Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Defiance 3x13 - Upon the March We Fittest Die (Évad- és Sorozatzáró)

2015. december 16. 11:00 - Szencsike

Eljutottunk ide, ez bizony a sorozatzáró epizód, három évadot érhetett meg, őszintén szólva kár, mert szívesen néztem volna még őket sokkal-sokkal tovább is. Nagyszerű szereplőgárda, remek történet, pofásan kidolgozott környezet, de úgy tűnik, hogy ennyit szántak a sorozatnak a rajongók nagy bánatára. Akkor folyt. köv. onnan, hogy Lilalány megszerezte a desszertjét kicsi Luke személyében, Alak kiütve hever a nappali padlóján, Stahmában még buzog az élet, könyörög a lánynak, hogy kímélje meg a csecsemő életét, inkább az övét vegye el helyette. Még a rabszolgalétet is vállalja Lilalány mellett, csak a kicsit hagyja életben. Lilalány él az ajánlattal, de attól a gyerek még meg fog halni. Alak közben felébredt, és pont jókor berobog Datak Wolverine és a karom Lilalány fejében köt ki, odaszegezve őt a falhoz. Alak visszakapja Luke-ot, a Tarr család teljes létszámban menekülhet, Lilalány dühöngve veri a falat, mert alig tud kiszabadulni. A kocsiban Alak szép lassan összerakja a sztorit, Andinát ugyan megölte, de ha Stahma nem beszélt volna folyton az omechez, mindenki halott lenne… Stahma csak azt tette, amit minden anya megtett volna a gyerekeiért, mint például Christie is tette anno, Alak itt felhördül, ennyi elég mára a belőle.

1.png

Reggel, Ketrecvárosnál az omec banda elégeti a halott társukat. Az egyik katona elég pesszimista, csak heten vannak, mint a gonoszok, nem tudják mivel etetni a többieket, azért nem jönnek újabb lilák. Inkább menjenek vissza a hajóra erőt gyűjteni. Ez volt szerencsétlen katona utolsó jelenete, Lilalány átvágja a torkát, az ő parancsait ne kérdőjelezze meg senki, és ha a társaság enni akar, akkor itt van az egész város, lehet kajálni. A többi omec nem mer már visszapofázni és jöhetnek a többiek a hajóról. A törvényőrségen a társaság átbeszéli a helyzetet, ugye már nincsen mit enniük, vagyis valószínű kénytelenek meghátrálni, gondolják ők, kis naivak. Ezzel Doki is egyetért, az utazás után még gyengék, enniük kell. De nincs mit, vagy legalábbis még nem vadásznak senkire. Berobog Datak, Dokit akarja lelőni, de Nolan még idejében csitít, Doki már velük van, újra normális, erre már mindenki buzgón bólogat, így Datak leteszi a fegyvert.

2.png

A csapat kiegészült Stahmaval, Alakkal és Datakkal, Doki pedig magyarázza a tervet. Lerajzolja az omec űrhajó egyszerűsített változatát, ő illetve három bátor önkéntes megy fel a hajóra. Az A-Team a bárkaagyat fogja elsőként keresni, kikapcsolják ezt és Dokit fogják rácsatlakoztatni a hálózatra. A megfelelő biztonsági rendszereket is ki kell iktatni, a szellőzők bezárulnak, a hajó motorja  túlmelegszik és egy nagy bumm lesz a vége. Nolan megérzése jó, Doki mintha már csinált volna ilyet többször is. Jöhetnek a kérdések, nem, nem  biztos, hogy a terv működni fog, és igen, Doki meg fogja oldani, hogy hazajussanak, a nem működő bárkaagy, hiányos leszállóegységek és egyéb problémák mellett. Vagy bíznak benne, vagy a bolygót megszállják az omecek, melyik legyen? Na, akkor ki lesz a három vállalkozó: Nolan, Amanda, Datak, bár őt Stahma vétózná, de Datak Rambonak ez már személyes ügy, persze ha Amanda elfogadja a segítségét. Egy közveszélyes pszichopata még jól jöhet ott fent, Doki 20 percet kér az előkészületekre, Amada pedig beszédet tart a városnak.

3.png

Akkor halljuk ezt a beszédet, az omec szövetségnek lőttek, immár megszállók lettek, akik a város polgáraiból kívánnak táplálkozni, hogy megerősödve elfoglalhassák az egész Földet és ezt senki sem tudná megakadályozni. Sötét jövő... Amanda beismeri, hogy ez az ő hibájából történt. Ugrás Irisára, kicsi Luke-ot babusgatja, Alaknak tetszik a látvány, ha vége lesz ennek az őrületnek, szívesen látja a lányt, ha meg akarja látogatni a kisfiát. A város szélén az omec csapat elfogott pár ennivalónak valót, egy bosszúszomjas férfi (aki az előző részben a vöröskével vitatkozott) rálő az egyik katonára, de ezt nem ússza meg büntetlenül. Amanda és Berlin hallották a zajokat, leszedik a katonát, a foglyok menekülhetnek, de a másik katona túszul ejtett egy fiút. Amanda alkudozik vele, végül ő teszi le előbb a fegyvert, utasítja Berlint is erre, ám mégis ő lesz az, aki megsérül, az omec hasba szúrja, Berlin meg fejbe lövi az omecet. Nolan is azonnal rohan oda, majd sürgősen irány Doki! Amanda már jobb színben van, szíve szerint már indulna egy újabb küldetésre, de Doki utasítása egyértelmű: ágyban marad, mert nincs jól, egy hatalmas lyuk van a hasán, ami még a nagy buzgóságban felszakadhat. Amanda a küldetést sürgeti, most ez a legfontosabb, viszont még Nolantől is el kell búcsúzni. Jönnek az ígéretek a hazatérésről és a jövőről, de ráér minden akkor, ha Nolan újra itt lesz.  A búcsú után tényleg itt az idő az indulásra, Irisa fogja átvenni Amanda helyét a csapatban, akár tetszik Nolannek, akár nem, de van egy szabályuk.

A Szupercsapat megérkezett a bányákhoz, Datak nagy megdöbbenésére a régi St. Louis-ig kell elmenniük, ugyanis Lilalány egy régi metrójáratban rendezte be a főhadiszállását. Ezt a kis sétát nem láttuk, szerencsére ép bőrrel megérkeztek a nevezett helyre, itt van ugye az Indo-keltető (itt volt még Lilaapu kínzóhelye is) és most itt van az az indítóeszköz, amivel feljuthatnak a hajóra. Egyenként mennek, Nolan lesz az első. Az indítóplatform létrehoz egy kabint és irány fel az űrhajó felé, mondani se kell, hogy Nolan élvezi az utazást. Sajnos felmerült egy probléma, Lilalány visszatért a főhadiszállására és látja, hogy valaki épp kilőtte magát az űrbe. Fent vagyunk a hajón, mindenki épségben jelen van, Nolan elámul a Föld szépségén. Doki, Irisa és Datak elindulnak az irányító központba, Nolan még ámuldozhat tovább pár percig. A trió az omec hibernáló kabinokat is megnézheti, némelyikben gyerekek is vannak. Irisának ez nem jön be, gyerekek is megfognak halni miattuk?! Datak megfordítja a dolgot, ezek az omec gyerekek gondolkodás nélkül megölnék kicsi Luke-ot, akiért Irisa úgy oda van, ez vajon tetszene a lánynak?

A trió eljutott a bárkaagyig, Doki belép a gép idegközpontjába, virágszirmokként borulnak rá a gépek, és egy kábelt kell a nyakszirtjénél lévő portba csatlakoztatni. A rendszer először nem ismeri fel a csatlakozott Indot, de Doki kiiktatja a rendszert, a hajó az övé. Lent a városban Doki rendelőjében járunk, Stahma segédkezik a betegek körül, Amanda is ébren van, Samir adna neki egy kis nyugtatót, de nem kell, erős lány. Stahma lecseréli Amanda kötéseit, de a mi kedves szőke barátnénk szerint Stahma nem tudja már jóvátenni a régi dolgokat egy apró segítséggel. Én nem mondanák ilyen csúnyákat neki, hisz mindenféle olló, meg szike van a közelében, ha ideges lesz, lehet, még használni fogja, de ne legyen igazam. Stahma is tudja, hogy sok minden van a rovásán, de Amandában azt csodálja a legjobban, hogy mindenkit képes ösztönözni arra, hogy a legjobbat hozza ki magából. Kenya, Doki, Nolan, ő már lehet nem kap erre esélyt, de tényleg sajnálja a múltbéli dolgokat.

8.png

Újra a hajón, Nolan kiámuldozta magát, ideje csatlakozni a többiekhez. Doki irányítja őt, hová menjen, hogy lezárja a szellőzőket, de Nolant drónok támadják meg. Nolant a rendszer idegenként ismerte fel, ezért támadták meg, Doki viszont a rendszer bizonyos részét írta csak felül, így még két újabb kábelt kell csatlakoztatni hozzá, ezeket a tenyérbe kötik be. Végül ez hatott, a drónok leálltak, Nolan már nincs veszélyben. Na, a rendelőben nagy a baj, Amanda kábultságán át látjuk, mi történik, omec katona hurcolja el a betegeket, Samir, Stahma és kicsi Luke is a rabok közé kerül. Amandát csak azért nem vitték el, mert az omecek romlottnak ítélték meg a sérülése miatt. Amanda kimászik az ágyból, felszed egy földön lévő fegyvert, gyakorlatilag kitántorog az omecek kocsijáig, ahol a három katonát fejbe lövi. Veszély egy időre elhárítva, a foglyok megmenekültek de Amanda elájul.

