Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Night Manager 1x05 - Biznisz és átverés

2016. március 28. 09:00 - AaannnaaA

Roper és Pine előbbi magángépén repülnek a fegyverszállítmány után, és útközben beszélgetnek. A góré megmutatja a kiszivárgott iratokat, még azt is tudja, hogy Angelához kerültek. Meggyőződése, hogy ezeket rajta és Sandyn kívül senki nem láthatta, mire Jonathan kijelenti, hogy szerinte Langbourne nem áruló. Hát, erre Roper nem venne mérget, de ő már csak ilyen, hivatalból mindenkire gyanakszik. Hősünk azt javasolja, fújják le a bizniszt, de a fegyvernepper legyint: a hatóságok pont erre játszanak, neki esze ágában sincs. Újdonsült strómanjának is nekiszegezi a kérdést: Te voltál? Ő szemrebbenés nélkül válaszol: nem! Na ja, hidegvér.

Törökország délkeleti részén landolnak, ahonnan terepjárón utaznak egy menekülttáborhoz – segélyt hoztak. Roper, mint nagy filantróp maga is osztogatja a csomagokat a rászorulóknak, közben lehet mosolyogni a kameráknak, eljátszani az őszinte segíteni akarást. Mint távozóban a dzsipben hősünknek kifejti, ez az alibijük, így senki nem firtatja miért vannak itt. Valódi úti céljuk pedig egy, a sivatag közepén fekvő – szögesdróttal gondosan elkerített és őrzött – katonai tábor, itt mutatják majd be a fegyvereket a leendő vevőknek.

1.jpg

Londonban Rex-et felettese hívatja (igen, az áruló szőke), miszerint másik állásajánlattal keresték meg (na persze!) a férfit: a királyi családnál lenne személyi titkár. Azonnal Angelához megy a hírrel, tudatja vele, hogy felmentették, jövő héttől új helyen fog dolgozni. A nő kiakad; már attól rettenet zabos, hogy nem tudja hova tűntek Roperék (plusz a fegyverek, ugye), ez a hír nem teszi sokkal boldogabbá.

Nevezett eközben körbevezeti védencét a táborban, amit Langbourne nemes egyszerűséggel csak királyságnak nevez, és az is – Roper a főnök, a leszerelt, mindenre kapható katonák pedig az alattvalók. Akad belőlük nem is kevés, így első blikkre közel százan vannak. A körbevezetés közben a góré ok nélkül rámorran Sandyre, aki nem érti az okát, mire Jonathan felhomályosítja: Roper árulót sejt a csapatban.

2_1.jpg

2_2.jpg

Kora este megérkezik a potenciális vevő – Mr. Barghati. Neki kell a fegyvereket bemutató előadást tartani, ez Pine feladata, amire egész délután készült többek között úgy, hogy az áruról szóló ismertetőket bújta. Az előadás hosszú és részletes, minden egyes eszköz tudását/teljesítményét külön-külön demonstrálják, azaz robbantanak, lőnek, és minden egyéb, ami a fegyvermániásokat felizgatja, belőlem meg maximum egy unatkozó ásítást vált ki (bocs!). A vevő mindezt páholyból nézi végig. Végül még a közeli falut is megküldik némi napalmmal (persze a helyet előtte kiürítették).

Másnap reggel a vevő indulásra kész; távozás előtt Jonathan ártatlan képpel megkérdezi tőle, mégis mely irányba tart, de természetesen nem kap választ. Az őt szállító járművek rendszámait (és ezzel országjelzéseit) azért ki tudja figyelni, és amikor senki nem látja gyorsan le is jegyzi a kapott információt – most már csak alkalmas idő és lehetőség kell a továbbítására. Barghati balra el, és vele együtt egy egész konvojnyi „segély”.

3_1.jpg

3_2.jpg

Londonban Angela a helyettesének morog amiatt, hogy nem tudják mi van Jonathannal, és amiatt is, hogy úgy érzi, követik(!). Joel még ront a kedélyén egy alaposat, mikor közli, hogy kiderült: az akció támogatását a fejesek megvonták, neki magának is vissza kell térnie a zusába, azaz vége a dalnak. Miután kicsit megnyugszanak a férfi azt javasolja, hogy trappoljon szépen haza, és pihenje ki magát.

