Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Fekete Vitorlák 3x04 Summáját írom Nassau várának

2016. február 19. 15:18 - Pácsó Ármándó

Az emberek nagy része emlékszik még az előző héten történtekre, de olyan jó újra feleleveníteni azokat! – gondolhatták a készítők. És ki vagyok én, hogy vitatkozzam velük? Egy krónikus krónikás? Egy poéta kométa? Na, hallja meg hát élő s holt, a történet hogyan volt:

1.jpg

Véget ért a Rozmár útja, legénysége boldog újra! Kikötésük első napján, ismeretlen sziget partján, fürdőzgetnek, napozgatnak, kagylót gyűjtenek és isznak. Silver úr a patakvízben csonkolt lábát mossa, mossa. Kapitánya (most már társa), nem hagyja bajában magára, teli vödrét nyújtva neki, leül mellé beszélgetni. Mondd csak Johnny: Hova? Merre? Mi vajon a szíved terve? A tolvaj választ megfontolva, imígyen szól: más a téma! Adta ravasz Hornigoldja, kegyelmeket csak úgy szórja! Tíz kell vagy száz? Telve zsebe, ki lehet, ki beletette? Az Ángélus Fehér Ház pénzeli a vén komát. Megmondta a Billy is, fondorlatos mindenit! Első lépés: kegyelem, erre gondolt az eszem. Második a partraszállás, ostromlás és elfoglalás. Szóljunk hát a kalózoknak, Nassuban épp kardoznak. Kapitánya (most már társa), szemöldökét összevonja: az rövid harc lehetett, a városunk már elesett. Ha mi otthon lettünk volna, ellenállt volna a horda. Emlegetett Billy fiú iszik épp a patakból, két kifestett helyi lakos, ugrik elő bokorból. Sokan mennek le a strandra, puskával és pisztollyal, összeszednek minden kalózt, legkevésbé szép szóval.

2a.jpg

2b.jpg

Woodes Rogers őkegyelme Eleanort dicséri, sokat segít, vág az esze, alkalmazni megéri. Lehet több is, tanácsadó, személyében kiemelt, mindjárt győzünk, sok a munka, a státusz kiérdemelt. És a többi tanácsadó, csupa gazdag ifijonc? Fogadják el, maga mellett mind béna kis tanonc.

3.jpg

Az erődnek fa kapuját sürgetően döngetik, néhányan a kapzsik közül Vane kapitányt keresik. Jacky haver, ne légy smucig, kéne a pénz nekünk is, ha nem adod, többen jövünk, betörjük az orrod is! Valami Paul, a szószóló, elégedett magával, beteríti bajtársait Rackham lőtte agyával. De miért csak Vane? Miért csak ő nem kaphat kegyelmet? - tanakodik Anne Bonny, nem érti az egészet. Más gond is van, szól Featherstone, embereink szavaztak, nem kell Charles, cseréljük el, ez most a fő javaslat. Kalóz vezért az aranyért és erődért cserébe, Anglia majd bizonyosan hajlik a jó cserére. (Mennyi hülye!) De nincs mese, törni kell az eszüket, őrizetlen kijárat kell, dugják össze fejüket.

4.jpg

Napfény járja át a szívünk újra, elindult végre a szigeten a túra. Újra látjuk a sok kifestett csávót, köztük mendegélve néhány kalóz csákót. Ó, te szegény tolvaj koma, földet vájja vasbocskora. De a másik nagyon fürge, szalad beljebb az erdőbe. Ottan várja tüskés csapda, szerencséje jól becsapta.

5a.jpg

5b.jpg

Magas hegyek, fák között, hol a tenger hupikék, ott laknak ők, a Rabszolg-ék. (Hehe!) Megszöktek sokan, falut építettek, emeletes cellát vendégeiknek. Főnökük egy asszony, szúrós a nézése, nem tököl az sokat, rátér a kérdésre: Hogy leltetek ránk és miért? Felelj hát te kormányos! Jön-e még más ide? Ne legyél most szélhámos! Egy-két emberedet elvitetem vallatni, ne félj, nem fognak sült halakként hallgatni. Fogságba vetve csak tanakodni tudnak, mit hoz a sors, életben meddig maradnak? Egy sötét sarokban, ott ahol a pók hum, éldegél régóta a beszédes Ben Gunn. „Halálra dolgoztatnak nehéz azt kibírnod, szökni nem lehet, áshatod a sírod.” Az okos Billy fiú, ki használja az eszét, le akar lépni, lehetőleg ma még.

6a.jpg

Tüzesen süt le a nyári nap sugára, az ég tetejéről Nassau várára. Fölösleges dolog sütnie oly nagyon, Jack Rackhamnak úgyis nagy melege vagyon. Kanócának tüze ég faljának aljában, meggyújtotta előbb, pincéjük halljában. Menekülés útja nyílhat meg előtte, de barátját engedi ki rajta, egyelőre. Egy kőhajtásnyira hullámzik a tenger, de útját állja majd sok galád gazember. Le kell jutnia egészen a partra, bár fejét majd sok kapzsi akarja. Ő és Anne marad, tettek kicsit félre, éppen csak egy cseppet, tartalékba, télre.

7.jpg

A távolban jó pár fehér vitorla, alatta Woodes, kémlel a távolba. Mellette Eleanor, karcsú a termete, szép hosszú a haja, gömbölyű a melle. Azon tanakodnak, mit hoz majd a holnap, mit lesz majd terve a többi szigetlakónak. Egyszerre csak robbanások, hangosak és óriások, rázták, keverték meg a karibi világot. Az erőd! Az erőd! Kiabál HorniGold, szalajtja Dufresnét és közben így rikolt: Elszökik! Elszökik a Vaneék Karcsikája, tízezret kap, ki útját most elállja!

8.jpg

Kettő null az állás a rabszolgák javára, uralkodik rajtuk népüknek banyája. Nem fog rajta kés, golyó vagy mágia, tulajdonképp egy büdös nagy hárpia. De! Van neki egy lánya, dús keblű menyecske, még a lába nyomát is megnyalja a kecske. Ha vele beszélnének, lehet hogy jó lenne, talán még valahogy előnyükre tenne.

9.jpg

Ég a napmelegtől az Erődnek alja, füstölgő falait igencsak siratja. Egy, csak egy legény van, ki ott sétál: Charlie, útjába ugrik sok mocskos briganti. Jobbról is, balról is támadnak reája, de mindig célba talál a macsó szablyája. Heten is jönnek, itt nincsen úri szabály, felét elintézi rögvest a Feketeszakáll. Elé jött segélni a hírhedt sötét kalóz, hullik a sok ellen, hiába kapálóz. Ilyeneket eszik Vane is reggelente, pengeéles kardját cápabőrön fente. Együtt legyőzik a kétes brigádot, akik most itt hagyják e kerek világot.

10.jpg

De a kocsma bezzeg hangos! Megadta magát Mr. Scott. Az angolok írogatnak, Hornigoldék iszogatnak. Dufresne, te öreg barát, keresd fel Rogers otthonát. Azt üzeni a kapitány, nem lelte meg aranyát. Más baj is van, az angyalát! Nyitva hagyták a vár ajtaját! Elszökött sok kiképzett rabszolga, meg kéne nézni valahány bokorba. Megyek én! Kurjant a szerecsen intéző, itt leszek hamar, pénzt azt meg te intéző’! Charles Vane és két jó barát, együtt várják a dagályt. Távcsővel figyelik az angol blokádot, vezérhajóján egy szőke virágot. Eleanor az, vérdíj kiötlője, miatta ködös a macsó jövője.

11.jpg

Este van, este van, foglyok nyugalomba, feketék isznak a tűz körül, halomba. Súg a Billy kalóz, terveket fontolgat, de mivel veszélyes, ezért hát elhallgat. Jön a másik, Silver, kétkedő a hangja, rövidített lábát, erősen vakarja. Álmot lát a vezér, falfehér Miranda, lisztes képit megint elejbünkbe tolja. Beszél a halálrúl, beszél elmúlásrúl, hiányzik a férfi mindennapjaibúl.

12.jpg

Utazni vágyik Anne, a vörös, mindegy hogy hova, Párizs vagy Öttömös. Bár a nyelvet nem beszéli nagyon, elég lesz mindenre a szerzett vagyon. Jack bezzeg kesereg, a hírnévről nyekereg. Majdnem bekerültek a töri könyvbe, mit leendő utódok forgatnak örökre, de muszáj menniük messze idegenbe, költeni a pénzük Brüsszelbe vagy Genfbe.

13.jpg

Most viszik, most viszik Silveréknek fiát. Éjszaka, kötözve, késsel kényszerítve. Annak a szép barna lánynak cölöpön áll háza. De sok könyvritkaság van a birtokába, Silver a szemeit rá sem meri vetni, haragos az édesanyja, jó lenne kerülni. Megkérdi a leány honnan a merészség, mivel elvetették Hornigold kegyelmét? Mert hiába bújnak itt Angliát tagadva, hasonló esetben tartásuk elfogyna. Egyszerű a dolog, feleli a tolvaj, elmondhatom neked, csak nehogy rosszat halj: Míg anyád félti nagy lavór tomporát, mi megisszuk a király összes rablott borát, nektek is így kéne, nem meghunyászkodni, váltsd le hát a muttert, ideje harcolni!

14.jpg

Lentebb a tenger déliesebb részén, tűz ég a hajóban, fa, kátrány és kőszén. Vane és Teach gyújtja azt, cselt akarnak vetni, az Angol blokádon átall törekedni. Kérdi az öregebb, akar-e bosszulni, orgazda csajának nótáját elhúzni? Nem akar most! Dehogy! Fontosabb a szökés, a mihamarabbi megmenekülés. Közben Rogerséknál megy a meghallgatás, fülelkedik lopva komorna asszonyság. Kíváncsi a férfi, a szőke múltjára, mit várhat majd tőle, most és hosszútávra. Hírnök jő és mondja, gyorsan fedélzetre, fehér zászlós hajó közelít sietve. Biztos a Vanet akarják mielőbb átadni, persze nem ártana kissé lassítani. És nem kéne a hajót lángba borítani, égő vitorlákkal felénk száguldani. Angolok! Hadfiak! Tengeri leventék! Ágyújukkal lőttek, aztán újrakezdték. Hiába a golyó, nem áll meg az gálya, tüzet szór a blokád szélső hajójára. Így lett szabad az út a kalóz flottának, az éj leple alatt messze vitorláznak.

15a.jpg

15b.jpg

Flint a fogságban szomorkodik nagyon, élete mindig balszerencsés vagyon. Nem akar többé a sors ellen küzdeni, másba felesleges reményt hasztalan ültetni. Bevallja Silvernek, mitől rossz a kedve, amit most Rogers, ugyanezt tervelte. Régen volt és mára el is feledte, de ismétlődik hajdani rendcsináló terve. Jó a harc, de még jobb a beköszöntő béke, nem engedi őket a szigetről a néne. Leány az anyjától mit is kérhetne mást, fontolja meg tervét, ne játssza a halált. Mindent megteszünk, én és ügyes apád, hogy minél jobban kerüljük Angliát. Odavan a fater, titkos küldetésbe, ami itt nincs meg, ellopatom véle. Ezért hát, fogd be szád, édes lányom Madi, nem szólhatsz bele, se te, se a papi. Amíg az öreglány e szavakat mondja, férjének Nassaun elég sok a dolga. Szökésre készülnek a helyi rabszolgák, jó felé menjenek, tudják majd az irányt. De hiába vannak harmincan csónakba, őket két angol feltartóztatja. Eléjük áll, érvel, csitítja a népet, de nem hatja meg a puskás őrséget. Süvít a sok golyó, két sebesült itt-ott, az egyik angol, a másik Mr. Scott. Fekete társai viszik innen messze, talán még élve ér el a szigetre. Ennyi volt a mára az izgalmas esemíny, remélem tetszett a sok véletlen rím!

 

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2016.02.19. 15:51:47

Megérte várni egész héten, pazar lett, nem találok szavakat. Megszavazom neked a blog legkreatívabb újítója díjat!

Kockás ingben írtad? ;)

Akármi Áron 2016.02.19. 17:29:02

GyorsRöpke!:)

Fekete Vitorlák HogyVót-ját szemezve,
Rábólintok én is Gabba díjára mentenben!
KEratív soraid már-már Aranya-ba hajlanak,
Inged kockáival remekül passzolhatnak!

Máskor is megéri majdan kivárni,
mert így kell a sorokat művészien vágni!(hányni!)
Irhatnék még sok ződet, szépet? - hát, no kérem!
De e nélkül is mutatja az írói összképet!

Gratula! Klassz, egyedi és csúszik az egész, mint vajban a kés:) Maradjon csak benne!:D
Nehéz megrontani egy-egy kérdéssel vagy észrevétellel az egész hv különlegességet, hát majd legközelebb!:D

Kv.: De Billy azé még marad kedvenc, mert egy kicsit álmodozó énjét is megvillantotta a fogságban, és ez egy derék ffi ember ritka erénye:.)))

Akármi Áron 2016.02.19. 17:33:50

Jujj: * Arany-ba (a rím kedvéért)

Pácsó Ármándó 2016.02.19. 17:44:50

@Gabba: Kockás hasban, az számít? :-))
Volt kedvenc részed? Mit szólsz a rákhoz?
Örülök hogy tetszett, állítólag ha népszerű lesz a forma, be lesz majd vezetve a vitorlás hogyvoltoknál, meg a szerelmi afférosoknál, esetleg a nyomozós-ritkaufósoknál :-)

@Akármi Áron: A csúszás miattam volt, elnézést kérek!
tessék csak megrontani kérdésekkel :-)
Billy igen derék fiatalember :-)

Gyakran Ismételt Válaszok: Nem, nem ilyen lesz ezentúl mind, hogyisne!

tinipuma 2016.02.19. 19:02:02

@Pácsó Ármándó: Ez egyszerűen bitang jó lett! Lehet, hogy néznem kellene a sorozatot is, de attól tartok a hogyvolt után csalódás lenne :))
"nyomozós-ritkaufós" :DD

Pácsó Ármándó 2016.02.19. 20:39:01

@tinipuma: Készüjjé! :-DD
A sorozat más, komolyabb és mindent le se tudok írni. Ráadásul szeretnek este, sötétben akciózni, hogy a képeken se látszódjon semmi. Most például nagyon epic volt, ahogy egymás után kihajóztak az öbölből a kalózhajók éjszaka és csak egy helyzetjelző világított a tatjukon, hogy a másik arra menjen, egyébként meg teljes elsötétítésben, lopva játszották ki az angolokat, akiket elvakított az égő hajók fénye. Ki volt találva nagyon!

Gabba 2016.02.19. 21:55:55

@Pácsó Ármándó: két dolog ütött szíven ebben a részben: az egyik Mr. Scott, mint családapa és kolóniavezér, a másik Max totális hiánya (még a hogyvolt sem említette, pedig egy Max - szex rímpár jól esett volna :)

Pácsó Ármándó 2016.02.19. 22:29:12

@Gabba: Teljesen elbújt sajnos, remélem hamarosan jelentkezik Max. És a bordély :-)
Mr. Scott engem is meglepett nagyon! És furcsa volt még, hogy ott van vagy 30 rabszolga 4-5 pisztollyal és 2 db őrrel nem képesek elbánni, sőt az egyik sebesülten, de úgy néz ki túléli. Ha beszél feletteseivel, akkor Mr. Scott lelepleződik és vége a beszerző körútnak végleg.

Pácsó Ármándó 2016.02.20. 18:45:00

Feladvány: Hogy hívják Woodes Rogers vezérhajóját magyarul? Körülbelül. (<-- Ez n em a megfejtés)

Pácsó Ármándó 2016.02.20. 19:57:46

@Akármi Áron: Nemrég a rejtett szigeten jártam. Billy jól van és továbbra is erényes :-)

@Gabba: Kémeim megsúgták, hogy az egyik szívfájdalmadra közelít az orvosság :-)

AaannnaaA 2016.02.21. 14:01:56

@Pácsó Ármándó: Vettem a megszólítás! Azért mondjuk rímbe szedve elég érdekes lenne az Affér. Most komolyan, írnék ódát Noah farkához? Vagy mi? Hm, ahogy így jobban belegondolok... :D
Nem, ebben Te vagy a tökéletes, én fűzfa-poétának nem válnék be...
Sajnálom, hogy nem tudom most végig olvasni, lévén darálásra hagytam a sorozatot, de köszi innen is @tinipuma: kolléganőnek, hogy jelezte, milyen jóféle írás készült, aminek a végén még meg is lettünk szólítva :)

Pácsó Ármándó 2016.02.21. 14:18:53

@AaannnaaA: Azért még ne tégy le róla végleg! Egy verses Onedin család, The Affair és Fargo! Hmmm! :-)
Tökéletes messze nem vagyok, majd meglátod, amikor elolvasod :-) És én is köszi @TimiPuma! :-))

Látom a feladványra nem tolonganak a megfejtők :-(

Aredhel 2016.02.21. 16:06:20

Zseniális hogyvolt. Igazán stílusos! Köszi.

Gabba 2016.02.21. 16:07:31

@Pácsó Ármándó: mert nem tudják...

amúgy is olyan álmos vagyok, hajnali 4-kor keltem Max kedvéért

Pácsó Ármándó 2016.02.21. 17:51:18

@Aredhel: Szívesen :-)

@Gabba: Sejtetted, hogy visszatérhet? :-)

Adok egy kis segítséget, ebben a negyedik részben hangzott el a hajó neve, de nem magyarul. A megfejtőnek szívesen adnák az Urca aranyából, ha nálam lenne :-)

Yobbágy Fery 2016.02.22. 06:30:00

@Pácsó Ármándó: Jól jönne az arany (még jobban jött volna 2011. késő tavaszán/kora nyarán, amikor 1800-1900$ volt egy uncia, szemben a mostani 1200$-ral :)), de nem hiszem, hogy a Deliciának lenne magyar megfelelője.

Akármi Áron 2016.02.22. 08:43:33

@Pácsó Ármándó: Ez igazán remek hír! Legközelebb ints, de legalább bólints, ha arra jársz, szívesen veled tartanék:)))

Gabba 2016.02.23. 19:50:42

@Pácsó Ármándó: szerintem mindegy

szeretjük így is, úgy is :)
süti beállítások módosítása