Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 05x09 - Stüszi vadászat (Évadzáró)

2016. február 04. 13:00 - Ancsinszka

Elérkeztünk az ötödik évad utolsó részéhez, melyben az átívelő probléma láncolatot a Bates házaspár gyanúsítgatása adta. A Yard addig járt Anna és férje nyakára, hogy végül sikerült az asszonyt bezárni a börtönbe, mert egy semmiből előkerült szemtanú szerint Anna lökte Greent a forgalmas úttestre. Mary látogatja meg éppen komornáját, és reméli ezzel alátámasztja majd Anna ártatlanságát, mert ha a bulvár sajtó megírja, hogy Grantham lordjának legidősebb lánya a saját két lábán befárad a börtönbe, akkor a szolgáló nem lehet bűnös. Carson és Hughes is ezen értekeznek, és nem tartják különösebben jó dolognak, hogy benne lesz a család a Hello! magazinban. Később már Carson szobájában nekiáll Hughes-zal borozgatni és kellemesebb témákról beszélgetni, mint például a közös lakásbiznisz. A család készülődik a fajdvadászattal egybekötött kiruccanásra Sinderbyék másik birtokára. A Roxfort expresszel szelik a tájat, és közben közösen izgulnak Sinderby papa morgós magatartása miatt, de majd mindenki levezeti a feszkót a vadászat során.

01.jpg

Mindenki örömtelien üdvözli egymást, Rose-ék kivirultak a nászúttól, de a túláradó optimizmus nem annyira ragadós. Sinderby lakája, Stowell legalább annyira otromba bunkó, mint gazdája, és arcizmát se rándítva tér ki Branson kérése elől annak sofőrös múltja miatt. A díszes társaság jól felfegyverkezve elindul vadászni a fajdokra, a hangulat meg pont annyira barátságos, mint az angol időjárás. Bates közben meglátogatja nejét a börtönben, és az esélyeket latolgatják, ám Annának van még egy szomorú történet a zsebében. A mostohaapja molesztálta kislánykorában, és egyik este Anna böllérkéssel kezében várta megrontóját. Nem ölte meg, de megvágta a férfit, a rendőrség meg kijött a balhéra. Szerencsére sikerült beadni akkor egy álsztorit, hogy csak részeg volt a fater és elesett, de Anna aggódik, hogy rábukkant erre a rendőrség. Bates persze szentül hisz felesége ártatlanságában. Violet vezényletével sor kerül végre a nagy találkozásra Kuragin és asszonykája között, meg persze Isobel és Merton is ott vannak, hogy közösen izgulják végig a nagy találkozást. A televízió előtti évek nagy izgalmai ezek.

04.jpg

Mary pedzegeti Baxternek egy kis ármánykodás tervét Stowell ellen, mivel a komornyik feltűnően otrombán viselkedik mindenkivel, de különösen Bransonnal. A lady meg is kéri a komornát, hogy Barrow-nál érdeklődjön valami jó kis szívatás ügyében Stowell részére. Kuragin végre átéli azt, amit sokan Dévényi Tibi bácsi Három kívánságában; vagyis egyáltalán nem az történik, amit kívánt volna, de ha már mindenki ezt nézi, vágjunk hozzá jó arcot! Kuraginné se tűnik valami über boldognak, és a kellemetlen helyzetet a múlt felhánytorgatásával tromfolja. Barrow is újra nyeregben érzi magát, mert rögtön ki is fundált egy tervet. Megkezdődik az esti vacsoraparti, a skótduda meg a hárfa aláfestő zenéjével. Stowell továbbra se akarja kiszolgálni Bransont, mire már gazdája szól rá, hogy vegyen vissza magából. Ekkor helyezik el Sinderby papa tányérján a többiekéhez képest meglehetősen sovány adag ételt. Nyilván Barrow ügyeskedése ez, de a gazda kérdőre vonja Stowellt, hogy mi a péló akar ez lenni? Stowell kap egy szidást, Sinderby meg tréfának titulálja a dolgot, és Barrow-nak is beszól. Violet otthonában Kuraginné igen hamar bontja az esti bulit, Kuragin is eltávozik, de előtte azért még bepróbálkozik Violetnél biztos, ami biztos alapon, sajnos hiába. Sebaj, vár még ránk egy kis geronto-románc Merton és Isobel részéről úgyis.

05.jpg

A Lord végre színt vall fájdalmairól feleségének a lehetséges anginájáról, de aggodalomra semmi ok egyelőre. A Lord Edith-hez is benéz mielőtt lefeküdne, és  elárulja, hogy tudja Marigold titkát, meg biztosítja lányát támogatásáról. Barrow nem elégedett meg a fél sikerrel vacsoránál, pláne, hogy neki is beszólt Sinderby, így most nagyobb terveken töri a fejét, és megpróbál Stowell bizalmába férkőzni. Denkert sikeresen csőbe húzta Spratt, így most húslevest kell készítenie a grófnénak. Természetesen Denker annyira ért az ízletes húsleves elkészítéséhez, mint süllő a sakkozáshoz, ezért a komorna Pattmore-hoz fordul segítségért. Megpróbálják megfőzni együtt, de olyan borzasztó íz világ keveredik, hogy erre még Gordon Ramsey se tudna több csúnya szót kitalálni. Daisy viszont előáll egy jó tervvel: Denker megkapja az összetevőket, és úgy tesz mintha megfőzné, de Daisy készíti majd el, és átviszi.

07.jpg

Carson libben be Hughes szobájába egy kancsó borral, készül valamire az öregharcos! Na nem nagy dolog, csak gondolta tehetnének egy ajánlatot a kinézett házikóra, és Carson már koccintana is az ingatlanos szép jövőre, de Hughesnak valami nem tetszik. El is meséli a testvére betegségének szomorú történetét, meg hogy az ápolásra ment el a félretett pénze, és nem mehet nyugdíjba, meg nem is tud Carsonnal így közös bizniszbe kezdeni. Carson persze borzasztóan elkámpicsorodik a dologtól, ám Bates szakítja félbe a lelombozott csevegést. A lakáj kapott egy sürgős üzenetet az ügyvédtől, nem túl jó hírekkel, ezért Bates szeretné használni Carson telefonját, amire meg is kapja az engedélyt. Közben Sinderbyéknél újabb szép vadászós nap jött el, szegény Atticus meg kiszorult a lövészhelyből, egy Henry Talbot nevű vendég miatt. Mary kerül Henryvel egy helyre, aki szépen kapja is az ívet Marytől. Szegény fickó persze nem tudott az egészről semmit, de ha már így vannak nem bánja, hogy Mary is ott van.

08.jpg

Daisy igen óvatlanul közelíti meg Violet házikóját, és Spratt egyből körül ólálkodja az immáron üres kosarát. Violet meg Isobel eközben a kiskertben tépelődnek. Isobel úgy döntött akkor megy hozzá Mertonhoz, ha a fiai nem ellenzik a frigyet. Merton tett is lépéseket, de sajnos hiába, mert Merton Junior ugyanabban a kedvesen bunkó stílusban írta meg változatlan érzéseit. Isobel végül a szingliség mellett dönt, Violet pedig kacarászva bíztatja, hogy legalább Clarkson doki örülni fog. Sajnos Spratt összerakta a kirakóst, és egyből meggyanúsítja Denkert, hogy Daisy levesét akarja felszolgálni. Meg is találja a levessel teli üveget, és már önti is a lefolyóba a kis dög. Denker meg totál lesápad a fejleményekre. Sinderbyék teadélutánján egyszer csak beállít egy hölgy a kisfiával. Sinderby papa teljesen kétségbeesik a váratlan vendégeken. Minden jel szerint Sinderby szeretője és zabigyereke ácsorog az ajtóban, Rose gyorsan megkérdezi apósától a hölgy nevét, majd elébe siet, és üdvözli, mintha az ő barátnője lenne. Mary is gyorsan összerakja, hogy Barrow intézte a kis jelenetet. Granthamék fő szarkavaró inasa jól informálódott Stowelltől, hogy aztán jól behúzza a csőbe a bunkó komornyikot, plusz Sinderbyt is megleckéztesse. Az egész család Rose segítségére siet, és mind régi ismerősként kezelik a hölgyet. Később Sinderby papa lerója háláját, és szívébe zárja végre a menyét.

10.jpg

Bates közben hátrahagy pár búcsúlevelet, mert Londonba utazik, hogy feladja magát Anna helyett. Persze Carsonék rögtön agyalni kezdenek, hogy akadályozhatnák ezt meg. Végül Molesley megkapja a Bates házaspár lakásának kulcsát, és nekiáll kutakodni valami bizonyíték után, de csak Bates fotóját viszi magával. Mary búcsúzik el Henrytől, mert közben beszélgettek meg táncikáltak, és úgy tűnik megkedvelték egymást. De Henry már utazik is tovább, és Mary reményét fejezi ki, hogy még találkoznak. A család is visszatér a fészekbe, és már foglalkozhatnak is a Bates házaspár ügyével. Mindenki értetlenkedik, meg idegesek, megy a jajongás. Szerencsére a Lord intézkedik és Annát hazahozzák végre a dutyiból, persze óvadék ellenében lehet szabadlábon. Viszont Bates szökésével magára terelte a gyanút, így megy a dilemmázás, hogyan bizonyítsák be mindkettőjük ártatlanságát. Violetnél eljött végre Spratt nagy pillanata, hogy visszaszívassa Denkert, aki igencsak megremeg a grófné látványától. Violet rögvest meg is kóstolja a levest a kondérból, és Spratt már figyelmezteti is, hogy ő megmondta, de mindenki döbbenetére Violet fenségesnek titulálja a levest. Persze nem kíván megenni belőle egy tányérral, mert a lényeg, hogy Sprattnek ne legyen igaza, és ez legalább látszólag sikerült.

11.jpg

A Lord az egybegyűlt családnak elmondja szerencsére nincs szív és érrendszeri megbetegedése, ellenben fekélye az van. Szóval csak diétázni kell, marad a tej, kenyér, herzszalámi. A másik remek hír, hogy a della Francesca jó áron kelt el, így mehet a renoválás is. Szóval Lordként elég csak körbe járni kétszer a birtokot, meg leemelni a falról egy eredeti olasz festményt, és minden rendben is van! Az epizód eddig kábé nyáron játszódott, de mivel ez a karácsonyi speciál rész, ezért így a végére gyorsan előre is szaladunk az időben 1924 karácsonyához. A család együtt díszíti a hatalmas karácsonyfát, Molesley meg Baxter serényen járja a yorki fogadókat Bates fényképével, hátha látta valaki. Carson elújságolja a nagy hírt Hughesnak, hogy megvette a fogadónak való házat végre. Micsoda öröm! Molesleyék is szerencsével jártak, megtalálták a helyet, ahol Bates járt Green halálának napján. Sőt a tulaj meg is esküszik, hogy Bates volt ott aznap. Mary persze egyből jön a dolog kevésbé jó részével, mert így Anna fog visszamenni a dutyiba, de a Lord szerint akkor foglalkozzanak ezzel, ha már ott lesznek.

12_1.jpg

Merton tajtékozva olvassa el fia Isobelhez írt levelét, és tisztára kiborul, hogy az asszony hónapokig rejtegette azt. Teljesen elhatárolódik Merton Junior szavaitól az apja, de Isobelt ez nem győzi meg sajnos. Merton meg kétségbeesetten vall szerelmet, amit Isobel igen tisztel, de nem szeretné, ha ilyen cécóban kéne tölteniük a hátralevő éveiket. A karácsonyi vacsora előtt Branson, Edith meg Mary a télapós zokinat rakják a gyerekek ágyrácsára, és Branson javaslatára közösen emlékeznek meg Sybilről. Később már az egész család a cselédekkel együtt közösen énekel a fa előtt, majd mindenkit italozásra ösztönöz a ház ura. Egy bál úgy jó, ha mindenki pocsolya részeg, mondá Lady Lavender is a Csengetett Mylordból. Isobel meg Violet vonulnak el privizni a kis szalonba, amolyan évösszegző beszélgetésre. Violet elmeséli a nagy lamúrt Kuraginnal, és azt is, Kuraginné hogyan akadályozta meg a nagy szöktetést. Violet később már hálás volt ezért, és ezért kutatta olyan elszántan a hercegnét.

15.jpg

A Lord annak rendje és módja szerint közben jól bemákol a sherryből. Épp pityókás beszédre készül, de Branson félbeszakítja, és magasztalni kezdi apósát, és gyorsan kórusban elénekelteti a „He’s a jolly good fellow” dalt. A Lord persze ezután se jut szóhoz, mert Mary és Edith duóját konferálja fel Branson. Carson közben privát beszélgetésre hívja Hughest. Carson közli a házvezetőnővel, hogy kettejük nevére vette meg a házat, és egyúttal szeretné megkérni a hölgy kezét is. Hughes persze kamillázik, de igent rebeg a gavallér Carsonnak. Na, legalább egy geronto-románc csak összejött. Bransontól is kábé az egész évadon keresztül ment a búcsúzkodás, ami eléri végre tetőpontját, a Lord is könnyes búcsút vesz vejétől és unokájától. Szép beszédet is mond a tiszteletükre, és mindenki könnybe lábadt szemmel kezd tapsikolni. Annának is kijár a boldog meglepetés, ugyanis Bates tér vissza szerencsésen a bujdosásból. 

Címkék: Downton Abbey
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.05.06. 14:04:33

Jók a hogyvoltok! Lesz majd a hatodik évadról is? Mit szólsz, hogy a Story4 végre a negyediket?:D

Ancsinszka 2016.05.06. 14:48:12

@PuffCinq: Köszi, örülök, hogy tetszik! :) Már fent van az (sajnos) utolsó évad első két részének hogyvoltja, meg lassan jön a harmadik is. Láttam én is a reklámot, hát el sem hiszem, hogy végre elkészültek a szinkronnal. :D Nézed ott is?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.05.06. 15:01:53

@Ancsinszka: Ó, köszi, tényleg itt vannak az újabbak is, nem tudom, hogy nem vettem észre. :) A 4x01-et megnéztem, nem hiszem, hogy mindig nézni fogom, de jó volt nosztalgiázni! :)

perszepolisz 2016.08.26. 21:25:42

Hozzászólok én is: Hetek óta ezt a sorozat és a hozzá tartozó hogyvolt tölti ki a napjaimat. Mindkettő kurva jó.
Egy megjegyzés/kérdés az epizódhoz: Lord Sinderby komornyikja Stowell, de az eredeti nyelven következetesen 'Sto' Vajon mi az igazság?
Még valami: Thomas mit csinál már a 3. évad óta mint alkomornyik? Nekem úgy tűnt, hogy neki nincs is feladata.

Ancsinszka 2016.10.12. 16:51:40

Köszönöm. :) Én csak eredeti nyelven láttam, de ott is Stowellezik szerintem, de lehet Stózzák is, már régen volt. :) Barrow alkomornyik pozija lövésem sincs, mitől több vagy jobb, mint Molesleyé pl., de az idő haladtával tényleg az ő munkaköre lett a legelhanyagolhatóbb, vagyis nagyjából tényleg nem csinál semmi extrát.
süti beállítások módosítása