Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Fargo 2x03 - Kicsi, zöld és kedves

2016. február 17. 09:00 - tinipuma

Gyors körkapcsolással kezdünk, úgy látom mindenki megvan, remek, akkor még nem raboltak el senkit az idegenek. Hanzee, az indián az erdőben csücsül egy nyuszival az ölében, és mereng. Képek villannak be a gyerekkorából, egy bűvész a kalapból előhúzós trükkel szórakoztatta az unott fejű lurkókat az iskolában. Hanzee hazaviszi a nyuszit a birtokra, az állatkából vacsora lesz hamarosan.

01.jpg

A Gerhardt házban tárgyalás van, Floyd asszony összehívta a legközelebbi szövetségeseit, fiai is ott ülnek mellette, sőt begurítják a szobanövénnyé átlényegült családfőt is. A téma a kansasi ajánlat, mi más lenne. Floyd vázolja a helyzetet, Balta persze folyton beleugat a beszélgetésbe, ő mindenképp halomra lőné az összes jöttmentet, fafejű és agresszív egyszerre, ezt talán kezeltetni kellene, bár lehet, hogy reménytelen. A vendégek szerencsére régi motorosok a szakmában, a családi szövetségek is régen köttettek, ráadásul tisztában vannak azzal, hogy náluk jóval nagyobb és erősebb szervezettel állnak szemben. A háborúsdiba csak végszükség esetén hajlandóak belemenni, de ha a kansasiak rárontanak a Gerhadtokra, akkor segíteni fognak, mondják. Floyd asszonynak úgy tűnik egyelőre ennyi elég.

A betolakodók eközben a szállodájukban reggeli közben tartanak megbeszélést. Minden kiküldetés során érik az embert apró bosszúságok, Mike például nem tudott rendesen hajat mosni, a túl lágy víz az oka, segít Joe, a kolléga, ő például mindenhová magával hordja a megszokott, természetes alapanyagokból készült samponját az ápolt megjelenés érdekében. De térjünk a munkára, Floyd még nem adott választ, húzza az időt, egyértelmű. Mike szinte már indulna halomra ölni mindenkit, viszont itt Joe a főnök, hogy lövünk vagy fizetünk-e, majd az aktuális piaci helyzet határozza meg, szögezi le. Először Ryet kell megtalálni, ha szökésben van, akkor zsarolási alapnak kiváló lehet.

03.jpg

Lou Fargoba tart, útközben Hank hívja, azonosították Rye ujjlenyomatát a pisztolyon, amit a lányok találtak a hóban, kezdenek képbe kerülni tehát ők is. A városban barátunk szóba elegyedik egy helybéli kollégával, bizonyos Ben Schmidttel, a hármas gyilkosságról beszélgetnek, mi másról. Lou elmondja a legújabb hírt az ujjlenyomatról, a helyi erő a Gerhardt név hallatán menten betojik, ismeri a családot. Azért röviden bemutatja a famíliát, Ottot, a családfőt egyenesen Hitlerhez hasonlítja. Lou örül, hogy ilyen segítőkész kollégára akadt, úgyhogy rákérdez Milliganre és a Kitchen fiúkra (ők az ikrek) is. Sam őket nem ismeri, de Kansas hallatán már az infarktus kerülgeti szegényt. Stresszes ez a rendőri munka. A kolléga is szolgált a seregben, tudja jól, ha van reménytelenül elbaszott helyzet, akkor ez bizony az, meg is mondja kereken. Lou vállat von, ő nem egy beszari alak.

Készül a nyúlvacsora Gerhardtéknál, mondjuk Hanzee még csak a belezésnél jár, közben mellesleg kikérdezi Balta szöszke kislányát, tud-e valami esetleg Rye titkos helyeiről és kapcsolatairól. Simone nem tűnik túl eszesnek, menten bevallja, hogy a szigorú atyai tiltás ellenére eljár ide-oda füvet venni. Hanzee helytelenítőleg a fejét csóválja, de egyelőre megelégszik azzal, hogy a kiscsaj útbaigazítja.

