Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Embervadászat 2x07 - Florida

2015. október 14. 11:00 - zoltankiricsi

Florida, a Paradicsom. Pálmafák, tengerpart, tangabugyik. Persze Floridának van egy kevésbé paradicsomi arca is, az Everglades mocsár. Habár ez nézőpont kérdése, mert az aligátoroknak és mérges kígyóknak ez maga a Paradicsom.

Ezúttal túlélőmániásokkal (nem pejoratív értelmben, bocs, de nem jut jobb magyar szó eszembe a survivalist-ra) kell megküzdenie Joelnek, akiknek ugyan nincs olyan profi kiképzése, mint egy seal-nek, viszont rendkívül jó helyismerettel bírnak, ami nagyon nagy előny. És még egy csaj is van velük, az egyenjogúság jegyében.

kep_1_3.jpg

A túlélők lőfegyverekkel is alaposan felszerelkeznek, de ezek, mint minden esetben most is csak dísznek vannak. Jól is néznénk ki, ha használnák őket, habár amilyen irányba mennek a túlélőshow-k... Igazából az, hogy az USA-beli prepperek állig fel vannak fegyverkezve, senkit nem lep meg. És hát az eddigi csapatoknál is volt minden, még a mongoloknál is néhány rozsdás mordály.

Joel vicces gyerek, teljesen megközelíti a túlélők bungalóját, és hozott magával egy kis lánctalpas robotot, amellyel egyébként az útszéli bombákat szokás megvizsgálni. A roboton van éjjellátó funkció is, úgyhogy a kommandós elküldi őt felderíteni. Érdekes, hogy a túlélők nem hallják, hogy a robot zümmög és motoszkál, de tudjuk be a mocsári háttérzajnak, békabrekegésnek, meg moszkitó zinnyegésnek. Joel először felderíti, hogy hányan vannak, mit csinálnak, hol posztolnak, aztán a robot segítségével kiiktatja a generátort, amely a ház körüli díszkivilágítást szolgáltatja. Így minden sötétségbe borul. Ennek persze nem az a célja, hogy hátrányos helyzetbe hozza a túlélőket, hanem csak annyi, hogy jelezze, indulhat a móka.

kep_3_4.jpg

Ez nem azt jelenti, hogy a sötétségbe borult környék ne jönne marha jól Joelnek és operatőrének, hogy csöndben ellopózhassanak, míg a többiek a „lerobbant” generátorral vannak elfoglalva. Aztán a túlélők megtalálják a kis lánctalpas rosszcsontot, és leesik nekik, hogy ez volt a jel, hogy elkezdődött a játék, így hát elkezdik a sötétben keresni Joel nyomait. Hát kevés reménytelenebb vállalkozás van, mint sötétben lábnyomokat keresni egy mocsárban.

Persze aki keres, az talál, és egy óra múlva már világosodni is elkezd, így végre nem sötétben kell keresgélni.

kep_4_3.jpg

Joel egy töltésen halad tovább, 20 km-re van a kivonási ponttól. És ugyanazt a töltést, amit Joel száraz lábbal közelített meg, a túlélők a mocsáron keresztül érik el. Vagy jó okuk volt rá, és rengeteg időt tudtak így spórolni, vagy csak a show kedvéért gázoltak át a dzsuván.

A túlélők közül a dagadt csávó ottmaradt a táborban, és mindenféle kütyükön ügyködik, amivel majd csapdába csalhatják Joelt. A kommandós viszont megtalálja a srácok három kenuját a vízparton, úgyhogy szokásához híven egyből használatba is fogja az egyiket, míg a másik kettőt elsüllyeszti és belöki a parttól. Így mondjuk elég egyértelmű nyomokat hagy maga után, viszont talán gyorsabban meg tudja közelíteni a kivonási pontot. Az üldözők pedig jó ideig eltökölhetnek az elsüllyesztett kenuk újraélesztésével, arról nem beszélve, hogy a végtelen vízen nem is igazán lehet nyomokat olvasni. (A mocsárban amúgy tud tájékozódni Joel, mert van nála tájoló.)

kep_5_4.jpg

A kommandós csak pár kilométert csónakázik, aztán kiköt és gyalog folytatja tovább. Az üldözői meg még csak ekkor érnek az elsüllyesztett kenukhoz, és el lehet képzelni, mennyire örülnek a furfangnak.

Persze annyira forrón nem eszik a kását, ugyanis Joel vág a bozótban egy feltűnő, megtévesztő ösvényt, jól láthatóan lekaszabolt növényekkel, lábnyomokkal. Az ösvényen aztán elhelyez egy jó kis csapdát füstgránáttal, míg ő meg lelécel tök más irányba, lehetőleg nyom nélkül.

kep_6_4.jpg

Amit mindenképpen meg kell jegyeznünk ebből a részből, hogy az ilyen trópusi, szubtrópusi mocsaras, vizes terepen mindig legyen nálunk olyan bot, amellyel távol tudjuk tartani a mérges kígyókat és aligátorokat. Az USA déli része tipikusan ilyen hely, paradicsom a hüllőknek. Amúgy, ha úgy adódik, és túlélő helyzetben vagyunk, akkor a kígyókat meg is lehet enni, és egy villás ág már csak emiatt is hasznos. Joel olyan botot csinál, amelynek egyik vége villás (a villák vége hegyesre faragva), a másik vége pedig kihegyezett, az alligátorok ellen.

kep_7_2.jpg

Ám kiderül, hogy ezek a hobby túlélők nagyon is észnél vannak. Egy idő után rájönnek, hogy túl nyilvánvalóak a nyomok, ahhoz képest, hogy egy seal bújkál itt előlük. A felismerésre nemsokkal rá, még a füst csapdát is megtalálják.

Joel egy igen nagy nyílt területhez érkezik, ami ugye mindig választás elé állítja a menekülő embert, és ez a sorozat korábbi részeiben is így volt. Ha a nagy nyílt területen halad át, akkor hihetetlenül meg tudja növelni a távolságot maga és az üldözők között, hiszen akadályok nélkül gyorsan tud haladni. Viszont még a vak is meglátja... Ha a bozótosban folytatja tovább, ott jól el tud rejtőzni, de iszonyat lassan képes csak haladni, ráadásul még nagyon zajos is a bozótban csörtetni. Ez utóbbi nemcsak azért veszélyes, mert téged meghallanak, hanem mert te se hallasz semmit.

kep_8_4.jpg

Így hát Joel a nyílt terep mellett dönt, és futással próbál minél gyorsabban áthaladni (ezzel persze időt is nyer egy füst alatt). Az üldözők viszont egyre több időt vesztenek a bogarászással, miközben a kivonási időablakig már csak 10 óra maradt, ami tudjuk, hogy könnyen elmegy egy ilyen kalandban. Erre ők is rájönnek, úgyhogy a tartózkodási helyükhöz rendelik az eléggé házilagos barkácsolásúnak tűnő terepjárójukat. Ennek mondjuk az a hátránya, hogy Joel egyből meghallotta, hogy merre járnak, meglapult, és még látta is őket elhaladni. Hát ez szarvas hiba a túlélők részéről, de vegyük figyelembe, hogy ők nem profi üldözők, számukra ez egy jó nehéz gyakorlat.

kep_9_4.jpg

A hibáktól függetlenül a túlélők is a kelepce-elvre mennek rá, vagyis, hogy Joel feltételezett haladási irányára merőlegesen megfigyelőpontokat állítanak, és így próbálják elkapni. Pluszba még csapdákat is kiraknak, és álcaruhát (ghillie) is öltenek.

A megfigyelő állásokat egy nyílt, irtásos részen helyezik el végig, és ide kerül a hang csapda is. A legjobb rész az, ahogy Joel kiszúrja a csapda drótját, ehhez azért kell szem, basszus. Észre nem vettem volna! De most jön a rázós szakasz, hiszen Joelnek át kell vágnia ezen a nyiladékon, ami a legneccesebb dolog mindig. Mivel ez a nyiladék eléggé kanyargós, és bokros foltokkal tarkított, ezért annyira hosszú szakaszokat nem látni be, így a kommandós simán veszi az akadályt, és miután a túlélők már egy órája várakoznak hiába, új megfigyelő állásokat állítanak fel messzebb. Csakhogy közben eszméletlen közel kerülnek a seal-hez. Az egyik csapat 100 méterre, a másik 50 méterre figyel. Néhány, kiélezett figyeléssel teli perc után mégis továbbállnak, pedig Joel mindvégig ott volt a bokorban az orruk előtt.

kep_10_3.jpg

Ez az egész szintén egy nyiladékban történik (egy másikban, mint az előbbi), úgyhogy mikor továbbállnak a túlélők, Joel átrohan ezen, és folytatja az útját. A másik oldalon kénytelen a bozótban csörtetni, amit meg is hallanak a vadászok, és egyből a nyomába erednek. Elég jól nyomják ezek a túlélő srácok, csak annyi a hibájuk, hogy nagyon hangosak, és állandóan egy kupacban haladnak, nem húzódnak szét. Ennek ellenére mégis sikerül olyan helyzetbe kerülniük, amilyen eddig talán nem is volt a sorozat történetében. A dagadt srác kiszúrja Joelt, de úgy, hogy az egyáltalán nem veszi észre őt. Ha itt éles fegyverrel mennének a dolgok, a seal nagyon megszívhatná.

Aztán Joel meghallja a rádiót és futásnak ered. Nagy mázlija, hogy a dagadt srác rohan utána, mert ő sohasem fogja utolérni.

kep_11_3.jpg

Látszólag a kommandós meglépett, de még egyszer ki fogják szúrni az üldözői. Csakhogy közben már nagyon közel ért a kivonási ponthoz, amely nem más, mint az egykori, mára elhagyott Floridai Állami Börtön. Joel simán bemegy a kerítésen, azt a forgatás idejére gondolom kinyitották, az üldözők elég szorosan a nyomában vannak, mert közben rájöttek, hogy hol lehet a kivonási pont, és hagyták a fenébe a nyomkövetést, a tragacsra pattantak és úgy mentek a börtönhöz.

kep_12_4.jpg

A börtön területe viszont nagyon nagy, így a túlélőknek jó ideig eltart, míg átvizsgálják szép sorjában az épületeket. Joel közben fellopózik annak az épületnek a tetejére, ahonnan majd elrepíti őt speciális beülővel, meg hevederrel a helikopter. Az üldözők egyre közelednek, de a kivonási idő is. Végül Joelnek jelt kell adnia a füstgyertyával, hogy észrevegye a helikopter, de ezt ugye rögtön látják a túlélők is. Joel egyetlen szerencséje, hogy a túlélők nincsenek igazán edzésben, így nem túl gyorsan futnak, és a kommandós időben kereket tud oldani.

A túlélők vezetője katonai tisztelgéssel köszöni meg neki az izgalmas játékot, Joel pedig vissza tiszteleg, és ez a gesztus méltó befejezése a második szériának.

kep_13_2.jpg

kep_14_3.jpg

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Pickles 2015.10.24. 11:22:29

Nem olvastam végig inkább megnézem.

zoltankiricsi 2015.10.24. 12:36:20

@Mr Pickles: perszehogy! a hogyvolt nem a műsorok helyettesítésére van :)

Mr Pickles 2015.10.24. 18:59:36

@zoltankiricsi: Úgy értettem, hogy kedvet hozott hozzá.

zoltankiricsi 2015.10.25. 17:32:41

@Mr Pickles: nagyon örülök, mert tényleg jó műsor! jó szórakozást!
süti beállítások módosítása