Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Vikingek 3x03

2015. szeptember 14. 13:00 - zoltankiricsi

Az előző rész végén azt hittük, hogy mindenféle álomképpel ért véget az epizód, pedig dehogyis. A három faluban maradt feleség álmában feltűnő vándor most a valóságban is megjelent. A kezét „valahogy”, „alvás közben” megvágta, és most szállást kér a lányoktól. Persze a szállást nem kéri ingyen, azt ígéri, cserébe jó kis mesékkel, történetekkel fogja szórakoztatni őket. Ez amúgy nem olyan kis dolog, mint amilyennek hangzik, képzeljük el, hogy kaja- és szállás nyújtásáért cserébe kapunk egy tévét, vagy egy házimozit. Nemigen volt szórakozás az akkori estéken, és egy faluban mindig ugyanazokat az arcokat láttad.

Persze, hogy ennek a fickónak a felbukkanása jót jelent-e vagy rosszat, azt most még nem sejteni. Mindenesetre szórakoztatja a csajokat és kicsit felfrissíti a helyi génállományt a nőnemű egyedekbe juttatott DNS-eivel.

kep_3.jpg

Wessex. Ekbert király és kísérete vonul (ebben a részben sok ilyen vonulás lesz). Az Ekbert mögötti két nemes a vikingekről sutymorognak egymás között, mire Ekbert nekik szögezi a kérdést dühösen, hogy mégis mi az, amiről nem mernek előtte nyíltan beszélni. Erra a két nemes előhozakodik azzal, hogy cserébe a földművelési titkokért miért nem kérik el a vikingek hajóépítési titkait. Továbbá miért nem veszik fel a kereszténységet? Mit pogánykodnak itt angolföldön? Ez nem játszótér. Erre Ekbert elmondja végre, hogy jelen pillanatban az északiak szövetségeseik, és a segítségükkel tudják megszerezni Mercia trónját, ahová bábként ültetik majd Kwenthrith hercegnőt. Ráadásul azt is kiböki, hogy a viking település jövője egyáltalán nincs garantálva. Így végre beleláthattunk egy kicsit Ekbert lapjaiba, Merciát igazából már Wessex részének tekinti, Kwenthrith-et csak egy bábnak, a vikingektől meg lehet, hogy előbb-utóbb meg akar szabadulni.

kep_4.jpg

Viking tábor. Természetesen a fegyverek mellett az ellentétek is éleződnek. Floki baromságnak tartja, hogy a keresztényekért harcolnak, és feleslegesen megostromolják a hegyen lévő erődöt. Floki úgy gondolja, csak felhasználják őket. Ragnar viszont azt akarja, hogy letelepedhessenek egy jó földön, és ne legyen háborúskodás a két nép között. Floki szerint viszont a két különböző vallás háborúhoz fog vezetni. Ebben amúgy igaza is van, hiszen a keresztény vallás nem az a fajta, amely megtűrne maga mellett egy „pogány” vallást.

A levágott kezú Torstein úgy dönt, hogy csatában akar meghalni, és nem sebfertőzésben, úgyhogy összeszedi maradék erejét és elmegy a többiekkel a csatába.

kep_5.jpg

Ekbert király megérkezik Lagertháékhoz a településre. Értékesebb ajándékot hozott a csajnak, mint a múltkori nyakék: egy ekét. (Rímekbe szedve elmondhatjuk, hogy: a vikingek kaptak nyakéket / és ekéket.) Lagertha teljesen odáig van tőle, szerintem jobban, mint a nyakéktől. Ezután elmondja Lagerthának, hogy bármikor szívesen látja őket palotájában, majd szépen elhúz. Csak ezért jött...

kep_6.jpg

A vikingek felfelé lopakodnak a szökött herceg táborhelye felé. Nagyon valószerűen van bemutatva, hogyan is nézhetett ki egy ilyen támadás egy ehhez hasonló nyílt, de ugyanakkor meredek terepen. A lejtő ugyanis jó ideig takarást ad. Torstein megkéri Ragnart, hadd ő menjen elsőként, ezzel alaposan meglepve az angolokat, akik nem tudják, mire véljék a fura szerzetet. Torstein persze betegen és fél kézzel túl nagy kárt nem okoz bennük. Elkezdődik a támadás, a csata. A küzdelemben megsebesül Björn jegyese is, nem volt hiába hát a sok veszekedés azon, hogy ne menjen csatába. De megsebesül maga Ragnar is. A bolond herceget viszont élve kerítik kézre, nemcsak azért, mert egy idő után nem lőnek rá, hanem azért is, mert megadja magát embereivel.

kep_18.jpg

Ekbert király palotája. Lagertha megfogadta a király invitálását, és Athelstannal együtt meglátogatják a királyt. Ekbert körbevezeti őket, és szokása szerint a római emlékeket mutogatja nekik. Persze a túra végpontja a római fürdőház. Velük van amúgy Gilsa is, és így négyen, meztelenül merítkeznek meg a vízben. Itt esik szó először Párizsról, a hatalmas, messzi városról, aminek a későbbi epizódokban még lesz jelentősége. Az akkori átlagember számára, aki vidéki birtokokon élt, valóban álomszerű élmény lehetett egy ekkora város. A király persze nem húzza az időt, hiszen Legarthát akarja meghúzni, ezért gyorsan el is kezdi fűzni őt. Ez Lagerthának nincs ellenére. Gilsának viszont ellenére van, úgyhogy ki is szalad a vízből. Athelstan meg persze utána. Aztán egy folyósón folytatják a lélekanalizálást. A csajszi bevallja, hogy attól ijedt meg, hogy megkívánta Athelstant, és ez helytelen dolog, hiszen nem elég, hogy keresztény, akinek nem szabad ilyesmit gondolni, de ráadásképpen még férje is van. Szar ügy.

kep_20.jpg

Eközben a vándor mindenféle bumfordi északi történettel mulattatja a három otthon maradt feleséget. A mese végén felsír a királynő beteg gyermeke. És ekkor történik a csoda, ugyanis a vándor odamegy, és nemhogy elaltatja a gyereket, de még a fájdalmait is enyhíti. Kézrátétellel. Szóval egyre gyanúsabb ez a figura.

kep_19.jpg

Viking tábor, kiterített halottak. Folytatódik a vita Floki és Ragnar között. Floki szerint Torstein tök értelmetlen halált halt, egy értelmetlen csatában, egy értelmetlen hegyért, amit az angoloknak egyedül kellett volna lerendezniük. Ragnar szerint viszont minden viking harcos saját maga döntött úgy, hogy részt vesz a csatában, úgyhogy Floki fogja be a száját. Ezután Ragnar még a fiát is lebassza, hogy ha a csaja terhes volt, akkor miért hagyta, hogy harcoljon, és miért olyan gyenge, hogy a csaja nem engedelmeskedik neki.

Kwenthrith odavezeti Ragnarhoz a bátyját, aki bocsánatért esedezik Ragnarhoz. Ragnar megbocsátása jeléül lefejeli. A legviccesebb jelenet az epizódban.

Mondom, hogy állandó a jövés-menés, vonulás, most meg Ekbert jelenik meg újból Lagertháék településén. Az ürügy persze az, hogy a király meghozta a jó hírt, hogy övék Mercia, és Ragnar is, meg Björn is életben van, egészséges. Pont jókor érkeztek, mert a vikingek áldozatot készülnek bemutatni Freyának a jó termés érdekében. Feláldoznak egy bikát, amelynek vérét szétlocsolják a szántóföldön. Ez mellesleg jó alkalom Ekbert nemeseinek arra, hogy megint elégedetlenkedjenek amiatt, hogy a vikingek itt pogánykodnak szabadjára.

kep_22.jpg

Odahaz Kattegatban folytatódnak a furcsa történések. Ezúttal egy halász fogott ki a hálójával két halott gyermeket. Siggy nem tudja félretenni rossz érzését, hogy ez a titokzatos vándor miatt van. Senki sem érti, hogy hogyan került a két gyerek annyira messzire, a nyílt tengerre. Siggy el is megy az öreg jóshoz megkérdezni, hogy akkor most mi van. De a jós azt válaszolja, hogy semmi jelet nem kapott arról, hogy az idegennek bármi köze lenne a két kisgyerek halálához. Siggy erre elmondja azt az álmukat is, amikor vérbefagyva látták az öreg jóst, és azt álmodták, hogy senki nem tud segíteni rajtuk. Erre a jós megnyugtatja Siggy-t, hogy valóban nem tud senki segíteni rajtuk. Ezzel a megnyugtató eseménnyel zárul a harmadik epizód.

Címkék: vikingek vikings
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limbekcs 2018.08.16. 17:44:51

nyakéket és ekéket?

(ha ezt tudom, akkor el se jövök... : )
süti beállítások módosítása