Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A sebész - Ez volt az első évadban

2015. október 19. 12:00 - glaurung24

Hétvégén elindul a Cinemaxon a The Knick, vagyis A sebész második évada, de mielőtt abba belevágnánk hétfő reggel, jöjjön egy gyors emlékeztető, mi is történt a New York-i Knickerbocker kórház dolgozóival az első 10 részben a századelőn, egészen pontosan 1900-ban. 

theknick.jpg

A központi alak természetesen John „Thack” Thackery, egy zseniális sebész, aki emberi erőn felül követ el mindent azért, hogy felgyorsítsa az orvostudomány fejlődését, és minél jobb módszerekkel menthessen életeket. Miután a mentora, Dr. Christiansen a sorban 12. sikertelen császármetszés után főbe lőtte magát, Thack lesz a vezető sebész, és szerencséjére jóra is fordulnak a dolgok: a lelkes segédjével, Dr. Bertram „Bertie” Chickeringgel megtalálják a megoldást a császármetszésre, a korábbi szeretőjének szifilisztől eltorzult orrát a kezéről odaműtött bőrrel hozza rendbe, az ópiumdílernek, Ping Vunak az életét egy gégemetszéssel menti meg, és sikerül meggyógyítania egy tífuszos beteget is a járvány idején.

Az ópium- és kokainfüggősége viszont addig fajul az évad végére, hogy amikor megtudja, hogy a Mt. Sinaiban dolgozó rivális orvos, Dr. Zinberg már majdnem kész a vérátömlesztés módszerével, bedobja a saját módszerét, amivel megöl egy beteget. Bertie segítségével viszont beugrik elvonóra egy szanatóriumba, ahol egy új csodaszerrel próbálják lehozni a kokainról: a heroinnal.

dr_-john-thackery-clive-owen-in-the-knick.jpg

Thackhez hasonlóan korszakalkotó újításokon agyal a kórházba az azt támogató iparmágnás javaslatára érkező Dr. Algernon „Algie” Edwards, aki egy kis fentről érkező zsarolásnak köszönhetően egyből a helyettes lesz Thack mögött. A Harvardon tanult, majd Párizsban is dolgozó néger orvosnak bőven kijut a rasszizmus elleni küzdelemből a betegektől és a munkatársaitól is, de ez sem zavarja abban, hogy a kórház konyhája mellett magánpraxist nyisson a feketéknek a saját keresetéből, mivel azokat a kórház nem látja el.

Az ranglétrán az Algie mögé kerülő Bertie és Dr. Everett Gallinger (aki joggal vágyott az előléptetésre) ellopják azt a francia tanulmányt, amit részben Algie írt a verőértágulat műtéti kezeléséről, de mivel nem tudják lefordítani, kénytelenek Algie-t is bevonni a műtétbe, aki közben megmakacsolja magát, így kénytelenek a magyarázó szerepből az asztal mellé engedni, hogy megmentse a beteget.

Amikor Thack rájön, hogy Algie magánklinikát nyitott, ki akarja rúgni, de amint felismeri, hogy kollégája is fantasztikus újításokon dolgozik, megtartja, Algie ugyanis kifejlesztett egy remek vérelszívó berendezést, és a sérvműtétet is tökéletesítette. Thack elvonóra kerülése után pedig Algie lesz a rangidős a kórházban, miután Gallinger egy rettenetes családi tragédia után teljesen elborul, és Algie-n tölti ki a dühét, amiért el is távolítják a kórházból.

16-knick_w529_h352.jpg

A kórház mögött álló mágnás lánya, Cornelia „Neely” Robertson apja szócsöve a Knickerbrocker felé, ahol ő vezeti a jóléti irodát, nem is rosszul, hiszen az ő segítségével nyomozta ki egy egészségügyi ellenőr a tífuszjárvány kirobbantó okát. Mégis, azt várják tőle, hogy adja fel a munkáját és menjen férjhez egy gumiiparoshoz, Phillip Showalterhez. Csakhogy időközben a gyerekkori barátság a társadalom által nem annyira elfogadott kapcsolatba csapott át közte és Algie között, ami egy nem várt gyereket hozott. Algie maga nem tudta megtenni, amit kellett volna, így Neely a kórház bábájánál, a titokban abortuszklinikát vezető Harrier nővérnél köt ki, hogy aztán Phillippel mehessen San Franciscóba.

A kórház nővére, Lucy Elkins csupa furcsa kalandba keveredik, neki kell Thack péniszén keresztül belőnie egy kis kokaint, hogy az magához térjen egy keményebb reggelen, de ő inspirálta a fősebészt a tífuszos beteg megmentésére is, ahogy egy rasszista zavargás közben ő menti meg Algie és a fekete páciensek életét. Az évad végére Thack szövetségese lesz a drogkalandokban, ő szerzi be a drogokat a főnöknek, amit hol egy másik kórházból lop, hol a kínai fickótól szerez némi bizarr szexuális ellenszolgáltatásért cserébe.

De ne feledkezzünk meg a két ügyeletes rosszfiúról sem, a mentős Tom Clearyről és a kórházat vezető Harman Barrow-ról, akik egy nagyon furcsa versenyben vannak egymás ellen New York hulláiért. Barrow hatalmas gondba kerül, amikor 9000 dolláros tartozást kapar össze egy alvilági fickónál, akinél a kórháztól elsikkasztott pénzből tett meg egy bukott tétet. A megoldást abban látja, hogy az életmentő műtét miatt Thacknak tartozó Vut ráveszi, nyírja ugyan ki a maffiózó Bunky Colliert, csakhogy Vu sem hülye, és miután megteszi, nem hajlandó lemondani a 9000 dolláros tartozásról, úgyhogy Vu bábja lesz.

Cleary a mentőzés mellett szeret mindenben benne lenni, amiből pénzt lehet csinálni. Alapból plusz pénzt kap minden betegért, akit a Knickbe visz, hiszen a kórház is betegenként kap juttatást a várostól. Amikor rájön, hogy Harrier nővér titokban abortuszokat végez, természetesen elkezdi zsarolni, de a legnagyobb pénzt akkor kaszálja, amikor Neelyt elszállítja a nővérhez, ami Cleary és Harriet kapcsolatát is szorosabbra fűzi.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanarbazis 2015.10.20. 01:03:13

Sziasztok!

A budapesti magántanár-adatbázis! www.tanarbazis.hu

Keress tanárt vagy jelentkezz Te is tanárnak! Kérünk oszd meg, mert másnak is szüksége lehet rá!

Like: www.facebook.com/tanarbazis
süti beállítások módosítása