9.png

A hajón Doki már jó úton jár, hogy átvegye a rendszer irányítását és ki tudja kapcsolni a hajtóműveket. Viszont Doki eltitkolt valamit, mert a bőre folyik ki a padlóra. Neki ez az utolsó küldetése, innen ő már nem jön vissza. Irisáék tudták, hogy valamit titkol, nem olyan primadonna, mint Datak, aki a dicsőségre vágyik, ezért nem mondta el és egy mesterségesen teremtett személy mindig pótolható. Nem, ő nem az, bátor és nemes lélek, hangzik Datak szájából ez, aki ugye múltkor rendesen megmondta neki ennek az ellenkezőjét. Doki elfogadja ezt, viszont az utolsó kábelt egyenesen a koponyájába kell szúrni, Doki agya átvette az irányítást a hajó felett. Viszont egy nagy baj közeledik feléjük, Lilalány útban van hozzájuk. Nolan megérkezett a szellőzőkhöz, Doki immár teljesen ura a hajónak, elmondja, hogy visszaküldte Datakot és Irisát a kabinokhoz, ők már biztonságban vannak, amint Nolan végzett a szellőzők lezárásával, ő is induljon haza. A vezérlőpulthoz irányítja őt, az tele van pöttyökkel és vonalakkal, Doki átírja őket angolra így már Nolan is érti, mit kell nyomogatnia. Viszont baj van, Lilalány megérkezett, ott áll Nolan háta mögött.

10.png

Mivel egyik se akarja, hogy a másik megölje a népét, hát verekednek egyet, de Lilalány még mindig erősebb, Nolan a fegyverét is elveszíti, beesik a szellőzőbe és onnan már nem szedi ki, mert a propellerek szétkapták azt. Lilalány elkezdi felülírni az eddigi utasításokat, és egyben Dokit is kizárja, ezt nem szabad hagyni. Újabb bokszmeccs, a sokkolót Nolan gyomrába gyűri, aki megpróbál Lilaapuval érvelni, ő tudta, hogy ez lesz a vége, ezért akart megváltozni. Gyenge volt, elbukott, ez a lánya véleménye, és Nolannek is vége lesz. A tépőfogak előkerülnek, Nolan viszont megszerzi a lány sokkolóját, ezt a koponyájába döfi, ledobja a szellőzőkhöz, ahol Lilalányt egy propeller szaggatja darabokra, csúnya halál, de a gond letudva. Nolan visszatámolyog a vezérlőhöz, hogy kéne ezt kikapcsolni, ám hiába szólongatja Dokit, nem válaszol, hát improvizál. A lány kését belevágja a pultba, ez elindított egy folyamatot, Doki visszatért, van 5 perc, hogy lelépjen mindenki a hajóról.

11.png

Nolan visszaért a kabinhoz, Datak már elindult hazafelé. Nolan már ott áll az indítóban, de Irisa nem akar menni. Elhatározta, hogy megmenti az omeceket, intelligens lények, nem érdemlik meg a halált. Ez igaz, de látta, mire képesek, szörnyetegek, ennyit nem érnek! Nolan is egykor mi volt, válogatás nélkül ölt, ugyanúgy, ahogy Irisa is. De megtalálták egymást, megmentették egymást és most itt vannak. Nolan pár másodperc után kiszáll az indítóból, és kérdi Dokit, hogy mindenképp robbantani kell? Doki hangjában érezni a rosszallást, hogy ennyi meló után itt szívatják őt, de egyébként nem, nem kell robbantani, csak az energiát valahová ki kell vezetni. Viszont ha azt az űrbe irányítják, akkor olyan messzire lövi ki őket ez az energialöket, hogy a büdös életben nem találnak haza a Földre. Mert pont ez lenne a cél, kell az omeceknek egy új otthon. Irisa büszkén öleli meg Nolant, egy újabb kaland vár rájuk. Viszont a lánynak itt lesz a vége, ugyanis a sokkoló még mindig Nolan kezében van, amit használ is Irisán. A lány bekábul egy kicsit, Nolan berakja őt az indítóba, elbúcsúzik tőle, nagyon büszke rá, de csak egy élete van, használja jól. A kabin közrefogja Irisát, egy utolsó szeretlek után a lány kilő a Föld felé. Doki ezek után figyelmezteti Nolant, hogy van még 3 perce, Nolan pedig a hazamenetel helyett visszamegy Dokihoz. Kiszedi az Indo koponyakábelét, pár másodperc után Doki ismét önmaga. Nolannek lesz egy parancsnoki széke, elénekl egy sort a minden Defiance rajongónak dallamragadást okozó Jackson-dalból, de Doki lehurrogja, ha énekel, kivágja a zsilipen. Jó buli lesz ez kettejüknek, a visszatartott energia szép lassan kieresztődik, majd egyre nagyobb és nagyobb löketekben löki arrébb a hajót, messze a Földtől, messze a Naprendszerünktől.

Ezeket az első „ugrásokat” Irisa lent láthatta, keserédes az öröme. Később, immár a sorozat utolsó perceiben járunk, a lány a városban az Ellenállás szobránál jár, egy felvonulást látunk, ahol Irisa mesél. Már hat hete, hogy Nolan elment, hivatalosan is elismerték, hogy megmentette a világot. Amandát is látjuk, jól van, de a szíve fáj, hisz elvesztette a Nagy Ő-t. Újjáépült az Ív, amit Nolanről neveztek el, aki lehet jót röhögne ezen. A Tarr-házaspár is jól van, mit sem változtak és nem is fognak változni szerintem. Alak és Luke is jól van, Berlin is itt van, ő az új Törvényőr. Amanda úgy hiszi, hogy Nolan már halott lehet, de Irisa jobban ismeri őt. Mindig is űrkalandokról álmodott, talán épp egy távoli galaxis kocsmájában iszik, vagy már kikezdett egy hercegnővel, ezért már mindenki vadászik rá. Az viszont biztos, hogy a lányát jól nevelte, ő helyettes törvényőr lett, akinek egy balhét kell elcsitítania a VágyÁlomban. Az epizódot és a sorozatot valahol a távoli űrben fejezzük be, Nolan és Doki naprendszerről naprendszerre járnak, hogy egy új otthonra leljenek… Azt hiszem mondhatjuk, hogy ez egy nagyon szép befejezés volt, bár nem tudom, hogy a sorozat készítői tudták-e, hogy valóban ez lesz a vége, hisz a kaszáról csak az évad befejezése után jött a hír. Szerintem mindenki megtalálta a helyét, igaz, ehhez sok áldozatot meg kellett hozni, de a happy end mindenkinek kijárt. Remélem mindenki élvezte a sorozatot, én biztos, hogy csak pozitívan tudok róla nyilatkozni. Köszönöm a figyelmet!

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enzo23 2015.12.16. 23:53:53

Köszi az írást, végigkövettem az elejétől! :)
Évek óta nem érintett meg így sorozat kaszája, mint most a Defiance, az UtD-Helix-Revolution trióért például nem fájt a szívem.
Tudom hogy "konkurens" oldalt kevésbé illik posztolni, de Sorozatjunkie-ra én írtam a végső kibeszélőt: www.sorozatjunkie.hu/2015/09/03/defiance-vege-a-3-evadnak-irta-enzo/

Yobbágy Fery 2015.12.17. 22:49:05

Magát a sorozatot sajnos csak késve kezdtem nézni, aminek azért megvolt az az előnye, hogy mire az első évad feléhez értem, elindult a 2. évad, így semmiről nem maradtam le, gyorsan behoztam a lemaradást és onnantól kezdve jó voltam.
Megfogott az összkép, mert külön-külön egyik eleme sem volt eget rengető. De összeállt egy olyan világgá és sztorivá, ami érdekes volt.
Sajnálom, hogy elkaszálták, de legalább a záró epizód korrektül lezárta a történetet, ugyanakkor ott van a folytatás esélye is (nem valószínű). Ilyen is ritkán van.

Szencsike 2015.12.19. 11:56:45

@enzo23:
Örülök, hogy jöttél :) A junkies írásodat olvastam, mikor korábban említetted, hogy te írtad :) Nagyon jól összefoglaltad, egyetértek :) Az egyik legfájóbb kaszám ez a sorozat, szívesen néztem volna tovább is, ha adtak volna esélyt neki.
@Yobbágy Fery:
Örülök, hogy tetszik a sorozat, vétek lett volna kihagyni. Igen, a zárást szerintem ügyesen megcsinálták, ritka az ilyen sorozatzáró, ami szépen véget ért, vagy legalábbis nem hagy hiányérzetet maga után. Ez a kivételek közé tartozik.
süti beállítások módosítása