Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 05x01 - Házassági évfordulós örömtűz

2015. szeptember 30. 09:00 - Ancsinszka

Az előző évad vége nem hagyott sok izgulni valót a nézőkre, talán Batesnek Green halálával kapcsolatos látens bűnössége vet fel némi moralizálást, de még ha a lakáj is ölte meg felesége megerőszakolóját, inkább azon keccsölünk majd, hogy megússza a dolgokat. A másik kulcsfontosságú probléma Edith törvénytelen gyermekének elhelyezése volt, akit végül Drewe gazda fogad örökbe, így közel lesz majd édesanyjához a kislány. A kérdés csak az mindkét esetben: mikor borul a bili? Emellett kíváncsiak lehetünk Mary melyik udvarlójának nyújt majd kezet végül, de ez inkább egy bulváros vonal a többi a vérkomoly problémához képest. Lássuk hát a Downton Abbey ötödik, utolsó előtti évadát!

01.jpg

Jó reggel, Gandalf módra és már hasít is Edith a biciklivel a tájba, hogy meglátogassa a zabigyerekét Marigoldot, akit éppen mostohaanyja tutujgat. Közben a Lordék kellemes eszmecserét folytatnak arról, hogy szegény II. Bözske nagypapájának le kellett alacsonyodni a munkáspárthoz, és szájon kellett őket csókolni… vagyis csak kezet rázni, akkor még ugyebár. A probléma gyökere, hogy emiatt nekik is csökken majd, ami a birtokból származik, és kevesebb juthat majd úri huncutságokra, mint áram meg telefon. A serénykedő Pattmore-nak erősen ajánlja ezen a szép kedd reggelen Hughes, hogy szombatra 34. házassági évfordulós tortát készítsen Lordéknak. Daisy utópisztikus kérdéssel szórakoztatja magát a lazac pástétom készítése közben: ha férjhez menne 34 év múlva, 1958-ban vajon milyen lenne az élet? Daisy te, nem akarod te azt tudni szerintem, meg Pattmore-t is kevéssé érdekli az ilyesmi, mivel ő már alulról fog ibolyázgatni akkor.

04.jpg

Violet látogatja meg tűzről pattant hévvel Isobelt, és Merton Lordra tett célzásokkal próbál segíteni barátnőjének az új gavallér becserkészésében, de az hevesen ellenzi; hogy ő újra pasizzon, dehogy! Ráadásul Violet rá is rémiszt, hogy minden férfi ugyanazt akarja, de aztán helyesbít, hogy a krikett partira gondolt, meg az ötórai teára. Molesleyt a tükörből visszaköszönő őszülő tincsek arra késztetik, hogy szurokfeketére befesse a haját, és ezt a környezete igen különös tekintettel próbálja okézni. Tony jön újfent látogatóba hétvégén, aki Marynek továbbra sem eléggé sármőr, ezért kapott ugye kosarat sok szép elbocsátó üzenettel. Barrow-nál is betelt a pohár Baxter szótlansága miatt, így próbálkozik megint kiélni elnyomott megalomániáját, és ahol lehet, kedveskedik embertársainak, csak úgy, mint mikor véletlenül átdobjuk a vakondot a szomszéd kertjébe, mert mégse akarjuk fejbe vágni az ásóval, de azért megszabadulnánk már tőle. Megy egy ilyen trécs másnap reggel, mely szerint emelnek egy emlékművet az I. világháború helybeli hősi halottainak, ami valami rém unalmas, ráadásul Lordunk olyan joviális, hogy pofán kéne tolni egy légycsapóval, enyhén. De megteszi ezt a légycsapó helyett a bizottság (bürokrácia level 1.3), akik az asztal körül tüsténkedő Carsont szeretnék maguknak elnöknek. Igen, pont olyan fejet vág a Lord, mint akit meglegyintettek jobbról, enyhén. Carson persze még gondolkodni akar, hát de kit érdekel ez az egész komolyan?

08.jpg

Barrow meg Jimmy valami nő becserkészéséről társalognak, de Barrow csak zavartan mosolyog a heterók csacskaságain. Eközben Lordunk elmegy az anyja szoknyájához kicsit picsogni, hogy nem ő lesz egy újabb bizottság feje, de témát is vált, és heves érdeklődést mutat Isobel meg Merton Lord bimbózó románca iránt. Legalább most már Isobel is lady lenne, és ez úgy tűnik Violetet valamiért nagyon elkezdi nyomasztani. Carsont is nyomasztja, hogy gazdája fölébe kerül, ha elvállalja a nagy semmivel járó pozíciót. Felidézi a Lord meglégycsapózott arcát, hogy még jobban lelkiismeret furdalása legyen, és elmerengjen egy kicsit arról, hogy milyen változások mennek végbe a világban. Biztos ő is elképzelte 1958-at. Lady Rose eközben díjakat ad át a suliban, rendkívül izgatott tekintettel, de ez a jelenet inkább Lady Edith-nek jön jól, mert így el tudja kapni gyereke nevelőapját, akivel titkos randit beszélnek meg. Ugyanakkor Bransonnak is jól jön az esemény, mert tud egy kicsit hetyegni a tanítónővel, de a rokonai is ott lebzselnek, így a romantika későbbre marad, meg mindjárt gongolnak a vacsorához otthon.

06.jpg

Violet eközben meghívja Clarkson dokit teára meg tortára, de Sprattnek derogál megkínálni a vendéget valamiért. Persze Violet helyre rakja szokás szerinti negédesen szatirikus stílusában, amit nem lehet nem imádni. Valamiért baromi nagy hírértéke van Isobel és Merton Lord kapcsolatának, de hát mi másról pletyóznának ezek a népek? Szóval Violet a dokival is megosztja az infót, mivel az pályázott Isobel kegyeire korábban, de hiába várja a férfi heves féltékeny megnyilvánulását, az csak angolosan átlépi a témát, amit Violet szerencsére nem hagy annyiban. Keveri egy kicsit a szart, és meghívja arra az ebédre, ahol Isobel és Merton is jelen lesznek. Bájos elnézések, a tea meg közben kihűlt. A Lord még este is meg nem választásán agonizál, valamint nem érti, hogy az anyját miért zavarná, ha Isobel is Lady lenne, de Cora nem is próbál okfejtéssel célba érni, csak mindentudóan mosolyog magában, mintha arra gondolna mindenki hülye, csak ő helikopter.

05.jpg

Daisy már nagyon szeretne kitörni a wellington bélszín árnyékából, ezért gőzerővel izmozik önmegvalósításán, így beszerez pár igen vékony füzetet a deriválásról. Aki hülye volt matekból attól még jól érezheti magát a bőrében, és még lehet rendesebb ember is lesz belőle… sőt! - mondja Pattmore, de Daisyt ez kevéssé nyugtatja meg. Másnap reggel Lordék meggyőzik Carsont, hogy fogadja el a kinevezést, mert így jobb lesz mindenkinek, mindezt persze őszinte, joviális mosollyal jóváhagyva. Carson végül csak bólint majd balra el, de azért a Lord elmond magában egy-két cifrát. Az előző nap megbeszélt titkos randira is sor kerül Edith és Drewe között, aki most világosul föl, hogy a kis Marigoldnak Edith az igazi anya. Persze maximálisan támogatja majd Edith-et a láthatásban továbbra is. Hogy mindenki milyen rohadt rendes egymáshoz az valami döbbenet, kivéve Barrow-t, aki mostanság csak minimálba űzi a szarkavarást, és csak Baxtert gyötri információ beszerzéssel, sikertelenül. Carson moralizál egy kicsit a dolgok változásán, de azért láthatóan balzsamozza a kis lelkét, hogy ő lett a bizottság feje.

09.jpg

Mary a szokásos, bájosan érzelemmentes stílusban nyilatkozik Tonyról. Lamentál kicsit, hogy mennyire semmi értelme hozzámenni valakihez, akivel nem töltött minőségi időt az ember se függőlegesen se vízszintesen, utóbbira nagy hangsúlyt fektetve. Milyen igaza van! Violetéknál is kezdődik a löncsölés, sok jó előkelőség kis helyen is kellemetlenül érzi egymást, de azért kedélyesen elbeszélgetnek a kertrendezésről, puskákról, könyvekről. Baxter sajnos kevésbé jól palástolta mit tud Batesről Lord Gillinghammal kapcsolatban, ezért Barrow bekeményít, és egy kedves, figyelmes zsarolással próbálkozik kiszedni belőle. Elképzelni nem tudom mivel tartja sakkban szegény Baxtert, mert hogy olyan ártalmatlannak tűnik, mint egy fukszia az üvegházban. Tony hiába unszolja Maryt nősülési szándékával, ő tovább hezitál. Eközben megérkezik Lady Anstruther (megint egy szuper név), aki meghívatja magát az ott alvós bulira. Számunkra persze kiderül, hogy az asszonyság Jimmy exmunkaadója, és az inas valentin napi üzenetén felbátorodva, és az esetleges hancúr reményében érkezett. Végre sor kerül Baxter nagy vallomására, őszintén szólva azt hittem, még húzzák egy darabig, de Molesley meggyőzte, hogy minél előbb, annál inkább. Szóval Baxter ellopott néhány ékszert az előző úrnőjétől, és ezért bekasztlizták három évre, de vissza se tudta adni a smukkot, mert addigra máshoz került. Ítélet elmarad, mert a Lord benyit. Molesley egy hazug ember-sánta kutya idézettel, és egy kis lelkisimivel próbálja jobb kedvre deríteni Baxtert, hogy nincs még minden veszve.

10.jpg

Megy a vegyülés a szalonban, Lady Anstruther finnyázik, hogy nem kaphat egy Long Island koktélt, de hát vidéken vagyunk, nem a Ritzben mutat rá Mary finoman. Megjelenik Miss Bunting is, de a Lord kicsit neheztel rá, Branson múltkori randival egybekötött titkos tárlatvezetése miatt. Micsoda pofátlanság valóban! Az egyik úri hölgyemény mosolyogva alázza magát azzal, hogy se írni se számolni nem tud. Ez olyan ziccer, amit egy emancipunci tanárnő se hagyna ki, így a jelenlevők döbbenetére Miss Bunting kimondja gondolatát, és azt ajánlja a ladynek, hogy menjen hozzá egy Rócsildhoz, akkor továbbra se kell ilyen csacskaságokkal foglalkoznia. Violet és Isobel is megérkeznek, előbbinek túl sok már a parti mára, a utóbbinak meg a partiképes agglegény, strapás egy nap ez! Szegény Jimmynek is füle farka behúzva, mert Lady Anstruther átlátszó kis ürüggyel ólálkodik körülötte.

12.jpg

A vacsorát a Lord beszéddel nyitja, és Cora erényeit ecsetelgeti, melyekben immáron 34 éve sütkérezik. Végre jöhet a kaja, meg a bájcsevej, Isobel gratulál Carsonnak a kinevezése miatt, erre valamiért állandóan ki kell térni, biztos lesz valami jelentősége a későbbi részekben. Miss Bunting egyre kellemetlenebbül érzi magát a felső tízezer között, és meglátása szerint teljesen fölösleges ilyen emlékműveket csinálni, mert a halálra emlékeztetnek. Az urak erre csak lehülyézik, mert igenis van értelme, de a tanárnő tovább csűri a témát. A Lord szeretné már ezt az egész emlékműves hacacárét valami bulváros témára terelni, ám ekkor viszi be a susztermattot Miss Bunting, fájdalmát kifejezve, hogy nem a Lord lett a bizottság feje, ha már így szívén viseli az emlékmű sorsát. Carson ekkor belép a képbe a szokásos shakespeari szuperhős lelkületével, és azt kamuzza, hogy bizony délután volt egy titkos meeting, és a konklávé mégis a Lordot akarja, aki persze azonnal elfogadja a posztot, visszaszerezve ezzel a becsületét.

14.jpg

A vacsora után megy a dögunalom a szalonban, Mary egy kis vidámságra ösztönzi húgát, aki erre azt mondja csak a hülyék röhögnek egyfolytában. Na ezzel nem is lehet vitatkozni. Miss Bunting eközben szeretne vizitelni egyet a személyzetnél, ezzel is whiskey ivásra ösztönözve a kissé morcos Lordot. Barrow már megunta az eredménytelen sündörgést, ezért a tettek mezejére lép, és Corának be akar számolni Baxterről, valamint annak yardon eltöltött éveiről, de a lady kedélyesen közli, hogy bizony már tud róla, csak azt nem érti Barrow miért hozta oda mindennek tudatában. Barrow alatt rezeg a léc, mint egy Mekk Elek által gyártott tyúkólban. Branson megy kanosszázni egy kicsit apósához a vacsinál történt szájkarate miatt, de bevallja picit jó érzés is volt hallgatni a tanárnő kinyilatkozásait, ami a Lordnak igen rosszul esik. Branson arra is ráerősít, hogy nincs közte és a nő között testiség, a Lord meg kikéri magának, mert viszont az ő Sybillkéjével meg volt, úgyhogy nem kéne ezt a témát erőltetni. De aztán megbocsátanak egymásnak, és minden a helyére is van téve. Cora is próbálja megérteni Baxter motivációit, az meg majdnem csak annyit tud mondani a végén, hogy nem számított a spanyol inkvizícióra, majd mindketten az ajtóra néznek, de nem robog be három piros ruhás érsek, szerencséjükre. Baxter nem patyolat, de Cora egyelőre ennyiben hagyja, mivel a zoknijait rendben stoppolgatja, és nem tűnt el a Viktória királynőtől családnak adományozott 24 karátos ágytál sem.

18.jpg

Szegény Molesleyt annyit basztatták ebben a részben a kozsósan befestett fürtjei miatt, hogy végül lemossa az egészet. Lady Edith az ágyban végre agonizálhat kicsit rendesebben, mint átlag, és odavágja a kandallóba a szerelme által dedikált könyvet, ami valahogy kimászik onnan, és a padlószőnyeg is elkezd szépen égni. Végre felmegy a hancúrléc Jimmynél, és Barrow önfeláldozóan segít neki az ajtónállásban, amíg haverja gyúrja Lady Anstruthert. Eközben Tony is a tettek mezejére lép, azt hiszi ő a Rudolf Valentino, és arra csábítja Lady Maryt álljanak össze, mint két kicsi legó egy pár napra, mert neki is ilyen haladó nézetei vannak a házasság előtti szexről. Mary meg valamiért a papa zoknitartója mögé szeretne bújni, de végül beadja a pongyolába bújtatott derekát. Persze közben a tűz továbbterjed Edith szobájában, és Barrow ki is menti ízibe. Nagy az izgalom, hozzák a homokkal teli vödröket, a poroltóra még várni kell pár évet. Mindenkit kimenekítenek, különös tekintettel a kutyára, és hancúrozó Jimmyékre is. Branson közben serényen oltja a tüzet, de valami súlyos csőlátása lehet, mert egyáltalán nem a tűzre céloz. Végre megérkeznek a tűzoltók, Barrow-nak is minden megbocsátva, hát őszintén szólva sokkal kedveskedőbb Cora Barrow-hoz, mint a saját lányhoz. Angolok na. Lordunk közben intézkedik róla, hogy Jimmy minél előbb házon kívül legyen, egy szép ajánlólevéllel a kezében, csak hogy ne legyen pusmus a történekről Lady Anstrutherrel. Drewe tűzoltó parancsnokként tűnik fel a színen, ez az ember tényleg egy polihisztor! Szóval biztosítja Edith-et, hogy láthatja majd kislányát gyakrabban is, de csak óvatosan.

Címkék: Downton Abbey
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása