Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Embervadászat 2x02 - Új-Zéland

2015. szeptember 09. 15:00 - zoltankiricsi

Reggel 7:30-at mutat az óra, de Joel már a helikopteren ül, és várja, hogy kiszállhasson valahol Új-Zéland hófödte csúcsai között. Persze ezzel nincs egyedül, ugyanis egy csapat maori vadász is erre vár, mármint hogy Joelt kipakolják, ők meg jól lecsaphassanak rá. Elvileg nem tudják, hol fogják pontosan kirakni Lambertet, de mint látni fogjuk, hamar megtalálják.

manhunt7.jpg

A maori csapat nem szimplán tapasztalt vadászokból áll, hanem bizony vannak köztük különleges kiképzést kapott exkatonák is, így kombinálni tudják a kétfajta tudásukat, úgyhogy Joelnek fel kell kötni a gatyát, de hát ez egy második évadtól természetes is. Vadászat előtt még elmondanak egy tradicionális maori imát, amely kevésbé vad, mint az ismert harci énekük, de azért elég jól hangzik ez is. Ezután egy olyan csúcson foglalnak pozíciót, ahonnan legjobban beláthatják a környéket.

manhunt8.jpg

Joel és operatőre kiszállnak a gépből egy hófödte hegyen, és innentől kezdve 36 órájuk van, hogy elérjék a kivonási pontot. Persze mivel a vadászok is hallották a helikoptert, egyből el is indulnak abba az irányba. Ahogy Joel elindul, rögtön észre is veszi a vadászokat, ahogy közelítenek felé.  Ilyenkor van nehéz dolga az operatőrnek, mert úgy kell csinálnia képeket a felbukkanó üldözőkről, hogy közben ne vegyék észre, és közben menekülhessen Joellel. Erre mondta Joel a Kulisszák mögött című részben, hogy a filmezés és a bújkálás két különböző műfaj.

manhunt9.jpg

Persze a vaászok is felfedezik őt, és ekkor jön ennek az epizódnak és az egész sorozatnak az egyik leglátványosabb húzása, amikor is Joel fogja magát és gatyaféken csúszik le a lejtőn a hegy aljába, így elmenekülve az üldözők elől és jelentős előnyre téve szert. Joelnek mintegy 20 km-t kell megtennie a kivonási pontig, egy folyóvölgy mentén. A háttérben a hegyormok fantasztikusan gyönyörűek. Megtudjuk azt is, Joel milyen speciális felszerelésekkel készült erre a részre. (Minden részhez hoz valami speckó cuccot.) Van nála például egy kisbalta, ezt úgy láttam, egyszer sem használta, talán a menedéképítéshez hozta eredetileg. Pár darab hangriasztásos csapda: nos ezekből kettőt is felhasznál majd. 3 liter víz: hát igen, ennyi nem árt egy 36 órás túrára, szerencsére viszont az időjárás nem túl meleg, úgyhogy lehet takarékoskodni a vízzel. Ezenkívül van nála kötél és karabíner.

manhunt10.jpg

Szóval Joel elindul a kivonási pont felé, a maoriknak meg ki kell kalkulálniuk, hogy mi lehet a végső célpontja, hogy a megfelelő időben és helyen elvághassák az útját. Jó kis taktikai játék lesz ez! Ebben az esetben, és ebben a részben nem az lesz a játék, hogy effektíve Joel nyomait kövessék, hanem az, hogy elévágjanak és elzárják az útját. Ez klasszikus katonai taktika, ezt jelenti a katonai és a vadász technikák ötvözése, amiről a narrátor beszélt. A terep persze kedvez ennek, hiszen nagyon sok területen fedezék nélkül kell áthaladnia Joelnek. A gatyafékes szánkózás után is még jó ideig szemmel (illetve távcsővel) is tudják követni őt a maorik.

manhunt11.jpg

Joel feladat tehát az, hogy minél tekintélyesebbre növelje a távolságot maga és a maorik közt. Ez a szánkózással egyelőre sikerült, de mint látni fogjuk, nem akkora előny. Jelenleg amúgy 1,5 km van közöttük, és ez marha jó, ahhoz képest, hogy már majdnem az elején szembetalálkozott velük. Joel elhagyja a havas részeket, majd egy hihetetlenül szép sziklás patakvölgybe érkezik. Ha nem menekülnie kellene, simán megállhatna gyönyörködni és fotózni.

És végül leérkezik a folyóhoz, ami itt még inkább csak patak. Úgy kell átkelniük rajta (neki és az operatőrének), hogy minél kevesebb nyomot hagyjanak, hogy merre folytatják útjukat a patak túlpartján. Átgázolnak a térdig érő vízben, de a túloldali köveken azért látszik a nyomuk, nyilván arra számítanak, hogy a tűző nap úgyis felszárítja majd.

manhunt12.jpg

Felmászva a hegyoldalba, Joel úgy dönt, hogy felszereli az első hangcsapdát. Igazából annyira nyílt a terep, hogy még mindig látótávolságban van, így a maorik könnyűszerrel követik. A hangcsapda elvileg jelzi neki, ha a maorik közelítenek, a damilt jó hosszan feszíti ki, hogy nagyobb eséllyel akadjanak bele az üldözők. Csakhogy ekkor az operatőr észreveszi a közeledő maorikat, akik egyébként kezdik ledolgozni a lemaradást. Az előbbi másfél kilométer már csak 460 méterre csökkent! Úgyhogy Joelék egyből menekülni kezdenek, csapot, csapdát otthagyva.

Joelt is aggasztja már, hogy folyamatosan látják őket, úgyhogy egy kockázatos döntést hoz, és mitán felmászott a hegygerincre, megcéloz egy sűrű bozótost. Itt ugyan nem látják őket, viszont marha nehéz gyorsan haladni. Viszont Joel taktikája működik, mert egyből el is vesztik szem elől üldözői, és bosszankodva állnak a hegygerinc tetején. Úgy döntenek, hogy folytatják eddigi módszerüket, és nem erednek Joel nyomába a bozótosban, hanem megpróbálják kiszámítani haladási útvonalát, és elébe vágni.

manhunt13.jpg

Ahogy mindkét csapat halad, a növényzet is megváltozik, és beérünk egy tipikus lomberdőbe, ahol könnyebb haladni, mint a bozótosban, ugyanakkor rejtve is tudunk maradni. Itt a maorik egy ősi módszerhez folyamodnak, üldözés közben meg-megállnak és próbálják meghallani, mit súg nekik az anyatermészet, a fák, az erdő. Amúgy Joel is azt csinálja, hogy időnként megállva hallgatózik. Ebben a szakaszban az a legdurvább és legizgalmasabb, hogy gyakorlatilag 70-90 méterre van egymástól a két csapat.

Először a maorik veszik észre Joelt, de itt visszaüt az, hogy többen vannak, mert nagyobb eséllyel lehet őket megpillantani. Úgyhogy Joel is észbe kap és gyors menekülésbe kezd, hogy aztán a hajsza az epizód második leglátványosabb jelenetéhez vezessen. Az ex navy seal harcos 400 méterre távolodik tőlük, ami ugye a 70 méternél jobb, de mivel szorosan a nyomában vannak, ezért kérészéletű siker lehet. Ekkor Joel egy nagyon mély vízmosáshoz érkezik, amin normálisan nem lehet áthaladni, ő pedig úgy dönt, hogy a medren keresztben kidőlt fán fog átmászni. Kockázatos vállalkozás, hiszen ki tudja, hogy a meder másik oldalán mennyire biztosan támaszkodik a fa, és nem fog-e lecsúszni a terheléstől a szakadékba. De a harcos és az operatőr is szerencsésen átérnek. Közben a maorik 100 méterre közelítették meg őket, de mint majd kénytelenek rácsodálkozni, ezt a szakaszát most bukták a dolognak. Joel ugyanis a fatörzset berángatja a szakadékba, hogy ne tudják követni. Jó húzás!

manhunt14.jpg

Közben lassan besötétedik, a maorik szálláshelyükre vonulnak, Joel meg menedéket készít magának az erdőben. Ez a menedék, amit összedob magának, nem elsősorban az időjárás elleni védelemről szól, hanem a rejtőzködésről. Különböző ágakat, törzseket hord össze, hogy ne lehessen látni semmilyen irányból, hogy fekszik alattuk valaki. Derékaljnak pedig avart gyűjt, ami szigeteli a talaj hűvösségét.

manhunt15.jpg

A másnapi üldözést újra egy ősi imával kezdik a maorik. Aztán egy határozott húzással messze megelőzik Joelt és a folyóvölgy lentebbi szakaszán félkör alakban őrhelyeket létesítenek, amelyek között nehéz lesz észrevétlenül áthaladnia Joelnek.

manhunt17.jpg

Joel 3 km-re van már csak a kivonási ponttól, amit jó esetben akár fél óra alatt is elérhetne, persze a maorik alaposan megnehezítették a dolgát. Ráadásul a terület alig kínál természetes fedezéket, így Joelnek küszni mászni is kell. Szerencsére ahogy hason fekve átnézi a környéket, észreveszi a szervezkedő maorikat, úgyhogy új terv kovácsolásába kell kezdenie.

manhunt16.jpg

Ezért Joel úgy dönt, hogy visszamegy 1-2 kilométert, ott átkel a folyón, és a maori őrhelyeket megkerülve, a folyó másik oldalán halad a kivonási pont felé. Előtte még egy újabb hangkeltő „csapdát” szerel fel, ami egy ügyes, zacskóból csöpögő vizes időzítő segítségével fog beindulni és visítani. Ezzel elvonva a maorik figyelmét.

manhunt18.jpg

Joel sikeresen átkel a folyón, és máris a másik parton folytatja. Habár messzebb került a kivonási ponttól, de jó eséllyel tudja megközelíteni újra. Főleg, hogy belebotlik egy helyi farmerba, aki elszállítja őt jó darabon a járgányán. Persze közben a maorik is gyanút fognak, hogy Joel már a másik oldalon lehet, úgyhogy az a tervük, hogy megpróbálják elkapni a feltételezett kivonási pontnál. Joelnek már csak percei vannak a motorcsónak érkezéséig, de a maorik hihetetlenül közel járnak hozzá.

manhunt19.jpg

És amikor megjelenik a motorcsónak, elindul a nagy versenyfutás. Joelnek el kell érni a csónakot, az üldözők meg elég szorosan a nyomában vannak. De csodás tájképek közepette Joelnek sikerül bepattania a csónakba, így ezt az epizódot ő nyerte meg!

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása