Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A titkok könyvtára (The Librarians) 2x01 - A tengerbe vetett könyv (The Drowned Book)

2015. november 05. 11:00 - Gabba

Visszatértek a könyvtárosok és vele a hogyvolt is, gyakorlatilag szinkronban vagyunk a kinti vetítéssel, köszönhetően a Universal Channelnek, kapjunk is bele gyorsan. Kilenc hónappal ezelőtt kezdünk Londonban, ismeretlen férfikéz emeli le egy könyvespolcról Sherlock Holmes összes történeteit egy kötetben, és némi mágia révén megidéz belőle egy alakot. A félhomályban ugyan nem látni jól, viszont akárhogy meregetem a szemem, az alak sehogy sem hasonlít a detektív ismert figurájára, de akkor ki lehet? Szükségem lesz a segítségére, közli az alakkal az ismeretlen férfi. Ugrunk a jelenbe, Jenkins molyol az Annexben, ám egyszer csak a könyvtáros album lapjai pörögni kezdenek, a polcok meg ide-oda csúszkálnak, ez nem igaz, már megint, sóhajt fel, némi lemondással a hangjában. Főcím.

libr2_01.JPG

Flynn és Eve álompár módjára csónakázik romantikusan valami patakban, mármint Flynn húzza a csónakot a kövek közt botladozva, ez tényleg romantikus, de nem biztos, hogy neki. Egy régi templomot keresnek, ill. a benne található bálványt, Flynn szerint nincs szükség különösebb óvatosságra, a bennszülöttek úgysem fogják észrevenni őket. Na, ez nem jön be, mert vágás után látjuk, amint az akció végeztével éppen a dühös helybéliek elől menekülnek, szerencsére az utolsó pillanatban be tudnak ugrani az Annex hátsó ajtaján. Bulis volt, adja át Flynn a bálványt Jenkisnek. Eve azon aggódik, mi lehet a másik három könyvtárossal, de Flynn nyugtatja, ügyes gyerekek azok, nem kell értük aggódni. A könyvtáras album különben is új célpontot ír elő: New Yorkba kell menni, a most nyíló hajóroncs kiállításra.

libr2_02_1.JPG

De tényleg, mit csinálhatnak a többiek? Az évadzáróból emlékezhetünk rá, hogy sikeres vizsgájuk után mindhárman saját értesítő könyvecskét kaptak, az írja elő nekik, hová kell menniük a begyűjtendő leletekért. Jake-et éppen valahol a Távol-Keleten kergetik udvariatlan népek, késeket hajigálva utána, de még van ideje belenézni a könyvébe, ami New Yorkba küldi. Cassandra egy kutatólaboratóriumban beszélget a vezetővel, aki szerint Cassie számításai ugyan lenyűgözőek, de inkább van közük a varázslathoz, mint a matekhoz, és otthagyja. Saját könyve Cassiet is New Yorkba hívja, a Meteorológiai Intézet tetején elhelyezett szonárhoz, máris indul, így nem látja, amint a labor vezetője ismét feltűnik a folyosón – egy mekegő kecske alakjában. Ezekiel természetesen megint csór, ezúttal egy könyvet valami szuper biztonságos raktárból, az őröket a saját bilincsükkel cselesen a falhoz bilincseli és lelép, természetesen ő is New Yorkba.

libr2_03.JPG

Az Annexet mindhárman útbaejtik, Jenkins sztoikus nyugalommal veszi tudomásul a közös úticélt és kíván nekik jó utat. Az ötös a New York-i múzeum előtt találkozik egymással, vajon miért küldte ide mindnyájukat az album, tanakodnak. Fejük fölött ekkor megdördül az ég, nagy vihar van készülőben. A kiállítás fő attrakciója az Isola Perduta nevű vitorlás, Flynn és Eve odamegy, hogy közelebbről megvizsgálja. Jake-nek egy milánói sakk készletet kell megtalálnia, Cassie-nek ugyebár a szonárt, Ezekielnek meg a hajó eredeti tulajdonosának leszármazottját, aki gyöngy fülbevalót visel. A kiállítás fő szervezője a hallban egybegyűlteknek bejelenti, hogy óriási vihar van készülőben, ne menjenek ki az utcára, idebent mindenki biztonságban lesz. (Csak nem sharknado lesz ebből?, fut át rajtam a kósza gondolat.)

libr2_04.JPG

Flynnék szóba elegyednek a szervezővel, akiről Carsen barátunk deduktív módszerrel megállapítja, hogy ő biztos James Worth oxfordi professzor, az ókor szakértője, látta a nevét a vendégkönyvben. A prof cserébe szintén deduktívan kitalálja Flynnről, hogy ő nem más, mint Flynn Carsen, a könyvtáros. Ön pedig feltehetően hercegnő, csókol kezet Eve-nek, majd karját nyújtva körbevezeti őket a múzeumban. Jake eközben rátalál a sakk készleteket bemutató teremre, na de vajon melyik vitrinben van a keresett darab? Ezekiel is ráakad a csinos leszármazottra, aki azonban nem vevő a srác nagy csajozós dumájára.

libr2_05.JPG

Cassie felsiet a legfelső emeletre, ahonnan a meteorológiai szakértők a vihar miatt éppen távoztak, bekapcsolja a műholdas monitort és felveszi a fejhallgatót, amiből furcsa zajokat hallani. Lejátssza az Annexben figyelő Jenkinsnek, aki szerint a hang leginkább sírásra hasonlít. Belép Jake és kéri, Cassie írja le neki fejből azoknak az anyagoknak a sűrűségét, amikből sakkfigurákat szoktak készíteni. Te gyorsabb vagy, mint az internet, ad nyomatékot a kérésnek. Ezekiel is befut, ő viszont Jake-től kér segítséget: mondjon már neki pár szót ilyen itáliai kulturális dolgokról, mert be akar vágódni a csinos leszármazottnál. Kicsit merengenek azon, vajon miért dolgoztak az elmúlt időszakban külön, mikor pedig az elején mindent együtt csináltak és az milyen jó volt. Az okokon aztán gyorsan össze is vesznek.

libr2_06.JPG

Worth prof szerint az Isola Perduta kizárólag csak a Földközi-tenger medencéjében hajózott, ezért a rakományában az akkori, XVII. századi Európa minden jellemző terméke megtalálható. Flynn lelkesen lesiet az alsóbb szintre, ahol a rakomány van kiállítva, és itt találkozik a Terry nevű tisztaságért felelős managerrel (magyarul takarító), akit már régről ismer. Váltanak pár szót, közben a kiskocsiról leesik egy könyv, Flynn szórakozottan felteszi az asztalra és tovább nézelődik a teremben. (Ohó, ezt a könyvet láttuk a rész elején, vigyázni!) Ezalatt a prof Eve-vel iszogat a bárban, majd együtt ők is lemennek az alsóbb szintre, közben a prof folyamatosan hercegnőzi Eve-et, már nekem kínos.

libr2_7.JPG

Ezekiel meg a csinos leszármazottat fűzi, nekem kedvencem a rokokó, hazudik éppen egy orbitálisat, de rá kell jönnie, hogy nem ez a megfelelő csapásirány. A csaj ugyanis ezeket a témákat unalmasnak tartja, ezért a tolvaj úgy dönt, inkább saját magát adja és kijelenti: barátaival ki akarja rabolni a múzeumot. Ez a nyerő duma, a csinos leszármazott szeme egyből felcsillan!

libr2_8.JPG

A raktárszinten a prof megmutat Flynnek egy 1611-ből származó ládát, amit eddig semmilyen módszerrel nem tudtak kinyitni. Még jó hogy, hiszen varázspecsét van rajta, közli Flynn. Maga hisz az ilyesmiben?, kérdezi a prof lesajnáló pillantással. Majd meglátja Flynn kezében a Sherlock összest és határozott hangon elkéri tőle, de az nem adja. Sőt rájön, hogy a prof nem is valós személy, hanem megidézett karakter: nyilván Sherlock Holmes, együtt gyerekjáték lesz megfejteniük a láda titkát. Hiszen maga megoldotta az öt narancsmag rejtélyét is, teszi hozzá Flynn.

libr2_9.JPG

Flynn nekilát közelebbről megszemlélni a ládát, így nem veszi észre, hogy a háta mögött a prof arra készül, hogy leüsse. Ám ebben megelőzi Eve, aki egy méretes lexikonnal tarkón vágja az alamuszi Worthöt. Akiről időközben azt is kideríti a szőke ezredes, hogy mivel az összes gyanús nyom hozzá vezet, tutira nem az, akinek mondja magát. James Moriarty vagyok, mutatkozik be végre valódi nevén a professzor. Höjj, de hát akkor ez a jó Sherlock örök ellenfazeka, pardon ellenlábasa! Párosunk egy hosszú lánccal a székhez kötözi a profot és elmegy értesíteni a többieket, de előtte még Eve rendreutasítja, hogy többé nem szólítsa őt hercegnőnek. (Persze eddig nem zavarta, mi?)

libr2_10.JPG

Az olasz leszármazott Ezekiellel először Jake-et keresi fel, aki a többféle sakk készlet közül igyekszik kiválasztani az igazit, egyenként merítve vízbe a figurákat. A csaj Cassie-t is meglátogatja, és annyira összebarátkoznak, hogy még telefonszámot is cserélnek, ha felénk jársz, hívj fel, mondja a csinos leszármazott és lelép. Az asztalon viszont ottfelejti a fülbevalóját, amit nem sokkal később az epizód elején látott ismeretlen kéz eltesz. Az Annexben Jenkins azt fejtegeti Flynnéknek, hogy az idősebb, ikonikus karakterek megidézésük után el tudnak vegyülni a valódi emberek között, és igen esélyes, hogy Moriartyn kívül még egy ilyen karakter van valahol a múzeumban. Befut Cassie, akinek sikerült letisztítania a fejhallgatóban hallható zörejeket, és a következő mondat hallatszik: Mester, megtettem, amit kértél, megidéztem a vihart! És tényleg, odakint egyre brutálisabban alakul az égzengés, mégiscsak van esély sharknadora?

libr2_11.JPG

Végül természetesen Flynn rakja össze a teljes képet: a hajó neve elveszett szigetet jelent, a Jake által végül megszerzett sakk készletből hiányzik a fehér király, a leszármazott igazgyöngy fülbevalót viselt, végül a viharban rekedt nemes karakter – mindez Prosperora utal, a varázslóra Dárdarázó Vilmos művéből, A viharból! Látjuk is, amint az eddig Terry képében mászkáló Prospero felmegy a tetőre a titkos ládával, ráteszi a fehér királyt és a fülbevalót, mire a láda kinyílik és előkerül belőle egy vaskos könyv.

libr2_12.JPG

Flynn felrohan a tetőre és kioktatja a varázslót: De hát te lemondtál a varázslatról, eltörted a pálcádat és tengerbe vetetted a könyvedet, mit akarsz most? A szerzőm akarta úgy, nem én!, jön a válasz, megfosztott a hatalmamtól évszázadokon át, de most, hogy a világba visszatért a mágia a Ley-vonalak mentén, új befejezést írhatok! Megtudjuk még, hogy a vihart természetesen szolgája, Ariel idézte fel, nesze neked fehérítő mosópor! Eközben Moriarty is kiszabadul és Eve hiába szúrja le egy karddal, a prof nem kezd vérezni, mert neki nem ilyen véget kell érnie. Lazán kihúzza magából a kardot és felfut a tetőre, ahol Prospero már valami átjárót nyitott, a két karakter belép rajta és eltűnik.

libr2_13.JPG

A vihar azonban nem múlik el, mert ugyan cápák végül nem kezdenek el hullani, de az ereje nem csökken Prospero eltűnése után sem. A csapat az Annexben gyűlik össze, Flynn szerint a könyvtárban rendelkezésre álló cuccok segítségével sikerrel járhatnak, csak valamivel nagy hőt kellene gerjeszteni. (Most ajánljam nekik a Sharknado 3-ban alkalmazott megoldást? Juszt se!) A szoláriumban őrzik a Nemezis csillagot, amit még 1952-ben fogott be Einstein és Feynman a Roswell-technológiával. Ennek a hőerejét kell tükrök segítségével a viharba juttatni, mindenki munkára!

libr2_14.JPG

Jake és Jenkins hőálló védőruhába öltözik, Cassie és Ezekiel segítenek megfelelő szögbe állítani a tükröket, Flynn és Eve meg a hátsó ajtón át felmászik valami magasba. Flynn egy Tesla-kört szorongat, ami megvédi őket attól, hogy a hő hatására elolvadjanak. Megadott jelre Jenkinsék kinyitják a szolárium ajtaját, a hősugár a tükrök által kijelölt úton kitör a magasba, és természetesen a siker nem marad el: a vihar szétoszlik. Ekkor látjuk, hogy álompárunk a Szabadság-szobor fáklyájában áll, tényleg ez volt a legmegfelelőbb hely a művelet végrehatására. Úgyis mindig el akartál jutni ide, vigyorog Flynn Eve-re. A csapat összegyűlik a múzeum előtt és megállapítják, hogy nincs többé külön utakon járás, össze kell fogniuk, ha meg akarják állítani a varázsló és a szuperbűnöző párosát.

libr2_15.JPG

5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitánylány 2015.11.05. 17:31:17

a hogyvolt elején nem kellett volna kiírni, hogy az írás termék elhelyezést is tartalmazhat? :D
nagyon jó írás, végre újra itt, várom a folytatást, úgy tűnik Flynn marad! :)

Gabba 2015.11.05. 20:56:06

@Kapitánylány: nem, közismert szerénységem tiltja :)

amúgy jól indul az évad, vicces és pörgős rész volt, remélhetőleg kitart végig

nyauuuuu 2015.11.05. 22:14:35

Annyira szuper hogyvoltokat írsz, hogy komolyan gondolkozóba estem, meg akarom-e nézni az aktuális részt, vagy elég, ha csak olvaslak :-) . És ahogy egészen észrevehetetlenül ajánlgatod a cápás hogyvoltodat közben ;D!

Gabba 2015.11.06. 07:43:37

@nyauuuuu: kősz szépen, de azért érdemes nézni is... eddig jó :)

Gabba 2015.11.07. 19:19:33

házi feladat a hétvégére: elolvasni a hivatkozott Sh H történetet:
mek.oszk.hu/01700/01769/01769.htm
süti beállítások módosítása