Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Embervadászat 2x05 - Skócia

2015. szeptember 30. 10:00 - zoltankiricsi

Ha azt mondtuk, hogy a mexikói terep kemény dió egy menekülésben lévőnek, mert kevés a fedezék, akkor most kapaszkodjunk meg. A mai részben a skót felföldön, körülbelül fogkefe sörték között kell elrejtőzni Joelnek, de legalább bemutatja a legjamesbondosabb epizódkezdést a sorozat történetében.

kep_1_1.jpg

Az Ardnamurchan-félszigeten vagyunk, és a mai részben a skót ghillie-k fogják üldözni SEAL-szes barátunkat. A ghillie-k eredetileg vadőrök, erdőőrök voltak, tulajdonképpen még most is részben azok, de mivel az évszázadok során mesteri tudást szereztek rejtőzködésben, észrevétlen lesben állásban, ezért az angol hadsereg mesterlövészként kezdte alkalmazni őket. Ezek a fickók amúgy szimpatikus figurák, és az öltözékük is érdekes, valahol a hagyományos skót erdőőr ruházatnak a modernizált változata lehet. A Sherlock Holmes-sapkájukkal pedig nem tudok betelni!

kep_3_2.jpg

Időnk, mint a tenger, 30 órát kell Joelnek itt töltenie, tehát lesz szabadban alvás is a lápvidéken, és 21 km-t kell megtennie, ami baráti táv.

Joel James Bondosan érkezik, egy kilövő szerkezettel horgot akaszt be egy függőleges sziklafal tetejébe, majd egy vicces elektromos motorral felhúzatja magát és az operatőrt. Ezt a szerkentyűt szokták használni a SWAT-osok, meg egyéb különleges alakulatok is. Azon túl, hogy persze a sorozatba kellenek ilyen látványos elemek, logikus is, hogy Joel egy nehezen megközelíthető helyről hatol be a félszigetre, hiszen a kikötőket könnyű ellenőrizni. Így el is telik egy kis idő, amíg a ghillie-k a megadott partszakaszon megtalálják a kommandós nyomait, de így is csak úgy, hogy otthagyta a kampós szerkentyűt. Azt kikalkulálni, hogy onnan merre felé fog haladni, nem nehéz, hiszen egy félszigetről van szó, ami hosszúkás és viszonylag keskeny, túl sok alternatíva nincs, hogy merre lehet innen továbbmozdulni.

kep_5_2.jpg

5 km-re van most üldözőitől, és egy marha széles kopár területen kell végighaladnia, míg végre egy erdős részhez érkezhet, ahol rejtettebben közlekedhet. Az a vicc az egészben, hogy a kopár területekhez képest ez az erdőcske marha kicsi, de hát jobb, mint a semmi. De ez még nem minden. Az egész terület tele van legelésző birkákkal, meg szarvasokkal (ezért is szeretik az orvvadászok), akik természetesen megriadnak, ha valaki rohangál a környezetükben. És mivel az egész terep nyílt, a távcsővel sasoló ghillie-k egyből észreveszik, ha valahol ijedt állatok menekülnek.

kep_4_1.jpg

Amíg el nem éri az erdőt, Joel igyekszik a sziklák takarásában rohanni. A játszma amúgy elég éles, hiszen a skótok is nagyon jól tudják, hogy a katona valószínűleg az erdőt fogja megcélozni. Ezért eszük ágában sincs a nyomait követni, sokkal egyszerűbb, ha az erdő előtt kelepcét állítanak neki. Azaz félkörívben figyelőpontokat létesítenek, melyekről észre kell majd venniük a seal-t.

A hosszú-hosszú kopár szakasz egész jól sikerült Joelnak, de persze, ahogy azt kell, a végén csúszik be egy nem várt szívás. Az állatokat tök jól sikerült elkerülni, aztán a legkopárabb résznél, az erdő felé rohanva véletlenül a katona túl közel kerül egy szarvascsordához, akik persze megiramodnak. A hanyatt-homlok mozgást egyből észreveszik a vadászok, ez a terep egyszerűen eszméletlen, olyan, mintha meztelenül kéne mászkálni az embernek.

kep_2_2.jpg

Ahogy riasztják egymást a ghillie-k, és próbálják szorosabbra húzni a hurkot, már nemcsak a szarvasok mozgásából következtetik ki Joelt, hanem konkrétan látják is. A fiatal ghillie srác próbál utánafutni, de marha lassan fut, úgyhogy a seal átmászik egy kerítésen, és eltűnik az erdőben. A fiatal ghillie meg fel is adja egy időre. Legalábbis a futást már nem erőlteti.

kep_6_2.jpg

A skótok új tervet kovácsolnak, most a partvonal mentén állítják fel a figyelőpontokat, míg a fiatal srácot beküldik a fenyvesbe nyomot olvasni Joel után. Stewart amúgy ügyes, mert meg is találja a seal és operatőre lábnyomait. Csakhogy egy hibát ő is elkövet: véletlenül ráesik egy ágra, a roppanást pedig egyből meghallja Joel. Így rögtön tudja, hogy a nyomában van valaki. Mondjuk végül is nem emiatt jönnek rá, hol van, hanem mert az egyik ghillie hőkamerával kiszúrja a nyiladékon átsétáló kommandóst és operatőrét. Úgyhogy bármilyen rossz ötletnek is tűnt a part mentén felállítani a figyelőpontokat, végül is működött.

kep_7_1.jpg

Csakhogy a skótok érthetetlen módon még mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy Joel biztos a tengerhez akar eljutni, ezért megintcsak a déli partvonal mentén állítják fel az új figyelőállásokat. Ráadásul még nagyobb bukta kezd feltűnni a láthatáron, mert Joel egy nagyszabású elterelő hadműveletbe kezd, és valóban elindul feléjük. Szándékosan követhető nyomokat hagy dél felé, hogy aztán pár kilométer után észrevétlenül irányt váltson az ellenkező irányba, ahol elvileg nem is fogják majd keresni.

kep_8_2.jpg

Bármennyire is szimpatikus srác Stewart, azért kicsit kuncog magában az ember, amikor elveszti Joel nyomait. Ebben a megtévesztésben nemcsak az a zseniális elem, hogy más irányba tereli a vadászokat, hanem az is, hogy amíg rájönnek, hogy már elfogytak a nyomok, aztán elkezdik keresgélni, hogy mi nem stimmel, van-e még nyom, hol volt az utolsó, merre folytatódhat, addig iszonyat sok idő megy el. Sokkal több, mintha csak rossz útra mennének, és vissza kellene fordulniuk. A fiú persze nem buta, rájön, hogy Joel talált ki valami szívatást, csak persze azt nem tudja, hogy pontosan mit.

kep_9_2.jpg

Amíg a skótok őrt állnak, meg tanakodnak, hogy mit agyalt ki Joel, kezd lassan besötétedni, úgyhogy a kommandós elkezd menedéket építeni. Az alap, hogy mindenféle tűleveleket, gallyakat halmoz fel, amelyekre majd ráfekszik. Ez megakadályozza, hogy a talaj alulról lehűtse őt. Takarózni egy felturbózott hővisszaverő fóliával (életmentő fólia) fog, amely kicsit strapabíróbb, mint a sima életmentő fólia, jobban bírja az ilyesfajta igénybevételeket. És arra a pár órára, amit Joel el fog tölteni benne, bőven elég, ez tényleg csak arra jó, hogy ne hűljünk ki, amíg hunyunk egyet a további menekülésig.

Hajnalban Joel fel is kel, még félsötétben. Azt azért láthatjuk, hogy ennek a fóliának a hátránya, hogy iszonyat hangos, ropog, zörög, csörög. Ami miatt szóba jöhet egyáltalán ilyen helyzetben, az az, hogy nagyon kicsire összehajtható, és súlya gyakorlatilag nincs, úgyhogy akár az elsősegély csomaghoz is hozzá lehet csapni, és ezzel a hálózsák probléma is megoldva, ha gáz van.

kep_11_2.jpg

A skótok nagyon elszúrták a dolgot, mert még hajnalban is a tengerparton dekkolnak, miközben Joel meg vígan el tud indulni a kivonási pont felé anélkül, hogy különösebben szorongatnák. Gyakorlatilag attól az erdőszegélytől, ahol aludt, 6 km választja el a kivonási pontig, amit ha nagyon megnyomja, 1 óra alatt elérhet, de ha bújkál, meg óvatos, akkor sincs eszeveszett messze.

De hogy mégse legyen olyan könnyű dolga, Joel bemerészkedik egy fatelepre, ami vasárnap lévén töküres. Elemel valami pokrócot, de utolsó pillanatban kiszúrják, és mivel azt hiszik, orvvadász, egyből jelentik a ghillie-knek. Úgyhogy a vadászok el is indulnak gyorsan északra, de Joelnek még így is elég ideje van, hogy egy újabb poént eszeljen ki. Ghillie suit-et készít, ami nem az az öltözék, amit most látunk a skót üldözőkön, hanem a sniper, mesterlövész rejtőöltözet, amiben úgy nézhetünk, ki mint egy nagyobb fűcsomó. Azt mondani sem kell, hogy a fatelepről ellopott rongyokon kívül, ehhez a ruhához volt minden Joelnél, ami csak kell.

kep_12_2.jpg

A kommandós az utolsó nagy nyílt terephez ér, ahol át kell haladnia a kivonási pontig. Igazából elég gyorsan ki is szúrják, és quadokkal erednek a nyomába, közben az eső is elkezd cseperegni, úgyhogy minden fasza. Joel úgy dönt, itt semmi értelme búvóhelyet, vagy ilyesmit keresni, inkább olyan területre lavírozik, ahol a quadok már nem képesek haladni. A dolog be is jön, a ghillie-k feladják, és megpróbálják másképp elvágni az útját Joelnek. Ami úgy tűnik sikerül is, aztán mégis egy rövid üldözés után Joel úgy eltűnik, mintha a föld nyelte volna el.

kep_13_1.jpg

Erre a ghillie-k is cselt eszelnek ki, úgy tesznek mintha elmennének, de valójában otthagyják Stewartot. Kis várakozás után felemelkedik Joel a ghillie suitben, és elindul a hajó felé, ami várakozik rá.

kep_14_2.jpg

Csakhogy ezúttal a hajóban nincs vezető, a motor meg nem akar beindulni, úgyhogy a legizgalmasabb percek a végére maradtak. Joelnek ezúttal is sikerült kereket oldani, de ez annak köszönhető, hogy a főskót ragaszkodott ahhoz az elméletéhez, hogy Joel délnek fog tartani...

kep_15_1.jpg

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása