. Mikrokamera, zárfeltörés, titkos átadás gyakorlása. NSZK-NDK szókincsbeli különbségek. És hogy mi van a boltokban (az NDK-ban inkább mi nincs …). A katonai tudnivalókban a Der Reibert – A német katona kézikönyve című szösszenet segít. Kapcsolata Daunban Karl Kramer lesz. Közben az igazi Stammot egy vonaton lelövik.

dtl151.jpg

Ál-Stamm megérkezik Daunba, NSZK katonai támaszpont, Edel tábornokhoz. A tábornok fia (Alex) is katona, Petra Kellyt ajánlja olvasásra (Die Grünen alapítója). Titkárnő kiokítja a telefon használatára. Gyors váltás, NDK,  ált. iskola, Annett Ingridnél keresi Martint. De hiába.

NSZK, Daun katonai támaszpont, Edel tábornokhoz megérkezik az amerikai Jackson tábornok. (Jól tud németül, akcentusa a magyar szinkronban sajnos elvész.) Pershing 2-t akarnak telepíteni az NSZK-ba Reagan elnök csillagháborús terveinek megfelelően. Ebédidőben a titkokkal teli aktatáskát az irodában hagyják („ez a legbiztonságosabb hely”, ha-ha, csak míg Martin/Moritz be nem tör és le nem fényképezi a megtámadásra érdemes NDK-célpontok listáját!). A kantinban is a 99 Luftballons szól, nehogy elfelejtsük.

dtl16.jpg

dtl17.jpg

Délután grillparty Edelék kertjében, Currywurst, Kartoffelsalat. Martin titkos átadással átadja a filmet Kramernek, aki elejti, jaj, ezt még gyakorolni kell. Míg a tábornok lánya (Yvonne) énekel (a Heidenröslein modern felfogású változatát halljuk: Pajkos ifjú róózsáát lelt …), ET Martin hazatelefonál, amit a tábornok sógornője észrevesz. Kramertől altatót kap, hátha elfelejti. Mármint a nő. De ő egyébként is sokat iszik, úgyse hisz neki senki.

dtl18.jpg

dtl19.jpg

Titkos üzenet az erdőben, Lenora megint Martint győzködi. Az NDK veszélyben van, maradnia kell. Martin zenére fut az erdőben. Vége az első résznek.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2016.04.01. 13:24:22

Köszi a hogyvoltot!
Gimis voltam akkor, a sorozat tök jól visszaadta az akkori hidegháborús hangulatot.

Nena meg mindent vitt :)
süti beállítások módosítása