Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Night Manager 1x02 - Beépülés

2016. március 07. 13:00 - AaannnaaA

Fegyverkereskedőnk felesége a zuhany alatt pacsál, majd öltözködés közben megszólal a mobilja: anyja hívja. A rövid párbeszédből elég sokat megtudunk róla, például azt, hogy szerény körülmények közül jött (legalábbis anyja ilyenek között él). Nem igazán örül a hívásnak – abban egyeztek meg, hogy ő keresi mutert – aztán könnyek között egy Billy nevű személy után kérdez. A nő rávágja, hogy úgy tudja, már nem érdeklődik utána, azzal lekurvázza lányát és leteszi a telefont. Pff!

Tippre elhagyott, eltitkolt gyerekről, vagy beteg öcsiről lehet szó; nyilván később kiderül, melyik klisé biztosítja, hogy Roper első ránézésre ostobácska felesége sötét titkaiban is könyékig túrhassunk. A meglehetősen felidegesített nő maréknyi bogyót gurít le a torkán, mikor kopogás zavarja meg; kisfiú érkezett az üzenettel: indulniuk kell.

1.jpg

Így hát nem marad idő érzelegni, összekapja magát, és díszmagyarban követi a gyereket a ház teraszára. Vagyis inkább palotát mondanék, ami Mallorcán, dombok között emelkedik, de persze vízre néz – még vacsorázni is motorcsónakkal mennek. A puccos étterembe nagyobb társaság ül be, Roper emberei plusz a családtagok a vendégek. Testőrök is akadnak, morc arccal ügyelnek a vidáman vacsorázó kompániára.

Az előbb látott kisfiúról megtudjuk, hogy ő Roper gyereke, Daniel, de életkora alapján azt gyanítom, hogy az asszony nem a szülő-, hanem a nevelőanyja. Bár igazán szeretettel van iránta: foglalkozik vele, megtáncoltatja, szóval igazi szülőként viselkedik. A táncikálásba egy idő után a többi felnőtt is beszáll: Corkoran, Roper jobbkeze annak feleségét forgatja meg, míg Sandy Langbourne – akiről egyelőre nem sokat tudunk azon túl, hogy ő is a brancshoz tartozik – a bébiszittert, amit persze párja meglehetősen dühösen figyel. Egy idő után szét is csap közöttük azzal, hogy ugribugri helyett a dadus inkább a kölköket vigye lefeküdni.

2_1.jpg

2_2.jpg

Sötétedés után Daniel kivételével minden gyerek ágyban, a szülők pedig az asztal körül diskurálnak, amikor váratlanul két rosszarcú fegyveres ront a társaságra, elcsípik a kisfiút, fegyvert szorítanak a fejéhez, és arra kényszerítik a testőröket, hogy dobják el a stukkert. Az ijedt Roper együttműködik, csak mielőbb szabaduljon tőlük. Átadnak mindent, ékszereket, pénztárcákat, de a támadóknak ez sem elég, ezért Corkoran megnyikkan, hogy szép summát tudnának rövid úton belül összekaparni. Oké, de azt már nem várjuk meg – így a túszejtők – elvisszük a gyereket és majd telefonálunk váltságdíjért. Roper megmakkan, felesége sikítozik, hogy őt vigyék, de nincs alku, a két tag elrángatja a fiút.

Miközben a csónakjuk felé hurcolják, egyikük mozgásra lesz figyelmes, ezért abba az irányba fordítja fegyverét és hangosan odakiált: ki van ott? Mi pedig egy résen át Jonathan Pine arcát látjuk… Mi a manó!

3_1.jpg

3_2.jpg

Visszaugrunk hat hónapot az időben, és az előző rész végén vesszük fel a fonalat. Hősünk és Angela Burr vonaton utaznak Svájcban, közben beszélgetnek. A nő pár dolgot elmond magáról (férj, egy gyerek), aztán a férfira tereli a szót. Megemlíti, hogy bölcsen tette, amiért kihagyta az önéletrajzából Kairót, így ha Roper lenyomozza, nem fogja megtalálni azt az időszakot (wtf?), Hamidék meg úgysem emlékeznek rá.

Később Jonathan lakásában (bár én inkább odút mondanék) folytatják a diskurzust. Angelának jó a szimata, rögtön rálel egy könyvre, amiben a férfi apjának kézírása van, mire hősünk azonnal kiveszi a kezéből, mondván az személyes emlék. Így tudjuk meg, hogy faterja Belfastban volt titkos ügynök (?), ahogy ő maga is, de az öreg már nem él. Ezután a vendég végre a tárgyra tér: azt ajánlja, Jonathan dolgozzon neki, épüljön be Roper szervezetébe, megkapja hozzá a megfelelő, bombabiztos (hehe) hátteret; neki sikerülhet, ami évek óta senkinek, leleplezheti a bűnözőt.

4.jpg

Angela visszatér Londonba, és Rex Mayhew segítségét kéri, alvilági múltat kell kreálni hősünknek – eszerint nem cuki portásként fog összebratyizni a célszeméllyel. Ugyanakkor figyelmezteti kollégáját, hogy minél kevesebb ember tudhat a dologról, más szervezetek előtt feltétlenül maradjon titokban. Ez ugye érthető, anno Roper pillanatok alatt megtudta Sophie árulását, szóval magas körökben lehet beépített embere. Mayhew beleegyezik.

Jonathan ezalatt késő este a munkahelyén besétál az irodába, és szemrebbenés nélkül kipakolja a páncélszekrényt, elég nagy mennyiségű kápét lovasít meg – bűnözői karrier indul.

5.jpg

Másnap egy motelszobában találkozik Angelával, és annak helyettesével, Robbal. A nő ismételten a beleegyezését kéri, és amikor megkapja teljesen bepörög, tart egy vehemens kiselőadást arról, hogy cuki portásból vadállattá kell válnia, olyanná mint Roper, hogy elhitesse vele, hasonló hozzá, és ezzel a bizalmába férkőzzön. Aha. Végül aláíratnak vele egy nyilatkozatot, de ahogy elnézem egy full üres lapot szignál…

Anglián belül Devonba tesszük át székhelyünket, hősünk motorral, bőrdzsekiben érkezik a helyi kisboltba, hogy kifizesse a bérelni kívánt házat. A boltos – fiatal, egyedülálló anya, kisgyerekkel a karján – döbbenten szemléli a jóképű, vagány idegent, nyilván nem minden nap téved erre hasonló fazon. Fizet, váltanak pár udvarias szót, távozáskor pedig elárulja a nevét: Jack Linden. Szóval ez már az akció része. Átmotorozik a bérelt házba, ahol enyelgő párocskát talál, ők úgy tudták nem lakik itt senki. Hát de, úh. lehet távozni.

6_1.jpg

6_2.jpg

A várost járva Jonathan hamar rábukkan a megfelelő arcokra (nyilván célirányosan megy); egy dílernél kezd, akit alaposan megszorongat, és megfenyegeti, hogy ezentúl az ő drogját terítse, ami hamarosan érkezik. A nyomaték kedvéért maréknyi bogyót lenyelet vele (nyilván a saját cuccát), aztán balra el. Szobája magányában tovább foglalkozik célpontjával, sorra nézi át a róla szóló anyagokat, az elérhető videókat. Este beugrik a helyi kocsmába arcot villantani – vesz egy sört, lehúzza, és már ott sincs.

Másnap a csinos boltosnéni tiszteletét teszi a házában azzal a kamu ürüggyel, hogy ásványvizet hozott – a férfi ugyan nem kért, de ha már itt jár, beszédbe elegyednek. Mesél a kisfiáról, akit házasságban szült, de a kapcsolat csak nagyon rövid ideig tartott, mert a férje lelépett, aki nem mellesleg egy seggfej. Már amikor megjelent Pine ajtajában egyértelmű volt mit akar, gyorsan meg is kapja – kiadós dugást, mi mást. Mikor elszenderedik, a férfi átkutatja a cuccait, telefonjában képet talál a volt férjről. Ide a nagybökőt, hogy szándékosan választotta a nőt, aki önként ugrott a hálójába.

7_1.jpg

7_2.jpg

Londonban ezalatt brit-amcsi megbeszélés folyik, a témán meg sem lepődünk: a fegyverkereskedők lekapcsolásának módjai. Két amerikai vendég vesz részt az ülésen, Joel Steadman (helló David!) beszél a jelen lévőkhöz, Geoffrey Dromgoole azonban egyelőre csak megfigyelő.

Az előadás után Joel és Angela régi kedves ismerősökként (vagy esetleg több is van?) ülnek be egy kávézóba beszélgetni. A férfi elpötyögi, hogy folyamatban van egy titkos akció Roper ellen (aha, mert ezt csak úgy el lehet picsogni, mi?), próbálják lenyomozni a kapcsolatait. A nő erre átadja Corkoran híváslistáját – azt nem mondja meg hogyan jutott hozzá, de elárulja, hogy egy embert be akar juttatni a fegyvernepper bandájába. Hát, nem lesz egyszerű, kontráz a férfi, de azért rábólint, hogy segít.

8.jpg

Pine újra betrappol a drogdílerhez, aki meglehetősen be van tőle fosva, közli, hogy kedden jön a szállítmány, aztán elrongyol. Otthon arra toppan be, hogy idegen áll a konyhája közepén, de gyorsan kiderül: nem egy helyi kutatja át a lakást, hanem ügynök érkezett a főnéni megbízásából. Csomagot is hozott, benne hamis útlevéllel Thomas Quince álnévre kiállítva; és megbeszélik, hogy ideje akcióba lépni, melynek tárgya az ügynök halála („színpadon” adják ugyan elő, de ez nem Miller klasszikusa lesz).

A helyi kocsmában zajlik az előadás, Jonathan egyedül ül az asztalánál, mikor az ügynök csatlakozik hozzá. Közli, hogy a szállítmány késik, mire hősünk lever neki egy hatalmasat, kirángatja, az utcán még elagyabugyálja kicsit, végül hagyja elmenekülni. A helyiek döbbenten állják körbe a jelenetet.

9_1.jpg

9_2.jpg

Másnap reggel, mikor dugihugi megérkezik Jonathan házához üresen találja azt, ám minden csupa vér, ebből a rendőrségi vallomása után az a konklúzió, hogy a férfi megölte meg problémás üzleti partnerét, majd lelépett. Ez volt a cél, hogy a helyiek ezt higgyék és elterjesszék – ő pedig szemrebbenés nélkül továbbáll Mallorcára.

10.jpg

Ezzel visszatérünk a rész elején látott túszejtősdihez, amikoris a két rosszfiú észreveszi rejtőzködő hősünket. Ráfogják a fegyvert a zárt ajtóra, ami mögött ellenséget sejtenek, de ő ügyesebb, egy laza mozdulattal kiüti azt a tagot, aki Danielre fogja a fegyvert, kicsavarja a karját és eltöri. Ráordít a gyerekre, hogy szaladjon innen, aki némi hezitálás után szipogva elrohan.

A talpon maradt másik túszejtő Jonathanra üvölt: arról nem volt szó, hogy erőszak lesz. Szóval az egész gyerekrablás megrendezett, a beépülés érdekében. Nos, nem egészen így lehetett megbeszélve, mert miután Pine eltörte egyikük karját, másikuk dühében nekiugrik, és alaposan betöri a képét. Hát, nem haver ügynök a tag, a tuti, inkább piti bűnözőre tippelek; rendesen elszáll az agya – hitelesnek hiteles a dolog, de a végeredménytől a gyomrom milliméteresre ugrik össze.

11.jpg

Ilyen ratyi állapotban lelnek rá a háziak Jonathanra, akiről a gyerek váltig bizonygatja, hogy megmentette. Hősünk szakácsruhában van, szóval így férkőzött a társaság közelébe. Roper kérdezi, hogy ki ő, helyette egyik szakácstársa válaszol: Thomas Quince. A fegyverkereskedő azonban megismeri még Svájcból, és a 'Pine' névre is emlékszik. Az összetört arcú megmentő annyit motyog, hogy ne hívják a rendőrséget. Roper törpöl kicsit, majd úgy dönt, a saját kórházukba, a saját orvosukhoz viszik, „jó lesz ő még valamire” címszóval.

12.jpg

Angela vidéki házba érkezik, ahol Steadman már várja, itt folyik a beépülés-hadművelet koordinálása. Párbeszédükből megtudjuk, hogy a két gyerekrabló, akiket hősünk elintézett mégiscsak ügynök volt, és bár egyiküknek elcsattant az agya, hitelesre sikerült általa a fedősztori, az biztos. Attól tartanak, kicsit túlságosan is, és Roperék elásták Jonathan holttestét...

Hamarosan lehallgatják Corkoran egyik hívását, amiből kiderül, hogy a rosszarc épp lenyomoztatni készül Pine összes személyazonosságát, szóval öröm és bódottá – életben van, a többi meg majd alakul. Ennek érdekében Angela azonnal hívja helyettesét, hogy tegyen fel minden adatot a netre, ami hősünk bűnösségét támasztja alá.

13.jpg

Ő ezalatt kórházban van, meglehetősen ratyi állapotban, de amint összekaparják a szállíthatósághoz, már viszik is Roper villájába. Ágyánál először a góré neje jelenik meg, és kérdezi, hogy megkeressék-e Sophie-t, akinek a nevét öntudatlanul kiabálta – nem kap választ. Aztán Daniel köszöni a megmentését, és ha már itt jár felolvas neki egy könyvből – cuki nagyon.

A következő hétre magához tér annyira, hogy fel tudjon ülni, a kötések is lekerülnek a búrájáról. Ágyánál fegyveres ül, gondolom nem társalkodónak, inkább házőrzőnek. Corkoran meglátogatja egy nem éppen kedélyes csevegésre, pontosabban inkább csak ő beszél. Előadást tart róla, hogy mennyi mindent kiderített a betegről, de elpöttyinti azt is, hogy szerinte valami bűzlik körülötte, és ha ez tényleg így van, akkor erőszakkal szedi majd ki belőle az igazságot. Erre kontráz rá a testőr némi fenyegetéssel, ám Pine szemrebbenés nélkül abszolválja az akadályt. De a lényeg, hogy a főnök érkezéséig (aki üzleti úton van) semmiképpen sem távozhat, ő személyesen akarja kikérdezni.

14_1.jpg

14_2.jpg

Madridban Joel Steadman terepen van, megfigyeli és bőszen fotózza Roper beosztottját, a bébiszitterkedvelő Sandy Langbourne-t, amint kétes alakokkal találkozik. A képeket aztán Angela társaságában viszi az MI6-ba, de egyáltalán nem jófejségből. Sőt. A rész elején már látott másik amcsinak, a kiküldetésben (?) itt tanyázó Geoffrey Dromgoole-nak mutatja meg, mert vele közösen szeretnének nyomozni Roper után, egyelőre ennyit tudnak felmutatni eredményként. Az amerikai rákérdez: beépített emberük van? Nincs, jön a válasz szemrebbenés nélkül. Hát akkor lehet távozni, néhány kép bizonyítéknak édeskevés egy komoly művelethez.

Az elzavart ügynökök a megbeszélés után vigyorogva megállapítják, hogy jól átverték Dromgoole-t, gondolom így akarták bemutatni és egyben bagatellizálni saját nyomozásukat, nehogy bármely ügynökség jobban utána nézzen, mit is csinálnak…

15.jpg

Hősünk az ágyában szunyál, mikor Roper megérkezik. A rosszfiú lecsüccsen mellé, és szép álmokat kíván azzal, hogy holnap úgyis kideríti, ki ő valójában. Ahogy távozik, a beteg kinyitja a szemét, és éberen, űzött vad pillantással néz körül.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2016.03.07. 14:23:21

Pine üres lapot írt alá bizony, ez az álmoskönyvek szerint nem jelent jót...

Flankerr 2016.03.07. 14:49:49

Dugihugi, zseniális :D

"Az ijedt Roper.." Szerintem pont az volt a legjobb abban a jelenetsorban hogy nem volt megijedve, hanem még így is uralta a helyzetet (még ha el is vitték a fiát, akkor is), és mennyire hidegvérű és szuggeszív volt, a karakterét még jobban árnyalandó.
Alakul ez, pont ilyesmire számítottam, ebben a tempóban. Jók a színészek, és extrakirályság a főcím :)

AaannnaaA 2016.03.07. 14:53:45

@Gabba: Hát igen, majd meglátjuk :)
@Flankerr: Uralni uralta, az tény, de azért szerintem látszott rajta némi ijedtség, bár az tény, hogy ő volt a leghiggadtabb a népből. Aztán lehet nekem jött át rosszul.
Igen, a főcím extrán teccik nekem is!

Neoprimitív 2016.03.08. 08:22:08

@AaannnaaA: Ha az én gyerekem fejéhez nyomnának pisztolyt, gondolom az én vérnyomásom is magasabb lenne egy pöttyet. Maradjunk annyiban, hogy aggódó volt, de egészen addig a pillanatig, amíg a rosszfiúk "alkuképeseknek" tűntek, nagyjából irányítani tudta a dolgokat. Akkor viszont, amikor kiderült, hogy ebből nem lesz megegyezés és tényleg viszik a kissrácot, akkor ő is bepánikolt.

id. Mr Pine vélhetően az IRA körül szaglászhatott anno, ami nem volt egy életbiztosítás. (Tényleg, a Killybegs könyvet olvastad?)

AaannnaaA 2016.03.08. 10:00:05

@Neoprimitív: Még nem, egyelőre leragadtam a Zsiványoknál :)

Stiel 2016.03.08. 10:25:47

@AaannnaaA: Na, örülök. :) A sorihoz: az 1. rész hv-ja után elkezdtem nézni, jó lesz ez. :)

AaannnaaA 2016.03.08. 10:33:16

@Stiel: Örülök, hogy bejön!

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.08. 19:31:28

Múltkor olvastam egy riportot Hugh Laurieról, mesélte hogy 20 évvel ez előtt már olvasta a könyvet és szerette volna eljátszani Pine karakterét, mert annyira bejött neki, de közben Sydney Pollack megszerezte a filmesítési jogot, amin 15 évig guggolt az öreg.
Sokkal jobb hogy nem mozi film, hanem sorozat lett belőle.
Pl Az üldözött tetszett, jó volt benne Philip Seymour Hoffman, és Récselmekedemsz is ;)
A Mi emberünk is jónak ígérkezik, E.McGregor, Damian Lewis, Skarsgard... várós.

tinipuma 2016.03.09. 18:13:38

@AaannnaaA: "Roper első ránézésre ostobácska felesége"
Nekem nem tűnik ostobának a nő. De iszonyúan irritál, az biztos. Kíváncsi vagyok, hogy Jonathannal mikor borulnak össze...

Gabba 2016.03.09. 19:48:41

@tinipuma: Pine csak felül sérült meg, alul nem annyira, úgyhogy hamarosan, gondolom :)

AaannnaaA 2016.03.09. 21:08:21

@tinipuma: Hát, amikor mindenki előtt nekiállt pacsálni, na akkor mindennek tűnt, csak magasan kvalifikált értelmiséginek nem... De látható már most, hogy ez csak póz, van itt még Hund elásva :)
@Gabba: Az összeborulás túl nagy klisé , de tippre az írónak nagy volt a kísértés - meglátjuk, hogyan alakul; gyanítom jól gondoljátok (szerintem is meglesz hamarosan).

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.10. 09:19:56

@AaannnaaA:

Hegyekben állnak a John Le Carre könyvek az Alexandrában, csak eddig nem vettem észre, mert nem vagyok nagy kém könyveket olvasó, vagy mindig így vitték mint a czukortot ?
Igaz mire elolvasnám lemegy a sorozat, engem álmosít az olvasás, sőt még a szemet is roncccsa :)

AaannnaaA 2016.03.10. 09:36:59

@szociál: Egyelőre én is csak addig jutottam, hogy megnéztem pár filmet, ami az írásaiból készült.
Amúgy olvasni jó (én mindig BKV-n teszem, ott nem tudok elaludni fölötte, legfeljebb úgy belefeledkezem, hogy tovább utazom, mint kéne :P), de a szemet tényleg roncccsa. ...

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.10. 11:07:33

@AaannnaaA:

Én metrón, vagy buszon nem tudnék olvasni, a vonat az ideális, de ki jár vonattal melózni.
A legjobb ha taxival mész, mondjad a sofőrnek hogy jó nagy kerülőt tegyen ,mert szeretnél olvasni, és biztos hogy ott tesz ki ahol akarod ;)

Gabba 2016.03.11. 09:19:37

@szociál: én vonattal járok :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.03.11. 13:24:44

@Gabba:

Vadregényes tájon élsz e ,ahonnan a vonat is jár ? :)

tnsnames.ora 2016.04.05. 13:25:12

Pine helyében, ha komolyanvehető akarnék maradni, a legkevésbé ácsingóznék Roper kedves feleségére. Értem én, hogy úgy szép az élet, ha zajlik, meg van ugye izgalom benne, de.... C'mon
süti beállítások módosítása