04.jpg

A szépségszalonban zajlik az élet, Betsy is ott van, aggódik szegény, hogy a kemótól majd kihullik a haja, talán le kellene borotválnia. Constance nyugtatja, nem mindenki jár így, Peggy tromfol, az unokatestvére például csak a szemöldökét vesztette el. Utóbbi egyébként igen vidám ma reggel, eldöntötte, hogy mégis megy a szemináriumra (bár Ednek még nem szólt), a főnökasszony mérhetetlenül örül a fejleményeknek. Hank érkezik, kiragasztana pár körözési plakátot Rye arcképével, elbeszélgetnek kicsit a gyilkosságokról, Peggy jó hangulatának alighanem lőttek. Ráadásul Betsynek van egy elmélete és ezt meg is osztja mindenkivel: mi van, ha az elkövetőt véletlenül elütötte egy autó miközben a pincérlány után szaladt, ez megmagyarázná, hogyan került a fehér cipő a fára, lehet, hogy inkább a kocsit kellene keresni. Peggy próbálja menteni a menthetőt, a gázoló biztosan megállt volna segíteni. Hank vele ért egyet, épeszű ember egy baleset után nem viszi haza az áldozatát és lát neki a vacsorafőzésnek. Épeszű valóban nem, de mint tudjuk, önmegvalósításra vágyó fodrásznőnk nem ebbe a körbe tartozik.

Mihelyst ráér egy kicsit, Peggy kirángatja a férjét a boltból, csinálni kell valamit a kocsival, de rögtön, mert új fejlemények vannak, az emberek errefelé gondolkodni is tudnak, abból pedig baj lehet. Ed értetlenkedik egy kicsit, aztán meglátja a körözési plakátot és neki is megremeg a lába.

Lou várakozás közben kiszúr egy feltűnően ideges alakot a bíróságon, a kollégával együtt utánaerednek és igazoltatják. Skip Sprag, a zaklatott írógépügynök hadoválni kezd az üzletéről, a csúcsminőségű termékeiről, holmi csip-csup adóügyekről, valószínűleg a sajátjairól, meg szegény elhunyt bírónőről. Az továbbra is zavaros, hogy mit is akart a bíróságon, Lou bevinné egy kihallgatásra, de társa szerint nem szedhetnek elő egyenként minden futóbolondot, akivel a bírónak ügye volt, ebben is van valami.

Skip tehát távozhat, Ryehoz kopogtat be, a kisember helyett a ledér és első blikkre igencsak beszívott Simonet találja ott, aki kacéran beinvitálja egy italra, örül, hogy megismerheti nagybátyja üzlettársát. Hanzee is előlép, pedig szegény írógépkereskedő eddig is síkideg volt már. Öö, én csak beugrottam, mondja, tartozom egy kis pénzzel és meg akartam adni, azaz mégse, merthogy épp egy fillér nincs nálam, de meglesz hamarosan. Simone itt megunja a dolgot, nyakkendőn ragadja a szerencsétlent, gyerünk kocsikázni. Hanzee egyetértően bólogat, furcsa buli lesz ez.

07.jpg

08.jpg

Blumquisték kikocsikáznak a városon kívülre rendbe tenni a dolgokat, ami ez esetben annyit jelent, hogy Ed jól nekihajt egy alkalmas fának és ezzel elkenik a kocsi korábbi sérüléseit. Peggy nagy ötlete ez természetesen, emlékszik, a nagybátyja állandóan így csinálta, miután részegen összetörte az autóját, mivel ittasan okozott kárért nem fizet a biztosító. Ed nem teljesen biztos a dolgában, de megjön a bátorsága mikor a neje egy igazi lovaghoz hasonlítja. Az említett iszákos nagybácsi (legalábbis józanul) ügyesebb sofőr lehetett, vagy legalább annyit tudhatott, hogy jeges terepen nem egyszerű pontosan kiszámított ütközést produkálni. Ednek nem is jön össze, viszont sikerül összetörni a kocsi hátulját is. Másodjára megvan, az autót elvontatják, Peggy elégedett.

Gerhardtéknál még mindig nincs döntés a választ illetően, Floyd asszony még gondolkodik. Jeti a várakozásban megéhezett, magához vesz egy méretes csirkecombot, majd közli az asztalnál gubbasztó fiával, hogy holnap mehet vissza az iskolába, nem akarja, hogy baja essék. Bicebóca nem örül, ő maradni szeretne és kivenni a részét a buliból, de apja hajthatatlan, mész tanulni, azzal jársz jobban, nagyanyád is ezt akarja. Jó látni, hogy az öreglányon kívül más is képes gondolkodni a családban.

Időközben Lou és újdonsült társa is megérkeznek a birtokra, bár Sam a kapu előtt még felveti, hogy ő inkább moziba menne. Óhaja süket fülekre talál, bemennek. Mondjuk csak a tornácig jutnak, a helyi biztonságiak kérik a fegyvereiket. Lou érthetően ragaszkodik a sajátjához, a kolléga viszont szó nélkül adja oda az övét, barátunk nagyot néz, valaki itt nagyon félreértelmezi a hivatalos szervek hatásköreit, bár ahogy elnézem, egyedül van az álláspontjával. Floyd is megjelenik, Sam alázatosan köszönti a tekintetes asszonyt, épphogy nem hajol meg földig előtte. Lounak nagyon nem tetszik amit lát és hall, úgyhogy előlép és vázolja a helyzetet a maga módján. A kolléga fordít, Ryet keressük, instálom, csak ne tessenek bántani minket. Floyd asszony kijelenti, hogy itt a rendőrök senkivel sem fognak beszélni, távozhatnak. Az őrök nekilátnak kitessékelni a vendégeket. Lou persze még nem végzett, higgadtan közli a nővel, hogy mivel gyilkossági ügyben keresik a kicsi fiát, nem ez a leghelyesebb módja a helyzet kezelésének, a maga részéről ugyan nem szeretne lelőni senkit, de simán megteszi ha kell, én hinnék neki, de úgy látom Floyd is komolyan veszi. Van vér a pucájában, az biztos. Balta ezt a dramaturgiailag tökéletes pillanatot választja belépőnek, rögtön leüvölt mindenkit, a zsaruk tűnjenek a picsába, mi nem ölünk bírókat, minek, úgyis mindet mi fizetjük, harsogja bölcsen. Lou még rákérdez Mikera és társaira, ettől Floyd asszony kicsit megrezzen. Fia ellenben nem sejti, hogy barátunkban ő is emberére akadt, ahhoz ész is kellene. Kicsit farkasszemet néznek, aztán mindenki megy a dolgára. Hanzee amúgy is telefonált, Baltának el kell mennie.

Útban a városba Lou kiszúrja az írógépboltot, benézne. Sam udvariasan kirakja, neki jelentést kell tennie, meg szerintem gyomorfekélyt kapott szegény az idegtől, ha eddig még nem volt neki. Barátunk tehát egyedül megy be a boltba, Skip ugyan nincs bent, de valaki feltörte a zárat. Az illetők még ott vannak, Lou rögvest rájön kikkel áll szemben, ugye maguk Mike Milligan és a Kitchen Brothers? Az ikrek gyorsan fegyvert is fognak rá. Barátunk azért nem ijed meg, de az udvariassága már nem jön szívből. Mikenak mondjuk tökmindegy, ő elbeszélget bárkivel, meg amúgy is tetszett neki a megszólítás és a zsarut is kedveli, mondja. Rövid szópárbajt követően távoznak, gondolom most már Lounak is elég volt erre a napra.

El is indul hazafelé, csak megáll tankolni. Nem elég hogy hosszú a sor, Lou még kifog egy hülyét is, mégpedig a beszédesebb fajtából. Az illetőtől megtudjuk, hogy az idegenek rendszeresen ellátogatnak hozzánk, minden második hónapban jönnek, hármasával, de nem kell izgulni, békés szándékaik vannak, ő, mint állatkerti gondozó, ezt pontosan tudja. Lou sóhajt egyet és visszaül a kocsijába, megértem. Szegény pára teljesen elcsigázva ér haza családjához és még Hanknek is el kell mesélni az eseményeket. Egy süti mellett.

Időközben besötétedett, Blumquisték busszal mennek haza, mindketten a gondolataikba merülnek fáradtan, de azért mi halljuk őket. Ed kapott egy nyakmerevítőt, kissé megsérült az ütközésben, ezen kívül nyugtalan, aggódik, hogy már ne történjen semmi baj. Peggy szerint mindent sikeresen elrendeztek, nem kell tovább aggódni.

12.jpg

13.jpg

Gerhardték napja még nem ért véget, Balta valami telepen találkozik a lányával és a többiekkel. Gondos apaként először a gyerekkel foglalkozik, azaz szőrmentén lekurvázza, felpofozza, majd behajítja a kocsiba, így kell ezt. Jöhet a munka, az írógépkereskedő még mindig nem közölte Rye tartózkodási helyét, ezért kell most személyesen intézkednie, gondolom. Skip hiába mond bármit, leszarják. Annyit még kinyög, hogy Milliganék is keresték a kisfiút, lehet, hogy el is kapták, ez esetben ő segítene megkeresni. Balta nem kér a segítségből, Skip Sprang ezzel bevégzi pályafutását egy gödörben, ráöntenek egy teherautónyi betont. Balta kiadja az új utasítást, Hanzee megy Minnesotába hogy hazahozza Ryet, ha valakinek ez esetleg nem tetszik, azt meg kinyírja.

Címkék: fargo
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ernoke 2016.02.17. 16:27:18

Az egész teljesen új megvilágítást kap a hogyvolttól, szétröhögöm magam rajta, és a képek is nagyon jók.:D Egyébként maga a sorozat is rendkívül szürreális.

tinipuma 2016.02.17. 18:49:04

@Ernoke: Köszi, azt hiszem ennél szebbet hogyvoltíró nem kaphat, bele is pirultam :D

Gabba 2016.02.19. 08:02:21

@tinipuma:
Peggy: Igazi Lancelot vagy!
Ed: Az meg micsoda?

Jó sori, szuper hogyvolt, mi kell még? :)

Pácsó Ármándó 2016.02.19. 20:42:20

Nekem a hentes a kedvencem! És a sodró hogyvolt .-)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.02.21. 21:45:28

Ez a Simone tiszta Penny az agymenőkből, és most nem a külsőre céloztam ;)

Jó az új évad is, azt hittem Bob Thorton nélkül gyenge lesz, de az összes szereplő üt, nagyon komoly.

tinipuma 2016.02.22. 19:42:29

@szociál: Na, ez sose jutott volna az eszembe. Kedvelem Pennyt nagyon, a sorozatot is, de ő sokkal kedvesebb, nem? :D

@Pácsó Ármándó: Akkor készülj és gyere, kedvenc henteslegényünkre fantasztikus kalandok várnak még ;)

Pácsó Ármándó 2016.02.22. 20:39:03

@tinipuma: Beírtam egy pirospontot neked a henteskedvelésért és azért, mert figyelted a méltán népszerű FV. sorozatot és szóltál az Afféros kolleginának is! :-)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.02.24. 16:30:11

@tinipuma:

De egyformán géniuszok, ami az agyukat illeti, Sheldon tőlük beirdalná az ütőerét :)

tinipuma 2016.02.24. 22:21:35

@szociál: Szerintem az érzés kölcsönös :))
süti beállítások módosítása