Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 10x01 - Az én harcom

2016. január 26. 09:00 - Hoppancs

Kezdésként maga az udvariasan bemutatkozó Fox Mulder tart gyorstalpalót az X-akták mibenlétéről és az idegenekről, akik már a kőkorszakban is köztünk voltak, hát még most. Illusztrációul a dicső múlt egymásra halmozódó fotói szolgálnak - hopp, egy Gumiember! - aztán már lángol is a szimbolikus kupac, mert az ügyosztályt bezárták, és mindenki továbblépett. Kivéve Muldert, aki fáradhatatlanul okít Roswellről és társairól, majd levonja a következtetést, hogy semmiről sincs fogalmunk, pláne az igazságról. Mindeközben becsapódó ufóban és kecses űrlénykacsóban gyönyörködhetünk.

bscap0000.jpg

A főcím után rögtön 1947-be csöppenünk, ahol egy dokit szállítanak a sivatagba pottyant - a felkelő nap fényében minden oldalról menőn festő - azonosítatlan légi járműhöz. A jelenben egy másik orvost, bizonyos dr. Dana Scullyt hívnak telefonhoz halasztást nem tűrve, a műtőasztalon felejtett beteg meg majd reklamáljon, ha mer. Ezalatt Mulder morcosan nézi az Obamával mókázó Jimmy Kimmelt, a laptop kameráját leragasztva, nehogy kiderüljön, hogy nincs humora. A frissen mozgósított Scully műsorajánlata már testhezállóbb, bár Mulder elsőre nem ájul el a liberális médiát szidalmazó amerikai Szaniszló Ferenctől. Gyorsan kiderül azonban, hogy van bennük némi közös a Tad O’Malley nevű pasassal, aki alig várja, hogy feltárhassa elméletét az exügynöknek. Utóbbi persze – ha idegenekről van szó – Scully nélkül egy lépést sem hajlandó tenni.

bscap0001.jpg

 Az újraegyesült páros fáradt flörtjét fekete autó érkezése szakítja félbe, benne O’Malley-vel, aki nem kíván az utcán értekezni, nehogy zajgyűjtőkkel rögzítsék a mondandóját. Vagy tényleg tud valamit, vagy igen súlyos paranoid skizofréniában szenved. Egyelőre Mulderék sem döntötték el, melyik verzió az igaz, ezért inkább nem kérnek a pezsgőjéből. Tad olyan fesztelenül danázza le Scullyt, hogy Mulder a sokktól szeretne kiugrani az ablakon, de azt sajnos nem lehet lehúzni, mert golyóálló és roppant biztonságos. Tadet hamarosan ketten győzködik, hogy az X-aktáknak vége, nincs itt semmi látnivaló. (Tessék szépen lehiggadni és kikapcsolni a televíziót!) A nyughatatlan tévés azonban olyan szavakkal dobálózik, mint az igazság, amitől Mulderben határozottan megmozdul valami. Mielőtt végképp behódolna a „konzervatív fegyverbuzinak”, gyorsan levizsgáztatja, Tad pedig átmegy, mint a huzat. A jó diák azt is közli, hogy ő bizony Schobert Norbert-i babérokra tör: a világ leggonoszabb összeesküvését készül leleplezni.

bscap0002.jpg

A trió első közös útja az elhagyatott házikóban éldegélő Svetához vezet, aki rögtön zavarba hozza Muldert azzal az állítással, hogy ők egyszer régen már találkoztak. (Mintha minden elrabolt kiscsajra emlékeznie kéne. ) Sveta azóta is rendszeresen vett részt űrhajó-kirándulásokon, melyek során embriók be-, babák meg kikerültek belőle, és egy csipetnyi idegen DNS-t is betoltak a köldökén keresztül. Utóbbit majd Scullynak kellene igazolnia, vagyis Danának, ahogy mostanában mindenki szólítja. (Közben egy pillanatra visszaugrunk 1947-be, hogy tanúi lehessünk, ahogyan az ufóroncstól pár méterre kúszó, fegyvertelen földönkívülibe a katonák a South Park Jimbóját megszégyenítve eresztenek ötven golyót. A doki rosszallja az eljárást.)

bscap0003.jpg

Az utazásai során gondolatolvasóvá képzett Sveta DNS-mintavétel közben lerántja a leplet a mindenkit kínzó kérdésről: mi a búbánatért nincs most együtt ez a két szerencsétlen ufóvadász, amikor a második mozifilm végén még boldogan csónakáztak el a naplementében? Hát azért, mert Muldernek endogén depressziója lett, és azt nem élte túl a kapcsolatuk. Elég béna ürügy, de egyelőre ennyivel kell beérnünk. Sveta a közös gyereket is szóba hozza, ezért Scully gyorsan karon döfi egy nagy tűvel. Pedig az ő elrablását még csak ezután említi meg.

bscap0004.jpg

O’Malley közben olyat mutat Muldernek, amilyet még nem látott, vagyis egy üzemagyag nélkül működő ufómásolatot, amelynek környezettudatossága láttán Leonardo DiCaprio is a szívéhez kapna. És még gravitációs térhajtóműve is van. Na, vajon honnan nyúltuk ezt a technológiát? A véres nyakú Scully épp saját vénáját csapolja, amikor Tad meglepi, és a munkájáról kezdi faggatni. Ami jelenleg az, hogy fül nélkül született gyerekek műtétjénél asszisztál, amiről Tadnek nem a L'art pour L'art-sláger ugrik be, mint minden rendes embernek, hanem az, hogy mennyire hasonlítanak ők az űrlényekre. Scully szerint ennek semmi köze a korábbi foglalkozásához. O’Malley mindezen úgy meghatódik, hogy be is teszi a doktornőt a show-jába, és ki tudja, mi egyebet akar még tőle.

bscap0005.jpg

Mulder éjjel elstoppolja magát Svetához, hogy tovább faggassa, és milyen jól teszi, mert azonnal kiderül, hogy a lányon valójában emberek kísérleteztek az űrhajókon, ráadásul az arcukat is látta. Hősünk hívja is az O’Malleyvel autókázó Scullyt, majd Skinneren keresi az aktáit, mintha el sem telt volna tizennégy év. Némi marakodás után Skinner bevallja, mennyire hiányzott neki volt beosztottja, aki ettől annyira elérzékenyül, hogy megadja neki a számát. Ezt követően - az éj leple alatt - egy hajlott korú, bohém külsejű fazonnal randizik, aki nem más, mint a hetven éve érdekeseket tapasztalt orvos. A kísérletekben is érintett bácsi sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánja az idegen technológiát az emberiség ellen fordító rejtélyes csoport létezését, de azért elhinti, hogy Mulder nagyon közel jár a megoldáshoz, és hogy Roswell csupán színjáték volt.

bscap0006.jpg

A Mulderhez beeső Scully nem örül, hogy exe megint totál biztos benne, hogy rájött, mi a dörgés. Kérve kéri, hogy most kivételesen ne kattanjon be, de szavai hiábavalóak, úgyhogy el is húzná a csíkot, ha nem lép közbe O’Malley. A rezignált Scully, a lelkes O’Malley és a riadt Sveta alkotta gyülekezet előtt Mulder (Tad támogatásával) előadja a tutit: a hidrogénbombák által idevonzott zöld emberkék csak jót akartak volna nekünk, de rossz képviselőinkkel akadtak össze, akik a szöveteik felhasználásával évtizedekig rabolgatták saját fajtájukat, azért, hogy a végén világuralomra törjenek. Ennek része az is, hogy mindenkit megfigyelnek különféle ürügyekkel, na meg hogy hambival hizlalják hülyére a népet (ugye, hogy Norbi megmondta?). A leigázás amúgy napokon belül kezdődne is, ezért gyorsan adásba kell mennie a témának.

bscap0007.jpg

Scully szerint mindez „magába forduló technoparanoia”, és egyébként sem leltek Svetában oda nem illő DNS-t, úgyhogy ennyit erről. Később semmi nem lesz a nagy bejelentésből, mert Sveta visszakozik és menekülőre fogja, majd egy ufóból kinyúló zöld sugár megsemmisíti szegényt. Hogy még vészjóslóbb legyen a helyzet, Tad felszívódik, az ufómásolatot pedig felrobbantják a tudósokkal együtt. Scully villámgyorsan felülvizsgálja a korábban szépen hangzó véleményét, mert újrafuttatta a tesztet, és mégis talált valami furcsát és megmagyarázhatatlant Svetában, meg saját magában is. E drámai pillanatban Skinner csörög, mert krízis van, a Most Már A Nyakán Keresztül Cigarettázó Férfit pedig rövidesen arról tájékoztatják, hogy újranyitották az X-aktákat.

Címkék: x akták x-akták
29 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa! 2016.01.26. 09:48:56

Ez pontosan így történt, egy óriási csapongó katyvasz volt az egész :(

Today05 2016.01.26. 10:06:28

Szerintem a konteos sracoknak meg mindig nem mult el az erekciojuk miota megneztek ezt az epizodot. Nekem nagy csalodas volt, szajbaragos es primitiv.

consigliere 2016.01.26. 10:08:34

Szerintem a poszt is eléggé sültlenség. Olvasd már vissza legalább a címet mielőtt kirakod..

RTB 2016.01.26. 10:17:37

olyan volt, mintha a szabadon ébredők posztjaiból állt volna össze a forgatókönyv

A Manci, akiben nincs szilikon, se hyaluron 2016.01.26. 10:18:31

Ti itt az Indexnél tudtok valamit.
Az egyik öles cím alatt agyondícséri, két bekezdéssel lejjebb a másik meg a porig fikázza.

Azért beszélgetni szoktatok a szerkesztőségben?:)

Flankerr 2016.01.26. 10:23:43

@A Manci, akiben nincs szilikon, se hyaluron: A hogyvoltíróknak sixx kivételével nincs közük az Indexhez. Semmi, csak ide blogolnak.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.01.26. 10:25:03

@A Manci, akiben nincs szilikon, se hyaluron: De miért kéne igazodni egymás véleményéhez? Én tegnap megírtam miért tetszett az egyik blogra (azért annyira én sem estem tőle hanyatt, de a régi részek rajongójaként örültem, hogy egyáltalán készült folytatás), más meg megírta egy másik blogra, hogy neki meg nem tetszett. Üdv az úgynevezett Interneten! ;)

A Manci, akiben nincs szilikon, se hyaluron 2016.01.26. 10:30:26

@-Szűcs Gyula-: kedves Gyula, értem én. Fontos,hogy hangsúlyozzátok, hogy a vélemény szent és szabad akár egy szerkesztőségen belül is. Az X-akták nem veszélyes terület, és még jól is ki lehet jönni ebből. (mondjuk a migráns-téma esetén megnézném,hogy ezt ugyanígy el mernétek-e sütni :))

De szerkesztésileg hülyén jött ki számomra, aki épp csak kiszédelgett az ajnározó cikkből (a klotyóra én is féltem ráülni anno:) és rögtön ott villogott lehúzó headline alább.
:)

És mivel a vélemény -állítólag- szabad, hát megjegyeztem. Üdv a demokráciában! :)

A Manci, akiben nincs szilikon, se hyaluron 2016.01.26. 10:31:56

@Flankerr: vágom.
de nyilván van egy szerkesztő, aki azért felel,hogy milyen tartalom, hogyan kerüljön ki az oldalra, milyen elosztásban, stb.
nem csak úgy bepottyannak randomra a cikkek.

2016.01.26. 10:34:30

Nekem tetszett. Kíváncsian várom a ma esti részt.

lavór 2016.01.26. 10:35:12

Na mert a vánszorgó zombik akkora durranás, mi? :D

amorfati (törölt) 2016.01.26. 11:09:33

Én nagyon örültem az új résznek, és tulajdonképpen tetszett is. Mondjuk az szíven ütött, hogy Scully nem vörös, Mulder meg elég csövesre vette a figurát, de ezek mellett imádtam

Mazzzzu 2016.01.26. 11:11:57

Nekem is tetszett, de fan vagyok, szerintem, ha hozza a számokat és hozni fogja sztem, szal lesz itt folytatás, de kicsit még vissza kell rázódni, mer Mulder még nagyon Moodys volt.

amorfati (törölt) 2016.01.26. 11:45:30

@Mazzzzu: nekem is ez volt a véleményem, hogy még nem igazán találja a szerepet. (? vagy direkt mosták még össze kicsit, hogy a Duchovnyt a Californication miatt szeretőket is megfogják)

agarik 2016.01.26. 12:12:01

Azért jó a cikk mert bár így túlelemezve igaz amit ír, nekünk mégis tetszett, így nevethetünk önmagunkon.
Tovább nézzük!

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.01.26. 12:30:53

Most komolyan mit vártok az x-aktáktól? Kellemes tv sorozat kis borzongás, kis összeesküvés pont annyi hogy eltudjál rajta agyalni miközben kikapcsoltad a tv-t de még nem alszol.
Ennyi semmi több.

Fehérlapos 2016.01.26. 12:34:41

A végére elaludtam, a felénél elvesztettem a fonalat.

new_boy_on_the_block 2016.01.26. 13:19:58

Éjjel-Nappal BDPST jobb. Egyetértek az íróval.

Post Modern Prometheus 2016.01.26. 14:35:47

,,Most Már A Nyakán Keresztül Cigarettázó Férfit" CSM már az utolsó évadban is (előtte is talán, erre már annyira nem emlékszem) így cigizett :D szóval szimplán csak a létezése az ami meglepő, nem pedig az, hogy hogyan cigizik :D
Egyébként a rész tetszett, nekem abszolút megvolt az XF feelingem :D (a második rész pedig szerintem jobb lett, legalábbis olyan szinten, hogy végre kaptunk valamit ami a 2. filmből hiányzott, de nem akarok spoilerezni :D)

szamaritánus 2016.01.26. 14:44:34

lol, öreg, nekem csak egy kérdésem van: MI A FASZNAK NÉZTED MEG?

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2016.01.26. 14:53:12

@Post Modern Prometheus: Fú, tényleg? Erre már nem is emlékeztem. Látszik, hogy az utolsó évadot csak egyszer láttam. Kösz az észrevételt!

Post Modern Prometheus 2016.01.26. 15:07:51

@Hoppancs: én sem láttam többször :)
i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/07/07/23/2A50D6D600000578-3152789-He_s_back_Mulder_and_Scully_s_nemesis_Cigarette_Smoking_Man_play-a-23_1436309072167.jpg
ez már tuti, hogy utolsó évados kép, és látszik is az a cucc a nyakán, de a lényeg, hogy CSM örök és halhatatlan :D:D (kár, hogy a Well-Manicured Man nem lett az :( )

Serrin 2016.01.26. 15:33:41

Szerintem pont azt hozta, amit vártam tőle. Engem meggyőztek.

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2016.01.26. 15:38:19

@Post Modern Prometheus: Jól van, na, akkor neked jobb a memóriád.:) Elhittem ám bizonyíték nélkül is.

Post Modern Prometheus 2016.01.26. 15:40:52

@Hoppancs: X-aktákkal olyan vagyok szivacs, mindent magamba szívok :D persze én is rég láttam már az elejétől a végéig, úgyhogy már csak magam miatt is kerestem meg a képet, hogy tutira jól emlékszem-e :D

shred 2016.01.26. 16:56:03

Mulder szerencsére megborotválkozik és öltönyt vesz a további részekben. Mondjuk egy kicsit én is elszundítottam rajta, pár perc kimaradt a sztoriból.
A menekülő alien nagyon vicces volt, ahogy kúszott a kis kezével-lábával:)

krétacsík 2016.01.26. 22:29:38

Elég sekélyes írás, nyilván a rabszolgasors vagy a szulejmán nálad az etalon, több tiszteletet kíván a széria...a felszínt sem karcolod

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2016.01.27. 10:51:40

@krétacsík: Ez hogyvolt, nem kritika vagy elemzés.

Halkan megjegyezném, hogy a sorozatot imádom, része volt a gyerekkoromnak, tele volt a falam poszterekkel, úgyhogy ne aggódj, megvan a tisztelet. De a hogyvolt egy ilyen műfaj, a vicces dolgokat emeljük ki. Mondjuk ez a rész kicsit tényleg béna volt, a másodikat már sokkal jobban szerettem.
süti beállítások módosítása