A táborba vendég érkezett, Roper ugyanis iderendelte Corkyt és Jedet – ezen még Langbourne is meglepődik, lévén főnöke sosem engedte a nőjét a meló közelébe. Később testületileg leülnek egy közös pezsgőzésre a sikeres biznisz örömére. Amikor Jed, Jonathan és Corky hármasban marad, az alkalmi szeretők felszínes társalgást mímelnek, miközben jelentőségteljes pillantásokat váltanak, míg a kis mitugrász otromba célzásokat tesz kettejük viszonyára. A nő pár megjegyzés után lelép, Roper egykori jobbkeze pedig fennhangon elmereng azon, vajon főnöke miért hozatta ide a feleségét, mert szerinte ez elég gáz.

4_1.jpg

4_2.jpg

A nap végén Angela hazatér, lefekvés előtt kicsit mélázik a házban. A gyerekszoba készülőfélben – szerintem nem említettem, hogy várandós, méghozzá eléggé előrehaladott a dolog. A nyugodt merengésbe a telefon csörgése rondít bele, pontosabban a hívó személye: Dromgoole jelentkezik, a ház előtt várja (egyedül), és beszélni akar vele. A nőt felzaklatja a dolog, de igent mond, és lebattyog a bejárathoz.

Nem engedi be látogatóját, így csupán a küszöbön állva beszélgetnek. A férfi meg sem próbál mellédumálni, annak az embernek a nevére kíváncsi, akitől a Roper elleni bizonyítékokat szerezte. Angela ironikusan rámutat, hogy beszélgetőpartnere a fegyvernepper egyik „üzlettársa”, amit az nem is tagad, csak egy kicsit szebb szavakkal jellemzi magát. Mivel semmilyen információt nem sikerül szereznie, Dromgoole burkoltan megfenyegeti: a saját biztonsága érdekében fejezze be amit csinál. A nő erre rábassza az ajtót.

5_1.jpg

5_2.jpg

Késő este a táborban hősünk kiiktatja az áramot, hogy akcióba léphessen. Házaspárunk eközben komolyan elbeszélget egymással. Jed nem érti ura miért hozta ide, a férfit azonban az ismeretlen áruló kiléte jobban érdekli, ezért az asszonynak szegezi a kérdést: te kémkedsz utánam? Megerősítésként még egy kiadós maflást is levág. Ettől persze a nő nem fog bevallani olyasmit, amit nem ő csinált, úgyhogy a feltett kérdésre, mely a kicsempészett iratokat firtatja, adja az ostobát.

A vitát ekkor a testőrök szakítják félbe, mert jelentik, hogy valaki meggányolta a generátort; ez elég nyomós érv ahhoz, hogy Roper magára hagyja az asszonykáját. Pine ezt használja ki, és hátulról a sátorba rongyol, előidézve ezzel egy lájtos infarktust. A nő arra kéri, vigye el innen – ezt persze nem lehet. Akkor legalább árulja el mégis ki a franc ő? Jonathan pedig megteszi: elpicsogja, hogy ügynök és az ura után nyomoz. Baszkikám, a farkaddal gondolkodsz; lesz ennek még böjtje, én mondom!

6.jpg

Elárulja, hogy ő csempészte ki a férje irodájából az iratokat, ami segíthet a hálózata felderítésében, mire a nő megkérdezi: én miben segíthetek? Abban, hogy Corkyra kell kenni a balhét. Jed fut még egy tiszteletkört, mert kedveli a kis mitugrászt, de végül rábólint a dologra. A cél érdekében minden készpénzét a férfinak adja (mégis minek?), aki megígéri, hogy kijuttatja innen, váltanak egy gyors csókot, és már ott sincs.

Pár perc múlva Roper visszatér, Jed pedig betartja ígéretét, miszerint segít Corkoranra kenni a dolgot. Nem gondoltam volna, hogy érdemben hozzá tud tenni az ügyhöz, pedig de. Elmondja férjének, hogy ő fényképezte le a kérdéses iratokat a telefonjával, mert tudni akarta mégis mivel foglalkozik – rákérdezni nem óhajtott, úgysem kapott volna őszinte választ – de végül kitörölte. Elpöttyinti, hogy ez alatt az egy hét alatt, míg nála volt az infó, Corky meglátta a telefonjában, és figyelmeztette, hogy törölje. Ura fejében összeáll az elmélet, amit az asszony sugallni akart: a mitugrász valahogy megszerezte az iratokat a készülékből, ergo ő az áruló. Csodálkozom, hogy csont nélkül beveszi a maszlagot, azon meg még inkább, hogy nem szegi mindezért neje nyakát. A magam részéről arra tippelek, hogy a gyanúja ezzel még nincs elaltatva.

7.jpg

Hősünk nemcsak ezért iktatta ki az áramot, következő lépésként átvágja a tábor kerítését, és kitrappol a külvilágba. Alig halad valamennyit, mikor az úton egy apába és a felfegyverzett fiába botlik. Helyiek, akiket korábban kitelepítettek a faluból a bemutató kedvéért, ám egy másik helyi nem tudta elég gyorsan elhagyni a települést, össze is égett rendesen. A testét viszi most a fater be a városba, megmutatni illetékeseknek. Jonathan rámorran, hogy ne tegye, mert ezzel a fia életét veszélyezteti, de a tag nem hallgat rá, szó nélkül továbbáll.

A bejárat közelében – érkezéskor látta – folyamatosan taxik állomásoznak a segélyszervezetek munkatársaira várva, ezt kihasználva bepattan egyik mellé. Na nem olajra lép, hanem jegyzeteit (a papírfecnit) próbálja eljuttatni Isztambulba. A taxisnak a hotelbe kell mennie, ahol korábban ők Roperrel megszálltak, Angela egyik ügynöke remélhetőleg még ott várja, hátha jelentkezik. És miután a nő nemrég valóban mondta helyettesének, hogy egy embert hagytak hátra, a küldetés akár sikerrel is járhat. Már ha a sofőr megbízható. Mindenesetre kap 200 dolcsi előleget (akkor erre kellett a kápé), és további ugyanekkora összeg ígéretét, ha célba juttatta az üzenetet. Oké.

8.jpg

Mielőtt beleringatnánk magunkat az érzésbe, hogy minden megy, mint a karikacsapás, szar kerül abba a bizonyos palacsintába: miközben hősünk visszafelé mászik a kerítés résén, Corky faarccal figyeli a műveletet. Erősítésnek stukkert is hozott, szóval szarban vagyunk. Jonathan elkapja a fegyvert tartó kezét, és ügyesen megszabadítja tőle, ezután vad kézitusa kezdődik. Egy ideig Corkoran áll nyerésre, ám végül Pine összeszedi magát, és laposra veri ellenfelét.

Mindezt nem lehet csendben kivitelezni, hamar megérkeznek az őrök, akiknek indokolni kell a szitut, ami a győztesnek épp kapóra jön: „átmászott a kerítésen, én meg elfogtam” – így Jonathan. És a népek kajálják, ellenfelében pedig nem maradt annyi szufla, hogy tiltakozzon. Mikor az őrök elmennek a főnökért ő Corky szívére mér pár ütést (ha jól látom), amivel végleg kivonja a forgalomból, megakadályozva egy neki ellentmondó vallomást. Roper futva érkezik, hősünk pedig neki is előadja ugyanazt a mesét. A góré kiakad az egésztől, és maga a haláleset is megrázza. Ukázba adja embereinek, hogy az esetet titokban kell tartani, a testet pedig villámsebesen elkaparni.

9.jpg

A taxis másnap ér Isztambulba, a hotelben átadja a fecnit Angela emberének – öröm és bódottá. Az infó eljut a főnénihez, aki konstatálja, hogy gyorsan kell cselekedni, mert a fegyvereket szállító konvoj három órán belül a határra ér. Miután a mai Rex utolsó munkanapja, talán még ki lehet belőle préselni az akcióhoz szükséges felhatalmazást. Ennek érdekében személyesen trappol be a férfi irodájába, aki némi hezitálás után rábólint a tervre.

A papírt Angela átfaxolja az immár Washingtonban székelő Joelnek és kéri, hogy közvetlenül a Törökországban szolgáló amcsi katonákat utasítsa a járművek átkutatására, így nem fordulhat elő, hogy valamely felettes szerv, vagy Ropernek dolgozó áruló belerondít az akcióba. A férfi azonnal intézkedik.

10.jpg

Roper maga is ríl-tájmban követi a konvoj haladását, méghozzá a világvégi helyszínhez képest egészen jól felszerelt műveleti szobában. Ha minden jól megy saját bukását követheti nyomon, lévén időközben Joel jelenti Angelának, hogy kérés elintézve, a katonák a határnál át fogják nézni a fegyverkereskedő járműveit. Sőt drónok segítségével kémeink is végignézhetik az egészet, szóval tényleg "örülünk, Vincent".

Az viszont elég ijesztő, hogy Roper a szobába hívatja Jedet, és rendkívül bizalmatlan arccal méregeti hősünket. Mondom én, hogy mégsem sikerült eloszlatni a gyanúját (vagy érzi a kettejük közötti vibrálást). Jonathan mindenesetre tűrhetően hozza a pléhpofát.

11.jpg

Mindkét csapat feszülten figyeli a képernyőkön a történéseket, miközben mi „élőben” nézzük végig: a katonák megállítják a konvojt, átkutatják a járművek raktereit, és… semmi! A teherautók mezőgazdasági gépeket, és gabonát szállítanak. Na igen, annyira nem lepődtem meg, Roper nem olyan tök, hogy maga körül árulót sejtve kockáztatná a lebukást. Az ügynökök őrjöngenek, és bizony Jonathannak is meglehetősen nehezére esik lelkesedést mímelni.

A góré kijelenti, hogy a trükk sikerét a kabalájának, azaz a feleségének köszönheti, aki ezentúl mindig vele tart majd. A nőt nem igazán hatja meg a dolog, inkább azt szeretné tudni hol van Corkoran. Ura szemrebbenés nélkül hazudja: beteg lett, hazament.

12_1.jpg

12_2.jpg

Joel dühösen hívja Angelát a fiaskó miatt, és sorolja ötleteit az okára: Jonathan talán átállt, és szándékosan adott rossz információt. A nő inkább attól tart, hogy lebukott. Nos, ez esetben csak szoríthatunk érte – így Steadman, azzal levágja a kagylót. Nice! És a szopóroller itt nem áll meg, a pocsék nap végén ugyanis Angela arra ér haza, hogy a lakása feltúrva, férjét pedig a konyhakövön találja kiterülve. Szerencsére él, de valaki úgy buksin kólintotta, hogy elvesztette az eszméletét.

Másnap reggel Jonathannak újabb oka lesz csendben szörnyülködni: Roper testőre megjegyzi, hogy volt némi fennforgás, de már megoldották - és ezen bizony azt az apát és fiát érti, akiket hősünk az éjjeli szökésekor figyelmeztetett, hogy ne vigyék a városba az elhunyt falusi holttestét, mert bajuk lehet belőle. Hát lett. Merengeni sem marad ideje, mert a főnök rászól: indulunk! Útközben beszélgetnek arról, hogyan verték át az ügynököket. Mostanra Pine is rájött: a fegyverek itt sem voltak, Roper tudta, hogy ráálltak, ezért más szállítási módot választott. Nem rossz!

13_1.jpg

13_2.jpg

A fegyverkereskedő az öndicséret után előkapja mobilját, és nem mást hív, mint Freddie Hamidot! Bezony, vele fognak bizniszelni, irány Egyiptom! Jonathan a seggéig leizzad a hírre. Bukta lesz ebből, már látom.

Teketória nélkül utaznak is a célállomásra, és naná, hogy abba a szállodába csekkolnak be, ahol hősünk anno dolgozott, és amit ugye elegánsan kifelejtett az önéletrajzából. Amint belépnek, máris nyomasztani kezdik az emlékek, fel kell kötnie a gatyáját rendesen, ha hideg fejjel akarja végig csinálni, ami rá vár.

27 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.28. 10:18:15

Szerintem Dr.House tudja hogy Pine a súgó, látszik a nézésén, olyan sunyin méregeti, és azt is sejti hogy megcsalja Pinnal a csaja, Corkyt meg beáldozta, mert már a töke is tele volt a balhéitól.
De majd az évadzáróban kiderül, mert ott borul minden állítólag, jajj de várom már :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.28. 10:19:31

Na ide kellett volna a szavazás :)

Flankerr 2016.03.28. 10:37:13

Ütős kis rész volt, sejtettem én hogy a végére felpörögnek az események. ÉS persze a HV is méltó hozzá :)
"leszerelt, mindenre kapható katonák". Mi hívhatjuk őket zsoldosoknak :), még ha ez a vásznon nem hangzik el.
A fegyverbemutató közepesen gagyi lett, főleg a levegőben repkedő izék (drónok) voltak vérbénák, ez nem volt méltó a BBC/AMC-hez.. Plusz egy ekkora napalmtámadást már simán kiszúrnak felülről a kíváncsi szemek, szóval elég hülye ötlet a kiépített tábor helyét így elárulni.. Plusz pünkt napalmot nem olyan nehéz összekevernie bárkinek.

Az is remegett nálam hogy a szigorúan őrzött táborban nincsen
a. infra/éjjellátó szemüveg az őröknél
b. tartalék generátor/alternatív áramforrás.. a semmi közepén vagyunk, ha magától lerobbanna akkor úgy maradnak?
c. kerítésnél mozgásérzékelő/kamera/bontásjelző
2. A háttérben csaholó ebek rögtön kiszúrják minimum a lyukat, majd elengedve őket játékosan megkergetik a behatolót/távozót.
3. áramszünet, potenciális behatolás/támadás veszély, és a vérprofi katonák közül senki se őrzi a főnök sátrát?

+1 Corky helyében élesre állított f... szóval felvételre indított mobillal vártam volna az érkező távozót. És nem egyedül. De hát akkor nem lenne utolsó rész :D

Cserébe Hugh Laurie fantasztikusat alakít, és Loki se marad le mögötte sokkal. És a londoni szarkavarás/játszmák, status quo, érdekellentétek (és ez nem csak a lefizetettekre vonatkozik) is nagyon jól vannak ábrázolva, rámutatva a könyv valószínűleg az egyik főbb üzenetére: akiknek a Roper-félék elleni harc lenen a feladatuk, egy hangyahereszőrszállal se jobbak nála..

AaannnaaA 2016.03.28. 10:57:54

@Flankerr: Arra számítottam, hogy a fegyveresdit majd véleményezed, de arra nem, hogy gagyinak minősíted. Látod, rögtök kibukik, hogy nőből vagyok, nekem fel sem tűnt, hogy gagyi :) Én csak untam :D
Na igen, amíg az ember jól szórakozik, nem akad fenn olyasmiken, amiket felsoroltál, bár utólag átgondolva igazad van. De ha valami jól van megcsinálva - márpedig ez olyan - akkor az ember egyszerűen átsiklik felette. Ha már minden ilyesmi nézés közben feltűnne, az azt jelentené, hogy annyira sz.. hogy ráérek erre is figyelni a sztori helyett.

AaannnaaA 2016.03.28. 10:59:17

@szociál: Oké, az évadzáróba teszek. Ezt:
Kérdés: tetszett?
Válasz lehetőségek: igen
(másik nem lesz :P)

Flankerr 2016.03.28. 11:20:47

@AaannnaaA: Azért zavart főleg mert pl. a Strike Back első évada 100X élethűbb volt, e szempontból, pedig ott 10x több ilyen jelenet volt. A Javelines/páncéltörős része még okés is volt (azt meg mintha ismételték volna a végén), de azok a repülő izék a Terminátor low-budget első részében volt elfogadhatóak utoljára :) Végig az volt az érzésem hogy ezt a jelenetsort a BBC székházának helyettes takarítónőire bízták. DE ez legyen a legnagyobb bajom a sorozattal :)
A felsorolt lista nálam is csak utólagos szőrözés kicsit, azt viszont láttam előre hogy valaki várni fogja.

A szavazást támogatom, főleg hogy már láttam az utolsó részt (nyilván no spoiler, szeretném megőrizni testem értékesebb függelékeit) és tényleg jó lett :)

AaannnaaA 2016.03.28. 12:22:13

@Flankerr: Uhh, helyettes takarítónő? Akkor az tényleg gáz színvonal :(( Az én szememben mondjuk nem volt különbség a Strike Back és eközött, de így már értem, akkor tényleg gagyi. Biztos elvitte a büdzsét a sztárok gázsija :)

lorelai21 · http://thepeoplewithdisabilities.wordpress.com/ 2016.03.28. 13:51:23

Még csak tippem sincs, mi lesz ennek a vége... Mindenesetre Roper megmondta, hogy nem adja magát olyan könnyen... De amikor bedobta Hamid nevét, elég sokatmondó fejet vágott.

Gabba 2016.03.28. 16:17:33

Izgis lesz a sorozatzáró, ma se alszok

@Flankerr: esetleg Kraftwerk zenére kellett volna tartani a tüzijátékot :)

Nézőke 2016.03.28. 17:49:02

azért ha én fegyverkerekedő lennék, ráadásul állítólag a dörzsöltebb fajtából, akkor bizonyára nem nehéz rájönnöm,hogy a szarkavarás onnantól kezdődött,mikor rátaláltak Jonathanre, így nyilván a 20 éve ismert emberemre voksolok vele szemben. Pláne ha nézegeti is a nőmet.

Aredhel 2016.03.28. 22:13:16

Múlt héten már kijött az évadzáró is, és nem bírtam magammal. Meg kellett nézni. Picit sajnáltam is, hogy olyan mohó voltam, mert így nem tudott eleget ülepedni az 5. rész. Ettől függetlenül szerintem ez az epizód is volt olyan jó, mint a korábbiak. A végén meg tűkön ültem, hogy összejön-e a lebuktatás, aztán abban a pillanatban, amikor Roper megjegyezte Jonathannek, hogy figyelte-e a poharakat (mint amikor a saját gyerekének mutatta a poharas-golyós trükköt), tudtam, hogy nagy baj van. És Tom Hiddlestone zseniálisan játszott abban a jelenetben, ahogy a mímelt öröm mögül ki-kibukkan a csalódás. Nem túl erősen, de számunkra, akik tudjuk a tutit, mégis láthatóan.
Egyébként egyetértek azokkal, akik fogják a fejüket, hogy hogyan nem jött eddig rá Roper, ki is az igazi áruló. Kicsit implauzibilis. De ha ezt megkérdőjelezzük, alapvetően az egész Angela Burr akciót is meg kellene kérdőjeleznünk. Amikor a nő felvázolta Jonathannek, hogy hogyan is akarja beépíteni a "világ legrosszabb embere" mellé, óriási kérdőjelek voltak a fejemben. Miért gondolhatta akkor Angela, aki személyesen nem is ismeri Ropert, hogy vevő lenne egy hasonszőrű "félig pszichopata" társra. Mégis tényleg mi alapja volt annak a tervnek azon kívül, hogy Pine szimpi, helyes fiú, van kurázsija és nyomás alatt helyén van az esze. Miért gondolta, hogy lecsap rá Roper?

AaannnaaA 2016.03.29. 07:28:39

@Aredhel: Vagy nem értem teljesen a kérdésed, vagy szerintem már Te magad megválaszoltad. Angela pont arra gondolhatott - szerintem - hogy Roper vevő lenne egy "hasonszűrű, félig pszichopata társra". Hasonló a hasonlóval. Mint ahogy Te nem bíznál egy pszichopatában (amint kiderül, hogy az), egy pszichopata sem bízna egy normálisban. Szerintem. Aztán elemezgethetjük ezt órákig, lehet mellé lövünk. Lehet, hogy a könyvben ez sokkal jobban átjön - mindenképpen érdemes lenne elolvasni.
Ja, az évadzárót majd kibeszéljük annak a hogyvoltja alatt, addig no spoiler, jó? Köszi :)

Aredhel 2016.03.29. 11:52:01

@AaannnaaA: Persze, spoiler nuku. Lakat a számon...
Egyetértek, van az az elv, hogy "hasonló hasonlónak örül", de attól az még nem jelenti azt, hogyha valaki meglát egy hozzá hasonló embert, akkor rögtön a keblére öleli, akár pszichopata, akár normál személyiségszerkezetű az illető. Nem pszichopatáéknál is milliószor előfordul, hogy találkozik valaki egy hozzá hasonlóval, aztán nem lesz belőle barátság, de még csak haveri kapcsolat sem. Mert az egy dolog, hogy felismered a hasonlóságot, de nem veszed magad körül önmagad hasonmásaival. Főleg egy pszichopatánál, ahol helyzeti előnye származik abból, hogy empátia hiányában gond és érzelmek nélkül ki tudja használni a környezetében lévő embereket, és nem pszichopatákkal ezt könnyebben megteheti.
Szóval az az Roper pszichopataságától független, hogy akar-e barátot/partnert, vagy nem. A "bűnszervezetében" mindenesetre semmiképpen nem volt effektíve szükség plusz emberre. Elműködött az Corkyval, Sandyvel, Friskeyvel és Tabbyvel. Szóval ahhoz Ropert, mint embert kellett volna ismerni, hogy Angela tudja, ha meglátja önmaga fiatal mását, akkor kineveli belőle a partnerét. A problémám ezzel csak annyi, hogy az egész akciót erre a feltételezésre alapozza.
Megjegyzem, hogy nem nagy probléma, nagyon tetszik sorozat, és ezen sem akadtam fenn olyan nagyon, csak furcsállottam kicsit.

AaannnaaA 2016.03.29. 12:03:42

@Aredhel: Igen, innen nézve igazad van, bár ha Angela nem kockáztatott volna, nincs sorozat sem :D

Démétér 2016.03.29. 16:05:39

@Aredhel: Bocs, hogy bele..., csak hát van egy ötletem. Szerintem a te kételyed megvolt Angelában is, épp ezért szervezték meg a kissrác elleni rablási merényletet és mentési akciót. Mert önmagában a "vonzó pszichopata" álca közel sem biztos, hogy elég. Arra gondoltak, hogy a mentési akció lehet elég, és ha már bekerül a belső körbe, akkor ezzel a karakterrel nagyobb esélye van bent maradni. A szerep-egyéniség nem a csali volt (az a megmentő-jelenet lett volna), csak a biztosíték, hogy a csali színes és illatos.

A kommenteket olvasva amúgy szégyenkezem kicsit: én ábrándos-bambán néztem a fegyverbemutatót, de hát én ehhez nem értek, és hát úgy durrogott, meg fényes volt, óóóó.... Na körülbelül ennyire értek hozzá.

AaannnaaA 2016.03.29. 16:17:19

@Démétér: Igen, ez tényleg árnyalja az @Aredhel: kolléga által felvetett kérdéskört.
Mondjuk én úgy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy ha leköt a cselekmény, akkor ilyesmi fel sem tűnik - ha közben kezdek el agyalni rajta, hogy "hoppá, itt van némi ellentmondás, hülyeség, stb". akkor az azt jelenti, hogy van időm ilyesmire nézés közben, ergo szar a sorozat. Itt nincs ilyenről szó :)

Démétér 2016.03.29. 16:22:55

@AaannnaaA: Pont így vagyok ezzel. Ahogy egyébként a jó kémtörténetekkel is. A nem jót, azt szerteszéjjel unom, és mivel nem köt le, ezért nem tudok odafigyelni, ebből következően meg nem értem - végre is kémtörténet - ha meg elgurul a fonalam, végképp nem érdekel. De már ez! :) Ahogy a Tinker, tailor, ... film is: a lassú kezdet után szép tempósan von be, a végén már a fotel szélén egyensúlyozva rágom a körmöm. Szerettem :)

AaannnaaA 2016.03.29. 16:26:29

@Démétér: Igen? Azt mondod adjak neki egy új esélyt? Anno amikor elérhető lett, nekiálltunk megnézni barátnőmmel, de én nagyon fáradt voltam, és 20 perc után bevertem a szunyát. Szerinte jó volt, de én már nem álltam neki újra.

