Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 4x09 - Karácsonyi speciál puding (Évadzáró 2/2)

2015. szeptember 20. 10:00 - Ancsinszka

Az évadzáró első felében lezajlott Rose udvari bemutatása, és lassan a család apraja-nagyja is megérkezett Londonba. Az izgalmi faktor jelenleg egy ladytől eltulajdonított kompromittáló levél visszaszerzése, amihez nem a Scotland Yard segítségét kérik, hanem Bates börtönös múltjából adódó tapasztalatát használják inkább ki. Bates estére már be is ígérte a hamis levél lekörmölését, aminek segítségével beléphetnek Sampson házába, míg az pókerezik Granthaméknél. Edith időközben meggondolta magát, és szeretné visszakapni valahogy a gyerekét, de természetesen Rosemund teljesen kiakad az elképzelésen. Edith viszont friss infót tudott meg Gregsonról, mely szerint szóváltásba és bunyóba keveredett a barnaingesekkel. Rosemund úgy gondolja, azóta már kihallgatták a tetteseket, és kiderül majd valami konkrétum, de unokahúga Gregson öröksége, és annak a gyermekükre szálló része miatt is aggódik. Már nem azért, de úgy tudtam Gregsont azért nem dobja fel annyira a lóvé. Mindegy is, mert Edith szeme előtt úgyis csak gyermeke láthatása lebeg.

02.jpg

A Lord összehívta a családi kupaktanácsot a Mission Impossible:Windsor Protokoll hadművelethez, és azon megy a tanakodás ki kinek a figyelmét terelje el, hogy kevésbé legyen feltűnő a lopott levél visszalopása. A Lord monarchista lelkülettel vehemensen védi a trón várományosának jó hírét, és annyira felingerli magát mindenki helyett, hogy dulifuli módjára becsapja az ajtót távozóban. Kellemesen telik közben a piknik az ewokok által emelt 3CPO szobor előtt, és Harold az angol konyháról áradozik, majd az angol nemesség válfajaiba kap betekintést Violet nagyi meg a többi matróna segítségével. Madeleine viszont Haroldtól kap egy kis betekintést a léha életmódjába, és a nősülés ellenes szemléletmódjába. Madeleine azért megnyugtatja, hogy találhat még olyan lányt, aki nem csak a bukszájára hajt. Mindketten tudják, hogy kettejük közt nem lesz románc, mert Madeleine apja túl nyilvánvalóan próbálja beházasítani Levinsonékhoz magukat. Az alagsorban kevésbé negédes a hangulat, Rose már kézhez is kapja a hamisított levelet, Mary pedig kétértelmű megjegyzéseket tesz Batesnek Londonról és a nagyváros negatív hatásairól, de Bates gyanútlan közhelyekkel válaszolgat. Mrs. Hughes Maryvel moralizál kicsit a megtalált buszjegyről, és arról helyes-e hallgatni a rendőrség előtt. Hughes szerint helyes, hogy már nincs köztünk egy ilyen szemét alak, és Bates nem érdemli meg, hogy tönkretegyék, de Maryt egyelőre nem tudja meggyőzni.

03.jpg

Az egész Crawley-Levinson pereputty együtt van már a szalonban, és felvázolják a korábban kitervelt este részleteit a gyanútlan résztvevőknek, és mindenki nyavalyog. Violet nem akar színházba menni, Martha átöltözik, Edith pedig érdeklődik, hogy mi ez az egész pókerparti dolog, a Lord pedig válaszul megvakargatja Isis füle tövét. Mielőtt kezdetét venné a kártyaparti Barrow megy serényen árulkodni a Lordnak, Branson és Miss Bunting házlátogatásba fulladt randijáról, és aggodalmaskodik a család jó híréről. Micsoda nagylelkűség…  Carson üget lefelé a konyhába jégért, de ha már mindenki ilyen békésen jelen van felvázolja a személyzet szabadnapját. Mindenki megörül a szabadnap tényének, csak a múzeum meg templomlátogatások ötletétől nincsenek elájulva, és ez Carsonnak is feltűnik, így inkább gyorsan lelép a jéggel a kínos hangulat közepéről. Barrow csüccsen le Baxterhez, hogy számon kérje a friss pletyókról, de Molesley megint közbelép, és elhívja a komornát megnézni egy könyvet. Ethan is végre felteszi a nagy kérdést Daisynek, azaz van-e kedve Amerikába jönni egy hónap múlva, hogy Harold szakácsnéja legyen. Bár a társasági élet hülyének fogja nézni gazdáját, hogy angol a szakácsnője, de imádja Daisy főztjét.

04.jpg

Megkezdődik a pókerparti és Sampson örömét fejezi ki, hogy Gregson nincs ott. Próbálja Edith eltűnt gavallérját csalónak beállítani, de a Lord persze tudja mi van, és morcosan néz, majd oda is fordul Bransonhoz, hogy számon kérje Miss Bunting körútját a házban. Veje csak annyit mond megmutatta neki a pecót, nem történt semmi. Közben Blake, Mary és Rose bejutnak a hamis levéllel, melyben Sampson a rosszullétéről tájékoztatja lakáját, és kéreti pár dolgát. Sajnos a küldetés sikertelenül zárul, nem találják meg a levelet. Amint Mary belép a pókerpartit is offolják, és ki-ki megy a maga dolgára, de Sampsonnak megint sikerült elnyerni pár váltót. Tony is meg Blake is célozgatnak Marynek a viszontlátás örömére, és nem rejtett szándékukra. Lassan véget ér az este, távoznak az urak, Bates megtudja, hogy sikertelen volt a levél megírása, így önként ajánlkozik a kabátok elrendezésére. Ki is veszi Carson kezéből Sampson kabátját, és ügyes mozdulatokkal feladja tulajdonosára. Mindenki a holnapi bál gondolatával búcsúzik, és Bates elkapja gazdáját egy szóra, miután egyedül marad. Kezébe helyezi a levelet, mert ügyesen kilogikázta, hogy ha nála lenne egy ilyen fontos papíros, bizony nem hagyná őrizetlenül otthon, így sikeresen kibűvészkedte Sampson belső zsebéből. Sampson meg hazatérve kiáshatja a startgödröt, mikor rájön mire ment ki az egész este!

09.jpg

Szerencsére ezúttal megmenekült leendő VIII. Edward, és Mary utalgatásaiból leszűrhetjük ez még a Wallis Simpsont megelőző románc volt, de mi így is- úgy is tudjuk mi lesz a vége ennek a meggondolatlan életmódnak! Mary elmondja Annának mennyire hálás Bates segítségéért, és a hűség oda-vissza működik, majd szobalánya távozása után a tűzbe hajítja a buszjegyet. Eljön a nagy bál napja, felcsavarják a szőnyeget még ma éjjel, a bútorokat tolják szerte széjjel, és nem félnek, mert baj nem lehet! Szóval hangolnak a zenészek, Carson akkurátusan rendezgeti a büféasztalt, és lassan érkeznek a vendégek is. Cora éppen javasolni akarja férjének, hogy kérje fel Rose-t mert úgy illik, amikor hirtelen megtörténik az, amiben minden nemesi címerrel rendelkező (és nem rendelkező), felső tízezerbeli család titkon reménykedett, ha bulit rendezett akkoriban: megjelenik a brit birodalom trónörököse, VIII Edward személyesen, és felkéri Rose-t az első táncra. Mindenki rém büszke, a mesében se történt még ilyen, Carson pedig átvedlik karmesterré és int a zenészeknek, hogy kezdhetik a Highway to hellt.

10.jpg

Megkockáztatom, hogy Grantham jobban ropja, mint a herceg, becsatlakoznak a többiek is sorra a pogóba, még Violet is táncra perdül Bransonnal. Aysgarth kap kosarat Marthától, aki kifejti, hogy ő nem óhajt férjhez menni a címerért, és nem akarja, hogy bárki a szemére vesse, amiért hangos, ellentmondásos és közönségesen viselkedik néha. Meghívja viszont a kapzsi lordot, hogy látogassa meg majd Amerikában, mert felhajt neki pár gazdag özvegyasszonyt, akik kifejezetten szeretnének ladyk lenni. Harold és Madeleine búcsúzás közben mélyen egymásra nézegetnek, sőt le is tegeződnek, és még pár rund bókolás. Sajnos a barátságnál egyelőre nem lesz több ebből, de Harold szeretné, ha majd írna neki a hölgyike a további sorsáról! Tony és Mary vonulnak félre, és az amorózó újfent megpendíti a közös jövő gondolatát, majd féltékenykedik egy sort Blake-re. Mary elmondja, hogy ő most a birtokot szeretné egyben tartani, és Blake-kel különböző oldalon állnak ebből a szempontból. Tony rántja le a leplet, ugyanis Blake a báróság oldalági örököse (valahogy úgy, mint Matthew volt). Na erre még Loncsár papa is csettintene! Mary azt mondja még van remény, hogy új életet kezd egyszer, de azért a nyugtával a papot!

