Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Utánam, srácok! 1x05 - Szerencsés holdatérést

2015. július 24. 13:00 - Gabba

A villamosban kezdünk, Andrisék elégedetten konstatálják, hogy működött az elektromos házőrző: Radosék nyilván voltak itt, de csak a kertig jutottak, a villamosban nem jártak. Andris javaslatára mindenesetre kitesznek egy figyelmeztető feliratot is: Ha rossz szándékkal jössz, magadra vess! Ez nyilván nem hangzik túl félelmetesnek, de hátha lesz valami távoltartó ereje.

utanam5x01.JPG

A lakótelepen Rados és Fazon elkapja Pocakost és faggatni kezdi a villamosról, hogy került oda, lakik-e benne valaki, tényleg van-e ott kutya, stb. Poci apránként mindent bevall, kutyáról ugyan nem tud, de a vilingert a Kohászati Művek ajándékozta a telepi gyerekeknek, a dokumentet Lada nővére is aláírta. Aha, szóval valamennyi gyereknek, néz össze Rados Fazonnal, majd a vallomásért cserébe nekilát szétszerelni a kempingbicajt. Akkurátusan összecsukja és lecsavarozza a kiálló részeket, Poci hiába fenyegetőzik a dirivel, bírósággal, rendőrséggel, Fazon erősen tartja, amíg Rados végez a munkával. Pocakos könnyek között tolja Andrisék háza felé a megcsúfolt járgányt, de az ezermester csak hűvösen végigméri és nem segít neki, elvégre a múltkor Poci saját elhatározásából lépett ki a brancsból.

utanam5x02.JPG

Leszáll az alkony, a lakásokban felhangzik a félnyolcas híradó szignálja, Lada a bandájával Kumuluszék erkélye alatt héderezik, a főnök a lopott cuccokról faggatja Radost, de az önérzetesen tiltakozik a vádak ellen. Mindenáron azt akarja, hogy menjenek fel a telekre, persze csak akkor, amikor Bogdánék nincsenek ott, elvégre a villamos az övék is. De hát állandóan ott dekkolnak, a leckét is ott írják, veti ellen Fazon. Lada eközben valami fakorongos izével játszódik (ha valaki tudja, mi ez, írja meg kommentben), látszólag oda se figyel, de egyszer csak közbeszól és a kedd délutánt javasolja. A brancs egy darabig értetlenkedik, miért pont kedd, hiszen az akkor Belgium, majd lassan leesik nekik: aznap lesz a rajgyűlés, az összes okostojás a suliban fog nyomulni, így szabad a pálya. A nagy izgalomban ügyet sem vetnek az erkélyen olvasgató Kumuluszra, aki látszólag teljesen belemerült valami könyvbe.

utanam5x03.JPG

Másnap reggeli közben csöngetnek Andriséknál, de mire a srác ajtót nyit, senki nincs a folyosón, csak egy üzenet bedobva a levélnyíláson. Elolvassa, de a kíváncsiskodó Istinek nem árulja el, mi van benne. Bagolynak persze megmutatja suliba menet, majd az osztályban Kapufának is, akivel azon kezdenek tanakodni, ki írhatta. A magyar Cruyff szerint nem kizárt, hogy Méri kisasszony az elkövető, aki lám, ma reggel Lada lovag nélkül jött suliba. Pont ekkor lép be a bandafőnök és dühösen számonkéri Mérin, miért nem várta meg, a jónő arra hivatkozik, hogy nem volt kész a matekleckéje, most pótolta be. A titkos levél alapján Andris ismét kombinálni kezd és suli után azt javasolja Bagolynak, tartsák a rajgyűlést a villamosban.

utanam5x04.JPG

Bagoly először ellenkezik, nem lehet csak úgy ukkmukkfukk váltogatni a rajgyűlés helyszínét és programját, de aztán hagyja magát meggyőzni, csak nehogy a Magyar Úttörők Szövetsége Országos Elnökségének fülébe jusson a dolog. Levelet ír húszegynéhány példányban (kézzel, indigó nélkül!, kemény) a rajtagoknak imígyen: „Egy órával a rajgyűlés előtt légy az iskolaudvaron! Jelszó: a meglepetések akciója. Rajtad kívül senki sem tudhatja! Feltétlen titoktartást várunk! Előre! Tóth Mari rajtitkár.” A titkos üzenet széthordását Pocira és Pikóra bízza, a srácok máris indulnak.

utanam5x05.JPG

A játszótéren a Lada brancs ütögeti az időt, a Turujások Radost húzzák a turuján, Lada meg Mérinek játszik valamit furulyán. (Nem.) A jónő nem túl lelkes, szerinte nem rendes dolog, amire készülnek, szavait azonban megakasztja egy kis incidens: a házból kilépő elvarázsolt időjós összeütközik a száguldó turujával. Kumulusz elnézést kér, elnézte a távolságot, majd a hová mész kérdésre elnéz a távolba és kijelenti: a légköri viszonyok kedvezőek az erdei mélylélegzésre. Megigazítja a szemüvegét és elindul, Lada Fazont utasítja a követésére: Méghogy mélylélegzés, félóra múlva gyere vissza jelentést tenni!

utanam5x06.JPG

Fazon az iskoláig követi Kumuluszt és elbújik egy bokor mögött, ahonnan látja, hogy sorra érkeznek a többiek. Odalép két frissen érkezett csávóhoz, mit keresnek itt egy órával a rajgyűlés előtt? Azok a feltétlen titoktartás jegyében megmutatják Bagoly übertitkos üzenetét, rajtad kívül senki sem tudhatja, mi?, eszem megáll, hát hová satnyult Ságvári „32 nevem volt” Endre népe?

utanam5x07.JPG

Fazon gyorsan lelépne az infóval, de a pont jókor érkező Kapufa elkapja és vigyorogva magával vonszolja a suliba. Ladáék egy ideig várnak Fazonra, de hogy nem jön, úgy döntenek, elindulnak nélküle. A Turujások egymás közt sutyorognak, ők sincsenek meggyőződve az akció jogosságáról, ez közönséges rablótámadás, ami ifjú szocialista embertípushoz nem méltó, hergelik egymást, de azért egyelőre csatlakoznak. A hegyoldalban aztán látszatverekedést kezdeményeznek, ti csak menjetek tovább, mi még lerendezzük egymást, intenek Ladának. Persze ahogy a bandavezér eltűnik a kanyarban, elengedik egymás nyakát és elégedett arccal leheverednek a fűbe.

utanam5x07_1.JPG

A suliban Kapufa is indulást vezényel, 3 óra 40-re fel kell érnünk a Komlóstetőre, adja ki az utasítást, pedig nem is ő a rajparancsnok. Ekkor Isti és Borsó keveredik elő, Borsó elárulja, hogy Ladáék terve a villamos meglátogatása és eredetileg Fazon is velük ment volna. Na hát akkor most ő is megnézheti, mire készülnek a haverjai, vigyorog Kapufa és a társaság elindul. Nem az úton mennek, hanem felmásznak a bokrok között, majd a dombtetőre érve egysoros vonalban meglapulnak. Kapufa nem árulja el, mire készülnek a hívatlan látogatókkal, Fazonnak csak annyit mond: Kilőjük őket a holdra. A nagy osonás közben viszont Borsó titokban visszafordul, Isti hiba keresgéli cimbijét a lapuló társaságban.

utanam5x08.JPG

utanam5x09.JPG

Ladáék megérkeznek, Rados először a kerítésen kívülről kutat a házőrző kutya után, de persze eb sehol, ez várható volt, jegyzi meg Lada gúnyosan. A főnök óvatosan nyitja a kaput, de nem történik semmi, Rados előresiet és a virágágyásból kihúz pár tövet, amiket gálánsan átad Mérinek. Majd a fák között megtalálja a nyulakat és vigyorogva kiengedi őket a virágok közé, hadd egyenek valami szépet. A villamos oldalán található figyelmeztető felirat láttán Rados csak röhög és felkészül a behatolásra. A biztonsági zárként funkcionáló Tuto lakatot leüti egy kővel, mire szaggatott búgás hangzik fel és az indexlámpa villogni kezd. A gyenge idegzetű Méri már fordulna is vissza, de a csávók lebeszélik erről, majd egymás feje fölött benéznek az ajtón.

utanam5x09_1.JPG

A vili belseje szépen be van rendezve, Rados elsőnek egy vázát vesz észre, amiben virág helyett egy golyóstoll van. Nyúlna érte, de a toll megrázza, persze barátunk nem retten, még egyszer próbálkozik. A toll újra ráz, Gyula elkapja a kezét, közben meglök valamit, mire fentről egy méretes kapanyél alaposan fejbe vágja. Ebben a pillanatban a faliórából előugrik a kakukk és ½ 4-et kezd ütni, már várom, hogy azt is kijelentse: ütött az utolsó órád!, de ez sajnos elmarad. (Continuity error, hiszen arról volt szó, hogy Ladáék 4-re érnek ide, de ne kekeckedjünk.) Rados mérgében felrúgja a kisasztalt, a váza felborul, de nem víz folyik ki belőle, hanem fémgolyók, Lada nyugalomra inti alvezérét, ne hisztériázzon már.

utanam5x10.JPG

utanam5x10_1.JPG

Egy másik asztalon közönséges akváriumot találnak, az aljában pár pénzérme, fölötte felirat: Kéne mi? Vedd ki! Lada óvatosan félrehúzza a fedelet, belenyúl a vízbe és kiveszi az egyiket, utána Méri próbálkozik, neki is sikerül gond nélkül, sőt Radosnak is. Mi ebben a vicc?, néznek egymásra,  de nincs válasz. A fedelet nem lehet tovább csúsztatni, ezért az utolsó érméért Lada csak úgy tud benyúlni, hogy megemeli a fedelet, a vízhez érve azonban megrázza a feszültség, tehát ez volt a trükk. Lada mérgesen kirántja a kezét a vízből, közben Rados elkapja a fenti kapaszkodórudat, de az is ráz. Méri nem bírja a feszkót és lerogy az egyik ülésre, de az is feszültség alatt van, a jónő sikkantva felpattan. Némileg meggyötörten indulnak tovább a kocsi túlsó vége felé, amikor váratlanul torzított géphang szólal meg: Figyelem, figyelem, a kilövést megkezdjük! A hang elkezd 10-től visszaszámlálni, közben a hátsó tolóajtó félresiklik és mögötte megpillantanak egy tükrös szekrényt.

utanam5x11.JPG

Rados már menekülne, de Lada cikizi, így hát marad, vesztére. A visszaszámlálás eléri a zérót, Radost a szekrény pofán spricceli vízzel, majd kinyílik az ajtaja és ott áll egy alien, fején furcsa ketyerével, a szeme helyén felváltva villogó színes lámpákkal. Andris az, de Méri és Rados ijedtükben nem ismerik fel, egymást taposva rohannak a kijárat felé.

utanam5x12.JPG

Andris megránt egy kallantyút, ami behúzza a villamos külső lépcsőfokát, így a két menekülő meglehetősen dicstelenül landol a virágágyás mellett. A produkciót az addig lesben figyelő osztály nagy röhögéssel díjazza. Szerencsés holdatérést!, köszönti őket vigyorogva Kapufa.

utanam5x12_1.JPG

Lada megőrzi hidegvérét és érdeklődő arccal közelebb lép Andrishoz, aki közben levette a fejéről a villogó ketyerét. Andris orra is ráz, hát ezt hogy csináltad, kérdezi Lada, a villanyozógéppel, csak feszültséget generál, nem úgy, mint a Generál együttes, ami viszont zenét, válaszolja Andris. Pár pillanatig úgy tűnik, a két ellenfél talán kibékül, de aztán Lada hátat fordít és elindul kifelé. A lépcsőn persze az ő lába is megcsúszik, de mivel közben kapaszkodik (megfogadva a minden tömegközlekedési járművön megtalálható figyelmeztetést), nem veszíti el az egyensúlyát.

utanam5x13.JPG

Kumulusz keveredik elő a hátsó sorokból és lelkesen magyarázni kezd a villamos tetején kialakítható meteorológiai állomásról. Ladát nagyon foglalkoztatja, honnan tudta meg az osztály, hogy ők ide készülnek, Kumulusz szinte levegővétel nélkül témát vált és benyögi, hogy egy kézi nyomdával írt névtelen levélből. Lada viszont arra tippel, hogy Méri árulta el a tervet és dühösen lelép, a jónő sértődötten kiabál utána, mégis hogy feltételezhet ilyesmit róla?! Andris még megpróbálja visszatartani a bandafőnököt, de sikertelenül. Majd Kumuluszhoz fordul, honnan is tud ez a Vissy Károly unoka a névtelen figyelmeztetésről, csak nem ő maga írta? Az elborult időjós azonban úgy tesz, mintha meg sem hallaná a kérdést, és újra a megfigyelőállomás előnyeiről kezd beszélni.

utanam5x14.JPG

A sikeresen leszakadt Turujások eközben a várható balhéról beszélgetnek, de kiderül, hogy nem is Ladától tartanak, inkább az iskolai lopások miatti lebukástól. Mi lesz, ha kiderül, hogy kaka került a palacsintába? Majd megmondjuk, hogy mi ott se voltunk, a Gyula találta ki az egészet, egyeznek meg végül és elindulnak hazafelé. A közeli bokor mögül ekkor előbújik Borsó, aki ezek szerint az ikrek minden szavát hallotta.

utanam5x15.JPG

Címkék: utánam srácok
60 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2015.07.24. 13:02:26

Egész nap csak ezt a folytatást vártam! Köszi! :-)

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2015.07.24. 14:36:35

Nemttudom, h ez mi, de nekem is volt ilyen játékom. Élveztem.

Azt nem tudom, h melyik iskolába járhatnak ...

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2015.07.24. 14:37:42

@Gabba: én csak elsőzni akartam, nem akartam első is lenni, legyen végre valami öröme a pácossónak is :-)

Pácsó Ármándó 2015.07.24. 15:20:21

Bagoly tényleg kezd nőiesebben öltözni? :-)
A játék valamiféle kötöttpályás jojónak néz ki, de a nevét nem tudom.
Andris milyen tájékozott zenei téren is :-)
Szóval az ikrek a tolvajok.
Köszi a hv.-t! Végre van valami örömöm! :-)

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2015.07.24. 17:31:04

@Pácsó Ármándó: én nem vok az örömöd? :)

Amúgy a bokor majdnem a legfontosabb kellék :)

Pácsó Ármándó 2015.07.24. 17:40:15

@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: Nem! :-) Megmondanám, ha igen :-)

A bokor és a megrázó szerkentyű. Meg Poci kempingje :-)

Bergamott 2015.07.24. 18:57:02

Olyan játékkal nyomul Jarod is a Kaméleonból.

Gabba 2015.07.24. 19:39:53

@Pácsó Ármándó: az ikrek sztem csak bűntársak

@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: ne hallgass a tigrisre, a huttok pl. örülnek neked

@Bergamott: szia! nem ismerem Jaredet, de ha ő is játszik vele, hátha tudja a nevét :)

Bergamott 2015.07.24. 20:00:34

@Gabba: Nem bánnám, ha volna alkalmam megkérdezni tőle. ;o)

Pácsó Ármándó 2015.07.24. 20:08:13

@Gabba: @Bergamott: Jarod általában belebújt valakinek a bőrébe (nem szó szerint). Lehet, hogy a fajátékos részben Ladát bandavezért utánozta. És biztosan fekete garbót viselt! :-)

Pácsó Ármándó 2015.07.24. 22:35:34

@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: Pedig a következő rész jó lesz! Gondolj Gabbára és gondold meg magad!

Gabba 2015.07.25. 19:49:46

@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: juppííí!
a magyar reformok tényleg működnek! :D

Gabba 2015.07.26. 08:48:53

@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: pont szembe jött velem egy ilyen plakát, amikor írtam
de mivel biztos vagyok benne, hogy olvastad az összes posztomat :-) nyilván tudod a választ

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2015.07.26. 10:24:46

@Gabba: bevallom, az onedint nem nagyon, mert az a sorozat mindig untatott. A többit igen azért.

Igyekszem mindent tudni, ja ;-)

Gabba 2015.07.26. 12:21:02

@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: volt anno egy Mindent tudni akarok c. szovjet ifjúsági ismeretterjesztő sorozat.

persze te zsenge vagy, nem ismerheted

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2015.07.26. 14:20:10

@Gabba: sajnos erről is lemaradtam, hogyvoltozod esetleg?

enzo23 2015.07.26. 20:08:01

"Kéne mi? Vedd ki!" na ez is nagyon megmaradt :)

Gabba 2015.07.26. 21:16:55

@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: sajnos már csak a főcímre emlékszem, arra is csak homályosan

jövő héten utsó rész

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2015.07.26. 21:41:28

@Gabba: azért kérdezem, h nincs-e kedved elővenni?

Várom.

Terézágyú 2015.07.27. 08:57:25

Köszi a szuper baglyos képeket. a kedvenc madaram :)

Terézágyú 2015.07.27. 08:58:01

Egyébként Ladáék miért nem vesznek részt a rajgyűlésen??? ők nem úttörők, vagy mi a fene????

Gabba 2015.07.27. 09:35:30

@Terézágyú: az még hagyján, mert ők a rossz fiúk, de a megjelent rajtagok közül is alig néhányon van csak nyakkendő

@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: őszintén szólva más irányú terveim vannak

Terézágyú 2015.07.27. 09:42:20

@Gabba:
"az még hagyján, mert ők a rossz fiúk"
a rosszfiúknak is kötelező volt. főleg, hogy azért annyira nem rossz fiúk, hiszen lda nővére is rendes mérnök stb.

"de a megjelent rajtagok közül is alig néhányon van csak nyakkendő"
meg akartam nézni a youtube-on, hogy kedvenc baglyunkon van-e legalább - de a hétvégén leszedették az összes részt!

Terézágyú 2015.07.27. 09:49:03

Egyébként ezen a jónőn egyfolytában ez a szőrösmejjű mellény van? :)

Gabba 2015.07.27. 10:31:15

@Terézágyú: szemetek!
Bagoly természetesen visel nyakkendőt. sőt az utolsó részben valódi bagoly is lesz (az viszont nem visel)

Mérihez úgy hozzátartozik a piros szerkó, mint Fazonhoz a szivárványos mellény, Radoshoz meg a pitykével kivert farmerdzseki

Pácsó Ármándó 2015.07.27. 17:15:19

@Terézágyú: @Gabba: Nem lehet, hogy Ladáék másik rajban vannak és nekik azért nem volt gyűlés?
Ünnepségeken kötelező volt a vörös nyakkendő, rajgyűlésen nem biztos.

Gabba 2015.07.27. 22:27:51

@Pácsó Ármándó: szerintem az egész osztály egy raj, nálunk legalábbis úgy volt

@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: egyelőre csak az a biztos, hogy szabi után folytatom az Onedint, a többi még képlékeny

Pácsó Ármándó 2015.07.27. 22:45:49

@Gabba: Meg kellene kérdezni a Miskolciakat :-)

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2015.07.28. 06:56:55

@Gabba: sajnos nem voltam úttörő, cserkész, ilyesmi. Nem tudom, h nálunk h volt ez.

Jól van, várok vmi nagydurranásra, mint ez :-)

Terézágyú 2015.07.28. 08:57:16

@Pácsó Ármándó:
"Nem lehet, hogy Ladáék másik rajban vannak és nekik azért nem volt gyűlés?"

Ahogy Gabba is írta: egy osztály - egy raj.

"Ünnepségeken kötelező volt a vörös nyakkendő, rajgyűlésen nem biztos. "

Hát le nem lőttek érte, főleg hogy ha tanár nem is volt ott a rajgyűlésen (mint esetünkben) - de elvileg ugye az őrsgyűlésen is illett felvenni.

Gabba 2015.07.28. 10:25:20

@Terézágyú: nagy idők tanúja :)

és most mindenki szépen tegyen vallomást, milyen úttörő pozit töltött be a(z előző) pártállami időkben.
kezdem én: őrsi krónikás

Terézágyú 2015.07.28. 11:50:51

@Gabba:
"és most mindenki szépen tegyen vallomást, milyen úttörő pozit töltött be a(z előző) pártállami időkben. "

én már nem is emlékszem. szerintem őrsvezető simán voltam. Sőt nemcsak a saját osztályomból, hanem talán felsősként alsóbb osztályokban is...
Rajtitkár...??? passz. olyan régen volt, hogy nem is emlékszem...

Meséljek inkább a kisztagságról? :)

Gabba 2015.07.28. 12:42:18

@Terézágyú: mesélj!

amúgy az őrsvezetőt lefogadtam volna :)

Terézágyú 2015.07.28. 15:06:23

@Gabba:
"mesélj!"

Mesélek - ha megírod könyvben :)))))))))

Pácsó Ármándó 2015.07.28. 17:03:39

@Gabba: @Terézágyú: Bevallom, csak tipp volt, ti tudjátok jobban :-)

Én se voltam semmi, mint tanult kolléganőm @Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll:

tinipuma 2015.07.28. 18:21:10

@Gabba: Mondtam én, hogy a nyuszik előbb-utóbb a Bagoly gondosan ápolgatott ültetvényében kötnek ki! :)
Egyébként töredelmesen bevallom, hogy őrsvezető voltam, talán két egész hétig, aztán elfogyott a lelkesedés mindenkiből. :)
Ha jól emlékszem az én évjáratom volt az utolsó, akiket még úttörőnek avattak.

Pácsó Ármándó 2015.07.28. 19:28:27

@Terézágyú: @Gabba: És ha Ladáék azért nem voltak rajgyűlésen, mert nem volt kötelező, csak ajánlott?

@tinipuma: Márványtáblát kaptál a két hétért a suli falára? :-)

tinipuma 2015.07.28. 19:46:16

@Pácsó Ármándó: Gyere pajtás, nézd meg a falat, ha mered :))

tinipuma 2015.07.28. 20:31:31

@Pácsó Ármándó: Oké, régen nevettem ekkorát, de szerintem meg tudom fejelni.
@Gabba: engedélyével, és ha lehet akkor@Dr.DottyTroll, a Vörös Csukás Katgimis AngyalTroll: segítségével találkozót, illetve túrát szervezek. A sorozat forgatási helyszíneit járnánk be, Lillafüredtől Komlóstetőig. Na???

Terézágyú 2015.07.29. 08:07:22

@Pácsó Ármándó:
"És ha Ladáék azért nem voltak rajgyűlésen, mert nem volt kötelező, csak ajánlott?"

Azért ez nagyobb súllyal ajánlott, mint a nyakkendő...
Na mindegy, most hiába magyarázom, hogy mi ebben a furcsa számomra, aki akkor éltem - igaz, csak egy kis faluban...

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2015.09.25. 19:08:09

@tinipuma:
" találkozót, illetve túrát szervezek. A sorozat forgatási helyszíneit járnánk be, Lillafüredtől Komlóstetőig."

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesületnek, amely évek óta kutatja (többek között) az 1974-es filmforgatás körülményeit, tervei közt szerepel egy ilyen városi túra beindítása. (Volt pár hasonló, az utanamsracok.blogspot.hu-n lehet utánuknézni.)
A helyszínek viszonylagos egymástól való távolsága miatt nem is olyan könnyű kitalálni a pontos útvonalat ;)
A szervezők szívesen vesznek ebben minden segítséget, tanácsot, aktivitást!
(atjarokhe.hu)

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2015.09.25. 19:12:02

A nevezetes villamos sorsa ismeretlen, azután, hogy 1974-ben a filmesek megvették mint kiselejtezett szerelvényt a városi közlekedési vállalattól, megcsinálták a miskolci felvételeket, majd a fővárosba szállították, ott is forgattak vele - és ezután "eltűnt". Aki még él az egykori stábból, sem tudja, mi lett vele később.
Bár sokan a miskolciak közül tudni vélik, hogy itt vagy ott állt utóbb, hétvégi telkeken, a város valamely pontján - sőt, akár ma is ott áll! -, ez biztosan nem igaz.

Viszont a kocsi ikertestvére, az ugyancsak 1910-től közlekedett másik jármű annál inkább látható napjainkban is: Szentendrén, a tömegközlekedési múzeumban.

"A villamos az 1000-e típus változata. Igazából típusjele nincs, a BKV-nál A-tól UV-ig jelölték. Ganz gyártmányú. A miskolci példány pályaszáma 61-es volt, 1910-ben készült, hogy a négy évvel korábban a diósgyőri vasúthoz beszerzett gőzmotorkocsikat kiváltsa. A Szent Anna–Diósgyőr közötti vonal vegyes üzemű volt, három villamos motorkocsi mellett négy ’gőzmadár’ is közlekedett rajta. Tehát 1910-ben megrendeltek két új járművet, május 1-gyel álltak forgalomba, ez lett a 61-es és 62-es. Utóbbi, tehát az ikertestére ma Szentendrén látható , a közlekedési múzeum kiállításán. Pontosan harminc esztendővel később a pályaszámuk 71-72-es változott. Volt egyébként egy 73-as is, ugyanolyan, 1914-től.”
Berta József MVK-s mérnök beszél erről a 2014-ben megjelent Utánam, srácok! - Hétköznapok Miskolc rendszerváltozás előtti évtizedeiben II. című helytörténeti tanulmánykötetben

Gabba 2015.09.25. 20:34:26

@wmitty: le vagyok nyűgözve...
kösz a sokféle kiegészítést és forgatási érdekességet

ilyen villamosok még az én gyerekkoromban közlekedtek, pl. a Hűvösvölgybe járt 56-os, a második kocsi utasterében félkörben voltak elhelyezve a fapadok és kézzel lehetett elhúzni a peronra nyíló ajtót

hamster.blog.hu/2010/07/25/miert_hivtak_stukanak_a_villamost

legalsó videó, 3:45-től

tinipuma 2015.09.25. 20:48:27

@wmitty: Dejó, én nagyon szivesen beszállok!
süti beállítások módosítása