Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az ember a Fellegvárban 1x01 – Új világ

2016. január 08. 11:00 - Qedrák

Az Amazon Philipp K. Dick regénye alapján készült sorozatában bemutatkozik az a világ, ahol nemcsak a Panzer Generalban nyert a Harmadik Birodalom. A főcímzene az Edelweiss, amiről nekem a sör jut az eszembe, de a Mount Rushmore előtti ejtőernyősök, a Szabadság-szobornál lezuhanó gép, majd az Amerika-térképre kerülő császári napos, és birodalmi sasos plecsni hamar visszaránt a képernyőre.

usa_1962.jpg

Baltaállú fiatal legény ül a filmszínházban, és nézi, ahogy a birodalmi propaganda ömlik a szélesvászonra. Mindenkinek van munkája, a gazdaság prosperál, a vezetők bölcsek, és megvédenek minket. Olyan, mint a rezsihírek a királyi adón. A legény elmélkedését azonban megzavarják, leül mellé egy alak, majd átnyújt neki egy papírt, rajta a címmel, úgyhogy nem várja meg a filmet.

Legényünk sietve távozik a moziból. Kapunk néhány snittet a sötétben úszó new yorki utcáról, Hitler arca hirdeti a közjót, neonfények a pizzát, a német légitársaság pedig az olcsó repülőutakat. 1962, a Nagy Náci Birodalom.

new_york_eletkep.jpg

Kihalt U-Bahnra pattanunk, Volkswagen Bogarak úsznak ki a képernyőről, és máris egy lepukkant ipartelepen járunk, az idillt csak néhány igazoltatást végző karszalagos rendőr zavarja meg.

Szerelőműhelyben vagyunk, a legény a főnökhöz megy, bemutatkozik, Joe Blake vagyok, Warrent keresem. Megtaláltad, ügyes vagy, feleli a pocakos figura mérsékelt lelkesedéssel, ami nagyon hamar még jobban lelohad. Kém vagy, fiatal vagy, takarodj a picsába, amikor ledobták ránk az A-bombát, még csak csecsemő voltál. Megpróbálja beszaratni a legényt a náci kínzásokkal, de az nem hagyja magát, a főnök viszont nincs meggyőzve, ő Virginiánál harcolt a partraszálló nácikkal. A srác végül kiakad, van-e feladata itt, vagy nincs? A főnök ledob elé egy térképet, irány Canon City, a semleges zónában.

warren_fonok.jpg

Kap egy teherautót, egy fegyvert, meg elalvás ellen némi bogyót. Indulás előtt lecsap rájuk két teherautónyi barnainges. A szerelőműhely munkásai pisztolyt ragadnak, de a helyi rendvédelmisek nagyobb bottal járnak, leverik őket, mint a szovjeteket a Wehrmacht. A főnököt cuki németjuhász kutyák kergetik, lehet, hogy játszottak a Wolfensteinnel. Joe beletapos a gázba, és továbbáll. A munkásokat kivégzik, az egy túlélőt, a főnököt pedig Smith Obergruppenführerhez viszik. Nem semmi címe van, és nagyon elégedett.

oberuristen_smith.jpg

Hirtelen egy női arc tölti be a képernyőt. Világos van, és éppen távol-keleti harcművészetben alázza le az egyik japánt a többi előtt. Egyikük az aikido után randira hívja Julianát, aki először úgy tűnik, hogy lekoptatja, de aztán csak időpontot változtat, és ott hagyja a japán srácot a „viszem a csajt” kifejezéssel az arcán. Hajnal van, erős a forgalom és a japán nyelvű feliratok Tokiót idézik. Rengeteg a kocsi és a gyalogos, a felkelő nap pedig megcsillan a ködből kiemelkedő Golden Gate fölött. Japán Csendes-óceáni Államok, hirdeti a felirat, miután egy félig német nyelvű, a trónörököst éltető transzparenst feszítenek ki az utca fölé.

felkelo_nap_san_francisco.jpg

Juliana beugrik egy vegyesboltba, ahol éppen az anyjának vesz japán gyógynövényeket, de összefut a húgával. Meg is kérdezi, hogy hol töltötte az elmúlt heteket, a csaj, akit Trudynak hívnak, azt feleli, hogy vidéken dolgozott. De jó, van munkád. Hihető? – kérdi Trudy, és az arcára van írva, hogy hazudik, de az ember mindent elhisz a testvéreinek, Juliana sem kivétel. Trudy elrohan, Juliana megkapja a boltostól, amit kért, és kiderül, hogy Ciscóban már jennel fizetnek. Igen erős pénz lehet, egyetlen nullát sem tesznek hozzá.

Guess My Game, egy televíziós vetélkedő ugrik az arcunkba, benne a náci egyenruhát viselő játékossal. Juliana anyja utálja a nácikat, de a japánokat sem csípi, a neki vett kínai teát is lejapánozza, és ekézi a lányát, hogy minek karatézik. Nem karate az, aikido, feleli, de az anyja nem hagyja annyiban, a japánok nyírták ki az apádat, mondja. A mostohapapa csitítgatja, de az anyja nem áll le, Julianna távozik.

guess_my_game_horogkereszt.jpg

A csaj a barátjával fut össze egy kocsmában, akit Franknek hívnak, és vastag keretes szemüveget visel. Éppen rajzolgat. Már csak egy kis borosta kellene, és igazi hipszter lehetne. Juliana szakékoktélt rendel, és megdicséri Franket, aki őt rajzolta le. Ügyes fiú vagy, művészként kellene dolgoznod, de Frank panaszkodik, hogy a hipsztereket nem kedvelik manapság. Juliana elmeséli, hogy mennyire gáz, az anyja a japángyűlöletével. Szóba kerül a jövő, Juliana munkát keres, saját lakást akar, Frank pedig házasodni szeretne, és gyerekeket, ismerős ez a konfliktus valahonnan. A csaj nincs meggyőzve, szar világot élünk, ráadásul a nagyapád zsidó volt, és az errefelé nem jó ómen a leendő gyerekeinkre nézve.

kocsmaban_merengo.jpg

Megérkezik Ed, Frank barátja, és búzasört kér. Máris politizálni kezd, ott az a vén szarházi, mondja, aki mindig mutogatja magát a tévében. Ja, Hitlerről van szó. Juliana annyira rajong a politikáért, hogy ott hagyja őket. Edet nem lehet lelőni, a tévében az ősz és öreg Hitler zsebre dugott kézzel áll, ezért el is kezd spekulálni arról, hogy Parkinson-kórban szenved. Nemsokára meghal, és akkor jöhet Göbbels, vagy Himmler, ami azért cinkes, mert akkor az egész japán bábállamot teleszórják A-bombákkal.

Juliana egyedül megy haza a sötétben, hiába, van itt közbiztonság, kérem, nem kell a magányos nőknek aggódnia éjszaka San Franciscóban. Össze is fut egy másik magányos nővel, a húgával, Trudyval, aki a kezébe nyom egy táskát. Juliana értetlenül néz utána, és az iménti gondolataimra rácáfolva a japó rendőrök egyetlen lövéssel el is intézik Trudyt. Az akciót egy szigorú tekintetű, kalapos, drótszemüveges figura vezeti.

droszemuveg_szan.jpg

Juliana hazamegy, és a csomagban egy filmtekercset talál, de jó, nézzük meg, hogy miért volt ez ennyire fontos, úgyis van otthon egy vetítőgép. The grashopper lies heavy, hirdeti a cím, bizonyára egy Zs-kategóriás horror. Nem nyert, a sebtiben összerakott vásznon a normandiai partraszállás, meg a szövetségesek győzelme pörög, amit a csaj félig nyitott szájjal néz. Tetszett a műsor, berakja megint az egészet elölről. Repcsik, tankok, hajók, ezt látni kell újra, gondolja, mint minden Panzer General rajongó. Felbukkan Roosevelt meg Churchill is Jaltából, Sztálint azért valahogy sikerült kitakarni.

Hazajön Frank a piálásból, kérdi a csajtól, hogy mit néz. Juliana úgy örül, mintha most kapta volna meg a Bismarck összeszerelhető modellváltozatát, Frank viszont nem lelkes, azt mondja, hogy ez az antifasiszta propaganda az Ember a Fellegvárban nevű figura műve. Juliana szerint ez a valóság, Frank szerint a háború szopás, és a filmet el kell pusztítani, mert a birtoklása hazaárulás, és azt a törvények nem szokták honorálni. Juliana elmondja, hogy Trudytól kapta a filmet, ja, és halott. Frank vigasztalja, majd mondja, hogy menjenek el a rendőrségre, működjön velük együtt, úgyis csak féltestvérek voltak. A csaj kiakad, de úgy tűnik Frank győzedelmeskedik a vitában.

grashopper_lies.jpg

Váltunk a sötétben kígyózó autobahnra, a rádióból pedig Wagner, vagy vidám kuplék szólnak, kivéve akkor, amikor a szemita terroristákról számolnak be.

Juliana egy buszjegyet halász elő a táskából, Frank pedig összepakolja a tervrajzait, és indulna munkába. Tizenkettő után öt perccel, ez van ráírva a jegyre. Frank el akarja vinni a rendőrségre. Juliana viszont egyedül akar elmenni oda. Persze esze ágában sincs, összepakol, és megy a buszra, a nyakláncát azért ott hagyja Franknek, biztos elég lesz neki belőle annyi is. Útközben összefut a japán csávóval, aki randira hívta, gyorsan lerázza, a srác elég csalódottnak tűnik.

A német nagykövetség felhőkarcolónyi épületében a kereskedelmi miniszter, Tagomi, éppen a koronaherceg látogatását beszéli át a lelkesnek tűnő helyi náci potentátokkal. A bútorok nem méltóak arra, hogy ebben a szobában fogadják a trónörököst meg a feleségét, a németek pedig értetlenkednek, hiszen a Führer ugyanezt használja Berlinben! A japánok hallgatnak, a németek pedig belemennek a bútorcserébe, ha átküldik nekik, hogy mi az, ami méltó lenne hozzá. Diplomatikus köszöngetés jön, az arcokra kifeszül a mosoly, és az udvariasság. Miután a japánok lelépnek, a nácik kiakadnak, hogy mit ugrálnak ezek a babonás sárgák, nemsokára a földbe lesznek bombázva úgyis. A két japán sem lelkesedik a németekért, Tagomi attól tart, hogy a békés egymás mellett élés éveinek annyi, a jóskönyve is megmondta.

nemet_japan_diplomacia.jpg

New Yorkban Oberúristen kihallgatja a szerelőműhelyes főnököt. Warrent megitatja némi vízzel, és megtörölgeti az arcát is, hiába, jó szíve van ennek a Smithnek, meg is kérdezi, hogy merre ment a teherautó. Az hazudik valamit, de Oberúristen hamar leleplezi, mi mindent tudunk.

Joe közben a semmi közepén rekedt egy defekttel, de arra jár egy karszalagos rendőr, aki segít neki, de azért a papírokat is elkéri. Itt komolyan gondolják, hogy szolgálunk és védünk. A fakabát egy háborús veterán, még a németekkel is harcolt. Közben a közeli kórházból pernye száll a vidékre, Joe pedig megtudja, hogy azért, mert ott égetik el a nyomorékokat.

kamionstop.jpg

Juliana elmegy a buszállomásra, ahol japánul mondják be a járatok neveit, és összefut egy ellenállóval, aki számon kéri, hogy hol van Trudy. Mikor kiderül, hogy halott, kérné a filmet, de Juliana inkább beugrik helyettesíteni a tesóját. Mit kell csinálni? Várakozni, majd valaki megkeresi.

Az égen egy Concorde, a Reich büszkesége hasítja át az eget. A Hirohito Airporton Tagomi és a segédje egy svéd diplomatát üdvözölnek, mondja is, hogy két óra volt az út New Yorkból San Franciscóba, nem semmi ez a német technika. Miután beszálltak az autóba, Tagomi igazoltatja a férfit. Se nem svéd, de nem diplomata, ellenben magas rangú náci. A japán kapcsolat a trónörökössel érkezik, addig pedig a berlini hírekről beszélnek, Göbbels és Himmler is háborút akar, a Führer pedig nagyon beteg. Ha meghal, San Francisco kapja az első A-bombát.

concorde_airport.jpg

Frank a gyárban dolgozna, ahol fegyvereket raknak össze. Politizáló Ed nem akar leállni, és úgy sorolja a német vezetőket, mintha autós kártyái lennének belőlük. Ő személy szerint Rommelre tenné a pénzét. Frank elvágja a társalgás fonalát, és odasiet a műszakvezetőhöz, hogy látta-e a rajzait. Látta, de leszarja, azok ékszerek, ők pedig igazi amerikai coltokat gyártanak a japánoknak, akik buknak egy eltűnőben lévő kultúra tárgyi emlékeire. Franknek megfelelő munkája és fizetése van, hagyja abba az álmodozást.

Juliana busza keresztül vág a Sziklás-hegységen, és egy cserfes öregasszony kerül mellé. Elég idegesítő, ahogy a négereket ekézi. Micsoda dolog, hogy a japánok nem irtották ki őket. Biztos nem tanult politikai korrektséget az iskolában.

Kamionos Joe eljut a határra, ott pedig megtalál a teherautó alvázában egy filmtekercset. The grashopper lies heavy, érdekesnek tűnik. A határ hiába szigorúbb, mint manapság Schengen, átengedik.

hatarellenorzes.jpg

Frank hazajön, asszony sehol. Julianára rájár a rúd, a cserfes öregasszony lelécelt a holmijával, ő pedig egy szál ruhában ott maradt a buszon. Még szerencse, hogy a filmtekercset a kabátjában tartotta.

New Yorkban Oberúristen megint felkeresi Warrent. A hóhér nincs sehol, de gyorsan előkerítik. Nyitott inggel áll Oberúristen előtt, és mentegetőzik, hát ejtőznie kell egy hóhérnak is, cigiszünet, miegymás, az alany úgyis eszméletlen. Smitht az érvelés nem hatja meg, a parancs az parancs, tessék szépen korbácsolgatni, eszméletlenség ide, vagy oda. Távozás közben a segédje vigyorogva találja ki, hogy azért kell agyonverni az ellenállót, hogy úgy tűnjön, nem tudnak semmit. Sokat kell még tanulnom magától, Oberúristen, állapítja meg.

szunetelo_hoher.jpg

Frank nyűgösen kel fel reggel, a lakása előtt azonban Drótszemüveg-szan, a Trudyt agyonlövető felügyelő kérdezgeti az embereket, valószínűleg nem az időjárásról. Juliana leszáll Canon Cityben, se pénz, se paripa, csak a film.

Drótszemüveg-szan bemegy Frank lakására néhány fegyveres japánnal együtt, ami nem jelent semmi jót a jövőre nézve, és alaposan kikérdezi Franket. Juliana éppen akkor telefonál Franknek, de a férfi addig húzza a dolgot, amíg a nő meg nem unja a felesleges csörgetést. Kido olyan mozdulattal teszi fel a szemüvegét, amit Horatio Caine is megirigyelne, és közli, hogy nemzetbiztonsági ügyről van szó, majd távoznak.

drotszemuveg_felhelyezes.jpg

Juliana néhány falatot eszik, miközben nézeget egy origamizó figurát. Közli a kocsmárossal, hogy nincs nála lóvé, mire az nem túl finoman arra utal, hogy ennek nem lesz jó vége. De megjelenik Joe, és hős lovagként rendezi a nő számláját, vannak még rendes emberek a világon. Márkában fizet, erős valuta az errefelé. Julianát gyorsan távozik a falatozóból, amelynek az oldalán a náci plakátok azt hirdetik, hogy a japánok következnek a Harmadik Birodalom programjában, a zsidók meg az afrikaiak után.

Joe vesz egy üveg szőke kólát a lánynak, mert ugye Németországban a Fanta ment a kóla helyett. Juliana gyorsan konstatálja, hogy meg kellene köszönnie a dolgot, Joe pedig elárulja, hogy csak a csinos idegeneknek segít. Mialatt beszélgetnek, New York sötét utcáira kikerül Warren holtteste, Drótszemüveg-szan pedig a Kempetai fegyveres őreivel lefogatja Franket, és begyűjtik a buszállomáson Julianát eligazító férfit is. Tagomi pálcát vet. A lány rájön, hogy nem Joe a kapcsolata, mert nem Trudyt kereste.

canon_city_plakatok.jpg

Joe végül otthagyja őt néhány pillanatra, és felhívja Oberúristent New Yorkban, majd jelentést tesz neki. Ez a Joe úgy tűnik mégsem annyira rendes figura.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enzo23 2016.01.08. 17:10:12

Na, ebből is van hogyvolt, remekség! Fogom olvasni :)

Is 2016.01.09. 14:46:30

Emlékszem, a végén azt hittem, hogy a másik, a megmenekült ellenálló alfőnökkel beszél Joe. Aztán amikor kiderült, hogy kivel, kicsit leesett az állam.

Qedrák · http://toriblog.blog.hu 2016.01.10. 22:02:23

@Is: Én a pilot után bosszankodtam, mert a könyvben baromira a vége felé derül ki, hogy Joe egy náci ügynök, csodálkoztam is, hogy a sorozatban ezt ennyire korán leleplezik, de a későbbiek szerintem igazolták ezt a döntést.

Is 2016.01.11. 09:01:43

@DSI Builder: Én a könyvet nem olvastam, szóval nekem teljesen szűz dolog ez az egész. De szerintem is jó volt így.

AaannnaaA 2016.02.29. 20:00:52

Tegnap kezdtem el darálni, a könyv ismerete nélkül - szóval csak az alapfelállást tudtam. Naggyon bejött! Amikor az elején nézik a filmhíradót, és elhangzik a "Sieg, Heil!", közben meg mutatják az amcsi zászlót a csillagok helyett a horogkereszttel, na az ütött.
A színészek szerintem nagyon jók, bár némileg elfogult vagyok, lévén a két fiatal srác főszereplő megfordult egy-egy epizódszerepre a szívemnek kedvenc hogyvoltjaimban. De ettől függetlenül tényleg jók, és a Julianát alakító lány is. Plusz Rufus Sewell, de hát ő alapból szuper.
Köszönöm a hogyvoltot! Ezen azért felröhögtem: "Olyan, mint a rezsihírek a királyi adón." Pff...

Qedrák · http://toriblog.blog.hu 2016.03.01. 08:49:50

@AaannnaaA: Végre valaki értékeli a rezsihírekes poént. :)

Bevallom, hogy én a szereplőkkel kicsit kritikusabb vagyok, de majd ha az egész évadon túl vagy, akkor úgyis könnyebb értékelni. Rufus Sewell szerintem is kimagaslott az egész mezőnyből, de a főszereplő hármastól én egy kicsit többet vártam. Alexa Davalost kicsit eszköztelennek éreztem az egész szerephez (bár a rendezői instrukciók nem biztos, hogy segítették).
süti beállítások módosítása