Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Affair 2x10 - Terápia (18+)

2016. március 11. 11:00 - AaannnaaA

A tárgyalás – Noah ismertsége miatt – igazi médiacirkusznak ígérkezik. A férfit a tömeg nem zavarja igazán, nem akar a hátsó bejáraton besunnyogni a bíróságra, menjenek csak a főbejáraton, a nép meg le van tojva.

Part One: Noah
A múltban egy évvel Alisonék babájának születése utánra ugrunk, hősünk épp párját hívja telefonon, aki nem veszi fel, pedig közös időpontjuk van a pszichomókusukhoz párterápiára. Mi a manó! Mivel anyus nem érkezett meg időre, Noah és az agyturkásznő kettesben beszélgetnek. Utóbbinak amúgy csak a keresztnevét ismerjük meg – Marilyn – de a semminél azért ez is több információ. Megtudjuk, hogy Alison orvos akar lenni, suliba jár, ma is volt órája, holnap pedig vizsgálja – na azért ez család mellett nem semmi teljesítmény. A férfi sajnálja, hogy elmarad a mai konzultáció, mert amúgy nagyon várta, de nem mondja el, mégis miről akart beszélni.

Pszichodoki nem erőlteti a dolgot, nézzenek akkor új időpontot. Közben folyamatosan beszélgetnek, így derül ki, hogy Helen még mindig együtt van Dr. Ullah-val, most épp Afrikában szafariznak (!), a gyerekek meg apjuknál táboroznak. Végül Noah rászánja magát, és csak elmondja miért várta nagyon ezt a mai napot: két hete megkapta a papírokat, hogy hivatalosan is elvált, de még nem mutatta meg Alisonnak.

1.jpg

Miért nem? Mert úgy érzi kedvese bizalmatlan vele; mikor ő és a baba együtt vannak Alison folyton figyeli, mintha valamit el akarna dönteni. Talán azt, hogy akarja-e a férfi egyáltalán ezt a gyereket, ami érthető kétség, lévén ott sem volt a szülésnél. Egyébként megérti az asszonyt, mert a helyében ő elhagyta volna magát, amiért ezt művelte akkor. Kárpótlásul az elmúlt egy évben folyamatosan bizonyítani próbálta, hogy milyen jó apa, de mégsem érzi úgy, hogy sikerült.

Marilyn közbeveti, hogy páciense Whitney és Helen esetében is említette már, hogy becsmérlően nézik őt, talán van ennek valami oka. Noah nagy levegőt vesz, én pedig arra várok, hogy azt mondja: „igen, mert szar alak vagyok”. Ehelyett ez pottyan ki a száján: „meg akarom dugni Lucy Koskoff-ot”.

2.jpg

Oké, és ki az a Lucy Koskoff? Nos, a legjobb tanítványa. 26 éves, sokat találkoznak az írás okán, azon túl pedig egyértelművé tette, hogy hajlana a dologra. Innen is vele megy találkozni, persze meló miatt. Vagy annak az ürügyén. A dokinő rákérdez: mások is tetszettek már ezelőtt, igaz? Igen, de a Helennel való házassága alatt nem lépett félre. Csak végül Alisonnal. És fél attól, hogy most megteszi? Mert ez teljesen érthető egy olyan kapcsolatban, ami viszonyként kezdődött.

Erre Noah elárulja, hogy egyszer már majdnem megtette: Edennel, azon az éjszakán, mikor a lánya született. Szóba került sokszor ez az este a párterápián, azt viszont érthető okokból nem mondta el, hogy anno meg akarta dugni az asszisztensét. De nem az tartotta vissza, hogy tisztességes akart maradni, hanem az, hogy mikor beindult két csókolózó lányra, kiderült: egyikük a saját lánya. Ha ez az eset nincs, megcsalta volna a párját; megbeszélte magával (a lelkiismeretével), hogy rendben van a dolog. De miután a lánya látványa kijózanította, meg akart halni, inkább, minthogy szembenézzen saját magával.

3.jpg

Marilyn felhozza a férfi gyerekkorát, beszéljenek róla, hogy jobban megértsék a mozgatórugóit. Talán apja is csalta az anyját? Noah felhorkan: nem, az apja nem csalta az anyját. Sőt, büszke volt rá, hogy nem tette meg. Csak éppen magára hagyta, mikor beteg lett, a férfi és a húga gondozta a saját édesanyját, majd mikor a húga is lelépett, akkor ő etette, injekciózta, pelenkázta, mindent sk. csinált. Apja pedig esténként picsa részegre itta magát. Ahogy beleéli magát az emlékbe, a könnyei is kicsordulnak.

Az agyturkász megállapítja a hallottak alapján, hogy Noah szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a hűség erény-e (hiszen apja az volt, de attól még szar alak, ugye). A férfi hajlik arra, hogy egyetértsen vele, de azért nem minden vezethető le ilyen egyértelműen.

4.jpg

Amikor Helen még a felesége volt, az asszony azt nézte az újságban megjelent gyászhirdetésekben, hogy az elhunytnak milyen családja volt, szerették-e, szeretett-e, de hősünk számára az rendkívül furcsa, hogy valakit a családján keresztül, annak alapján ítéljenek meg. Neki az a fontos, amit egy ember maga elér. Az embereket rengeteg mércével lehet mérni, a legújabb könyvében is erről lesz szó.

A story a II. világháborúban játszódik, egy híres történelmi alak, Omar Bradley életét dolgozza fel – lényegében fikció, de megtörtént események alapján. A történetben azonban megjelenik a nő, a csábító, Marlene Dietrich, akivel állítólag megcsalta a feleségét, és a könyvben meg is teszi. Noah szerint attól, hogy félrelépett még ugyanúgy a nagy emberre fog emlékezni a nép, a katonára, a hősre. Mindenesetre nem igazán halad a könyvével, mert nincs ideje: Alison iskolába jár, ott a baba, neki pedig le kellene lépnie Franciaországba anyagot gyűjteni, méghozzá jópár hétre, de nem tud elszabadulni. Ez elég frusztráló.

5.jpg

Pszichomókusunk újra a lényegbe kérdez: Noah szerint a könyv témája és a szerző élete között párhuzamot lehet vonni? Nos, a férfi úgy véli, hogy Bradley nem jutott volna nagy dolgokra az életben, ha otthon pelenkázza a gyereket. Lehet, hogy boldogtalanná tette a feleségét, de legalább maradandót alkotott az életben. És sorolja a hasonló embereket, akik maradandót alkottak, letettek valamit az asztalra, közben mind megcsalták a feleségüket: Picasso, Hemingway, stb.

Noah úgy gondolja, hogy ő maga hozzájuk lehet hasonló, benne is meglehet ez a nagyság, de egyelőre nem bontakozhat ki, mert nem engedheti meg magának, hogy a munkája nevében azt csináljon, amit akar: félrelépjen, vagy lelépjen a családjától hónapokra, évekre.

6.jpg

Marilyn jelzi, hogy nemsokára vége a mai foglalkozásnak, de azért még röviden átbeszélnek néhány dolgot. Ismét éleset kérdez: a férfi vajon készen áll, hogy elmondja kedvesének a válásával kapcsolatos híreket, és egyben megkezdje második házasságát? Hát, szeretne jó férj, apa lenni, normális családban élni, ugyanakkor lelépni Franciaországba vagy két évre, anyagot gyűjteni, szabadon kefélni – mindkettőt szeretné, de hazudozni nem. Mert azt nem szeret, és nem is akar. (Hogy megkaphatja-e egyszerre ezt a két dolgot – bármikor az életben – na, ez a húszmillió forintos költői kérdés, amit én magamban felteszek.)

Pszichomókusnőnk zárásként azt javasolja, hogy a következő alkalomig gondolkodjon el azon, hogy olyan férfiakat is keressen példaképnek, akik sokra vitték, de hűségesek maradtak. Mert van belőlük bőven. Ezzel zárják a terápiát mára.

7.jpg

Este Alison mosogat otthon, Noah megérkezik, és azonnal felajánlja, hogy segít. Leveszi a zakóját, közben megpillantja benne a borítékot, amit a doktornőnél meglóbált – a válási papírokat. Farkasszemet néz vele egy pillanatra, aztán nem szól róla semmit. (Hát, lehet, hogy nem hazudik, de elhallgatásban nagymenő.) A nő sajnálja, hogy ma kihagyta az agyturkászást, de kiment a fejéből a suli miatt. A férfi nem bánja, hogy most egyedül terápiázott, pont jót tett neki, azt persze nem mondja el, mire jutottak.

8.jpg

A jelenben, miközben mi már Gottlief védőbeszédét halljuk, még azt látjuk, ahogyan Noah bekullogott a tárgyalóterembe. Kényszeredetten elmegy a vád padsora mellett, a Lockart család tagjai gyilkos pillantásokat vetnek rá, míg a védelem mögött ott ül saját egykori és mostani családja; köztük a húga, apja, Helen a dokival, és Alison.

Az ügyvéd nyitóbeszédében arra kéri az esküdteket, már most fontolják meg a lehetőségét, hogy Scotty gyilkosa akár nincs is a teremben – túlságosan sokan voltak, akik a halálát akarták. Ügyfele csak bűnbak, a helyi közösség kiáltotta ki annak, mégpedig azért, mert a regényében leszedte róluk a keresztvizet. Ő azonban nemsokára bemutatja a szerető apát, hű férjet (??), kiváló írót és egyben jó embert. Noah helyében a plafonra sandítanék, nem indul-e lefelé.

Part Two: Alison
Hősnőnk kislányával az ölében alszik a gyerekszobában, hirtelen felriad, visszateszi az ágyába, és maga is bemászik a sajátjába, párja mellé. Aztán előveszi a könyvét és nekiáll tanulni.

Másnap órán ücsörög, meglehetősen elkeseredett arccal hallgatja az előadást. Szünetben oda is megy a tanárhoz megkérdezni, hogy meddig van lehetősége leadni a tantárgyat. Párbeszédükből a tanár leveszi, hogy egyszem „felnőtt” diákjához van szerencséje, és azt tanácsolja, hogy ne adja le a tárgyat (amúgy holnap van a határidő), most kapaszkodjon bele ezer csáppal a képzésbe, mert ha sokáig húzza, túl késő lesz folytatni. Ennek ellenére szünet után két perccel összeszedi a cuccait, és kiruksol az óráról.

10.jpg

A lakása előtt az utcán Scotty (!) várja, eléggé felturbózott állapotban – fél fülemet tenném rá, hogy be van drogozva. Mégis mit akar? Üzleti ajánlattal jött, pont hősnőnkhöz, bezony. Leülnek egy padra, és a csávó előadja a dolgot: meg akarja venni Oscar kricsmijét (ahol Alison is dolgozott korábban), a tulaj ugyanis nem hozta helyre a hurrikán után, elég lepukkant állapotban van, a kaja szar, valószínűleg nemsokára bezár a bazár.

A másik telket már elvesztette Oscar, ezt is el fogja, ő pedig megvenné, ehhez kell hősnőnk pénze (is). Kábé 1,8 miller lenne, a lóvé felére már van másik befektető, a többi pénzt a nő adhatná. És igen, night clubot akar nyitni, átadja a tervek papírjait. Hát kösz, de kösz nem.

11.jpg

Scotty alaposan felhúzza magát: tudja, hogy a nőnek van pénze, hiszen a háza egy valag lóvéért ment el, de ha mégis Noah pénzét kell villantania, hát tegye meg, mert az neki és a családjának amúgy is jár. Hogy miért? Mert a könyvében mindent leírt róluk, többek között a dílerkedésről, aminek az lett az eredménye, hogy ugrott a biznisz. Alison levágja, hogy azért még szedi a cuccot, rá is kérdez, de már nem tud válaszolni, mert megérkezik a bébisintér Joanie-val.

Egykori sógora még nem látta a gyereket, leguggol gügyögni neki, mikoris a szitter közli, hogy szerinte a kislány pont úgy néz ki, mint az apja. A férfi sokat sejtető vigyorral Alisonra néz, és helyesel. Baszki, lehet, hogy Cole vonásait látja benne? Talán nem alaptalanul? Ezután fogja magát, és lelécel.

12_1.jpg

12_2.jpg

Hősnőnk megkéri a nörszt, hogy vigye fel a lányát és maradjon vele kicsit, azzal továbbáll. Közben Noah hívja, de nem veszi fel a telefont – gondolom, ha összejönne a hívás most próbálná emlékeztetni a terápiára. Egy kocsmába jött, ahol nem mással találkozik, mint exférjével. A nő volt a kezdeményező, egyelőre meg nem nevezett indokkal, most még csak udvariassági köröket futnak. Cole szavaiból kiderül, hogy Luisa üzletvezető a szemközti csehóban, ő maga a lány unokatestvérével dolgozik építkezéseken. Igen, itt a városban.

Nemsokára lejár menyasszonya műszakja, legalább megismerkedhetnek. Exe szerint igazán nem kellene dolgoznia, hiszen ott a ház felének az ára, de Cole abból nem kér, hiába erőlteti a nő, hogy vegye magához azt a lóvét. Ellenben elújságolja, hogy Luisával hamarosan összeházasodnak – ettől leesik hősnőnk álla.

13.jpg

Elbeszélgetnek pár szót Joanie-ról, aztán Cole megkérdezi, tkp. miért is találkoztak? Alison összefutott ma Scottyval. Vakaródzó kutya legyek, ha ez volt a valódi indok, de haladjunk. A nő aggódik egykori sógoráért, ám a férfit hidegen hagyja: leszámolt semmirekellő, nyomoronc családjával. Nosztalgiáznak még kicsit Oscar kajáldájáról, amit Scotty meg akar venni, aztán megérkezik Luisa. Bemutatkoznak egymásnak, smúzolnak egyet, majd hősnőnk balra el.

Otthon Trevor és Stacey játszanak a nappaliban, Noah pedig az ebédlőben szorgoskodik Joanie-val a karján. Nagyon cukik! Alison elnézést kér, amiért kihagyta a terápiát. Ura nem hagyja, hogy előrukkoljon bármiféle magyarázattal, hanem közbevág: semmi gond, én meg beültem a moziba megnézni az Amerika Kapitányt. Na persze. Lucy is szerepelt benne, kérdem én? Mindenesetre javasolja, hogy hagyják abba a terápiát, már jól vannak, semmi szükségük rá. Oké.

14_1.jpg

14_2.jpg

Este vad szexben vannak, önfeledt szeretlek – szeretlek vallomásban, mikor a kislány elkezd gügyögni a másik szobából, és Noah legnagyobb örömére az apját szólongatja (eddig mindig csak a „mama” hangozott el a szájából). Abba is hagyják a légyottot menten, hogy apu átmehessen a gyerekszobába és kiélvezze a pillanatot, miközben Alison aggodalmas arccal marad hátra.

A tárgyalás szünetében Gottlief asszisztense meghozza a DNS teszt eredményét. Az ügyvéd mohón feltépi a borítékot, átnézi és csak annyit mond: nofene!

... és akkor közkívánatra szavazás:

 Hogyvoltíró a twitteren - megjelenések, készültségi fok információk:

https://twitter.com/AaannnaaA_HV

Címkék: 18+ The Affair
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.11. 13:34:10

Szerintem Hank Moodytól van a gyerek, ő mindenkit megreszel, piásan átrepült New Yorkba, és izéltek egyet.
Ez az én hipotézisem.

AaannnaaA 2016.03.11. 13:37:42

@szociál: Most, hogy jobban belegondolok...
süti beállítások módosítása