Pácsó Ármándó 2016.03.29. 17:14:29

@Démétér: Igen, az a Szabó, pék, gombkötő cimű kémfilm olyan mint az egyben lenyelt erőspaprika, késleltetve fejti ki a hatását. Úgy mint az Alkonyattól pirkadatig c. film, ami az első félórában altat, azután meg robban.

Flankerr 2016.03.29. 17:26:58

@Aredhel: A kémkedésnek a beszervezés, beépülés része pont erről a két dologról szól: találd meg a célpont gyenge pontját (a gyereke, és van benne hajlam hogy fiatalabb utódot/jobb kezet), és azt az embert akit ezt kihasználva be tudsz adni. Nem egy, nem kettő nyugati ember azért kémkedett a szovjeteknek mert megtalálták a gyenge pontját: egy eltitkolt vasfüggyöny mögött maradt rokon. Egy homoszexualitást abban a korban amikor ez még egyáltalán nem volt elfogadott, esetleg törvénybe is ütközött. Egy eltitkolt alkoholizmus/szerencsejáték függőség.
Nem véletlenül kérdezte Roper Pine-t az elején hogy "mire gerjed"..
Ropernek meg ugye már ott "gyanút" kellett volna fognia, hogy egy civil éjszakai portás nem akar a picsába elszaladni tőle és a fegyveres őrök közelségéből amikor megtehette, és főleg amikor szemrebbenés nélkül átvette a céget, amiről, akikről SEMMIT se tudott, elméletben.
A 2. rész feleslegesnek tűnő tengerparti falusias, dealermegverős, szalmaözvegy dugós része is azért volt, a pénzlopással együtt, hogy megalapozzanak egy "legendát", hogy ne a "semmiből" bukkanjon Pine elő.
@AaannnaaA: Tessék neki esélyt adni, egy nagyon nagyon jó film

Démétér 2016.03.29. 21:10:05

@AaannnaaA: Szerintem mindenképpen. Aztán lehet, hogy átkozni fogsz :) Én szerettem. Úgy ültem le elé, hogy még tettem-vettem mellette, olvastam, aztán egy idő után azt vettem észre, hogy elgémberedtem, olyan meredten figyelem. Fuss neki még egyszer, tudva, hogy lassú rajtra számíthatsz.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.30. 18:09:05

A következő rész után, amit már láttunk, lesz folyatás ? :)
Mert nagyon lezárós :(

Flankerr 2016.03.30. 19:28:02

@szociál: Nézettségileg bejött a BBC-nek a sorozat (az USA-ban csak április 19-n kezdi a fő gyártópartner AMC a sugárzást), állítólag már tárgyalnak a 2. évadról. Amint lesz hír, a finálé HV-jához be fogjuk írni :)

tnsnames.ora 2016.04.05. 20:55:14

És tudták fokozni, és tudták, és tudták... :)
Jó volt a hogyvolt, de kicsit rövidnek éreztem, tudtam volna olvasni még többet is belőle, de lehet ám, hogy csak én vagyok telhetetlen...
Ugye mindenkinek megvan, hogy NŐ - ráadásul a kék pulóveres képén kifejezetten vonzó dán nő - rendezte a sorit, egyébként igen kiválóan (én nőtől nem is emlékszem rossz filmre, csak jóra).
Nem tudom megítélni, hogy a fegyverbemutató mennyire volt szükséges meg jó, de a tábor a közel száz katonával, meg a poénhegyek, az szerintem jól lett összerakva.
Fősodor is, részletek is szépen van találva, na....
PS: Csak azt nem tudom, hogy akkor most megnézzem-e a záró epizódot avagy ne. :)

AaannnaaA 2016.04.05. 21:02:44

@tnsnames.ora: Ezt most ugye nem kérdezed komolyan? :)
süti beállítások módosítása