Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Aranyélet 1x07 - Családi kötelék

2015. december 21. 11:00 - Zsoofka

Márk továbbra is páriaként ténfereg a suli környékén, hirtelen mellette terem Komáromi Zsolt hadnagy és letartóztatja. Bár a klasszikus „bármit mond” el sem hangzik, a fiú ellenkezés nélkül beszáll a kocsijába.

1.png

Márk rezignáltan ül a nyomozó irodájában. Az elhangzott kérdésekből kiderül, hogy Komáromi pontosan összerakta az autós-üldözés darabkáit, már csak egy tanú és/vagy gyanúsított kell, aki ezt meg is erősíti vallomásával. A hadnagy egymaga játsza el a jó és a rossz zsarut, folyamatosan váltogatja a szerepeket – hol udvarol Márknak, hol fenyegetőzik. A fiú nem túl meggyőzően tagadja, hogy ő ült volna Gyuka mellett az összetört kocsiban, azt meg főleg, hogy ő ásta volna el a szerencsétlent. Márk amúgy sem határozott ellenállása végképp megtörni látszik, amikor a nyomozó Apukát is a lehetséges elkövetők között emlegeti. Kiderül, hogy ez a fiú gyenge pontja, itt meg lehet fogni.

Miklósi közben pisztollyal felfegyverkezve érkezik meg a már-már kihalt Endre-villába. A gazdát mégis otthon találja, és nem sokat vacakol, előkapja fegyverét, kész végezni a Keresztapával. Egyértelműen az a sértettség hajtja, amit azért érez, mert egykori barátja képes volt egyszem fiukat fiát belekeverni a bűnbandák harcába. Endre egy meghasonlott ember benyomását kelti, lőjél le baszki, csak ne prédikálj felkiáltással felajánlja mellkasát. Attila teljesen össze van zavarodva, nem képes gyilkosságra, még ilyen lelkiállapotban sem.

22.png

2.png

Miután eldől, hogy senki nem lő le senkit, megisznak egy adag wiskeyt. Endre egy előre megírt ajándékozási szerződéssel és egy elbocsátó szép üzenettel ("ezentúl békén hagylak b.meg") lepi Attilát. Végül Endre számára is terem itt ajándék: Miklósi elárulja neki, ki az a korábbi csicska, aki Hollós ellen fordult, azaz ki az ellenbanda főnöke (a neve: Tomcsa Nándor). Endre nem habozik, rögtön telefonál a Politikusnak, az meg telefonál a Rendőrfőnöknek…. Ez utóbbi épp akkor ront be az új célpont nevével Komáromihoz, amikor az már majdnem eredményt ér el Márknál. De a Rendőrfőnök határozott: egyrészt kiderül, hogy abszolút szabálytalan Márk kihallgatása szülők, védő és letartóztatási parancs nélkül, másrészt – hála Endre körtelefonjának – új irányt ad a nyomozásnak. Tomcsa ellen kell menni, tessen békén hagyni Endrét és a pereputtyát.

2222.png

222.png

De a nyomozó már nem tud és nem is akar leállni. A töke tele van azzal, hogy vannak ebben az országban egyenlőbbek az egyenlőknél és vannak érinthetetlenek, akik - kapcsolataik révén - bármit képesek megúszni. Nem áll le. Tovább folytatja a kihallgatást, csak már nem az irodában, hanem az udvaron, a természet lágy ölén. Ráérez a fiú gyenge pontjára, megígéri, hogy ha az részletes vallomást tesz, Apukát nem keverik bele az ügybe…. Márk pedig beszélni kezd, jófiú módjára mindent bevall, sőt engedi, hogy Zsolt diktafonra vegye a vallomását.

3.png

Janka a szeretőjénél töltötte az éjszakát, Miklósi telefonjára, de Kálmán csókjára ébred. Még van idő egy kósza numerára, mielőtt indulni kell a Bankba, végtörleszteni. Ott Janka már csaknem idegenként üldögél a férje mellett. Az sem hatja meg, hogy Miklósi aduászként előkapja az Endrétől kapott ház-ajándékozási papírokat. Minden megoldódott, suttogja. De Janka pikírt: szerinte Endre és Miklósi ketten tesznek ki egy fél férfit és azzal, hogy most az előbbi nagy kegyesen megint megmenti őket anyagilag, még mindig nem lehet tudni, miből fognak élni a jövőben. Arra nem alapozhatnak, hogy a maffia majd folyton kimenti őket, ahogy tette azt 20 évig. Neki, Jankának már ott van Kálmán, aki azért csak stabilabb megélhetési forrás, mint a balfasz Atti. Ebben maradnak. De legalább a banki hiteltől megszabadultak, hála Janka ügyes alkudozásának és nem utolsó sorban az Alapítvány 8 milliójának….

Mira Oszinál ébred, gyanús hangokra, nem túl lelkesen. Aztán beindulnak a dolgok, Mira gyorstalpaló angol nyelvtanfolyamot tart barátnőjének. A két csaj bőszen készül az angliai munkavállalásra. Mira felajánlja édesanyja ruhatárát Oszinak, aki őszintén meglepődik a Miklósi család „gazdagságán”. Nem érti miért menekülne innen a lány, de örül, hogy nem kell egyedül menni tárgyalni.

4.png

Az állásinterjú jól indul, majd hamar csúnya fordulatot vesz: Miráról kiderül, hogy túlképzett, és itt nem a lexikális tudására gondolok. Őt nem lehet csak úgy „eladni” külföldre, ahogy az angolulnemtudó de mindenmunkátelvállalok típusú csajokat. Az interjúztató pasi tenyérbe mászó, és hamar felvilágosítja Oszit, hogy neki Angliában nem terem állás, vagy ha igen, az csak robot. Ellenben Svájcban kurvákat keresnek, arra pont jó lesz a csaj. Mira élénk tiltakozása ellenére Oszi hajlik arra, hogy bevállalja a prostitúciót. Jelenlegi élethelyzetében nem tehet mást, mondja. Amúgy is, állás, képzettség és jövőkép híján, itthon is csak az várna rá, Svájcban meg legalább jól megfizetik ugyanezért.

55.png

Janka közben az alapítványi szemüvegét felöltve nagyonfontos asszonyt játszik egy új hajléktalanszálló megnyitóján. Majd hirtelen, nem várt helyről támadás éri. Klári, akinek sikerült összeszednie magát a múltkori megaláztatásból, ellencsapásra készül: valami hiányzó 8 millióról kérdezi Jankát. Miklósiné habogni kezd, már-már lebukik, majd – Kálmánt belekavarva – egy soha vissza nem térő befektetésről hadovál, ami hamar duplájára dagasztja a betett pénzt.

6.png

Kálmán nem tud mit tenni, belemegy a játékba, alibit biztosít a hiányzó 8 millának. Janka érzi, hogy túllépett egy határt, hamar menekülőre fogja. Már az autóban ülnek, amikor Kálmán kérdőre vonja a nőt. Illetve nem is. Nem kérdés hangzik el, csupán egy kérés és egy megállapítás. Janka, ilyet még egyszer ne! Ameddig tart ez a kapcsolat, unatkozni nem fog a nő mellett, az tuti. Hogy ez utóbbi dicséret vagy aggodalom, azt mindenkinek az ízlésére bízom. Egy biztos. Kálmánunk kezdi kiismerni Janka személyiségét. „Nagy játékos vagy!”

7.png

Attila csak lézeng a töküres házukban. Épp a Márk által kilőtt golyó nyomait vizsgálja a mennyezetben, amikor betoppan Zsolt és a fiú. Zsolt magabiztos: megvan Márk vallomása, indulhatnak Endre ellen. Rendőrünk is tudja, sőt Attila is, hogy a vallomás nem törvényes körülmények között született. De ez egy olyan súlyos ügy és annyi pénzt áldoztak a nyomozásra, hogy Zsolt szerint így is figyelembe fogják venni a bíróságon. De ő nem Márkot sőt még csak nem is Attilát akarja, neki Hollós kell, a nagyhal. Büntetlenséget ígér a két Miklósinak, ha azok segítenek Hollós ellen. Attila – nem túl meggyőzően ugyan, de ellenáll. Egész addig, míg Márk felvett vallomásából kiderül számára, hogy a „barátja” már nemcsak egy autósüldözésbe keverte bele a fiukat, hanem egy konkrét gyilkosságba is. Megint ott tartunk, hogy Attila Endre ellen fordul. Kész segíteni Komárominak, csak legyen már vége.

8.png

Újabb randi, újabb számonkérés – Attila egy sötét raktárban szembesíti Endrét a tettével. A jelenet kísértetiesen hasonlít a korábbira. Miklósi vádol, Endre védekezik. Csak egy különbség van. Ahogy Endre szájából elhangzik, hogy igen, ő lőtte le és ásatta el Márkkal Gyukát, balról előkerül a nem kicsit elégedett Zsolt illetve egy diktafon Miklósi zsebéből. Endre előtt hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ezúttal elbaszta, önként vallotta be tettét, mehet a börtönbe. Persze próbálkozni azért lehet: befenyegeti Zsoltot a politikusi kapcsolataival. Az azonban nyeregben érzi magát: egy gyilkost talán már azok sem védenek meg.

9.png

Endre tehát mehet Márk mellé a rendőrkocsi hátsó ülésére, megbilincselt kézzel. Itt azonban végleges hibát követ el rendőrünk: felrúgja az előzetes alkut és a megbeszéltek ellenére nem engedi szabadon Márkot. Dulakodás kezdődik, Attila kiszedi Márkot a kocsiból, Zsolt fegyverrel hadonászva próbál mindenkit jobb belátásra bírni. Közben valahogy Endre is kimászik az autóból, a rendőr vállon lövi.

Zsolt feladja a magányos hős szerepét, kész erősítést hívni. Nem számol azonban a családi kötelék erejével: Miklósi apuka kész bármi módon megvédeni a fiát a rendőrségi meghurcolástól, akár gyilkosság árán is. Ha máshonnan nem is, de Endrétől már tudjuk, Miklósi nem egy gyilkos fajta, most azonban mégis ölni fog - lelövi (hátulról fejlövéssel kivégzi) Zsoltot, csakhogy mentse Márkot.

999.png

A lövés eldördülte után éles csend támad. Nem tudni ki lepődik meg legjobban Attila tettén. Azt meg főleg nem tudni, hogy akkor most hogyan tovább. Meg lehet még ezt úszni? Vagy a nyolcadik részben az egész kiccsalád szépen bevonul a börtönbe?

Címkék: hbo aranyélet
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huncut_kata 2015.12.22. 16:09:21

Az utolsó jelenet kurva nagy volt, egy snittel vették fel az egészet, nagyon profi operatőri, rendezői és színészi munka, BRAVO.

szebeee 2015.12.22. 16:36:05

A 7. részre leesett, hogy minden epizódcím egy-egy idézet a filmhez készült márki dzsí-féle számból.

Kíváncsi vagyok hogy fogják elsimítani a rendőrgyilkosságot (én úgy láttam, hogy a hátába eresztette a golyót, nem a fejébe, de ez már részletkérdés), bár gondolom valahogy rákenik Tomcsára.

Zsoofka 2015.12.22. 18:17:34

@szebeee: Köszi az infót! Az epizód cím egyes esetekben nagyon illett a részhez, de nem mindegyikkel tudtam mit kezdeni... :)
süti beállítások módosítása