Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Embervadászat 2x06 - Mongólia

2015. október 08. 10:00 - zoltankiricsi

A rész, amely közben legszívesebben tüzet raknál a szobádban és/vagy vodkát innál folyamatosan, miközben forralt borba áztatod a lábad. Mongólia: lovas nomád üldözők, -35 fok és drónként használt sas.

kep_2_3.jpg

A küldetés 24 órás lesz, ami ilyen körülmények között felér egy eszeveszett szívatással, hiszen kint is kell éjszakázni. Az látszik is rögtön az első képkockákon, hogy Joelnek most a szokásosnál több cucca van, és egy derékalj is befigyel, amit aztán végképp nem szokott hozni. Nem könnyíti meg a helyzetét, hogy finom porhó borítja a tájat, amely speciális nyomolvasói képességek nélkül is bőbeszédúen tudatja a vadászokkal, hogy merre jár valaki.

Joelt ezúttal négy mongol lovas vadász fogja üldözni hegyeken-völgyeken keresztül, de én azért végig szkeptikus maradtam a képességeiket illetően. Mindenestre a lovaik aranyosak, és olyan se volt még, hogy nomád lovasok eredjenek a főhős nyomába.

kep_1_2.jpg

A kivonási pont 25 kilométerre lesz egy kis faluban, úgyhogy ismerve már a kommandós szokásait, és azt, hogy ez nem hosszú táv, lehet tudni, hogy jó sok kacskaringóval fog eljutni odáig. Mikor a mongolok rábukkannak a nyomára, 1,5 km választja el őket egymástól. Azért ezt lóval elméletileg könnyű lenne behozni, de a mongolok úgy vannak vele, hogy az idő olyan végtelen, mint maga Mongólia.

Joelen alapvetően egy multicam kabát van, és egy zöldesbarna nadrág, de erre időnként téli rejtő öltözetet húz. Igaz ugyan, hogy elsőre úgy tűnt, hogy sztyeppés területen kell majd mozognia, ahol gyakorlatilag semmi fedezék nincs, de az gyorsan kiderült, hogy vannak itt erdők is szép számmal. Joel ki is használja ezeknek takarását maximálisan. Sőt még annál is jobban, hiszen a gyalogos menekülésnek azért az az egy előnye megvan, hogy olyan helyekre is be tudsz menni, ahová lóval, autóval, motorral nem.

kep_3_3.jpg

Amúgy az útja során Joel elég sokszor botlik tanyákba, ami tekintve, hogy Mongólia mennyire gyéren lakott, arra utal, hogy a forgatócsoport nem ment nagyon messze a lakott területektől. Nyilván a közlekedés miatt nem akartak megkockáztatni egy többszáz kilométeres utat -40 fokban a semmibe.

Joel amint lehet, ki is használja az erdőkben rejlő lehetőséget, ugyanis direkt olyan sűrű, fiatal fákból álló erdőbe húzódik, ahol lóháton semmiképp sem tudják követni. Kénytelenek lesznek leszállni, és gyalog kajtatni a nyomait. Viszont ezúttal nem az a célja a sealnek, hogy összezavarja őket és időt veszítsenek, hanem sokkal viccesebb. A terv az, hogy míg a mongolok otthagyják a lovakat, addig a kommandós előbújik rejtekhelyéről és meglovasítja a jószágokat. Nemcsak kettőt (magának és az operatőrnek), hanem az összeset, hogy a többivel se tudják őt üldözőbe venni. Ezért nem szabad bent hagyni a lóban a slusszkulcsot...

kep_4_2.jpg

Joel egy farakás mögé húzódik, a mongolok pedig mintha csak a katona kottájából olvasnának, kikötik a lovakat és bemennek az erdőbe a nyomokat keresgélve. A kommandós odalopózik a „parkolóhoz”, és igaz, a lovak először félnek tőle, de mégis fel tud pattanni az egyikre. Mondjuk nem is volt nehéz ilyen kis lovakra, inkább azon lepődik meg az ember, hogy nem ér le a földre Joel lába.

kep_5_3.jpg

Ezekben a mongol vadászokban az a vicces, hogy a teljesen más mentalitás és élettempó miatt különösebben nem csipkedik magukat nyomkeresés közben. Ráérnek. De persze azt se felejtsük el, hogy -40 fokban azért annyira nincs is felpörögve az ember, hogy ugrabugráljon. Ha meg felpörög, akkor azt kockáztatja, hogy hamar lemerül az energia. Azt azért észreveszik mongol barátaink, mikor Joel elvágtat a lovaikkal, de utol nem érik. Vicces, ahogy idegeskednek, olyanok, mint a törpök a Gyűrűk urában. Nincs más választásuk, úgy döntenek, elmennek egy közeli tanyára és kérnek kölcsön új lovakat. Nem nehéz, hiszen Mongóliában ló az van dögivel.

kep_6_3.jpg

Joel menekül egy ideig a lovakkal, de csak addig, amíg megfelelő előnyre tesz szert. Aztán megválik tőlük, és egy sziklás hegygerincre mászik fel. A távolságot 8 km-re növelte, amekkora szerintem még soha nem volt üldözés közben, maximum csak az epizódok elején. Kínos, hogy a mongolok nemcsak távolságot vesztettek, hanem rengeteg időt is, hiszen el kell menniük egy másik tanyára. Viszont az is igaz, hogy előnyükre tudják fordítani, hiszen mikor lovakhoz jutnak, nem Joel nyomait követik, hanem elébe vágnak.

Joel újabb tanyához érkezik és itt szokásos trükkjét veszi elő, amit lakott területeken szokott (már láthattuk az előző szezonban is). Elindul egy határozott irányba, úgy, hogy az esetleges szemtanúk jól lássák, de persze az nem az igazi irány. Így az üldözők rossz infót fognak kapni, és ezzel el is érte célját. A trükk viszont itt a sztyeppén nem sikerül annyira jól, mert a mongolok „pillanatokon” belül 350 méterre utolérik. A kommandós megint veszélyesen közel jár ahhoz, hogy lebukjon, de igyekszik földre lapulni, és szerencsére fehér színű rejtő ruhája szuperül működik.

Ahogyan a mexikóiak a helikoptert vetették be, úgy a mongolok most szintén a légi felderítéshez nyúlnak segítségül. Csakhogy nekik nem drón, vagy helikopter mutatja meg a bújkáló vadat, hanem egy sas! Állítólag jelzi, hogy hol van a vad...

kep_8_3.jpg

Úgyhogy a mongolok megint tesznek egy kitérőt, míg elmennek a „sasos emberig”, aki rendelkezésükre bocsátja a tollas drónt. Csakhogy közben Joel is bevet egy vicces dolgot. Eléggé el nem ítélhető módon újból eltulajdonít egy közlekedési eszközt, méghozzá egy kutyaszánt. Hogy miért parkol le valaki az út szélére egy kutyaszánt, mikor nincs is a közelben kocsma, azt ne firtassuk.

Persze a kutyák elsőre nem értik az angol noszogatást, de aztán valahogy telepatikus módon rájönnek, hogy mit akar tőlük a nagy, terepszínű ruhás ember. Elkezdenek száguldani, de a láthatatlanság nem tart sokáig, mert a sas észreveszi, és a levegőből üldözni kezdi őket. Sebaj, Joel kész az új tervvel, levetődik a száguldó kutyaszánról az operatőrrel együtt, és beszalad az erdőbe. A lényege ennek az akciónak az, hogy a sas kötelességtudóan követi a kutyákat, és a mongolok meg azt hiszik, hogy végig Joel helyzetét jelzi.

Ez a trükk ragyogóan beválik, ugyanis a mongolok totál a sasra bízták magukat, és simán elszáguldanak Joel oldalirányba vezető nyomai mellett egészen a kutyaszánig (ami egy idő után, ordítozó idegen nélkül persze megállt.)

Közben kezd besötétedni, és a mongol téli éjszaka bizony gyilkos. Tehát Joel táborhelyet keres. Érdemes ellesni tőle ötleteket. A derékaljat nem közvetlenül a talajra rakja, ugyanis az ennyire átfagyott föld eszméletlenül hűt alulról. A derékalj és a föld közé gallyakból rak egy fekhelyet, ami lehetővé teszi, hogy legyen pár centi levegő a talaj felett. Ezen kívül ponyvaként hőfóliát használ, ami visszaveri a tábortűz melegét (ráadásul ez a hő a derékalj alá is be tud menni).

kep_9_3.jpg

Szerencsére az ennyire száraz hidegben könnyű tüzet rakni, igazából a fa nincs átnedvesedve. A műsor kedvéért szed egy kis nyírfakérget is, amiről tudjuk, hogy nedvesen is meggyullad. Hát azért erre máshol ne építsünk, hiszen Mongólia ebből a szempontból egyszerű eset, mert tele vannak az erdők nyírfákkal. Joel hálózsákként is hőfóliát használ, úgy látszik, egyszer használatos hálózsáknak, -35 fokban ez is elég. Fontos, hogy az arcát és a fejét is védi sállal, sapkával, mindenki szeretné épségben hazavinni az orrát egy ilyen mulatságból.

A mongoloknak ilyen gondjaik nincsenek, bekéreckednek egy közeli tanyára, ahol van fedél, tűz, kaja, vodka. Mi kell még?

Joel 5-kor kel, a hidegtől alig tud beszélni, igyunk egy vodkát az egészségére a képernyők előtt! Lassan kivilágosodik, és Joel előtt egy újabb hegygerinc magaslik. Gyönyörű szép sziklás, képeslapokra illő, viszont épp emiatt nehezen járható. Mondjuk ennek lehetne előnye is, hiszen lóval sem könnyű itt a haladás, főleg az olyan szűk hasadékokon, mint amiken Joel átpasszírozza magát. Csakhogy végül nem lesz előnye, ugyanis a mongolok egész egyszerűen megkerülik a hegyet, amikor körülbelül kitalálják, mi lehet Joel végcélja.

kep_10_2.jpg

Joel átkel a hegyen, de a mongolok már ott várják a hegylábnál, és pásztázzák az erdőt. Eszméletlenül közel kerülnek a katonához keresés közben, úgyhogy Joel kénytelen felpattani és elkezdeni futni a falu felé, ahol a kivonási pont is van. Mostmár nincs igazán veszteni valója, úgyhogy ez a nyílt menekülés belefér. Joel nagyon keményen nyomja az iramot, sokszor az az érzése az embernek, hogy gyorsabban fut, mint a lovak..

Ahogy beér a faluba, kerítéseken ugrál és vetődik át, a hátizsákját pedig maga mögé dobja, hogy terhet ne kelljen cipelnie. Igazából az utcába már be is kanyarodott a dzsip, ami kimentené, csakhogy a mongolok elébe vágnak és mindkét irányból körbefogják. Így hajszál híján, de sajna nem éri el a járgányt. A mongolok győztek, de ez jó kárpótlás azért, mert Joel ebben a részben annyi borsot tört az orruk alá.

kep_12_3.jpg

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása