Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A muskétások 2x08 - The Prodigal Father (Az elveszett apa)

2016. január 21. 11:00 - Gabba

Porthos és Aramis lovagol egy vidéki kúria felé és megdöbbenve veszik észre, hogy valami agresszív lovas két fiatal lányt üldöz, majd miután utoléri őket, ostorral ver rájuk. Lovagjaink ezt persze nem hagyják és rárontanak a férfira, aki dühösen visszaszól, ezek a lányok megloptak engem és a feleségemet. A szerencsétlenek könnyek közt elismerik a vádat, a férfi bezárja őket egy melléképületbe. Porthosék bemennek a kúriába, ahol találkoznak a szintén agresszívan fellépő házigazdával, de Belgard márkival, aki számonkéri rajtuk, mit keresnek itt. Treville szerint maga az apám, közli erre Porthos.

musk02_08_01.JPG

A márki ettől nem hatódik meg, sőt szidalmazni kezdi Treville-t, aki tönkretette az életét, Aramis és Porthos csak néz egymásra, ilyen vádakkal még senki nem illette kedvenc parancsnokukat. Sőt a márki a néhai de Foix tábornokról is hasonló véleménnyel van, őt is kutyázza. Azt viszont elismeri, hogy Porthos tényleg az ő fia, bár örömkönnyekben nem tör ki – igaz, Porthos sem. Eközben a laktanyában kedvenc (volt) kapitányunk ugyanerről a témáról beszélget Athosszal és D’Artagnannal. Elismeri, hogy annak idején tényleg rosszul bánt a csecsemő Porthosszal és annak anyjával, de komoly oka volt rá. Homályos szavak, de egyelőre erről nem tudunk meg többet.

musk02_08_02.JPG

Belgard félrehívja Porthost a dolgozószobájába és mesél neki a régi sérelméről. Annak idején IV. Henrik, a mostani király apja mellett volt testőrkapitány, és amikor a királyt egy őrült orgyilkos megölte, őt kiáltották ki bűnbaknak, amihez Treville és de Foix szolgáltatott hamis bizonyítékot. Arról is tud, hogy a kis Porthos a Csodák Udvara nevű nyomornegyedbe került az anyjával, de amikor utánuk indult, hogy megkeresse, sehol sem találta őket. (Kis irodalmi kitérő: a Csodák Udvarának leírása Victor Hugo legismertebb regényében, A párizsi Notre Dame-ban szerepel, és nem mellesleg itt játszódott a sori 1x05 epizódja is.) Előkerül a márki lánya, Eleanor, aki másik anyától született, így Porthosnak féltestvére, így a váratlanul kibővült család közösen ül le az ebédhez. Az is kiderül, hogy a fiatal lányokat ostorozó lovas Anton Levesque, Eleanor férje, ő is csatlakozik, vidám hangulatú kajálás lesz ez, már előre látom.

musk02_08_03.JPG

Párizsban a gyászoló Constance virágot visz Bonacieux sírjára és azon sajnálkozik D’Artagnannak, hogy néhai férje nem volt rossz ember, csak frusztrált. Én meg nem szerettem és meg is csaltam, könnyezik egy sort. D’Artagnan igen helyesen rámutat, hogy ugyan halottról jót vagy semmit, de ha Constance nem tudta elhagyni Bonacieux-t, amíg még élt, akkor halála után ugyan már ne támasszon ilyen mondvacsinált akadályokat. A sors most adott nekik esélyt, éljenek vele.

musk02_08_04.JPG

XIII. Lajos továbbra is undoritiszben szenved, senkit nem enged magához, egyedül csak Rochefort-t, sőt még attól is fél, hogy meg akarják mérgezni. Az újdonsült első miniszter természetesen vállalja, hogy minden fontos ügyben intézkedni fog a király nevében és helyett, és minden étkezésnél személyesen fogja előkóstolni az összes fogást, nesze neked fogyókúra. Lajos hálásan megköszöni, legalább egy ember hűséges hozzá, innen is gratulálunk a királyi éleslátáshoz. Rochefort távozik, a folyosón látványosan kondoleál az özvegy Constance-nak, aki biztosan szívesen gyászolna magában, úgyhogy nyugodtan vonuljon félre és hagyja magára a királynét, van úgyis elég udvarhölgy a palotában. Anna azonban kijelenti, ragaszkodik Constance társaságához.

musk02_08_05.JPG

Nézzünk vissza vidékre, a Belgard házban folyik az ebéd és a bor, a márki Porthos anyjáról mesél, aki szolgálóként került a házhoz, később egymásba szerettek és titokban összeházasodtak. A márki apja ellenezte a kapcsolatot, ezért a kis Porthos születése után Treville és de Foix segítségével elintézte, hogy a megesett anya eltűnjön a gyerekkel együtt. A család jó híre érdekében Belgardnak újra kellett nősülnie és elvette Eleanor későbbi anyját. A féltestvér és férje Porthos váratlan megjelenéséből csak egy dolgot szűr le: meg akarja szerezni a családi örökséget, Anton ezt nyíltan ki is mondja és nyomatékul leköpi a muskétást, te sem tudod, kivel kezdtél ki, marharépa! Porthos leveti a zubbonyát és rövid bunyó során alaposan elveri Antont. Végre egy bajnok, aki megvédi a becsületemet, mondja Belgard elégedetten.

musk02_08_06.JPG

Másnap reggel Aramis észreveszi, amint egy szekéren az előző nap bezárt egyik fiatal lány, Martine holttestét szállítják éppen el. Eleanor szerint leesett a lóról, ami agyontaposta, aha, de akkor miért vannak fojtogatásra utaló nyomok a nyakán?, kérdezi Aramis. Rátekeredett a kantár, magyarázza Eleanor, mondjuk én nem vagyok egy Hercule Poirot, de ezt még én sem hiszem el, nemhogy Aramis. Eleanor felkeresi a fogva tartott másik lányt, Camille-t és közli vele, ideje nekilátnia megkeresni az ellátása költségeit. A gyanakvó Aramis később meglátja a távozó Antont, aki ismeretlen helyre indul a szépen felöltöztetett Camille-lal, és követni kezdi őket. A végállomás egy félreeső ház Párizsban.

musk02_08_07.JPG

Milady látogatást tesz Rochefortnál, a múltkori összeveszésnek nyoma sincs, sőt Rochefort megígéri, hogy visszaadja a nőnek az elkobzott ékszereket, ha nyomoz a királyné és Aramis kapcsolata után. Milady elvállalja, bár ez neki is új, ő eddig csak a muskétás és Marguarita szerelmi afférjáról tudott. A ribanc szóba hozza még a múltkori orgyilkosok témáját, a merénylők nyilvánvalóan Spanyolországnak dolgoztak és a palota belső köréből kaphattak segítséget. Rochefort gyanakvó arccal hallgatja az elméletet. A beszélgetés után Milady találkozik Athosszal annak kedvenc kocsmájában és 100 livre-ét kér, mert hírei vannak Rochefortról. Athos azonban elhajtja, neki nincs pénze, és ha a nő nem akarja Franciaország érdekében elárulni, miről van szó, akkor húzzon a fenébe.

musk02_08_08.JPG

Aramis a laktanyában beszámol Treville-nek és a többieknek a Belgard birtokon tapasztaltakról és az egyik lány Párizsba szállításáról, Treville szerint akármi is folyik, abban tutira benne van a márki is, de Aramis ezt nem nagyon hiszi. Treville kijelenti, ő tudja, amit tud, de mindenre Porthosnak magának kell rájönnie. Lemay doki a palotában elkapja Constance-t és nagy meglepetésre feleségül kéri, bár tudja, hogy ez most nem a legalkalmasabb pillanat. A jólnevelt Constance azt se tudja, mit mondjon erre, de Lemay megelégszik egy későbbi válasz ígéretével.

musk02_08_09.JPG

Belgard tovább tömi Porthos fejét gyerekkori sztorikkal és továbbra is kutyázza Treville-t, aki max. lelkiismeretfurdalásból emelte ki Porthost a közkatonák közül és emelte a muskétások közé, Porthoson látszik, hogy nehezére esik mindezt elhinnie bálványozott kapitányáról. Visszamegy Párizsba, ahol Treville elmondja neki, ilyesmiről szó sincs, Porthos nem mindennapi katonai tudása miatt érdemelte ki a muskétásságot. Porthos végképp összezavarodik, lecsatolja tiszti sarzsiját és elhagyja a laktanyát. Visszamegy Belgard-hoz, aki látszólag örömmel fogadja a fiát újra otthon.

musk02_08_10.JPG

Aramis határozott fellépéssel sikeresen bejut a titokzatos házba, a falakon pucér nős képek, na ez se imaház lesz, az már biztos. Levesque-ék ismeretségére hivatkozva az egyik emberrel előhívatja az újonnan ideszállított kis hölgyet, Camille-t, és amikor kettesben marad vele, kifaggatja, mit tud. A lány elmondja, hogy Martine-t Anton ölte meg, Aramis szökésre biztatja, de erre már nem jut idő, mert belép Eleanor, aki alaposan meglepődik, sőt bedühödik a testőr jelenlétén. Aramisnak gyorsan vág az esze és kijelenti, ő csak a közismert szórakoztató programon akar részt venni, Elenonor szerint az csak este lesz, a belépő 20 arany és külön meghívó kell hozzá. Aramis látszólag leforrázva távozik, és a laktanyában megbeszéli társaival, hogy ezt a gyanús üzelmet együtt fogják felszámolni.

musk02_08_11.JPG

Valahonnan elég pénzt szereznek Athos és D’Artagnan belépőjére, Eleanor fogadja őket és közli, hogy a fegyvereket le kell tenniük a ruhatárban. Hamarosan jön az est fénypontja, ami nem más, mint licitálás: méghozzá kiskorú vidéki lányokra, akik még garantáltan érintetlenek. A sok kéjenc disznó nyálcsorgatása közepette bevonulnak a lányok egy szál pendelyben, röpködnek a licitek, mint az állatvásáron. Athos váratlanul kijelenti, hogy ő nulla, azaz 0 aranyért megveszi őket, és az általános döbbenetben gyorsan a kijárat felé kezdik terelni D’Artagnannal a lányokat.

musk02_08_12.JPG

Anton kardot ránt, majd én leszámolok velük felkiáltással, de ekkor beront Aramis az utcáról és két kardot dob a muskétásoknak. A kéjenc disznók pánikolva rohangálni kezdenek fel-alá, miközben Athosék összecsapnak a házi őrséggel. Parti van! A heves küzdelem végén sikerül kimenekíteni a lányokat és biztonságos helyre szállítani, ami jelen esetben a csupa férfi lakta muskétás laktanya… Itt Camille elmeséli az egész történetet Treville-nek, amiből kiderül, hogy Levesque-ék nevelőnői állás ígéretével hívták el őt otthonról barátnőjével, Martine-nal együtt és egy évnyi bérét előre kifizették a szüleinek. Treville megígéri, hogy az összes lányt visszajuttatja szülőfalujába. Ismét kijelenti, hogy szerinte Belgard is benne van ebben a törvénytelen buliban és úgy dönt, a muskétásokkal ellovagolnak a márkihoz.

musk02_08_13.JPG

A finom áruiktól megfosztott két Levesque visszamegy a birtokra Belgarde márkival beszélni. Nem tudják, hogy a márki távollétükben őket is kutyázza Porthosnak, Eleanort rosszindulatú zsémbes némbernek festi le, Antont meg olyan fickónak, aki csak arra vár, hogy ő, mármint a márki, feldobja  a pacskert és aztán beülhessen a birtokba. Pedig az örökös te vagy, fiam, mert anyáddal kötött házasságunk titkos volt ugyan, de törvényes, nyugtatja meg Porthost. Majd elővesz egy női arcképet, ami Porthos anyját ábrázolja és átadja a muskétásnak.

musk02_08_14.JPG

Anna királyné a kis trónörökössel játszik, ritkán lehet vele kettesben, ezt most örömmel ki is használja. A belépő Constance mosolyogva nézi őket, majd a királyné bevallja bizalmas udvarhölgyének, amit az már régebb óta sejt: a kicsi valódi apja Aramis. Anna szerint Constance örüljön, hogy azt szerethet, akit akar, őneki ez nem adatott meg. Constance igazat ad neki és boldogan elfut, hogy vidámabb öltözetre cserélje le gyászruháját. A szemből érkező Lemaynak megköszöni a kedvességét, de mást szeret, ezért a házasság a dokival nem aktuális. Barátok viszont még lehetnek. Lemay ugyan kicsit csalódott, de nem törik össze és jó szerencsét kíván Constance-nak.

musk02_08_15.JPG

Porthos szétnéz a szülői házban, apja íróasztalfiókjában rábukkan egy elrejtett és megtöltött pisztolyra, de meglepetése még nagyobb lesz, amikor az udvaron az egyik szoba felől dörömbölést hall. Betöri az ajtót és egy fogoly lányt talál ott, de még mielőtt kikérdezhetné, belép Belgard, kezében pisztollyal. Neki természetesen fogalma sem volt a fogolyról, biztos Anton zárta be ide, szerinte rabszolgakereskedő lehet a csávó vagy valami ilyesmi, Porthos jobban teszi, ha időben leszámol vele. Ekkor váratlanul megérkezik Anton és Eleanor és embereik fegyvert szegeznek Porthosékra. Anton magából kikelve ordít Porthosra, aki megjelenésével beleköpött a tisztességesen virágzó lánykereskedelmi üzletükbe, amiről természetesen Belgard is tudott. A márki gyorsan véget vet a dumának és lelövi Antont. (Levesque mehet a levesbe, eresztek meg egy ideillő fájdalmas szóviccet.) A fiam fogja átvenni a helyét, mondja a döbbenten néző Eleanornak.

musk02_08_16.JPG

Ekkor bevágtatnak Treville-ék és hatalmas lövöldözés kezdődik, Belgard az emeletre menekül, Porthos utána. Treville is felrohan és a dolgozószobában éri utol őket, ahol mindhárman pisztolyt szegeznek egymásra, pompás Mexican standoff jelenet. Porthos választ követel végre, mire Treville elmeséli, hogy annak idején Belgard kérte meg őt és de Foixt, hogy vigyék el a kis Porthost és az anyját a birtokról a nyomornegyedbe. Treville kénytelen volt így tenni, katonatársakként ugyanis esküt tettek, hogy mindig segítik egymást és teljesítik egymás kéréseit. Treville-t viszont mindig is bántotta és szégyenkezett amiatt, ahogy a kicsivel és az anyjával bánt.

musk02_08_17.JPG

Belgard rálőne Treville-re, de Porthos megelőzi és kilövi a kezéből a pisztolyt, majd ő is kiteríti a lapjait. Kezdettől gyanús volt neki ez a ház, de amikor megkapta anyja állítólagos arcképét, végleg megvilágosodott. Ő ugyanis akármilyen kicsi is volt anyja halálakor, élénken emlékszik az arcára, ezt a képet Belgard nyilván valami ócskapiacon vette, gondolván, minden néger nő egyforma. Ezzel hátat fordít apjának és Treville-lel kifelé indul, Belgard hiába kiabál utána. A muskétások közben legyakják Eleanor embereit és lóra szállás közben megkérdezik Porthost, most akkor mit kíván tenni örökségével, a birtokkal? Nem érdekel, bár nagyobb, mint a tiéd, mondja Athosnak. Aramis pedig a jól ismert szlogen kíséretében (“egy mindenkiért”) visszaadja Porthosnak a sarzsit.

musk02_08_18.JPG

A palotába visszaérkező muskétások elé Constance fut boldogan, félrevonja D’Artagnant és hosszú, kicsit zavaros fejtegetésbe kezd szerelemről és boldogságról. Shut up and kiss me!, vet véget a magyarázkodásnak D’Artagnan hibátlan franciasággal, és lőn.

musk02_08_19.JPG

Annához belép Rochefort és alázatosan megkérdezi, mi történt azzal a díszes kereszttel, amit még ő adott Annának kislány korában, amikor a nevelője volt Spanyolországban. Anna úgy tesz, mint aki nem emlékszik, melyik ékszerről van szó, de Rochefort hozzáteszi, hogy legutóbb Aramis nyakában látta a medált. Majd előtör belőle a visszafojtott szenvedély és szerelmével kezdi traktálni a királynét, aki egy erős pofonnal akarja leállítani a grófot. Ám ez nem használ, Rochefort földre löki Annát és már-már ránehézkedne, de ebben megzavarja a belépő Constance. Anna ezt kihasználva egy hajtűvel szemen böki az erőszaktevőt, Rochefort ordítva kitámolyog a szobából azzal fenyegetőzve, hogy Lajos tudomására hozza a királyné házasságtörését. Cliffhanger, right?

musk02_08_20.JPG

Címkék: muskétások
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása