Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Falling Skies 5x06 - Respite

2015. augusztus 12. 11:00 - Szencsike

Kezdjünk Tommal, egy pihe-puha ágyikóban szuszog békésen, miközben valaki a homlokán lévő karcolást varrja össze. Kedvencünk lassan felébred, egy vörös hajú hölgyet lát maga előtt, nem Rebecca az, mint ahogy Tom gondolja, hisz az első gyors pillantások alapján valóban hasonlítanak egymásra. A nő megijed, mikor Tom követelni kezdi, hogy mondja meg, hogyan került ide, kirohan a hálószobából. Tom lassan feláll az ágyról, az ajtóhoz lép, be van zárva. Kutatni kezd a komódban, talál egy levélbontó kést. Az udvarról gyerekek hangját hallja, egy kislány és egy kisfiú labdázik kint. Tom fel sem fogja mit lát szerintem, mert egy szakállas, torzonborz öregúr lép be a szobába, vadászpuskával a kezében. Egy kés a vadászpuska ellen nem jó, az öreg késséggel válaszol Tomnak, ki is ő. Willie McComb, a lánya Alicia, a két kisgyerek pedig az unokája, Észak-Karolinában van, Cornelius nevű városkában. Willie lőtte le a repülő DarázsFürgét, ami Tomot rabolta el a bowlingcenter elől. Ő hozta rendbe a combját, remélhetőleg Tom nem bajkeverő, mert ez a hely biztonságos. Itt nincs semmilyen háború. Tom nyugodtan hozza rendbe magát, még friss ruhákat is kap. Remélhetőleg nem őrült szektások karjaiba keveredett...

1.png

Lássuk Halt és új ismerősünket, Isabellát. A kocsijukból kifogyott a benzin, minden pakkjukkal mostantól kénytelenek gyalog folytatni az útjukat. Hal mesél egy kicsit az ezredről, a 2. Massachusetts a becsületes neve az alakulatának. A lány úgy hiszi azért, mert a függetlenségi háborúban is ilyesmi neveket adtak a harcoló amerikai csapatoknak. A lány apja imádta a törit, onnan tud ilyeneket. Fura, Hal apja meg töritanár volt, első közös pont pipa. Ugrás Weaverékre, megérkeztek végre valahára Fayetteville-be (Észak-Karolina), az első fontos helyszínre Washington előtt, innen Norfolkba fognak tovább menni, ez lesz az első pihenő. Az eligazítás után Ben az apjáról és Halről érdeklődik, de Anne-től csak a Pope elrabolta Halt, Tom utánuk ment híreket kapja, ami nem túl bíztató. Felbukkan Maggie is, cselekedni kell, Bennel azonnal Pope-ékhoz fognak menni, de Anne letiltja erről őket. Mivel ők a tüskéiknek hála szupererőkkel bírnak, a Nagy Washingtoni Pusztítás hadművelethez mindketten kellenek. A két fiatal duzzogva vonul el, Anne pedig Weavert dicsérheti ezután. Egy whiskyüzemben találtak menedékre, ám valójában a Volm technika talált rá az üzemre. Mégpedig azért, mert a készülék rendkívül erős espheni zavaró kommunikációs jeleket mért be (ez lenne az a felhő, amiről pár résszel korábban beszéltünk?). Weaver felderítőket fog kiküldeni, hogy a berendezést megtalálják. Felbukkant Marty is, az ő személyében Weaver kapott egy kéretlen utánfutót, a férfi nagyon hálás a parancsnoknak, ezért cserébe gondoskodott a ruháiról. Weaver vesz pár mély lélegzetet, Marty nem azért van itt, hogy róla gondoskodjon.

2.png

Tomék, a főhősünk, aki megborotválkozva, tiszta ruhában jelent meg az étkezőnél, képtelen hinni a szemének, pedig igaz minden, amit lát. Ő, mintha csak egy eltévedt vándor lenne, belecsöppent egy igazi családi idillbe. A gyerekek játszanak, Alice és Willie a vacsorával foglalkoznak, igazi béke szigete. Mint vendég, Tomot is az asztalhoz hívják, az asztali áldás során még Tom gyors felgyógyulását is kérik, majd esznek. Tom kötélidegei eddig bírták, az utolsó ilyen békés élménye szerintem még bőven a háború előtt lehetett, el is sírja magát… Kell neki pár pillanat, amíg összeszedi magát. Vacsora után Willie mesél Tomnak a helyről. Gyakorlatilag egy tanya, távol az emberi szomszédoktól, távol a főutaktól, a közeli erdő szinte teljesen takarja őket. Azt eszik, amit a természet ad, van egy generátor is, Willie még bőven az invázió előtt idehordott minden lényegesebb cuccot. Most csak vár, hogy elmúljon a vész. 40 éve vásárolta meg a helyet, Alicia még békeidőben költözött ide, miután a férje meghalt Afganisztánban. Ők is látták, hogy miféle dolgok cikáznak át az égen éjjelente, de eddig nem történt baj. A gyerekek nem is tudnak arról, hogy a külvilágban miféle háború folyik. Tom már mondaná az ellenvetéseit, de Willie megállítja, ő is volt katona, tudja milyen egy háború, de jelenleg ez a legjobb, amit tehetnek.

3.png

Maggie egy nagyon fura beszélgetésre hívja Anne-t és Bubit. A lány döntött, elege volt a tüskékből, ki akarja vetetni őket. Most, pont most, Anne nem tért magához a hírtől, akár le is bénulhat, hisz ennek a megakadályozása miatt ültették be a tüskéket. Bubi magyaráz, a tüskéknek van egy olyan pozitív mellékhatása, hogy gyógyfolyadékot termelnek, tehát esélyes, hogy Maggie nem bénulhat le, ha kiveszik, a lány pedig vállalja a kockázatot. Anne Bent gyanítja, mint kiváltó ok, de ha kell a műtét, akkor legyen, de nem most, így a washingtoni Nagy Csata előtt. Köszi, mert a sztárkatonát nem lehet a kispadra ültetni, amíg a feladat nincs elvégezve, mi?! Maggie egész életében független személyiség volt, a tüskéi miatt gyakorlatilag elvesztette a saját akarata feletti uralmat és ez már túl sok neki, így viszont nem érzi úgy, hogy a csapat hasznára lenne. Anne továbbra is a műtét elhalasztása mellett van, Maggie hitetlenkedve elvonul.

4.png

Halék, az erdőben bóklászva megtalálták a DarázsFürge vergődő testét, egy sorozattal megszabadította a srác a szenvedéseitől. A dög mellett ott van Tom kabátja is, pár méterrel arrébb nyomok is vannak. Williék, Tom kóborol a házban, a nagypapa olvas egy régi újságot, és hazatér a legidősebb unoka, Kyle, 15 éves kiskamasz és anyu mérgével kell szembenéznie, mert kihagyta a vacsit. Anyuval a konyhában veszekednek, ám egy véletlen mozdulat miatt Alice eltör egy poharat és elvágja vele a tenyerét. Tom segít ellátni a sebet, a papa elküldi Kyle-t az elsősegélydobozig, ezalatt Alice mentegetőzik amiatt, hogy a gyerekek semmit se tudnak a kinti háborúról. Tom ebbe nem kíván beleszólni, a kölyök visszatért a dobozzal és Tommal közösen bekötik Alice sebét. A gyerek megijed a vér látványától, Tom Mattyról mesél, 13 évesen már egész jól kötözi a sebeket, talán a szükség vitte rá. Kyle-nak ez úgy esik le, hogy egy 13 éves kiskölyök is jobb nála, így lelép. Alice is érti, burokban tartják a srácokat, Tom pedig háborúból jött, aki szerint minden harcképes embernek kint kéne lennie. Alice viszont nem akar ilyen sorsot a gyerekeinek. Tom elég borúlátó, a háború előbb-utóbb, de elér ide is. Eddig szerencséjük volt, később már csak a pusztítással nézhetnek szembe, szóval jobb lenne, ha mihamarabb megtanulnák a srácok az elsősegély alapjait. Alice köszöni a tanácsot, de az apjukat egy háború miatt vesztették el, a gyerekeit nem fogja kitenni semminek.

5.png

Fayetteville, a kupaktanácson Weaver ismerteti a keresőkkel, hol kéne kutakodniuk, majd érkezik hozzá a buzgó Marty, elrendezte Weaver sátrát. Kissé sok a gondoskodás a parancsnoknak, de ha Marty igazán hasznos akar lenni, keressen egy üveg whiskyt, ha már egy piagyárban vannak. Ben és Maggie is lelkizhetnek, a lány tényleg maga alatt van, nem hibáztat senkit, hogy tüskés lett, az életét mentették meg ezzel. Viszont a háború előtt önmaga volt, a saját erejéből volt képes túlélni és most kezdi elveszíteni ezt a képességét. Ben nem ezekre számított, ha a lány egyedül akar lenni, akkor nem zavarja és lelép. Maggie pár pillanat múlva már érzi, hogy túlzásba vitte az őszinteséget és menne Ben után. Viszont belép Bubi, aki eddig kint hallgatózott és vállalja, hogy elvégzi Maggie műtétjét.

6.png

Tanya, kicsi Kyle egy burokban élő kamaszként viselkedik, a csűr padlásán cigizik és sörözik. Tom lesz a társasága, kér egy sört, de a cigiről már igyekszik lebeszélni a gyereket. A srác tudja, hogy az anyja eltitkolja, mi folyik a kint világban, Tomból próbálja kiszedni az infókat. Láss csodát, Tom nem törik meg, anyu csak azt teszi, ami a gyerekeinek a legjobb és a többi blabla. Kyle persze megsértődik, hogy nem fog megtudni semmit, Tom igyon magában. Halék, szintén lelkizés, a lány azért segített Halnek, mert ha Pope ennyire gyűlöli Hal apját, akkor lehet pont ő a jó ember. Illetve a lány rájött arra, hogy az ő apja tévedett. Azt mondogatta neki, hogy az emberek alapvetően jók, de egy ilyen háborúban a saját bőrén is megtapasztalta, hogy ez nem így van. Még ő is elkövetett dolgokat, amiket szégyell. Egyébként megcsókolják egymást, csak Maggie meg ne tudja. Tanya, anyuka épp a gyerkőcök óravázlatát írja, tanulni még ilyenkor is kell a gyerekeknek. A nő nagyon megörül, mikor Tom kiböki, hogy ő főiskolai tanár volt, talán tud pár hasznos infót mondani. Tom Kyle-ról akar beszélni, a gyereknek nagyon sok kérdése van, és ha sokáig nem kap rá válaszokat, valaki rosszul jár. A nő addig tartja a látszatot, ameddig lehet, még az is jó, hogy Tom itt van, legalább van egy vendégük. Talán már nem sokáig, mert Tom már nagyon menni akar, még a beteg lába ellenére is.

7.png

Nézzük Maggie műtétjét, a lány döntése végleges, Bubi pedig vállalja, hogy szembemegy Anne döntésével. Mert ezt tanulta, ha egy barátnak segíteni kell, akkor vállalni kell a következményeket. Bubi elindítja az eszközt, az első két tüske gond nélkül kijött, de a harmadik nem akar elszakadni Maggie-től, már szinte sebes a lány nyakszirtje a tüske ellenállása miatt. Nagyon mélyre belefúrta magát, ez nem lesz olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnt. Ugorjunk Martyra, addig kutatott a pia után, amíg talált egy üveggel. Viszont egy másik dobozból egy fénylő valamit vesz észre, hát nem ő lesz az, aki megtalálja az espheni eszközt… persze ő is egy kíváncsi ember, felnyitja a ládát. Vissza Maggie-hez, Bubi erősítést hívott, Anne csekkolja a lányt, legyengült a pulzusa, kezd kihűlni, a tüskét minél hamarabb ki kell venni, különben elroppan a lány gerince. Anne óvatos mozdulatokkal kihalássza a tüskét, ezek után a sebkörnyék mindhárom tüske helyénél gyógyulófélben van. Persze Anne leugatja szegény jóakaró Volm fejét, de Bubi kimenekülhet, mert hívják őt.

 

 

A tanyán válság van, Kyle lelépett. Meglepődtünk? Nem, oké. Mindenki keresi a gyereket, Tom elviszi a kocsit, az úton néz körül. Vissza a whisky-gyárba, megvan az ítélet, Marty bizony megtalálta a kommunikációs eszközt. Bubi elmagyarázza, hogyan tudnak egymással beszélni a hadurak, ha túl messze vannak egymástól. A cucc egy túlméretezett lávakő, amivel egy altersíkot hoznak létre. Weaver megérinti az eszközt, több tucatnyi Halpofát lát egy helyen összegyűlve. Weaver jutalma egy kisebb fejfájás ezért, de legalább tudják, hogy a Hadurak együtt vannak. Vissza Tomhoz, Kyle mélyen bent jár az erdőben és egy halott Mechát szemlél, mikor Tom rátalál. Elmondja, hogy mit lát, és mi a helyzet a külvilágban. A gyerek harcolni akar, ő lesz Tom legjobb katonája, csak hadd harcoljon, mint ahogy az apja is tette. Tom hazaviszi a gyereket, ahol Kyle igazi kamaszhoz méltóan reagál, dühös az anyjára. Alice is kénytelen belátni, hogy nem tarthatja vissza sokáig a gyereket, de Tom mit tenne? Ő nem dönthet helyette, de annyi biztos, hogy vagy engedi a gyereket dönteni, vagy megutáltatja magát. Akkor legyen, Kyle mehet Tommal, csak vigyázzon rá. Mintha a sajátja lenne, szó szót követ, Alice egy gyors csókot nyom Tom ajkaira. Persze a nő szabadkozik, rég volt már férfi a háznál… Kintről Willie ordibálását hallják, valakiket nagyon nem akar a birtokán látni. Tomék kisietnek, Hal és Isabelle vannak kint, nincs gond, apa és fia egymásra találtak végre.

 

 

Fayetteville, lássuk Maggie-t, aki felébredt a műtétből. Anne üldögél mellette, látszik, hogy dühös a lányra, de az orvos énje miatt ez nem mutathatja ki. Maggie fel tud ülni, a lábait is tudja mozgatni, az általános gyengeségen kívül más tünet nincsen, örülhet, hogy él. Anne annyit azért megoszt a lánnyal, hogy ő sosem hazudott neki. Maggie is érzi, hogy a szitu elég kellemetlen, nagyon sajnálja. Anne vállat von, majd elsétál. Williék, a búcsú pillanatai jönnek, ha csak Tom nem gondolta meg magát. Még Hal is tudja, hogy ez igazi béke szigete. Nem, menni kell, és Tom már tudja, miért harcolnak. Willietől kapnak egy kocsit is, nem egy mai darab, de még gurul. Alice egy Tocqueville könyvet ad Tomnak, majd Tom magához hívja Kyle-t. Fura, azt kéri tőle, hogy maradjon a családjával. Nagyon bátor dolog, hogy harcolni akar, de sokkal bátrabb dolog, ha a családját védi. Amerikát újjá kell építeni, és a családoknak erős családfők kellenek. Kyle marad, Tomék pedig indulnak a csatába.

 

 

Fayetteville, Ben és Maggie újabb köröket futhatnak, a srác megérezte, hogy mi történt, legalább szólhatott volna. Nagyon fáj, ami történt, hisz ő szerette a lányt, Maggie-nek is fáj, de szükséges volt, remélhetőleg begyógyulnak majd a lelki sebek. A nagycsarnokban a hőst ünneplik, Tomék visszatértek, de Weaver a rövid ünneplés után már viszi is a haditanácsra a családfőt. Isabell is bemutatásra is kerül, befut Maggie, Hal nyakába ugrik, Isabelle remélhetőleg van annyira nőből, hogy megértse a szitut. Maggie a nyakához vezeti Hal kezét, most már nincsenek tüskéi, ugye Hal felfogja, hogy mit is akar ezzel... A srác pár másodperces lefagyás után bemutatja Isabelle-t, Maggie potenciális vetélytársként méri fel, különösen azután, hogy Isabelle benyögi a „Sokat hallottam rólad” mondatot. Weaverék, a derék parancsnok nagyon le akarja nyűgözni Tomot, most hogy visszakapta. Meg is mutatja neki a kommunikációs követ, amivel az első szöget üthetik az ellenség koporsójába.

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nézőke 2015.08.17. 08:42:55

..valószínű,hogy egy amcsi farmon (ezt az elzárt farm = no infó miért erőltetik minden sorozatban???) ,ahol gyerekek nőnek fel,és iskolába is jártak, nincs tévé és rádió,ahonnan már a háború elején megtudták volna az igazat. Nincsen net sem persze,és az is normális,hogy soha nem telefonál senki,és vonal meg térerő sincs..ja,és a 14 éves srác összes ismerőse eltűnt,de csak a "valami történik odakint" felismerésig jutott el a csávó.
Ráadásul az égen már nem repülők,hanem rovarok meg ufók cirkálnak, nincs nyitva a bolt, apropó, le van tarolva a bolt,meg a kisváros stb...

Szencsike 2015.08.17. 11:56:01

@Nézőke: Hát nehéz erre mit mondani... :) Ez a tipikus ne nagyon gondolkodjon a kedves néző helyzet. Ha anyuka meg a nagyapó elég keményen fogták a srácokat, akkor elvileg visszatarthatták az infókat. Az más kérdés, hogy a 7-10 év körüli kicsiket még lehet kábítani de egy 14 évest már nehezen. De igazából én még mindig azon mérgelődök, hogy már csak 3 (vasárnap ment le a 8. epizód) és még sehol nem tartunk E.T. kinyírásában...
süti beállítások módosítása