Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek (TOS) 1x22 – Az alvó oroszlán

2015. november 08. 10:00 - Kapitánylány

Csillagidő 3141.9 Az Enterprise fedélzeti hídján feszült a hangulat, egy ismeretlen űrhajó közeledik feléjük, Spock szerint erre rég járt földi jármű, de erre rögtön rácáfol az, hogy morzehívójeleket vesznek az idegen hajról. Kirk rögtön Spock orra alá dörgöli, hogy tévedett az első tiszt, amikor azt mondta, hogy nem lehet földi hajó, Spock nem érti miért kell ennek ennyire örülni. Az ismeretlen hajó végre a képernyőn is megjelenik, 20. századi roncsnak tűnik! Kirk készültséget rendel el, a fegyverzet működik, McCoy is jelent, vesznek szívhangot, de nem lehet emberi, mert percenkét csak négyet ver. Spock is megvizsgálja a hajót, valamilyen berendezés kezdett el működni, Kirk riadóztat is rögtön.

01.jpg

A kapitány végül törli a riadót, csak a fegyverkészenlét marad. McCoy érkezik a hídra, 60-70 testet érzékelnek, igen gyenge életjelekkel, nem lehet tudni, hogy emberek-e. Spock leolvasta a hajó nevét, SS Botany Bay, de nincs róla információjuk, mivel az 1990-es évekbeli eugenikus háború miatt nem sok adat maradt fent. (Mit nekünk repülő autó, meg légdeszka…) Kirk el is indul a transzporter állomásra a dokival, illetve odarendeli Marla McGivers hadnagyot is, a helyi történészt. Átérve a másik hajóra, Scotty rögtön izgalomba jön, régi atommeghajtású alvóhajó, hiszen 2018 előtt még sokáig tartott az űrutazás (merjünk nagyot álmodni, ugye). Ekkor az egyik hibernációs kabin működésbe lép, valószínűleg a vezetőt kezdte el feléleszteni. A kabin szikrázni kezd, az életjelek folyamatosan romlanak, Kirk a kabinablak betörésével kinyitja a fülkét, az alvó ember ekkor feléled, az időről kérdez, majd Kirk válasza után elájul, a kapitány kéri is a doki és az ájult áttranszportálását.

02.jpg

Míg McCoy betegünket állítja lábra, addig Kirk jelentést kér a Botany Bay hajón lévő emberekről. Scotty átnézte a fedélzetet, nincs hajónapló, mivel a legénységet már a kilövésnél hibernálták, 72 ember van életben, 12 kamra megsérült. Kirk ekkor Spock-hoz fordul, az első tiszt semmit se talált a hajóról, valamint furcsának találja, hogy egy bolygók közötti útra tervezett hajót csillagközi útra küldtek. Kirk-nek a Botany Bay-ről egy régi büntető telep jut eszébe, Spock elveti az ötletet, hogy ez egy deportációs hajó lenne, kicsit drága mulatság lett volna börtöntöltelékeknek adni egy ilyen űrjárművet. A kapitány kíváncsi lenne, hogy Spock-nak van-e saját elmélete, de mivel a vulkáni nem rendelkezik elég adattal, így saját elmélete sincs, bár az rendkívül gyanús, hogy semmi információjuk nincs, szóval kutakodni kellene, irány a 12-es csillagbázis.

03.jpg

Kirk a gyengélkedőbe megy, doki rögtön közli is a jó hírt, az idegenünk életben maradt, bár ezt magának köszönheti, igen erős a szervezete, a tüdőkapacitása kétszer akkora mint a most élőké, egy kézzel fel tudná emelni bármelyiküket. McGivers is megérkezik, aggódva érdeklődik a betegről, belezúgott szemmel láthatóan. Kirk félre hívja a nőt, megrovásban részesíti, mivel kicsit túl lelkes volt a Botany Bay fedélzetén, szóval legközelebb fogja vissza magát. A doki, immáron egyedül, a papírjaiba temetkezik, míg odaát a betegünk magához tér, rögtön ki is nyújtóztatja az elmacskásodott végtagjait, majd a doki hangját meghallva magához vesz egy szikét. McCoy megy megvizsgálni a betegét, de az álájult a szikét a doki nyakához tartja, aki halál nyugodtan közli, hogy vagy fojtsa meg, vagy vágja el a torkát, de egyszerre csak egy módon végezzen vele. A férfi meglepődik, hogy angolul beszélnek hozzá, de a szikét csak azután ereszti le, miután a doki tanácsot ad, hol a legjobb elvágni az ember torkát. Betegünk a kapitánnyal akar beszélni, McCoy hívja is rögtön.

04-1.jpg

04-2.jpg

A kapitány szépen bemutatkozik, de betegünk nem hajlandó rá, inkább kérdezősködik, hogy hol vannak, illetve merre tartanak, de mivel az adatok nem mondanak számára semmit, így végre bemutatkozik, a neve Khan (Benedict jobban tetszik…). Ezután a többi hibernált emberől érdeklődik, majd megparancsolja, hogy őket is élesszék fel, komolyan, a frász kerülget ettől az embertől. Kirk természetesen nem hajlandó rá, majd a csillagbázison eldöntik, hogy mi legyen. A kapitány is szeretne kérdéseket feltenni, de Khan ekkor fejfájást színlel, pihenni szeretne, illetve kíváncsi az elmúlt 200 év történéseire, Kirk elé is tolja a számítógépet, azon keresztül mindent megtudhat (bölcs döntés volt, mondhatom...).

05.jpg

Kirk elgondolkodva érkezik a hídra, fel is teszi a kérdést első tisztjének: vajon Khan egy genetikai úton módosított szuperember? (Hm, folyton „A S.H.I.E.L.D. ügynökei” embertelenjei járnak a fejemben…) Spock valószínűnek tartja, főként, hogy úgy kb. 90 szuperembert nem találtak meg a Földön még a 90-es években.

McGivers érkezik beteglátogatóba, kíváncsi a Botany Bay történetére, de Khan terel, elkezdi tenni a szépet a nőnek, legelsőként kibontja a hadnagy haját. A nő kicsit zavarba jön, de Khan örül a látogatónak, reméli máskor is eljön.

06.jpg

Ünnepi vacsorához készülődnek a főtisztek, McGivers ötlete volt, hogy így üdvözöljék Khan-t. Kirk nem tetszését nyilvánítja ki a dokinak Khan és Marla között kialakuló románcnak, de McCoy szerint a romantikát nem tiltja a szabályzat, azonban ő is észrevett valami furcsát Khan körül.

Khan látogatóba érkezik Marla szobájába, kicsit csalódott, hogy nem kettesben vacsoráznak. Khan szétnézve a szobában egy csomó festményt talál régmúltbeli, hős férfiakról, majd egy most készülő képen önmagát fedezi fel, igencsak kenegeti ez a máját. A megváltozott frizurájú nőhöz lép, és megcsókolja, úgy érzem késni fognak a vacsoráról.

07.jpg

A díszvacsorán Kirk és Spock az útjukról kérdezi Khan-t, miért indultak el? Khan terel, de végül csak addig dühítik, míg szavaiból azt lehet kivenni, hogy a Botany Bay-en az eltűnt szuperemberek vannak. Khan ekkor újra színleli, hogy kimerült, elvonul a szállására, ahova nemsokára Marla is megérkezik. Khan újra rámozdul a nőre, aki tiltakozik, a férfinál elszakad a kötél, döntse már el végre a nő, hogy mit akar. Marla végül Khan mellett marad, a férfi pedig közli, hogy meg akarja szerezni az Enterprise-t, és ebbe segíteni fog neki a hadnagy. McGivers eleinte tiltakozik, de végül megtörik a férfi akaratereje alatt (jó, a kézszorongatás se kutya).

08-1.jpg

08-2.jpg

Főtisztjeink az eligazítóban tartanak megbeszélést, kiderült, hogy ki is az idegenünk, Khan Noonien Singh a teljes neve, aki 1992-1996 között teljhatalmú ura volt a Föld egynegyedének, Ázsiában és a Közel-Keleten. Kirk rögtön el is rendeli Khan 24 órás őrizetét, majd távozik is, válaszokat akar végre. Khan meglepődik, hogy kiderült az igazság róla, de végre válaszol a kapitánynak, azért indultak el, hogy egy másik bolygón telepedjenek le. Egyébként rendkívül csalódott, mert bár technikailag sokat fejlődött az ember, de mind szellemileg, mind testileg ugyanott tart, de majd csak be tudnak valahogy illeszkedni.

09.jpg

Khan, immáron egyedül, minden erejét összeszedve kinyitja a szállása ajtaját, majd leüti az ajtó előtt tartózkodó őrt. Marla közben a transzporter állomáson várja Khan-t (fegyverrel sakkban tartva az állomástisztet), majd a megérkező férfit átküldi a Botany Bay fedélzetére. Khan sikeresen éleszti fel a többi szuperembert, nem egy bolygó uralása a cél, most már az egész univerzum kell.

Kirk hírt kap a biztonsági szolgálattól, Khan megszökött, de a kapitány hiába rendel el riadót, a szuperemberek elfoglalták a géptermet, ők irányítják a hajót. Az Enterprise hídján megszüntették a levegőáramlást, így akarják megadásra kényszeríteni a főlegénységet.

10.jpg

Kirk nem adja meg magát, utolsó lélegzetvételével kitüntetésre terjeszti fel a haldokló tisztjeit, majd maga is elájul. Következő jelenetben már az eligazítóban vagyunk, Kirk kivételével minden főtiszt ott van, Khan meg akarja tanulni a hajó irányítását. Uhura-nak parancsolja, hogy kapcsolja be a képernyőt, de a nő ellenkezik, rögtön kap is egy nagy pofont az egyik szuperembertől, Marla akadályozza meg, hogy kapjon még egy párat. Khan beismeri, hogy hibát követett el, mert a közös fuldoklás csak összefogta az Enterprise legénységét, de kíváncsi mit lépnek, ha látják szeretett kapitányuk haldoklását a dekompressziós kamrában. Khan-nak kell a csillaghajó a legénységével együtt, de ha nem hódolnak be, akkor egyenként mennek majd Kirk után. Marla nem tudja végignézni az egészet, inkább távozik a teremből, Khan csalódott, hogy ilyen gyenge. Khan továbbra is próbálja a legénységet a maga oldalára állítani, de senki se törik meg. A képernyő ekkor kikapcsol, elveszett a jel, de nem gond, a kapitány már úgy is halott, most Spock következik.

11.jpg

McGivers a kamrához igyekszik, az őrt sikeresen elkábítja, majd megmenti a kapitányt, csak annyit kér cserébe Marla, hogy ne ölje meg Kahn-t. Spock ekkor érkezik meg, sikeresen kábítanak el még egy szuperembert, majd tervet kovácsolnak, el kell árasztani a hajót altatógázzal, persze kivéve azt, ahol vannak. Khan próbálja az embereivel felvenni a kapcsolatot, de azok nem válaszolnak, a gáz ekkor éri el az eligazítót, Khan-nak épp sikerül elmenekülnie, a gépházba menekül, ahol leállítja a gázosítást. Kirk egyenesen odamegy, de Khan lefegyverezi. Kiderül, hogy Kahn túlterhelte a rendszert, az Enterprise hamarosan felrobban. Kirk próbálja leállítani, de Khan simán félrehajítja, reménytelen harc bontakozik ki, de végül Kirk egy alkatrésszel ájultra veri Khan-t, majd leállítja a túlterhelést.

12.jpg

Összeül a hajó hadbírósága, Kirk elejti a vádakat. Épp a Ceti Alpha V. bolygója mellett haladnak el, ami ugyan lakható, de olyan kies, mint volt valaha Botany Bay, szóval oda száműzik őket, Marla végül velük tart. Khan nyugodtan veszi sorsát, hiszen Milton Luciferjének a szavaival élve: „Inkább legyek úr a pokolban, mint szolga a mennyben!”. Spock elgondolkodik, kíváncsi, hogy száz év múlva vajon mi fejlődik ki a most elvetett magokból, Kirk nem tűnik túl lelkesnek.

13.jpg

Címkék: star trek tos
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2015.11.08. 15:41:36

"Benedict jobban tetszik…" Ugyehogyugye :D

Flankerr 2015.11.08. 18:12:40

Nem túl erős az ST ismeretem, de jól dereng hogy ezzel a Khannal még össze fogunk futni egy párszor? :)

Kapitánylány 2015.11.09. 09:09:39

@Flankerr: igen, igen, Star Trek II: Khan haragja című filmben

Gabba 2015.11.09. 12:44:34

@Kapitánylány: ez jó kis rész volt, meg a hv is hozzá.

az álájulton hosszan merengtem, hogy elütés vagy mi :)
süti beállítások módosítása