11.jpg

A bál még mindig tart, és Isobel hirtelen teljesen izgalomba jön Merton Lord látványától. Violet meg hamiskásan vigyorog a fejleményeken. Nincs apelláta, már viszi is Merton Isobelt egy andalító körre a Bécsi vér ritmusára. Közben Edith kap egy kis lelkiházmestert Bransontól, hogy álljon ki magáért, különben bedarálja ez a társaság, és Edith közli is anyjával, hogy a kontinensre utazik már másnap. Carson kávézgat magányosan a hajnali félhomályban, amikor Hughes libben be a helyzetjelentéssel. A főkomornyik végül arra az elhatározásra jut, hagyják a múzeumosdit, és menjek inkább a tengerpartra hesszelni egyet, amit a házvezető nő egy képzeletbeli buksisimivel jutalmaz. Mary kíséri ki Blake-et, és számon kéri rajta az újabb szuperhősi titkolózást a nemesi címeréről. Blake azt szeretné, ha Mary ettől függetlenül is fülig beleesne, és így, hogy Tony mondta el még fair is lesz a küzdelem. Mortal kombat, győzzön a jobbik!

14.jpg

Edith hívatta magához Drewe gazdát, ugyanis felkéri őt és a feleségét kislánya (mondjuk ezt így nem mondja ki kereken a férfinak) felnevelésére. Ez a nagy ötlet, a körítés sztori szerint a kislány árván maradt, és Drewe felesége is szívesen befogadja majd, Edith meg fizeti a költségeket. Na, van itt plusz munka dögivel a farmernek, a saját földje, a disznók nevelése, zabigyerek örökbefogadás, mi jöhet még? De ahogy Edith is mondja, jó tudni, hogy vannak még becsületes, rendes emberek a világban. A cselédség közben kellemes napot tölt a tenger mellett, van csoki, ropi, szotyi, mogyi, napsütés, vakít a fény, minden, ami kell. Barrow huppan le Baxterhez, és kezdi elveszteni türelmét. Sejti, hogy tud valamit a komorna, csak nem hajlandó neki elárulni. Baxter azonban Molesley korábbi tanácsaiból erőt merítve elhatározza, hogy nem hagyja magát zsarolni, és tegyen Barrow amit akar, ő is megteszi, amit kell. Az inas dühösen pattan fel, mert a hős lovag Molesley foglal helyet, és Baxter íziben meg is köszöni neki a lelkesítést. Daisy visszautasítja Ethanék ajánlatát, nem akaródzik neki Amerikába menni, se kapcsolatba bonyolódni a lakájjal. Ivy pedig ezzel a lendülettel meg is ragadja az esélyt, hogy mehessen helyette, amit Daisy is támogat. Ethan nem akadékoskodik tovább, áll az alku, Daisy meg jól teleszívja magát Ethan udvarlásával, de annyira, hogy az jövő nyárig is elég lesz neki.

15.jpg

Anna és Bates bandukolnak romantikus hévvel, és Anna áradozik, milyen hálásak voltak a kabátért az orosz menekültek. Hogy egy kabát ennyi embert tegyen boldoggá egyszerre, azt nem is gondoltam volna! Bates viszont továbbra is kicsit morci, amiért nem nézhette át a zsebeket előtte, de felesége megpróbálja kiengesztelni egy kis fagyival. Carson is óvatosan lépked a tengerben csupasz lábával, Mrs. Hughes meg nógatja, hogy jöjjön már bentebb. Carson, mint valami úri kisasszony sopánkodik, hogy vizes lesz a nadrágja, meg mi van ha elesik. Hughes belevaló amazonként felajánlja a kezét, ha esnek együtt esnek legalább, és Carson bármikor megfoghatja a kezét, ha stabilnak akarja érezni magát. A főkomornyik szabályosan elpirul a sikamlós hangmódon, de mindketten arra jutnak, hogy elértek már abba a korba, amikor megengedhető ez a dolog kettejüknek. Éppen ideje volt már a sok éves verbális előjáték után! 

Igen hamar jön a folytatás az 5. évaddal.

Címkék: Downton Abbey
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása