Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Fargo 2x05 - Reagan-túra

2016. március 01. 09:00 - tinipuma

Egy erdő szélén a kansasiak fegyverkeznek, ránézésre kisebb háborúba indulnak, mert az arzenálból ítélve vadászatnak ez durva lenne, ennyi cuccal simán ki lehet irtani az egész Százholdas Pagonyt. Eközben Ronald Reagan legújabb szerepében tündököl, kampánykörútján Luverne-t is útba ejti, a falu apraja-nagyja összegyűlt a beszédét meghallgatni. Okosakat mond, szépeket, komoly politikus, tán egyszer még elnök is lehet belőle.

01.jpg

Hanzee beszámol a nyomozásáról az otthoniaknak, Rye bizonyosan halott, íme az övcsatja, a hentesnél találtam, az nyírhatta ki. (Én néztem el a minap, természetesen nem Ed holmiját kaparászta ki a hamuból.) Floyd megrendül, nem érti az egészet. Balta sunyi módon használja ki öccse halálát, nem egyszerű böllérről van itt szó, hanem a Hentes nevű bérgyilkosról akit a kansasiak béreltek fel még a tárgyalások előtt, nem is akartak ezek üzletet kötni, én megmondtam előre. Szegény Ed, ha ezt hallaná!

A fegyveres erdei séta meglepő módon tényleg vadászatnak indul, csakhogy a Gerhardt család emberei is beszállnak a buliba és mégis inkább vérfürdőt rendeznek. Mindenki lő mindenkire, Hanzee az egyik ikernek vágja el a torkát, de legalább az erdő fegyvertelen lakóiban nem esik kár. Rajtuk kívül viszont nagyjából mindenki ott marad holtan, jelenti később Balta önelégülten az anyjának. Floyd még mindig legkisebb fiát siratja, bosszúért kiált, vesszen a Hentes!

02.jpg

03.jpg

Reagan beszéde is véget ér, a lelkes közönség felállva tapsolja a szónokot, Karl még meg is könnyezi a buzdító szavakat. Kezet azért nem óhajt rázni olyasvalakivel aki egy majommal filmezett; e nemes önérzet azonban hamar elszáll, a búcsúzkodáskor bárgyún vigyorogva magasztalja Ronald egyik korábbi filmjét (ezúttal egy valódit). Lou is elköszön, neki kell kísérnie a turnébuszt.

Luverne Mészárosa egyelőre semmit nem sejt a rá váró veszedelemről, mondjuk van elég baja anélkül is. Rémálomból ébred, nejét pedig a pincében találja, a hely amúgy félelmetes, régi magazinok és egyéb kacatok állnak hegyekben, szinte labirintust képezve, ezek között kódorog Peggy, elveszett elméjét keresve. Azaz mégse, csak azon tanakodik, hogy mit vigyenek magukkal Kaliforniába, újra menekülni akar, Lou ezek szerint jól ráijesztett. Ed megmérgesedik, ő nem azért csinálta végig az egész hercehurcát a takarítással, húsdarálással meg kocsitöréssel, szóval maradnak. Valahogy meglesz a pénz a boltra is, felnőtt emberekként majd megoldják a problémát.

05.jpg

Lesz mit, Balta ugyanis útnak indítja egy emberét a hentes kiiktatására. Bicebóca is menne, elvégre egy Gerhardtért egy Gerhardtnak kell bosszút állnia, fejti ki a nagybátyjának, egy valódi főnök igazán tudhatná. Ez hat, a gyerek mehet gyilkolni, persze nem egyedül. Simone is kapna gardedámot, rosszarcút, de ő ügyesebb és simán meglóg az apja elől. Egy spanglitól megvidámodva érkezik Mikehoz a szállodába, szeretője a megmaradt iker és egy nagy doboz társaságában nyalogatja a sebeit. A veszteségek persze nem kezdhetik ki a pozitív életszemléletét és a csevegésben sem akadályozzák. Simone kénytelen rájönni, hogy dugni ma már nem fog, ha másból nem, hát abból, hogy meglátja a dobozban Joe Bulo levágott fejét, Mike pedig felvilágosítja, ha nem szállítja otthonról az infót, akkor kinyírja.

Úton a Reagan karaván, Ronald úton-útfélen parolázik a néppel, Lou barátunk igencsak unatkozhat. Ben Schmidt, a gyomorbajos fargoi kolléga biztos szívesen cserélne vele, elcsigázva hívja az erdei mészárlás helyszínéről, tizenkét halott, ráadásul a főnöke Floyd asszonyhoz akarja küldeni, az meg a múltkor se sikerült valami fényesen, szóval elkélne a segítség. Lou ugye ma nem ér rá, de megígéri, hogy másnap átmegy, noha náluk is feszült a helyzet, mint a kubai rakétaválság.

Ed pénzt próbál szerezni, de mindenki elhajtja, ráadásul pechjére Noreen, az életunt kollegina az egyetlen társasága a boltban, aki Camus-t idézve kifejti, hogy az életnek amúgy sincs semmi értelme, mert mind meghalunk, a legjobb tehát megölni magunkat inkább előbb, mint utóbb. Ennyi lelkesítő szöveg után Ed inkább elmenekül egy rakás félbevágott disznótetem közé, az kevésbé lehangoló. Noreen nem marad sokáig társaság nélkül, Bicebóca érkezik, Ed megölése ügyében jött, idegesen babrálja a pisztolyát. A leányzó szemei kistányér nagyságúra nyílnak, tetszik neki a jövevény. Hamar egymásra találnak a fiatalok, hasonló az érdeklődésük, igazán cukik. Bicebóca viszont szarban van, szemtanút hátrahagyni tilos, márpedig az ember nem lövi le csak úgy szíve hölgyét, az első randi előtt semmiképp. A fiú tehát jobb híján vesz egy darab húst és megszégyenülten vonul vissza kísérőjéhez.

Peggy nagy fába vágta a fejszéjét, egyedül is menekülne, a csomagolással kezd, nem megy egyszerűen a dolog, de végül minden befér, bár a magazinok többségét sajnos hátra kell hagynia. Jármű is kell még, szerencsére a kocsit időközben megjavították, szebb, mint új korában, Sonny meg is jegyzi, hogy milyen remek kis kocsi. Peggy kifizeti a javítást (csak annyit kér, hogy a hó végéig ne váltsák még be a csekket), autóba ül és nekivág a nagyvilágnak. Ez úgy saccra öt métert jelent, visszatolat, inkább eladná a kocsit Sonnynak, ha már annyira tetszik neki. Féláron, mivel sürgős a dolog. A srác nem is igen érti, de azért kap az alkalmon, pedig alapesetben ő sem túl eszes.

08.jpg

A Gerhardt ház körül feltűnően kevesebben sürögnek a szokásosnál, Hanzee egyedül üldögél a lépcsőn a holmijával. Jeti találja meg, megköszöni amit értük és az anyjukért tesz. Az indián gyerekkora óta náluk van, nagyjából együtt nőttek fel, szinte családtag. Csak az a lényeg, hogy igazat mondjon, már csak azért is, mert Floyd vezetésével ugye egy komplett háborút kezdtek az információira alapozva. Hanzee hümmög, Balta pedig hőbörögve kiosztja az öccsét, hogy hagyja békén az ő emberét, a közbevetésre, miszerint anyu volna a főnök, még vérig sérti. Mackótestvér (mostantól, megérdemli) rámutat, hogy végül el kell számolnunk a tetteinkkel, pont semmi értelme, Doddról lepereg az intelem.

09.jpg

Szenved a világ, de mi bátran szembeszállunk a végzettel és győzni fogunk, fejez be Reagan egy újabb beszédet, majd a klotyóban folytatja Lou társaságában. Háborús sztorija is van, nácis, mondjuk az egy film volt, de mindegy, a hősiesség a lényeg. Ha már ilyen jól összejöttek, Lou a világ sorsáról kérdi a kormányzót; barátom, nincs az a probléma, amit egy amerikai ne tudna megoldani, jön az adekvát válasz. Barátunk fontos dolgot tanul meg, miszerint politikustól értelmes feleletet ne várj, bár Ronnie védelmében meg kell jegyezni, hogy Lou valódi kérdésére nincs válasz.

Az ő baja ugyanis a rák, amivel nem tud mit kezdeni és amivel a felesége is küzd otthon, engedelmesen szedi be a kísérleti bogyót (vagy cukorkát). Hank néz be a lányokhoz, ő is aggódik persze, Betsy biztosítja, hogy jól van, csak nem látszik. Alighanem a valódi gyógyszert kapja, mert az összes ismert mellékhatástól szenved, a hányingertől a fáradékonyságig. Jobb híján megegyeznek abban, hogy ez jó jel, Betsy pedig lefekhet egy kicsit, apu addig vigyáz Mollyra.

Charlie, azaz Bicebóca tesz még egy próbát a húsboltban, ezúttal gondosan bezárja az ajtót és Ednek szegezi a fegyvert. Noreen hirtelen betoppan, sikítani kezd, a lövés félremegy, valami kigyullad. Hátulról beront az igazi likvidátor, lőni kezd, a kavarodásban nem tudni mit vagy kit talál el, verekedés kezdődik. Bicebóca kiütve, Noreen szintén kap egyet, a tűz terjed, füst mindenfelé. A bérgyilok kis híján megfojtja Edet, de végül a henteslegény kerekedik felül, beleállít egy bárdot a fejébe. Ekkor ájul ki Noreen. A tűz egyre rosszabb, azért sikerül kimenekülniük, a sérült Bicebócával együtt, a bolt viszont leég, Ed kétségbeesetten nézi, majd elrobog valahová.

Simone megpróbál észrevétlenül hazasunnyogni, az apja persze észreveszi, kezdődhet hát a nevelés. Ezúttal csak a fejmosásig jutnak el, a komolyabb fenyítést Floyd akadályozza meg és a szobájába küldi a szöszit. Balta csalódott, pedig a kicsi lánynak mára már kijutott a leckékből, bár ezt talán jobb, hogy az apja nem tudja.

12.jpg

A húsboltnál nagy a tömeg, tűzoltók, mentők, rendőrség, mindenki felvonult, ahogy illik, még Lou is megjelenik. Bicebóca hordágyon, Noreen a járda szélén Hankkel beszél. És Ed? Ő bizony hazarohant, pakoljunk de máris, menekülni kell. Most Peggyn a sor, hogy értetlenkedjen, hiszen ő mindent megoldott napközben, itt a pénz a boltra, meglesz minden amire vágytak, bár hogy mi is volt az pontosan, szerintem már senki sem tudja. Ed hisztériázik, a bolt leégett, a gyilkosok a nyomunkban, Lounak igaza volt, pucoljunk innen. Peggyt ugye nem nehéz meggyőzni, így aztán végre teljes az összhang a párnál: mindketten pánikban. A hangulatot a rendőrség tetőzi, szirénázva érkeznek nagy erőkkel a ház elé.

13.jpg

Címkék: fargo
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2016.03.01. 10:48:13

Kösz a hv-t, két dolgot megtanultam belőle: nem lőjük le szívünk hölgyét az első randi előtt, és nem várunk értelmes feleletet politikustól :D

Azt viszont nem igazán értettem, miért csak az egyik ikerrel végzett Hanzee a vadászaton.

tinipuma 2016.03.01. 18:25:09

@Gabba: Szívesen :DD

Én először simán azt hittem, hogy mindkét iker meghalt, akkor lepődtem meg, amikor később életben láttam az egyiküket. (Esetleg Hanzee is benézte, pedig ő nálam sokkal alaposabb ember, pláne, ha gyilkolásról van szó :))

Pácsó Ármándó 2016.03.02. 06:01:15

Nem hárman voltak ikrek? :-)

tinipuma 2016.03.04. 19:40:57

@Pácsó Ármándó: sajnos nem, pedig úgy pont kijönne :DD

Pácsó Ármándó 2016.03.04. 20:48:01

@tinipuma: A hétvégén sort kerítek erre a Farigó 5-re :-)
süti beállítások módosítása